periskop yapımında kullanılan ayna / Periskop nedir, Periskop nasıl yapılır?

Periskop Yapımında Kullanılan Ayna

periskop yapımında kullanılan ayna

kaynağı değiştir]

Periskopun en yaygın olarak kullanıldığı alan denizaltı gemileridir. Periskop, denizaltının gözüdür. Denizaltılar su altında satha yakınken gözükmeden su üstü gemisi gibi seyir yapabilmek için periskop kullanırlar. Denizaltı periskopları hem ince hem de uzun olmalıdır. İnce ve uzun periskoplarda görüş açısı ve ışık şiddeti azdır. Bu eksiklikleri gidermek üzere denizaltı periskoplarına boru boyunca kuvvetlendirici mercekler ilave edilmiştir. Denizaltı periskobunun bir özelliği de dikey ve eksenel yönde hareketli olmasıdır. Dikey hareketle su derinliğine göre periskop boyu ayarlanır. Eksenel döndürme hareketiyle de her açıdaki hedefi görmek mümkün olur. Bu hareketler hidrolik ve mekanik kuvvetlerle sağlanır.

Denizaltı periskoplarında genellikle iki tip büyütme oranı vardır. Değerdeki büyütmede görüş açısı 40° civarındadır. Daha büyük büyütme oranı 6 değerinde olup, görüş açısı 8° civarındadır.

Denizaltı harekâtı sürat istediği için, periskop hareketlerini sağlayan mekanizmalar kolay kullanılabilir özelliktedir. Mesela periskopun alt gözetleme kafasında bulunan eksenel döndürme kolları, aynı zamanda mesafe, ayar ve görüş açısı ayar görevlerini de yapar. Bu kollardan birine bağlı makaralı tel düzeniyle yukardaki prizma ve mercek donanımına dikey eksen yönünde hareket verdirilerek yatay ile 45° açı yüksekliğindeki hedefler de görülebilir.

Modern denizaltı periskoplarında mesafe ölçümü ayrı bir cihazla kendiliğinden hesaplanarak kayıt ve gösterge olarak tespit edilir. Bu cihaza stadimetre denir.

'lerde geliştirilen denizaltı periskoplarında ise periskop gözetleme kafasının su üzerinde uzun müddet kalmasına gerek kalmamaktadır. Böylece düşman gemilerinin radarlarına yakalanma ihtimali azaltılmıştır. Periskop bir an satha süzülerek, ekseni etrafında °döndürülüp tekrar aşağı çekilir. Periskop merceğinden giren ışık hafızalı ekranda görüntülenerek ekrandan hedef analizi yapılır.

Periskoplardaki diğer özellikler; Periskop optik düzeninde ışık kırılma kayıplarını azaltmak için hedef merceğinin havaya bakan yüzeyi kimyevi olarak ince bir film tabakası ile kaplanır. Bu şekilde yüzeyi kaplanmış mercekli periskopta ışık geçirgenliği&#;% arası artar. Görüntü genliği ise&#;% 60 oranında büyür. Bu görüntüde puslanma ve leke olmaz.

Periskop imalatında dikkat edilecek hususlardan biri de, periskop borusunun su ve hava sızdırmamasıdır. Periskop borusu içindeki nemli hava boşaltılarak yerine kuru hava, yani azot gazı doldurulur. Bu şekilde suyun yoğunlaşması önlenerek merceklerde ve prizmalarda buğulanmanın önüne geçilmiş olur.

Pleksi Ayna Seti, 9 Parça/Paket

Pelksi Ayna Seti

Ürün Özellikleri: 

Sağlam pleksi aynadan kesilmiş ve optik deneylerinde kullanılabilecek bir settir.

Temel yansıma ve düzlem ayna optiği incelemelerinde kullanılır. Sette bulunan aynaları basit periskop ve kaleydoskop yapımında kullanabilirsiniz.

Ürün Kapsamı:

Optik deneylerde görüntü oluşumu, yansıma ve benzeri konularda kullanılır..

Paket Detayı:

1 Adet 20x25cm 

3 Adet 10x10cm

3 Adet 8x10cm

1 Adet x9cm

1 Adet 4x23cm pleksi ayna 

Gönderim Süreci

Bu ürün iş günü içinde kargoya teslim edilmektedir.*

Siparişlerin gönderim süreci, ödeme kontrollerinin tamamlanmasından sonra başlar.

Birden fazla ürün sipariş vermeniz halinde, tedarik süreci değişebilir.

Tedarikleri tamamlandığında kargoya teslim edilmektedir.


*Cumartesi, pazar ve resmi tatiller iş günü olarak sayılmaz. Üretici kaynaklı nadir olarak yaşanan gecikmeler bu süreyi etkileyebilir.

Üretici ya da ithalatçı, haber vermeksizin ürün tip ve özelliklerinde değişiklik yapabilir. Sayfada yazılanlar bilgilendirme amaçlı olup, ürüne yönelik hiçbir taahhüt yerine geçmez.


 

AYNALAR VE KULLANIM ALANLARI :
Üzerine dü&#;en &#;&#;&#;&#;&#;n tamam&#;na yak&#;n&#;n&#; k&#;sm&#;n&#; yans&#;tabilen yüzeylere ayna denir. Aynalar&#;n bir yüzeyi çok iyi parlat&#;lm&#;&#;, di&#;er yüzeyi ise c&#;va, kalay, gümü&#; ve alüminyum ile kaplanm&#;&#;t&#;r (kaplanm&#;&#; camlard&#;r).
Aynalar, yans&#;t&#;c&#; yüzeylerinin &#;ekillerine göre adland&#;r&#;l&#;rlar. Yans&#;t&#;c&#; yüzeyi düz olan aynalara düzlem ayna, yans&#;t&#;c&#; yüzeyi küre kapa&#;&#; &#;eklinde olan aynalara küresel ayna denir.

SORU : 1- Düzlem aynada olu&#;an görüntü cisimle ayn&#; büyüklükte midir?
2- Düzlem aynada olu&#;an görüntü düz mü yoksa ters midir?
3- Ambulanslar&#;n önündeki yaz&#; niçin ters yaz&#;l&#;r?

1- DÜZLEM AYNALAR :
Yans&#;t&#;c&#; yüzeyi düz olan aynalara düzlem ayna denir. Düzlem aynaya dü&#;en &#;&#;&#;nlar aynada yans&#;ma kanunlar&#;na göre yans&#;rlar. Düzlem aynalarda daima düzgün yans&#;ma görülür.

b) Düzlem Aynada Noktasal Olmayan Bir Cismin Görüntüsü :
• Noktasal olmayan bir cismin görüntüsünün bulunmas&#; için cismin uç noktalar&#;ndan aynaya en az iki&#;er &#;&#;&#;n gönderilir ve bu &#;&#;&#;nlar yans&#;ma kanunlar&#;na göre aynadan yans&#;t&#;l&#;r (yani uç noktalar&#;n&#; görüntüsü bulunur).
• Yans&#;yan &#;&#;&#;nlar&#;n uzant&#;lar&#;n&#;n kesi&#;ti&#;i noktalar birle&#;tirilerek cismin görüntüsü bulunur.

c) Düzlem Aynada Görüntünün Özellikleri :

1- Zahiridir yani aynan&#;n arkas&#;nda olu&#;ur. (yalanc&#;d&#;r = gerçek de&#;ildir = görünendir).
2- Aynan&#;n arkas&#;nda olu&#;ur (aynan&#;n içerisinde olu&#;maz).
3- Düzdür.
4- Cismin aynaya olan uzakl&#;&#;&#; ile görüntünün aynaya olan uzakl&#;&#;&#; e&#;ittir.
5- Cismin boyu, görüntünün boyuna e&#;ittir.
6- Cisme göre sa&#;l&#; solludur. (Sa&#; el, görüntünün sol elidir).
7- Görüntü aynaya göre simetriktir.

d) Düzlem Aynalar&#;n Kullan&#;ld&#;&#;&#; Yerler :
Düzlem aynalar, cisimlerin ayn&#; büyüklükte görüntülerini elde etmek için evlerde, ma&#;azalarda, i&#; yerlerinde ve çe&#;itli teknolojik araçlarda kullan&#;l&#;r. Ayr&#;ca &#;s&#; ve &#;&#;&#;k yal&#;t&#;m&#; sa&#;lamak için binalar&#;n d&#;&#; cepheleri ayna gibi yans&#;t&#;c&#; camlarla kaplan&#;r. Ayr&#;ca projeksiyon, tepegöz, periskop gibi teknolojik araçlar&#;n yap&#;m&#;nda da kullan&#;l&#;r.

NOT :

1- Yans&#;ma olay&#;nda yans&#;yan &#;&#;&#;nlar&#;n uzant&#;lar&#; kesi&#;irse görüntü zahiri, yans&#;yan
&#;&#;&#;nlar&#;n kendileri kesi&#;irse görüntü gerçek olur.
2- Gerçek görüntüler görülemez sadece ekran üzerine dü&#;ürülebilir. Zahiri görüntüler aynada görülen görüntülerdir.
3- Gerçek görüntü daima ters, zahiri görüntü düz olur.
4- Rüzgârs&#;z havalarda su birikintisi ve göller düz ayna gibi davran&#;r. &#;lk ça&#;larda
insanlar Ay’&#;n göldeki görüntüsüne bakarak Ay’&#;n göle dü&#;tü&#;ünü zannedip onu ç&#;karmaya çal&#;&#;m&#;&#;lard&#;r.
5- Düzlem aynan&#;n önünde duran ki&#;ilerden yans&#;yan &#;&#;&#;nlar aynaya çarparak yans&#;r ve tekrar göze gelir.
6- Düzlem aynaya dike gelen &#;&#;&#;nlar, kendi üzerinden geri dönecek &#;ekilde yans&#;rlar.
7- Yatay düzlemde duran düzlem aynada; B, C, D, E, H, K, O, I harflerinin görüntüsü kendisi ile ayn&#;d&#;r.
Dikey düzlemde duran düzlem aynada; A, H, I, &#;, M, O, Ö, T, U, Ü, V, Z harflerinin görüntüsü kendisi ile ayn&#;d&#;r.


2- KÜRESEL AYNALAR :
Yans&#;t&#;c&#; yüzeyi küre kapa&#;&#; &#;eklinde olan aynalara küresel ayna denir. Küresel aynalar çukur ayna ve tümsek ayna olarak iki çe&#;ittir.
Düzlem aynalar için geçerli olan yans&#;ma kanunlar&#;, küresel aynalar için de geçerlidir. Fakat düzlem ve küresel aynalardaki yans&#;ma farkl&#;d&#;r. Düzlem aynalardaki yans&#;ma ile küresel aynalardaki yans&#;man&#;n fark&#;, düzlem aynalara paralel gelen &#;&#;&#;nlar paralel yans&#;rken, küresel aynalara paralel gelen &#;&#;&#;nlar paralel yans&#;may&#;p &#;&#;&#;nlar bir noktada toplanacak veya bir noktadan da&#;&#;lacak &#;ekilde yans&#;rlar.

a) Çukur Ayna :
Yans&#;t&#;c&#; yüzeyi çukur olan aynalara çukur ayna (konkav ayna = iç bükey ayna) denir. Çukur ayna, cisimlerin görüntülerini büyütebilme ve gelen paralel &#;&#;&#;nlar&#; bir noktada toplayabilme özelli&#;ine sahiptir.

1- Çukur Aynaya Paralel Gelen I&#;&#;nlar&#;n Yans&#;mas&#; :
Çukur aynaya paralel gelen &#;&#;&#;nlar, aynada yans&#;ma kanunlar&#;na göre yans&#;d&#;ktan sonra bir noktada toplan&#;rlar. Çukur aynada yans&#;yan &#;&#;&#;nlar&#;n topland&#;&#;&#; noktaya odak noktas&#; denir. Aynadan yans&#;yan &#;&#;&#;nlar odak noktas&#;ndan geçtikten sonra do&#;rultu ve yönünü de&#;i&#;tirmeden yay&#;lmaya devam ederler.





2- Çukur Aynada Görüntünün Özellikleri :
Çukur aynada cismin bulundu&#;u yere göre görüntünün özellikleri farkl&#;d&#;r.

1- Cisim odak noktas&#;ndan uzakta ise;
– Cisim aynaya yakla&#;t&#;kça görüntü büyür.
– Görüntü terstir.
– Görüntü gerçektir.

2- Cisim odak noktas&#; ile ayna aras&#;nda ise;
– Cisim aynaya yakla&#;t&#;kça görüntü büyür.
– Görüntü düzdür.
– Görüntü zahiridir yani aynan&#;n arkas&#;nda olu&#;ur.

3- Çukur Aynalar&#;n Kullan&#;ld&#;&#;&#; Yerler :
Çukur aynalar teknolojik aletlerde &#;&#;&#;&#;&#; kontrol etmek amac&#;yla kullan&#;l&#;r. Bunun nedeni çukur aynan&#;n &#;&#;&#;&#;&#; bir noktada toplayacak &#;ekilde yans&#;tmas&#;d&#;r. Çukur ayna;
• Di&#; hekimlerinin kulland&#;&#;&#; araçlarda kullan&#;l&#;r.
• Güne&#; &#;&#;&#;nlar&#;n&#;n odaklanmas&#; (bir noktada toplanmas&#;) sa&#;lan&#;r. Bu sayede çok yüksek s&#;cakl&#;klar elde edilir. (Güne&#; f&#;r&#;nlar&#; bu &#;ekilde çal&#;&#;&#;r ve bu f&#;r&#;nlar askerler, da&#;c&#;lar ve i&#;çiler taraf&#;ndan kullan&#;l&#;r).
• Teleskop yap&#;m&#;nda kullan&#;l&#;r.
• Aynan&#;n odak noktas&#;na konan &#;&#;&#;k kayna&#;&#; sayesinde aynadan &#;&#;&#;nlar paralel yans&#;r. Bu özellik sayesinde &#;&#;&#;ldak, el feneri ve araba farlar&#; yap&#;l&#;r.
• Mikroskopta incelenecek cisim üzerine &#;&#;&#;k dü&#;ürmek için kullan&#;l&#;r.


b) Tümsek Ayna :
Yans&#;t&#;c&#; yüzeyi tümsek olan aynalara tümsek ayna (konveks ayna = d&#;&#; bükey ayna) denir. Tümsek ayna, cisimlerin görüntülerini küçültebilme ve gelen paralel &#;&#;&#;nlar&#; da&#;&#;tma özelli&#;ine sahiptir.

1- Tümsek Aynaya Paralel Gelen I&#;&#;nlar&#;n Yans&#;mas&#; :
Tümsek aynaya paralel gelen &#;&#;&#;nlar, aynada yans&#;ma kanunlar&#;na göre yans&#;rlar ve aynan&#;n arkas&#;ndaki bir noktadan ç&#;k&#;yormu&#; gibi birbirinden uzakla&#;arak yans&#;rlar. Tümsek aynada yans&#;yan &#;&#;&#;nlar&#;n uzant&#;lar&#;n&#;n aynan&#;n arkas&#;nda kesi&#;ti&#;i noktaya odak noktas&#; denir. Aynadan yans&#;yan &#;&#;&#;nlar odak ç&#;kacak &#;ekilde yans&#;d&#;ktan sonra do&#;rultu ve yönünü de&#;i&#;tirmeden yay&#;lmaya devam ederler.





2- Tümsek Aynada Görüntünün Özellikleri :
Tümsek aynada cisim nerede bulunursa bulunsun görüntünün özellikleri ayn&#;d&#;r. Cisim nereye konursa konsun;
– Görüntü daima cisimden küçüktür.
– Cisim aynaya yakla&#;t&#;kça görüntü daha da küçülür.
– Görüntü düzdür.
– Görüntü zahiridir yani aynan&#;n arkas&#;nda olu&#;ur.

3- Tümsek Aynalar&#;n Kullan&#;ld&#;&#;&#; Yerler :
Tümsek aynalar, &#;&#;&#;&#;&#; daha geni&#; alanlara yans&#;tt&#;&#;&#; için daha fazla ayd&#;nlanma veya daha geni&#; görü&#; alan&#; sa&#;lamak için kullan&#;l&#;r. Bu nedenler arabalarda yan ayna olarak kullan&#;l&#;r.

NOT : 1- Araçlardaki yan aynalar, daha geni&#; bir görü&#; aç&#;s&#; sa&#;lamak için tümsek aynadan, dikiz aynalar&#; ise arkadaki araçlar&#;n yerinin tam olarak anla&#;&#;labilmesi için düz aynadan yap&#;lm&#;&#;t&#;r.
 

Periskoplarda genelde düzlem aynalar kullanılır çünkü düzlem aynalar görünen cisimlerden gelen ışığı aynen yansıtır bu da cismin gerçek görüntüsünün oluşması demektir. Periskop bulunduğunuz yönün tam tersini yada bulunduğunuz yerden daha yüksek bir mesafede görüş sağlayabilir.
1 &#; 2 &#; Düz aynalar.

Contents

Mikroskopta ne tür ayna kullanılır?

b) Ayna: Mikroskop üzerine monte edilmiş bir yüzü konkav ve diğer yüzü düz olan aynalar, ışık kaynağından gelen ışınları kondansatöre ve dolayısıyla obje üzerine yansıtırlar. Konkav yüz daha fazla ışın topladığından immersiyon objektifleriyle çalışmalarda bu yüz kullanılır.

Mağazalarda güvenlik amaçlı kullanılan ayna çeşidi nedir?

Tümsek aynaların kullanım alanları: Mağaza ve dükkanlarda güvenlik aynası olarak kullanılmaktadır.

Tepegöz de hangi tür ayna kullanılır?

Tepegözde hangi ayna türü kullanılır? Düz ayna kullanılır.

Makyaj aynası tümsek mi çukur mu?

Makyaj aynaları, yakından görüntü elde etme ve büyük bir görüntü elde etme için kullanılır. Bu nedenle makyaj aynalarının yapısı çukur ayna şeklindedir. Makyaj aynalarının özellikleri, görüntünün boyu cismin boyundan büyüktür, ayna simetrik değildir, görüntü sanal olarak oluşur.

Güneş fırını yapımında hangi ayna kullanılır?

taki teraslara dizilmiş düz aynalar birden güneşe dönerek homojen tek bir ayna yüzeyi oluştururlar ve yolladiklari güneş ışınları parabolik aynaya çarpıp birleşerek daha önce kapakları açılmış olan fırında yoğun bir isi gelişir. Tasarlanan çapta bir fırının kurulması için yılında uygun bir yer bulunmuştu.

Araçların altını kontrol etmek için hangi ayna kullanılır?

4 mm kırılmaz temperli camdan üretilmektedir. Cam Şişecam olup, flotal bombeli tümsek aynadır.

Mağazalardaki aynalar nedir?

Mağazalarda aynalar mekanın aydınlık olması, geniş gözükmesi için kullanılır. Giyinme kabinlerinde müşterilerin kendilerini boydan görebilmesi için, duvarlarda soyunma kabinlerine kadar gitmemeleri için takı, şapka gibi aksesuarları rahatça görebilmeleri için bulunur.

Tümsek ayna nasıl yansıtır?

Tümsek (Konveks) Aynalarda özel Işınlar

  • Tümsek aynaya asal eksene paralel gelen ışın, uzantısı odaktan geçecek şekilde aynadan yansır.
  • Tümsek aynaya gelen ışının uzantısı aynadan 3f kadar uzaktan asal ekseni kesecek şekilde geçiyorsa, yansıyan ışının uzantısı 1,5f ten geçecek şekilde yansır.
  • Tümsek aynada görüntü gerçek mi?

    Düzlem ve tümsek aynalarda daima sanal görüntü oluşur, gerçek görüntüsü oluşmaz. Ama çukur aynada odak noktasının dışındaki cisimlerin gerçek görüntüsü oluşur.

    Tümsek ayna nedir ve nerelerde kullanılır?

    Tümsek ayna ise taşıtlarda yan ayna, araç altı arama aynaları, mağazalardaki güvenlik aynaları otoparklarda ve kavşaklardaki kontrol aynaları olarak kullanılır.

    Çukur ayna büyütür mü?

    Cismin aynaya mesafesine göre aynada oluşan görüntü düz büyük, ters küçük veya ters büyük şekillerde olabilmektedir. Görüntü, cisim aynadan uzaklaştıkça tersleşir. Görüntü, cisim aynaya yaklaştıkça büyümeye ve düzleşmeye başlar. Bu nedenle çukur ayna dev aynası olarak bilinmektedir.

    Çukur ayna arabanın yan aynası olabilir mi?

    Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.

    Çukur ayna nedir nerelerde kullanılır?

    Çukur aynalar el feneri, araba farlarında kullanılır; dişçi aynası, makyaj aynası birer çukur aynadır. Tümsek ayna ise taşıtlarda yan ayna, araç altı arama aynaları, mağazalardaki güvenlik aynaları otoparklarda ve kavşaklardaki kontrol aynaları olarak kullanılır.

    Çukur aynada görüntü düz olabilir mi?

    Çukur aynada bir cismin sanal, cisimden büyük ve düz görüntüsü yalnızca cisim odak noktası ile ayna arasındayken oluşur. Odak noktasının dışındaki bir cismin görüntüsü daima cisimden küçük, ters ve gerçektir.

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası