debriyaj neden boşalır / Uzun Yolda Debriyaj Pedalı Boşalıyor - Mondeo - Oto Club Türkiye

Debriyaj Neden Boşalır

debriyaj neden boşalır

Debriyaj niye boşalır?

İçindekiler:

  1. Debriyaj niye boşalır?
  2. Debriyaj sert ise ne olur?
  3. Debriyaj rulman ne demek?
  4. Baskı Balata zayıf olursa ne olur?
  5. Debriyajın boşalıp bir kaç defa basıp bırakınca düzelmesi?
  6. Debriyaj alt merkezi bozulursa ne olur?
  7. Debriyaj teli bozulursa ne olur?
  8. Debriyajın üstten kavraması ne demek?
  9. Debriyaj rulmanı dağılırsa ne olur?
  10. Baskı balata ömrü ne kadardır?
  11. Debriyaj arızaları nelerdir?
  12. Debriyaj Üst Merkezi arızası nasıl anlaşılır?
  13. Debriyaj alt merkezi ne işe yarar?

Debriyaj niye boşalır?

Bazı araçlarda debriyaj boşalabilirve birkaç kez basıldığında düzelebilir. Bu tarz arızanın en büyük nedeni, debriyajmerkezinde bulunan hidrolik sıvısının geri kaçırmasından kaynaklanabilir. Araçların bakımları ve kontrolleri düzenli yapılırsa, kesinlikle hiçbir sorun ile karşılaşmazsınız.

Debriyaj sert ise ne olur?

Debriyajeğer sert iserulman görevini yeterince yerine getirmiyor ve eskimiş demektir. Debriyajda eğer kaçırma yoksa ve baskı balata değişim zamanı gelmemişse rulman tek sebeptir denilebilir.

Debriyaj rulman ne demek?

Debriyajbilyası manuel şanzımana sahip araçlarda yer alan bir parçadır. Debriyajsistemi ana silindir, ayırma silindiri, baskı plakası, balata, bilya ve debriyajçatalından oluşur. Debriyajbilyası, aracı boşa çıkarmak için kullanılan basit ama önemli bir bileşendir. Bilya arızalandığında, vites değiştirmek zorlaşır.

Baskı Balata zayıf olursa ne olur?

Baskıbalatanın tamamen bitmesi durumunda şanzıman ve motor arasında bağlantı yapılamayacağından dolayı aracın yerinden hareket ettirilmesi mümkün olmayacaktır.

Debriyajın boşalıp bir kaç defa basıp bırakınca düzelmesi?

5.Debriyajın boşalıp birkaç defa basıp bırakınca düzelmesi: Bu arızayı yaşamanızın nedeni üst yada alt debriyajmerkezinin hidrolik sıvısını geri kaçırmasından kaynaklanıfunduszeue.infoajı pompalayınca düzelir. Bu durumda hangi merkezin bozuk olduğu tespit edilip değiştirilmesi gerekir.

Debriyaj alt merkezi bozulursa ne olur?

Debriyaj alt merkezarızası söz konusu olması halinde yalnızca yağ kaçağı bir sorun olmayacaktır. Aracınız kullanımdayken debriyajalanındaki sorun nedeniyle doğru bir sürüş imkânı sağlamayacak ve savrulmalar ya da sarsıntılar oluşturabilecektir.

Debriyaj teli bozulursa ne olur?

Debriyaj TeliKopması Debriyaj teli, zamanla eskiyip kopabilir. Bu durumda vites geçişi yapılamaz ve araç kullanılamaz. Yapılması gereken, Gerekli servislere gidip debriyajtelinin değişimini gerçekleştirmektir.

Debriyajın üstten kavraması ne demek?

Debriyajpedalının yukarıda kavraması, arabanızın kavramasisteminde bir arıza olduğunun göstergesidir. Debriyajpedalı yukarı kavramasorunun en belirgin sebebi ise, baskı balatanın bitmiş olmasıdır.

Debriyaj rulmanı dağılırsa ne olur?

Debriyaj bilyası, aracı boşa çıkarmak için kullanılan basit ama önemli bir bileşendir. Bilyaarızalandığında, vites değiştirmek zorlaşır. Uzun süre değiştirilmediği taktirde diğer debriyajve şanzıman parçalarının arızalanmasına yol açar.

Baskı balata ömrü ne kadardır?

Uygun kullanım ile birlikte orijinal bir baskı balata ömrüortalama km hatta daha üst kilometreleri bulabilmektedir. Uygun olmayan sürüş alışkanlıkları bu süreleri kısaltarak km ve altı kilometrelerde parça değişimi ihtiyacı doğurabilir.

Debriyaj arızaları nelerdir?

Debriyaj (Kavrama) Arızası Nasıl Anlaşılır - Debriyaj Arıza Belirtileri Nelerdir?
  • Debriyajın Sarsıntı Yapması
  • Debriyajın (Kavramanın) Ayırmaması
  • Debriyajın (Kavramanın) Ses Yapması
  • Debriyajın ses yapmasının nedenleri;
  • Debriyajın (Kavramanın) Ani Kavraması ve Ses Çıkararak Silkelemesi.
  • Debriyaj Pedalının Titremesi.
Daha fazla öğe

Debriyaj Üst Merkezi arızası nasıl anlaşılır?

Debriyaj Üst Merkezi Arızası Nasıl Anlaşılır? Debriyajpedalı normalde orta kısımlardan kavrar ama balata seviyesi düştükçe debriyajyukarıdan kavramaya başlar. Bu da pedala basmayı bıraktığınızda neredeyse yarım debriyajyapıyormuşçasına arabanın yerinden zor kalkmasına neden olur.

Debriyaj alt merkezi ne işe yarar?

CMC, hem tam hem de yarı hidrolik sistemlerin bir parçasıdır. “CMC”. Görevi, hidrolik sıvının hareketi ile debriyajpedalının hareket etmesini sağlamaktır. Debriyaj üst merkezininyeni sensörlü nesli, genelde elektronik el freni, seyir kontrolü veya başlatma ve durdurma fonksiyonu ile donatılmış modellerde kullanılır.

Debriyaj Neden Sertleşir?

Debriyaj Neden Sertleşir?

Debriyaj, otomatik &#;anz&#;manl&#; araç kullanmak istemeyenler ya da arac&#; otomatik &#;anz&#;manl&#; olmayanlar için çok önemli bir parçad&#;r. Debriyaj pedal&#;n&#; do&#;ru kullanmay&#; bilmek ve düzenli olarak bak&#;m yapt&#;rmak, araç sahibini çok büyük masraf kalemlerinden kurtarabilir. Bu nedenle debriyaj&#;, sadece vites de&#;i&#;tirmeye yarayan bir pedal olarak görmemenizi ve onu iyi tan&#;man&#;z&#; öneriyoruz. Bu amaçla debriyaj neden sertle&#;ir sorusuna yan&#;t vermeden önce debriyaj nedir ve ne i&#;e yarar konusunu biraz açmak istedik

Debriyaj Nedir / Debriyaj&#;n &#;&#;levi Nedir?

Debriyaj&#; arac&#;n&#;zda üçüncü bir pedal olarak görürsünüz. Ancak o, bir pedaldan fazlas&#;d&#;r. Vites kutusu ile motor aras&#;ndaki ba&#;lant&#;y&#; keserek vites de&#;i&#;tirmeyi sa&#;lar. Motor ve vites kutusu aras&#;nda konumlanan debriyaj ünitesine “kavrama” ad&#; da verilir. 

Debriyaj&#;n &#;&#;levi

  • Vites de&#;i&#;tirmeyi sa&#;lamak.
  • Arac&#;n ilk hareketinde sorunsuz bir &#;ekilde kalkmas&#;n&#; sa&#;lamak.
  • Gerekli durumlarda motorla güç aktarma organlar&#;n&#;n ba&#;lant&#;s&#;n&#; kesmek.

Debriyaj Nasıl Çalışıyor?

Debriyaj Nas&#;l Çal&#;&#;&#;yor?

Yukar&#;da da bahsetti&#;imiz gibi debriyaj, motorla vites kutusunu birbirine ba&#;layan parçad&#;r. Asl&#;nda onu, tek bir parça olarak de&#;il; birden fazla parçadan olu&#;an bir sistem olarak tan&#;mlamak daha do&#;ru. Debriyaj pedal&#;na bas&#;ld&#;&#;&#;nda motor ve vites ba&#;lant&#;s&#; kesilir. Bu arada araç hareket eder. Manuel &#;anz&#;manl&#; araçlar için debriyaj, olmazsa olmazd&#;r. Onun bir sistem olarak i&#;leyi&#;i &#;öyle özetlenebilir:

Bask&#;, balata ve bilye olmak üzere üç parçadan olu&#;an debriyaj sistemi, sürtünme kuvvetinden faydalanarak çal&#;&#;ma prensibine sahip. Motorun çal&#;&#;mas&#;yla birlikte bask&#; ve balata, motorla e&#; zamanl&#; olarak dönmeye ba&#;lar. Bilye, bu iki yap&#;n&#;n aras&#;nda konumlanan bilye, di&#;er parçalarla birlikte hareket etmeye devam eder. Sürücünün debriyaj pedal&#;na basmas&#;yla birlikte bilye, bask&#;n&#;n ortas&#;nda yer alan &#;emsiye ad&#;ndaki k&#;sma bas&#;nç uygular ve balatay&#; bo&#;a ç&#;kar&#;r. Bo&#;a ç&#;kan balata, motordan ald&#;&#;&#; hareketi tekerleklere ve vites di&#;lisine iletemez hale gelir. &#;anz&#;mandaki vites di&#;lisine güç ula&#;maz. Ancak di&#;li, bo&#;ta olsa da kendi h&#;z&#;yla dönmeye devam eder. Vitese geçirebilmek için bu di&#;linin durmas&#; gerekir ve bu görev senkromeç denilen frenleyici parça taraf&#;ndan gerçekle&#;tirilir. Sürücü vites kolunu itmeye ba&#;lad&#;&#;&#;nda yani vitesi geçirmek için hamle yapt&#;&#;&#;nda senkromeç vites di&#;lisine dayanarak di&#;lileri sorunsuz birbirine geçmesi için uygun noktalara getirir ve böylece vites sessizce ve sorunsuzca geçirilmi&#; olur. Vites de&#;i&#;tirme i&#;leminden sonra, sürücü aya&#;&#;n&#; debriyaj pedal&#;ndan kald&#;r&#;r. Bu s&#;rada balata yeniden bilye ile bask&#; aras&#;na s&#;k&#;&#;&#;r. Peki, debriyaj pedal&#; neden sertle&#;ir?

Debriyaj Sertle&#;mesinin Nedenleri Nelerdir?

Araçlarda debriyaj sertle&#;mesinin birden fazla sebebi olabilir. Do&#;ru te&#;hisi koymak için teknik araç gereç ve uzmanl&#;k gerekir. Debriyaj sistemi, arac&#;n en önemli parçalar&#;ndan biridir ve burada hissedilen bir terslik varsa hemen teknik destek al&#;nmal&#;d&#;r. Aksi halde belki kolayca çözülebilecek bir problem, çok daha masrafl&#; bir soruna dönü&#;ebilir. Arac&#;n&#;zda debriyaj pedal&#; sertle&#;mesi problemi varsa size en yak&#;n Otopratik hizmet noktas&#;ndan randevu alarak Otopratik uzmanl&#;&#;&#;na güvenmenizi öneriyoruz. &#;imdi, debriyaj sertle&#;mesinin sebeplerine göz atal&#;m

Debriyaj Sertleşmesi Nasıl Önlenir?

Debriyaj Sertle&#;mesinin Sebeplerinden Baz&#;lar&#;

Eski yeni fark etmeksizin her motorlu araçta debriyaj sertle&#;mesi durumu görülebilir. Debriyaj&#;n sert olmas&#;n&#;n nedenin ne oldu&#;u da oldukça kapsaml&#; bir ara&#;t&#;rma ile anla&#;&#;labilir. Bir araçta debriyaj sertle&#;mesi varsa akla a&#;a&#;&#;daki ba&#;l&#;klar gelir:

  • Debriyaj pedal&#;n&#; hareket ettiren mil, ar&#;za yapm&#;&#; olabilir. 
  • Debriyaj çatal&#; hasar görmü&#; olabilir. Debriyaj çatal&#; a&#;&#;nm&#;&#;sa bilyelere bask&#; söz konusu olur ve bu da debriyaj sertli&#;i ile kendini gösterir. 
  • Debriyaj teli kopmu&#; olabilir. Eski model araçlarda debriyaj telleri vard&#;r. Yeni araç modellerinde bu parça pek kullan&#;lm&#;yor. Böyle eski tip araçlarda debriyaj sertli&#;inin nedeni, debriyaj teli a&#;&#;nmas&#; ya da kopmas&#; olabilir.
  • Halat paslanmas&#; söz konusu olabilir. 
  • Bask&#; &#;emsiyesi paslanm&#;&#; veya zarar görmü&#; olabilir. 
  • Bask&#; rulman&#;nda sorun olabilir. Debriyaj&#;n sert veya yumu&#;ak olmas&#;n&#; sa&#;layan yani debriyaj sertli&#;i ayar&#; yapan parça, bask&#; rulman&#;d&#;r. E&#;er sert debriyaj durumu söz konusu ise ve arac&#;n bask&#; balatas&#; yeni ise genellikle sorun, bask&#; rulman&#;ndad&#;r. 
  • Debriyaj balatas&#;nda sorun olabilir. Debriyaj balata de&#;i&#;imi de gerekebilir. 
  • Bazen sorun &#;anz&#;man ya&#;&#;nda olabilir. &#;anz&#;man ya&#;&#;, t&#;pk&#; motor ya&#;&#;, fren hidrolik s&#;v&#;s&#; gibi zamanla de&#;i&#;mesi gereken bir parçad&#;r. &#;anz&#;man ya&#;&#; eski ya da eksikse debriyaj sertli&#;i söz konusu olur. Arac&#; ilk çal&#;&#;mada debriyaj sert iken zamanla yumu&#;uyorsa genellikle sorun &#;anz&#;man ya&#;&#;ndad&#;r. 

Debriyaj Sertle&#;mesi Nas&#;l Önlenir?

Motorlu araçlarda meydana gelen mekanik sorunlar&#;n genellikle iki nedeni vard&#;r: 

  • Sürücü hatas&#;
  • Parçalar&#;n eskimesi

A&#;&#;r&#; yüksek h&#;zda araç kullanmak, yüksek h&#;zlarda ani fren yapmak, yanl&#;&#; devirde araç kullanmak, el frenini indirmemek, s&#;kl&#;kla engebeli ve zorlu arazi ko&#;ullar&#;nda (bu ko&#;ullara uygun olmayan araçla) araç kullanmak gibi baz&#; nedenlerle araç parçalar&#;nda bozulma söz konusu olabilir. Di&#;er yandan araçtaki parçalar&#;n zamanla eskimesi, metal malzemenin bozulmas&#; ya da a&#;&#;nmas&#; da do&#;ald&#;r. Burada sadece debriyaj sertle&#;mesi konusu özelinde de&#;il; arac&#;n tüm parçalar&#;n&#;n sa&#;l&#;kl&#; çal&#;&#;mas&#; ve uzun ömürlü olmas&#; için düzenli olarak bak&#;m yapt&#;rmak - gerekiyorsa ilgili parçay&#; zaman&#;nda yenilemek - arac&#; do&#;ru &#;ekilde kullanmak - üreticinin belirtti&#;i kriterleri göz önüne aralarak yeni parça almak gibi detaylar önem kazan&#;r. Bu nedenle debriyaj sertle&#;mesi sorunu ya&#;amamak için düzenli olarak periyodik bak&#;m yapt&#;rmak çok önemli. Periyodik bak&#;mda veya oto check-up s&#;ras&#;nda debriyaj sistemi kontrol edilerek bir sorun varsa ya da sorun ç&#;kma ihtimali varsa önceden tespit edilebilir.

Debriyaj&#;n Ömrünü Uzatacak Tavsiyeler

Kalk&#;&#;larda aya&#;&#; debriyajda çok tutmamak, &#;&#;&#;klarda beklerken vites bo&#;ta beklemek ve en önemlisi yoku&#;larda el freni yard&#;m&#;yla arac&#;n a&#;&#;rl&#;&#;&#;n&#; frenlere yüklemek debriyaj&#;n ömrünü uzatacakt&#;r. 

Debriyaj&#;n ömrünü uzatman&#;n ve asl&#;nda araçtaki parçalar&#;n ömrünü uzatman&#;n en konforlu yolu, düzenli olarak periyodik bak&#;m yapt&#;rmak. Arac&#;n&#;z&#;n debriyaj ile ilgili sorunlar&#; ve di&#;er bak&#;mlar için Otopratik uzmanl&#;&#;&#;na güvenebilirsiniz. Otopratik araç bak&#;m servis fiyat listesi ile online olarak da Otopratik servis ücretleri hakk&#;nda bilgi edinebilirsiniz. Ayr&#;ca hem WhatsApp hatt&#;ndan hem de online olarak pratik bir biçimde  araç bak&#;m randevusu alabilir ve oto servis fiyat bilgisi isteyebilirsiniz. 

Debriyaj Sistemi Genel Arızalar, Problemler ve Sebepleri Anlatım

  alt , arıza , baskı balata , baskı balata arıza , debr , debriyaj alttan , debriyaj arızaları , debriyaj problem , debriyaj ses , gelmesi , kavrama , kavrıyor , ses , sorun , üst , yaj sorun  

Debriyaj Sistemin Çalışmasını anlattığım konuda debriyaj arızaları üzerine yüzlerce yorum ve mail aldım. Bu yüzden bir takım debriyaj sistemi arızalarını burada paylaşarak biraz olsun sorulara yanıt olmasını istedim.

DEBRİYAJ ARIZALARI


1- Debriyajın Üstten Kavraması

Debriyaj pedalının ideal kavraması noktası debriyajı bırakırken orta kısımlarda kavramasıdır. ( Ancak bazı araç markalarında örneğin genelde fransız araç markalarında üstten kavrar )

Balata seviyesi düştükçe debriyaj yukarıdan kavramaya başlar ve en sonunda debriyajı bıraktığınız zaman neredeyse yarım debriyaj yapıyormuş gibi araba yerinden zor kalkar debriyaj kaçırır. Bu durumda balata bitmiş demektir ve debriyaj seti (baskı, balata, bilya) değişmesi gerekir.

Bazı araçlarda debriyaj kavrama noktası
, pedal veya halatta bulunan ayar vidasının gevşetilip sıkılarak ayarlanabiliyor. Ancak balatası bitmiş bir arabaya ne kadar da ayar yaptırsanız faydası olmaz.


2- Debriyajın Tabandan Kavraması


Arızanın şekli, debriyaja tam basınca vitesi takıp ayağınızı azıcık kaldırmanızda araç hareketlenir.

A- Araç marka ve modeline göre eğer debriyaj halatlıysa halat sündüğü zaman siz debriyaja tam basarsınız ancak halat kendisi sünerek hareketi çatala tam iletemez ve bilya baskıya tam basamaz. Bu durumda halatı değiştirmeniz gerekir.

B- Aracınızın markası Hyundai CRDİ dizel, Citroen , HDİ Peugeot ise bu arızaları bunlarda çok gördüğüm için yazdım. ( Başka marka ve modellerde de bu arızalar oluyodur)
 Bu araç gruplarında baskı şemsiyesi aşınarak oyuluyor. Siz debriyaja tam basıyosunuz ama baskı şemsiyesi oyuk olduğu için bilya tam basamıyor ve yine debriyajın tam ayırmasını engelliyor. Bu da hem vitesin zor geçmesine hem de debriyajın tabandan kavramasına sebep oluyor.

C- Arabanızda kullandığınız 2 cm kalınlığında paspaslar debriyaj pedalına tam basmanıza engel oluyor. BEnim arabamda böyle basit bişey olmaz demeyin. Kaç defa yolda vitesi geçmiyo diye kalmış arabaya bakmaya gittiğimde paspasları debriyaj pedalının altında katlanmış kalmış arabalar gördüm :)

3- Debriyajın Aşırı Sert Olması ;


Aynı marka model başka arabanın debriyajı sizinkine oranla daha yumuşak geldiğinde bu arıza farkedilir genelde. Veya debriyajın aşırı sert olduğunu farkedebilirsiniz.

A- Debriyaj Çatalı aşındığında debriyaj sertleşir. Bu da çataldan kaynaklanır. Çatalın bilyaya basan kısmı aşındığında bilyaya zorlanarak basar bu da debriyajın sert olmasına sebep olur.

B- Baskı şemsiyeleri aşındığında debriyaj yine sertleşir ve pedal da tabandan kavrar. Baskı balata değişimi gerektirir.

C- Debriyaj Halatı paslandığında veya içinde tel kopuğu olması durmunda debriyaj sertleşir. Bunun için halatı yağlamak ÇÖZÜM DEĞİL, değiştirmeniz gerekir.

D- Debriyaj pedalının hareket ettiği mil üzerinde paslanmış olabilir. Bu durumda yağlanması bu arızayı giderecektir.

4- Debriyaja Basınca Kesilip, Bıraktığınızda Gelen Ses


         Bu arızanın sebebi genelde debriyaj bilyası olur. Debriayaja basmadığınız zamanlarda boşta dönen bilya ses yapar, bastığınızda ise ses kesilir. Bunun için debriyaj bilyasının değişmesi gerekir.

 Bir de şanzımanın içinde bulunan prizdirek bilyası vardır. Aynı şekilde sesi prizdirek bozulduğunda da yapar.

Debriyaj bilyasının mı prizdirek bilyasının mı bozuk olduğunu anlamak için arabayı vitesi boşa alıp debriyaja basmadan çalıştırın. Kulağınızda gelen sesi dikkatlice dinleyerek gaza basın. Devir deyken birden debriya basın ve gazı bırakın.

 Eğer ses debriyaja bastıktan bi süre sonra kesildiyse prizdirek bilyası bozuk demektir. Yok eğer ki ses debriyaja bastığınız anda kaybolduysa debriyaj bilyası bozuk demektir. Çünkü prizdirek bilyası yüksek devirde debriyaja bassanız da bi süre dönmeye devam eder dolayısıyla ses yapmaya da devam eder.

5- Debriyajın Boşalıp Bir Kaç Defa Basıp Bırakınca Düzelmesi


Bu arızayı yaşadıysanız aracınız debriyaj sisteminde halat değil hidrolik merkez sistemi kullanılmıştır. İki tane debriyaj merkezi bulunur. Birisi üstte, pedalla bastığınız yerde birisi ise altta şanzımanın üstünde veya içindedir.
Bu tip arızanın sebebi ya üst ya da alt debriyaj merkezinden birinin hidrolik sıvısını geri kaçırmasından kaynaklanır. Debriyajı pompalayınca düzelir. Hatta alta hidrolik de kaçırıyor olabilir. Bu durumda hangi merkezin bozuk olduğu tespit edilip değişmesi gerekir.

Debriyaj Sistemi Çalışmasını anlattığım konuya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


    Genel olarak sık sık başımıza gelen arızaları yukarıda sıralayarak anlatmaya çalıştım.
Konuyla ilgili yorumlarınızı, sormak istediklerinizi veya görüşlerinizi alttaki yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Saygılarımla..

Bunu E-postayla Gönder BlogThis! Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş

Manuel araçlarda yer alan debriyaj pedalı kimilerine göre sürüşe keyif katarken kimilerine göreyse işleri zorlaştırıyor. Her iki durumda da debriyaj pedalı kullanımına dair soru işaretleri ortaya çıkabiliyor. Düz vites olarak bilinen manuel araçlarda, vites dişlilerinin yüksek tork üretebilmesi için debriyaja ihtiyaç duyuluyor. Ancak otomatik ve yarı otomatik şanzıman sisteminde, debriyajın görevini tork konvertörüüstlendiği için debriyaj pedalına gerek kalmaz. Manuel araçların en önemli parçalarından olan debriyaj pedalında zamanla sertleşme, takılı kalma ve ses çıkarma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Biz de hem arıza durumlarını daha iyi tespit edebilmenize yardımcı olmak hem de debriyaj pedalı kullanımına dair merak ettiğiniz soruları yanıtlamak için konuya daha yakından bakmak istedik. Gelin şimdi yaygın debriyaj pedalı sorunlarına ve konu hakkında sıkça sorulan sorulara birlikte göz atalım.

Debriyaj Pedalının Takılı Kalması

Debriyaj pedalı, manuel vitese sahip otomobillerde en sık kullanılan parçalardan biri. Bu pedala bastığınızda, debriyaj üst merkezi harekete geçer ve içerisindeki silindirle birlikte uygulanan kuvveti yağa iletir. Sonrasında yağ ile birlikte kuvvet alt merkeze taşınır ve debriyaj görevini yerine getirmiş olur. Fakat zamanla merkezlerden birinde arıza oluşabilir. Bu durumda merkez kaçırma yapar ve debriyaj pedalıyla iletilen basıncı tutamaz. Basınç tutulamadığı için ayağınızı pedaldan çektiğinizde pedalın takılı kaldığını görürsünüz.

Debriyaj Pedalı Takılı Kalınca Ne Yapılmalı?

Eğer böyle bir sorunla karşılaşırsanız ilk olarak vites geçişlerini kontrol etmeniz gerekiyor. Aracınız vites geçişi ve şanzıman ayırma yapıyorsa diğer kontrol etmeniz gereken bölüm hidrolik sıvısı. Debriyaj pedalının takılması zaman zaman hidrolik sıvısının azalmasından da kaynaklanabiliyor. Sorunun kaynağını tespit etmek, aracınızı tanımak ve yaşanan arızanın nedenlerini bilmek için oldukça önemli. Ancak sorunun çözümü için bu noktada servise gitmelisiniz. Serviste aracın arızalı parçası tespit edilir ve gerekli değişim yapılarak arıza çözülür.

Debriyaj Pedalının Sertleşmesi

Debriyaj pedalındaki sertleşme, aracınızdaki pek çok farklı sorundan kaynaklanabilir. Aslında seçeneklerin bu denli fazla olması konunun çözümü için uzmanlık ve teknik araç ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Eğer aracınızın debriyaj pedalında sertleşme sorunu varsa vakit kaybetmeden bir servise götürmenizde fayda var. Konuya daha yakından bakacak olursak debriyaj sertleşmesinin yaygın olan birkaç farklı sebebini şöyle sıralayabiliriz:

Motor ile şanzıman arasında kavrama görevi yapan baskı balata, sürtünme ile çalışır. Bu çalışma prensibi sebebiyle de belirli bir kullanım süresi bulunur. Değişim zamanı geldiğinde debriyaj pedalında buna bağlı sertleşme yaşanabilir.

Debriyaj pedalının sert ya da yumuşak olması, baskı rulmanının sağlığına bağlı bir konu. Özellikle baskı balatasının yeni olduğu araçlarda bu tür bir sorun yaşanıyorsa arızanın kaynağı genellikle baskı rulmanıdır.

Çoğunlukla eski model araçlarda olmak üzere debriyaj pedalı tel ile çalışır. Uzun süreli ve yoğun kullanım ya da malzeme kalitesi gibi sebeplerden tel deformasyona uğrayabilir. Bu durum da sert debriyaj pedalı sorununu ortaya çıkarabilir. Ancak endişelenmenize gerek yok. Debriyaj teli genellikle uygun fiyatlı bir parçadır ve değişimi kolaydır. Eğer telli debriyaj sistemine sahip bir araç kullanıyorsanız ve pedalınız sertse ilk olarak tel mekanizmasını kontrol edebilirsiniz.

  • Debriyajın Sertleşmesine Neden Olan Diğer Sorunlar

&#; Debriyaj pedalını hareket mekanizmasının arıza yapması

&#; Debriyaj çatalının deforme olması

&#; Baskı şemsiyesinin paslanması

Debriyajdan Ses Gelmesi 

Debriyajdan Ses Gelmesi 

Manuel vitesli otomobillerde debriyajdan ses gelmesi olası bir sorundur. Çözümü çok zor değil ancak biraz maliyetlidir. Debriyajdan gelen sesler iki farklı durumda ortaya çıkar.

  • Rölantide ses gelir, debriyaja basıldığında kesilir
  • Vites değiştirildiğinde gelir

Debriyaja Basıldığında Sesin Kesilmesi

Eğer debriyaj pedalına bastığınızda ses kesiliyorsa sorunun kaynağı büyük olasılıkla debriyaj rulmanıdır. Debriyaj seti içerisinde yer alan bu parça, baskı balata ve rulman olarak set halinde değiştirilir. Aynı zamanda işlem için aracın şanzımanının sökülmesi gerekir. İşlem süresi genellikle yarım gündür.

Vites Değişiminde Ses Gelmesi

Eğer vites değiştirirken ses duyuyorsanız sorun debriyajdan değil, şanzımandan kaynaklanıyor olabilir. Ancak sesin oluşmasının nedeni debriyaj olabilir. Debriyaj sistemi elemanlarından biri olan debriyaj merkezi, zamanla görevini yapamaz hale gelir. Bununla birlikte merkez çalışmadığında debriyaj sistemi de tam anlamıyla çalışamaz. Sonuç olarak vites değişiminde tam ayırma olmadığı için ses çıkabilir. Bu sesin bir başka nedeni de debriyaj baskısının arızalanmasıdır. Baskı arızalandığı için ayırma işlemi tam olarak gerçekleşmez. Ayırma yapamadığı için vites geçişlerinde ses çıkabilir. Bu durumda debriyaj seti değişimi ile sorun çözülebilir.

Debriyaj Pedalına Basmadan Vites Değiştirmek

Debriyaj Pedalına Basmadan Vites Değiştirmek

Düz vites araç kullanırken en çok dikkat edilmesi gereken noktanın debriyaj pedalı olduğu öğretilir. Hatta debriyaj-gaz ayarını en hafif şekilde gerçekleştirmek ustalığın ilk belirtilerindendir. Bu nedenle debriyaj teli kopmadığı sürece debriyaja basmadan vites değiştirmek tercih edilmez. Zaman zaman yarışçıların da zamandan tasarruf etmek için bu yöntemi tercih ettiği olur. Aslında baskı-balata gibi parçaların ömrünü uzatması bakımından çok daha kötü bir yöntem olduğu söylenemez. Fakat doğru yapılmadığında şanzımanı tamamen dağıtabilir. Çünkü şanzıman ile motoru birbirinden ayıran bu pedal, aracınızı kullanırken sağlıklı bir şekilde vites değiştirmenizi sağlar. Böylece sizi pek çok dertten de kurtarmış olur.

Debriyaj Kullanmadan Nasıl Vites Değiştirilir?

Teknik olarak debriyaj pedalına basmadan da vites değiştirebilmeniz mümkün. Nasıl mı? Eğer debriyajı kullanmadan vites küçültmek veya büyütmek istiyorsanız aracın mutlaka hareket halinde olması gerekiyor. Ancak asıl önemli nokta, motor ve şanzıman arasında sıfır tork aktarımı olması.

Başlarken aracın gaz pedalına basarak belli bir devire çıkarmalısınız. Bu aralık genellikle &#; devir olarak tavsiye ediliyor. Daha sonra ayağınızı gazdan çekip vitesi değiştirmeniz gerekiyor. Bu kısa aralıkta aracın motor dönüş hızıyla şanzımanı eşit hale geliyor. Eğer hızlı davranmazsanız eşit dönüş hızı kaçacaktır. Vites değiştirmekte ısrarcı olursanız aracınıza zarar verebilirsiniz. Aynı zamanda trafikteki diğer sürücüleri de tehlikeye atacağınızı hatırlatmakta fayda var. Bu nedenle debriyajsız vites değiştirme yöntemini zorunda kalmadıkça kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Yarım Debriyaj Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yarım Debriyaj Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Geçmişten günümüze sürücüler, debriyaj kullanımı konusunda farklı teknikler geliştirdi. Bunlar arasında en yaygın olanlardan biri de yarım debriyaj yöntemi. Bu tabir, motor ile vites kutusu arasındaki bağlantı dişlilerinin ayrıldığı orta noktayı işaret ediyor. Yol koşullarının zorlayıcı olduğu dik yokuşlarda ve eğimli arazilerde yarım debriyaj tercih ediliyor. Aracın kaymadan veya stop etmeden yola tutunmasına yardımcı olan bu taktik, genellikle aracın ilk hareket ettiği anda gerçekleştiriliyor.

Peki, Yarım Debriyaj Nasıl Yapılıyor?

Yarım debriyaj yöntemini uygulamak istiyorsanız hem debriyaj hem de fren pedalına sonuna kadar basmalısınız. Sonrasında debriyajdan ayağınızı kontrollü olarak kaldırmanız gerekiyor. Bu noktada aracın hafifçe titremeye başladığını göreceksiniz. İşte debriyaj pedalındaki ayağınızı bu noktada sabitlemelisiniz. Bununla birlikte fren pedalını yavaşça serbest bıraktığınızda aracın arkaya doğru kendini salmadan rahatça harekete geçtiğini göreceksiniz. Freni bıraktıktan sonra yine gaz vermeye başlayıp bu sırada debriyajı yavaş yavaş bırakabilirsiniz.

Yarım Debriyaj Araca Zarar Verir mi?

Sürücü eğitimlerinde dahi yer alan bu yöntemin kanıtlanmış bir zararı bulunmuyor. Ancak çok sık kullanıldığında fren sistemine zarar verebileceği söyleniyor. Eğimli yollarda, arkadaki araca zarar vermeden hareket etmek ve zorlu arazilerde daha rahat bir sürüş gerçekleştirmek için yarım debriyaj yöntemi otomotiv dünyasında kabul görüyor.

Debriyaj pedalı hakkında derlediğimiz bu bilgilerin faydalı olduğunu düşünüyorsanız baskı balata hakkındaki bu içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Şeyda Çınar

Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunuyum. Küçük yaşlarda başlayan yazma merakım, bugün mesleğim haline geldi. Otomotiv dünyasına dair tüm bildiklerimi, yeni öğrendiklerimi ve yaşanan gelişmeleri Arabam Blog'da sizlere aktarmaya çalışıyorum.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası