klomen kullanırken hamile kalınırmı / Klomen Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Klomen Kullanırken Hamile Kalınırmı

klomen kullanırken hamile kalınırmı

ReklamlarYeni Ümit Moda Akademisi

Bir sene korunmasız ilişki sonucunda hamile kalamayan kadınların merak ettiği yöntemlerden biri de klomen tedavisi ile hamile kalmak. Ve çoğunlukla klomen nedir, klomen nasıl kullanılır, klomen neden kullanılır, klomen tüp bebek tedavisinde nasıl kullanılır, klomen ile kolay gebe kalınır mı, klomen en fazla kaç ay kullanılır, klomen güvenli bir ilaç mıdır gibi merak edilen sorulardır cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Uyarı

Klomen Tedavisi Nedir?

Klomen 1 yıl boyunca korunmasız ilişki sonrasında hamilelik meydana gelmemesi durumunda kullanılan bir ilaçtır. Bu ilacı kullanarak kısırlık sorunu çözümlenebilir ve uygulanan tedaviye de klomen tedavisi denir.

Klomen tedavisi en bilinen en genel şekli ile yumurtalık üretimini teşvik eden bir yöntemdir. Gebelik oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Kadınlar tarafından yumurta çatlama ilacı olarak da bilinmektedir. Klomen tedavisi ile hamile kalan birçok kişi vardır. Bu tedavi ile yumurtanın istenen olgunluğa ulaşması sağlanıyor ve sonrasında çatlatma iğnesi yapılıyor sonrasında da belli bir süre sonra çiftlere cinsel ilişki tavsiye ediliyor.

Reklamlar

Klomen Tedavisinde İlaç Ne Sıklıkla Kullanılır?

Klomen tedavisi kısırlık sorunu yaşayan çiftçilerin en çok araştırdığı konulardan biridir. Kısırlık tedavisinde kullanılan bu ilaç çoğunlukla günde bir tane 5 gün boyunca alınması gerekiyor. Tabi ki ilacın dozunu da doktorunuzun tavsiye ettiğinin dışına çıkılmaması gerekiyor.

Vücudunuzun ilaca verdiği tepkiye göre klomen ilacının daha sık alınması da doktorunuz tarafından tavsiye edilebilir. Bulduğunuz ya da kulaktan dolma bilgilere değil doktorunuzun size önerdiği dozun dışına mutlaka çıkmamalısınız. Reçetenize harfiyen uymaya özen gösteriniz.

Diğer bir önemli nokta da ilacın her gün aynı saatte kullanılmasıdır. Klomen tedavisinde kullanılan ilaç çok uzun soluklu değildir belli bir süre kullanılmalıdır. Doktorunuzun size önerdiği süre boyunca ve önerdiği dozda almaya dikkat ediniz. Klomen tedavisinde olur da ilacı almayı unutursanız doktorunuza mutlaka bilgi vermelisiniz.

Klomen Tedavisi Neden Uygulanır?

Çoğunlukla klomen tedavisinin tüp bebek tedavisi uygulanmadan önce kısırlık tedavisinde kullanıldığı görülmüştür. Bu tedavi ile hamile kalmak doğal yollarla hamile kalmak gibi pek fark yoktur. Fakat klomen tedavisi hamilelik dışında başka hastalıkların tedavisi içinde kullanılabilir.

Reklamlar

Klomen tedavisi çoğunlukla kısırlık tedavisinde kullanılsa da kısırlık tedavisinin yanında yumurtalık fonksiyonlarını uyarmak, erken yumurtalık yetmezliği problemi, hipofiz salgı bezlerinde bazı sorunların olması, polikistik over sendromu rahatsızlığı, tüp bebek tedavisi gibi hastalıklarda da kullanılmaktadır.

Klomen Tedavisi Neden Uygulanır

1 yıl boyunca korunmasız ilişki sonucunda gebe kalamayanlara uygulanan klomen tedavisinde uygulanacak yumurta çatlatma iğnesinde ikiz gebelik oluşma ihtimalinin yüksek olduğu düşülse de aslında ikiz gebelik ihtimali yüzde 6 oranında artmaktadır. İkiz gebelik isteyenlerin klomen tedavisi hakkındaki bu bilgiyi bilmelerinde fayda vardır.

Tüp Bebek Tedavisinde Klomen Kullanımı

Klomen tüp bebek tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu yüzden tüp bebek tedavisini tercih edenler klomen nedir sorusunu araştırmaktadır. Bu ilaç ilk olarak yumurta çatlatma ilacı ile yumurtalık rezervine uygun dozda kullanılmaktadır. İlacın özelliği yumurtanın erkek üreme hücreleri tarafından döllenmeye hazır hale gelmesine yardımcı olmasıdır. Tüp bebek tedavisinde özellikle yumurtalık sayısı az olan kişilerde başarılı sonuçlar elde ediliyor.  Bu sebeple de klomen tedavisi yaygın bir şekilde tercih ediliyor.

Klomen Tedavisi ile Hamile Kalmak

Klomen ilacını kullanan kadınların büyük bir çoğunluğu döllenmeye hazır büyüklükte yumurtaya sahip olmaktadır. Bu da hamilelik ihtimalini arttırmaktadır. Klomen tedavisi ile yumurtanın gelişmesini sağlayan FSH hormonunda artış görülmektedir. Bu sebeple yumurta çatlatma ilacı ya da yumurta büyütme hapı olarak da isimlendirilmektedir. Ovülasyondan dolayı kısırlık sorunu yaşanıyorsa klomen tedavisi hamile kalma ihtimalini oldukça yükseltir.

Klomen İlacı En Fazla Kaç Ay Kullanılır?

Klomen ilacının en çok bilinen kullanım şekli 1 doz ve 50 mg olaraktır. Başlangıçta bu şekilde kullanılsa da ilerleyen dönemlerde 100 mg ya da 150 mg alınması tavsiye edilebilir. Bu ilaç kay kullanılmalıdır sorusu akıllara gelse de bilinmesi gereken diğer bir konu da aylarca kullanılacak bir ilaç değildir. Çoğu zaman 5 gün içildikten sonra bırakılır. Doktorunuz daha uzun süre ya da daha kısa süre kullanmanızı da isteyebilir.

Eğer yumurta çatlatma ilacı yani klomen tedavisi ile yumurta büyüklüğü istenen büyüklüğe ulaşsa dahi gebelik oluşmazsa bir sonraki gebelik döneminde klomen tedavisi tekrarlanabilmektedir. Yani tedavi sadece bir kere uygulanabilecek bir tedavi değildir.

Klomen Güvenli Bir İlaç Mıdır?

Klomen çok güvenli bir ilaçtır. Sadece ülkemizde değil dünyanın çoğu yerinde 1960 senesinden beri kullanılmaktadır. Bu ilaç yumurta çatlatma ilacı olarak da biliniyor. En düşük oranda yan etkileri ve yüksek başarı oranı sebebi ile klomen tedavisi doğurganlık tedavilerinin ilk aşaması olarak bilinmektedir.

Klomen Güvenli Bir İlaç Mıdır?

Bu tedavinin en iyi yanı da tüp bebek tedavisine gerek kalmadan bu tedavi ile hamile kalınabilmesidir. Bu tedavi ile hamile kalan çok kadın vardır. Ayrıca bu şekilde hamile kalmanın doğal yollarda hamile kalmadan bir farkı yoktur. Ve aynı zamanda ilacın hamileliğin etkisi hamilelik meydana geldiği gibi geçtiği için annenin karnındaki bebeğe hiç zararı yoktur.

Klomen Tedavisinin Yan Etkileri

Hastalar klomen tedavisini araştırırken çeşitli yan etkileri olduğunu görebilir. Ancak doktorunuzun tavsiye ettiği dozda ve süre boyunca alınması durumunda klomen tedavisi çoğunlukla herhangi bir yan etki oluşmamasını sağlıyor. Klomen tedavisi ilacı uzun süreli kullanılırsa bazı yan etkiler ortaya çıkabileceğini de belirtmek gerekiyor. Yan etkileri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

Bu tedavinin yan etkisi var mı şeklinde sorular hastaların en çok merak ettiği sorulardandır. İlacı doktorunuzun tavsiye ettiği dozda ve tavsiye ettiği süre boyunca kullanırsanız herhangi bir yan etkiye sebep olmaz. İlaç uzun süre kullanılırsa bazı yan etkilerle karşılaşılabilir. Bu yan etkilerin yumurta çatlatma ilacı nedeniyle yaşandığı da akla geliyor. Karşılaşılabilecek yan etkiler, OHSS (yumurtaların fazla büyümesi), karında sıvı toplanması, memelerde dolgunluk ve gerginlik hissi, kasıklarda ağrı, görmede bulanıklık gibi çeşitli görme sorunları, damar genişlemesine bağlı kızarıklıklar, baş dönmesi ve ateş basması, mide bulantısı, kusma, saç dökülmesi, lekelenme şeklinde kanamadır.

Klomen Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlanır?

Klomen tedavisi ile hamile kalmak için ilacını adetin kaçıncı günü almak gerekir konusuda merak edilmektedir. Doktorun önerilerinin dışına çıkmamak gerekmektedir. Çoğunlukla ilacın kullanımına adetin 2 ya da 3. Gününde başlanır. 5 gün kullanıldıktan sonra ultrason ile yumurtalardaki büyüme oranına bakılır ve folliküler gelişim de kontrol edilebilir. Yumurtalar istenilen büyüklüğe ulaşınca yumurta çatlatma ilacı kullanılır. İlaç kullanımından 36 saat sonrasında da çiftlere cinsel ilişki tavsiye edilir.

Klomen ile Hamile Kalma Oranı Nedir?

Klomen ilacı yumurtayı uyararak hamile kalma şansını yüksek oranda arttırır ancak her kadında hamile kalma ihtimalinin aynı oranda arttırmadığı da gözlenmiştir. Çünkü ilaç kadar gebelik oluşması için gerekli koşulların oluşması da oldukça önemlidir.

Sadece kadının değil erkeğin de üreme hücreleri gebelik oluşumunda etkilidir. O yüzden sadece kadının tedavi olması yeterli olmayabilir. Klomen tedavisi kadınlarda %80 oranında olgun yumurta üretilmesinde yardımcı oluyor. Fakat bu yumurtanın döllenmesi, sağlıklı bir embriyo oluşumu ve gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi birçok farklı unsura bağlıdır.

Bu yazımızda sizlere hamile kalmanın doğal yöntemine en yakın tedavi yöntemi olan klomen tedavisi ile hamile kalmak konusundan bahsettik. Klomen tedavisi, klomen tedavisinin uygulaması ve klomen tedavisinin yan etkileri hakkında bilgi sahibi oldunuz. Sağlıklı günler dileriz.

Reklamlar

Klomen nedir sorusu, hamile kalmak isteyen kadınların gündeminde yer alıyor. Klomen bir ilaçtır ve temel işlevi de yumurtaları uyarmaktır. Bu sayede yumurtalar döllenme için hazır hale gelir. Dolayısıyla klomen tedavisi kadınların hamile kalmasını kolaylaştırmak amacıyla uygulanan tedavilerden biridir. Gebeliği kolaylaştıran bu tedavi ile hamile kalan çok sayıda kadın bulunuyor. Ancak yumurta çatlatma ilacı olarak da bilinen bu ilacın kesinlikle doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini de belirtelim. Gelişigüzel kullanımı durumunda kadınlar çeşitli sağlık sorunları yaşayabilir. Bu ilacın neden kullanıldığı ya da ne kadar süre ile kullanıldığına da değineceğiz. Öncesinde ise nasıl kullanıldığı sorusunu yanıtlayalım.

Klomen Nasıl Kullanılır?

Elbette tüm ilaçlar gibi bu ilaç da sadece doktor tarafından önerilen dozajda ve önerilen süre boyunca kullanılmalıdır. Kimi zaman klomen nedir konusunu araştıran kadınlar doktor önermediği halde bu ilacı kullanmayı deneyebiliyor. Bu durum hamile kalmayı kolaylaştırmaktan ziyade daha da güçleştirebilir ve çeşitli sıkıntılara neden olabilir. Haliyle klomen nedir ve nasıl kullanılır konusunda doktorunuzun önerilerini dikkate almalısınız.

Çoğunlukla günde 1 adet alınan bu ilaç 5 gün kullanıldıktan sonra kesiliyor. Bazı kişiler için günde 2 adet alınması da önerilebilir. Bu süre zarfında yumurtanın döllenme için ideal olgunluğa erişmesine de yardımcı oluyor. Ancak yumurtanın olgunlaşması için söz konusu ilacın 6 gün ya da 7 gün kullanılması da gerekebilir. Bu noktada klomen nedir ve nasıl kullanılır şeklinde yapılan araştırmanın sonucu değil, sadece doktorunuzun önerisini dikkate almalısınız.

Neden Kullanılır?

Sağlıklı bir gebelikten söz edebilmek için yumurtanın olgunlaşması, çatlaması ve döllenmenin de meydana gelmesi gerekiyor. Yumurtanın olgunlaşma süreci noktasında da devreye klomen nedir konusunun girdiğini söyleyebiliriz. Bu ilacın görevi yumurtanın uyarılmasını sağlamak oluyor. İlaç ile birlikte hormonlar devreye girerek yumurtanın büyümesini sağlıyor. Bu sayede yumurta döllenme için hazır hale geliyor.

Bir anlamda sağlıklı bir hamileliğin ilk aşamasının yani döllenmenin meydana gelmesine klomen tedavisi de yardımcı oluyor diyebiliriz. İlacın kullanımı ile birlikte yumurtanın olgunlaşması sağlanıyor ve hemen ardından hastaya yumurta çatlatma ilacı veriliyor. Böylelikle erkek ve kadın üreme hücrelerinin buluşması durumunda döllenmenin önündeki büyük bir engel de kaldırılmış oluyor. Ancak burada önemli bir hususa da değinmekte fayda var. Bu tedavi gebeliğin kesinlikle oluşacağı anlamına gelmez. Sadece gebeliği kolaylaştıran yöntemlerden biridir.

Tüp Bebek Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Özellikle bebek sahibi olmak için tüp bebek tedavisinden faydalanmak isteyenler için klomen nedir konusu önemlidir. Doğal yollarla gebeliği önleyen hususlardan biri de yumurta rezervinde azalma olmasıdır. Ayrıca yumurta tembelliği gibi bir tablo ortaya çıktığında da hamile kalmak zorlaşıyor. Bu durumda da devreye bu tedavi girebiliyor. Çünkü bu tedavi yumurtanın büyümesine yardımcı oluyor. Embriyo transferi gerçekleştirilmeden önce uygulanan tedavi sayesinde ideal olgunlukta yumurta elde edilme olasılığı da yükseliyor. Bu nedenle tüp bebek tedavisi kapsamında anne adaylarının ilgilendiği konulardan biri oluyor.

Klomen İle Kolay Gebe Kalınır Mı?

Klomen ile kolay gebe kalmak mümkün mü

Elbette klomen ile kolay gebe kalınır. Zira bu konuda da değindiğimiz gibi bu ilacın kullanımının amacı zaten hamile kalmayı kolaylaştırmaktır. Fakat hamile kalmak isteyen kadınların ilacı gelişigüzel kullanması durumunda başarılı bir sonuç elde edeceklerini asla söyleyemeyiz. Bu ilacın ve aynı zamanda yumurta çatlatma ilacı olarak kullanılan ilaçların kesinlikle doktor tarafından reçete edilmesi durumunda kullanılması gerekir.

Hamile kalmayı önleyen tek unsur yumurtanın olgunlaşmaması değildir. Çok sayıda farklı nedene bağlı olarak gebelik meydana gelmeyebilir. Bu nedenle kadınların klomen nedir konusunda bilgi aldıktan sonra doktora başvurmadan bu ilacı almaya ve kullanmaya çalışması istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Zira ilacın dozajının da doktor tarafından belirlenmesi gerektiğini unutmamalısınız.

İlginizi çekebilir –> Dış gebelik nedir?

En Fazla Kaç Ay Kullanılır?

Aslında bu sorunun yanıtını doktorunuz belirlemelidir. Ancak genel olarak klomen nedir ve ne kadar kullanılır sorusunun yanıtına dair fikir vermesi açısından bazı bilgiler aktarabiliriz. Klomen, hamilelik haberini alana kadar sürekli olarak kullanılan bir ilaç değildir. Çoğunlukla sadece 5 gün ilaç tedavisi uygulanır. Ancak hastanın hormon ve yumurta durumuna bağlı olarak bu sürenin değişebileceğini de belirtmeliyiz. Eğer uygulanan tedaviye karşın gebelik elde edilemezse ve yeniden tedavi uygulanması gerekirse, ilacın yeniden, bir sonraki ay da kullanılması gerekebilir.

Güvenli Bir İlaç Mıdır?

Öncelikle klomen nedir konusunda bilinmesi gereken önemli bir hususa değinelim. Bu ilaç, hem ülkemizde hem de dünya genelinde yaklaşık olarak 60 yıldır kullanılıyor. Elbette tüm ilaçlar gibi bu ilacın da bazı yan etkileri olabilir. Fakat yan etkiler ilacın zararlı olduğu anlamına gelmiyor. Son derece güvenli bir ilaçtır. Önemli olan hususlardan biri de kullanımı sırasında doz aşımı yapmamak ve doktorun belirttiği günde ilaç alımını kesmektir. Bu durumda ilacın herhangi bir zararı da olmayacaktır.

Mutlaka göz atın –> Detaylı ultrason

Yan Etkileri Nelerdir?

Klomen yan etkileri nedir

Hamile kalma konusunda sorun yaşayan kadınlar klomen nedir konusunda yan etkileri de merak edebiliyor. Elbette klomen tedavisi kapsamında hastaların bazı yan etkiler ile karşılaşması söz konusu olabilir. Ancak bu yan etkiler çoğu zaman geçicidir. İlacın kullanımının kesilmesiyle birlikte yan etkiler de ortadan kalkar. Bu ilaç ile yumurta çatlatma ilacı birbirinden farklıdır. Aşağıda söz ettiğimiz yan etkiler klomen adlı ilacın olası yan etkileridir.

  • Yumurtanın beklenenden daha çok büyümesi
  • Karında sıvı toplanması
  • Kasıklarda ya da karında ağrı
  • Memelerde dolgunluk hissi,
  • Memelerde gerginlik olması ya da hafif sızı hissedilmesi
  • Bulanık görme gibi görmeyle ilgili çeşitli sorunlar yaşanması
  • Damarlarda genişlemeye bağlı kızarıklıklar
  • Baş dönmesi
  • Ateş basması
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Lekelenme şeklinde kanama

Bu yan etkilerin hiç biri ortaya çıkmayabileceği gibi büyük bölümü de yaşanabilir. Şiddetinin ise her kadında aynı olmayabileceğini belirtelim.

Klomen Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlanır?

Çoğunlukla adet kanamasının başlamasını takiben ikinci ya da üçüncü günde bu ilaç alınmaya başlanır. Ancak klomen nedir konusunda sıklıkla söz ettiğimiz gibi doktorunuzun farklı bir zaman ilacı almanızı önermesi durumunda bu bilgi doğrultusunda hareket etmelisiniz. İlacın adetin kaçıncı günü alınacağına kesinlikle doktorunuz karar vermelidir. İlacın 5 günlük kullanım süresinin ardından yumurtanın ne oranda büyüdüğünün ultrason ile kontrol edilmesi gerekir. İstenen büyüklük elde edildiğinde ise yumurta çatlatma ilacı uygulaması aşamasına geçiliyor.

Klomen İle Hamile Kalma Oranı Nedir?

Anne olmak isteyen kadınlar klomen tedavisi sonrasında bu şansı yakalama olasılıklarını da merak ediyor. Söz konusu tedavinin uygulanması, kesinlikle gebelik elde edileceği anlamına gelmez. Yapılan son araştırmalara bakıldığında tedavinin uygulandığı kadınların % 80’inde gebelik elde ediliyor.  Kalan % 20’lik dilimde ise gebeliğin oluşmama nedenleri farklılık gösteriyor. Hamilelikten söz edebilmek için sadece döllenmenin meydana gelmesi yeterli değildir. Embriyonun rahim duvarına yerleşmesi ve sağlıklı bir şekilde gelişiminin devam etmesi gerekiyor. Bu tedavi ise yumurtanın olgunlaşması ve döllenmenin meydana gelmesi için hazır olmasına yardımcı olur. Sonraki sürece bir etkisi yoktur. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Prolaktin yüksekliği

Doğal yolla gebelik elde edilemediği durumda kısırlık şüphesi ile doktora başvurulmaktadır. Doktor muayenesine göre kısırlığa sebep olan etkenler belirlenir ve bu bağlamda bir tedavi uygulanır. Günümüzün tıp teknolojisi imkanları doğrultusunda kısırlık vakalarında pek çok tedavi uygulanır. Bu tedavi yöntemlerinden birisi de Klomifen ya da diğer adıyla klomen tedavisidir. Yumurtlama sorunu sebebiyle yumurtlayamayan kadınlara ilaç ile yumurtlama tedavisi uygulanır.

Yumurtlama tedavisinde kullanılan Klomen; açıklanamayan kısırlık, yumurtlama (ovulasyon) bozukluğu ve polikistik over sendromu olan hastalarda uygulanmaktadır. Yaklaşık 50 yıllık bir kullanım geçmişi olan Klomen, kesinlikle doktor kontrolünde alınması gereken bir ilaçtır. Doktor reçetesi olmadan kullanılması durumunda çok ciddi sağlık sorunları yaşanabilmektedir.

Doğal yolla gebe kalamayan kadınlara uygulanan klomen, çoğunlukla yumurtlama iğnesi olarak adlandırılır. Uzun yıllardır güvenle kullanılan klomen, yumurtlamanın gerçekleşmesini sağlayarak anne adayını hamile kalmaya hazırlamaktadır.

Klomen neden kullanılır?

Doğal yollarla hamile kalamayan kadınlarda ya da kısır olduğu tespit edilen kadınlarda tüp bebek tedavisinden önce iğne ile yumurtalarını çatlatma işleminde klomen kullanılır. Bu yumurta çatlatma iğneleri, yumurtaların çatlamasını sağlar ve yumurtayı döllenmeye hazırlar. Yumurta çatladığında ise spermlerin yumurtaları döllemesi için en uygun bir durum oluşur. Yumurtaların çatlamasını sağlayan çok sayıda yumurta çatlatma ilacı var. Fakat tüm dünyada yumurta çatlatmak için en sık kullanılan ilaç klomendir. Bu yumurta çatlatması iğnesi doktor kontrolünde ve düzenli olarak kullanıldığında başarılı sonuçlar elde etmek mümkün olur.

Klomen nasıl kullanılır?

klomen-2

Yumurtanın çatlaması için, yumurtlamanın gerçekleşmesi için kullanılan klomenin nasıl, ne sıklıkta kullanılacağı konusunda doktorun kanaati ve önerisi dikkate alınmalıdır. Klomeni ilk kez kullanacak olan kadınlar 50 ml olan tableti 5 gün boyunca düzenli olarak alır. Eğer ilaç kullanılırken adet kanaması olursa, kadın ilacı kullanmaya ara verir ve kanama bittikten 6 gün sonra yeniden kullanmaya başlanır. Aslında klomen alırken adet kanaması yaşanması durumu çok nadir olarak gözlenmektedir. Fakat adet kanamaları düzenli olmayan kadınlarda, ilaç alınırken kanama olabilir.

Adetleri düzenli olan kadınlarda klomen tedavisine herhangi bir gün başlanabilir. İlaç kullanmaya başlandıktan 5 gün sonra yumurta çatlarsa ilacın dozunu arttırmaya gerek kalmaz. Fakat 5. gün olduğu halde yumurta çatlamadıysa ilacın dozu doktorun önerisi doğrultusunda arttırılarak tedaviye devam edilir. Klomen tedavisinde alınabilecek en yüksek doz 250 mg’dır. Genellikle ilacı kullanmaya başladıktan sonraki dönemde kısa süre içinde yumurtlama olur, yumurtlama gerçekleşinceye kadar tedaviye devam edilmesi gerekir.

Klomen nasıl etki eder?

Kadınların hamile kalabilmeleri için temel husus, yumurtlama olması ve döllenmenin gerçekleşebilmesidir. Yumurtalıklardaki yumurtlama, beyindeki hipofiz bezinden salgılanan Folikül Uyarıcı Hormonu ile sağlanmaktadır.Folikül Uyarıcı Hormon, kadının beynindeki hipofiz bezinden düzenli olarak salgılandığında kadınlarda yumurtlama düzene girer. Kadında bu hormon yeterince salgılanmadığında ya da hiç salgılanmadığında östrojen hormonunu engeller. Folikül Uyarıcı Hormon yumurtalıklarda yumurta gelişimini uyaran temel hormondur. İşte klomen (klomifen sitrat), bu hormonun salgısını arttırarak yumurtlama işlevinin gerçekleşmesini sağlar.

Klomen tedavisi ne kadar sürer?

Yumurtlamanın gerçekleşmesi için uygulanan klomen tedavisi yaklaşık 6 ay sürer. Bu süre içinde kadınların % 80’inde yumurtlama düzene girer. Bunların % 40-50’lik oranında ise başarılı bir gebelik sağlanır. Ancak gebeliğe engel başka bir sorun varsa klomen tedavisi ile gebe kalınamaması riski de vardır.

Klomene adetin kaçıncı günü başlanır?

Yumurtlamanın gerçekleşmesi için klomen tedavisine başlanır. Doktorun önerisiyle klomen adetin 3. günü kullanılmaya başlanır. Bu tedavide günde 1 kez 50 mg. dozla klomen alınmaya başlanır, daha sonrasında bu doz doktorun önerisiyle 100- 150 mg’a çıkarılabilir. İlaç 5 gün kullandıktan sonra ultrasonografide yumurtanın büyüklüğü kontrol edilir. Bu evrede yumurta çatlaması için gerekli olan iğne vurulur ve kadına cinsel ilişkiye girmesi önerilir. Kadına aşılama işlemi yapılması gerekiyorsa da, çatlatma iğnesi yapıldıktan 36 saat sonra işlem yapılır.Bu bağlamda son adet tarihine göre hareket edilirse klomen kullanırken cinsel ilişki kurulabilir.

Klomen herkeste işe yarar mı?

klomen

Klomen, yumurtlamanın gerçekleşmesi için, yumurta çatlaması için kullanılan bir ilaçtır. Klomen kullanarak yumurtayı çatlatan ve gebelik elde eden kadınların sayısı çok fazladır. İlaç kullanan kadınların yarısından fazlası bu şekilde gebelik elde edebilirler. Ancak klomen kullanan kadınların hepsinin kolaylıkla gebe kalabilmesi mümkün olmaz. Her kadının bünyesi farklı olduğundan, ilaca gösterdiği tepki de farklı olabilir. Klomenin faydalı olmadığı, işe yaramadığı durumlarda doktorlar gerekli incelemeyi yapar.

Klomenle elde edilen gebelikler nasıl olur?

Klomen kullanımı sadece yumurtanın çatlayarak döllenmeye uygun hale gelmesi sürecinde etkili olan bir durumdur. Klomenin etkisiyle döllenme gerçekleşip gebelik elde edildikten sonra yaşanan gebelik süreci doğal yolla elde edilen gebeliklerdekilerle aynı şekilde ilerler. Bu bağlamda gebelik belirtileri ve semptomları da doğal yolla elde edilen gebeliklerle aynıdır.

Klomen kullanımı güvenli midir?

Yumurtlamanın gerçekleşmesi için kullanılan klomen, 50 yıldır kullanılan bir ilaçtır. Yarım yüzyıldır kullanıldığı dönemde gebeliğin gerçekleşmesi konusunda çok başarılı sonuçlar alınmıştır. Ancak her ilaç, her bünyede farklı reaksiyonlar gösterebildiği için klomen kullanımında bazı olumsuz durumlar, yan etkiler de görülebilir. Fakat klomen, yumurtlamada kullanılan güvenli bir ilaçtır.

Klomen kullanırken nelere dikkat edilmeli?

klomen-1

Klomen; bulanık görme ve görme ile ilgili başka sorunlara sebep olabilen bir ilaçtır. Bu bakımdan doktorun da uyaracağı ve prospektüste yazdığı üzere klomen kullanıldığı dönem boyunca ve hatta tedavi bırakıldıktan bir süre sonra da makine, elektrikli cihaz, araç kullanılmaması ya da ekstra dikkat edilmesi gerekir. Bununla birlikte yine göz sağlığını olumsuz etkileyen uzun süreli bilgisayar ve telefon kullanımı, ışığın sabit olmadığı yerlerde çalışma da sorun yaratabilir. Klomenden kaynaklı yaşanan görme ile ilgili sorun uzun sürerse ya da günlük yaşamı olumsuz etkileyecek şiddette olursa mutlaka doktoru haberdar etmek gerekiyor.

Klomen kullanan bazı kadınlarda, yumurtalıkların fazlaca uyarılması şeklinde bir sendrom meydana gelebilmektedir. Yumurtalıkların aşırı uyarılması durumu OHSS olarak adlandırılmaktadır. Bu sendromda kadınlarda; ellerde ve bacaklarında şişlik, nefes darlığı, kiloda artış, karında ağrı ve şişlik, mide bulantısı, kusma gibi belirtiler yaşanabiliyor. Yumurtalıkların aşırı derecede uyarılması durumu ölümcül olabilecek kadar büyük etkilere sahiptir. Bu bakımdan bu yan etkilerin biri ya da birkaçı hissedildiği andan itibaren vakit kaybetmeden doktora müracaat edilmeli ya da acil servise başvurulmalıdır.

Klomen kullanımı bazı kadınlarda; çoğul gebelik, çoğunlukla da ikiz gebelik olasılığını arttırmaktadır. Bu tür durumlar için de mutlaka doktor ile konuşulmalıdır. Ancak klomen kullanımında düşük riskinin artması gibi bir durum söz konusu değildir.

Klomen kimlerde kullanılmaz?

  • Hamile kadınlar,
  • Vajinal kanaması olanlar,
  • Karaciğer rahatsızlığı olanlar,
  • Memede kanser bulgusu ya da lezyonu olanlar klomen kullanmamalı ve kullanamaz.

Klomen yan etki yapar mı?

Yumurtlama sorunu olan kadınlarda klomen, doktor kontrolünde alınır ve doktorun önerisi dışına çıkılmadığında, doz aşımı olmadığında çoğunlukla herhangi bir yan etki görülmez. Fakat ilacın uzun süreli ve yüksek doz kullanımlarında bazı yan etkilerde artış görülebilir. Bu tür durumlarda yaşanan yan etkiler;

  • Vazomotor kızarmalar,
  • Anormal uterin kanamalar,
  • Karın bölgesinde huzursuzluk hissi,
  • Over hipertrofisi,
  • Memelerde normal dışı dolgunluk ve gerginlik,
  • Görmede bulanıklık,
  • Kimi zaman da bulantı, kusma, uyku bozukluğu, gerginlik, baş dönmesi, poliüri ve ürtiker gibi sıralanabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası