bamya tohumu kürü nasıl yapılır / Faydaları Saymakla Bitmeyen Bamya Tohumu - Acıbadem Hayat

Bamya Tohumu Kürü Nasıl Yapılır

bamya tohumu kürü nasıl yapılır

Bamya Tohumu Nedir?

Bamya tüylü yapısı nedeniyle bazı kişilerin tüketmekten uzak durduğu bir meyvedir. Türkiye’de genellikle ‘ekşili bamya yemeği’ olarak sofralarda yerini alan bu karakteristik bitki, yüzyıllardır tüketilir. Turşusu, çorbası da yapılan bamyanın faydaları çoktur. Ebegümeci ailesinden gelen bamyanın tohumları da son yıllarda faydalarına inanılarak sıklıkla tüketilmeye başlanmıştır. 

Bamya tohumu, meyvesi olgunlaştıktan sonra oluşan küçük, koyu kırmızı veya kahverengi tohumlardır. Bamya tohumları meyvesinden ayrıştırılarak kurutulur.


Bamya Tohumu Nereden Bulunur?

Kurutulmuş bamya tohumları marketlerde ve aktarlarda satılır. Peki bamya tohumu nasıl tüketilir? Çiğ, pişmiş ve toz haline getirilerek tüketilebilir.

Bamya Tohumu Nasıl Kullanılır?

Bamya tohumu birçok dünya mutfağında yemeklere koyulur. Toz haline getirilip baharat olarak tüketilirken bütün olarak et ve sebze yemeklerinde pişirilir. “Bamya tohumu nasıl kullanılır?” sorusu düşünüldüğünde bir seçenek daha olduğu aklınıza gelebilir. Bamya tohumu yağı da bamya tohumlarının preslenmesiyle üretilip yemeklere ve salatalara ilave edilebilir. Bamya tohumu çayı da yapılabilir. Tohumlara sıcak ekleyip demlenmesini bekleyip daha sonra içebilirsiniz. Bamya tohumları kurutularak un haline getirilebilir. Bu un ekmek gibi gıdaların içine de ilave edilebilir.

Bamya Tohumu Faydaları

Bamya tohumları başta A, E ve K olmak üzere çeşitli vitaminler içerir. Demir, magnezyum, manganez, bakır, çinko, fosfor, tiamin, niasin, riboflavin, folatlar, pantotenik asit ve diyet lifi içerir. Omega 3, magnezyum, potasyum gibi içerikler bamya tohumunu güçlendirip kardiyovasküler sağlık, böbrek sağlığı, hücreler için fayda sağlar. Bamya tohumu faydaları ise şöyle sıralanabilir:

Güçlü Protein Kaynağı: Protein deposu olduğu kabul edilen bamya tohumu vegan ve vejetaryenler için de tüketilebilir bir besin alternatifidir. Hatta bamya tohumundaki protein mercimek, börülce ve yer fıstığından daha fazladır. Bazı kırmızı etlerden de daha fazla protein içerdiği düşünülür. Valin, lösin, isolin ve lesin gibi vücut tarafından üretilemeyen önemli amino asitleri de içermesi “Bamya tohumu neye iyi gelir?” sorusunu anlamlı kılabilir.

Kalp Destekçisi: Magnezyumun kan basını düşürmede ve kalp sağlığı üzerindeki etkileri bilinir. Bamya tohumu ise bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum bakımından zengin besinlerin tüketilmesi kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalık risklerinin de düşmesine katkı sağlayabilir. Potasyum, sodyum ve sıvı dengesinin sağlanmasında etkilidir. Kan damarlarının ve atardamarın gevşemesini destekler. Ancak kan sulandırıcı ilaç tedavisi gören kişiler bamya tohumu tüketmeden önce doktoruna danışmalıdır.

Lif Zengini: Bamya tohumları çözünebilir ve çözünemez lifler içerir. Lifli gıdalarla beslenmek bamya tohumu faydası olarak kabul edilir. Çünkü lifli gıdalar sağlıklı kalp ve sindirimi destekler. Kabukları bamya tohumunun lifli yapısını zenginleştirir. Bu kabuklar diyet lifi bakımından yüksek olmasıyla kilo vermeye yardımcı olabilir. Çözünebilir lif yemek yedikten sonra tokluk hissi vermesiyle bilinir. Böylelikle tok kalmanızı sağlayarak kilo almanız engellenebilir. Obezite riskine karşı lifli gıdalarla beslenmek alınabilecek en önemli önlemlerden biridir.

Bağışıklığı Destekler: Lifli yapısı bağırsaklardaki ve midedeki iyi bakterilerin desteklenmesine ve vücudu enfeksiyonlardan korumasını sağlayabilir. Böylelikle bağışıklık desteklenmiş olur. Antioksidan içeriği de bamyanın sağlıklı bir besin olmasında bir etkendir.

Kan Şekerini Dengeler: Bamya, insülin hassasiyetini artırarak kan şekerini dengelemeye çalışır. 

Böbrek Sağlığını Korur: Bamyanın böbrek hastalıklarına karşı koruyucu bir etkisi olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Özellikle diyabet hastalarının yaşadığı böbrek hasarına karşı bamya tüketilebilir. Öte yandan bamyadaki oksalat içeriği böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlar.

Hamilelikte Riskleri Düşürebilir: Bamyadaki folatın hamilelikte hem anne hem de bebek için faydalı olduğu bilinir. Folat, fetüsteki anomali riskini azaltmaya yardımcıdır.

Kemikleri Güçlendirir: Bamya tohumundaki kalsiyum içeriği, kemik sağlığında etkilidir. Kalsiyum, iskelet sisteminin sağlıklı olmasına ve kemikleri güçlendirerek osteoporozun önlenmesine yardımcı olur. Hatta kişiler bamya tohumunun dize faydalarını düşünüp yutar. Kalsiyum zengini bir besin tüketmek ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik kırılmaları riskini azaltmada destekçidir.

Diz İçin Bamya Tohumu Nasıl Tüketilir?

Diz ağrısı için bamya tohumu tüketebilirsiniz. Kemikleriniz için fayda sağlayacak bamya tohumlarını yemeklere eklemeden çiğ veya kuru şekilde yiyebilirsiniz. Dilerseniz çorba, makarna, salata ve ekmeklerinizle birlikte bamya tohumunu tüketebilirsiniz. Bamya tohumu yutmak insanlar arasında yaygındır. Ancak bamya tohumu kürü gibi çeşitli alternatif tedaviler uygulamak bilimsellikten uzak kabul edilir. “Bamya tohumu ne işe yarar?” dendiğinde eklem ve kemikler için faydalı olabileceğini söylemek zengin kalsiyum, magnezyum gibi içeriği sayesinde mümkündür. Ancak yine de diz ağrısı için bamya tohumu yutmak doktorunuzun uyguladığı tedavinin yerine geçemez.

Günde Kaç Bamya Tohumu Tüketilebilir?

“Bamya tohumu kaç gün içilmeli?” gibi bir soruyu diz ağrısı çekiyorsanız sormanız normaldir. Ancak kulaktan dolma bilgilerle bamya tohumu tüketmemelisiniz. Bamya tohumu günlük olarak aşırıya kaçmadan tüketilebilir bir besindir. Ancak kan şekerini dengelemeye yardımcı olsa da tip 2 diyabet hastalarının kullandığı bir ilaçla etkileşimi olabilir. O yüzden doktorunuza danışmadan tüketilmesi tavsiye edilmez. 

Bamya tüylü yapısı ile azı kişiler için hassasiyet yaratabilir. Besin alerjilerinde görülen kaşıntı, kurdeşen, ağız ve çevresinde karıncalanma, burun tıkanıklığı ve solunumla ilgili şikayetler bamya alerjisinde de yaşanabilir.

Hassas bağırsak sendromu olan kişilerin de bamya tüketmesi fruktan karbonhidrat içeriği sebebiyle rahatsız edici olabilir.

Gossipol bileşiği de içeren bamyanın fazla tüketilmesi, infertilite (kısırlık) tedavisi gören kişiler için risk doğurabilir.

Diz ağrıları için bamya tüketilse de bamyadaki solanin toksik kimyasalı artrit gibi eklem rahatsızlıklarında ağrı ve inflamasyonu şiddetlendirebililir.

Böbrek taşı olan kişilerde bamya tüketimini tabloyu kötüleştirebilir.

Kan sulandırıcı kişiler için bamya, K vitamini içeriği nedeniyle risk teşkil edebilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Bamya tohumu dizlere iyi geliyor: Eklem ağrısı, sıvı kaybı, kireçlenme tedavisinde etkili (Dizler için bamya tohumu kürü tarifi ve yararları)

Bamya tohumu, birçok vitamin ve mineral içeren, lif yönünden de oldukça zengin olan bir besin. Minicik tohumlarıyla adeta şifa dağıtıyor. Öyle ki Asya’da tıbbi birçok amaçla da kullanılıyor. Uzmanlara göre bamya tohumu diz için çok faydalı; menisküs, eklem ağrısı, sıvı kaybı, kireçlenme gibi diz problemlerine iyi geliyor. İbrahim Saraçoğlu gibi alanında uzman isimler bamya tohumu kullanımını destekliyor. Bamya tohumunun dizlere faydaları merak edilenler arasında. Popülerliği artan bamya tohumu ile ilgili kullanıcılar arama motorunda diz için bamya tohumu nasıl kullanılır, dizler için bamya tohumu kürü, bamya tohumu dize faydaları gibi konuları sıklıkla araştırıyor. Biz de araştırılan bu konu ve soruların cevaplarını sizler için bir araya getirdik.

DİZ İÇİN BAMYA TOHUMU NASIL KULLANILIR?

Doktor kontrolünden sonra bu tohumu kullanmasında herhangi bir sakınca görülmemektedir. Pek çok uzman gibi İbrahim Saraçoğlu da bamya tohumunun kullanımı destekliyor. Bamya tohumu menisküs, eklem ağrısı, sıvı kaybı, kireçlenme gibi diz problemleri için bitkisel bir çözümdür. Diz ağrısı yaşayan kişilerin bu tohumu suyun içinde bekleterek içmesi ya da kür olarak yapıp tüketmesi önerilir.

DİZLER İÇİN BAMYA TOHUMU KÜRÜ

Dizler için bamya tohumunun faydalarından yararlanmak isteyenler bamya tohumu kürü nasıl hazırlanır sorusunun cevabını merak ediyor. Bamya tohumu kürü için 10 adet bamya tohumunu öğütücüden geçirin veya toz havanda toz haline getirin. Bu tozun üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı bal ekleyip bir macun elde edin. Bamya tohumu kürünü 1 hafta boyunca günde bir çay kaşığı olarak tüketin.

BAMYA TOHUMU DİZLER İÇİN NASIL TÜKETİLİR?

Bamya tohumu; menisküs, eklem ağrısı, sıvı kaybı, kireçlenme gibi diz problemlerine şifaları ile faydalı. Bamya tohumunun dizler için tüm bu faydalarından yararlanmak isteyenler “Bamya tohumu nasıl kullanılır” sorusunu arama motorlarında sıklıkla arıyor. Bamya tohumu tane tane yenebileceği gibi kür olarak da yapılabilir. Ayrıca bamya tohumu ezilerek kaynar suda demlenip çay olarak içilebilir. Bamya tohumunun yararları için bu süper besini tane tane yiyebilirsiniz. Öte yandan bamya tohumunu ezerek toz haline getirip kaynar suda demleyerek çayını içebilirsiniz. Bamya tohumunu yukarıdaki tarifteki gibi kür olarak tüketebilirsiniz. 10 adet bamya tohumunu akşam oda sıcaklığındaki suya ekleyip ağzını kapatın. Sabah uyandığınızda bu suyu içebilirsiniz.

DİZLER İÇİN BAMYA TOHUMU NE KADAR SÜRE KULLANILIR?

Bamya tohumu günde 5 ila 10 arasında yutulabilir. Ancak bamya suyunu içmek ya da bamya tohumu kürünü tüketmek daha faydalıdır. Dilerseniz akşamdan bir su bardağı oda sıcaklığındaki suyun içine 10 tane bamya tohumu atıp sabaha kadar bekletebilir, sabah uyanınca da bu suyu içebilirsiniz. Bu küre bir süre ara verip tekrar tüketebilirsiniz.

BAMYA TOHUMU DİZE FAYDALARI

-Bamya tohumunun en çok duyulan faydası diz sağlığına olan etkisidir. Bamya tohumu dizdeki sıvı kaybına iyi gelir, dizdeki ağrıları geçirir.

-Magnezyum, demir, A ve C vitamini bol lifli bamya tohumu, diz kıkırdak sıvısı kaybının tedavisinde etkilidir.  Birçok kişide görülen eklem ve diz ağrılarının nedeni olan sıvı kaybı, düzenli bir şekilde bamya tohumu kullanılarak giderilebilir.

- Merdivenden inerken diziniz çözülüyorsa, düşecek gibi oluyorsanız kireçlenme probleminiz olabilir. Bu durumun tedavisinde de fizik tedavinin yanı sıra bamya tohumunun faydalarından yarar sağlayabilirsiniz.

- Dize faydalarıyla dikkat çeken bamya tohumu, eklem ağrıları şikayetinizi sonlandıracak bir kaynak olabilir. Diz ağrısı yaşayan kişilerin bu tohumu suyun içinde bekleterek içmesi ya da kür olarak uygulaması önerilir.

BAMYA TOHUMUNU KİMLER KULLANAMAZ?

Bamya tohumunun şu ana kadar açıklanmış bir zararı yoktur ancak yine de tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Çok sayıda rahatsızlığa iyi gelen bamya tohumunu tüketirken mutlaka uzmana danışılmalıdır. “Bamya tohumunu kimler tüketmemeli” sorusu şu şekilde cevaplanabilir:

-Alerjik rahatsızlıkları olan kişiler bamya tohumunu dikkatli kullanmalıdır.

- Kronik rahatsızlığı olanlar bamya tohumu tüketmemeli ya da kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır.

- Düzenli olarak ilaç kullanmak durumunda olanlar, ilaçla etkileşim riski olabileceğinden dikkatli olmalıdır.

- Kadınlarda hamilelik ve doğum sonrasında bamya tohumunun tüketilmesi risklidir, bu dönemlerde bamya tohumu tüketilmemelidir.

Not: Bu haberimizde yer alan tüm bilgiler farklı kaynaklardan edinilen tedavi amaçlı yöntemleri içerir. Ciddi sonuçlar doğurabilecek alerjik durumlarla karşılaşmamak için, rahatsızlığınızla ilgili önce bir hekime danışmanızı tavsiye ederiz.



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası