kedilerde sistit belirtisi / ​Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu (Hastalığı)

Kedilerde Sistit Belirtisi

kedilerde sistit belirtisi

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu: Belirtileri ve tedavisi

İnsanlar gibi kediler de idrar yollarında meydana gelebilecek hastalıklara yatkındır. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu veya yangısı, insanlarda olduğu gibi sevimli kedi dostlarımızda da oldukça acı verici ve rahatsız edici bir deneyim olabilir. Her ne kadar idrar yolu enfeksiyonu terimi kullanılıyor olsa da idrar yolu hastalığının sebebi çoğunlukla enfeksiyöz bir etken değildir. Yazımızın ilerleyen kısımlarında bunu açıklayacağız.

Yazımızda, kedinizde idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili dikkat etmeniz gereken şeyler ile birlikte bu enfeksiyonları önlemeye ve tedavi etmeye nasıl yardımcı olabileceğiniz hakkında yapabileceklerinizi inceleyeceğiz.

İçindekiler

İdrar yolu enfeksiyonu/yangısı nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu/yangısı, temiz ve steril idrar yolunun genellikle idiyopatik (nedeni bilinmeyen) olarak yangılanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Erkek kediler için daha riskli olan idrar yolu enfeksiyonu, orta yaşlı ve diyabetli kedilerde de daha fazla görülmektedir. Hastalık her yaşta sıklıkla görülmesine karşın özellikle yaş arasındaki kediler bu konuda daha risklidir. Kilolu  ve hareketsiz yaşam tarzına sahip kediler de aynı şekilde risk grubunda yer almaktadır.

Özellikle erkek kediler için idrar yolu enfeksiyonu ölümcül sonuçlar doğurabilir. Erkek kedilerin üretraları daha dar olduğundan, idrar yolu enfeksiyonundan mustarip olduklarında üretral tıkanıklıklara daha yatkın olmaktadır. Bu da kedinizin sağlığı için daha acı verici bir durumun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Bazı kediler çok ciddi bir sorun haline gelene kadar herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu semptomu göstermeyebilir. Bir idrar yolu enfeksiyonunun en belirgin semptomlarından bazıları şu şekildedir:

  • İdrar yaparken zorlanma (dizüri): Mesanedeki iltihaplanma ya da taş oluşumu ağrıya ve/veya tıkanıklığa yol açarak kedinin idrar yapmasını son derece zorlaştırabilir.
  • Sık idrara çıkma (pollaküri): İdrar yolu enfeksiyonuyla mücadele eden bir kedi anormal sıklıkta idarar çıkıp ya az miktarda idrar yapar ya da hiç idrar yapamaz. Keseyi tam olarak boşaltamayan kedi sürekli olarak idrara çıkma zorunluluğu hisseder ve bu nedenle gün içinde anormal sıklıkta tuvalete gitmeye başlar.
  • Ağrılı idrar yapma (strangüri): Bazı durumlarda, enfeksiyon ve iltihaplanma kedinizin çok şiddetli ağrılar çekmesine neden olur. Bu da kedinizin idrara çıkarken dayanamayacak kadar ağrılı bir şekilde idrarını yapmasına neden olabilir. Kediniz bu ağrıyı ve tahrişi yatıştırmak için vajinal ya da penis bölgesini sürekli olarak yalayabilir (over-grooming) ve bu da daha fazla ağrı ve enfeksiyon riskinin ortaya çıkma riskini yaratabilir.
  • Kanlı idrar (hematüri): İdrar yolu enfeksiyonu ile mücadele eden kedilerin büyük çoğunluğunda en sık görülen belirtilerden biri rengi değişmiş idrar yapmasıdır. Renk değişikliğinin en büyük nedeni genellikle idrarda kan bulunmasıdır.
  • Kum kabının dışına idrar yapmak (periüri): Kedinizin kum kabını kullanmayı bırakması her zaman için bir idrar yolu enfeksiyonunun belirtisi değildir ancak bununla birlikte farklı semptomlar da görüldüyse endişe kaynağı olarak düşünülmelidir. Bunun sebeplerinden birisi, kedinizin idrarını boşaltmakta zorluklar yaşamasıyla sebebiyle kum kabına ulaşamadan idrarını yapmasıdır.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun nedenleri nelerdir?

Enfeksiyona ve yangıya şunlar sebep olabilir:

  • Bakteriler
  • Mantarlar
  • Parazitler
  • Virüsler
  • Neoplaziler
  • Anatomik anormallikler (vezikoüretral divertikül, üretral lumenin dar olması vb.)
  • Çeşitli böbrek hastalıkları ya da diyabet gibi başka hastalıklar ya da sorunlar
  • Tansiyon
  • İdrar taşları
  • Üretral tıkaçlar
  • Son zamanlarda gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda bazı diş ve diş eti hastalıklarının da enfeksiyonları tetiklediği sonucu ortaya çıkmıştır.

Yukarıda sayılan nedenler kedilerde idrar yolu enfeksiyonlarına/yangısına sebep olabilse de, genellikle olguların çoğu idiyopatiktir.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu nasıl teşhis edilir?

Kedinizi veteriner hekime götürdüğünüzde mesanenin dolu olup olmadığını kontrol etmek için tam bir tıbbi muayene yapılacaktır. İdrar yolunu incelemek ve değerlendirme yapabilmek için çoğunlukla bir röntgen veya ultrason incelemesi yapılacaktır. Bunun yanında mutlaka yapılması gereken tam idrar tahlili ile birlikte hemogram ve biyokimya parametreleri de değerlendirilebilir.

Yapılacak tam idrar tahlilinde idrar fiziksel, kimyasal ve mikroskobik muayeneden geçirilir. Fiziksel muayenede renk ve berraklığa bakılır. Kimyasal muayenede idrarda bulunan protein, glukoz, keton ve pH gibi parametreler incelenir. Mikroskobik muayenede ise epitel hücreleri, kristtaller, taşlar, silindirler, kastlar, lökositler ve eritrositler incelenir. Yapılacak idrar kültürü ile ise hangi spesifik bakteri türünün İYE&#;ye neden olduğu anlaşılmaya çalışılır. İdrar örneğinin alınması için karın duvarından mesaneye ince bir iğne sokularak gerçekleştirilen sistosentez yöntemi uygulanacaktır.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Teşhisin ardından kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi için veteriner hekim, özellikle bakteriyel bir etken söz konusu ise yapılacak antibiyogram testi ile duyarlı antibiyotiklerden birini reçete edebilir. Bununla birlikte içinde sıvı takviyesinin de olduğu bir diyet değişikliği önerebilir. Aynı zamanda sıvı tedavisi ve idrar asitleştiricileri (bazı durumlarda) gibi seçenekler de veteriner hekimler tarafından değerlendirilebilir.

Antibiyotik tedavisinin ardından enfeksiyonun geçip geçmediğinin kontrol edilmesi için veteriner hekiminiz yeniden idrar tahlili isteyecektir. Eğer enfeksiyonda düzelme gözlenmediyse veteriner hekiminiz idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilecek diğer durumları araştırarak farklı sebeplerin tedavi edilmesini tercih edebilir.

Kedilerde idrar yolu hastalığı iyileşir mi?

Her ne kadar kedilerde idrar yolu hastalığı ölümcül sonuçlar doğurabilse de dikkatli bir bakım, veteriner hekim muayenesi ve kediniz için uygun bir diyet programı ile kedinizin idrar yolu hastalığını yenme olasılığı oldukça yüksektir. Burada en kritik nokta, doğru bir teşhisin konulmasından sonra tedavinin yapılmasıdır. Yetersiz veriyle uygulanacak semptomatik tedaviler sonucunda hastalık ilerleyebilir, kompleks hale gelebilir ve tedavisi oldukça zorlaşabilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi idrar yolu problemlerinin çoğunluğu idiyopatiktir. Bu sebeple özellikle antibiyotik kullanımda oldukça seçici olunmalıdır. İdrar kültürü ve antibiyogram, gereksiz antibiyotik kullanımının ve antibiyotik direnci oluşmasının önüne geçilmesinde çok önemli bir faktördür.

İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için kedilere nasıl davranılmalıdır?

Kedi sahiplerinin evcil hayvanlarında idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkmasını önlemek için alabilecekleri bazı tedbirler ve evde yapabilecekleri bazı şeyler bulunuyor:

  • Su alımını arttırmak için kedinizin diyetine yaş mamaları da ekleyin.
  • Kedinizin yaşam alanında sürekli olarak bol miktarda ve taze su bulunduğundan emin olun.
  • Evdeki kediler için yeterli miktarda kum kabı bulundurun. Kum kabının temizliğini ihmal etmeyin ve her zaman temiz olmasını sağlayın. Evde tek kedi olsa bile kedinizin kirli kum kabını yeniden kullanmak istememesi ihtimaline karşı gene de birden fazla kum kabı bulundurun.
  • Kediniz için stres oluşturabilecek unsurları ortadan kaldırın. Stres hastalığın oluşmasında çok önemli bir faktördür. Kedinizin rutini dışına çıkmasına neden olabilecek durumlardan kaçının ve kendini güvende hissedebileceği bir yaşam alanı oluşturun. Özellikle kedinizin tuvalet rutinini bozabilecek anormal durumların olmadığından emin olun.
  • Kedinizin temizliğine çok dikkat etmelisiniz ve özellikle yavru kedilerde ağız bakımını ve temizliğini kesinlikle ihmal etmemelisiniz.
  • Özellikle riskli kedilerin düzenli veteriner hekim kontrolü ve idrar tahlili yapılması çok önemlidir.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu bulaşıcı mıdır?

Enfeksiyonlara mantar, parazit, virüs, bakteri gibi bir kediden diğer kedilere bulaşabilecek zararlılar neden olabildiği için kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun bulaşma ihtimali vardır. Bu nedenle evde birden fazla kedi besliyorsanız kedilerden birine tanı konduysa, onun yaşam alanını diğer kedilerden ayırmak bulaşma riskini en aza indirecektir.

İdrar yolu enfeksiyonu olan bir kedi ne zaman veteriner hekime götürülmelidir?

Kediniz herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu belirtisi gösteriyorsa ya da yanlış giden bir şeylerin olduğunu hissediyorsanız, mümkün olan en kısa sürede kedinizin veteriner hekiminiz tarafından muayene edilmesini sağlamalısınız. Bu problemler çok kısa sürede oluşabildiği gibi hiç belirti göstermeden yavaş yavaş ilerleyip de ortaya çıkabilir. Kedinizin semptom gösterdiği an, uzun bir sürecin sonucu olabileceğinden dolayı hemen veteriner hekiminize gitmelisiniz.

Kedilerde idrar yolları enfeksiyonu kesinlikle ciddiye alınması gereken ve belirtileri gözlendiğinde veteriner hekime götürülmesi gereken bir durumdur. Eğer zamanında ve gerekli müdahale yapılmazsa kedilerde böbrek yetmezliği gibi çok daha tehlikeli sorunlar ortaya çıkabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Sık idrara çıkma, cinsel organın aşırı temizlenmesi ve yalanması, idrarda kan, idrarını yapamama iştahsızlık, tuvaletin dışına idrarını yapma gibi belirtileri gözlüyorsanız kedinizde idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenebilirsiniz.

Erkek kediler dişi kedilere oranla idrar yolu enfeksiyonu geçirmeye daha yatkındır. Aynı zamanda yaşlı ya da diyabet hastalığı olan kediler de genç kedilere oranla daha fazla risk taşımaktadır.

Bazı vakalarda idrar yolu enfeksiyonu kendiliğinden geçse de çoğu durumda hastalığın geçmesi için veterinerin antibiyotik reçete etmesi gerekecektir.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Oluşur ve Bitkisel Çözümler

İdrar yolu sorunları kedilerde oldukça sık görülmektedir. Pek çok farklı idrar yolu sorunu olsa da bu sorunlar genel olarak kedilerde idrar yolu enfeksiyonları olarak ifade edilir. Patili dostlarımızın genel sağlık durumlarını takip ederken yaşayabilecekleri sağlık sorunlarını yakından tanımak daha erken önlem alabilmek açısından önemlidir. Öncelikle kedilerde idrar yolu sorunlarının yaygın olduğunu ve idrar yolu enfeksiyonlarının da bu sorunlar arasında yer aldığını bilmek gerekiyor. İdrar yolu sorunlarına dair belirtiler birbirlerine çok benzer olsa da ufak detaylar ile ayırt edilebilir olmaları mümkündür. Bu nedenle de kedi sahiplerinin kedi tuvaletlerini düzenli temizlemesi ve değişimleri yakından gözlemlemesi önerilir.

Kedilerde İdrar Yolu Sorunları Nelerdir?

Kedilerde idrar yolu sorunları oldukça sık görülmektedir. Bu sorunların belirtileri başlangıç aşamalarında benzerlik gösterse de her durumun ayrı ayrı ele alınması ve tedavi yaklaşımının özel olarak belirlenmesi gerekir

İdrar Yolu Enfeksiyonları

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonları erkek, diyabet ya da fazla kilo sorunu olan kedilerde daha fazla meydana gelebilen uzun vadede tedavi edilmediği takdirde başka sağlık sorunlarına yol açan bir sağlık sorunudur. Kedilerde idrar yolu sorunları arasında en az görülenlerden birisi olan idrar yolu enfeksiyonlarının takibinin yakından yapılması ve mutlaka doğru yaklaşımla tedavi edilmesi gerekir. Bakteri kaynaklı bir sağlık sorunu olan idrar yolu enfeksiyonları beslenme, yaş, genital bölgede hijyen eksikliği, anormal pH seviyelerine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonları mesane taşları, tümörler, yaralanmalar ve kedi immün yetmezlik virüsü yani FIB sebebi ile de meydana gelebilmektedir. Yavru kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri daha belirgindir ancak yavruluk döneminde kedilerin daha hareketli ve sesli olması bu belirtilerin göz ardı edilmesini kolaylaştırmaktadır.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri;

  • Sık idrara çıkma,
  • İdrar yaparken zorlanma,
  • Cinsel organların normalden fazla temizlenmesi,
  • İdrarda kan,
  • İdrar kokusunda değişim,
  • Halsizlik,
  • İştah kaybı,
  • Kedi tuvaleti dışında idrar yapma olarak ifade edilebilir.

Yavru kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri daha belirgindir ancak yavruluk döneminde kedilerin daha hareketli ve sesli olması bu belirtilerin göz ardı edilmesini kolaylaştırmaktadır. Yavru kedilerde idrar yolu enfeksiyonu aşırı su tüketimi, karın bölgesinde ağrı, iştah ve/veya kilo kaybı, kedinin tuvaletinde ağlama veya homurdanma gibi sesler çıkarması olarak ifade edilebilir.

veterinerin sevdiği kedi

Ürolitler - İdrar Taşları

Kedilerde idrar taşı çok farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Bu sorunun ortaya çıkmasında kedilerin yaşadıkları stresin ve ani değişimlerin etkisi olduğu bilinmektedir. Ürolitiyazis kedilerde alt üriner sistem sorunlarının önemli bir nedenidir. İdrar yolunda sert minerallerden oluşan taşlar idrar kesesini ve/veya üretrayı tahriş edebilir. İleri seviyede ise idrar yollarında tıkanma meydana gelir. Erkek kedilerde ürolitlere bağlı alt idrar yolu tıkanması daha yaygın olarak görülür. Kedilerde idrar yolu tıkanıklığı gibi sorunlara yol açan ürolitler yaygın olarak iki türdür. Bunlardan ilki magnezyum, fosfor ve amonyaktan oluşanlar struvit taşlarıdır diğeri ise kalsiyum oksalat olarak adlandırılan taş oluşumlarıdır. Struvit sorunu olan kedilerde ilk aşamada diyet değişikliği önerilmektedir. Magnezyum açısından sınırlandırılmış bir diyet ile çözüm elde edilebilir. Daha asidik bir idrar oluşumu sağlayarak struvit oluşma ihtimalini azaltma odaklı üretilen mamaların artması ile birlikte struvit görülme sıklığı azalmaktadır. Kalsiyum oksalat taşları ise özel bir diyet ile giderilemeyeceği için cerrahi müdahale tercih edilebilir. Cerrahi müdahale öncesinde mesanenin steril sıvılarla yıkanması ile taşların geçişini sağlamak da denenebilir. Ürolitler tedavi edilebilir olsa da tekrarlama riski vardır bu nedenle ömür boyu takip edilmesi gerekir.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri ile kedilerde idrar taşı belirtileri benzerdir. Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, cinsel organların aşırı temizlenmesi ve kedi tuvaleti dışında farklı yerlere idrar yapma benzer belirtilerdir. Bu belirtilere ek olarak;

  • İdrarı püskürterek yapma,
  • Kronikleşen idrar yolu enfeksiyonları üretral tıkanıklık ürolit sorununa işaret eden şiddetli belirtiler arasında yer almaktadır.

İdiyopatik Sistit

Kedilerde idiyopatik sistik yaygın bir sorundur. İdiyopatik yani nedeni bilinmeyen sistit aslında kedilerde alt üriner sistem sorunlarına neden olabilecek tüm ihtimallerin ortadan kaldırıldığı durumda, bu vakaları tanımlayabilmek için kullanılan genel bir terimdir. Strese neden olabilecek durumların idiyopatik sistit üzerinde önemli bir etkisi olduğu bilinmektedir. Bu soruna sahip kedilerin tuvaletlerinin, kendilerini güvende hissedebilecekleri bir alanda konumlandırılması önerilir. Mama değişimi de kedilerde idiyopatik sistite neden olabilir bu nedenle herhangi bir stres faktörüne bağlı olarak bu teşhisi alan kedilerin diyet değişimlerinin çok daha fazla dikkatli bir yaklaşım ile yapılması gerekir.

İdiyopatik sistit ile kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri benzerdir. Ancak idrara çıkmama, ve renksiz idrar idiyopatik sistit belirtisi olarak değerlendirilebilmektedir. İdrara çıkmama oldukça ciddi bir belirtidir ve acilen veteriner hekime danışılması gerekir.

sahibinin kucağında veterinere gelen kedi

Üretral Tıkanma

Kedilerde alt idrar yolu sorunları arasındaki en önemli durum üretral tıkanmadır. Kedilerde idrar yolu tıkanıklığı olarak da bilinen ve hayati öneme sahip olan bu durum acil müdahale gerektirir. Üretranın tıkanması durumunda idrar dışarı atılamaz ve böbreklerin kandaki toksini atma, vücuttaki sıvı ve elektrolitlerin dengesini sağlama kapasitesi azalacağı için bu durum çok tehlikelidir. Üretral tıkanma taşlara ya da üretral tıkaç olarak adlandırılan bir doku birikimine bağlı meydana gelebilir. Tam üretral tıkanmada 24 - 48 saat arasında kedi yaşamanı kaybedebilir bu nedenle acil müdahale gereklidir. Üretral tıkanma belirtileri genellikle kedilerde idrar yolu sorunlarında meydana gelen belirtiler ile benzerdir. Ancak üretral tıkanma sorunu yaşayan kedilerde başlarda sık sık tuvalete girme, normalden uzun süre eşelenme gibi belirtiler bir süre sonra kedinin acı çektiğini fark ettirecek düzeyde kendini ifade etmesi ile devam eder. Kedi tuvaletlerinin her gün ya da günde iki kere temizlenmesi üretral tıkanma sorunu olup olmadığını anlamak için en etkili yöntemdir. Kedinin normalden daha az idrar yapması söz konusu olduğunda yakından takip edilmesi ve hemen veteriner hekim ile iletişime geçilmesi gerekir.

Üretral tıkanma belirtileri tıkanmanın şiddetine göre farklılık gösterebilmektedir. Tam tıkanma belirtileri oldukça şiddetli bir şekilde ortaya çıkar ve hızla önlem alınması gerekir. Tam tıkanma olmayan durumlarda belirtiler idiyopatik sistit ile benzerdir. Sık sık tuvalete gitme, normalden fazla kumda eşelenme, genital bölgenin normalden çok daha fazla yalanması ve kedi tuvaletindeki idrar miktarının oldukça az olması tıkanma belirtisi olarak kabul edilmektedir.

Kedilerde İdrar Yolu Sorunlarının Tedavisi

Kedilerde çok sayıda idrar yolu sorunu olduğu için her durumun tedavisinde farklı bir yaklaşım sergilenmesi gerekmektedir. Bu nedenle de öncelikle doğru teşhis çok önemlidir. Mama değişimi, stres faktörlerinin azaltılması, idrar pH'ını değiştirecek ilaç ve takviye kullanımı, cerrahi müdahale, mesane yıkanması gibi pek çok farklı yöntem ile tedavi yapılabilmektedir. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunda kullanılan ilaçlar mutlaka veteriner hekim gözetiminde olmalıdır. Aksi bir durumda kedinin genel sağlık durumunun çok daha fazla etkilenmesine neden olmak mümkündür. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunda kullanılan ilaçları olası bir sorunu önlemek için tercih etmek de doğru değildir. Eğer daha önce idrar yolu enfeksiyonu geçmişi varsa bağışıklık sistemini güçlendiren ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı vücut direncini arttıran bitkisel takviyeler veteriner hekim önerisi ile kullanılabilir. Veteriner hekim gözetiminde idrar yolu sorunları olan ya da risk taşıyan kedilerin tüketebileceği mamaları ve takviyeleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. yılından bu yana seafoodplus.info blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

FLUTD kedilerde alt üriner sistemi etkileyen bir grup sağlık problemine (idrar taşları, üretral tıkanmalar, enfeksiyonlar, sistitis vb.) verilen genel isimdir. Eğer kediniz herhangi bir üriner sistem rahatsızlığına sahip ise sık sık idrar yapar, idrar yaparken ağrı duyar ve genellikle idrarında kan görülür. Dahası idrar kabı yerine farklı yerlere idrar yapma eğilimi gösterir. FLUTD; kedilerde yaşa veya cinsiyete bağlı olmaksızın çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Erkek kedilerde daha çok görülür ve normal idrar geçişini engelleyen blokajlar biçiminde şekillenir.
FLUTD oluşumuna neden olan faktörler:

  1. İdiyopatik Sistitis (Feline Idiopathic Cystitis - FIC): Kedilerde en sık görülen alt üriner sistem rahatsızlığıdır. İdrar kesesinin bir çeşit yangısıdır. Nedeni bilinmemektedir fakat aynen insanlarda olduğu gibi strese bağlı olarak oluşumu artabilir.
  2. Strüvit ve oksalat kristalleri: Kedilerde beslenme bu kristallerin oluşumuna etki edebilmektedir.
  3. Strüvit ve oksalat taşları: İdrar kristalleri bir araya gelerek idrar taşlarını oluşturur ve idrar taşları da üriner sistemde tıkanmaya sebep olurlar.
  4. Üretral tıkanmalar: Vücut sıvıları ile birleşen strüvit kristalleri üretral tıkanmalara sebep olabilir. Tıkanmayı yaratan kristal öbeği, üretraya doğru ilerler ise kedide ciddi bir tıkanıklığa sebep olur.
  5. Beslenme: Kedinize uygun olmayan beslenme idrarın pH’ını değiştirerek farklı kristallerin oluşumuna neden olmaktadır. Bununla beraber yetersiz su tüketimi de idrar kristallerinin oluşmasında önemli bir faktördür.

Diğer risk faktörleri:
İdeal ağırlığın üzerinde olma, yeterli egzersiz yapmama ve stres gibi faktörler üriner sistem problemlerinin oluşma riskini arttırır.
Klinik belirtiler idrarda kan, idrar yaparken zorlanma, sık sık idrar yapma, normalde idrar yapmadığı yerlere idrar yapma, huzursuzluk, saklanma, iştahsızlık. Komplike olmayan sistitlerde üriner sistemin dışında genel bulgulara rastlanmaz. Vücut sıcaklığı normaldir. Hasta çoğunlukla sağlıklı görülür ve iştahı iyidir. Üriner sisteme ilişkin anormallikler; idrar yapmada zorluk, sık sık idrar yapma pozisyonu alma, idrar yaparken aşırı miyavlama, kum kabının dışına idrar yapma (periüri), cinsel bölgenin sık yalanması, idrarda kan gözlenmesidir.
Fiziksel muayenelerde genelde sistitise ilişkin bir bulgu saptanmaz. Kronik sistitiste dıştan palpasyonla idrar kesesi duvarında kalınlaşma palpe edilir. Sistit şüphesinde proteinüri, hematüri, pyüri yönünden idrar analizi yapılmalıdır. İdrarın steril bir tüpe alınmasıyla yapılacak olan idrar kültürü sonuçları tanıya yardımcı olur. Yapılan radyografik ve ultrasonografik inceleme ile idrar kesesi taşları ve tümörlerinin ayırıcı tanısı konulabilir. Kronik sistitte kese duvarındaki kalınlaşma kontrast sistografi ile net olarak ortaya konulabilir.
Öncelikle predispoze nedenler varsa onlara yönelik sağaltım uygulanmalıdır. Antibakteriyel sağaltım kültür sonuçlarına göre yapılabileceği gibi pratikte üriner sisteme etkili antibiyotikler kullanılır. Akut sistitlerde sağaltıma en az hafta devam edilmeli; kronik hale dönüşenlerde ise bu süre en az hafta olmalıdır. Bu sürelerin sonunda idrar kültürü sonuçları negatif ise sağaltıma devam edilmez. Ancak pozitif ise inatçı ve tekrarlayan sistit olarak değerlendirilip sağaltıma uzun süre daha devam edilir.
Sistitin önlenmesi yada görülme sıklığının azaltılması için hasta sahibi tarafından bir takım önlemler alınabilir. Bunlar; sık sık ve küçük porsiyonlarla besleme, her zaman temiz ve taze su bulundurup içmeye teşvik etme, yeterli sayıda kum kabı bulundurma (özellikle birden fazla kedi bulunan evlerde), kum kaplarının evin güvenli ve sakin bir köşesinde bulundurma, kum kaplarının temizliğine dikkat etme, kedinin rutin hayatındaki değişiklikleri minimumda tutma ve kedi için en uygun diyeti seçme sayılabilir. Bazı özel durumlarda veteriner hekime danışarak üriner sistem rahatsızlıkları için hazırlanmış özel diyetlerin kullanılması gerekebilir.
Kedilerde sistit konu başlığı altında FIC’in özel bir yeri vardır. Bu hastalık kedilerin alt üriner sistem hastalıklarında en çok teşhis edilen hastalıklardan birisidir. Bu hastalığın nedeni bilinmediğinden, tam olarak anlaşılamamıştır. Stres ve diyet değişikliği FIC riskini arttırır. Hastalık kronik olabilir. İdrar steril ve herhangi bir taş olmamasına rağmen kanlı görülebilir. Hastaların birçoğunda hematüri, disüri ve pollaküri bazen kendiliğinden iyileşebildiği gibi bu bulguların tekrar görülmesi de söz konusu olabilir. Bu tekrarlamanın sıklığı yaşın ilerlemesiyle birlikte düşmektedir.

KEDİNİZİN İDRAR SAĞLIĞINI ANLAMA

FLUTD'un nedenleri

Kedinizin idrara çıkma konusunda bazı farklı sebepleri vardır. Bunlar şunları içerir:

İdiopatik sistit: Mesanenin ağrılı iltihaplanmasına neden olan yaygın bir durumdur. Bu, erkek kedilerde üretrayı bloke edebilen, idrarın içine protein ve kan sızmasına yol açar. Bu yaşamı tehdit eden bir komplikasyondur.

Mesane taşları: daha az yaygın bir problemdir. Kediler, tüm erkek kedilerde üretral tıkanıklığa yol açabilen çeşitli tipte mesane taşlarından (en yaygın olarak struvit ve kalsiyum oksalat) etkilenebilir.

Anatomik anormallikler: Kediler anormal alt üriner sistem anatomisi ile doğarlar veya travmadan sonra gelişebilir. Semptomlar anormalliğin yeri ve tipine bağlıdır.

Bakteriyel idrar yolu enfeksiyonu: diyabet veya böbrek hastalığı gibi diğer sağlık problemleri olmayan kedilerde çok nadir görülür.

Yaş, kilo ve stres: Aşırı kilolu veya daha yaşlı kediler stresli bir yaşam tarzına sahip kediler gibi idrar komplikasyonlarından muzdarip olabilirler. İdiopatik sistitin, eve taşınmak, evde yeni evcil hayvanların olması ve hatta kötü hava koşulları gibi stresli olaylarla daha da kötüleştiği bilinmektedir!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir