palio direksiyon pompası sesi / Direksiyonun hidrolik pompası bozulursa | BİLGİSAYAR BİLİŞİM | BBNET

Palio Direksiyon Pompası Sesi

palio direksiyon pompası sesi

Direksiyonu Çevirince Gelen Ses Neden Olur? Direksiyondan Gelen Seslerin Kaynağı ve Çözümü

Direksiyonu çevirince gelen ses neden olur sorusu için araştırmamızı yaptık. Bulduğumuz sonuçlardan direksiyondan ses gelmesi nedenleri hakkında edindiğimiz bilgiler de mevcut. Arabanın direksiyonu sağa sola çevrilince gelen gıcırtı sesi varda eğer bu ses aracınızdaki bir soruna işaret ediyor olabilir. Bazı sorunlar genellikle, direksiyonu çevirince gelen yay ses, tak sesi ve tıkırtı sesi şeklinde kendini belli eder. Haberimizin kalan kısmında direksiyonu çevirince gelen ses neden olur hakkında edindiğimiz bilgileri bulabilirsiniz.

Direksiyon Nasıl Çalışır?

Her otomobilde mevcut olan direksiyon, en basit ve en temel parça olarak bilinse de aslında bu kadar basit bir işleyişi yoktur. Bir mil üzerine bağlı olan direksiyon, direksiyonun hareketi halinde milin bir dişli düzeneğini çevirmesi ile tekerleklerin dönüş hareketini sağlamaktadır. Bu sistem bir pompa ile hidrolik sıvı desteği ile tahrikli olarak çalıştırıldığı zaman hidrolik direksiyon olarak anılır. Direksiyon hidrolik olsun olmasın işleyişin temeli tamamen aynı prensibe dayanır. Yani sistem, direksiyon mili ucundaki dişli uçlu çubuğun rotları(tekerleğin dönmesini sağlayan tekerlek miline bağlı destek kolu) bağlayan bir mil üzerindeki dişli çarkı döndürmesi ve buna bağlı olarak tekerleğin yönlendirilmesi prensibi ile çalışır.

Direksiyonu Çevirince Gelen Ses Neden Olur?

Araç kullanırken dönüş yaptığınız sırada direksiyonu çevirdiğinizde herhangi bir ses gelmemelidir. Bu tür sesler, aracınızın süspansiyon ve direksiyon sisteminde olan arızalı bir veya birkaç bileşenden kaynaklanabilir. Aracı döndürme hareketi zamanla bu parçalara çok fazla baskı uygulamaya başlar ve zamanla aşınmasına sebep olur. Parçaların aşınmasıyla beraber sızlanma, inleme, sürtünme ve tıkırtı tarzında farklı sesler duyulmaya başlar.

Direksiyon simidini çevirdiğiniz zaman tekerleklerin dönme hareketini yapabilmesi için, aracınızın direksiyon ve süspansiyon sistemi ortak çalışır. Direksiyon simidinin rahatça döndürülebilmesi için, yeteri kadar hidrolik direksiyon sıvısı, sağlam bir kayış ve pompa gerekir. Dönüş esnasında uygulanan ek basınç, süspansiyon sistemi tarafından emilir. En çok etkilenen parçalar arasında salıncaklar, rot kolları ve aks taşıyıcılar bulunur. Zamanla bu bileşenler yağlama eksikliği ve aşırı yük nedeniyle aşınır ve hareketlerinde aksamalar meydana gelir. Bu aksamalarda ortaya çıkan ilk belirtiler ise, direksiyon simidini döndürürken çıkan sesler olacaktır.

Direksiyondan Ses Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

• Amortisör takozlarının yıpranması ve aşınması, direksiyon döndürüldüğünde gelen gıcırtı seslerine ve araç tümseklerden geçerken duyulan tıkırtı seslerine neden olur.

• Çoğu amortisör takozunda, direksiyon miliyle birlikte dönen bir bilya bulunur. Bu bilyalar zamanla özelliğini yitirir, bozulur ve dağılır. Bu, hem direksiyonun sertleşmesine hem de direksiyonu sağa sola çevirdiğinizde duyulan rahatsız edici seslere neden olur.

• Dönüşlerde bir sızlanma sesi duyuyorsanız, bunun nedeni arızalı direksiyon krameyeri olabilir. Düşük hızlarda bu ses uğultu şeklinde fark edilebilir. Arızalı bir direksiyon pompası veya direksiyon kayışı da aynı sese neden olabilir.

• Hidrolik direksiyon sisteminin düzgün çalışması için hidrolik sıvının yeterli seviyede olması gerekir. Herhangi bir kaçak nedeniyle sıvı eksilebilir veya sıvı hatları zamanla oluşan kirler nedeniyle tıkanabilir. Böyle bir durumda, dönüşlerde ve keskin virajlarda direksiyondan gelen sesler duyabilirsiniz.

• Amortisörler uzun süre çalışacak şekilde tasarlanmış olsa da, sonunda yıpranır ve arızalanır. Arızalı bir amortisörün ilk işaretlerinden biri, direksiyonu çevirdiğinizde duyulan rahatsız edici seslerdir. Amortisör değiştirilmez ve araç bu şekilde kullanılmaya devam edilirse zıplamaya başlayacaktır.

• Direksiyon simidini çevirdiğinizde, tekerleklerin hareketini sağlayan rot kollarıdır. Rot kolları gevşek veya hasarlıysa, dönüşlerde gelen tıkırtı, vuruntu ve gıcırtı seslerine neden olur.

• Direksiyon simidini döndürdüğünüzde yüksek bir sürtünme sesi duyarsanız, bunun nedeni direksiyon kolonu üst yatağı olabilir. Bu, bazı direksiyon simitlerinin arkasındaki plastiğin direksiyon kolonu üzerindeki kaportaya sürtünmesinden kaynaklanır. Özellikle sıcak havalarda parçaların genleşmesi ile daha belirgin hale gelir.

• Aks taşıyıcılar ve salıncaklar, rot başları yardımıyla hareketlerini sürdürürler. Bu bileşenlerin düzgün çalışması için zamanla yağlanmaya ihtiyaçları vardır, kurudukları taktirde rahatsız edici seslere neden olurlar.

• Tüm burçlar gibi, salıncak burçları da zamanla aşınacak ve bozulacaktır. Kırılıp, çatladıkları zaman, direksiyonu çevirdiğinizde gıcırdayan bir sese neden olurlar.

Direksiyon pompasından gelen ses, Aracınızın hidrolik direksiyon sisteminde yağın iletilmesinde etkin görev sağlayan direksiyon pompası zaman zaman farklı sesler çıkartabilir. Özellikle direksiyon çevirme hareketlerinizde motordan ince bir ses yükselip kulağınızı tırmalayabilir. Üzülmeyin, bu ses direksiyon pompanızda bir arıza olduğunu gösteriyor!

Direksiyon pompasından gelen ses genellikle sert direksiyon kullanımlarından, hatalı yağ kullanımından ve ya direksiyon kutunuzdaki aşınmalardan dolayı bozulur. Bununla ilgili olarak pompanın tamir edilmesinin ardından direksiyon sistemi tamamen kontrol edilerek ürünün daha uzun süre kullanılması hedeflenir. Direksiyon pompasından ses gelmesi sizi korkutmasın, kolay çözülebilecek bir sorundur. Ancak kullanımına devam edilmesi halinde büyük sorunlara yol açabilir.

Direksiyon pompanız yağ kaçırıyor olabilir. Genelde yağ kaçırma durumlarında direksiyon pompanız yağı V kayışına doğru atmaktadır. Bundan dolayı kısa sürede kayışın kolayca yıpranmasına ve hatta kopmasına neden olabilir. Kayışınızın kopması Şarj, Marş sistemini etkiler. Aynı zamanda onlara da zarar verebilir. Bundan dolayı &#;direksiyon yağ seviyesi&#; düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Direksiyon pompanızdan ses geliyor ve direksiyonunuz ağır dönüyorsa tamiri için firmamızdan destek alabilirsiniz. Bize ulaşmak için 53 26 ya da 10 01 numaralı telefonu kullanabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz.

ETİKETLER: direksiyon pompası arızası, direksiyon pompası fiyatı, direksiyon pompası hava alma, direksiyon pompası neden ses yapar, direksiyon pompası tamiri

Direksiyon Neden Sertleşir?

Direksiyon Neden Sertleşir?

Direksiyon Neden Sertle&#;ir?

Direksiyon dönmüyor, ne yapmal&#;y&#;m? Araban&#;n direksiyonu neden dönmüyor olabilir…

Ba&#;&#;n&#;za direksiyonun dönmemesi gibi bir durum geldiyse, buna direksiyon sertle&#;mesi ya da ani direksiyon sertle&#;mesi ad&#; verildi&#;ini söyleyerek ba&#;layal&#;m. Peki, direksiyon sertle&#;mesinin nedeni nedir ve direksiyonun dönmesine engel olan bu durum nas&#;l çözülebilir? Konumuz, Direksiyon Neden Sertle&#;ir?

Ani Direksiyon Sertle&#;mesi

Genellikle elektrikli direksiyon simidine sahip araçlarda meydana gelen bir durumdur. Direksiyon aniden sertle&#;ir ve sürücü, arac&#; çal&#;&#;t&#;rsa da direksiyonu hareket ettiremez. Ba&#;ka bir deyi&#;le direksiyon dönmez. Bu durumda sürücüler genellikle pani&#;e kap&#;l&#;rlar. Bir kere konta&#;&#; kapat&#;p biraz bekleyip tekrar çal&#;&#;t&#;rd&#;&#;&#;n&#;zda hala direksiyon dönmüyorsa direksiyon sertle&#;mesi sorunu ile kar&#;&#; kar&#;&#;ya olabilirsiniz. Peki, bunun nedeni nedir?

Ani Direksiyon Sertleşmesi

Direksiyon Dönmüyor! / Direksiyon Neden Dönmez?

Direksiyonun dönmemesi, a&#;&#;rla&#;mas&#;, sertle&#;mesi sorunu s&#;kl&#;kla ya&#;an&#;r. Bunun nedenleri kabaca &#;öyle s&#;ralanabilir:

  • Direksiyon sistemindeki mekanik ba&#;lant&#;larda meydana gelen bir ar&#;za olabilir. 
  • Hidrolik – elektrikli direksiyon sisteminde meydana gelen bir sorun olabilir. 
  • Süspansiyon - lastik bas&#;nc&#; gibi farkl&#; noktalardaki sorunlardan kaynaklanabilir. 

Direksiyon Sertleşmesinin 10 Temel Sebebi

Direksiyon Sertle&#;mesinin 10 Temel Sebebi

&#;imdi, direksiyon sertle&#;mesine neden olan durumlar&#; daha detayl&#; bir biçimde ele alal&#;m:

  • Ön lastiklerin havas&#; bas&#;nc&#; azalm&#;&#;sa, lasti&#;in biri inmi&#;se veya patlam&#;&#;sa direksiyon dönmez. 
  • Direksiyon ba&#;lant&#; çubuklar&#;, levye kollar&#; gibi parçalarda e&#;ilme ve deformasyon varsa direksiyon sertle&#;ebilir. 
  • Lastik rot ayar&#;nda sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo ç&#;kar ortaya. 
  • Direksiyon milindeki mafsal ar&#;zas&#; da direksiyonun dönmesine engel olabilir. 
  • Direksiyon rot kollar&#;ndaki rot ba&#;lar&#;n&#;n a&#;&#;r&#; s&#;k&#; olmas&#; direksiyonun dönmesine engel olabilir. 
  • Direksiyon di&#;li kutusundaki mekanik sorunlar nedeniyle dönmeyebilir. 
  • Süspansiyon sistemindeki sorunlar da buna neden olabilir. 
  • Hidrolik direksiyon sistemlerinde hidrolik modül veya hidrolik pompa ve hidrolik pompa kay&#;&#;&#; sorunlar&#; direksiyonun dönmesine s&#;kl&#;kla engel olur. Ayr&#;ca hidrolik ya&#;&#; da bitmi&#; veya azalm&#;&#; olabilir. 
  • Amortisör ar&#;zas&#; ve kaster aç&#;s&#;n&#;n fazla olmas&#; da benzer bir duruma neden olabilir. 
  •  Elektrikli direksiyonu olan araçlarda sigorta atm&#;&#; olabilir, kablo kopmas&#;, soket ç&#;kmas&#; gibi basit ar&#;zalar olabilir, elektrik motoru bozulmu&#; olabilir. 

Direksiyon Sertle&#;ti&#;inde Ne Yapmal&#;?

Burada bir süre bekleyip arac&#; tekrar çal&#;&#;t&#;rman&#;z&#; önerebiliriz. Çünkü bazen baz&#; elektrikli direksiyonlarda, sistem bazen geçici olarak tak&#;l&#; kal&#;p devreye girmemekte, gecikmeli olarak devreye girmektedir, böyle bir durumda arac&#; bir süre rölantide çal&#;&#;t&#;rmak ve yava&#;ça hareket ederek sistemin devreye girmesini beklemek i&#;e yarayabilir.

Durum de&#;i&#;miyorsa hemen bir uzman deste&#;i almal&#;s&#;n&#;z. Sorunun nedeni bulunmal&#; ve çözülmeli. Direksiyon ar&#;zas&#;konusunda destek almak üzere size en yak&#;n Otopratik hizmet noktas&#;na ula&#;abilirsiniz. seafoodplus.info üzerinen size en yak&#;n Otopratik ma&#;azas&#;n&#; kolayca bulabilirsiniz. Birkaç saniye içinde online olarak oto servis online randevusu alabilirsiniz. 

Direksiyon Ar&#;zas&#; Fiyat Bilgisi

Direksiyon sertle&#;mesi sonunun nedeni anla&#;&#;lmadan direksiyon sertle&#;mesi kaça düzeltilir sorusuna yan&#;t verilemez. Direksiyonunun neden sertle&#;ti&#;i anla&#;&#;ld&#;ktan sonra de&#;i&#;ecek parça, bak&#;m&#; yap&#;lacak parça bilgisi verilebilir. Bundan sonra da direksiyon tamir fiyat bilgisi gibi aray&#;&#;lara yan&#;t sunulabilir. seafoodplus.info üzerinden Otopratik servis fiyat listesini incelerek ya da oto servis fiyat teklifi al butonuna t&#;klayarak fiyatlar konusunda bilgi edinebilirsiniz. Ayr&#;ca hem fiyat bilgisi almak hem de h&#;zl&#;ca randevu almak üzere WhatsApp hatt&#;n&#; da kullanabilirsiniz.

Direksiyon kutusu arızaları, sürüş güvenliğini tehdit eden en önemli durumların başında yer alır. Arıcın bu bölümünde oluşan arızalar, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesine yol açabilir. Ciddi kazaların yaşanmaması için bu tür bir arızadan şüphelendiğiniz anda direkt olarak aracınızı bir uzmana göstermelisiniz. &#;Peki aracımda direksiyon kutusuyla ilgili arıza olduğunu nasıl anlarım?&#; diye düşünüyor olabilirsiniz. Direksiyondan gelen sesler ve sürüş sırasında hissettiğiniz ufak farklılıklar bu durumun habercisi. İşte direksiyon kutusunun işleyişi, arızaları ve belirtileri hakkında bilmeniz gerekenler:

Direksiyon Kutusu Nasıl Çalışır?

Direksiyon simidinden aldığı komutları tekerleklere aktaran mekanizmaya direksiyon kutusu denmektedir. Eğer direksiyon kutusu olmazsa aracın yönü değiştirilemez ve bu nedenle de yol hakimiyeti sağlanamaz. Direksiyon kutusu genellikle hidrolik ve elektrikli olarak çalışır.

Direksiyon Kutusu Nasıl Çalışır?

Hidrolik direksiyon kutusu, hidrolik sıvıdan yararlanarak direksiyon hareketlerini tekerleklere iletir. Bu sistemde; pompa, valf ve hidrolik silindir gibi bileşenler yer alır. Direksiyon çarkı çevrildiğinde pompa, bu sistemdeki hidrolik sıvıyı valfe pompalar. Sonrasında valf, sıvının hidrolik silindire yönlendirilmesini sağlar. Son adımda ise hidrolik silindir, hidrolik sıvıyı kullanarak direksiyon kutusunun içerisinde yer alan dişli kutusundaki bir dişliye bağlanır.

Elektrikli direksiyon kutusu ise hidrolikten farklı olarak direksiyon hareketlerini, bir elektrik motoru yardımıyla tekerleklere ulaştırır. Bu sistemde de elektrik motoru, kontrol ünitesi ve dişli kutusu bulunur. Direksiyon çarkını çevirdiğinizde kontrol ünitesi elektrik motoruna sinyal gönderir. Sonrasında motor, dişli kutusundaki dişliye bağlı olan direksiyon milini çevirir. Bu, tekerleklerin dönüş hareketlerine dönüştürülür.

Direksiyon Kutusu Arızaları

Direksiyon Kutusu Arızaları

Araçların pek çok parçasında olabileceği gibi direksiyon kutusu da zamanla yıpranabilir veya çalışma mekanizması bozulabilir. Ortaya çıkan arızalar ise yol güvenliğini önemli ölçüde tehdit eder. Karşılaşabileceğiniz direksiyon kutusu arızalarını birkaç farklı başlıkta inceleyebiliriz.

Direksiyonun Ağırlaşması/Sertleşmesi

En yaygın arızalar arasında direksiyon ağırlaşma/sertleşme sorununu söyleyebiliriz. Direksiyon kutusunun türüne göre bu tür bir sorunda bakılması gereken nokta da değişir.

Hidrolik Direksiyon Sertleşmesinin Olası Sebepleri:
  • Lastiklerin hava basınçlarının düşmesi
  • Rot ayarının bozulması
  • Direksiyon sisteminin mekanik aksamının bozulması
  • Direksiyon mafsalının paslanması
  • Amortisör sistemindeki sorunlar
  • Direksiyon kutusunun arızalanması
  • Direksiyon pompasının arızalanması
  • Direksiyon hidrolik yağının (ATF) azalması
Elektrikli Direksiyon Sertleşmesinin Olası Sebepleri:
  • Elektrikli direksiyon sisteminin sigortasının atması
  • Direksiyon kutusundaki problemler
  • Direksiyon sistemi kablo tesisatında kopukluk olması
  • Direksiyon sistemini besleyen elektrik motorundaki problemler

Direksiyonun Sertleşmesi

Hidrolik direksiyon sistemine sahip bir araçta direksiyon sertleşmesi yaşanmışsa ilk olarak direksiyon yağına bakılması gerekir. Eğer yağ eksilmişse tamamlanır ve direksiyon tekrar denenir. Diğer yandan yağ sızıntısı durumu varsa bu durumun kaynağı belirlenir ve gerekli onarım işlemi yapılır.

Elektrikli direksiyon sisteminde ise öncelikle sigorta kutusu kontrol edilmelidir. Eğer sigorta atmışsa araca yeni bir sigorta takılır. Ancak bu sorunun tekrar etmesi durumunda aracınızı bir elektronik ustasına göstermeniz gerekir.

Hidrolik direksiyonlu araçlarda direksiyon sertleşmesi neden olur sorusuna yanıt bulmak görece daha kolaydır. Örneğin direksiyon çevrilirken ses geliyorsa bu durumun direksiyon pompasından kaynaklandığı kolayca anlaşılabilir. Sonrasında arıza yapan parça değiştirilir ve sorun kolayca çözülür. Elektrikli direksiyonlarda ise aracın öncelikle OBD 2 soketinden arıza tespit cihazına bağlanması gerekir. Böylece aracın arıza kodu görülür ve arızanın olduğu parça belirlenir.

direksiyonda boşluk oluşması

Direksiyonda Boşluk Oluşması

Direksiyonda boşluk hissi, sürücülerin sıklıkla karşılaştığı sorunların arasında yer alır. Bu sorun genellikle direksiyon mafsalının yıpranması, direksiyon kutusunun aşınması veya bağlantı elemanlarında meydana gelen arızalar sebebiyle ortaya çıkar. Otomobillerin direksiyonun sağ ve sol yönlerdeki 2&#;şer cm&#;lik boşluk normaldir. Ancak bu durum aracın hareket etmediği durumlar için geçerlidir. Hareket halinde oluşan ve süreklilik gösteren boşluklar, direksiyon kutusunda oluşan bir arızanın belirtisidir.

Direksiyon Çevirirken Gelen Sesler

Direksiyon simidinde hissedilen seslerin tamamı direksiyon sisteminden gelmez. Ancak metalin metale sürtünmesi şeklinde kulağınıza ulaşan bu sesinin kaynağı zaman zaman direksiyon kutusu olabilir. Direksiyon kutusunun içinde dişli grupları mevcuttur. Eğer bu dişliler eskimiş veya aşınmışsa direksiyonu her çevirdiğinizde ses çıkaracaktır. Ancak direksiyon sesi ara ara geliyorsa problemin kesinlikle direksiyon kutusundan kaynaklığını söyleyemeyiz. Bunun yerine ön takımda başka parçaların da kontrol edilmesi gerekir. Direksiyondan ses gelmesine sebep olan durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Direksiyon Çevirirken Gelen Sesler

  • Amortisör Üst Rulmanı Arızası

Amortisör üst rulmanı arızalı olduğunda direksiyon çevrilirken ince bir tıklama sesi çıkar. Bu ses aynı zamanda direksiyon simidinde hissedilir. Rulmanların değişimi ile sorun çözülebilir.

  • Direksiyon Pompası Arızası

Araçlar yıl aldıkça direksiyon pompasından ses gelmesi kaçınılmazdır. Bu sorun, direksiyon çevrilirken ortaya çıkan ses değişikliğinden anlaşılabilir. Direksiyon pompası, ATF direksiyon yağı ile çalışır. Bu sebeple yağın eksik olması pompanın ses yapmasına ve bozulmasına sebep olabilir. Belirli periyotlarla direksiyon sıvısını kontrol etmek, pompada ortaya çıkabilecek sorunların önlenmesini sağlar. Direksiyon pompasından ses geliyorsa kontrol edilmesi gereken bir diğer şey direksiyon hidrolik sıvısıdır. Direksiyon hidrolik sıvısı az ise direksiyon pompası ses yapacaktır. Eksik olan sıvı tamamlandıktan sonra direksiyonun bir kaç tam tur çevrilmesi gerekir. Ancak bu şekilde sorun çözülmüş olsa da sıvı kaçağını çözmek için aracınızı bir servise götürerek kontrol ettirmenizde fayda var.

  • Hidrolik Yağın Kirlenmesi

Hidrolik yağ zamanla kir, tortu ve nem biriktirebilir. Bu durumda hidrolik yağın filtreleri tıkanabilir ve pompaya yeterli yağ akışı sağlanamaz. Sonuç olarak direksiyon pompası tıkırtı veya gıcırtı gibi sesler çıkarabilir.

v kayışı

Direksiyon simidini çevirdiğinizde kayış sesi geliyorsa sorun v kayış sisteminde olabilir. Çünkü direksiyon pompası esasında v kayışına bağlıdır. Eğer kayışın gergisi bozulursa boşluk oluşabilir ve kayış yük altında ses çıkarmaya başlar.

  • Aks Kafalarının Arızalanması

Otomobilde güç aktarımının sağlandığı parça akstır. Aks kafaları zamanla arızalandığında araç tam tur durumundayken direksiyondan ses gelebilir. Böyle bir durumda aks kafasının veya tamamının değiştirilmesi gerekir.

  • Direksiyon Kutusu Arızalanması

Direksiyon kutusu arızalandığında bir takım boşluklar oluşur. Bu boşluklar özellikle bozuk yollarda direksiyonda hissedilir. Arızanın giderilmesi için direksiyon kutusunun değişimi veya onarımı gerekir.

Aracın ön takımında oluşan boşluklar direksiyon simidinde hissedilir. Özellikle kötü yollarda direksiyon simidinden boşluk sesi gelebilir. Bu durumda yapılması gereken işlem ön takımdaki arızalı parçaların teşhis edilmesi ve arızalı parçaların değiştirilmesidir. Arızalı parçalar değiştirildiğinde araca rot ayarı yapılır.

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir