hamilelikte titreme neden olur / Hamilelikte Üşüme ve Titreme Neden Olur? | funduszeue.info

Hamilelikte Titreme Neden Olur

hamilelikte titreme neden olur

Hamilelikte Baş Dönmesi: Nedenleri ve Tedavisi

Hamilelik döneminde rahim normalden çok daha fazla büyüdüğü için vücuttaki kanın büyük bir miktarı rahme gider. Bu sebeple beyin de dahil olmak üzere diğer organlara zaman zaman ihtiyaç olduğu kadar kan akışı sağlanamaz. Bu durumda beyin ve diğer organlar ani olarak kan ihtiyacını karşılayamadığından hamilelikte baş dönmesi ve bayılma gibi rahatsızlıklar yaşanabilir.

Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Baş Döner?

Gebe olduğunuzu düşünüyor ve hamileliğin ilk haftası baş döner mi diye merak ediyorsanız hemen cevaplayalım: Evet, baş dönmesi gebeliğin erken belirtilerinden biridir.

Kadınlar hamilelik döneminde değişen hormonlardan dolayı normalden farklı bir süreç yaşamaktadır. Özellikle de gebeliğin ilk üç aylık döneminde mide bulantısı, kusma, göz kararması, baş dönmesi, bayılma gibi şikayetler sıklıkla görülmektedir. Bayılma sorunu daha nadir yaşansa da hamilelikte baş dönmesi ve göz kararması neredeyse tüm hamilelerde en az bir kez yaşanmaktadır.

Hamilelikte Baş Dönmesi Neden Olur?

Hamilelikte baş dönmesi aşağıdaki durumlardan dolayı olabilir: 

  • Çok hızlı, aniden ayağa kalkmak,
  • Sırt üstü yatmak,
  • Vasovagal bayılma,
  • Açlık ve susuzluk,
  • Kansızlık,
  • Aşırı sıcak,
  • Hızlı soluk alıp vermek,
  • Kan şekerinin düşmesi, hamilelikte baş dönmesi sebeplerindendir.

Hamilelikte Baş Dönmesi Tehlikeli midir?

Hamilelik döneminde yaşanan baş dönmesi, kusma, bulantı ya da baygınlık hissi, tipik hamilelik sürecinde yaşanan durumlardan biridir ve normal olarak algılanır. Bu durum geçici olabildiği gibi, hamilelik sürecinde yaşanmaya devam da edebilir; tamamen gebenin mevcut sağlık durumuna ve hamilelikte meydana gelen bedensel değişimlerine bağlı olarak değişecektir.

Hamilelikte baş dönmesi ilk zamanlarda tehlikeli olarak kabul edilmez aksine olağan sayılır. Ancak bu noktada durumun şiddeti önemlidir. Belirtiler sıradan bir gebelik süreci şikâyetlerinin ötesinde seyrediyor ve gebenin günlük hayatında tehlikeli sonuçlar doğurabilecek boyutta yaşanıyorsa bu durum bir şeylerin yolunda gitmediğine işaret ediyor olabilir.

Hamilelik boyunca kendiniz ve bebeğiniz için alabileceğiniz en büyük önlem, doktorunuzla dirsek temasında kalmanız olacaktır. En ufak bir belirti ve şikâyette durumu doktorunuza haber vermeli ve kendisinin önerileri çerçevesinde sürecinizi devam ettirmelisiniz. Hamilelikte baş dönmesi her ne kadar olağan karşılansa da tehlikeli durumlara da işaret ediyor olabilir. Bu nedenle mutlaka doktor kontrollerinizi aksatmayın.

Ne Zaman Doktorunuzla İletişime Geçmelisiniz?

Her kadın hamilelikte baş dönmesi, göz kararması ve baygınlık hissi yaşamaktadır. Ancak bu şikayetler kısa sürelidir ve uzanıp dinlenince kendiliğinden geçmektedir. Eğer her gün veya iki günde bir gibi sık aralıklarla baş dönmesi yaşanıyorsa, başka hastalıkların belirtisi olabileceğinden kesinlikle doktora başvurulmalı ve gerekli tetkikler yapılmalıdır.

Ayrıca baygınlık hissi ve tam olarak bayılma durumu farklı sorunların işaretidir. Baygınlık hissi kısa süreli ve geçici iken, bayılma durumu tamamen bilinç kaybıdır. Bilinç kaybının yaşandığı bayılma durumunda mutlaka acilen doktora başvurulmalıdır. Zira bu sorun beyin temelli rahatsızlıkların (nörolojik) ya da iç kulak hastalığının işareti olabilmektedir.

Hamileliğiniz ile birlikte vücudunuzda birçok sıkıntı yaşıyor olmanız sizi daha da endişeli biri haline çevirmiş olabilir. Bu dönemde ihtiyacınız olan tek şey sizi anlayan, rahatlatan ve doğru teşhis koyabilen bir doktordur. Hamilelik ve doğum masraflarını düşünmeden, dilediğiniz özel hastanede rahat bir gebelik geçirmek istiyorsanız hamilelik sigortası ile kendinizi güvence altına alabilirsiniz. 

Hamilelikte Baş Dönmesi Engellenebilir mi?

Gebelikte baş dönmesi engellenebilir. Aşağıdaki ipuçlarını baş dönmesini engellemek için kullanabilirsiniz:

  • Uzun süre ayakta kalmayın. Eğer ayakta kalmanız gerekiyorsa sürekli hareket ederek kan akışını devam ettirin.
  • Beyin içerisinde bulunan sıvı sürekli denge halindedir. Ani hareketlerde bulunmak, aniden doğrulmak ya da ayağa kalkmak bu dengenin sarsılmasına ve baş dönmelerine sebep olabilir. Bu durumdan kaçınmalısınız.
  • Düzenli ve sağlıklı beslenin. Baş dönmesi kan şekerinin düşmesi sonucunda meydana gelebilir. Bu nedenle beslenmenize dikkat etmeli, baş dönmesi halinde enerji verecek yiyecekler tüketmelisiniz.
  • Sırtüstü yatmaktan kaçınmalısınız. Zira karnınızda bulunan bebeğiniz basınç uygulayarak beyninize kan gitmesini engelleyebilir ki bu durum da baş dönmesi sebeplerindendir. Bu nedenle yan pozisyonda yatmanız doğru olacaktır.
  • Sıcak havalar baş dönmesinin temel sebeplerindendir. Bu nedenle sıcak havadan korunmalı, bünyenizi serin tutmalısınız. Ayrıca sıcak su ile duş almayın.
  • Esnek, rahat kıyafetler giyin, kan akışını engelleyecek şekilde giyinmemeye özen gösterin.

Hamilelikte Baş Dönmesi ve Baygınlık Hissi Olursa Ne Yapılmalıdır?

Hamilelikte baş dönmesi nasıl geçer sorusunun birkaç yanıtı ile devam edelim. Baş dönmesi tehlikeli baygınlıklara yol açabilmektedir. Ani bir düşüş yaşamanız halinde hem bebeğinizin hem de kendinizin can sağlığını tehlikeye atabilirsiniz. Bu nedenle ayaktayken baş dönmesi yaşamanız halinde, çömelmeniz veya oturmanız gerekebilir. Şayet otururken baş dönmesi yaşamışsanız başınızı dizlerinizin arasına almak ve aşağıya doğru eğmek suretiyle baş dönmesini azaltabilirsiniz. Yatma imkanınız varsa ayaklarınızı havaya dikmek de kan dolaşımını düzene sokacağından yararlı olacaktır.

Ayrıca başınız çok dönüyor ve kendinizi bayılacak gibi hissediyorsanız;

  • Yavaşça uzanın.
  • Derin nefes alın.
  • Dar ve sizi sıkan kıyafetlerinizi çıkartın.
  • Pencereleri açın, evi havalandırın.
  • Demir açısından zengin yiyeceklerle beslenin.
  • Doktorunuzun önerdiği miktarda sıvı tüketmeye çalışın.
  • Uzun süreli açlıklardan kaçının ve az az, sık sık yemek yemeğe gayret edin.
  • Kan dolaşımını arttırmak adına doktorunuzun izin verdiği birtakım egzersizleri ya da hafif yürüyüşleri de günlük rutininize katabilirsiniz.

Hamilelikte Baş Dönmesi Ne Zaman Biter?

Baş dönmesi ya da bayılma hissi, hamilelik döneminde sıkça görülen şikâyetlerden biridir. Özellikle hamileliğin başında oldukça rastlanan bu durum, gebelik ilerledikçe azalabilir ancak tam aksine devam da edebilir. Hamilelikte baş dönmesinin ne zaman biteceği gebenin mevcut sağlık durumuna bağlı olarak değişir; her gebenin farklı hamilelik günlüğü olacaktır. Ancak genel olarak ele almak gerekirse, çoğunlukla ilk trimesterde görülen bu durumlar, gebelik boyunca devam edebilir. 

Sağlıkla kalın.

Doğum Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Gebelik Durumu

Teklif Al

Yayımlanma Tarihi: 27 Temmuz Cuma

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs Cuma

Hamilelikte Titreme

Hamilelikte Titreme
Hamilelikte titreme: Hamilelikte titreme olması normal değildir. Titreme, vücudumuzda belli dönemlerde yaşadığımız istemsiz olarak meydana gelen bir reflexstir. Zaman içerisinde çeşitli nedenlere bağlı yaşadığımız ve vücudumuzda hissettiğimiz titreme vücudun aniden ve isteksiz olarak hareket etmesi ve bu hareketi sık aralıklarla tekrarlaması şeklinde olur. Titreme vücudun olaylara tepki göstermesi olarak da adlandırılabilir. Hamilelikte titreme bazen psikolojik gerginliklerden bazen de çeşitli hastalık sebeplerinden kendini baş gösterebilmektedir. Hamile olan birey hem duygusal yönden hemde vücudun sağlığı açısından hem zayıf hemde hassastır.
Hamilelikte titremeye sebep olan hastalıklardan bazıları:
  • Bağırsak enfeksiyonu: Hamilelikte vücudun bağışıklık sistemi zayıflar ve bu durum hamilelik yaşayan bireyin pek çok hastalığa yakalanmasında sebep olabilir. Bu hastalıklardan biri de hamilelik döneminde sıkça yakalanılan bağırsak enfeksiyonudur. Eğer titremenin beraberinde ateş ve ishal varsa ciddi bir durum olabilir. Hamile bir kadında ateş derecesi 38 i aşmamalıdır. Bu durum ciddi bir duruma dönüşebileceği için hemen doktora başvurulmalıdır. Hamilelikte titreme, ateş ve ishal doğru bir tedavi uygulandığı takdirde fazla bir sorun teşkil etmez. Fakat yine de ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Doktorunuzun uygulayacağı en uygun tedavi şekli ile endişelenecek durumlar ortadan kalkar.
  • İdrar yolu enfeksiyonu: İdrar yolu enfeksiyonu hamilelikte titremeye sebep olabilecek faktörlerden biridir. Hamile kadınların %10 u hamilelik esnasında idrar yolu enfeksiyonu geçirir. Vücudumuzda idrar sistemi mesane yani idrar torbası, idrar deliği ve böbreklerden oluşur. İdrar yollarındaki enfeksiyon idrar sistemini etkiler. Antibiyotik ve bol su tüketimi ile tedavi edilebilen bir hastalıktır fakat hamilelikte antibiyotik kullanımı pek tavsiye edilmediği için doktorunuzun uygun gördüğü tedavi şeklini denemelisiniz. İdrar yolu enfeksiyonu vücutta enfeksiyon olduğu için gebe olan kadının vücudunda titremeler görülmesine sebep olabilir. Titremeye idrar renginde bulanıklık, idrar yapmada güçlük, kanlı idrar, alt karın ağrısı eşlik eder.
  • Grip: Grip olan hamile kadında titremeler görülebilir. Ayrıca ateş, öksürük, vücutta ağrılar, midede bulantı ve kusma titremenin beraberinde görülebilecek grip belirtilerindendir. Gebe olan kadınlarda immun sistemleri baskılandığı için hamile kadın grip riski altındadır. Hamile kadınlarda bağışıklık sistemi zayıf olduğu için grip hastalığını ciddi bir şekilde geçirme ihtimalleri vardır. Grip soğuk algınlığından çok daha tehlikelidir. Hamile kadınların grip aşısı yapmaları doktorlar tarafından önerilmektedir.
  • Gastrointestinal enfeksiyon: Hamilelikte titremeye sebep olabilecek hastalıklardan biri de gastrointestinel virüs hastalığıdır. Hamile kadınlardan gastrointestinal enfeksiyon nedeniyle vücutta ishal ve kusma oluşur. Bu belirtiler beraberinde titremeler gelebilir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi durumlara yol açabilir. Vücudun kusmadan dolayı susuz kalması ve kasılması sonucunda erken doğum riski oluşabilir. Kanlı kusma, ağız kuruluğu, hiç idrar ihtiyacı hissetmeme, susuzluk hissiyatı, baş dönmesi, ateş ve titreme vücutta gözlemleniyorsa mutlaka doktora başvurup şikayetlerini dile getirmelidir.
  • Üst solunum yolu enfeksiyonu: Bir diğer rahatsızlık üst solunum yolu enfeksiyonu yani soğuk algınlıklarıdır. Üst solunum yolları burun kanalları sinüs farenks ve larenksten den oluşur. Soğuk algınlığı belirtileri grip belirtilerinin hemen hemen aynıdır. Gripteki gibi burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, vücutta titremeler görülebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu ciddi bir hastalık değildir. 3 ile 15 gün arasında yavaş yavaş vücuttaki etkisini yitirir. Fakat hastalık süresi 15 günü aşarsa mutlaka doktor kontrolünden geçmeniz tavsiye edilir.
  • Psikolojik durumlar ve hastalıklar: Hamilelikte veya normal bir vücutta titreme oluşmasının bir diğer sebebi de kaygı, endişeli bir bekleyiş içerisinde olmak, korku ve yoğun yaşanılan bir duygu yani kısaca titreme vücudun olaylara verdiği tepkidir. Titreme sorunu genetik ve kalıtsal olarak da insanların vücudunda bulunabilir.

Son Güncelleme :

Hamilelikte Titreme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


0 Yorum Yapılmış "Hamilelikte Titreme"


Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Vücutta Titreme
Vücutta Titreme
Vücutta titreme, günlük hayatta hepimizin bir kere bile olsa karşılaştığı, fakat sürekli tekrarlanması halinde ciddi hastalıkların habercisi olan, vücut kaslarının istemsiz bir şekilde hareket etmesi ve seyrimesi durumu olarak ifade edilmektedir. Çeş
Ateş Titreme Üşüme
Ateş Titreme Üşüme
Ateş Titreme Üşüme, genellikle kış aylarında ortaya çıkar. Ateşlenme ve yüksek ateş durumlarında doktora gitmek gerekir. Ufaktan büyüğe her kesin ateşlenme, üşüme ve titreme nöbetleri halinde oluşur, genellikle çocuklarda ateşlenme ve üşüme daha çok
Sinirden Titremek
Sinirden Titremek
Sinirden Titreme, titreme istemsiz olarak meydana gelen ince ve ritmik sarsılma durumudur. Bedenin her yanı için görülme ihtimali oldukça yüksektir. Özellikle sinirlenme, heyecanlanma ve stres anında kendini çok net belli eder. Titreme olayı en ço
Titreme Krizi
Titreme Krizi
Titreme krizi, birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Gelen titreme krizinin psikolojik kaynaklı mı, bir hastalıktan ötürü mü ya da gerçekten kişinin üşümekten titriyor olabileceği funduszeue.infoe krizine neden olan durumlarPanik atak: P
Parmak Titremesi Neden Olur
Parmak Titremesi Neden Olur
Parmak titremesi neden olur, Vücudun titreyen bölgesinde kasların kasılması ve ardından da gevşemesi üzerine oluşmaktadır. Parmak titremesi, Halk arasında sürekli olarak bir insanın parmaklarını çıtladığı için kireçlemenin olacağı yaygın bir inanış o
Mide Bulantısı Titreme
Mide Bulantısı Titreme
Mide Bulantısı Titreme, Kişilerde bazı dönemlerde mide bulantısı ve bunun yanı sıra titreme görülebilir. Bunun tekrarlanma aralığından tutun da kişilerde hastalığının şiddetine göre pek çok sebebi bulunmaktadır. Mide Bulantısı ve Titremenin Nedenleri
Çene Titremesi Neden Olur
Çene Titremesi Neden Olur
Çene titremesi neden olur, Çene titremesi, istemsiz kasılma ve titremelerin altında yatan birçok fazla önemli hastalıklar olabiliyor. Bilhassa yaşlılarda bu tip sıkıntılara sık rastlanmaktadır. Çene titremesi de istemsiz kasılmalardan bir tanesidir.
Bebeklerde Bacak Titremesi
Bebeklerde Bacak Titremesi
Bebeklerde bacak titremesi, Bebekler dünyaya gelmelerinden itibaren farklı şekillerde hareketler yapmaktadırlar. Yeni doğmuş bebeğin bu hareketleri bebeğin ailesi tarafından dikkatle izlenmelidir. Bebeğinizi iyi gözlemlemek çok önemlidir. Bebeğin vüc
Bebeklerde Uykuda Titreme
Bebeklerde Uykuda Titreme
Bebeklerde uykuda titreme, Yeni doğan bebeklerde birçok tepkime hareketi doğuştan kazanılan bir yetidir. Bunlardan birisi emme yetsi diğeri ise tepkime yani titreme şeklinde görülen yetilerdir. Yeni doğanlarda yaşanan bu titremeler birçok şekilde gör
Gebelikte Titreme
Gebelikte Titreme
Gebelikte titreme ya da ateş olarak karşımıza çıkan durum asla hafife alınabilecek ya da normal gibi görülebilecek bir durum değildir. Eğer gebelik sırasında böyle bir şikâyetiniz bulunuyorsa vücudunuzda gebelik dışında yaşadığınız anormal bir durum
Titreme Hastalığı
Titreme Hastalığı
Titreme Hastalığı, genellikle daha çok ellerde görülmekle birlikte vücudun herhangi bir yarısında kol ve bacakta, bazı hallerde ise tüm vücutta görülebilir ve tedavi edilmesi zordur. Başlarda çok rahatsızlık vermeyen titreme hastalığı, kişide yaşın i
Dudak Titremesi Neden Olur
Dudak Titremesi Neden Olur
Dudak Titremesi Neden Olur, Dudaklarda titreme genelde stres kaynaklı, aşırı kafein tüketimi, aşırı yorgunluk, potasyum ya da duygu eksikliğinden kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Titreme genelde birkaç dakikada geçse bile bazen de birkaç gün dudak titrem

 

Vücutta Titreme
Ateş Titreme Üşüme
Sinirden Titremek
Titreme Krizi
Parmak Titremesi Neden Olur
Mide Bulantısı Titreme
Çene Titremesi Neden Olur
Bebeklerde Bacak Titremesi
Hamilelikte Titreme
Bebeklerde Uykuda Titreme
Gebelikte Titreme
Titreme Hastalığı
Dudak Titremesi Neden Olur
İç Titremesi
Kusma Titreme
Kalpte Titreme Hissi
Uykuda Titreme
El Titremesi Neden Olur
Bebeklerde Ayak Titremesi
Diz Titremesi Neden Olur
Aşırı Heyecan Ve Titreme Tedavisi
Beyinde Titreme Hissi
Kaş Titremesi Neden Olur
Heyecandan Titremek
Ani Üşüme Ve Titreme
Ani Titreme
Bacak Titremesi
Rüyada Titremek
Ameliyat Sonrası Titreme
Ayak Titremesi

Popüler İçerik

İç Titremesi

İç Titremesi

İç titremesi, adından da belli olduğu gibi insanların birdenbire içlerine bir ürperti hissi gelmesi ve bunun sonucunda insanların anlık titremelere ma

Kusma Titreme

Kusma Titreme

Kusma Titreme, kusma ile titreme çeşitli sebeplere bağlı olarak kendini gösteren olumsuz belirtilerdir. Bu her iki belirti genellikle uyuşturucu ya d

Kalpte Titreme Hissi

Kalpte Titreme Hissi

Kalpte Titreme Hissi, Kanı vücuda pompalamada görevli olan kalbin kimi zaman güçlü, düzensiz ve hızlı bir şekilde attığı hissedilir. Kalbin düzensiz v

Uykuda Titreme

Uykuda Titreme

Uykuda titreme, özellikle çocuklarda karşılaşılan problemlerden biridir. Eski zamanlarda olduğu gibi günümüzde de karşılaşılan bu gibi durumların birç

El Titremesi Neden Olur

El Titremesi Neden Olur

El titremesi neden olur, tıpta 'tremor' denilen titreme, vücudumuzdaki bazı kasların istem dışı ritmik olarak kasılması ve gevşemesi sonucu oluşan har

Bebeklerde Ayak Titremesi

Bebeklerde Ayak Titremesi

Bebeklerde Ayak Titremesi, Bebekler dünyaya gelmelerinden başlayarak değişik olan biçimlerde hareketler yapmakta ve yapılan bu hareketler ile özellikl

Diz Titremesi Neden Olur

Diz Titremesi Neden Olur

Diz titremesi neden olur konusunda tıp alanında çeşitli açıklamalar yapılması mümkündür. yani dizlerde meydana gelen titreme ve beraberinde gelen bir

Gebelik ve Sırt Ağrısı

Gebelik, vücut için olağanüstü bir dönemdir, bu dönemde vücutta pek çok ve hızlı gelişen değişiklik yaşanır. Kilo artar, beslenme, hareket, oturma ve hatta uyku pozisyonu alışkanlığı dahi değişir. Gebelik haftalarının ilerlemesi ile birlikte bebek anne karnında kendisine daha geniş şekilde yer açmaya çabalar. Vücuttaki organların konumlarında sıkışıklık gelişir, omurga sisteminin taşıdığı yük ağırlaşır. Tek sorun yükün ağırlaşması değil, aynı şekilde yeni ortaya çıkan yükün, omurganın dengesini bozacak bir noktada, omurganın ön ve alt kısmında bulunmasıdır. Sonuçta anne adayı sırt ve bel ağrıları ile karşı karşıya kalabilir.

Bu yazımızda gebelikte yaşanan sırt ve bel ağrılarının sebepleri ve buna bağlı olarak anne adayların en çok merak ettiği sorular için cevapları derledik.

Hamilelikte sırt ağrısı olumsuz bir belirti midir?

Hamilelik başladıktan sonra bel ağrısının meydana gelmesi gayet normaldir. Vücudumuzda bulunan bağlar gebelik döneminde daha yumuşak hale gelir ve vücudumuz doğum için hazırlanır. Bu durumda bel ve pelvis bölgesinde eklemler zorlandığı içi bel ve sırt ağrıları meydana gelir. Bel ve sırt ağrısı, gebelik döneminde olağan görülen bir durumdur, bir hastalık belirtisi değildir.

Gebelikte meydana gelen bel ve sırt ağrıları gebelik öncesinde de mevcut ise gebeliğin başlamasıyla beraber bu ağrılarda artış meydana gelebilir. Gebelik sürecinde bel ve sırt ağrısı anne adaylarını panik ve stres durumuna sokabilir ancak belirttiğimiz gibi özellikle gebeliğin ilerleyen süreçlerinde bu ağrılar oldukça normaldir ve neredeyse üm gebeliklerde görülebilir.

Bel Fıtığı Tedavisi sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Gebelik başladıktan sonra bebeğin büyümesinin sırt ağrısına etkisi nedir?

Gebeliğin 5 ila 7 aylarında, bebeğin büyümesi ile birlikte ağrılarda artış olması normaldir.

Anne karnındaki bebeğin büyümesi gebeliğin ilk aylarına nazaran ağrıların şiddetlenmesine, hareketlerde kısıtlamalar olmasına sebep olur.

Gebelikte sırt ağrısı, cinsiyeti gösteren bir işaret olabilir mi?

Gebelikte oluşan sırt ağrıları ile cinsiyet arasında bir bağ bulunmamaktadır. Bebeğin cinsiyeti ne olursa olsun anne adayında oluşan sırt ağrıları annenin vücut yapısı, rahim ve iç karın yapısındaki genişleme, gebelik sürecinde annenin kilo alımı ve bebeğin kilo alımının gerçekleşmesiyle yaşanan vücuttaki değişimlere bağlı olarak görülmektedir.

Hamilelikte hangi ağrılar tehlikeli olarak değerlendirilebilir?

Gebelik döneminde oluşan, tehlike arz edebileceği düşünülen ve müdahale edilmesini gerektirebilecek sebepleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

  • Bel ve sırt bölgesi de dahil olmak üzere anne adayında ağrıyla beraber bulantı ve buna bağlı kusma, lekelenme ya da şiddetli kanama, normal vücut ısısından yüksek ateş ve titreme ile beraber görülüyorsa,
  • Ağrı, istirahate ve doktorun yapılması gerekenler konusundaki yönlendirmelerinin uygulanmasına rağmen kesilmiyor ve devam ediyorsa,
  • Ağrı kişinin günlük hareketlerinde yürümek, konuşmak ya da soluk almakta zorluk yaratıyorsa,
  • Yukarıda saydığımız belirtilerin beraberinde idrar yaparken yanma, kesik kesik idrar yapma, idrar renginde koyulaşma veya idrarda kan görülüyorsa.

Gebelikte Sırt ve Bel Ağrıları

Yukarıdaki durumlardan biri ya da birkaçının birlikte görülmesi halinde, vakit geçirmeden doktorunuza danışmanız önerilir.

Gebeliğin ilk haftalarında sırt ağrısı olur mu?

Gebelik döneminin ilk 3 ayında henüz bebek oluşum sürecinde olduğu ve anneye baskı yaratacak bir ağırlık ve genişlemeye sebep olmayacağından, bel ve sırt ağrısı yaşıyorsanız doktorunuza danışmakta fayda vardır. Gebelerin ilk 3 ay içerisinde yaşadığı sırt ağrısının gebelik dönemi ile bir bağlantısı olmayabilir ve farklı bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Ayrıca bu ağrılar gebelik öncesi süreçten geliyor ya da kişinin yaşam şekli, çalışma hayatı ve hareketlerinden de kaynaklanıyor olabileceğinden gebelikte doğrudan bir bağlantı kurulmamalı ve mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

Gebeliğin ilk günlerinde sırt ağrısı olur mu?

Gebelik başladıktan sonra meydana gelen sırt ve bel ağrılarında pek çok değişik faktörün rolü olabilmektedir. Bazı  gebeliklerde gebelik sürecinin başlaması ile sırt ve bel ağrıları meydana gelebilmektedir.

Bu durum daha çok ideal vücut ağırlığından daha fazla kiloya sahip durumda iken gebe kalan kadınlarda görülebilmektedir. Kişinin fazla kilolara sahip olması, günlük rutin alışkanlıkları, yaşam şartları bel ve sırt ağrılarına gebelik öncesi dönemde de sebebiyet vermiş ise, bu durum gebelik sürecinde de devam ediyor olabilir. Bu durum ağrılı ve zor bir gebelik sürecinin habercisi olabilir.

Bel Ağrısı Tedavisi sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Hamilelikte hangi ağrılar normal ağrılar olarak değerlendirilebilir?

Gebelik döneminde en sık karşılaşılan ağrı şikayetleri, bel bölgesi veya leğen kemiği çevresinde meydana gelen, kas ve eklemlerin gevşemesi veya gerilimine bağlı olarak gelişen ağrılardır.

Bu süreçte meydana gelen sırt ve bel ağrıları hormonal, damarsal veya diğer nedenlerden kaynaklı oluşan ağrılardır. Eğer anne adayında gebelik öncesi bu şikayetler yok ise, gebelik süreci sağlıklı ise ve gebeliğinin ilerleyen aylarında ise bu ağrıların vücut ağırlığının değişmesi ve bebeğin ağırlığını artması kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz.

Hamilelikte karın ağrısı tehlike işareti midir?

Hamilelik sürecinde karın ağrıları kramp, ateş, kusma, ishal, kanamalar ve rahim kısmında kasılmalar ile birlikte ise derhal doktorunuza gitmekte fayda vardır. Hafif belirtiler gösteren karın ağrıları ciddi bir tehlike arz etmese de ağrı kronik bir hal almış ve aralıksız devam ediyorsa doktorunuzla görüşmeniz önerilir. Aynı şekilde gebelik sürecindeki beslenme de hamilelikte yaşanabilecek karın ağrılarının bir nedeni olabileceğinden gebelik sürecinde beslenme programına ve alınan gıdalara da özen gösterilmelidir.

Hamilelikte yan ağrısı neden olur?

Hamilelik sürecinde rahimde gelişen büyüme, özellikle yatakta dönerken ya da ani hareketlerde bacak arasında rahime doğru ağrının artması kişinin hareketlerinin kısıtlanmasına sebebiyet verir. Bu tarz ağrılar, vücut hareketlerine bağlı olarak da gelişebilir ve gebelikte gerek oturma gerek yatma pozisyonlarına dikkat edilmezse krampların artmasına sebebiyet vermekle beraber şiddetli ağrılara da yol açmaktadır. Bu ağrıların önüne geçebilmek için hamilelikte rahat edilebilecek ve bebeği de sıkıştırmayacak şekilde uyku, uzanma ve oturma pozisyonları belirlenmeli ve keskin hareketlerden kaçınılmalıdır.

Bel ağrısı gebelikte düşük yapar mı?

İlk 3 ayda  oluşan bel ve sırt ağrıları genellikle masum nedenlere bağlıdır. Hormonlar ve rahimin bebeğin büyümesine bağlı genişlemesi, annenin iç organlarının bu yeni duruma göre konum alması başlıca ağrı nedenidir.

Gebelik sürecindeki kadınlarda her ağrıda olduğu gibi, bel ağrısında da ilk akla gelen düşük tehlikesidir ve buna bağlı olarak kaygı ve bir stres hali başlayabilir.

Hamileliğin rutin sürecine bağlı olarak yaşanan bel ağrıları dışında, şiddetli bel ağrısı, kasık ağrısı ve kanama görülüyorsa,  bu belirtiler tehlikeli bir durumun habercisi olabilir ve gebeliğin sonlanmasına sebebiyet verebilir.

Doğuma yakın sırt ağrısı olur mu?

Gebelik dönemi boyunca hafif sırt ağrıları görülebilir. Kısa süreli dinlenme ile geçen bu ağrılar gebelik sürecinde görülen olağan, hafif şiddetli ağrılardır. Ancak gebeliğin son dönemlerinde, doğum tarihi olarak tahmin edilen son günlerde sırt bölgesinde başlayıp karın bölgesine yayılan ağrıların aralıkları da oldukça kısalmaktadır ve bu ağrı sıklaşması da doğumun başladığının habercisi olabilir.

Sırt ağrısı erken doğum belirtisi mi?

Gebelik süresince sırt ve bel ağrıları devamlı olabilir ya da dönem dönem gelip gidebilir. Ağrıların ortaya çıktığı pozisyonlarda değişiklik yapmanız sizi rahatlatacaktır.

Kısa süreli rahatlamalar ağrıların ve kasılmaların tamamen geçeceği anlamına gelmemekle birlikte, rutin olarak hamile yogası ve pilates yaparak vücudunuzda meydana gelen ağrıların ve kasılmaların hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz.

Bahsettiğimiz gibi, her sırt ağrısı erken doğumun habercisi değildir. Rutin olarak hafif şiddetlerde görülen sırt ağrıları yorgunluk, yatma şekli ve oturma şeklinden kaynaklanabildiği gibi, gebeliğin ilerlemesine ve kilo artışına bağlı olarak da görülebilir. Ağrı şiddeti nisbeten hafiftir ve dinlenme ile giderilebilir.

Ancak sırttan karna doğru kasılmalarla gelen ve ağrı aralıkları kısa olan ağrılar, planlanan doğum zamanı gelmemiş olsa bile erken doğumun habercisi sayılabilir. Belirttiğimiz bu örneği eğer sık yaşıyorsanız öncelikle doktorunuzdan bu anlarda ne yapmanız gerektiğine dair bilgi alabilirsiniz. Ancak doktorunuzun yönergelerini uygulamanıza rağmen ağrı şiddeti azalmıyorsa, erken doğum söz konusu olabileceğinden doktorunuzla görüşmeniz önerilir.

Hamile Yogası ve Pilates

Dilerseniz biraz da hamilelik sürecinde yapmanız gereken pilates ve yogadan bahsetelim.

Pilates, kaslarımızın daha güçlü olmasında yardımcı olur, yoga ise ruhumuza, iç dünyamıza iyi gelir.

Ruh sağlığınız, vücudunuzda bulunan kaslarınızın gevşemesini sağlar. Kaslarınızın rahatlaması, ağrısız ve krampsız bir gebelik süreci geçirmek, elbette ruhunuzu da rahatlatacaktır. Tüm bu sebeplerden ötürü gebelik sürecinde hem kaslarınızı rahatlatmak için gebeliğe uygun pilates gibi aktivitelerle ilgilenmeli; hem de stresten uzak kalmak için yoga gibi zihni temizlemeye yönelik aktivitelerde bulunmalısınız. Sadece gebelik sürecinde değil, normal yaşantınızda da stres seviyesi azaldıkça vücutta görülen rahatsızlıklar için belirtiler de azalma göstermektedir. Çoğu zaman yaşanan bir ağrı hissinin sebebi, zor bir gün geçirmeniz olabilir.

Pilates özellikle yoğun ve şiddetli ağrılar, kasılmalar ve kramplar yaşayan gebeler için ideal bir aktivitedir. Hamilelik sürecinde yapılan pilates normal süreçte yapılan pilatesten farklıdır ve bu sebeple dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hamilelik sürecine özel hazırlanmış bir pilates programı uygulamaktır.

Hamilelik pilatesini rutin ve düzenli gerçekleştiren gebelerde aşağıdaki faydalar görülür:

  • Kasılmaların ve krampların hafiflemesi
  • Bel ve sırt ağrılarının azalması
  • Her geçen gün ağırlaşan ve hareket kısıtlılığına sebep olan bir durumla karşı karşıya kalan vücudun daha hafif ve güçlü hissedilmesi
  • Bebeğinizin vücudumuza yarattığı basıncın azalması
  • Bacak kaslarının güçlenmesini ve doğumun kolaylaşması

Bunların dışında yaşam kalitenizi yükseltmesi ile birlikte daha enerjik olmanıza, kaygılarınızın ve kafa karışıklığına sebep olacak durumlarla karşı karşıya kaldığınızda daha sağlıklı karar vermenize büyük katkı sağlayacaktır.

Gebelikte omurgaya, leğen kemiğinin bulunduğu pelvis bölgesine  ve kuyruk sokumuna aşırı yük binmektedir. Gebeliğin haftasından sonra bu yükün oldukça artmasıyla birlikte duruş pozisyonunda  kendiliğinden öne doğru eğilmeye başlar ve  bu durum da sinir sıkışmalarına neden olabilir. Sırt ağrılarının artabilir ve daha belirgin hale gelebilir.

Özelikle D vitamini eksikliği olan gebelerde, kemiklerde yumuşama ve kırılmalar görülebilir.

Gebelik döneminde sırt ve bel ağrılarını önlemek için neler yapılabilir?

Öncelikle gebelik sürecinin vücutta pek çok değişimi beraberinde getirdiği bilinmelidir. Elbette ki vücutta pek çok değişim olur ve kişi normalde yaptığı günlük işlerini yaparken zorlanabilir ve daha çok yorulabilir. Tüm bunlarla birlikte gebelik sürecini sağlıklı geçirebilmek adına beslenme, uyku ve yaşam tarzı dengelenmelidir. 

Düzenli uyku ve sağlıklı bir beslenme programı halsizliğin azalmasına yardımcı olacaktır. Sırt ve bel ağrılarını önlemek için de gebelik sürecinde uygun bir oturma ve uzanma pozisyonu tercih edilmelidir. Gerekirse gebelikte kullanılabilen uyku yastıklarından destek alınabilir. Yine bu süreçte rahat kıyafetler tercih edilmeli ve bel  ağrısını önlemek için topuklu ayakkabı giymekten kaçınılmalıdır.

Hamilelikte Üşüme ve Titreme Neden Olur?

Hamilelikte Üşüme ve Titreme

Gebelik oluştuğu anda vücut yüksek oranlarda farklı hormonlar salgılamaya başlar. Buna bağlı olarak metabolizma da hızlanır ve vücut hızlı çalışan metabolizma nedeni ile olması gerekenden çok daha fazla ısı üretmeye başlar. Vücudun üretilen fazla ısıya karşı reaksiyon olarak vücudu serinletmek için, solunum hızlanır, normalden daha fazla terleme gerçekleşir. Bu durum özellikle geceleri anne adayının üşümesine ve titremesine neden olur.

Gebelikte Titreme ve Üşümenin Sebepleri

  • Özellikle kilo alma kaygısı ile yetersiz ve düzensiz beslenme yapan anne adayları vücut için gerekli ısıyı sağlayacak besinleri alamazlar. Yetersiz beslenmenin yanında hamilenin yaşadığı bulantı ve kusmalar nedeniyle alınan besinin geri dışarı atılması durumunda üşüme ve titreme hali gerçekleşir.
  • Yine yetersiz beslenme nedeni ile meydana gelen kilo kayıpları da üşüme ve titremeye neden olur.
  • Yetersiz beslenme nedeni ile vücutta meydana gelen demir eksikliği, hücrelere oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin azalmasına ve buna bağlı olarak üşüme ve titremeye neden olur.
  • Hamilelik sırasında meydana gelen enfeksiyon hastalıkları da üşüme ve titremeye neden olabilir.
  • Hamilelik nedeni ile ortaya çıkan hormon değişiklikleri her anne adayında aynı etkiye sahip olmaz. Bazı hamilelerde hormon değişikliği nedeni ile ateş basması gibi etkiler görülürken, bazı anne adaylarında ise bu durum tam tersine bir etki yaparak üşüme ve titremeye neden olabilir.
  • Yukarıda bahsettiğimiz yetersiz beslenmenin yanı sıra tek yönlü beslenme ve vücudun ihtiyacı olan vitaminlerin alınmaması da aynı şekilde titreme ve üşümeye neden olabilir.
  • Boynumuzun ön tarafında bulunan tiroit bezinin ağırlığı yaklaşık olarak 15 gr.dır. Bu bez vücudun ihtiyacı olan tiroit hormonunu üretir, salgılar ve dengede tutar. Tiroid hastalarında ise, tiroid hormonu yeterince salgılanmadığı için, hormon seviyesi düşüşe geçer. Bu durumda hamilede üşüme ve titreme, uyku hali görülür.
  • Hamilelikte üşüme ve titremenin bir diğer sebebi de enfeksiyonların sebep olduğu hastalıklardır.  Hamilelerde bağışıklık sistemi zayıfladığında, vücut enfeksiyonal hastalıklara açık hale gelir. Özellikle böbrek ve idrar yolu rahatsızlıkları hamilelik dönemlerinde sıklıkla görülebilir. Hamilelikte görülen enfeksiyon hastalıkları, ateş, kusma, halsizlik, titreme ve üşümeye sebep olabilir.
  • Özellikle son zamanlarda anne adaylarının birçoğu estetik kaygılar nedeni ile hamilelik sırasında kilo almamak için, hatta kilo vermek için çaba sarf etmektedir. Yeteri kadar beslenmeyen, kendisi ve fetus için gerekli vitamin ve gıdaları almayan annelerin vücut ısıları alınmayan gıdalar nedeni ile düşmektedir. Bu durum hem bebeğin gelişimine olumsuz etkiler yapmakta, hem de hamilelik boyunca anne adayının sürekli olarak üşüme ve titreme nöbetleri geçirmesine neden olmaktadır.

Hamilelik Sırasında Görülen Titreme ve Üşüme İçin Alınması Gereken Önlemler

  • Öncelikle üşüme ve titremeniz varsa kadın doğum uzmanına görünmenizde kesinlikle fayda vardır. Doktorunuz muhtemelen size bir tiroid testi yapacaktır. Şayet üşüme ve titremeniz tiroid kaynaklı ise bunun tedbirini alcaktır.
  • Hamilelikte titreme ve üşüme yaşanılıyorsa öncelikle beslenmeye dikkat etmeli, karbonhidrat, protein, mineral ve vitamin açısından zengin gıdalarla beslenilmelidir.
  • Tek yönlü beslenmek yerine çok yönlü beslenmek çok önemlidir. Hamilelik döneminde özellikle süt ve süt ürünlerinin tüketimini artırmak gerekir.
  • Hamilelik esnasında ne çok aşırı yemeli, ne de olması gerekenden daha az beslenilmelidir. Hatta az biraz fazla kalori almakta yarar vardır.
  • Hamilelik esnasında düzenli olarak yürüyüş yapmak vücut ısınızı artıracaktır. Bu da üşüme ve titremenizin önüne geçecektir.
  • Zencefil, ıhlamur, kuşburnu, papatya, rezene gibi bitki çayları içmek içinizi ısıtır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası