istifa nasıl yazılır örnek / İşten ayrılma dilekçesi nasıl yazılır? Nelere dikkat etmek gerekir?

Istifa Nasıl Yazılır Örnek

istifa nasıl yazılır örnek

İstifa dilekçesi örneği nasıl yazılır ? İşte istifa dilekçesi örnekleri

İşinizde daha iyi bir konuma gelmek istiyor olabilirsiniz, hayatınızda değişiklik yapmak istiyor olabilirsiniz ya da mevcut işinizden memnun değilsinizdir Bunun gibi birçok sebebe sahip olabilirsiniz.

İSTİFA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

Mevcut işvereninizi iyi şartlarda bırakmak önemlidir. Bu yüzden sizin için istifa dilekçesi örnekleri oluşturduk.

Farklı durumlar için bir dizi örnek istifa mektubu da görebilirsiniz. Bunlar, ister profesyonel bir işten, ister perakende satıştan ya da sıradan bir işten istifa ediyorsanız dahi geçerlidir.

Standart bir istifa dilekçesi yazmak istiyorsanız…

Tarih: …./….. /……

….… A.Ş.

…….. İnsan Kaynakları Müdürlüğü'nün Dikkatine,

../../…. tarihi itibariyle başlamış olduğum …… görevinden ../../…. itibariyle ayrılmak istediğimi bildiriyorum.

Şirketinizde çalıştığım süre boyunca ekibinizin bir parçası olmaktan zevk aldığımı ve bana sunduğunuz fırsatlar için minnettar olduğumu bilmenizi isterim.

İstifamın kabulü ile ilgili gereğinin yapılmasını arz ederim.

Saygılarımla,

Ad Soyad:

İmza:

İşyerinizden Kendi İsteğinizle Ayrılıyorsanız

Tarih: …./….. /……

….… A.Ş.

Müdürlüğü'ne,

………………………..'nin ……………………… adresindeki işimden kendi isteğimle kişisel sebepler nedeniyle ../../…. tarihi itibariyle ayrılmak istediğimi bildiriyorum.

Gereğinin yapılmasını ve tarafımın konu hakkında bilgilendirilmesini arz ederim.

Saygılarımla,

Ad Soyad:

İmza:

Bu istifa dilekçesini indir

Yeni bir Kariyer Fırsatı Yakaladıysanız

Tarih: …./….. /……

….… A.Ş.

Müdürlüğü'ne,

Bu dilekçeyi şirketinden, pozisyonundan istifamın resmi bildirimi olarak sunmak için yazıyorum. Kariyer hayatım için yeni bir iş fırsatı teklif edildi ve çalışma teklifini kabul etme kararı aldım. Bu nedenle ../../…. tarihi itibariyle ayrılmak istediğimi bildiriyorum.

Çalıştığım süre boyunca şirketinizin ve ekibinizin bana kazandırdığı deneyimler için son derece minnettarım.

Gereğinin yapılmasını ve tarafımın konu hakkında bilgilendirilmesini arz ederim.

Saygılarımla,

Ad Soyad:

İmza:

İşyerinizden İstifa Sonrası Ödeme Almanız Gerekiyorsa

Tarih: …./….. /……

….… A.Ş.

Müdürlüğü'ne,

Firmanızın ……… adresindeki işyerinde Pozisyonunda çalışmaktayım. Kişisel sebepler nedeniyle kendi isteğimle ….. /…./ …. tarihinden itibaren işimden ayrılmak istiyorum. İşten ayrılışım nedeniyle tarafıma ödenmesi gereken sosyal hak ve güvencelerimin ödenerek işten ayrılışımın gerçekleştirilmesini talep ediyorum.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Ad Soyad:

İmza:

Çalışanın Bilgileri:

T.C. No:

Sigorta No:

Adres:

Cep Tel. No:

Bu istifa dilekçesini indir

Memurluktan İstifa Ediyorsanız

Tarih: …./….. /……

…. BAKANLIĞI'NA ………….. İL MÜDÜRLÜĞÜ'NE …… MÜDÜRLÜĞÜ'NE,

sayılı Kanunun "Çekilme:" başlıklı ve Maddesinde belirtilen, devlet memurları kanunda belirtilen esaslara göre ve bağlı olduğu kuruma yazılı olarak başvurarak memurluktan çekilebilir hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki kanun hükmü gereğince, memuriyet görevinden çekilmek istiyorum.

Gereğini arz ederim.

Ad Soyad:

Adres:

Sicil No:

T.C. Kimlik No:

Cep No:

Mavi Yaka Çalışanlar İçin İstifa Dilekçesi

Tarih: …./….. /……

……………….'ne,

….. /….. /….. tarihinden itibaren çalıştığım ……………………………. adresinde bulunan işyerinizden….. /….. /….. tarihinde ayrılmak istediğimi bildiriyorum.

İşyerinizde çalışma sürem zarfında doğan tüm haklarımı aldım. İşyerinizden ayrılış kararımı şahsi nedenlerimde, kendi istek ve rızamla herhangi bir baskı altında olmadan aldığımı bilmenizi isterim.

Gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim.

Çalışanın bilgileri:

T.C. No:

Sigorta No:

Adres:

İmza:

Bu istifa dilekçesini indir

Taşınma İstifa Mektubu Örneği

Tarih: …./….. /……

….… A.Ş.

Müdürlüğü'ne,

Maalesef, bünyesinde , pozisyonumdan istifamı sunmak için yazıyorum. Son iş günüm sözleşmemin bildirim süresine uygun olarak ..// tarihidir.

Ailemle birlikte 'a yerleşiyorum ve kendime yeni bir iş arayacağım. Ayrıca, ayrılmadan önce yerime gelecek kişinin işe alımına ve eğitimine yardımcı olmaya hazır olduğumu ve sorunsuz bir geçiş dönemi sağlamak için tüm işlerimin tamamlanmasını ve / veya teslim edilecek bir konumda olmasını sağlayacağımı lütfen unutmayın.

Bu süre boyunca bana çalışma fırsatı verdiğiniz için teşekkür etmek istiyorum.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Ad Soyad:

İmza:

İleri Seviye Eğitim İstifa Mektubu Örneği

Tarih: …./….. /……

….… A.Ş.

Müdürlüğü'ne,

Üniversitede tam zamanlı eğitim almak için 'deki pozisyonumdan istifa edeceğimi gösteren resmi bir bildirim olarak kabul edin.

İş sözleşmem uyarınca, önceden bildirimde bulunuyorum ve son iş günüm /../ olacaktır.

[Şirket Adı] için çalışma fırsatı verdiğiniz için teşekkür eder, size ve şirketinize en iyi dileklerimi sunarım.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Ad Soyad:

İmza:

Dijital (E-Posta) İstifa Mektubu Örneği

Bazı durumlarda, işinizden istifa etmenin en iyi yolu bir e-posta istifa mesajı göndermektir. Mümkünse, patronunuza bizzat söyleyerek işinizden istifa etmek en uygunudur. Bununla birlikte, bazı durumlarda, mümkün değildir. Örneğin, uzak bir pozisyonunuz varsa veya patronunuz başka bir şehirde veya ülkede çalışıyorsa, bizzat istifa edemeyebilirsiniz. Bu durumda, işinizi e-postayla bıraktığınızı duyurmaya karar verebilirsiniz.

E-posta Konu Satırı: Adınız İstifa

Sayın Bay / Bayan. Soyadı,

olarak görevimden istifa ettiğimi bildirmek için yazıyorum. Son günüm olacaktır.

Bu şirketin bana sağladığı tüm fırsatlar için çok teşekkür ederim. Son üç yılda çok şey öğrendim ve tüm meslektaşlarımın nezaketini de asla unutmayacağım.

Yıllarca bana verdiğiniz destek ve cesaretiniz için tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Ad Soyad:

İmza:

İstifaGündemGüncelHaberler

Dilekçeler

Ayrılma koşulları ne olursa olsun, İşçiler tazminat haklarını verilmesi gerekiyor. Şirket menfaati olduğu gibi işçi emiği menfaatıda öfunduszeue.infoırlayabileceğiniz istifa dilekçesi örneği sizler için derledik, aşağıda örnekleri inceleyebilir

İşçinin, haklı nedenle derhal fesih hakkı sayılı İş Kanunu’nun maddesinde, 3 başlık altında düzenlenmiştir. Genel olarak iş sözleşmesini fesih hakkı, hak sahibine karşı tarafa yöneltilmesi gereken tek taraflı bir irade beyanı ile iş sözleşmesini derhal veya belirli bir sürenin geçmesi ile ortadan kaldırabilme yetkisi veren bozucu yenilik doğuran bir haktır.

sayılı İş Kanunu’nun 24 üncü maddesinde kaleme alınmış olan işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkının, düzenlenme şekli tadadî değil tahdidî niteliktedir. Bu demek olmaktadır ki işçinin, maddede bulunmayan bir sebeplehaklı nedenle derhal fesih hakkını kullandığından bahsedilemez.

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki, işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanabilmesi için iş sözleşmesinin belirli süreli iş sözleşmesi ya da belirsiz süreli iş sözleşmesi olması arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. İşçinin geçerli sebeple fesih hakkını kullanabilmesi sadece belirsiz süreli iş sözleşmelerinde mümkünken haklı sebeple fesih hakkı ise belirli ya da belirsiz olsun ayrım olmaksızın bütün iş sözleşmeleri bakımından geçerlidir.

HAKLI NEDENLERLE İŞ SÖZLEŞMESİNİ FESİH EDİP İŞTEN ÇIKAN İŞÇİ İHBARI BEKLEMEK ZORUNDA MI?

 İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ?

1-Haklı nedenlerle iş akdini fesih eden işçi ihbar süresini beklemek zorunda değildir. İşverene ihtar çektiği tarih itibari ile gidip başka bir işte çalışabilir ve işsizlik maaşı için ise İŞKUR’a başvurusunu yapması gerekir. 

2-Özel neden, aile sebepler, başka bir iş buldum, ailemden birisi hasta, memur oldum, başka ile taşınacağım, gibi özel ve kişisel nedenlerden dolayı istifa etmeniz durumunda işçi işverene ihbar tazminatı ödeyebileceği gibi ihbar süresinde beklemek zorundadır. 

3-İşsizlik maaşı almayan kişi dava açması durumunda dava sonunda bir ay içinde mahkeme kararını İŞKUR’a götürerek kaç ay boşta kalmış ise toptan işsizlik maaşı alma hakkı var ise bunu alabilir. 

                              ………………………… Hizmetleri  A.Ş.

Konun    : İş Sözleşmesinin Fesi

Tarih      : …/…

Ben …/…/ tarihinden beri fiilen kesintisiz olarak ../…/ tarihine kadar işyerinizde çalıştım ancak iş kanunun ve borçlar kanunun da doğan yasal haklarımın yasaların öngördüğü şekilde tarafıma verilmemiştir. Bir çok haksızlığa maruz kaldıfunduszeue.info sebeple iş kanunun Maddesi gereğince fazlaya ilişkin haklarım saklı kalarak iş sözleşmemi tek taraflı olarak fes ediyorum.

Sonuç : Yukarıda belirttiğim nedenlerle Kıdem tazminatımın, fazla mesai ücret alacağımın, prim ve maaş, Ulusal bayram ve Genel tatil ücret alacağımın, Hafta tatil ücretim ,Maaş alacağım, yıllık izin ücretimin vs. diğer tüm işçilik alacaklarımın karşılığı olan toplam …funduszeue.info yi 1 gün içinde sizdeki maaş hesabıma yatırmanızı, aksi takdirde işçi alacaklarının tahsili için yasal yollara müracaat edileceğini ihtar ediyorum.

                                                                                                Abdurrahman KONYAR 

06 06 

03 03

İşçilerin İstifa dilekçesi böyle olmadır asla işveren istediği şekilde yazmayın

Yazımıza tıklayıp okumaya başladığınıza göre sanırız bu sıralar hayatınızda birtakım değişiklikler yapmak üzeresiniz. İşe girmek kadar işten ayrılmanın da doğal olduğu kariyer hayatımız boyunca daha kaç yöneticiyle tanışıp, daha kaç iş arkadaşı edineceğimizi bilemiyoruz. Bildiğimiz şu ki her son bir başlangıç. Belki işten ayrılma konusunda kararınız kesin… Belki de içinizde bir yerlerde kısıt sesler var ve sizi sürekli “emin misin?” girdabına sokuyor. Ne yaşadığınızı bilmeyiz elbette ancak ne hissettiğinizi sanırız anlayabiliriz. Nasıl mı? İş değiştirme konusunda emin olup olmadığınızı sorguladığınız bu süreçte kendinize sorduğunuz bazı sorunlarla çözüme daha rahat ulaşabilirsiniz. Sizin için hazırladığımız “İş değiştirme zamanının geldiğini işaret eden durumlar nelerdir?” başlıklı yazımızda detaylıca ele aldık. Yazıyı okumak için TIKLAYIN.

Buraya kadar her şey tamam. Artık ikna oldunuz; bu iş bitti. Şimdi sizi nasıl bir prosedür bekliyor bundan bahsedelim. İşten ayrılmak için öncelikle bazı prosedürleri yerine getirmeniz gerekir. Bunlar da birkaç adımdan oluşur. Öncelikli olarak eğer planlı bir şekilde işten ayrılıyorsanız bu durumda iş kanununda yer alan maddelere göre bir ayrılık süreci yaşamanız gerekir. Eğer 6 aydan kısa bir süredir çalışıyorsanız 2 hafta önceden işten ayrılma dilekçenizi vermeniz gerekir. 6 ila 18 aylık bir çalışmanız var ise bu durumda 4 hafta öncesinden haber vermeniz gerekir. Çalışma süreniz 1,5 yıl ila 3 yıl arasındaysa 6 hafta, 3 yıldan fazlaysa da 8 hafta öncesinden işten ayrılma dilekçenizi vermeniz gerekir. Bu aynı zamanda sizin profesyonelliğinizin bir parçasıdır. Yaşadığınız ortam ve şartlar ne olursa olsun saygılı bir şekilde yolları ayırmak daima iyi hatırlanmanızı sağlayacaktır.

İstifa dilekçesi nasıl yazılır?

  • İstifa dilekçesini zamanında teslim edin

Ayrıldığınız şirkete ve kendinize olan saygınız için istifa dilekçesini zamanında teslim edin. Kendinize saygınız dedik çünkü bu aynı zamanda profesyonelliğinizin de bir göstergesi olacaktır. Yukarıda belirttiğimiz zamanlar çerçevesinde işten ayrılma dilekçenizi oluşturun böylece işvereninizi mağdur etmemiş olursunuz.

Belki içiniz çok dolu. Söylemek istediğiniz onca şey var. Belki de en kötüsü haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsunuz. Eğer içinizin böyle rahat edecekse yöneticinizle yapacağınız yüz yüze konuşma esnasında nelerden muzdarip olduğunuzu nelerden rahatsız olduğunuzu ve ayrılma nedenlerinizi saygılı bir şekilde izah edin. Ancak iş yazıya dökmeye gelince şikâyetten kaçının. Şikâyetlerle dolu bir istifa dilekçesi itici duracaktır. Dilekçenizde sadece amacınızı belirtin. Kısa ve öz yazın, nedenlere nasıllara girmeyin.

Yazı dilinde bir sonraki kariyer yolculuğunuzu düşünün. Kullandığınız kelimeler, büründüğünüz tavır, üslubunuz ve daha pek çoğu sizin aslında karakterinizin de bir parçası. Unutmayın ki ayrıldığınız iş son işiniz değil, mutlaka kapanan bir kapı başka bir yerde açılacaktır. Bu nedenle cümlelerinizi yangınla değil içinizi soğutarak ferah bir şekilde kurun.

Ne olursa olsun istifa dilekçesi yazarken iş yeriniz ile aranızı bozmadan, seviyeli bir şekilde ayrılmaya çalışın ki referansınız güzel olsun. İyi referans, güzel işler için harika bir teminattır. Bu nedenle çalışma arkadaşlarınızla da yöneticinizle de yolları ayırırken ilişkilerinizi güzel bir seviyede tutmaya özen gösterin.

İstifa dilekçesi örneği

Her kurumun kendine göre işleyen bir prosedürü vardır. Bazı yerlerde direkt yöneticiniz ile muhatap olurken bazı iş yerlerinde insan kaynaklarına yönelmeniz gerekebilir. Genel olarak söz etmek gerekirse aşağıdaki gibi bir istifa dilekçesi örneğinden bahsedebiliriz.

XXX İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğüne
XXX  tarihinden itibaren çalıştığım şirketinizde XXX nedeniyle XX/XX/XXXX tarihi itibari ile istifa ederek ayrılmak istiyorum.
Gereğinin yapılmasını arz ederim.
Ad-Soyad:
İmza:

İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır ve Ne Zaman Verilir? İstifa Dilekçesi Örnekleri

İşten ayrılmak amacını işverene resmi olarak bildirmek için verilen mektuba istifa dilekçesi denmektedir. Olası bir istifa etme düşüncesi ile karşı karşıya kaldığınızda nasıl istifa edileceğini ve en uygun istifa dilekçesinin nasıl yazılacağını bilmekte fayda vardır.

İSTİFA DİLEKÇESİ NEDİR?

İstifa dilekçesi nedir sorusunun cevabı her ne kadar yukarıda kısaca belirtilmişse de üzerinden geçmekte fayda vardır. İstifa dilekçesi, kaba bir tabir ile, bir çalışan tarafından işverene gönderilen ve artık o iş yerinde çalışmayacağını bildiren resmi bir mektuptur. Başka bir değişle, işten ayrılma kararının işy erine yazılı olarak bildirilmesidir. İstifa dilekçesinin verilmesindeki amaç; resmi bir bildirim kaydı oluşturmak, çalışanın son günü hakkında ayrıntılı bilgi vermek, olası bir dava durumunda da hukuki dayanak oluşturmaktır.

İSTİFA DİLEKÇESİ NE ZAMAN VERİLMELİDİR?

İstifa dilekçesi verileceği zaman dikkat edilmesi gereken belki de en önemli nokta istifa dilekçesinin ne zaman verileceğidir. Zira istifa dilekçesinin ne zaman verileceğine dikkat edilmez ise, kişi hukuki yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle 'istifa dilekçesi ne zaman verilmeli' sorusunun cevabı oldukça önemlidir.

İşten planlı bir şekilde ayrılma durumu söz konusu olduğunda, iş sözleşmelerinin feshinden önce, işten ayrılma durumunun işverene bildirilmesi gerekmektedir. İşte bu bildirimi sağlayan şey de istifa dilekçesidir. İstifa dilekçesinin nasıl hazırlanacağını ele almadan önce, bu dilekçenin ne zaman verileceğinin açıklanmasında fayda vardır, zira İş Kanunu'nda belirtilen sürelere uyulmadığı taktirde, kişinin mağdur olması pek mümkündür. Bu süre mağduriyeti en aza indirmeyi hedefleyen ve sayılı İş Kanunu'nun maddesinde yer alan bir kavramdır. İhbar süresi olarak bilinen bu süre, işten ayrılmaya karar veren işçinin, işverenine bu kararı ne kadar süre içerisinde bildirmesi gerektiğini ifade etmektedir. Çalışanlar ihbar sürelerine uymak zorunda değildir. Lakin bu sürelere uyulmadığı taktirde, kişi, belirli hukuki yaptırımlara tabi tutulabilmektedir.

Yani, işinizden ayrılırken, İş Kanunu'nda yer alan maddelere uygun bir şekilde ayrılık süreci yaşamanız gerekmektedir. İlgili maddeye göre, işinizde altı aydan kısa bir süredir çalışıyorsanız, işten ayrılma dilekçenizi işten ayrılma tarihinizden iki hafta evvel; işinizde altı ay ile bir buçuk yıl arası bir süredir çalışıyorsanız işten ayrılma dilekçenizi işten ayrılma tarihinizden dört hafta evvel; işinizde bir buçuk yıl ile üç yıldır çalışıyorsanız işten ayrılma dilekçenizi işten ayrılma tarihinizden altı hafta evvel; işinizde üç yıldan fazla bir süredir çalışıyorsanız da, istifa dilekçenizi, işinizden ayrılacağınız tarihten sekiz hafta evvel vermeniz gerekmektedir. Aksi halde size, ihbar tazminatı ödenmesi gibi hukuki yaptırımlar uygulanabilir.

İSTİFA DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

İstifa kararı çoğu zaman oldukça zor bir süreç olsa da, istifa dilekçesi yazılması en kolay dilekçelerden biridir. Zira istifa dilekçesinin içermesinde fayda olan birtakım hususları olsa da, kesin bir kalıbı bulunmamaktadır. İşten ayrılmaya karar verildiğinde bu durum insan kaynaklarına yahut çalışılan yerde insan kaynakları uzmanı yoksa direkt olarak yöneticiye bildirilmelidir. Akabinde ise bir istifa dilekçesi veya istifa mektubu kaleme alarak istifanın ilgili yerlere bildirilmesi gerekir. Peki istifa dilekçesi nasıl yazılır? Her ne kadar istifa dilekçesi öznel olsa da, içinde bulunmasında fayda olan unsurlar şunlardır:

  • İstifa dilekçesi insan kaynakları birimine yahut yöneticiye hitaben kaleme alınmalıdır,
  • İstifa dilekçesinde işe giriş günü ve çalışma süresi belirtilmelidir,
  • Çalışılan yerin (kurum, şirket vb.) ismi, adresi ve kişinin burada hangi pozisyonda çalıştığı yazılmalıdır,
  • İstifa dilekçesinde, istifa nedenine detaylı yer verilmesi zorunlu olmamakta, lakin kişinin neden istifa ettiğinin belirtilmesi gerekmektedir (kendi iradesi ile işinden ayrıldığının)
  • Her halde, tüm yasal hakların saklı tutulduğu yazılmalıdır,
  • İstifa dilekçesine kanunda öngörülen bekleme süresi sonunda istifa edildiği belirtilmelidir,
  • Metin içerisinde kişinin isim ve soy ismi, işyerinden hangi tarihte ayrılacağı ve dilekçenin hangi tarihte yazıldığı bulunmalıdır. Ayrıca dilekçe ıslak imza ile imzalanmalıdır.

HAKLI NEDEN İLE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ DURUMUNDA NE OLUR?

sayılı İş Kanunu'nun maddesi iş sözleşmelerinin çalışan tarafından, herhangi bir bildirim süresi olmadan, feshine ilişkin esasları düzenlemektedir. Aşağıda belirtilen durumlardan birinin ortaya çıkması halinde iş akdinin devamı, işçi için çekilmez hale geleceğinden, işçinin yukarıda belirtilen bildirim sürelerine uymaksızın derhal fesih hakkı vardır. Lakin belirtmek gerekir ki, bu sebeplerin ortaya çıkması, iş akdini kendiliğinden sona erdirmemekte, yalnızca bir hak doğurmaktadır. Yani bu sebeplerle işinden ayrılacak kişinin, yine de bir istifa dilekçesi yazmasında fayda bulunmaktadır.

İş akdinin işçi tarafından haklı nedenle feshi kanunda, "sağlık sebepleri'' , "ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri sebepler" ile "zorlayıcı sebepler" olmak üzere üç grup halinde düzenlenmiştir. İşte bu nedenlerden birine dayanarak, yani haklı neden ile iş sözleşmesinin feshi durumunda, istifa dilekçenize eklemeniz gerek bir husus daha ortaya çıkacaktır. İş sözleşmesini haklı nedenle feshedecek kişinin, istifa dilekçesine yukarıdakilere ek olarak, 2iş sözleşmesini haklı nedenle derhal feshettiğini' açık bir şekilde yazması gerekmektedir.

EVLİLİK NEDENİ İLE İSTİFA DURUMUNDA NE OLUR?

Çalışırken evlenen herkesin kafasında yer alan 'evlilik nedeni ile istifa durumunda ne olur?' sorusunun cevabına da değinmek gerekmektedir. Öncelikle belirtmek gerekir ki, evlilik nedeni ile işten ayrılma yalnızca kadın işçiler için düzenlenmiş bir yasal haktır. Bu nedenle burada bahsedilen durum sadece kadınları kapsamaktadır. Zira erkeklerin evlilik nedeniyle işten ayrılması özel bir neden olmayıp, bu doğrultuda da kıdem tazminatına hak kazanılması mümkün değildir.

Sayılı İş Kanunu'nun maddesine göre evlilik nedeniyle işten ayrılan bir kadın, kıdem tazminatına hak kazanabilecektir. Evlenen kadınlar kanunda belirtilen süre ve usullere uymak şartıyla işten ayrıldıkları taktirde kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar. Bu şekilde kıdem tazminatına hak kazanabilmenin de önemli bir şartı bulunmaktadır. Bu şart; kadın işçinin çalıştığı sırada evlenmesi gerektiğidir. Zira işe girdiği tarihte halihazırda evli olan kadın işçi bu hakkı kullanamaz. Lakin evli bir kadın işyerinde çalışırken boşanıp, akabinde tekrardan evlenir ise, kanunda öngörülen 'çalışırken evlenme' şartı yerine getirildiğinden, kadın işçi belirtilen yasal süre içerisinde kıdem tazminatını talep edebilecektir. Belirtmek gerekir ki, evlilik nedeniyle işinden ayrılan ve kıdem tazminatı almak isteyen kadın işçinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde istifa etmesi ve istifa dilekçesini vermesi gerekmektedir. Aksi halde, yani bu süre 1 yılı geçiyorsa, bu hakkın kullanılması kesinlikle mümkün olmayacaktır.

Evlilik nedeni ile istifa dilekçesi vermek isteyen kadının yerine getirmesi gereken birtakım prosedürler bulunmaktadır. Bunlardan ilki, evlilik nedeni işten ayrıldığını belirten bir istifa mektubu yazmasıdır. Aksi halde kadın çalışan, işyerinden ayrılmasından sonra kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır. Bu istifa dAynı zamanda işverenin talep etmesi durumunda, evlilik tarihini gösteren bir belgeyi de istifa mektubu içerisine eklemesi gerekmektedir.

Peki, evlenme nedeni ile istifa dilekçesi veren kadın, daha sonra başka bir yerde çalışabilir mi? Bu sorununda cevaplanmasında fayda vardır. Yargıtay kararlarına göre, evlilik nedeniyle işinden ayrılan bir kadın, daha sonra başka bir yerde çalışabilecektir. Yani bu konuda herhangi bir yasak yahut yaptırım bulunmamaktadır. Hatta kadın, işinden ayrıldıktan hemen sonra, yani ara vermeksizin, başka bir iş yerinde çalışmaya başlayabilir.

İSTİFA DİLEKÇESİ ÖRNEKLERİ

İstifa dilekçesi, kişinin neden istifa ettiğine göre farklılaşabilmektedir. Zira istifa bir irade beyanıdır. Bu nedenle farklı şekillerde yazılabilir. Burada genel bir istifa dilekçesi örneği verilecekte olup, kişisel durumunuza göre bu dilekçenin farklılaşabileceğini belirtmekteyiz.

A. Kendi iradeniz ile istifa ediyorsanız:

…………………………. A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürlüğü'nün Dikkatine/ Sayın ………………,

Şirketinizin/İşyerinizin …….…………………adresinde bulunan ofisinde/şubesinde …/…/ - …/…/ tarihleri arasında ………………… pozisyonunda/görevinde çalışmış bulunmaktayım.

İşyerinizden şahsi gerekçelerimle ve kendi isteğim ile, hiçbir baskı olmaksızın, İş Kanunu'nda öngörülen ihbar süresine uyarak …/…/ tarihinde ayrılmak istemekteyim. Kanun ve iş sözleşmesinden doğan her türlü hukuki hak ve alacağımı saklı tuttuğumu belirtmekteyim. Gerekli işlemlerin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Saygılarımla

İsim/ Soy isim

İmza

…/…/

B. Evlilik nedeni ile istifa ediyorsanız:

…………………………. A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürlüğü'nün Dikkatine/ Sayın ………………,

Şirketinizin/İşyerinizin …….…………………adresinde bulunan ofisinde/şubesinde …/…/ - …/…/ tarihleri arasında ………………… pozisyonunda/görevinde çalışmış bulunmaktayım.

…/…/ tarihinde evlendim. sayılı İş Kanunu'nun kıdem tazminatıyla ilgili yürürlükteki maddesine dayanarak, evlilik nedeniyle …/…/ tarihinden itibaren geçerli olmak üzere iş sözleşmemi sona erdiriyorum. Kanun ve iş sözleşmesinden doğan her türlü hukuki hak ve alacağımı saklı tuttuğumu belirtmekteyim. Gerekli işlemlerin yapılmasını ve kıdem tazminatımın tarafıma ödenmesi hususundaki talebimi bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla

İsim/ Soy isim

İmza

…/…/

C. Haklı nedenle istifa ediyorsanız:

…………………………. A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürlüğü'nün Dikkatine/ Sayın ………………,

Şirketinizin/İşyerinizin …….…………………adresinde bulunan ofisinde/şubesinde …/…/ - …/…/ tarihleri arasında ………………… pozisyonunda/görevinde çalışmış bulunmaktayım.

İşyerinizden haklı neden ile, İş Kanunun maddesi gereğince fazlaya ilişkin haklarımı saklı tutarak, iş sözleşmemi tek taraflı olarak derhal feshetmekteyim. Kanun ve iş sözleşmesinden doğan her türlü hukuki hak ve alacağımı saklı tuttuğumu belirtmekteyim. Gerekli işlemlerin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Saygılarımla

İsim/ Soy isim

İmza

…/…/

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası