karbonhidrat zengin besinler / Karbonhidrat Bakımından Zengin Olan Besinler: Spor Yapanlar ve Kilo Almak İsteyenler İçin Gıdalar

Karbonhidrat Zengin Besinler

karbonhidrat zengin besinler

En &#;ok Karbonhidrat İ&#;eren Besinler Nelerdir? Yiyecekler, Meyveler, Sebzeler Ve Gıdalar

Haberin Devamı

En Çok Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir?

Kilo aldıran besinler arasında yer alan karbonhidrat içeren besinler yeteri kadar alındığında vücuda enerji vermektedir. Ancak besinleri dengeli kullanılmadığı durumlarda fazla karbonhidratlı beslenme sistemine geçildiğinde kilo aldırmakta ve bu kiloların büyük bir kısmı yakılmayarak yani enerjiye dönüşmemekte ve aşırı kilo olarak yerleşmektedir. 

En Çok Karbonhidrat İçeren Yiyecekler

En çok karbonhidrat içeren besinlere örnek verilecek olursa; Ekmek, Makarna, Mısır gevreği, hurma, muz, Baklagiller sınıfına giren Yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye, bakla gibi sebze ve baklagillerde fazla miktarda yer almaktadır.

En Çok Karbonhidrat İçeren Meyveler

En çok karbonhidrat içeren meyveler arasında kayısı, muz, hurma, elma, incir, ananas, portakal, yaş üzüm, çilek, karpuz, kuru üzüm yer almaktadır. Diyet programlarında uzman diyetisyen ve doktorlar diyet dönemine giren kişilere belirli miktarlarda vermektedir. Bu bağlamda karbonhidrat içeren yiyeceklerde aşırıya kaçılmaması çok uygun olacaktır.

Haberin Devamı

En çok Karbonhidrat İçeren Sebzeler ve Gıdalar

Nişasta içeren besinler aynı zamanda karbonhidrat içeren yiyecekler arasında yer almaktadır.

Özellikle Patates karbonhidratlı sebzeler arasında baş sıraya yerleşmektedir. Patates yüksek karbonhidrat içermesi sebebiyle genellikle suda haşlanarak yenmesi, yağda kızartarak yenmemesi önerilmektedir. Çünkü yüksek ısıdaki ay çiçek yağı karbonhidratı değerini yükselterek olduğundan fazla kilo alımına sebep olmaktadır. Karbonhidrat 3 besinde yüksek değerdedir. Bunlar başta şeker olmak üzere, nişasta ve liflerin içerisinde bulunmaktadır.

Şeker, insan sağlığı için çok kullanılması durumunda zararlı besin maddeleri arasında yer almaktadır. Özellikle hamurlu şekerli tatlılar ele alındığında hem karbonhidrat hem şekerde bulunan glikoz birleşmesiyle kilo fazlalığı kaçınılmaz olacaktır.

Vücudun yeter miktarda şekere, karbonhidrata, proteine, yağlar ve vitaminlere ihtiyacı vardır. Bu besin maddelerden birisi eksik olması durumunda vücut otomatik olarak savunma kalkanlarını kullanarak ihtiyacı olan besini diğer besin değerlerinden almaya başlar. Fakat bu durum bağışıklık sisteminde senkron bozukluğuna sebebiyet vermektedir. Dikkat edilmesi gereken düzenli beslenme ve vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı alımının sağlanması olmalıdır. Beslenmeye dikkat edilmesi ve günlük hareket egzersizi yapıldığında bağışıklık sistemi güçlenecektir.

Karbonhidrat içeren besinler nelerdir?

Karbonhidrat; oksijen, hidrojen ve karbon bileşiklerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Karbonhidrat hayvanlarda ve insanlarda glikojen, besinlerde ise selüloz ve nişasta olarak bulunmaktadır.

Vücudun enerjisi için gerekli olan karbonhidrat, birçok besinde bulunuyor. Enerji için gerekli olan bu bileşkenin iki ayrı türü var. Uzmanlar karbonhidratlı besinler tüketirken dikkatli ve bilinçli olmamız konusunda uyarıyor. Nedeni ise; karbonhidratın iki türlü şeker içeriyor olması ve bu şekerlerden kötü olarak adlandıran basit şekerin kan şekerini aniden yükseltmesidir. Karbonhidratta bulunan iyi olarak adlandıran şeker yani diğer adıyla kompleks karbonhidrat aldığımız bir çok meyve ve sebzede bulunuyor. Kalp hastalıklarını azaltması, sindirim sistemimin çalışmasındaki rolüyle, sağlıklı beslenmede oldukça önemli bir yer tutuyor.

Karbonhidrat diğer tüm besinlerde olduğu gibi dengeli tüketilmesi gereken bir bileşkendir. Bazı durumlarda daha az veya daha fazla tüketilmesi doktorunuz tarafından önerilebilir.

Karbonhidrat zengini gıdalar

Patates, fasulye, mercimek, soya fasulyesi, kırık bezelye, elma, böğürtlen, kayısı, muz, portakal, üzüm, greyfurt, soğan, mısır, esmer pirinç, tam tahıllı ekmek ve kepek ekmeğinde bulunmaktadır. Ayrıca; yulaf ezmesi, çilek, mandalina, şeftali, ananas, kızılcık, karpuz, papaya, nektar, armut, ahududu, Hindistan cevizi, badem, kabak ve ay çekirdeği, yer fıstığı, havuç, kuşkonmaz, ceviz, göbek salata, zencefil, sarımsak, patlıcan, mantar ve salatalıkta da Karbonhidrat bulunmaktadır. Bunlar iyi Karbonhidrat İçeren besinlerdir, ölçülü tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlamaktadır.

Bu kadar besinden alabildiğimiz iyi karbonhidratın yanı sıra kötü karbonhidrat içeren gıdaları da sayalım.

Rafine gıdalarda ve gıdalara sonradan eklenen şeker kötü olarak adlandırılan karbonhidratlardır. Hazır gıdalarda bulunan glikozlar vücuda enerji veriyor gibi görünse de kan şekerini hızlı yükseltmesi nedeniyle tehlikelidir. Uzun süre tüketmek, birçok hastalığa da zemin hazırlar. Bu gıdaların sağladığı boş kalori herhangi bir yarar sağlamadığı gibi, hızlı kilo alımlarında da oldukça etkilidir.

Günlük beslenmelerde hazır gıdalar yerine, meyve, sebze tüketmek, pilav ve makarna yerine, buğday çeşitlerini ve beyaz ekmek yerine tam tahıllı veya kepek ekmek tüketmek hem sağlık için hem de kilo dengesini korumak için önemli bir beslenme türüdür.

Karbonhidrat içeren yiyecekler nelerdir?

Hangi besinlerin karbonhidrat içeriği yüksek? Karbonhidrattan fakir diyetlerde uzak durmanız gereken besinler nelerdir?

Karbonhidrat içeren yiyecekler nelerdir?

Karbonhidratlar, belirli yiyecek ve içeceklerde bulunan bir çeşit makro besindir. Vücut karbonhidratları glikoza ayırır. Glikoz veya kan şekeri, vücut hücreleri, dokuları ve organları için ana enerji kaynağıdır. Glikoz hemen kullanılır veya daha sonra kullanılmak üzere kaslarda ve karaciğerde depolanır.

Şekerler, nişastalar ve lif, üç ana karbonhidrat türünü oluşturmaktadır. 

Şekerler en temel formlarında oldukları için basit karbonhidratlar olarak da bilinirler. Şekerlemeler, tatlılar, işlenmiş gıdalar ve normal soda dahil olmak üzere çeşitli yemeklerde bulunabilirler. Ayrıca meyvelerde, sebzelerde ve sütte bulunan ve doğal olarak oluşan şekerleri de içerirler.

Nişastalar ise karmaşık karbonhidratlar oluşturmak için birbirine dizilmiş çok sayıda basit şekerden meydana gelir. Karbonhidratları enerji amacıyla kullanmak için, vücudun onları şekerlere ayırması gerekir. Ekmek, tahıllar ve makarna bunlara örnekleridir. 

Lif, hem basit hem de karmaşık bir karbonhidrattır. Liflerin çoğu vücut tarafından parçalanamadığından, lif oranı yüksek besinler tüketmek, tokluk hissini ve aşırı yeme isteğini azaltmaya yardımcı olabilir. Lif açısından zengin diyetlerin diğer faydaları da  vardır. Bunlar, kabızlık gibi mide ve bağırsak sorunlarının önlenmesine katkıda bulunabilirler. Ayrıca kolesterol ve kan şekeri değerlerinin azaltılmasına da yardımcı olabilirler. Sebzeler, meyveler, kuruyemişler, tohumlar, fasulye ve kepekli tahıllar gibi çeşitli bitki bazlı gıdalar lif içerebilir. 

Aşağıda karbonhidrat açısından zengin besinlerin listesi verilmiştir.

1. Karbonhidrat İçeren Sebzeler

Reklamsız Kullan

Bu kök sebze, kronik hastalıklara karşı korumak için hücrelerdeki zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye fayda sağlayan bileşikler olan antioksidanlarla yüklüdür. 

Pancar, vücutta nitrik okside dönüştürülen inorganik nitratlar açısından yüksektir. Nitrik oksit kan basıncını düşürmeye ve çeşitli rahatsızlıkların riskini azaltmada rol oynayabilir. azaltabilir. Pancar suyunda da nitratlar çok yüksektir ve bazı durumlarda sporcular tarafından fiziksel performansın artırılması amacıyla kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise nitrik oksitin kan damarlarını gevşetmesi ve antrenman sırasında oksijenin daha iyi bir şekilde geçmesine izin vermesidir.

2. Karbonhidrat İçeren Meyveler

Muz aynı zamanda potasyum, C vitaminleri ve , B6 bakımından da zengindir ve bazı faydalı bitki bileşikleri içermektedir. Muz yüksek potasyum içermesi sayesinde kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye katkı sağlayabilir.  

Olgunlaşmamış yeşil muzlarda nişasta daha yüksek oranda bulunmaktadır. Bu, muzlar olgunlaştıkça doğal şekerlere dönüşür ve bu süreçte muzlar sarı renk alır. Muzlar daha az olgun olduklarında tüketildiğinde daha fazla nişasta ve daha az şeker içermektedir. Hem olgunlaşmamış hem de daha az olgunlaşmış muzlar sindirim sağlığını destekleyen ve bağırsaklardaki faydalı bakteriler için yakıt sağlayan yeterli miktarda pektin ve dirençli nişasta içerir. 

3. Karbonhidrat İçeren Tahıllar

Reklamsız Kullan

Karabuğday hem protein hem de lif içeren oldukça besleyici bir tahıldır. Ayrıca diğer birçok tahıldan daha fazla mineral ve antioksidana sahiptir. 

Yapılan çalışmalara göre, karabuğdayın kalp sağlığı ve kan şekeri regülasyonu için özellikle faydalı olabileceğini düşündürmektedir.

Birçok mineral ve bitki bileşiği açısından yüksek bir besin olan kinoa kan şekeri dengesi ve kalp sağlığı dahil olmak üzere çeşitli sağlık faydalarına sahiptir. Gluten içermeyen besinlerden biri olan kinoa, özellikle glutensiz diyet yapanlar için popüler bir alternatiftir. Yüksek lif ve protein içeriğine sahip bu besin uzun tokluk sağlar. Bu nedenle, kilo verme diyeti yapanlar için iyi bir seçenektir. 

Yulaf Özellikle bir lif türü olan beta glukan bakımından zengindir. Araştırmaya göre yulaf, kolesterol düzeylerini düşürerek kalp hastalığı riskini azaltmada rol oynayabilir. Yulaf ayrıca tip 2 diyabetli kişilerin kan şekeri değerlerinin düşürülmesine katkı sağlayabilir. Uzun süre tok tutmaya yardımcı olan yulaf özellikle kilo yöntemi için iyi bir alternatiftir.  

4. Karbonhidrat İçeren Bakliyatlar

Nohut, fosfor, demir ve B vitaminleri de dahil olmak üzere çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengindir.  Nohut kalp ve sindirim sağlığını iyileştirmeye ek olarak, belirli kanser türlerine karşı korunmaya da yardımcı olabilir.  

5. Karbonhidrat İçeren Tohumlar

Reklamsız Kullan

7. Karbonhidrat İçeren Kuruyemişler

Günde Ne Kadar Karbonhidrat İçeren Yiyecek Tüketilmelidir?

Günlük alınması gereken karbonhidrat miktarı Yaşa, cinsiyete, aktivite sıklığına ve genel sağlığa bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte, günlük alınması gereken karbonhidratların, toplam günlük kalorinin %45 ila %65'ini oluşturması tavsiye edilmektedir. Yani günde kalori alan bir kişinin, ile kalori arası karbonhidratlardan gelmelidir. Bu da günde ila gram karbonhidrat anlamına gelmektedir. 

Karbonhidrat İçeren Besinler Tüketilmezse Ne Olur?

Karbonhidratlar en temel besin öğesidir. Vitaminler, mineraller ve protein gibi karbonhidratlar da vücut tarafından gereklidir. Vücut, ihtiyaç duyduğu karbonhidratları elde edemediğinde, enerji eksikliği meydana gelir. Sonuçta, yüksek kaliteli karbonhidratları yeterli miktarda tüketmek çok önemlidir.

Karbonhidratlar, sağlıklı bir diyet sürdürmek için günlük olarak alınması gereken besinlerdendir. Dengeli ve besleyici bir beslenme için vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayan karbonhidratların alınmaması çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle B vitaminlerinin eksikliği, çeşitli amino asitler ve lif alımı önemli bir etkiye sahiptir. Bu aynı zamanda ruh sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Karbonhidrat içermeyen  bir beslenme planı, çeşitli olumsuz psikolojik ve fizyolojik etkilere yol açabilir. Sinir sistemi bozuklukları, yorgunluk, halsizlik, çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıkları ve unutkanlık gibi vücut sistemini etkileyen birçok olumsuz etki ortaya çıkabilir. 

Uzmanlara göre, özellikle lif eksikliği kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini önemli derecede artırabilir. Bu nedenle karbonhidrat içeren besinlerin düzenli ve yeterli olarak alınması gerekmektedir, ancak tüm besinlerde olduğu gibi karbonhidratın da aşırı tüketiminden uzak durulmalıdır. 



Sağlıklı Karbonhidrat Da Neymiş?

Sağlıklı Karbonhidrat Da Neymiş?
  1. Karbonhidratlar vücudun temel enerji kaynağı olan besin maddeleridir. Şeker, nişasta ve gıdaların içerisinde yer alan lif bu makro besin türü içerisindeki maddelere örnek teşkil eder. Karbonhidratlar genel olarak bitkisel kaynaklı besinler içerisinde yer alır. Aynı zamanda süt şekeri olarak bilinen laktoz nedeniyle mandıra ürünleri de karbonhidrat kaynağı olarak değerlendirilebilir. Ekmek, makarna, baklagiller, patates, pilav ve mısır gevreği de karbonhidrat bakımından zengin gıdalar arasında yer alır.

    Karbonhidratlar başta enerji üretimi olmak üzere vücudun birçok işlevinde kullanılır. Her 1 gram karbonhidrat yaklaşık olarak 4 kalorilik enerji değerine sahiptir. Karbonhidratların vücutta parçalanması ile oluşan glikoz (kan şekeri), beyin ve kas dokusunun temel enerji kaynağını oluşturur. Bu makro besin maddesinin nasıl tüketileleceğine dair önerileri yazının devamında bulabilirsiniz.

Sağlıklı Karbonhidrat T&#;ketimi Nasıl Yapılabilir?

  1. Birçok birey kaliteli karbonhidrat tercihinden ziyade beslenme programlarından bu makro besin maddesini tamamen çıkarmayı tercih eder. Genel olarak önerilen tüketim düzeyi günlük alınan toplam kalori değerinin %’inin karbonhidratlardan karşılanması yönündedir. Ancak birçok farklı faktöre bağlı olarak bu oran kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
    Gıdalarla alınan karbonhidratlar genel olarak 3 grupta incelenir:
    • Şekerler, gıdalar içerisinde yer alan ve tatlılık veren kısa zincirli karbonhidratlardır. Glikoz, fruktoz, galaktoz ve sükroz bu şeker yapılarına örnek teşkil eden maddeler arasında yer alır.
    • Glikoz moleküllerinin birbirine bağlanması ile meydana gelen nişasta, uzun zincirli bir karbonhidrat yapısıdır. Nişasta sindirim kanalında ilerlerken sindirim enzimleri vasıtası ile tekrar onu oluşturan parçalara ayrılır.
    • Gıdalarla vücuda alınan lif bitkisel kaynaklı besinlerin sindirilmeyen kısmını ifade eder. Her ne kadar insan sindirim sistemi lifi sindirebilme özelliğine sahip olmasa da bağırsaklarda yaşayan yararlı bakteriler gıdalarla alınan lifi kullanabilirler. Lif tüketimi genel iyilik halinin devam ettirilmesi adına atılabilecek adımlardan birisidir.
    Gıdalarla karbonhidrat almanın amacı genel olarak vücudun enerji desteğinin sağlanmasıdır. Lifler bu tanımın dışında kalan maddelerdir. Lifler insan vücudu için direkt olarak enerji sağlamazlar ancak bazı hücreler bakterilerin bu lifi kullanarak bazı yağ asitlerini metabolik aktivitelerinde kullanabilirler.
    İnsanlar diyete başlarken genellikle beslenme planlarından karbonhidratları çıkarma eğilimindedir. Ancak bu yaklaşım hekimler tarafından aksi belirtilmediği sürece faydalı bir düşünce olmayabilir. Karbonhidratlar, vücut için gerekli olan makro besin maddeleri içerisinde yer alır ve oldukça değerli enerji kaynaklarıdır. Sağlıklı karbonhidrat tüketimi için basit yapıdaki karbonhidratlar yerine daha kompleks (karmaşık) karbonhidrat içeriğine sahip gıdaların tercih edilmesi önerilir. Bu kapsamda yapılabilecek değişiklikler şu şekilde özetlenebilir:
    • Gazlı ve şeker ilaveli içecekler yerine ekstra şeker içermeyen doğal meyve sularının tercih edilmesi,
    • Kurabiye ve kek gibi yüksek şekerli atıştırmalıklar yerine meyve tüketilmesi,
    • Unlu mamüller tercih edilirken beyaz unla yapılanların değil tam buğday olan ürünlerin tercih edilmesi,
    • Patates cipsi gibi atıştırmalıklar yerine kuruyemiş tüketilmesi.
    Dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı işlenmemiş kompleks karbonhidratlar içermelidir. Sebzeler, kuruyemişler, baklagiller ve tam buğday ürünler hem lif içeriği hemde kompleks karbonhidrat içeriğinden zengin gıdalardır. Doğru ve sağlıklı karbonhidrat tüketimi önemli bir yaşam tarzı değişikliği olması nedeniyle bilinçli olunması önerilir.
     

    EIPSelfit Websitesi11

Referanslar

  1. ‘funduszeue.info’
  2. ‘funduszeue.info’
  3. ‘funduszeue.info’
  4. ‘funduszeue.info’

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası