tehassür ne demek / Tahassür ne demek, örnek cümleler | Huzur Sayfası / İslami bilgi kaynağınız

Tehassür Ne Demek

tehassür ne demek

Tahassür ne demek, TDK'ya göre Tahassür kelime anlamı nedir, nasıl kullanılır?

Gündelik yaşantımızda bir birinden ilginç hiç duymadığımız veya çok az duyduğumuz kelime bulunur. Bunlardan bazılarının anlamı bilemeyiz. Bu sebeple bu kelime ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Tahassür ne demek? Tahassür TDK'ye göre sözlük anlamı nedir? Detayları ile düzenledik…

Günlük yaşantımızda bazen hiç duymadığımız, bilmediğimiz kelimelerle karşılaşabiliyoruz. Bu durumda internette kısa bir araştırma yaparak bu kelimelerle ilgili fikir ve bilgi sahibi oluyoruz. İşte o kelimelerden bir tanesi tahassür kelimesi. Peki tahassür ne demek? Türk Dil Kurumu (TDK) sözlük anlamına göre tahassür nedir, tahassür kelimesinin kaç anlamı var? İşte bu sorularınızı bu içerikte bulabilirsiniz.

ne demek

TAHASSÜR NE DEMEK, TDK'YE GÖRE ANLAMI NEDİR?

Tahassür kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir.
Tahassür kelimesi Arapça kökenlidir.

TDK'ya göre tahassür kelimesi anlamı şu şekildedir:

- Özlem
- Kavuşmak istenen şey veya kimse için üzülme, yanıp yakılma

TAHASSÜR CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI

- Neveser'in gönlünde elem bulaşığı bir tahassür, bir hicran...

Türk Dil kurumu anlamıkelime anlamıTDK anlamı nedir?

Etiketler :

Tahassür ne demek? Tahassür kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Türkçe, günümüzde Azeri, Kırgız veya Özbek Türkçesi gibi lehçelere ayrılmaktadır. Bu lehçeler Türkiye Türkçesi ile benzerlik gösterir. Türkçe dili aynı zamanda yaşayan ve ayrı dil haline gelmiş uzak lehçelere de sahiptir. Bunlar Yakutça ve Çuvaşçadır. Uzak lehçelerde pek mümkün olmasa da yakın lehçelerde kelimelerin kullanımı benzerdir. Ancak bu benzer kelimelerde, hatta ortak kullanılan kelimelerde bile bilinmeyenler olabilir. Bilinmeyen bu kelimelerin anlamına sık sık bakılır. Anlamı pek çok kişi tarafından araştırılan Tahassür kelimesi ne demektir? Tahassür TDK sözlük anlamı ve kökeni…

Tahassür Ne Demek? Tahassür TDK sözlük anlamı nedir?

  • Tahassür kelimesinin TDK sözlüğe göre 2 farklı anlamı vardır.
  • Tahassür kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
  • Tahassür kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı taḥassur şeklindedir.

Tahassür TDK sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. isim,eskimiş Özlem
  2. Kavuşmak istenen şey veya kimse için üzülme, yanıp yakılma

    Tahassür Kelimesinin Cümle İçerisinde Kullanımı

    "Neveser'in gönlünde elem bulaşığı bir tahassür, bir hicran..." - Attila İlhan

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Tahassür Ne Demek?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir