isteğe bağlı sigorta ne kadar maaş alır 2019 / Emeklilik maaşını artırmanın altın kuralları - Son Dakika Ekonomi Haberleri | NTV Haber

Isteğe Bağlı Sigorta Ne Kadar Maaş Alır 2019

isteğe bağlı sigorta ne kadar maaş alır 2019

İsteğe bağlı sigorta prim ödemesi ne kadar?

Herhangi bir kurum ya da kuruluşta sigortalı olarak çalışmayan vatandaşların emeklilik hakkından yararlanabilmeleri için, prim ödemeleri şartıyla sigortalayan SGK' ya bağlı (Sosyal Güvenlik Kurumu) olarak aylık prim ödenmesine, isteğe bağlı sigorta denmektedir. Peki, isteğe bağlı sigorta prim ödemesi ne kadardır, kaç yıl ödenmelidir? İsteğe bağlı sigorta primi hesaplaması nasıl yapılır? İşte isteğe bağlı sigorta ödeyenlerin ya da ödemeye başlayacak olanların bilmesi gereken tüm detayları sizler için makalemizde derledik.

İsteğe Bağlı Sigorta Kolları Nelerdir?

Kanuna göre isteğe bağlı sigorta ödemesi yapılabilen sigorta kolları aşağıda sıralanmıştır.

  • İsteğe bağlı BAĞ-KUR (4B),
  • İsteğe bağlı ek 5 tarım SSK,
  • Ev hanımları için isteğe bağlı BAĞ-KUR (4B),
  • Emekli sandığı isteğe bağlı ödeme sigortası.

İsteğe bağlı Sigorta primi Ne Kadardır?

yılında isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler en az aylık lira, en yüksek de aylık ,2 lira ödeyerek isteğe bağlı sigortalı olacak. ’da en düşük prim , en yüksek de ,2 liraydı.

İsteğe Bağlı BAĞ-KUR (4B) Primi Ne Kadardır?

’de Bağ-Kurlu’ların ödeyeceği prim en düşük lira, en yüksek de lira.

Ev Hanımları İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadardır?

01 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasında ev hanımları için sigorta primi aylık tutarı en düşük henüz belirlenmedi.

İsteğe bağlı sigorta, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında herhangi başka bir kurum ya da kuruluş tarafından sigortası ödenmeyen fakat sigorta kapsamında emekli olmak isteyen kişilerin başvurduğu bir güvencedir

İsteğe Bağlı Sigortanın Şartları Nelerdir?

Özellikle herhangi bir kurum ya da kuruluşta çalışmayan ev hanımlarının ilgi gösterdiği isteğe bağlı sigorta, çalışma imkânı olmayan kişilere emeklilik imkânı sunduğu için oldukça iyi bir tercih sebebidir. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında 4B yani BAĞ-KUR olarak kabul edilen isteğe bağlı sigortalı olabilmek için istenen belli şartlar bulunmaktadır. sayılı Kanunun; 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi 4B kapsamına alınan isteğe bağlı sigortanın şartları aşağıdaki şekilde sıralanmıştır.

  • Başvuru yapacak kişinin 18 yaşını doldurmuş olması,
  • Sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmıyor olmak ya da yarım sigortalı çalışmıyor olmak (Yarım sigortalı: 1 ay içerisinde 30 günden az çalışmak)
  • Daha öncesinden kendi sigortalılıkları nedeniyle, Türkiye'de sosyal güvenlik kanunlarına göre herhangi bir şekilde malullük ve yaşlılık aylığı almaması gerekmektedir.

İsteğe Bağlı Sigortada Emeklilik Gün Sayısı Ne Kadardır?

İsteğe bağlı sigortadan yararlanarak emekli olabilmek için, tarihinden önce sigorta girişi olanlar için gün ve 10 yıllık sigorta süresinin tamamlanması gerekmektedir. Ardından bu kişiye emeklilik hakkı tanınırken, – tarihleri arasında girişi olan kişilerde ise gün ve 60 yaşın yanında 25 yıllık sigorta süresinin tamamlanmasıyla yaş haddinden emekli olma hakkına sahip olabiliyorlar. tarihinden sonra girişi olanların yaş haddinden emekli olabilmesi için ise gün ve 63 yaşı tamamlamaları gerekmektedir.

İsteğe Bağlı Sigorta İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

  • İsteğe bağlı sigorta hesaplaması, asgari ücret kapsamında hesaplanmaktadır.
  • İsteğe bağlı sigortadan imkânından çiftçiler, ev hanımları ve sigortalı olarak çalışmayan tüm vatandaşlar faydalanabilmektedir.
  • Prim gün sayısı ve yaş şartlarını tamamlayan vatandaşlar BAĞ-KUR emekli maaşı alma hakkına sahip olur.
  • İsteğe bağlı sigorta hesaplanması her vatandaşa göre yaşına, daha önce varsa sigortalı çalışmış olmasındaki gün sayısına göre değişiklik arz etmektedir.
  • İsteğe bağlı sigorta ödemesi Genel Sağlık Sigortası aracılığı ile hem sağlıktan yararlanmasını hem de emeklilik maaşı almayı sağlamaktadır.
  • İsteğe bağlı sigorta sisteminden sadece Türk vatandaşları yararlanabilmektedir. 18 yaşını doldurmuş olan Türk vatandaşların hepsi bu sistemden yararlanabilmektedir.
  • İsteğe bağlı sigorta hesaplamaları her sene değişmektedir. Asgari ücret kapsamında hesaplamalar yapılmaktadır.

İsteğe Bağlı Sigorta Kapsamında Sağlık Sigortası da Var mıdır?

İsteğe bağlı sigortadan faydalanmak isteyen kişilerin isteğe bağlı olarak sağlıktan faydalanmak adına primlerini yatırma şartı ile uzun vadeli ve genel sağlık sigortasına dâhil edilmektedir. Resmi olarak herhangi bir iş kolunda çalışmayan kişiler için başlatılan bu uygulama ülkemizde zaman içerisinde birçok kişi tarafından benimsenerek kullanılmaya başlanmıştır. İsteğe bağlı sigortalılıkta temel şartlar arasında bulunan, zorunlu sigortalılık halini taşımayan kişilerin veyahut sonradan bu hakkını kaybetmiş vatandaşların genel sağlık sigortasından yararlanması özellikle ön görülmektedir. İsteğe bağlı sağlık sigortasından sağlıklı bir şekilde faydalanabilmek için sayılı kanun kapsamında belirtilen şartlarla birlikte, kişilerin belirlenen sigorta primlerini düzenli olarak yatırması gerekmektedir.

Sigorta Primi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

SGK Prim Tutarı Ne Kadardır?

Çalışanları birçok riske karşı garanti altına alan uygulamalardan birisi olan sigorta, prim ödemeleri devam ettikçe işlemeye devam eder. Böylece çalışan taraf bir kayıp ya da kaza yaşadığında masraflar sigorta şirketi tarafından karşılanır. Sigorta primi tutarları ve dilimleri ise sigorta türüne ve alınan ücrete göre değişiklik gösterir.

Sigorta Primi Nedir?

Sigorta primi sigortanın işlemeye devam etmesi için ödenmesi gereken ücrettir. Sigorta primleri çalışanın maaş aldığı sırada ödenir. Prim ödemeleri kesildiğinde sigorta da kesilir. Prim ödemelerinin tutarı ve dilimi değişiklik gösterebilir.

4/a Kapsamında Sigortalıların Prim Oranları

4/A sigortalı çalışanın brüt maaşı üzerinden emeklilik, sağlık sigortası ve gelir vergisi gibi kesintilerin işveren tarafından yapıldığı ve devlete ödendiği sigorta çeşididir. 4/A sigortalıların prim oranları ise şu şekildedir:

Kısa Vadeli Sigorta Kolları için:

● İşveren Payı: %1 &#; 6,5

Malullük, Yaşlılık ve Ölüm durumları için:

● Sigortalı Payı: %9

● İşveren Payı: %11 Toplam %20

Genel Sağlık Sigortası için:

● Sigortalı Payı: %5

● İşveren Payı: %7,5

Toplam: %12,5

İşsizlik Sigortası Primi için:

● Sigortalı Payı: %1

● İşveren Payı: %21 &#; 27,5

Toplam: %37,5 &#; 43

4/b Kapsamında Sigortalıların Prim Oranları

Eskiden ‘Bağkur’ adlı sistemle prim ödemesi yapan çalışanların dahil olduğu gruba ‘4/B Sigorta’ adı verilir. 4/B sigortalılar için prim oranları şu şekildedir:

Kısa Vadeli Sigorta Kolları için:

● %1 &#; 6,5

Malullük, Yaşlılık ve Ölüm durumları için:

● %20

Genel Sağlık Sigortası için:

● %12,5

Toplam: %33,5 &#; 39

İsteğe Bağlı Sigortalıların Prim Oranları

İsteğe bağlı sigorta sayesinde çalışanlar uzun vadeli sigorta kollarına ve sağlık sigortasına erişim sağlar. Bu sigortalılar için prim oranları ise şu şekildedir:

● Malullük, Yaşlılık ve Ölüm için %20

● Sağlık Sigortası için:

%12 İsteğe bağlı sigortalı çalışanlar gelirlerinin toplamda %32’sini prim olarak öder.

Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Sigorta priminin hesaplanması için brüt tutar prim oranı ile çarpılmalıdır. Örnek olarak TL gelir elde eden ve kendi isteği ile sigortalı olan bir çalışan için sigorta primi hesaplaması şu şekilde gerçekleşir:

İsteğe bağlı sigortalılar %32 oranında prim öder.

x %32 =

Bu çalışan TL’yi prim olarak ödemelidir.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

SGK Prim Tutarı Ne Kadardır?

yılında çalışanlar için SGK primi %14 şeklindedir. İşverenler için ise bu oran %20,5 şeklindedir. Bu dilimler brüt ücret üzerinden hesaplanarak ödenir.

Prim Gün Sayısı Nasıl Hesaplanır?

Prim günlerinin hesaplanması için çalışanın faaliyet gösterdiği günler toplanmalıdır. Bu hesaplama sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:

● Bir ay ya da dönem içerisindeki faaliyeti tam olan çalışanların prim gün sayıları ay ya da dönemin kaç gün olduğuna, kaç çektiğine bakılmaksızın 30 gün olarak hesaplanır.

● Bir ay ya da dönem başında değil de içerisinde işe giren (ilk gün hariç) çalışanların prim gün sayıları ay ya da dönemin kaç olduğuna göre parmak hesabıyla hesaplanır.

● Ay içerisinde işten ayrılan çalışanların prim günleri faaliyeti bırakma tarihleri ve ay ya da dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabıyla hesaplanır. Son gün çalıştıktan sonra işten ayrılan çalışanlar bu şarta dahil değildir.

● Bir ay ya da dönem içerisinde işe başlayan ve ayrılan (ilk gün ve son gün başlayan ya da ayrılanlar dahil değildir) çalışanların prim günleri işe giriş ve çıkış tarihlerine göre hesaplanır.

● Bir ay ya da dönem içerisinde işe giren, işten ayrılmayan fakat izin, istirahat, disiplin cezası gibi sebeplerle işe devam edemeyen çalışanların prim gün sayısı ücret almaya hak kazanmadıkları günlerin çıkarılmasıyla hesaplanır.

● Bir ay ya da dönem içerisinde çalışan ve hafta tatili için ücret hakkı kazanan çalışanın prim gün sayısı ücret alınan tatil günlerinin dahil edilmesiyle hesaplanır.

Part-Time Çalışanlar İçin Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Part-time çalışanların prim ödeyeceği gün sayısını bulmak için bir ay içerisindeki toplam çalışma saati 7,5’e bölünmelidir. 7,5 günlük yasal çalışma süresidir. Örneğin bir ay içerisinde 80 saat çalışan bir part-time çalışan 80 /7,5 =10 hesaplamasıyla 10 gün üzerinden prim ödemelidir.

Sigorta Primi Ne Zaman Ödenir?

Asgari ücretli çalışanların sigorta primleri çalışan maaşı almadan ödenmiş olur. Diğer sigorta kollarında primler ilgili ayın son gününe kadar ödenmelidir. Ayın son günü tatil günü ise takip eden ayın ilk iş gününde ödeme yapılmalıdır.

Sigorta Primi Nasıl Sorgulanır?

Sigorta priminin sorgulanması için hattı aranabilir. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden de sigorta prim günü görüntülenebilir. e-Devlet üzerinden farklı sigorta kollarına dair prim günlerini görüntülemek mümkündür.

Asgari Ücretin Sigorta Prim Ücreti Ne Kadardır?

Asgari ücretli bir çalışan için SGK primi %14 şeklindedir. İşsizlik sigortası %1 şeklindedir. İşveren için ise SGK primi %15,5 şeklindedir. İşveren için işsizlik sigortası payı da %2’dir.

Yılı Sigorta Primine Esas Taban ve Tavan Ücretleri Ne Kadar?

yılında sigorta primine esas olan taban ve tavan ücretler şu şekildedir:

● SGK Taban Ücreti: ,00 TL

● SGK Tavan Ücreti: ,00 TL

Yılı Sigorta Primine Esas Günlük Taban Ve Tavan Ücretleri Ne Kadar?

Bir işverene bağlı olarak özel sektörde çalışan sigortalılar için günlük kazanç alt sınırı ,6 TL’dir. Günlük kazanç üst sınırı ise ,00 TL ’dir.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık / yıllık kontöre kadar HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 30 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

KDV 2 Nasıl Hesaplanır?

Stopaj Nedir Nasıl Hesaplanır?

Kıdem Tazminatı Tutarı Ne Kadar?

Kısmi süreli çalışan isteğe bağlı sigorta yapmazsa işsizlik ödeneği alamaz

Kısmi süreli çalışanların işsizlik ödeneği alabilmesi için işsiz kalmadan önce isteğe bağlı sigorta yaptırıp eksik primlerini ödemeye başlamış olması gerekiyor.

Okurumuzun Sorusu:
Merhaba. yılından beri bir şirkette çalışıyorum. Son 11 ayını çocuktan dolayı kısmi zamanlı çalışma olarak devam ettim. Dün çalıştığım noktanın kapanmasından dolayı işten çıkarıldım. Bu durumda işsizlik maaşı alabilir miyim? Siz “isteğe bağlı sigorta yapabilir, son 4 ayınızı ödeyebilirsiniz” demiştiniz. Bu durumda önce isteğe bağlı sigorta yapıp, eksikleri tamamlayıp daha sonra mı İş-Kur’a başvurmam gerekiyor? Aydınlatırsanız sevinirim.

İşsizlik Sigortası Kanunu gereği, işsizlik ödeneğine hak kazanmak için aranan koşullardan biri de iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten önceki son gün içinde işsizlik sigortası priminin kesintisiz yatmasıydı. Dolayısıyla kısmi süreli çalışan işçilere isteğe bağlı sigorta yaptırmalarını ve işsiz kalmadan önceki en az 4 ayda eksik primlerini ödemiş olmalarını tavsiye ediyorduk.

Ancak yılı başında bu kural değiştirildi. Yeni kural ise “son gün içinde hizmet akdine tabi olmak” oldu. Yani artık son günde primin kesintisiz yatmış olması şartı artık aranmıyor. İşçinin son günde aynı işyerinde çalışıyor olması yeterli sayılıyor.

Bununla birlikte İşsizlik Sigortası Kanunu’nun maddesine göre “ sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlardan sayılı Kanunun 52nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında işsizlik sigortası primi ödeyen isteğe bağlı sigortalılar” işsizlik sigortası kapsamındadır.

İşsizlik ödeneği alabilmenin ön koşulu işsizlik sigortası kapsamında olmaktır. Dolayısıyla kısmi süreli çalışanlar için son gün kuralı artık engel teşkil etmese de, işsizlik sigortası kapsamında olabilmek için“isteğe bağlı sigortalılık yaptırıp işsizlik sigortası primi ödeme” koşulu devam etmektedir.

Yani Kanuna göre kısmi süreli çalışan işçinin, işten çıkarıldığı tarihten önce isteğe bağlı sigortalılık yapıp işsizlik sigortası primi de dahil olmak üzere eksik primlerini ödemeye başlamış olması gerekmektedir. Son gün kesintisiz prim koşulu aranmadığı için, işçi işsiz kalmadan önceki son 1 ayda isteğe bağlı sigortalı olup eksik primlerini ödediği takdirde de işsizlik ödeneği alabilecektir. Esas olan işsiz kalınan tarih itibariyle kanunun aradığı koşulun sağlanmış olup olmamasıdır.

Ne yazık ki okurumuz işten çıkarılmadan önce isteğe bağlı sigortalılık başlatmamış ve prim ödemeye başlamamış. Dolayısıyla okurumuz kanun kapsamına girmiyor ve işsizlik ödeneğinden yararlanmaya da hak kazanamıyor.

Okurumuz isterse kısmi süreli çalıştığı dönemdeki eksik günleri için borçlanma yapabilir. Ancak bu borçlanmada işsizlik primi ödenemeyeceği gibi, kanun aradığı koşul da sağlanmış olmayacaktır. Çünkü kanun kısmi süreli çalışmanın devam ettiği sırada isteğe bağlı sigortanın yapılmış olması koşulunu aramaktadır. Bir başka deyişle borçlanma yapmak da sorunu çözmeyecektir.

İş-Kur’un uygulamada yasal kuralı birebir uygulayıp uygulamadığını bilmiyorum. Dolayısıyla okurumuz yine de İş-Kur’a işsizlik ödeneği için başvuruda bulunabilir ve şansını deneyebilir. Ancak yasal kural yukarıda anlattığım biçimde.

Son olarak şunu da belirtelim. İşsizlik Sigortası Kanunu’nda değişikliğe gidilmeli, kısmi süreli çalışan işçilerin işsizlik sigortasından yararlanabilmeleri için aranan “isteğe bağlı sigortalı” olma koşulu kaldırılmalıdır.

#Haklarımız var #Onur Bakır #kısmi süreli çalışma #işsizlik ödeneği

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası