sindirim enzimi eksikliği belirtileri / Pankreas, Karaciğer ve Safra Yolları Hastalıklarının Tedavisi

Sindirim Enzimi Eksikliği Belirtileri

sindirim enzimi eksikliği belirtileri

Sindirim Enzimleri: Bağırsak Sağlığı ve Besin Absorpsiyonu

Sindirim enzimleri nelerdir?

Sindirim sağlığındaki en son bilim göz önüne alındığında, “Sen ne yiyorsun,” diye bir şey olmamıştı.

Yıllardır yapılan araştırmalar bağırsağın sağlığınızdaki rolünü doğruladı.

Sağlıklı bir bağırsak ruh halinizi hızlandırabilir, metabolizmanızı güçlendirebilir, ve diğer şeylerin yanı sıra kuvvetli bir bağışıklık sistemini destekleyebilr. Öte yandan, sağlıksız bir bağırsak tam tersini yapabilir. [1] Ve yine de hepsi aşağıya geliyor: besinleri besinlere ayırmak için bol miktarda sindirim enzimine ihtiyacınız var. vücut kullanabilir.

Herkes doğal olarak sindirim enzimleri üretir, ancak bazı insanların bedenleri yetersiz beslenme, kronik rahatsızlıklar, stres veya yaş nedeniyle yeterli düzeyde değildir. Yeterli sindirim enzimleri olmadan, vücudunuz diğer yiyeceklerin yanında, şişkinlik, gaz, kabızlık veya ishale yol açarak yiyeceği düzgün bir şekilde sindiremez. Vücudunuz yiyecekleri sindiremiyorsa, daha düşük besin emilimi ile sonuçlanabilir ve bu da eksikliklere yol açabilir.

Buna karşılık, bol miktarda sindirim enzimine sahip olmak sizi canlı hissetmenizi sağlar &#; ve sağlık sorunlarından kurtulur.

Sindirim enzimleri hakkında konuşmadan önce enzimin ne demek istediğini bilmelisiniz. Bir enzim, bir &#;ürün&#; ile birleştirerek ve bir enzim-ürün kompleksi oluşturarak vücuttaki bir kimyasal reaksiyonu katalize eden &#; veya kickstarts &#; bir moleküldür; Enzim, ürünün daha küçük yan ürünlere ayrılmasına yardımcı olur.

Tüm gıdalar farklı makromoleküllerden oluşur: karbonhidratlar, proteinler ve yağlar (lipitler). Vücut farklı amaçlar için çeşitli enzim kullanır; Sindirim enzimleri özellikle yediğiniz yiyecekleri parçalamak için çalışır.

Örneğin, lipazlar lipitlerin parçalanmasını katalize ederken, proteazlar proteinlerin parçalanmasını katalize eder.

Çoklu enzimler karbonhidratlar üzerinde çalışır: amilazlar daha basit moleküller halinde nişastaları (polisakkaritleri) parçalara ayırır, maltaz bir birim basit şekerlere maltoz (iki bağlı şekerin bir disakkarit birimi) yıkar, laktaz disakkarit laktoz üzerinde çalışır ve sükroz kırıkları sükroz (tablo) şeker) glikoz ve galaktoza. Daha var, ama bunlar en önemlileri.

Vücudunuzun ürettiği sindirim enzimlerinin yanı sıra, bunları belirli yiyeceklerde, özellikle de çiğ meyve, sebze ve balda bulabilirsiniz. Eğer çiğ ananas yerseniz, proteini parçalamaya yardımcı olan sağlıklı bir miktarda bromelain, bir proteaz elde edeceksiniz. Ham papaya yerseniz, birçok sağlık yararı olan başka bir proteaz olan papain içerir. Konserve ve pişirme bu doğal enzimleri meyvelerden temizler.

Sindirim enzimleri nasıl çalışır?

Vücutta, sindirim sisteminin farklı kısımları farklı enzimler üretir. Çiğnemeye başladığınızda, tükürük amilazı ağzınızdaki nişastaları parçalamaya başlar. Yiyecek midenize ulaştığında, bir proteaz olan pepsin, mide asidi ile birlikte proteinleri tek tek amino asitlere ayırmaya devam eder. Diğer enzimler de uzanır. Pankreas, proteazlar tripsin ve kimotripsin, kolesistokinin, pankreatik lipaz ve pankreatik amilaz dahil olmak üzere birçok enzim üretir ve bunları bağırsakların üst kısmı olan duodenuma iletir.

Yiyecekler ince bağırsağınızdan geçerken sindirim enzimleri daha da bozulur. İnce bağırsaklar laktaz, sükraz ve maltaz üretir. Birlikte, tüm bu enzimler ve sindirim sistemi organları birlikte çalışarak vücudunuzun düzgün çalışması için gereken besinleri emmesini sağlar. [2] Geri kalanlar vücudu atık olarak geçer.

Sindirim Enzim Eksikliklerinin Nedenleri

Bazı sağlık koşulları vücudunuzun doğal sindirim enzimleri üretimini azaltabilir: [3, 4]

pankreatit
Kanser
Kistik fibroz
Crohn hastalığı
Çölyak hastalığı
Ekzokrin pankreas yetmezliği
Kronik stres
yaşlanma
Kişisel genetik makyaj

Popüler Sindirim Enzim Takviyeler

Her ne kadar asıl işi molekülleri daha küçük parçalara ayırmayı gerektirse de, çalışmalar sindirim enzimlerinin çok daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Sindirim enzimlerinin faydalarını araştırıyorsanız, muhtemelen bunları ek alanlardan almanın sizin için ne yapabileceğini bilmek istersiniz &#; ister bunları yiyeceklerden almanız isterse bir eki tercih edin.

Vücudunuzun enzimlerini takviye etmek için düzinelerce reçetesiz (OTC) sindirim enzimi satın alabilir ve böylece yiyeceklerinizde farklı makrobesin biçimlerini parçalayabilirsiniz. Takviye, peptidaz, selülaz, hemiselülaz, lipaz, laktaz, pektinaz, beta-glukanaz, katalaz ve fitaz gibi bir ekte aramak için yaygın ve yararlı sindirim enzimleri içerir. Bu enzimlerin sizin için neler yapabileceğine dair aşağıdaki tabloya başvurunuz.

Enzim Ne Yıkar?

Proteaz Proteinleri parçalayan genel bir enzim kategorisidir.
Peptidase Protein alt birimlerini (polipeptitleri) amino asitlere dönüştürür.

Selülaz Bitki ve mantar duvarlarında bulunan selülozu yıkar

Hemiselülaz Hemiselüloz, bitkilerde ve mantarlarda bir tür selüloz üzerinde çalışır.

Lipaz lipitleri (yağları) yağ asitlerine dönüştürür.

Laktaz Süt şekeri laktozunu yıkar (laktoz intoleransı için faydalıdır)

Pektinaz, bitki hücre duvarlarında bir polisakkarit üzerinde pektinaz çalışmaları

Beta-glukanaz Candida gibi tahıllarda ve mantarlarda bulunan beta-glukanları yıkar

Katalaz Hidrojen peroksitin oksijene ve suya dönüştürülmesine yardımcı olur

Fitaz Tahıl ve tohumlarda bulunan fitik asitleri yıkar.

Sindirim Enzimlerinin Faydaları

Sindirim sürecine yardımcı olmanın yanı sıra, bazı enzimler ek sağlık yararları sağlar. Sindirim enzimi bir molekülü bozduğunda oksidatif hasarı önleyebilir, şişmeyi azaltabilir, asit reflüsünü azaltabilir ve beslenmenizi optimize edebilir. Burada sindirim enzimlerinin alınmasının en büyük faydalarını listeliyoruz.

Oksidatif Hasardan Koruma

Katalaz, hidrojen peroksiti suya ve hidrojene kırarak vücudu oksidatif hasara karşı korumaya yardımcı olabilir. Bozulmamışsa, peroksitler vücutta birikir ve kontrol edilmezse DNA hasarı ve inflamasyona neden olur. [5] Buğday çimi, lahanası, pırasa, soğan ve brokoli hepsi mükemmel katalaz kaynaklarıdır. Papain gibi bazı proteazlar da benzer antioksidan özelliklere sahiptir, yani vücudu oksidatif hasara karşı korur.

Kabızlık ve Ishale İyi Gelir

Kabızlık ya da ishal ile ilgili sorun yaşıyorsanız, sindirim enzimleri yardımcı olabilir. Ananaslardan elde edilen enzim olan Bromelain, Escherichia coli (E. coli) gibi bakterilerin, bağırsaklardaki reseptörlere yapışmasını engelleyerek, diyare gibi diyare semptomlarını normalize eder. [6] Fitaz aynı zamanda, kabızlık, ishal ve diğer sindirim sorunlarına, tahıl taneleri ve tohumlarda bulunan fitik asit olarak adlandırılan fosforun sindirilmeyen formunu parçalayarak yardımcı olabilir. [7] Fitik asit, eğer kırık değilse, vücudunuzda mineral emilimini engelleyebilir. Pişirmeden önce tahılların filizlenmesini sağlamak &#; ham veya pişmiş &#; fitaz aktivitesini artırabilir, bu da tahılların sindirilmesini kolaylaştırır. [8]

Asit Reflü Yatıştırıcı

Lipaz, amilaz, proteazlar ve peptidazlar, mide ekşimesi ve asit reflüsünden kaçınmanıza yardımcı olabilir. Bu sindirim enzimlerinin kaynakları arasında ananas, papaya, avokado ve mantar benzeri mantarlar bulunur. [9] Bir çalışmada, sodyum bikarbonat, sodyum aljinat ve uçucu yağlar ile birlikte bromelain içeren bir sindirim ilavesinin alınması, asit-reflü benzeri hazımsızlığı önemli ölçüde azaltmıştır. Araştırmacılar, formülasyonda, bromelainin enzimatik stimülasyonun ana kaynağı olduğunu belirtti. [10]

Halt Gaz ve Şişkinlik

Çalışmalar, beta-glukan, inositol ve sindirim enzimleri lipaz, proteaz, selülaz ve pektinaz almanın, gaz, şişkinlik ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile ilişkili abdominal rahatsızlık gibi sindirim sorunlarının normalize edilmesine yardımcı olabileceğini bulmuştur &#; bir gastrointestinal problem ile karakterize şişkinlik, acil diyare, kabızlık ve alt karın rahatsızlığı. [11]

Vücutta Kızarıklık ve Şişme Azaltın

Sindirim enzimleri tripsin ve bromelain kullanmak, kıkırdakın yıprandığı, hassasiyet, sertlik ve esneklik kaybına yol açtığı dejeneratif bir durum olan osteoartrit semptomlarının normalleşmesine yardımcı olabilir. [12] Papain ve bromelain bazen doktorlar tarafından küçük ameliyatlardan sonra şişmeyi azaltmak için kullanılmaktadır. [13] Tripsin, sitokinleri modüle etmeye yardımcı olarak kızarıklığı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olur (ağrı veya iltihaplanma olduğunda ortaya çıkan). [14]

Sindirim Enzimlerinizi Doğal Olarak Nasıl Arttırırsınız?

Sindirim enzim üretiminizi arttırmak veya yiyeceklerden almak için birçok doğal yol vardır. İşte önerdiğimiz birkaç tane var.

Yemeğini Daha İyi Çiğne

Çiğneme, sindirim suyu üretiminizi aşırı hızda harekete geçiren ilk eylemdir. [15] Ne kadar çok yersiniz, ürettiğiniz sindirim enzimleri. Buna karşılık, daha az çiğnemeniz, ürettiğiniz daha az enzim, bu da birkaç GI yolu sorunlarına yol açabilir. Vücudunuz akıllıdır ve ne yediğinize bağlı olarak, ihtiyaç duyulan belirli enzimleri üretir. Örneğin, çavdar tanesi protein diğer tahıllardan daha yüksektir, bu nedenle vücudunuz çiğnendikçe daha fazla proteaz salgılar. Buğday ekmeği ile daha fazla karbohidrat eritici enzim üreteceksiniz. [16]

Doğal Sindirim Enzimleri ile Gıdalar Yiyin

Bir dizi gıda, mükemmel ve doğal bir enzim kaynağıdır. En iyi seçeneklerden bazıları şunlardır:

Sitrik asitli gıdalar: Meyveler, limon ve kireç gibi narenciye, domates, acı biber, Kudüs enginar, şarap (fermantasyondan dolayı) ve ekşi hamurlu ekmek gibi besinler, sitrik asit ve tetikleyici tükürük üretimini içerir. enzimler.

Ananas: Bu lezzetli meyve, asit reflüsü ve kabızlığı ve ishali hafifletmek de dahil olmak üzere birçok bilinen sağlık yararları ile popüler bir sindirim enzimi olan bromelaini içerir.

Papaya: Pawpaw olarak da adlandırılan bu tropikal meyve, şişliği ve mide ekşimesini azaltabilen papain içerir.

Muz: Bu meyve, birçok insanın bildiği gibi yüksek seviyelerde potasyum içerir ve aynı zamanda içerdiği maltaz ve amilaz ile kompleks karbonhidratları sindirmeye yardımcı olur.

Ham bal: Katalaz, invertaz ve glikoz oksidaz dahil olmak üzere birkaç sindirim enzimi içerir. Ham balı seçerek, doğal canlı enzimlerini işlediğinden işleme tabi tutunuz.

Avokado: Bu omega-3 açısından zengin meyveler, vücuttaki yağ asitlerini ve diğer yağları ayıran lipazı içerir.

Sakız çiğneme: Çiğneme, yani çiğneme eylemi, sindirim enzimlerinin üretilmesine yardımcı olur; Ayrıca gastrik asit üretimini artırır. [17] Aspartam veya sakarin gibi yapay tatlandırıcılar içeren sakızdan kaçının. Aksine, Stevia ile tatlandırılan birini seçin.

Sindirim Enzim Yan Etkileri ve Güvenlik

Sağlıklı insanlar için sindirim enzimleri güvenlidir. Kronik hastalığı olan bireylerin doktorunuza danışmanızı öneririz. Örneğin, IBS&#;li kişiler, yüksek düzeylerde sistein-proteaz (amino asit sisteinini parçalayan bir enzim) üretirler, böylece daha fazla proteaz almak istemeyebilirsiniz. [18]

Araştırmalar, bu enzimlerin bitki kaynaklarının hayvansal kaynaklardan daha iyi olabileceğini göstermektedir çünkü bileşikleri asidik mide ortamından kurtulabilir ve en çok ihtiyaç duydukları yere ulaşabilir: kolonunuz. [19] Hamile veya emziren kadınlar, bunları veya herhangi bir eki almadan önce doktorlarına danışmalıdır.

Sindirim enzimleri bazı ilaçlarla etkileşebilir. Örneğin, tripsin ve bromelain, sırasıyla, antibiyotikler amoksisilin ve oksitetrasiklin ile orta düzeyde bir etkileşime girebilir. Bromelain ayrıca antikoagülan ve antitrombosit ilaçlarla etkileşebilir. [20] IBS veya küçük bağırsak-bakteriyel aşırı büyüme (SIBO) gibi bir sindirim bozukluğunuz varsa, ek sindirim enzimleri kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışın.

En İyi Sindirim Enzim Takviyeler Nelerdir?

Bromelain ve papain popülerdir. Bununla birlikte, proteaz, amilaz, laktaz, beta-glukanaz ve fitaz gibi diğerlerini almak önemlidir. Bazı sindirim enzimleri ineklerden, porcupinden ve diğer hayvanlardan türetilir, dolayısıyla bunlardan kaçının. Mikrop ve bitki bazlı enzimler daha geniş bir pH seviyesi spektrumu altında çalışırlar ve hayvandan elde edilen enzimlere göre daha düşük dozlarda etkilidirler. [19]

GlobalHealingCenter, Digestive Enzymes: The Answer to Gut Health & Nutrient Absorption,

Referanslar

  1. Quigley EMM. &#;Gut bacteria in health and disease.&#; Gastroenterol Hepatol (N Y). Sep;9(9)–
  2. &#;How Does Digestion Work &#; Animation.&#; IBD Clinic — University of Alberta. Accessed 30 Sep.
  3. &#;Exocrine Pancreatic Insufficiency.&#; The National Pancreas Foundation. Accessed Oct 14,
  4. Winter TA, et al. &#;Impaired gastric acid and pancreatic enzyme secretion in patients with Crohn&#;s disease may be a consequence of a poor nutritional state.&#; Inflamm Bowel Dis. Sep;10(5)
  5. M Lisanti et al. &#;Hydrogen peroxide fuels aging, inflammation, cancer metabolism and metastasis.&#; Cell Cycle. ; 10(15): –
  6. Pavan R, et al. &#;Properties and therapeutic application of bromelain: A review.&#; Biotechnol Res Int. ;
  7. Nadeem MK, et al. &#;An overview of anti-nutritional factors in cereal grains with special reference to wheat-A review.&#; Pak J Food Sci. ;20(),
  8. Ou K, et al. &#;Phytase activity in brown rice during steeping and sprouting.&#; J Food Sci Technol. ; 48(5): –
  9. Godman H. &#;Digestive enzyme supplements for heartburn?&#; Harvard Health Publishing. Published 13 Apr Accessed 14 Oct
  10. Molteni M. &#;Can dietary integrators provide a clinical benefit in the treatment of functional dyspepsia? Results from a prospective study with TUBES Gastro.&#; Minerva Gastroenterol Dietol. ;60(2)
  11. Ciacci C, et al. &#;Effect of beta-glucan, inositol and digestive enzymes in GI symptoms of patients with IBS.&#; Eur Rev Med Pharmacol Sci. ;15(6)
  12. Varayil JE, et al. &#;Over-the-counter enzyme supplements: What a clinician needs to know.&#; Mayo Clinic Proc. ;89(9)–
  13. Zatuchni GI, Colombi DJ. &#;Bromelains therapy for the prevention of episiotomy pain.&#; Obstet Gynecol. ;29(2),
  14. Lundberg AH, et al. &#;Trypsin stimulates production of cytokines from peritoneal macrophages in vitro and in vivo.&#; Pancreas. Jul;21(1)
  15. Tasaka A, et al. &#;Influence of chewing time on salivary stress markers.&#; J Prosthodont Res. ;58(1)
  16. Pentikäinen S et al. &#;Mastication-induced release of compounds from rye and wheat breads to saliva.&#; Food Chem. ;
  17. Helman CA. &#;Chewing gum is as effective as food in stimulating cephalic phase gastric secretion.&#; Am J Gastroenterol. ;83(6)
  18. Annaházi A, et al. &#;Luminal cysteine-proteases degrade colonic tight junction structure and are responsible for abdominal pain in constipation-predominant IBS.&#; Am J Gastroenterol. ;(8)
  19. Ianiro G, et al. &#;Digestive enzyme supplementation in gastrointestinal diseases.&#; Curr Drug Metab. Feb; 17(2): –
  20. Rathnavelu V, et al. &#;Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications.&#; Biomed Rep. Sep; 5(3): –

Pankreatit Nedir?

Karın boşluğunda, midenin arkasında bulunan, salgıladığı enzim denen maddeler ve insülin başta olmak üzere bazı hormonlar ile kan şekerini düzenleyerek gıdaların sindirilmesinde önemli rol oynayan organa pankreas adı verilir. Pankreas, lipaz, amilaz ve proteaz olmak üzere sindirim enzimleri içeren zengin bir öz suyu salgılar. Bikarbonat açısından da zengin olan bu özsuyu, karaciğerden gelen safra ile onikiparmak bağırsağına geçerek burada protein, şeker ve yağ gibi maddelerin sindirilmesinde, emilim için hazır hale getirilmesinde rol oynar. Pankreastaki enzimlerin hasar görmesi ve kontrolsüz aktivasyonu, pankreasta yangısal bir durum oluşmasına neden olabilir. Bu durumda da pankreatit adı verilen durum ortaya çıkar. Pankreatit, pankreas. İltihabı olmayıp yangısıdır. Bazı ileri durumlarda iltihap bunun üzerine eklenebilir.

Pankreatit Nedenleri Nelerdir?

Pankreatitin en sık karşılaşılan nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

    • Safra kesesinde bulunan taşlar
    • Aşırı alkol tüketimi
    • Akciğerlerde ya da diğer organlarda görülen mukus (kistik fibroz)
    • Birtakım bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar
    • Östrojenler ya da tiazid diüretik benzeri ilaçlar
    • Kortizon ve çeşitlerinin yan etkileri
    • Pankreas ya da çevresinin zarar görmesine neden olan cerrahi girişimler
    • Kan dolaşımında yüksek seviyede kalsiyum varlığı (hiperkalsemi)
    • Kan dolaşımında yüksek seviyede yağ varlığı (hiperlipidemi)
    • Kodein ya da penisilin gibi ilaçlara karşı alerji
    • Safra kanallarının görüntülenmesi esnasında kullanılan tıbbî prosedürlerin meydana getirdiği komplikasyonlar
    • Karın bölgesinde yaralanma ya da darbe alma

Batı toplumlarında alkol, doğu toplumlarında yağlı ve ağır yemek ile safra yolu hastalıkları tüm sebepler arasında öne çıkan iki etkendir.

Pankreatit Çeşitleri Nelerdir?

Pankreatit, akut ve kronik olarak iki türlü olabilir. Genel anlamda akut hastalığın müzminleşmesine kronik adı verilir. Ancak pankreatitte bu süreç nadiren olur ve kronik pankreatit başından itibaren “kronik” olarak görülür. Diğer bir deyişle, pankreatitin iki türü vardır ve uygulanacak tedavi planı pankreatitin akut veya kronik olmasına göre değişkenlik gösterir:

1. Akut Pankreatit

Aniden ortaya çıkan kısa süreli pankreas yangısı akut pankreatit olarak adlandırılır. Rutin bir tedavi ve etkenin ortadan kaldırılmasıyla birkaç gün içinde iyileşme görülebilir. Uluslararası bir sınıflama ile hafif, orta ve şiddetli olarak üçe ayrılan akut pankreatitte, şiddetli kelimesi doku çürümesi (nekroz) anlamına gelir. Şiddetli pankreatitte, pek çok kişide tedavi sonrasında ciddi derecede kanama, enfeksiyon, kist ya da doku hasarı da görülebilir. Ağır seyreden durumlarda ise böbrek, kalp ya da akciğer gibi hayati organların da zarar görme riski yüksektir.

Akut Pankreatit Belirtileri Nelerdir?

Akut pankreatit hastaları, çoğunlukla ilk olarak dakikalar içerisinde birden gelen ya da birkaç saat içerisinde giderek şiddetlenen kuşak şeklinde karın ağrısının varlığından bahseder. Karnın üst kısmında hissedilen bu ağrı bazen sırta kadar yayılabilir. Bazen de ağrı, sırt üstü yatma ile artarak şiddetlenir. Hasta secde eder gibi öne eğildiğinde rahat oturabilir. Bunların dışında akut pankreatitin belirtileri arasında şunlar yer alır:

    • Mide bulantısı
    • Tuvalete çıkmakta ve gaz çıkarmakta zorlanma
    • Kusma
    • Gözün beyaz kısımlarında meydana gelen sararma
    • Dışkı renginde açılma ya da idrar renginde koyulaşma (sıklıkla safra akışının bozulduğu ve safranın oniki parmak barsağına ulaşamadığı pankreatitte görülür)
    • Yüksek ateş
    • Hipotansiyon (kan basıncı düşüklüğü)
    • Soğuk terleme
    • Göz kararması
    • Yüksek kalp atışı hızı
    • İştah kaybı

Akut Pankreatit Teşhisi

Akut pankreatit teşhisi, çeşitli görüntüleme yöntemleri, uzman hekim tarafından fiziksel muayene yapılması ya da bir takım görüntüleme ve laboratuvar testleri kullanılarak yapılır. Şiddetli karın ağrısıyla kendini gösteren akut pankreatit durumunda yapılan kan testlerinde pankreas enzimlerinin yüksek olduğu görülür.

Bunun yanı sıra, manyetik rezonans görüntüleme (MR), ultrason ya da bilgisayarlı tomografi (BT) gibi taramalarda da safra kanalı, pankreatik kanal ile yangı belirtilerinin varlığına işaret eden bilgilere de ulaşılabilir. Öte yandan yapılan gaita testi ile gaitadaki yağ miktarının yüksek olup olmadığına da bakılmaktadır.

Akut Pankreatit Tedavi Yöntemleri

Akut pankreatitin tedavi yöntemleri, hastalığın hafif ya da şiddetli olup olmamasına göre değişiklik gösterir. Hafif seyreden akut pankreatitte tedavi sürecinin daha az riskli olduğu söylenebilir. Genellikle hafif seyreden pankreatit tedavi yöntemlerinin amacı böbrek fonksiyonlarının sağlıklı şekilde devam ettirilmesi ve iltihabın azaltılmasıdır. İzlenen tedavi prosedürleri şu şekilde sıralanabilir:

Nazogastrik tüp: Fazla sıvı ve havanın çıkarılması, böylece mide bulantısı ile kusmayı önlemek için kullanılır.

Dehidrasyonun önlenmesi: Pankreatit sonucu oluşabilecek dehidrasyon (sıvı kaybı), pankreatit komplikasyonlarıyla birlikte semptomlarının da daha kötüye gitmesine neden olabilir. Bu nedenle, mutlaka dehidrasyon riski önlenmelidir.

Ağrı kesici ilaçlar: Hafif ve orta şiddetli pankreatit ağrılarında etkili olmaktadır.

Akut pankreatitin şiddetli seyretmesi durumunda izlenecek olan tedavi prosedürleri daha farklıdır. Çünkü şiddetli akut pankreatit hipovolemik şoka sebep olabilir. Oluşan aşırı sıvı ve kan kaybı, kalbin yeterince kan pompalayamamasına neden olabilir. Bu da vücudun bazı bölümlerinin oksijensiz kalmasına sebep olur. Hayati risk taşıyan bu durumda uygulanabilecek tedavi yöntemleri ise şunlardır:

Yoğun bakım ünitesinde tedavi: Uygulanan antibiyotik tedavisi sayesinde ölü dokularda meydana gelmesi muhtemel enfeksiyonun oluşması engellenir.

Solunum yardımı: Solunum güçlüğü çeken hastanın nefes almasına yardımcı olmayı amaçlar.

İntravenöz sıvı tedavisi: Oluşabilecek hipovolemik şokun önlenmesi ve hidrasyonun korunmasını sağlar.

Beslenme tüpleri: Beslenme problemi yaşayan hastanın uygun şekilde beslenmesine yardımcı olur.

Cerrahi operasyon: Bazı riskli durumlarda ölü dokuların cerrahi girişimle vücuttan çıkarılması gerekir.

Safra kesesi taşlarının alınması: Akut pankreatitin safra kesesi taşından kaynaklandığı tespit edilirse, hastanın mevcut durumu düzeldikten sonra operasyon ya da endoskopik retrograd kolanjio-pankreatografi (ERCP) uygulanabilir. Safra kesesi taşları çıkarıldıktan sonra bireyin kolesterolünün düşürülmesi amacıyla özel bir diyet uygulaması gereklidir. Çünkü mevcut kolesterol durumu safra kesesi taşlarının büyümesine sebep olabilir.

Alkol bağımlılığının tedavisi: Akut pankreatit oluşumunda rol oynayan en önemli sebeplerden biri de aşırı alkol tüketimidir. Kişinin alkol tüketimini sınırlandırması ya da tamamen bırakması, buna uygun bir tedavi programının hazırlanması ve bu programın harfi harfine uygulanması gerekmektedir.

2. Kronik Pankreatit

Pankreasın uzun süre boyunca veya kalıcı bir şekilde zarar gördüğü ya da işlevsel dokunun işlev görmeyen fibrozis denen yara iyileşme dokusuyla yer değiştirdiği işlevini yerine getiremediği durumlarda kronik pankreatit varlığından söz edilebilir. Nadiren akut pankreatit vakalarından sonra oluşur, genellikle kendi başına bir antite olarak ortaya çıkar Kronik pankreatit vakalarının %85'ine yakınının nedeninin alkol bağımlılığı olduğu söylenebilir. Uzun yıllar boyunca aşırı alkol tüketen birinde pankreas sorunları görülmemiş ya da hasar görülmemiş olsa bile aniden şiddetli pankreatit semptomları görülebilir.

Kronik Pankreatit Belirtileri Nelerdir?

Akut pankreatitli hastaların belirtileriyle büyük oranda benzerlik gösteren kronik pankreatit hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

    • Aniden oluşan karın ağrısı
    • Aşırı kilo kaybı
    • Yorgunluk
    • Sık idrara çıkma isteği
    • Yorgunluk ve sürekli halsizlik
    • Çok sık acıkma
    • Görmede bulanıklık
    • Yağlı ishal ve yemekten kaçınma
    • Karın krampları ve şişkinlik

Kronik Pankreatit Teşhisi

    Kronik pankreatit tanısı koymak için gaita testi, kan testi, bilgisayarlı tomografi çekilmesi, karın ultrasonu, MR gibi yöntemler kullanılmaktadır. Bu zeminde pankreas kanseri gelişimi riski çok yükseldiği için tümör veya kitle belirdiğinde mutlaka ayırıcı tanıya gidilmeli ve aksi ispatlanana kadar kanser araştırması yapılmalıdır.

Kronik Pankreatit Tedavi Yöntemleri

Kronik pankreatitin tedavisi için yaygın şekilde kullanılan yöntemler şunlardır:

Alkol ve sigara tüketimini bırakmak: Alkol nedeniyle oluşup oluşmadığı önemli olmaksızın, pankreasın daha fazla zarar görmemesi adına alkol tüketmeyi tamamen bırakmak gerekir. Öte yandan yaşanan ağrıların hafifletilmesi için de alkolü bırakmak iyi bir çözüm olacaktır. Bununla beraber, kendisi de pankreatit oluşumuna neden olan  da sigara kullanmak, hastalığın ilerlemesini hızlandıracağı için sigara tüketiminin de tamamen bırakılması tavsiye edilir.

İnsülin tedavisi: Pankreasın çok fazla hasar gördüğü durumlarda araya serpiştirilmiş bulunan adacık hücreleri ve bunları salgıladığı insülin de etkileneceği için insülin üretimi duracağından insülin kullanmayı da gerektirebilen edinsel diyabet görülebilir

Cerrahi girişim: Hastanın yaşadığı şiddetli kronik ağrılar için kullanılan ağrı kesiciler yeterli olmayabilir. Ağrının kontrol edilmesi için pankreastaki kanalların tıkanması gibi ciddi durumlarda ve bu zeminde bir kitle belirmesi durumlarında cerrahi operasyon gerekebilir.

Psikolojik destek: Pankreatitli hastaların uzun süren tedavi süreci nedeniyle çektiği ağrılar bazı durumlarda depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Bu nedenle, bazı durumlarda semptomları yok etmenin yanı sıra hastanın acı yönetimi konusunda bir uzmandan yardım alması gerekebilir.

Diyet yönetimi: Pankreatit tedavisi sırasında ve sonrasında sağlıklı beslenme koşullarının sağlanması büyük bir önem taşır. Çünkü pankreatit oluşumu ile pankreasın sindirim sistemi üzerindeki etkileri kesintiye uğradığından hastaların besinleri sindirmesi de zorlaşır. Takip edilecek diyet yönetiminde, pankreatitli hastaların günde 3 öğün yerine 6 öğün olacak şekilde bir beslenme planına uymaları beklenir. Ayrıca, tüketilen gıdalar ya tamamen yağsız ya da çok az yağlı olmalıdır. Pankreatit tedavisi sırasında uygulanan diyet programının temel hedefleri arasında yetersiz beslenme ihtimalinin ortadan kaldırılması ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin beslenme planına eklenmesi bulunur. Ayrıca, düşük ya da yüksek olan kan şekerini düzenlemek, akut pankreatit oluşumunu engellemek ve diğer hastalık (diyabet, böbrek hastalığı vb.) komplikasyonlarını önlemek için de diyet yönetimi uygulanmalıdır.

Pankreatit Komplikasyonları

  • Kalp-damar sistemi (kardiyovasküler) komplikasyonları: taşikardi, şok, hipotansiyon
  • Solunum sistemi (pulmoner) komplikasyonları: akciğer ödemi, akciğer zarları arasında sıvı birikmesi (plevral efüzyon)
  • Böbreklerde (renal) komplikasyonlar: akut böbrek yetersizliği, oligüri (idrarda azalma)
  • Metabolik komplikasyonlar: kan şekeri yükselmesi, kan kalsiyumunun düşmesi, metabolik asidoz
  • Hematolojik komplikasyonlar: damarlarda tıkanma (vasküler trombüs), damar içi pıhtılaşma
  • Enfeksiyöz komplikasyonlar: bakteriyemi, sepsis

Olası lokal komplikasyonlar ise şunlardır:

  • Pankreatik komplikasyonlar: nekroz, peripankreatik sıvı birikimi (pankreas çevresinde sıvı toplanması), psödokist, pankreatik asit (karında sıvı toplanması), fistül oluşumu
  • Pankreas dışı lokal komplikasyonlar: Dalak toplardamarında muhtemel tıkanma (splenik ven trombozu), dalak atardamarında yırtılma ya da baloncuk oluşması (rüptür ve splenik arter anevrizması), mide boşalımı gecikmesi (gastroparezi, mide çıkışında darlık), safra yolu tıkanması, bağırsakların paralitik ya da mekanik olarak tıkanması (ileus).

Pankreas enzim yetersizliği

Psikonöroimmünoloji

Gastrointestinal sistem (sindirim sistemi) daima hastalarımızın tedavisinde merkez olmalıdır. Genel olarak, odak esas olarak bağırsak ve karaciğerin işlevidir. Bunlar, elbette, her zaman dikkat edilmesi gereken sindirimin çok önemli parçalarıdır. Ancak pankreasın işleyişi de sindirimde önemli ve merkezi bir rol oynar.

Pankreas hem hormon (Endokrin) salgılayan hem de sindirim enzimi (Ekzokrin) salgılayan bir organdır. Kötü beslenme ve gün içerisinde çok öğün ile beslenme pankreasın sindirim işleri ile ilgilenmesini engeller. Bunun yerine ağırlıklı olarak kan şekeri ile ilgilenmek zorunda kalır. Sonuç olarak sindirim problemleri ve buna bağlı diğer sorunlar ortaya çıkar.


Pankreas genellikle insülin ve glukagon üretimini düşünmek zorunda kalıyor. Bu özellikle sindirim sistemi içindeki pankreasın görevini etkisiz kılar. Mevcut yaşam tarzımız ve diyetimiz pankreastan çok şey istiyor. Kesinlikle çok fazla karbonhidrat içeren batı diyeti pankreas üzerinde stres yaratır.

Ekzokrin pankreas fonksiyonunda azalma

Azalan pankreas ekzokrin fonksiyonu, ince bağırsakta pankreatik enzimlerin azalmış aktivitesi ile karakterizedir. Bozulmuş ekzokrin pankreas fonksiyonunun nedenleri çok çeşitlidir. Hayvan ve insan çalışmalarında (Dominguez-Munoz, dahil) aşağıdakilerin sıklıkla neden olduğunu göstermektedir:

-Oddi sfinkterinin spazmı

-Pankreasın endokrin kısmındaki problemler

-Safra kesesi taşları

-Alkol kötüye kullanımı

-Tütün

-Mikro besin eksikliği

-Çok fazla (rafine edilmiş) karbonhidrat içeren diyet

-Yüksek kalorili diyet

-Baklagiller ve tahılların büyük miktarda alınması

-Çok az / çok fazla hareket


Mevcut diyetimizdeki yüksek baklagiller ve tahıllar, muhtemelen ekzokrin pankreatik yetmezliğin temel nedenlerinden biridir. 'lerde ve 'larda, çeşitli çalışmalar baklagillerdeki tahılların ve proteaz inhibitörlerinin pankreatik enzimlerin üretimini ve aktivasyonunu inhibe edebildiğini göstermiştir. yılında Loren Cordain tahıl ve baklagillerden elde edilen liflerin ekzokrin pankreatik fonksiyon üzerinde büyük etkisi olan lektinler, saponinler ve proteaz inhibitörleri içerdiğini ekledi.

Endokrin ve ekzokrin birlikte gider

Ekzokrin pankreatik yetmezlikte çok önemli bir faktör, pankreasın aşırı yüklenmiş bir endokrin fonksiyonudur. Pankreasın hem endokrin kısmı hem de ekzokrin kısmı birbirinden etkilenir. Yetersiz kan şekeri yönetimi (hipoglisemi ve diyabet dahil) sindirim sisteminin kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Ancak bu durum başka bir yol için de geçerlidir. Kötü ekzokrin fonksiyonun pankreasın endokrin fonksiyonu için de önemli sonuçları vardır.

Bu nedenle, çoğu zaman tedavi sadece pankreasın iki fonksiyonundan birini tutarlı bir şekilde desteklemek zorunda kalmayacak, aynı zamanda tam bir müdahale uygulamamız gerekecek. Hem endokrin fonksiyonu hem de ekzokrin fonksiyonu tedavi edilmelidir.

Ekzokrin pankreatik yetmezlik belirtileri

Semptomların çoğu zayıf yağ, protein ve karbonhidrat sindiriminden kaynaklanır. Bu nedenle EPI'den muzdarip çoğu insanın neredeyse her zaman yağlı dışkıları vardır. En yaygın belirtiler:

-İshal dahil sindirim şikayetleri

-Yağlı, yapışkan, kokulu tabureler

-Şişkinlik

-Kötü nefes

-Baş ağrısı

-Alt karın ağrısı

-Yağ asitlerinin ve yağda çözünen besin maddelerinin zayıf emilimi

-Endokrin sistem bitkinliği

Primer pankreas bozuklukları sıklıkla ekzokrin pankreatik yetmezliğinin sonucudur:

-Kronik pankreatit

-Kist Fibrozu

-Akut pankreatit

-Pankreas kanseri

Ekzokrin pankreas yetmezliği diğer sendromlarda da önemli bir rol oynar:

-Crohn hastalığı

-Laktoz emilim bozukluğu

Ekzokrin pankreatik yetmezlik, kontrol edilmezse diğer birçok sağlık sorununa yol açabilecek yaygın bir durumdur. EPI tedavisi uygun bir diyet, yeterli egzersiz, gevşeme, bağırsak florasını ve bağırsak epitelinin optimize edilmesi ve sindirim enzimlerinin takviyesi ile olmalıdır. (Lütfen bunun pankreatit formlarında kontrendike olduğunu unutmayın). Ekzokrin doku hem de endokrin doku onarılmalıdır!

EPI keşfedildikten ve tedavi edildikten sonra bağırsak tedavisine başarıyla başlanabilir. Yeterli sindirim enzimlerinin optimal bağırsak florasıyla kombinasyonu, sağlıklı sindirimin ve dolayısıyla başarılı bir tedavinin temelidir.


Sonuç

Sağlık için sadece pankreasın endokrin işlevi önemli değildir. Özellikle, pankreasın ekzokrin fonksiyonu sindirimde önemli bir rol oynar ve bu nedenle sindirim şikayetlerinde ve bozukluklarında büyük dikkat gerektirir. Pankreas ekzokrin fonksiyonu, sindirim enzimleri ve sodyum bikarbonat üretmekten oluşur. Ekzokrin pankreas yetmezliği yaygındır ve öncelikle yanlış beslenme, çok fazla alkol, stres ve çok az egzersiz de dahil olmak üzere mevcut yaşam tarzımızdan kaynaklanmaktadır. Ekzokrin fonksiyon aynı zamanda endokrin fonksiyonunu etkiler veya bunun tersi de geçerlidir. Bu nedenle kan şekeri yönetimi ile ilgili problemler ekzokrin fonksiyonda problemlere neden olur. İyi terapi her iki doku tipine de destek sağlar ve bu nedenle tam bir müdahale olmalıdır.

Yukarıdaki içerik bilgilendirme amaçlıdır. Gerekli değerlendirme ve uygulamaların bir sağlık profesyoneli gözetiminde yapılması gerekir.

Dr. Fzt. Mehmet &#;nal

Dr. Fzt. Mehmet &#;nal
[email protected]

Yetişkinlerde Besin (Gıda) İntoleransı Belirtileri

Besin intoleransı belirtileri veya yiyeceklere tahammülsüzlüğün modern dünyada yaygındır ve nüfusun %&#;sini etkilediğini gösteren çalışmalar vardır. Besin intoleransı bağışıklık sistemi üzerinden etkilerini göstermez. Gıda veya gıda bileşenlerinin yapısal özelliklerine, farmakolojik etkilerine, kimyasal yapılarına veya gıdaları parçalayan enzim eksikliklerine, enzim hatalarına yanıt olarak ortaya çıkabilir. Çoğunlukla sindirim sistemi şikayetleri ile kendini gösterir. Sizlere bu yazımızda besin intoleransı belirtilerini yazdık.

Gıda intoleransı olanların çoğunda sindirim sistemi ile ilgili şikayetler görülür. Fonksiyonel gastrointestinal bozuklukları olan hastalara en sık görülen irritabl bağırsak sendromunda (IBS) şikayetlerin %&#;ü gıda intoleransı ile ilişkili olduğunu görülmektedir.

Sindirim sistemi ile ilgili olarak artmış gaz, karın ağrısı, şişkinlik veya ishal gibi şikayetlere yol açar.

Migren, baş ağrısı, öksürük, burun akıntısı gibi sindirim sistemi dışında şikayetlere de yol açabilir.

Gıda intoleransına yol açan en sık gıdalar içinde buğday ekmeği, lahana, soğan, bezelye/fasulye, süt, baharatlar, yağ/kızarmış gıdalar ayrıca kahve gibi içecekler karşımıza çıkmaktadır.

Gıda intoleransının nedenleri nelerdir ?

1.Gıdaları tamamen sindirmek için enzimler gereklidir. Sindirim sisteminde gıdaları parçalamak için salgılanan enzimlerden bazıları eksik veya yetersiz çalışıyorsa doğru sindirim olmaz. Laktoz intoleransı olan insanlarda, süt şekerini (laktoz) daha küçük parçalara ayıran ve bağırsak yoluyla emilmesini sağlayan bir enzim olan laktaz yeterince bulunmamaktadır. Laktoz sindirim sisteminde kalırsa mide ağrısı, spazm, şişkinlik, ishal ve gaz gibi şikayetlerin oluşmasına yol açar. Fruktozu parçalayan enzimlerin eksikliğinde özellikle meyve veya meyve sularından sonra tekrarlayan karın ağrısı, bulantı, kusma ve kan şeker düşüklüğü gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Tüm  gıdaların sindirimi bir enzim gerektirir. Fruktoz intoleransı, laktoz intoleransı gibi enzim eksikliklerine bağlı şikayetleri besin alerji ile karışır. Enzim eksiklikleri gıda intoleransının bir nedenidir.

2.Gıdalar ve içeceklerin içinde yer alan kimyasal maddeler, bazı peynirlerde bulunan aminler ve kahve, çay ve çikolatada bulunan kafein, çeşitli şikayetlere yol açabilir. Bazı kimseler bu kimyasallara diğerlerinden daha duyarlıdır. Örneğin kahve içtiğinde çarpıntı atakları oluşabilir.

3.Gıdaların doğal yapıları içinde toksik etkiye sahip olan kimyasallara sahiptir ve bu da diyare, mide bulantısı ve kusmaya neden olur. Az pişmiş fasulye, son derece hoş olmayan sindirim problemlerine neden olabilecek aflatoksinleri içerir. Tamamen pişmiş fasulye toksin içermez. Dolayısıyla bazen fasulye yediklerinde tepki verebilirler.

Besin İntoleransı Belirtileri

4.Düzgün depolanmamış olan balık gibi bazı gıdalar &#;çürüme ve bayatlaması&#; nedeniyle histamin birikimine neden olabilir. Gıdalar içinde biriken histamin cilt döküntüleri, karın krampları, ishal, kusma ve mide bulantısı yol açabilir. Genellikle belirtiler anafilaksiye benzer güçlü bir reaksiyona yol açar.

funduszeue.infoı gıdaların içinde yer alan salisilat normal kişilerde soruna yol açmazken bazı salisilata duyarlı kişilerde tepki olarak vücutta kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık, nefes darlığı, baş dönmesi gibi şikayetler oluşur. Salisilatlar, zararlı bakterilere, mantarlara, böceklere ve hastalıklara karşı savunma mekanizması olarak bitkilerde doğal olarak üretilen salisilik asit türevleridir. Salisilatlar, meyve ve sebzelerin çoğunda, baharat, otlar, çay ve lezzet katkıları dahil çoğu bitki kaynaklı gıdada bulunur. Nane aroması, domates sosu, çilek ve narenciye özellikle yüksek seviyelerde salisilat içeriğine sahiptir. Tat katkılarıyla işlenmiş gıdalar genellikle yüksek düzeyde salisilatlar içerirler.

6.Gıdaların içine konulan katkı maddelerine intolerans son otuz yılda giderek artan bir sorun haline geldi. Çünkü giderek daha fazla sayıda gıda katkı maddeleri içeriyor. Gıdaların içine konulan katkı maddeleri gıdaların tatlarını arttırmak, gıdaları çekici kılmak ve raf ömrünü uzatmak için kullanılır. Özellikle içlerinde nitritler, monosodyum glutamat, sülfitler, bazı renklendirici maddelerle reaksiyonlar tarif edilmiştir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası