aşil nasıl kopar / Aşil Tendon Kopması - Turan&Turan

Aşil Nasıl Kopar

aşil nasıl kopar

Aşil tendonu kopması (yırtılması) nedir? Aşil tendonu kopması belirtileri ve tedavisi

Habertürk’ten Ceyda Erenoğlu’nun haberine göre gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde sık karşılaşılan bu sorunun risklerini azaltmak için yapılacaklar var. Fulya Ayak Cerrahi Merkezi’nden Ayak ve Ayak Bileği Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Peki, aşil tendonu nedir? Aşil tendonu kopması belirtileri neler?

AŞİL TENDONU NEDİR?

Op. Dr Selim Muğrabi, herkesin hayatına aşil güçlendirme ve esnetme hareketlerini katması ve rutin hale getirmesi gerektiğini söyleyerek devam ediyor; “Aşil tendonu, vücudumuzda bulunan en uzun ve en önemli tendonlardan biridir. Baldırlardan topuk kemiğine kadar uzanan bu tendon çok güçlü ve esnek bir yapıya sahiptir. Aşil tendonu, ayak parmakların zemine doğru kuvvet uygulamasını ve bu sayede yürüyüp koşmayı sağlayacak güçtedir. Ancak bu kadar güçlü olan bu tendona gereğinden fazla yüklenilmesi hasar görmesine neden olabilir. Aşil tendonun hasar görmesine tıp dilinde ‘Aşil Tendiniti’ denmektedir. Bu soruna genellikle sporcular, gerekli germe egzersizlerini yapmayan, koşu yapan ya da koşu içeren sporlarla ilgilenen kişiler maruz kalır.”

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

*Tendon üzerinde şişlik,

*Koşma gibi egzersizlerin ardından, sürekli kötüye giden ağrı ve sızlamalar,

*Bacakta güç kaybı hissi

*Sabahları uyandıktan sonra ilk dakika topuğun 3- 4 cm üstünde hissedilen hassasiyet

*Koşmadan hemen sonra, tendonda hissedilen lokalize veya diffüz ağrılar

*Kasın kullanılmasıyla tendon sertliğinin gözle görülür şekilde azalması

Not: Başka bazı rahatsızlık durumlarında da yukarıdaki semptomlar meydana gelebildiği için en güvenilir teşhis açısından ortopedi uzmanına görünmelisiniz.

TEDAVİDE YAPILMASI GEREKENLER

* hafta boyunca yürüme, koşma veya aşil tendonunun kullanılmasını gerektirecek her türlü aktiviteyi yapmayı bırakmak

* Aşil tendonunu güçlendirmek ve esnekliğini artıracak egzersizler ile beraber çeşitli tabanlıklar ve topuk destekleri kullanmak

*Steroid gibi maddeler içermemek kaydıyla antiinflamatuar kullanımı

*Tendonda meydana gelecek hareketleri engellemek için tasarlanmış özel bandajlar

*Doktorun önerisi altında fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamak. (Semptomların inatçı olduğu hastalarda PRP enjeksiyonları ya da aşil botu kullanılması gerekebilir.)

Aşil tendonu kopması nasıl olur? Aşil tendonu nedir? İşte merak edilenler

Haberin Devamı

AŞİL TENDOMU KOPMA BELİRTİSİ

Tendonun kopması sonrası yırtılma ile birlikte bir ağrı hissedilmektedir. Ayak bileğinin ya da baldırın arkasında gerçekleşen kopma, genellikle uzaktan bile duyulabilecek kadar şiddetli bir ses çıkarır.

Bununla birlikte topuk kemiğinin üstünde oluşan çökme, morarma ve kasta kuvvetsizlik, aşilin koptuğunun bir göstergesidir.

Ağrının şiddeti, kopmadan belli bir süre sonunda azalmaya başlar ve ayak parmaklarına giden tendonlar sayesinde ayak bileğini oynatmak mümkün olabilir. Ancak hasta yürürken kendini ileri itemez ve parmak uçlarında yükselmesi imkansızlaşır.

AŞİL TENDONU KOPMASI NEDİR? NASIL OLUR

Aşil tendonunun hasar görmesi yada kopması durumunda kişi günlük hayatta yaptığı pek çok işi yapamaz duruma gelmektedir. İnsanların sahip olduğu bazı özelliklerde aşil tendonu riskini arttırmaktadır. Düz taban ayaklı kimselerin ayakta uzun süre kalmaları da aşil tendonunu tetiklemektedir. Aşil tendonunun kopması gibi bir durum gerçekleştiğinde kopmanın olduğu yerde bir sesin duyulması mümkün olmaktadır. Aşil tendonu olan kimselerin düzgün bir biçimde yürüyemedikleri bilinmektedir. Aşil tendonunun tedavi yollarından biri de ameliyat olmaktadır. Ancak ameliyat dışında bu hastalık için farklı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Aşil tendonunun kopması durumunda kişilerde gözlenen birtakım değişiklikler şu şekilde belirtilmektedir:

Haberin Devamı

- Topuk kısmında ve bilekte şiddetli ağrı ve şişlik

- Ayağı aşağı bükememek

- Aşil tendonunun olduğu bacak üzerinde ayak parmaklarının üzerinde duramama

Aşil tendonu kopması topuk kemiğine yakın bir bölgede meydana gelmektedir. Bu alan da kan akışı fazla kuvvetli olmadığı için bu alan yırtılmalara ve kopmalara karşı oldukça dayanıksız olmaktadır. Bu alanda meydana gelen kopmaların iyileşme süresi uzun olabilmektedir. Aşil tendonu kopmuş olan bir kişi şiddetli bir acı hissedebilir. Aşil tendonlarında olan bir kopma ya da zorlama sonunda kişiler yürümekte zorluk çekmekte ve ayak bileğini ileri geri hareket ettirirken kopmanın olduğu alanda acı hissedebilmektedir. Bu nedenle tendonları yoracak ve onlara zarar verecek her durumdan uzak durulması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Aşil tendonunda meydana gelen kopmalar ayak bileği ile yapılan hareketleri ve yürüme mekanizması ile ilgili her durumu doğrudan etkileyebilmektedir. Özellikle sporla uğraşan insanlarda daha fazla görülen Aşil tendonu yaş ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin her insanın başına gelebilecek bir rahatsızlık olmaktadır. Aşil tendonlarının tanısı yapılırken muayene sonucunda kopma ya da yırtılma şeklinde bir teşhis konulması durumunda hem tedavi şekli hem de tedavi süresi birbirlerinden farklı özelliklere sahip olmaktadır.

AŞİL TENDONU NEDİR? Aşil nerede, neden kopar? Aşil tendonu kopması / yırtılması nasıl olur, iyileşir mi, tedavisi ne kadar sürer?

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Aşil tendonu pek çok sakatlık vakasında duyulan tıbbi bir terim. Survivor Merve Aydın'ın oyun sırasında sakatlanması ve doktorunun son dakika açıklaması ile gündeme gelen aşin tendonu kopması etkileri ile sorgulanıyor. Kısaca insan vücudu hareketlerinin büyük bir kısmını kontrol altında tutan bu doku için 'Aşil Tendonu nedir, neresi ve vücutta nerede?' soruları yanıt aramaya başladı. Eski milli bir atlet olan Merve Aydın'ın spor ve yarışma hayatını etkileyecek aşil tendonu kopması sonucu ne olur? Aşil Tendonu nedir, nasıl iyileşir? İşte aşil tendonu vücuttaki yeri ve önemi…

AŞİL TENDONU NEDİR? Aşil nerede, neden kopar? Aşil tendonu kopması / yırtılması nasıl olur, iyileşir mi, tedavisi ne kadar sürer?
AŞİL TENDONU NEDİR? Aşil nerede, neden kopar? Aşil tendonu kopması / yırtılması nasıl olur, iyileşir mi, tedavisi ne kadar sürer?
AŞİL TENDONU NEDİR? Aşil nerede, neden kopar? Aşil tendonu kopması / yırtılması nasıl olur, iyileşir mi, tedavisi ne kadar sürer?
AŞİL TENDONU NEDİR? Aşil nerede, neden kopar? Aşil tendonu kopması / yırtılması nasıl olur, iyileşir mi, tedavisi ne kadar sürer?
AŞİL TENDONU NEDİR? Aşil nerede, neden kopar? Aşil tendonu kopması / yırtılması nasıl olur, iyileşir mi, tedavisi ne kadar sürer?

Aşil Tendonu Nedir? Aşil Tendonu Kopması ve Tedavi Y&#;ntemleri

Aşil tendonu; alt bacağın arkasında yer alan ve baldır kasını topuk kemiğine bağlayan, vücudumuzdaki en büyük tendondur. Oldukça büyük bir yüke karşı koyabilme kapasitesine sahip bu tendonun zorlanmalar sonucu zedelenmesi ya da kopması halinde aşil tendonu kopması meydana gelir. Bu kopma, ayak ve ayak bileği fonksiyonlarında ciddi kayba yol açtığı için tedavi gerektiren bir durumdur.

Aşil Tendonu Nedir?

Kasları kemiklere bağlayan lifli bağ dokuları olan tendonlar, büyük gerilmelere dayanıklı, oldukça güçlü yapılardır. Kas ve kemiklerden oluşan, vücudun taşıyıcı sistemini sabit tutma görevi gören tendonlar, zorlanma ve aşırı kullanım sonucu zarar görebilen ya da kopabilen dokulardır. Bu dokuların en büyüğü ise topuk kemiğini baldıra bağlayan aşil tendonu isimli tendondur. Bu tendon ismini vücudundaki tek zayıf noktası topuğunun arkası olan ve efsanelerde anlatılan Aşil isimli Yunan Tanrısından almıştır.

Aşil tendonunun temel işlevi ayağın aşağı doğru bükülmesidir. Bu tendon, yürüme esnasında gerçekleşen ayağın itme hareketini ve parmak ucunda yükselme hareketini kontrol eder. Tüm ayak ve ayak bileği hareketleri, yürüme fonksiyonunun ayrılmaz bir parçası olan aşil tendonu tarafından kontrol edilir.

Aşil Tendonu Nasıl Kopar?

Aşil tendonu kopması bacağın arkasında yer alan baldır kasını topuk kemiğine bağlayan tendonun kısmen ya da tamamen yırtılması sonucu görülen bir durumdur. Çoğunlukla sporcularda görüldüğü düşünülse de ani bir zorlanma ya da aşırı esneme sonucu yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyin başına gelebilir.

Aşil tendonunun koptuğu durumlarda kişi, ayak bileği arkasında şiddetli bir ses duyabilir, aynı zamanda ani ve şiddetli bir acı hisseder. Bu kopma sonrasında kişi yürüme ve bileğini hareket ettirmede güçlük çeker. Kopmanın türüne bağlı olarak cerrahi müdahale gerekebilir.

Kopmalar çoğunlukla topuk kemiğinin 6 cm üzerindeki bölgede görülür. Tendon kanlanmasının bu bölgede nispeten daha az olması sonucu bu bölgede daha fazla kopma görülür ve iyileşme süresi daha uzundur. Kopmaların başlıca nedenleri şu şekildedir:

• Düşme

• Yürürken ayağın çukura girmesi

• Yoğun ve zıplama hareketleri içeren antrenmanlar sırasında aşil tendonunu aşırı ya da sürekli zorlama

Aşil Tendonu Yaralanması Risk Grupları

Genellikle tendon kopmalarında, sporcuların en önemli risk grubunu oluşturduğu söylenebilir. Ancak, aşil tendonu kopması pek çok kişinin başına gelebilecek bir durumdur. Yaş, cinsiyet, kişinin yaptığı egzersiz ve sporlar, kullanılan ilaçlar, sigara ve obezite risk faktörleri arasındadır.

Kadınlara göre erkeklerde daha sık görülen aşil tendonu yırtılmaları en çok yaş arasındaki kişilerde meydana gelir. Buna ek olarak, koşu, atlama, zıplama ve ani durmaların olduğu sporlarla ilgilenen kişilerin de bu durumla daha sık karşılaştığı söylenebilir. Bazı antibiyotikler de aşil tendonunun zayıflamasına neden olabilir.

Aşil Tendonu Yaralanmalarının Belirtileri Nelerdir?

Aşil tendonu kopmalarında baldır bölgesinde ağrı, bilekte ağrı ve şişkinlik, bileği bükmede güçlük ve yürümede zorluk, aşil tendonu zarar gören ayağın üzerinde duramama gibi belirtiler görülür. Çok nadiren de olsa aşil tendonu yaralanmaları belirti vermeyebilir.

Spor sırasında tendon zedelenmesi ya da ayak burkulması görülen durumlarda, acı ve ağrı hissinin zaman içerisinde hafiflemesi, bölgede şişkinlik ve yürümede güçlük gibi belirtilerin eşlik etmesi halinde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Aşil Tendonu Yaralanması Tanısı Nasıl Konur?

Aşil tendonu kopmaları sonucu ağrının durumu ve diğer belirtilerin şiddetine göre acil servise başvurmak ya da bir ortopediste görünmek gerekir. Doktor muayenesinde bölgede şişkinlik, ödem, alt bacak kaslarında hassasiyet ve tendonda dışarıdan hissedilen bir boşluk olup olmadığı kontrol edilir. Aynı zamanda, doktor, kişinin baldır kaslarını sıkarak ayağın pasif olarak kendiliğinden kasılıp kasılmadığına bakar. Bu kasılma gerçekleşmiyorsa, tendonda bir yırtıktan şüphelenilir.

Tanı ultrason ya da MR ile konur. Böylelikle, kopmanın yeri ve tendonun kısmen mi yoksa tamemen mi zedelendiği tespit edilir ve buna göre uygun tedavi planı oluşturulur.

Aşil Tendonu Kopmaları Nasıl Tedavi Edilir?

Pek çok yaralanmada olduğu gibi, tedavi ve iyileşme süreci kişinin yaşı, aktivite durumu ve kilosuna göre farklılık gösterebilir. Gençler ve profesyonel sporcularda tendonun eski haline getirilmesi için operasyon önerilirken, ileri yaştaki kişilerde veya ameliyat için ciddi riskleri olan hastalarda tendonun kendiliğinden iyileşmesi için konservatif tedavi uygulanabilir.

Konservatif Tedavi

Konservatif tedavi uygulamalarında amaç ağrının azaltılması ve en kısa sürede günlük aktivitelere dönüşün sağlanmasıdır. Soğuk uygulama, ağrı kesiciler, özel dizayn edilmiş breysler ve koltuk değnekleri ile yürüme önerilir. Takip eden süreçte rehabilitasyon ile eklem hareket açıklığı ve kas güçlendirmeleri hedeflenir.

Rehabilitasyon, kişinin ameliyat geçirip geçirmemiş olması fark etmeksizin her hastaya önerilen bir tedavidir. Bacak kasları ve aşil tendonunun çalıştırılması için bir uzman gözetiminde yapılan bu egzersizler, hastaların ay içerisinde eski formuna kavuşmasını sağlar.

Cerrahi Müdahale

Amatör veya profesyonel sporcular, aktif günlük yaşamı olan kişiler ve gençlerde tercih edilen cerrahi müdahale, iyileşme sürecini kısaltma ve kişiyi atletik performansına tamamen kavuşturmayı hedefler. Yaralanmanın biçimine göre operasyonun nasıl gerçekleşeceği de farklılaşabilir.

Ameliyat, çoğunlukla bacağın alt arka kısmından yapılan keşiden kopuk tendon uçlarının özel güçlendirilmiş dikiş materyalleri ile dikilmesi şeklinde yapılır. Yaralanmanın tipine bağlı olarak yapılan kesinin boyutu farklılık gösterebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası