dgs de sadece matematik yapmak / One moment, please...

Dgs De Sadece Matematik Yapmak

dgs de sadece matematik yapmak

Dgsde Sadece Sözel Yapmak Yeterli Mı?

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Nedir?

DGS Dikey Geçiş Sınavı, 2 yıllık meslek yüksekokulu veya açıköğretim ön lisans programlarından, 4 yıllık bir açık öğretim ya da örgün eğitim lisans programına geçiş yapmaktır.

Dgs sınavı nedir?

Dikey geçiş sınavı (DGS), önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları yada önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksek okullarından mezun olabilecek durumda olan adaylar, belirli şartları yerine getirdikleri takdirde, mezunu oldukları üniversitenin veya diğer üniversitelerin, alanlarıyla ilgili 4 yıllık programlarına Ösym'ce yapılan "Dikey geçiş sınavı"nı (Dgs) kazanmak koşuluyla geçiş yapabilir ve o bölümün lisans diplomasını alabilirler.


Dgs'de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanmaktadır. Sınav süresi 3 saat’dir. (180 dakika). Öss'nin aksine bir mantık ve yetenek ölçme sınavı olan Dgs bu yönüyle Ales ile benzerlik göstermektedir. Her üniversitenin %10 kontenjan açması zorunlu olmasına rağmen Dgs'de kontenjanlar son derece azdır.


Dgs'de tercihler sınava girmeden önce yapılırdı, 2009 ilkbaharında çıkan yasayla sınavdan sonra yapılma kararı alındı. Dgs'de en fazla 8 tercih yapabilirken bu rakam 18'e çıkarıldı ancak kontenjanlar daha da düştü. Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince Lisans Öğrenimlerine Hazırlık Programı uygulanır. Bu programda öğrenciye birinci ve ikinci sınıfından eksik olduğu alanlarda ders sorumluluğu yüklenir.


Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarıyıldır. Ancak öğrencilerin aldıkları derslerin özellikleri, yıllık ders programları, öğretim elemanları ve hazırlık programındaki durumları dikkate alınarak Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarıyıl daha uzatılabilir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programını başarıyla tamamlayan öğrencilerin üniversitelerin üçüncü sınıfına kayıtları yapılır.


Programda aldığı toplam ders kredilerinin en az % 80’inden başarılı olan öğrenciler, başarısız oldukları dersleri ilerleyen dönemlerde almak kaydıyla, üçüncü sınıfa kaydedilirler. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programında almakla zorunlu olduğu ders kredileri toplamının % 20’sinden daha fazlasından başarısız olan öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulayan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez.


Yabancı dille öğretim yapılan programlarda öğrencilerin Lisans Öğrenimine Hazırlık Programına başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir. Yabancı dil hazırlık programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur.


Gerek yabancı dil hazırlık eğitimi ve gerekse Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenciler tüm öğrencilik haklarından aynen yararlanırlar. Yabancı Dil Hazırlık Sınıfında başarısız olarak ilişiği kesilen öğrenciler, türkçe eğitim yapan aynı adlı yükseköğretim programlarına Ösym’ce yerleştirilebilir , Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez ancak açıköğretimin intibak programında okuyanların askerliği ertelenmez.

 

2011 Yılında yapılan değişiklik ile artık dgs sınavını kazan öğrencilerin hazırlık (İntibak) döneminde zayıf almalarından dolayı öğrencilikten atılma durumu söz konusu değildir. Önlisans mezunu olanlar dgs'ye girmeden aöf (Açıköğretim Fakültesi)'nin lisans bölümlerine sınavsız olarak doğrudan veya intibak programıyla kayıt yaptırabilirler.

 


Dgs (dikey geçiş sınavı) ile ilgili bilinmesi gerekenler

1. Dgs ile geçiş de kontenjanlar çok azdır. (Her bölüm için 05-10 kişi arası)

2. Yeni yapılan tüzük değişikliği ile kontenjanlar 19000 civarına çıkarlımıştır.

3. Dgs'de ek yerleştirme 2009 yılı sınavı itibariyle vardır.

4. 2009 yılından itibaren dgs de tercihler sınavdan sonra yapılır.

5. 2009 yılından itibaren dgs de en fazla 18 tercih yapılır.

6. Aöbp'nin sınava etkisi oldukça yüksektir.

7. Ösym'nin yaptığı yaklaşık 100'e yakın sınavdan en kolay olanıdır.

8. 80 sözel80 matematik sorusu sorulmaktadır.Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır.

9. Sınav sonuçlarının açıklanma süresi 1 aydır.

10. Son yapılan değişiklikler ile intibak senesi ve okuldan atılma durumu kaldırılmıştır. Ancak üniversitelerin dikey geçiş yapan öğrencilere nasıl bir uygulama yapacağı netlik kazanmamış.Genel kanı ile 1. sınıftan başlatılması durumu ortaya çıkmıştır.

11. Sayısal ve sözel bölümde çıkan mantık soruları, öğrencilerin en çok zorlandığı kısım olarak görülmektedir.

 


Dgs puanı hesaplanırken kullanılan katsayılar nelerdir?

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ağırlıklı önlisans başarı puanları (Aöbp) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak Dgs puanları hesaplanır. Dgs puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı'nın ağırlıklarını belirleyen katsayılara aşağıda yer verilmiştir.

 

Kolay yoldan dgs puan hesaplama formülü

  1. Dgs Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
  2. Dgs Sayısal:105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
  3. Dgs Ea:96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

 

Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.

 

Lisans öğrenimine hazırlık programı ile ilgili kurallar nelerdir?

Lisans öğrenimine hazırlık programında öğrenci birinci ve ikinci sınıflardan eksik olduğu alanlardaki dersleri tamamlar. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarıyıldır. Ancak öğrencilerin okudukları derslerin özellikleri, yıllık ders programları, öğretim elemanları ve hazırlık programındaki durumları dikkate alınarak Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi istisnai olarak bir yarıyıl daha uzatılabilir.


Lisans Öğrenimine Hazırlık Programını başarı ile tamamlayan öğrencilerin üniversitelerin üçüncü sınıfına kayıtları yapılır, başarısız olanların ise üniversite ile ilişiği kesilir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez. Yabancı dille öğretim yapılan programlarda öğrencilerin, Lisans Öğrenimine Hazırlık Programına başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir.


Yabancı dil hazırlık programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Üniversite yönetmeliğine göre başarılı olamayan öğrencilerin üniversite ile ilişkisi kesilir. Gerek yabancı dil hazırlık eğitimi ve gerekse Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresinde öğrenciler tüm öğrencilik haklarından aynen yararlanırlar


 

Dgs’de eşit puan alan adayların yerleştirme işlemleri nasıl yapılır?

Aynı programı tercih etmiş olan adayların dgs puanlarının eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı dgs puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili Aöbp yüksek olana öncelik verilecektir.

 

 

Dgs puanı nasıl hesaplanır?

Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri ayrı olmak üzere, adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Tüm adayların sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

 


Önlisans başarı puanı nasıl hesaplanır?

1. Dgs'ye başvuran adaylardan her biri için önlisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde tutularak bir Önlisans Başarı Puanı (Öbp) hesaplanacaktır.

 

2. Adayların Önlisans Başarı Puanlarının (Öbp) hesaplanmasında önlisans programında almış oldukları notların ortalamasından meydana gelen akademik ortalama esas alınacaktır.

 

3. Önlisans programlarından mezun olabilecek adaylar, dgs'ye başvursun veya başvurmasın akademik ortalamaları mezun oldukları önlisans programlarından toplanacak ve mezun olunan her program ayrı olmak üzere bu akademik ortalamaların ortalama ve standart sapmaları hesaplanacaktır. Bu ortalama ve standart sapmalar kullanılarak adayların akademik ortalamaları, ortalaması 50 standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Bu standart puanlar ilgili öğretim yılında mezun olabilecek adayların önlisans başarı puanlarını oluşturacaktır.

 

4. İlgili yılda bir önlisans programından mezun olanların sayısı 5'ten az ise ve daha önceki öğretim yıllarında kendi programlarına ait hesaplanmış bir ortalama bulunuyorsa bu adayların başarı puanlarının hesabında ortalamanın bulunduğu öğretim yılına ait ortalama ve standart sapmalar kullanılacaktır.

 


Ağırlıklı önlisans başarı puanı nasıl hesaplanacaktır?

1. Önlisans başarı puanı, hesaplandıktan sonra her önlisans programında dgs'ye giren adayların dgs standart puanlarından hesaplanan ağırlıklandırma puanlarına göre ağırlıklandırılacaktır.

 

2. Ağırlıklandırmada, bir programda son sınıfta bulunan adaylardan dgs'ye girenlerin sayısal standart puanları sayısal ağırlıklandırma puanını (Ap-say), sözel standart puanları sözel ağırlıklandırma puanını (Ap-söz), sayısal ve sözel puanların 0.5 ile çarpılıp toplanmasından elde edilecek ağırlıklı standart puan da eşit ağırlıklı ağırlıklandırma puanını (Ap-ea) oluşturacaktır.

 

3. Bir programdan sınava giren adayların Ap-say, Ap-söz ve Ap-ea puan ortalamaları, bu programın A-say (sayısal ağırlıklandırma puan ortalaması), A-söz (sözel ağırlıklandırma puan ortalaması) ve A-ea(eşit ağırlıklı ağırlıklandırma puan ortalaması) ortalamalarını oluşturacaktır. Önlisans programının ağırlıklandırma puan ortalamalarından 30'un altında olanlar 30 olarak alınacaktır. Önceki yıllarda mezun olan adayların Öbp'leri ağırlıklandırılırken mezun oldukları yılın ağırlıklı ortalamaları kullanılacaktır. Bir programda sınava giren aday sayısı 5'ten az ise ağırlıklandırma ortalamaları 50 olarak alınacaktır.

 

Dgs (dikey geçiş sınavı) sınav konuları

Sayısal Konular:

  • 1. Kümeler
  • 2. Sayılar
  • 3. Bölünebilme Kuralları
  • 4. Rasyonel Sayılar
  • 5. Üslü İfadeler, Köklü İfadeler
  • 6. Eşitsizlik, Mutlak Değer
  • 7. Özdeşlikler, Çarpanlara Ayırma
  • 8. Oran, Orantı
  • 9. Denklem Çözme
  • 10. Problemler
  • 11. Sayısal Mantık
  • 12. Geometri


Sözel Konular:

  • 1. Sözcük
  • 2. Cümle
  • 3. Paragraf
  • 4. Anlatım Bozukluğu
  • 5. Şifre Çözümü
  • 6. Çözümleme ve Mantıksal akıl Yürütme

DGS'de sadece sayısal yapmak yeterli mi?

İçindekiler:

  1. DGS'de sadece sayısal yapmak yeterli mi?
  2. DGS sınavında kaç puan almak gerekir?
  3. DGS Matematik hangi konular çıkıyor?
  4. DGS ile ales soruları aynı mı?
  5. DGS mantık sorusu kaç tane?

DGS'de sadece sayısal yapmak yeterli mi?

DGS'de sadecetürkçe ve matematik soruluyor olması demek DGSkolaydır demek değildir. Üniversite sınavları ile bazı üniversitelerin makine mühendisliği bölümlerine girebilmek için 25-30 arası matematik net yeterken, DGS'de sizden 60 soruda 40 netin üstünde yapmanız isteniyor.

DGS sınavında kaç puan almak gerekir?

DGSsınavında Sayısal bölümden 20 netelde edebilmek için Matematik'ten 20, Türkçe'den en az 1 netyapılması gerekmektedir. Sözel bölümden 20 netelde edebilmek için Matematik'ten 1, Türkçe'den 20 netgerekir.

DGS Matematik hangi konular çıkıyor?

DGS Matematik Konu Dağılımları
  • Temel Kavramlar.
  • Rasyonel Sayılar.
  • Ondalık Sayılar.
  • Sayı Sistemleri.
  • Basamak Kavramları
  • Asal Çarpanlar.
  • Bölme ve Bölünebilme.
  • EBOB-EKOK.
Daha fazla öğe...

DGS ile ales soruları aynı mı?

Sınavda 60 matematik ve 60 türkçe olmak üzere toplam 120 sorubulunuyor. Bu sorulariçerisinde 10 sayısal mantık, 10 sözel mantık sorusu bulunmaktadır. DGSsorularının çoğunluğu mantık ve yetenek ölçmeye bağlı olarak sorulduğu için bu anlamda ALESile benzerlik göstermektedir. Fakat ALES'e göre daha kolay bir sınavdır.

DGS mantık sorusu kaç tane?

DGSyılda 1 kez çoktan seçmeli sınav olarak uygulanmaktadır. Sınavda 60 matematikve 60 türkçe olmak üzere toplam 120 sorubulunuyor. Bu sorulariçerisinde 10 sayısal mantık, 10 sözel mantık sorusubulunmaktadır.

2023 DGS Matematik Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM-MEB)

2023 Yılında ÖSYM tarafından yapılacak olan DGS Matematik-Geometri Konuları belli oldu! Sizlere bu yazımızda DGS Matematik-Geometri konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yeni bir sınav dönemine girmiş bulunmaktayız.

2023 DGS Matematik-Geometri konuları ve soru dağılımına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

2023 DGS Konuları ve Soru Dağılımı İçin Tıklayınız

2023 DGS Puanı Hesaplamak İçin Tıklayınız

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Testte 100 soru yer alacaktır. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl
yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.

DGS’DE KAÇ SORU VAR?

DGS 50 Sayısal (Matematik) ve 50 Sözel (Türkçe) olmak üzere toplam 100 sorudan oluşur.

DGS’NİN SINAV SÜRESİ NE KADARDIR?

Sınav süresi 135 dakika yani 2 saat 15 dakikadır.

2023 DGS MATEMATİK KONULARI;

Temel Kavramlar (Sayılar)
Rasyonel Sayılar ve Ondalık Kesirler
Sayı Sistemleri ve Basamak Kavramı
Asal Çarpanlar ve Tam Bölen Sayısı
Bölme ve Bölünebilme Kuralları
Faktöriyel
Obeb (Ebob) ve Okek (Ekok)
Taban Aritmetiği
Denklem Çözme
Basit Eşitsizlikler ve Sıralama
Mutlak Değer
Üslü Sayılar
Kareköklü Sayılar
Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlikler
Oran Orantı
Sayı Problemleri
Kesir Problemleri
Sayfa Problemleri
Saat Problemleri
Yaş Problemleri
Yüzde Problemleri
Kar ve Zarar Problemleri
Faiz Problemleri
Karışım Problemleri
Hız Hareket Problemleri
İşçi ve Havuz Problemleri
Kümeler
Fonksiyonlar
İşlem
Modüler Aritmetik
Permütasyon
Kombinasyon
Olasılık
Sayısal Mantık

2023 DGS GEOMETRİ KONULARI;

Geometrik Kavramlar ve Doğruda açılar
Çokgenler ve Dörtgenler
Çember ve Daire
Analitik Geometri
Katı Cisimler

DGS MATEMATİK-GEOMETRİ KONULARA GÖRE SORU DAĞILIMI 2022 2023:

KONULAR2015201620172018201920202021
Temel Kavramlar-Dört İşlem141232
Ardışık Sayılar112111
Sayı Basamakları111112
Bölünebilme21111
Asal Sayılar1121
Ebob-Ekok1
Faktöriyel11111
Basit Eşitsizlikler1212112
Mutlak Değer1111112
Rasyonel Sayılar223222
Üslü Sayılar3222121
Köklü Sayılar1111212
Oran-Orantı232221
Çarpanlara Ayırma211221
Denklem Çözme3111111
Problemler23272228242626
Kümeler111222
Fonksiyonlar3213111
Sayı Dizileri111
Permütasyon111111
Kombinasyon1
Olasılık1111111
İşlem  ve Modüler Aritmetik2111143
Grafik ve Tablo333622
TOPLAM51535354535353

GEOMETRİ KONULARA GÖRE SORU DAĞILIMI:

 

KONULAR2015201620172018201920202021
Açılar
Üçgenler311111
Dörtgenler1211121
Çokgenler1111111
Çember – Daire2111112
Katı Cisimler1111111
Analitik Geometri1222111
TOPLAM9777777

DGS MATEMATİK-GEOMETRİ KONULARA GÖRE SORU DAĞILIMI:

Dikkat: Yeni güncellenen sisteme göre düzenlenmiş olup, DGS sınav sistemine uygun konular yayınlanmıştır.

dgs matematik konuları, dgs matematik soru dağılımı, dgs sayısal konuları, dgs sayısal soru dağılımı

DGS İçeriği Nasıldır?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen ve Dikey Geçiş Sınavı olarak adlandırılan DGS, meslek yüksekokulları veya açıköğretim ön lisans programlarından başarıyla mezun olmuş öğrencilerin lisans programlarına geçiş yapabilmeleri için girdikleri sınavdır.

 

DGS yılda 1 kez çoktan seçmeli sınav olarak uygulanmaktadır. Sınavda 60 matematik ve 60 türkçe olmak üzere toplam 120 soru bulunuyor. Bu sorular içerisinde 10 sayısal mantık, 10 sözel mantık sorusu bulunmaktadır. DGS sorularının çoğunluğu mantık ve yetenek ölçmeye bağlı olarak sorulduğu için bu anlamda ALES ile benzerlik göstermektedir. Fakat ALES’e göre daha kolay bir sınavdır. “DGS içeriği nasıldır?” sorusunu alt başlık olarak incelersek daha açıklayıcı olacaktır. 

 

      DGS İçeriği Nasıldır?

 

Sayısal ve sözel içerikli toplam 120 sorunun bulunduğu DGS, 150 dakikalık muhakeme becerilerinin ölçülmesine yönelik sorular içeren bir sınavdır. Adaylar sınava hazırlık sürecinde sadece matematik ve türkçe konularından sorumlu olduğu için YKS’ye göre daha avantajlıdırlar.

 

Peki DGS’de sorumlu olunan konular nelerdir?

 

Matematik Konu Başlıkları

Temel Kavramlar (Sayılar)Rasyonel Sayılar ve Ondalık Kesirler
Sayı Sistemleri ve Basamak Kavramı
Asal Çarpanlar ve Tam Bölen Sayısı
Bölme ve Bölünebilme Kuralları
Faktöriyel
Obeb (Ebob) ve Okek (Ekok)
Taban Aritmetiği
Denklem Çözme
Basit Eşitsizlikler ve Sıralama
Mutlak Değer
Üslü Sayılar
Kareköklü Sayılar

Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlikler
Oran Orantı
Sayı Problemleri
Kesir Problemleri
Sayfa Problemleri
Saat Problemleri
Yaş Problemleri
Yüzde Problemleri
Kar ve Zarar Problemleri
Faiz Problemleri
Karışım Problemleri
Hız Hareket Problemleri
İşçi ve Havuz Problemleri

Kümeler
Fonksiyonlar
İşlem
Modüler Aritmetik
Permütasyon
Kombinasyon
Olasılık
Sayısal Mantık Geometrik Kavramlar ve Doğruda açılar
Çokgenler ve Dörtgenler
Çember ve Daire
Analitik Geometri
Katı Cisimler

 

 

Türkçe Konu Başlıkları

Sözcükte Anlam Konusu

Sözcüğün Anlamı

Gerçek Anlam

Mecaz Anlam

Terim Anlam

Soyut ve Somut Anlam

Nitel ve Nicel Anlam

Sözcüğün Cümledeki Anlamı

Sözcükte Anlam İlişkisi

Yakın Anlamlı Sözcükler

Eş Anlamlı Sözcükler

Karşıt Anlamlı Sözcükler

Eş Sesli Sözcükler

Genel Özel Anlamlı Sözcükler

Söz Sanatları

Eğretileme (İstiare)

Teşbih (Benzetme)

Değinmece ( Kinaye)

Dokundurma (Tariz)

Ad Aktarması ( Mecaz- Mürsel)

Güzel Adlandırma

Dolaylama

Somutlama

Söz Öbekleri

Atasözleri

Deyimler

Pekiştirmeler

Cümlede Anlam

Sözün Cümleye Kattığı Anlam

Cümlede Anlam

Cümlenin Yorumu

Cümle Vurgusu

Yakın Anlamlı Cümleler

Karşıt Anlamlı Cümleler

Cümle Analizi

Cümlenin Yapısı

Cümle Oluşturma

Cümle Tamamlama

Anlamlarına Göre Cümle Analizleri

Sözel Mantık 

 

 

      DGS’de Başarılı Olmak için Nasıl Çalışılmalı?

 

Her sınavdan olduğu gibi DGS’de de adaylar öncelikle girecek oldukları sınavı tanımalıdır. Sınavda sorumlu olunan konularla birlikte geçmiş sınav soruları (DGS Çıkmış Sorular) incelenmeli ve sınava yönelik bir çalışma planı hazırlanmalıdır. Bu süreçte sizler için önerdiğimiz yol haritası şu şekildedir;

 

1.Adım: Öncelikle sınava yönelik konu başlıklarını ele alarak başlamalısınız. Konu tekrarları için alacağınız kaynak içerisinde mutlaka konu sonlarında pratik yapabileceğiniz testler olmasına dikkat edin. Konuların sonunda yapacağınız soru pratikleri deneme çözümlerine geçildiğinde oldukça faydalı olacaktır. Yani Konu + Konu Pratik Testi sıralamasıyla matematik ve türkçe konularını öğrenmenizi öneriyoruz. Ayrıca konulara çalışırken defter tutmayı unutmayın! Çalıştığınız konularla ilgili önemli ipuçlarını daha sonra genel tekrar çalışması yaparken kullanabileceğiniz şekilde not alın. Diğer adımlarda tutmuş olduğunuz konu defterine ihtiyacınız olacak.

 

2.Adım: Konuları tamamladıktan sonra soru pratikleri aşamasına geçmelisiniz. Sınavda başarılı olabilmenin diğer adımı bol soru pratiğidir. Hazırlık sürecinde sınava yönelik ne kadar çok soru çözerseniz, sınav yapısına hakimiyetiniz de aynı orada artacaktır. Soru çözümü yaparken doğru ve yanlışlarınızın konu analizini iyi yapmalısınız. Hangi soru tiplerinde yanlış yapıyorsanız o soru tipinin konu başlığını belirleyin. Yanlış yapılan soruların konu tekrarları için tutmuş olduğunuz deftere göz atarak genel eksiklerinizi giderdikten sonra soru pratiklerinize devam edebilirsiniz. Yani bu adım hem soru pratiğinizi arttırmanızı hem de eksik olduğunuz konular varsa bunları tespit ederek geriye dönük eksiklerinizi gidermeye yönelik çalışmaları içeriyor.

 

3.Adım: Deneme çözümlerine geçmeden önceki son adımda genel konu tekrarı yer almalıdır. Unutulan veya eksik olduğunuz başlıları tutmuş olduğunuz konu defterinde tekrar etmenizi öneriyoruz. Çünkü son adım yani deneme çözümlerine geçtiğinizde artık konu ve soru tipi alıştırmalarında eksiksiz olarak sadece sınava odaklı çalışma sağlamalısınız.

 

4.Adım: Son adım sınava yönelik deneme sınavı çözümü. Bu adımda dikkat edilmesi gereken nokta tamamen sınava odaklı olarak çalışma yapmaktır. Deneme sınavına başlamadan önce etrafınızda bulunan dikkat dağıtıcı unsurlardan kurtulun. Kendinize gerçek sınav ortamı oluşturmanız sınavda adaptasyon açısında oldukça faydalı olacaktır. Bu nedenle kendinize uygun ortamı sağladıktan sonra 150 dakikalık sınav süresini ayarlayın. Süre tamamlandığında deneme çözümünü sonlandırın. Bu çalışma hangi noktada olduğunuz size gösterecektir. Sınav süresi içerisinde kaç soru çözebiliyorsunuz, denemede hangi sorulara daha çok vakit harcıyorsunuz, toplam net sayınız gibi verilerin analizleri yapıp deneme çözümlerine sınava kadar devam edebilirsiniz.

 

DGS’ye girecek tüm adaylara sınav çalışmalarında başarılar diliyoruz.

 

Son olarak sınava girecek olan adaylar sınav tarihleriyle ilgili güncel bilgilere “DGS Tarihleri Nedir?” adlı bilgilendirme yazımızı inceleyebilirler. 

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır