iskenderun en güzel yerleri / İskenderun Gezilecek Yerler | Tarihi Yerler | Turistik Yerler

Iskenderun En Güzel Yerleri

iskenderun en güzel yerleri

İskenderun Gezilecek Yerler ve Turistlik Yerler:

İskenderun günümüze dek pek çok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış değerli bir yerleşke olarak karşımıza çıkıyor. İskenderun’u yerleşim yeri olarak kabul eden topluluklar arasında Hititler, Fenikeliler, Hattini Krallığı, Persler gibi tarih sahnesindeki önemli uygarlıklar yer alıyor. İskenderun bölgesi milat sonrasında ise Romalılardan İranlılara, Abbasilerden Selçuklulara dek uzanan geniş bir topluluk yelpazesine de sahip. Osmanlı Devleti’nin bölgede hüküm sürdüğü dönemlerde önemli bir liman kenti olan İskenderun’da gezilecek tarihi yerler listesi de bu bağlamda oldukça kabarık. Kültür gezisi yapmak isteyenlerin yanı sıra İskenderun plajlar bakımından da uygun alanlara sahip. Bu sebeple deniz tatilcileri tarafından da sıklıkla ziyaret edilen bir lokasyon olma özelliğini taşıyor. Tüm bu özellikleri düşünüldüğünde, özellikle civardaki şehirlerden gelen turistler İskenderun bölgesinde yoğunlukta olarak karşımıza çıkıyor. İskenderun gezinizi kolaylaştırmak amacı ile sizlere özel olarak hazırladığımız İskenderun gezilecek yerler rehberini paylaşmak istiyoruz.

İskenderun Gezilecek Yerler Listesi

İskenderun tarihi mekanlar arasında Payas Kalesi, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi gibi turistler tarafından sıkça ziyaret edilen mekanlar yer alıyor. İskenderun turistik yerler arasında tarihi değerlere sahip olan mekanların yanı sıra Karaağaç Plajı, İskenderun Körfezi, Meryem Ana Havuzu gibi çeşitli mekanlar da gezi listeniz içerisinde yer almayı hak ediyor.

Meryem Ana Havuzu: İskenderun gezilecek yerler listesi içerisinde bulunan Meryem Ana Havuzu, Meryem Ana Vadisi üzerinde yer alıyor. Çevresinde gelişen hikayeler ile önemli bir turistik değere sahip olarak karşımıza çıkıyor. Anlatılara göre Meryem Ana, Kudüs’ten başlayıp Efes Antik Kenti içerisinde sonlandıracağı yolculuğu boyunca buradan da yürüyerek geçiyor. Meryem Ana’nın burada yıkandığına inanılıyor. Gölün bir tarafından sıcak su akması bir tarafından da soğuk su akması da bu inanışları destekliyor. Sıcak su akan taraf günahlarla simgelenirken, sıcak su akan taraf ise temizlik ve kutsallıkla bağdaştırılıyor. Hikayesini bildiğimizde İskenderun gezilecek tarihi yerler içerisinde de değerlendirebileceğimiz bu mekanı gezi rotanız içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Karaağaç Plajı: İskenderun plajlar listesi içerisinde önemli bir yere sahip olan Karaağaç Plajı, yaz sezonunda yöre halkının serinlemek ve denize girmek için tercih ettiği bir mekan olarak karşımıza çıkıyor. Altın renkli kumları ve çok soğuk olmayan suyu ile bu plajda neredeyse kasım ayına dek denize giriliyor. Doğal dalga kıranlara sahip olması ise plajın, dalgası az bir deniz suyuna sahip olmasını sağlıyor. Bu bağlamda çocuklu aileler de plajı gezi rotaları içerisine eklemeyi ihmal etmiyorlar. İskenderun gezilecek yerler listenizi oluştururken bu bölgeye yaz aylarında gezi planı oluşturmak istiyorsanız bu bölgeyi gezi listeniz içerisine eklemeyi düşünebilirsiniz. Deniz ve güneş içerisinde doyasıya bir gün geçirebilir, civardaki tesislerde günlük ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Bununla birlikte Karaağaç Plajı civarında kampsever turistler tarafından da sıklıkla tercih edilen kamp alanları da bulunuyor. Eğer siz de Karaağaç Plajı gezinizi doğa içerisinde keyifli gecelerle taçlandırmak istiyorsanız kamp alanlarını tercih edebilirsiniz.

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi: Mimar Sinan’ın eseri olan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, senesinde 15 dekarlık büyükçe bir alan üzerine inşa ediliyor. Külliyenin ana bölümünü 48 dükkandan oluşan bir arasta oluşturuyor. Bununla birlikte külliye içerisinde han, imaret, cami, mektep ve kale de yer alıyor. Türk- İslam mimarisine dair en güzel örnekler arasında yer alan bu külliye aynı zamanda Mimar Sinan’ın da en önemli eserleri arasında bulunuyor.  İskenderun gezilecek yerler listesi içerisinde bulunan bu tarih kokan mekanı görmeden İskenderun gezinizi sonlandırmamanızı tavsiye ediyoruz.

Son Güncellenme:

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Seyahat etmekten hoşlanan ve her geçen gün yeni yerler görmek isteyen birçok insan mevcuttur. Ancak ilk defa gidilecek yerler için her zaman bir gezi rehberine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada meraklı olan insanlar çeşitli araştırmalar yapmaktadır. İskenderun gezilecek yerler hakkında detaylı araştırmalar yapılmaktadır. İskenderun tarihi yerler, müzeler ve şık mekanlarla dolu bir yerdir. Mutlaka gezilmesi gereken yerler nerelerdir? Semtleri ve mekanları hakkında bilgi edinip daha sonra gezmek isteyenler için tavsiyeleri derledik.

1/11İskenderun Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerlerin Listesi
2/11İskenderun Deniz Müzesi
3/11Meryem Ana Havuzu
4/11Arsuz Plajı
5/11Payas Kalesi (Cin Kulesi)
6/11Damlataş Mağarası
7/11İlk Kurşun Müzesi ve Atatürk Evi
8/11Sokullu Külliyesi
9/11Soğukoluk Yaylası
10/11Aleksandretta Antik Kenti
11/11Karaağaç Plajı

İskenderun Nerede, Nasıl Gidilir? İskenderun Gezilecek Yerler Nelerdir?

İskenderun Nerede, Nasıl Gidilir?

İskenderun'a hava ya da kara yolu ile gidilebilmektedir. Buraya gidebilmek için öncelikle Hatay iline gitmek gerekir. Türkiye'nin güneyinde Akdeniz Bölgesinde bulunan Hatay ilinin, en güzel ilçelerinden bir tanesi de İskenderun'dur. İskenderun, İstanbul'dan yaklaşık km uzaktadır.

Özel araç ile İstanbul'dan ilçeye gidecek olanlar yaklaşık 11 ile 12 saat arasında buraya varabilirler. Uçak ile gidilmesi durumunda ise yaklaşık saat sürmektedir. Ankara'dan İskenderun'a uçak ile gidilmesi halinde yolculuk yaklaşık 1 saat sürmektedir. İskenderun'a en yakın havalimanı Hatay havalimanıdır.

Uçak ile Hatay havalimanına gittikten sonra buradan İskenderun'a kara yolu ile gitmek gerekmektedir. Bunun için taksi ya da dolmuş kullanarak İskenderun ilçesine gidebilirsiniz.

İskenderun Gezilecek Yerler Nelerdir?

İskenderun'da gezilip görülecek pek çok güzel yer bulunmaktadır. Hatay bölgesi yıllar boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle İskenderun ilçesinde de pek çok tarihi yapı bulunmaktadır. Buraya gelen kişilerin mutlaka bu tarihi güzellikleri de gezmesi gerekmektedir.

Ülkemizde pek çok bölgede arkeoloji ve etnografya müzeleri bulunur. Ancak Türkiye'de sadece 3 tane deniz müzesi vardır. İskenderun Deniz Müzesi de bunlardan bir tanesidir. Bunun yanında ilçenin tek müzesi olma özelliği de bulunmaktadır. Müze, yılında yapılan yenilikler ve bir takım düzenlemelerden sonra tekrar faaliyet göstermeye başlamıştır. Burada aynı zamanda bir takım sanat çalışmaları da yapılmaktadır. İskenderun Deniz Müzesinde çeşitli resim kursları, atölyeler ve sergiler bulunmaktadır.

İskenderun Deniz Müzesi içerisinde farklı salonlarda çeşitli sergiler bulunmaktadır. Bu sergileri askeri görevlilerin bilgilendirilmesi eşliğinde gezmeniz mümkündür. Burada bir de hediyelik eşya dükkanı bulunmaktadır.

Alexandretta Antik Kenti, İskenderun ilçesindeki gezilmesi gereken tarihi mekanlardan bir tanesidir. Burada yapılan arkeolojik kazılar neticesinde pek çok kap ve tarihi eşyalar bulunmuştur. Bu nedenle bölgedeki yaşamın çok eski dönemlere kadar gittiğini söylemek mümkündür.

İskenderun Bölgesindeki ilk şehirleşme M.Ö. yılında başlamıştır. Bu şehir Büyük İskender'in etkisi ile kurulmuştur İsmi de Alexandretta olmuştur. Bölge tarih boyunca çeşitli devletler tarafından işgal edilmiştir.

Meryem Ana Havuzu, Arsuz Mevkiinde bulunur. Hacıahmetler köyüne ise yaklaşık 8 km mesafededir. Burası halk arasında Seydi ismi ile de bilinmektedir. Anlatılan bir rivayete göre, Meryem Ana, Kudüs'ten Efes Antik Kentine doğru yolculuk yaparken burada durmuştur. Şimdi Meryem Ana Havuzu ismi verilen bölgede suya girmiştir. Buradan hem sıcak hem de soğuk su akmaktadır. Göletteki sıcak su günahı temsil etmektedir. Soğuk su ise kutsallığı temsil etmektedir.

Başka bir rivayete göre ise Meryem Ana buraya geldiğinde oruç tutmaktaydı. Orucunu açmak için yiyecek aradığı sırada göletten bir balık önüne atlamıştır. Meryem Ana da bu balığı pişirip orucunu açmıştır. Bu rivayetler nedeni ile bölge Hristiyanlar için oldukça önemlidir. Her 14 Ağustos'ta Hristiyanlar buraya gelerek çeşitli ibadetler yapmaktadır.

Soğukoluk yaylası, İskenderun ile Belen arasında kalır. Buraya iki ilçeden de minibüs ile ulaşmak mümkündür. Burası doğal güzellikleri nedeni ile ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Yaylada konaklamak için pansiyonlar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra burada çadır kurup kamp yapılacak yerler de bulunmaktadır.

Cin Kulesi, İskenderun ile Dörtyol arasında bulunur. Bu kule Anadolu, Suriye ve Orta Doğunun kesiştiği yerde kurulmuştur. Bu da buranın ne kadar önemli bir yer olduğunu göstermektedir.

Cin Kulesi, Haçlı Seferlerinin birincisinde Hristiyanların Anadolu'dan çıkış kapısı olmuştur. Bunun yanında Mısır Seferi gibi önemli savaşlarda da bu kule oldukça önemlidir. Cin Kulesinin yaklaşık 13ç yüzyıl dolaylarında yapıldığı düşünülmektedir. Bu kule gözetleme amacı ile inşa edilmiştir. Kule zamanla yaşanan afetlerden dolayı yıkılmaya başlamıştır. yılında ise tekrar restore edilmiş ve külliye ile birbirine bağlanmıştır.

Sokullu Külliyesi; Payas'ta bulunmaktadır. Külliye yılında tamamlanmıştır. Bu külliye Sokullu Mehmet Paşa'nın isteği ile inşa edilmiştir. Bunun yanında Mimar Sinan'da külliyenin yapımında görev almıştır. Ayrıca Evliya Çelebi Seyahatname adlı eserinde bu külliyeden uzun uzun bahsetmiştir.

Aslında bu yazı bir gezi yazısından daha çok asker anısı gibi olacak.. 12 Aralık - 5 Ocak tarihleri arasında askerlik görevimi yaptığım İskenderun Deniz Er Eğitim Alayı'nda hayatımın en garip 24 gününü geçirmiştim. Acemi birliğim süresince tel örgülerden dışarısını hiç göremediğim için gezme fırsatı da maalesef pek bulamadım. Zaten içerisini anlatmak da yasak, anlatsam da çok ilginizi çekeceğini sanmıyorum.. :)

İskenderun gelişmiş, modern bir sahil kenti. Hatayiline bağlı büyük ve gelişmiş bir ilçe burası. Buranın kordonunu ben İzmir'e çok benzettim. Son derece güzel ve geniş bir sahile sahip. Caddeleri ve sokaklarıyla sanki büyük bir şehirdesiniz hissi yaratıyor insanda. Sizlere burayı daha detaylı anlatmak isterdim fakat İskenderun'da sahilden başka bir yeri gezmeye vaktimiz olmadığından daha çok yemeğe vakit ayırabildik.



Hatay mutfağının en basit ve en ünlü gıdalarından biri olan Zurna'yı çok merak ediyorduk ve 24 gün boyunca asker yemeğinden sonra çok iyi bir fikir olduğu görüşündeydim :)

"Zurna nedir?" diye soracak olanlara ise şu şekilde anlatalım. Bizim her yerde yediğimiz tavuk dürüm'ün daha bol malzemelisi ve boyut olarak abartılı şekilde daha uzunu.

Zurna önümüze geldiğinde öyle bir boyutta olduğunu gördüm ki neresinden yemeğe başlayacağımı bilemedim. Normal bir insanın bitiremeyeceği kadar büyük olduğu kesin (Kendimi bu sınıfa asla koymuyorum) :)

Oradan çıkıp Hatay denilince akla ilk gelen şeye gidiyoruz koşa koşa "Künefe"..

                               

Uçak saatimiz yaklaştığından hemen Hatay'a dönmek zorunda kalıyoruz. İskenderun'u pek fazla gezemesek de burası hep güzel anılarla hatırlayacağım bir yer olacak kalacak hayatımda..

Askerler arasında söylenen bir söz vardır burada; İskenderun bir liman ben ise bir gemi 

Bu sözden ilham alarak, Acaba bir daha ne zaman geliriz..? gelmez miyiz kısmet diyorum :)

                                  

Bizlere İskenderun'da olduğumuz sürece çok yardımcı olan ve hiç yalnız bırakmayan sevgili dostum Barkın DURLA'ya çok teşekkür ediyorum.

İskenderun'dan sevilerle

Caner ÇELİK




Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz İnstagram Hesabımı takip edebilirsiniz. Ayrıca Facebook Sayfamdan da paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım. Beğendiğiniz yazıları lütfen sosyal medya hesaplarınızda paylaşınız. Teşekkürler :)


Bu yazıda İskenderun Gezilecek Yerler, İskenderun Görülecek Yerler, İskenderun Gezi Rehberi, İskenderun Rehberi, İskenderun Künefe, İskenderun Mutfağı, İskenderun Meşhur Yemekleri  konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir. 

Lütfen yazıya yorum yapınız ve eğer beğendiyseniz paylaşınız. Teşekkürler :)


Bütün Gezi Yazılarım

Takip İçin
   

Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası