karlı havada araba çalıştırma / Soğuk Havalardan Aracınızı Korumak İçin Pratik İpuçları

Karlı Havada Araba Çalıştırma

karlı havada araba çalıştırma

Soğuk Havalarda Arabayı Çalıştırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

So&#;uk havalarda arac&#; çal&#;&#;t&#;rmadan önce dikkat edilmesi gerekenler, arac&#;n ideal bir &#;ekilde çal&#;&#;mas&#;n&#;n yan&#; s&#;ra yak&#;t tüketiminin artmamas&#;nda ve motorun daha uzun bir süre kullan&#;m ömrüne sahip olmas&#;nda etkili olmaktad&#;r. Havalar so&#;udu&#;unda en çok görülen problemler aras&#;nda arac&#;n geç çal&#;&#;mas&#; gelmektedir. So&#;uk havalarda arabay&#;çal&#;&#;t&#;rmak için dikkat edilmesi gereken noktalara hakim olarak arac&#;n&#;z&#; daha iyi bir &#;ekilde kullanabilirsiniz.

K&#;&#; mevsiminde özellikle sabah&#;n erken saatlerinde araç çal&#;&#;t&#;rmak kimileri için adeta eziyete dönü&#;mektedir. Bir türlü çal&#;&#;mayan araçlar&#;n yan&#; s&#;ra çok gürültülü ve motoru y&#;pratan çal&#;&#;ma &#;ekliyle çal&#;&#;t&#;r&#;lan araçlar sürücüler için kabusa dönebilmektedir. Bu gibi olumsuz durumlardan kaç&#;nmak için arac&#;n&#;z&#;n k&#;&#; bak&#;m&#;n&#; yapmal&#;, do&#;ru motor ya&#;&#;n&#; kullanmal&#; ve mar&#;a bast&#;&#;&#;n&#;z andan itibaren arac&#;n&#;z&#; do&#;ru &#;ekilde çal&#;&#;t&#;rmay&#; ö&#;renmeniz gerekmektedir.

Arac&#;n&#;z&#; Do&#;ru Yere Do&#;ru &#;ekilde Park Edin

Arac&#; do&#;ru yere park etmek, so&#;uk havalarda arac&#;n&#;z&#; sorunsuz bir &#;ekilde çal&#;&#;t&#;rman&#;z&#;n alt&#;n kural&#;d&#;r. Ancak pek çok araç sürücüsü bu kural&#; es geçerek özellikle so&#;uk k&#;&#; sabahlar&#;nda arac&#;n&#;n motoruna zarar vererek çal&#;&#;t&#;rmaktad&#;r. So&#;uk havalarda arac&#;n&#;z&#; ideal bir &#;ekilde çal&#;&#;t&#;rmak için arac&#;n&#;z&#; mümkünse güne&#; &#;&#;&#;&#;&#; alan, güney yönüne do&#;ru ve rüzgar almayan bir yere park etmeniz gerekmektedir.

Bu sayede arac&#;n motor bölümündeki su ve ya&#; gibi s&#;v&#;lar donmayaca&#;&#; için arac&#;n&#;z&#;n ilk çal&#;&#;t&#;r&#;lmas&#;nda ve hareket halindeki performans&#; daha verimli olacakt&#;r. Öte yandan arac&#;n&#;z&#; kuzeye ve güne&#; görmeyen rüzgarl&#; bir konuma park ederseniz bu durumda arac&#;n içindeki s&#;v&#;lar donaca&#;&#; için özellikle sabahlar&#; arac&#;n&#;z&#; çal&#;&#;t&#;r&#;rken epey zorluk çekebilirsiniz.

Arac&#; sabah so&#;uklar&#;nda çal&#;&#;t&#;r&#;rken maksimum 3 dakika boyunca rölantide çal&#;&#;t&#;rmal&#; ve aral&#;klarla gaza bas&#;lmal&#;d&#;r. So&#;uk havalarda arac&#;n&#;z&#; her gün kullanm&#;yorsan&#;z, hareket etmeseniz dahi arac&#;n&#;z park halindeyken bu &#;ekilde ara ara çal&#;&#;t&#;rma yapman&#;z gerekmektedir. Bu sayede arac&#;n&#;zla hareket etmek istedi&#;inizde çal&#;&#;mama gibi problem ba&#;&#;n&#;za gelmeyecektir.

Arac&#;n&#;z&#;n Periyodik Bak&#;mlar&#;n&#; &#;hmal Etmeyin

Arac&#;n&#;z&#;n periyodik bak&#;mlar&#;, özellikle so&#;uk havalarda daha da önem kazanmaktad&#;r. K&#;&#; bak&#;m&#;n&#; yaparken mutlaka antifriz kullanmak gerekmektedir. Motor so&#;utma suyunun so&#;uk havalarda donmas&#; halinde motor çal&#;&#;maz, çal&#;&#;t&#;&#;&#; durumda da sürtünen parçalarda ciddi a&#;&#;nmalar meydana gelebilir.

So&#;utma suyu eksi 40 derece so&#;uklu&#;a kadar motor so&#;utma suyunun donmamas&#;n&#; sa&#;layan bir özelli&#;e sahiptir. Fren, direksiyon ve &#;anz&#;man bak&#;mlar&#; da k&#;&#; mevsiminde yap&#;lan periyodik bak&#;mlarda gözden geçirilmelidir.

Arac&#;n&#;z&#; So&#;uk Havalarda Çal&#;&#;t&#;rmadan Önce Bunlara Dikkat Edin

Arac&#;n&#;z&#; so&#;uk havalarda çal&#;&#;t&#;rmadan önce, yak&#;t deponuzu dolu tutmaya özen gösterin.  Arac&#;n&#;z donmu&#;sa ve çal&#;&#;m&#;yorsa buzu çözmek için s&#;cak su dökmeyin. Bu hareket donma üzerine &#;ok etkisi yapaca&#;&#; için motor parçalar&#;n&#;n zarar görmesine neden olabilir. So&#;uk havalarda arabay&#;çal&#;&#;t&#;rmak için akü &#;arj&#;n&#; da güçlü hale getirilmesine özen gösterin.

Sayfa Görüntüleme:

Bu sene kış mevsimi ülkemizde etkisini sert bir şekilde göstermeye devam ediyor. Arabanızın kış bakımını yaptırmanız ve basit ipuçları ile kışın soğuk hava koşullarına karşı aracınızı korumanız can ve mal güvenliğiniz için büyük önem taşımakta. Peki soğuk hava koşullarında aracınızda gerçekleştirebileceğiniz basit bakımlar neler merak ediyorsanız, bu yazımız tam size göre. Faydalı olması dileğiyle.

Aracınızın kışlık bakımını zamanında yaptırmanız aracınızın performansını olumlu yönde etkileyeceği gibi, aynı zamanda satmaya karar verdiğinizde de araç fiyatınızın düşmesinin önüne geçmenizi sağlayacak.


Havalar iyice soğumadan önce yapmanız gereken kontroller

  • Antifriz kontrolü
  • Lastik diş derinliklerinin ve lastik havalarının kontrolü
  • Cam suyu ve silecek lastiklerinin kontrolü
  • Akü şarj durumu kontrolü
  • Fren ve debriyaj balatalarının kontrolü
  • Aydınlatma sistemi ve ampullerin kontrolü,
  • Araçta bulundurulması gereken malzemelerin (zincir, çekme halatı, takoz, yedek ampuller vs.) kontrolü.

Kışın aracınızdaki buzlanmaları engellemek ya da kolay temizlemek için yapabilecekleriniz;

Cam ve Dikiz Aynalarında Biriken Karı Temizlemek İçin

  • Soğuk havalarda sileceklerinizi havaya kaldırın. Camların buzlanmasını önlemek için bir kapta üç birim sirke ve bir birim suyu karıştırarak ön camlarınıza sıkın. Bu sayede camlarınızda oluşan buzlanmayı daha kolay temizleyebilirsiniz. 
  • Eski bir paspas ve ya kalın bir parça kumaşı silecek ve cam arasına koyarak sileceklerinizin buz nedeni ile cama yapışmasını engelleyebilirsiniz. Ancak bu yöntemi ani ısı düşüşlerinin yaşandığı zamanlarda kullanmamalısınız.
  • Camınızdaki buzları temizlemek için asla metal bir şey kullanmamalısınız. Aksi halde camınızda ciddi çizikler oluşmasına neden olabilirsiniz. 

Kapılarını ve Kilitlerinizi Buzlanmadan Korumak İçin

  • El temizleme jelleri donmuş kapılarınızı açmanızda size kolaylık sağlayacaktır. 
  • Anahtarınıza WD sıkarak koruyucu önlem alabilirsiniz.
  • Araç kapınız donmuşsa açmak için üzerine basınç uygulayın, eğer bu şekilde açamaz iseniz sıcak su yardımı ile önce buzu çözüp ardından kapıyı açmayı deneyin. Aracınıza zarar vermemek için fazla baskı uygulamamaya özen gösterin.

Soğuk Havalarda Arabanızı Kolay Çalıştırmak İçin

  • Eğer aracınız çok soğuk havalarda dışarıda uzun süre kalacaksa akünüzü söküp yanınızda götürerek olası donmaların önüne geçebilirsiniz.
  • Aracınızı çalıştıramıyorsanız, anahtarınızı başlangıç konumuna getirip, aküye 2 dakika dinlenme süresi tanıyın.
  • Aracınızın antifriz durumunu mutlaka kontrol edin
  • Araba içinin aşırı ısınmasına bağlı olarak camlarda buharlaşma oluşmasını önlemek için camlarınızı temiz tutun ve ısıtıcıyı çok yüksek derecede çalıştırmayın.

Yeni blog yazılarımızdan, funduszeue.info avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

funduszeue.info

funduszeue.info

Kışın Dondurucu Soğuğunda Araba Nasıl Çalıştırılır?

Akünün bakımını yap.Kış, iki ana nedenden dolayı akülere iyi gelmez. Akü, soğuk nedeniyle normal gücünü üretemez. Elektrik üreten kimyasal reaksiyonlar daha düşük sıcaklıklarda daha yavaştır.[10]Zaman zaman arabanın aküsünü kontrol etmek bakım sorunlarının üstesinden gelmene yardımcı olacaktır, ancak çoğu araç aküsünün yalnızca üç ila beş yıl dayandığını unutma. Ayrıca içlerindeki yağ daha kalın olduğu için motorların dönmesi daha zordur. Bu, aküden daha fazla amper gerektirir. Ancak 10W30 gibi çok dereceli yağlar bu etkinin çoğunu hafifletir.
  • Akü kablolarını ve kelepçelerini yıpranma veya korozyona karşı kontrol et. Eğer kelepçelerin etrafında beyaz, tozlu bir madde varsa bu akü asidinden kaynaklanan korozyondur. Bunu karbonat, su ve diş fırçası ile kolaylıkla temizleyebilirsin.
  • Akü içerisinde buharlaşıp dökülebilen sıvı bir elektrolit bulunur, bu nedenle içinde yeteri kadar olduğundan emin ol. Çoğu akünün üst kısmında kapak bulunur ve kapağı çıkararak seviyeyi kontrol edebilirsin. Eğer seviye düşükse doldurma seviyesi göstergesini veya kapağın altını geçmemeye dikkat ederek delikleri saf suyla doldur.[11]

Reklam

Ülkemizde kış aylarında dondurucu soğuklar görülmese bile, sıcaklıklar belli bir derecenin altına indiğinde otomobillerin çalışmasıyla ilgili problemler ortaya çıkabiliyor. Daha çok sabahın erken saatinde, güneşin yeni yüzünü göstermeye başladığı vakitlerde arabalarını çalıştırmak zorunda kalan sürücüler motorun çalışmaması gibi bazı sorunlar yaşayabiliyor. Peki bu gibi arızaların önüne geçmek için neler yapmak gerekiyor?

Araçların Çalıştırılmasıyla İlgili Sorun Yaşamak İstemeyenlerin Yapması Gerekenler

  • Çok soğuk havalarda araçların günde birkaç kez 10’ar dakikalık periyotlar halinde çalıştırılması,
  • Arabaların tamamının ya da en azından kaput kısmının örtüyle örtülmesi,
  • Radyatörün önüne karton, gazete veya ısı yalıtım levhası gibi bir madde konularak soğuk hava ile temasının kesilmesi,
  • Motor soğutma sularına antifriz ilavesi yapılması ve motor yağı olarak kış koşulları için özel olarak üretilen “W” kodlu ürünler kullanılması tavsiye ediliyor.
  • Bunlara ilave olarak motorların üzerine kaynar su dökmekten kesinlikle kaçınılması ve buzları çözmek amacıyla araç altında ateş yakmak gibi yöntemlere başvurulmaması gerekiyor.

Soğuk Havada Dizel Araçları Çalıştırmak İçin Yapılması Gerekenler

Soğuk havada dizel araç çalıştırma işlemi birtakım zorluklar barındırıyor. Zira dizel araçların çalışma prensibi benzinli araçlara göre farklı işliyor. Bu yüzden soğuk havalarda dizel araç çalıştırma işleminden önce şu adımların izlenmesi gerekiyor:

  • Öncelikle kontak anahtarı kademe kademe çevrilmeli ve ikaz ışıklarının sönmesi beklenmelidir. Dizel araçlarda yakıtın yanması, ısıtma bujileri aracılığıyla sağlandığından bu bekleme süresi elzemdir.
  • İkaz ışıkları içinde yer alan sarmal yaya benzeyen simge, ısıtma bujilerinin durumunu belirtir ve bu ışığın sönmesi ısıtma bujilerinin kullanmaya hazır olduğunu gösterir.
  • Buji ışığı söndükten sonra kontak anahtarı çevrilerek araç çalıştırılabilir. Araba çalıştırıldıktan hemen sonra hareket edilmemeli motorun ısınması için 1 ila 1,5 dakika kadar motor rölantide çalıştırılmalıdır.

Dizel araba soğuk hava şartlarına karşı bazı olumsuzluklar geliştirse de bu basit adımlar izlenerek sorun kolayca çözülebiliyor.

Soğuk Havada Benzinli Araçları Çalıştırmak İçin Yapılması Gerekenler

Soğuk havalarda benzinli araba çalıştırmak dizel araçlara göre daha sorunsuz gerçekleşiyor. Zira benzinli araçlarda bujiler, yakıtı ısıtma sistemi kullanarak değil kıvılcım sistemi kullanarak tutuşturuyor. Bu nedenle kışın benzinli araçları çalıştırdıktan sonra beklemek gerekmiyor. Bir başka deyişle kışın benzinli araba, dizel araba gibi sorunlar oluşturmuyor. Lakin kış aylarında motorun ısınması için 1 ila 2 dakika beklemek motor ömrünü uzatan etkenler arasında gösteriliyor.

Soğuk Havada LPG’li Araç Nasıl Çalıştırılır?

LPG’li araçlarda NTC sensörü adı verilen elektronik bir algılayıcı bulunuyor. Bu algılayıcı dış ortam sıcaklığını algılıyor ve motorun kolay çalışması için enjektör ile püskürtülecek yakıt miktarını ayarlıyor. Bu sensör sağlıklı çalışıyorsa kış aylarında LPG’li araçların motorlarında bir sıkıntı görülmüyor. Soğuk havalarda LPG’li araçların çalıştırılmasında problem yaşanmaması için çalıştırılma esnasında benzin konumuna alınmaları yine stop edilirken de benzin konumunda bırakılmaları tavsiye ediliyor.

Aracı Soğuktan Korumak İçin Yapılması Gerekenler

Kış mevsimiyle beraber otomobil kullanıcıların akıllarına şu soru geliyor: Arabayı soğuktan nasıl koruruz? Aşağıda sizler için derlediğimiz tüm yanıtları bulabilirsiniz:

  • Otomobil lastiklerinin hava basınçları dış ortamdaki hava ısısından etkileniyor. Bu da lastik performansında düşüşe neden olabileceği gibi güvenli sürüş açısından da risk oluşturuyor. Bu nedenle özellikle mevsim geçişlerinde lastik basıncını kontrol etmek büyük önem taşıyor.
  • Motor aksamında bulunan sıvıların ve radyatör sistemindeki suyun donmaması ve kış aylarında kullanılan antifrizden yüksek verimi alabilmek için antifriz oranını doğru ayarlamak gerekiyor.
  • Camlarda oluşan donu engellemek için don önleyici ya da don çözücü özel cam sularının tercih edilmesi tavsiye ediliyor.
  • Havanın erken kararması ve hava sıcaklığındaki ani değişimlerin oluşturduğu sis sebebiyle kış aylarında far kullanım süresi artıyor. Hatta gündüz görüşün azaldığı kimi durumlarda dahi farları açmak gerekebiliyor. Bu sebeple kışın araç farı ve fren lambalarının kontrol edilmesi, arıza olup olmadığından emin olunması gerekiyor. Sis lambası olmayan araçların uygun sis farı taktırması uzmanlarımız tarafından öneriliyor.
  • Araçların hava, yakıt ve kapı filtrelerinin kış bakımının yapılması gerekiyor. Kışın arabaların geç çalışmasının önüne geçmek için motor filtresinin bakımının yapılması gerekli görülüyor.

Kışın zorlu yol koşullarına karşı aracınızı güvence altına alabilmek için online olarak ya da 9 numaralı Müşteri Hizmetleri Merkezi’ni arayabilir ve aracınız için kasko teklifi alabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası