aptt testi ne demek / aPTT Nedir? | NPİSTANBUL

Aptt Testi Ne Demek

aptt testi ne demek

aPTT Nedir?

Bedende kanamayı durdurmak için beraber çalışıp pıhtılaşma esnasında görev alan türlü pıhtılaşma etkenleri bulunmaktadır. Bunlardan herhangi biri ile ilgili bir problem pıhtının meydana gelmesi için gerekli sürede, kanama zamanında uzamaya yol açabilir. aPTT testi, belirli pıhtılaşma etkenlerinin ne kadar iyi çalıştığını bilmek için uygulanan bir testtir. Etken VII ve XIII haricindeki bütün pıhtılaşma etkenlerinin yoksunlğunu kontrol altında tutan tarama testi olarak bilinir.
Genel olarak protrombin zamanı (PT) olarak adlandırılan farklı bir kan testi ile beraber uygulanır. Protrombin zamanı testi, kanın pıhtılaşma becerisini ölçmekte olan farklı bir testtir ve bilhassa etkenler funduszeue.info duyarlı hale gelir.

PTT testi, kanın pıhtılaşması için geçen zamanı ölçümlemek için uygulanan bir kan testidir. Aynı zamanı ölçümleyen, fakat daha hızlı pıhtılaşmanın oluşması için sıvı kana bir madde eklenip yapılan biçimi aPTT olarak adlandırılır. Kanda türlü oranda pıhtılaşma etkeni vardır. Bunlardan herhangi birisinde yoksunluk ya da kusurluluk durumu yaşanıyorsa kanın pıhtılaşması normalin dışında uzun sürebilmektedir. Bu test pıhtılaşma etkenlerinden fonksiyonunu kontrol altında tutmaya yarar.

aPTT Testi Ne İşe Yarar?

APTT, kanın pıhtılaşması zamanı ile ilgili durumu belirleyen bir kan testidir.  aPTT testi şu hedefler için uygulanmaktadır;
Özgü pıhtılaşma etkenlerinin fonksiyonunu kontrol etmek: İlgili etkenlerden biri yoksun ya da kusurlu ise bireyde kanama problemi vardır. Hemofili bu rahatsızlıklardan birisidir.
Bağışıklık sisteminde problem olup olmadığı kotnrol etmek: Bağışıklık sisteminin pıhtılaşma etkenlerine savaş açmasına yol açan bazı otoimmün rahatsızlıklar pıhtılaşma problemi ile kendini belli eder.
Heparin kullanması gereken hastaların takibi: Bazı rahatsızlıklarda kan normalin üstünde pıhtı oluşturur. Bu durumun haricinde oluşan anormal pıhtılar, damarların tıkanmasına neden olarak kalp krizi veya inme gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu anormal pıhtının oluşumuna engel olmak için genellikle heparin kullanılmaktadır. Fakat gerekli olandan fazla miktarda heparin kullanımı yoğun ve riskli kanamaya yol açabilir. Bundan dolayı aPTT testi ile pıhtının oluşma zamanı takip edilmeli ve dozu ayarlanmalıdır.

aPTT Testi Ne Zaman Yapılır? 

Uzman kişi bir ya da daha çok pıhtılaşmanın faktörü ile ilgili bir problemden şüphe ediyorsa bu teste ihtiyaç duyulabilir. Örnek olarak Von Willebrand rahatsızlığı gibi bir kanama bozukluğu mevcutsa ya da kanın pıhtılaşmasını engelleyen farklı bir rahatsızlık mevcut ise, bu test problemin nerede olduğunu belirlemeye katkı sağlar. Belirtilen durumlarda aPTT testine ihtiyaç duyulabilmektedir;

  • Belirlenemeyen yoğun kanama olması
  • Bedende basit kanama, morarma ve çürüğün oluşması
  • Dışkı ya da idrarda kan oluşması
  • Diş etlerinde basit kanama
  • Kadınlarda şiddetli kanama ile süren regl döngüsü
  • Eklemlerde ağrı oluşumu ve şişme
  • Devamlı süren kolay durmayan burun kanaması
  • Damarın içinde pıhtı oluşması

aPTT Düşüklüğü Nedir?

PTT ya da aPTT'nin olağanda olması gerekli referans aralığının altında bulunan değerleri düşük olması ender bir durumdur. Bundan dolayı kan örneğinin heparin kontaminasyonu ya da farklı herhangi bir ölçme problemi ihtimalini yok etmek için yeniden yeni bir test uygulanması tavsiye edilir.

aPTT Yüksekliği Nedir?

Olağan referans aralıkları 26 ila 35 aralığında kabul edilen Aptt değeri ve üzerine geldiği zaman bedende kanamalar oluşur. Pıhtılaşmanın bozuk olmasına sebep olan bu durum yoğun kanamaya veya kanamanın geç zamanda durması ile sonuçlanır.

Normal aPTT Değeri Kaç Olmalıdır? 

Olağan olan referans aralıkları, çeşitli laboratuvarlara göre farklılık göstermektedir. Bundan dolayı oranların hangi anlamlar taşıdığını bir uzmanla konuşmak gerekir. PTT için tipik bir değer 60 ila 70 saniyedir. aPTT de aynı şeyi ölçer, ancak bu testte kanın daha hızlı pıhtılaşmasını sağlamak için kana madde eklenir. Burada özgün olan değer ise 25 ila 35 saniye aralığındadır. Test, hasta olan kişi heparin aldığından dolayı yapılmış ise PTT ila saniye aralığındadır, aPTT ise 60 ya da 80 saniye aralığında olması istenmektedir.

aPTT Testi Nasıl Yapılır?

aPTT testi öteki çoğu kan testindeki  gibi toplar damar yolundan enjektör ile alınmakta olan kan örneği ile yapılmaktadır. Kan genel olarak dirsek kısmının alt tarafı veya el sırtında bulunmakta olan bir toplar damardan alınmaktadır. Alınmakta olan kan örneği mavi kapaklı bir tüp ile laboratuvara gönderilir.

aPTT Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Kan testleri yapılırken pek çok bulguya bakılır. Kan testi sırasında bakılan durumlardan biri de aptt bulgusu olarak karşımıza çıkmaktadır. aPTT fazlalığı semptomlarından bazıları şu şekildedir;

  • Tekrar eden kanama durumları
  • Bedende kolay şekilde morarma durumu
  • Dışkı ya da idrarda kan oluşumu
  • Diş etinde tekrar eden kanama durumları
  • Kadınlarda yoğun kanamalı regl zamanları
  • Eklem bölgesinde ağrı ve şişlik oluşumu
  • Tekrar eden uzun süreli burun kanaması

aPTT Süresinin Uzaması Hangi Durumlarda Olur ve Belirtileri Nedir?

Bu durumlar içinde tekrar eden düşükler, lösemi rahatsızlığı, beslenme de yetersizlik, türlü karaciğer rahatsızlıkları, karaciğer problemleri, doğum sırasında yoğun kan kaybetme durumu sayılmaktadır. Bunun ile birlikte DIC olarak adlandırılan yaygın damar içi pıhtılaşması olaylarında APTT süresi uzar.

aPTT Testi Kullanım Alanları

aPTT testi ile pıhtı oluşumunun zamanı takip edilerek doz ayarlaması yapılmaktadır.
Bu testin bazı kullanım alanları vardır. Bu alanları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Pıhtı oluşumu sisteminin incelenmesi
  • Kanın pıhtılaşmasını engelleyen tedavinin takip edilmesi ve ilacın dozunun ayarlanması
  • Pıhtı oluşumu taramasında
  • Karaciğer yetmezliğinin araştırılması
  • K vitamini yoksunluğunun incelenmesi

 

aPTT Neyi Ölçer?

Ptt testi pıhtılaşmanın içsel kan damarı ile alakalı ve ortak patikaların fonksiyonlarını ölçer.

aPTT Yuksek Olursa Ne Olur?

aPTT testi belirli durumlarda yükselmektedir ve kanamalara yol açar.. Bu durumlar içinde tekrar eden düşükler, lösemi rahatsızlığı, beslenme eksikliği, bazı karaciğer rahatsızlıkları, karaciğer problemleri, doğum sırasında yoğun kan kaybetme sayılabilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık

Yayınlama Tarihi: 15 Kasım

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

APTT nedir? APTT değeri ka&#; olmalıdır? D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; ile y&#;ksekliği nedenleri ve belirtileri

Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri

APTT yüksekliğinde oluşan belirtiler şunlardır:

* Burun ve diş etlerinde oluşan kanamalar,

* Vücutta oluşan kanamaların çok daha geç durması,

* Ciltte yaşanan kanamalar,

* Regl döneminde kan kaybının fazla ve şiddetli olması.

APTT değeri bazı durumlarda düşük olabilir. Özellikle gebelik ve doğum durumlarında bu değerler düşer. Ani yaşanan kanamalar sonrasında da APTT değeri düşer. Bunlar dışında:

* Pankreas, kolon ve yumurtalık kanseri gibi durumlar,

* Kan zehirlenmeleri,

* Cerrahi müdahaleler sonrasında,

* Vücudun herhangi bir yerinde darbe alması.

APTT testi bazı durumlarda yükselir. Ve kanamalara yol açabilir. Bu durumlar arasında tekrarlanan düşükler, lösemi hastalığı, beslenme yetersizliği, bazı karaciğer hastalıkları, karaciğer sorunları, doğum esnasında aşırı kan kaybetme sayılabilir. Ayrıca DIC adı verilen yaygın damar içi pıhtılaşma vakalarında APTT zamanı uzamaktadır. Karaciğerde oluşan sorunlarında pıhtılaşmaya neden olması söz konusudur.

APTT testi kullanım yerleri;

*DIC hastalığı tanısında,

* K vitamini yetersizliği analizlerinde,

* Dolaşan antikoagülanların yetersizliği değerlendirilmesinde,

* Karaciğer yetmezliği araştırmalarında,

* Pıhtılaşma sistemindeki faktör II, V, X, VII, IX, XI konjenital eksikliklerinin taranmasında,

* Hemofili taranmasında,

* Heparin tedavisinin takibinde,

* İntrensek koagülasyon sisteminin analizinde.

False

APTT, kanama gerçekleştikten sonra ne kadar sürede pıhtılaşmanın gerçekleştiğini belirten bir parametredir. Bu yazımda aptt nedir, aptt yüksekliği veya aptt düşüklüğü sonrasında neler gelişir,aptt kaç olmalı gibi sorulara cevap vereceğim. Yazımı okuduktan sonra aklınızda aptt ile ilgili sorunuz kalmayacak. Haydi yazımıza başlayalım.

Aptt ne tahlili, aptt neyi gösterir? &#; Bu bir pıhtılaşma zamanı testidir.

Aptt Nedir?

İnsan vücudunda farklı nedenlerden dolayı bir kanama meydana geldiğinde hafiften baskı yapılır ve üzerine klasik bir yara bandı yapıştırılarak kanama durdurulur. Dışarıdan çok basit bir durum gibi gözüken bu olayın bir de görünmeyen tarafı vardır ve vücudun içinde bir takım işlemler yapılarak kanama durdurulmaktadır.

APTT ne demek tıp? &#; aktive parsiyel tromboplastin zamanı açılımı ile bilinir ve pıhtılaşma zamanını ifade eder.

Kanamanın durdurulması için vücudun kan pıhtısı oluşturması gerekmektedir. Üstelik bunun belli bir süre içerisinde oluşturulması ve yaranın böylece zamanında kapatılması sağlanmalıdır. Aktive parsiyel tromboplastin zamanı ya da kısa adıyla APTT, insanların kan pıhtılarını uygun bir şekilde oluşturma yeteneğinin tespit edilmesini sağlar. İnsanlardan alınan kana, bir takım maddeler eklenerek pıhtılaşmanın ne kadar sürede gerçekleştiğinin tespit edildiği bir testtir. Ayrıca pıhtılaşmanın oluşmasını sağlayan temel faktörler olan proteinlerin durumu da değerlendirilir.

aptt nedir

İnsan vücudu dışarıdan alınan kesici darbeler sonrasında dokuları ya da damarlarda yaralanma meydana gelir ve bu da kanamaya sebep olur. Kanama başladığı anda trombositler devreye girmeye başlar ve yaralanma bölgesine yapışarak burada bir kümelenme oluştururlar. Bu aşamada pıhtılaşma kaskadı denilen bir süreç de başlar ve buna bağlı olarak koagülasyon faktörleri aktif hale getirilir. Bir takım reaksiyonlar meydana gelir ve bir iplik şeklinde olan fibrin denilen madde üretilir. Bu iplikler yaralanma bölgesine çapraz bir şekilde bağlanır ve böylece yaranın kapatılma sürecinde önemli bir adım atılmış olur. Daha sonra yara kapatılır ve kan akışı kesilerek vücudun daha fazla kan kaybetmesinin önüne geçilmiş olur.

&#;Aptt zamanı&#; şeklinde ifade etmek doğru değildir. Doğrudan aptt demek daha doğrudur.

Burada anlatılan süreç geneldir. Normalde biraz daha karmaşık olan bu sürecinde sağlıklı ve zamanında gerçekleşmesi için gerekli olan faktörlerin vücutta tam olması çok önemlidir. Pıhtının sorunsuz olması, kanamanın durması anlamına gelirken pıhtılaşmaya katkı veren faktörlerden bir ya da birkaçında eksiklik olması, pıhtının istenilen kalite olmasını engelleyecek ve bu da kanamanın durmamasına, devam etmesine neden olacaktır.

APTT testi, en basit ifade ile pıhtılaşma süresinin tespitini sağlar. Eğer bu testten çıkan sonuç, normal kabul edilen seviyeden daha yüksekse pıhtılaşmaya etki eden faktörlerden bir ya da daha fazlasında bir takım fonksiyon bozuklukları söz konusu olabilir. Bunun dışında vücudun üretmiş olduğu bazı antikorlar da bu sürenin uzamasına neden olabilir.

Aptt testi nasıl okunur? &#; Özel bir okuma şekli yoktur. Doğrudan &#;apetete&#; olarak okunur.

Yapılan APTT testinde elde edilecek sürenin uzamasına insan vücudu tarafından üretilen antofosfolipid antikoru olarak da bilinen otoantikor da neden olabilir. Çünkü bu antikor, testin yapılmasında kullanılan fosfolipidleri direkt olarak hedef alır ve bunan bağlı olarak da test sonucu uzar. Bu durum aslında vücuttaki aşırı pıhtılaşma durumu ile ilgilidir. İnsanların ürettikleri bu antikor, pıhtı oluşumunu çok daha kolay hale getirir ve bu da insan sağlığı için çok büyük bir risktir. Bundan dolayı APTT testi, aşırı pıhtılaşma sendromunun tespiti için de kullanılabilir.

Pıhtılaşma süresindeki sorun araştırılırken APTT testi ile birlikte PT testi de yapılır. Doktorlar genellikle bu iki testi birlikte değerlendirir. Yapılan bu testlerin laboratuvar ortamlarında bir takım reaksiyonlar sonucunda verileri elde ettiğini belirten uzmanlar, aslında vücutta tam olarak neler olduğunu bu testlerin yansıtmadığı açıklıyorlar. Fakat buna karşın elde edilen sonuçların, vücutta bulunan faktörlerin değerlendirilmesinde son derece etkili olduğu da bilinen bir başka gerçektir.

APTT Testi Neden Yapılır?

Bu testin kullanım amacı açıklanamayan kanama ve pıhtılaşma sürecini araştırmaktır. Bundan dolayı da genellikle PT testi ile birlikte yapılır. Hemostaz sürecinde vücuttaki farklı proteinlerin rol aldığı bilinmektedir. Bu proteinlerin görevlerini tam olarak yerine getirmeleri, pıhtılaşmanın sorunsuz bir şekilde olmasını sağlar.

APTT testi, pıhtılaşmayı etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi için yapılır. Bu faktörler içerisinde protrombin, fibrinojen ve kininogen de vardır. Tıbbi olarak ifade edilecek olursa değerlendirilen faktörler XII, XI, IX, VIII, X, V, II, I, PK ve HK şeklindedir. PT testinde ise VII, X, V, II ve I faktörleri değerlendirilir. Böylece iki test aynı anda yapılarak çok daha önemli verilere ulaşılır. Burada bilinmesi gereken önemli bir husus vardır. APTT ve PT testleri tanısal testler değildir. Yani bu testlerden elde edilecek olan sonuçlara göre tanı konulması söz konusu olmayıp bu testler sadece farklı testlerin gerekip gerekmediğini göstermektedir.

APTT testinin amaçlarından bazıları şu şekildedir:

Yapılan testle birlikte bazen daha farklı testlerin istenmesi de söz konusu olabilmektedir. Bu testler sayesinde çok daha önemli ve doğru bilgilere ulaşılması söz konusudur. Bu testler ise şu şekildedir:

APTT Testi Ne Zaman Yapılır?

Bu test, pıhtılaşma sürecine dair önemli veriler verdiği için, bu noktadaki sorunların görülmesi durumunda başvurulmaktadır. Bu durumlardan bazıları şu şekildedir:

Aptt testi kaç günde çıkar? &#; Genellikle kan istemi yapılıp numuneler laboratuvara ulaştıktan sonra 1 ile 2 saat arasında sonuç alınabilmektedir. Laboratuvar ortamındaki yoğunluğa bağlı olarak bu durum değişiklik gösterebilir.

APTT Testi Hazırlığı

Bu teste hazırlanmak için doktorla ön görüşme yapılması gerekiyor. Bu görüşmeden kullanılan ilaçların ayrıntılı olarak söylenmesi gerekmektedir. Kan inceltici ilaçlar ve aspirinler, pıhtılaşma sürecini etkilediği için doktor, testten önce bu ilaçların kesilmesini isteyecektir. Ayrıca test yaptıran kişi, eğer uyuşturucu ve benzer madde kullanıyorsa bunu da doktora söylemelidir. Çünkü bu maddeler de kanı etkiler.

Aptt testi nerede yapılır? &#; Bu tahlil kan alma bölümünde alınır ve en yakın laboratuvara gönderilir.

Aptt testi sağlık ocağında yapılır mı? &#; Aile sağlığı merkezlerinin bağlı oldukları laboratuvara göre değişiklik gösterir ancak çoğu bölgede sağlık ocaklarında aptt tahlili yapılır.

APTT Testi Nasıl Yapılır?

APTT testi, koldan alınan kan ile yapılmaktadır. Kan alınacak olan bölge alkol çubuğu ya da antiseptik bir bez kullanılarak temizlenir. Böylece enfeksiyon riskine karşı tedbir alınmış olur. Daha sonra ise bir iğne yardımı ile çekilen kan, tüpe aktarılır ve böylece işlem tamamlanmış olur. Ayrıca damarların daha rahat bulunabilmesi ve kanın tüpü hızlı doldurması için kolun üstüne lastik kayış takılır. Aptt nasıl çalışılır sorusuna da açıklık getirdiğimize göre devam edelim.

APTT hangi tüpe alınır? &#; Aptt tahlili için alınan kan mavi kapaklı tüplere konularak laboratuvara gönderilir.

APTT testi aç karnına mı yapılır? &#; Bu tahlil aç veya tok karnına herhangi bir zaman diliminde yapılabilir.

APTT Testi Riskleri Nelerdir?

Kan alma işleminin riskleri arasında ilk sırada enfeksiyon gelmektedir. Bunun haricinde ise aşırı kanama, morarma ve kanın cilt altında toplanması da görülebilir. Bazı kişilerde ise baş dönmesi ve kanı görünce bayılma durumları ortaya çıkabilmektedir. Bu tür durumlar görüldüğünde sağlık görevlilerinden yardım istenmelidir.

Hamilelikte aptt testi yapılması riskli midir? &#; Gebelik döneminde bazı durumlarda bu tahliller istenebilir. Bu tahlilin yapılmasının gebelik açısından bir sakıncası yoktur.

APTT Değerleri Kaç Olmalıdır?

Sağlıklı insanlarda APTT değerlerinin 30 ila 40 saniye arasında olması gerekmektedir. Laboratuvar ortamlarına bağlı olarak bu sürelerde bir miktar değişme söz konusu olabilir.

70 saniyeden uzun değerler kendiliğinden kanama olabileceği anlamına gelir ve klinik olarak ciddi uyarıcıdır.

Aptt normal değeri, referans aralığı : 30 ile 40 saniyedir.

APTT Testi Sonuçları

APTT sonuçları saniye cinsinden değerlendirilmektedir. Laboratuvarlar tarafından referans alınan sürelere göre değerlendirmeler yapılır ve sonuçlar buna göre ortaya çıkar. Pıhtılaşma süresini etkileyen faktörlerin hafif ve orta dereceli düşüşleri, bazen bu süreyi etkilemez. Etkinin görülmesi için söz konusu faktörlerin normal seviyelerinin %40’ının altında seyretmeleri gerekebilir. Bunun haricinde lupus antikoagülan durumu mevcut ise bu da APTT süresinin uzamasını engelleyecektir. Bundan dolayı lupus antikoagülan şüphesi varsa LA-PTT testi ya da Russel Viper Venom testinin yapılması gerekebilir.

APTT sonuçları incelendiğinde, sürenin olması gerekenden daha uzun olduğu görülürse, bunun pıhtılaşmayı etkileyen bir faktörün işlevinin yerine getirmemesinden ya da eksikliğinden kaynaklandığı anlamı çıkmaktadır. Bunun haricinde spesifik olarak bir antikor tarafından da bu süreç engellenebilir.

APTT Yüksekliği Neden Olur?

Normal seviyenin daha üstündeki test sonuçları APTT yüksekliği olarak kabul edilir. Bunun farklı nedenleri olabilir. İşte aptt neden yüksek çıkar sorusunun cevapları:

APTT Düşüklüğü Neden Olur?

Normal seviyeden daha kısa sürede kanın pıhtılaştığı durumlar, APTT düşüklüğü olarak ifade edilir. Bunun sebepleri ise şunlardır:

Buradaki sonuçlara göre bir değerlendirme yapılarak uygun bir tedavi belirlenmelidir.

Bu tür rahatsızlıkları olanların hematoloji uzmanına mutlaka görünmesi gerekir. PT ve aptt arasındaki farkı anlamak için PT (PTZ, Protrombin Zamanı) bağlantısını takip ediniz.

Referanslar:

  1. Partial Thromboplastin Time, Activated: Reference Range, Interpretation, Collection and Panels (funduszeue.info)

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 22 Ekim tarihinde yazılmıştır. Ardından 12 Temmuz tarihinde güncellenmiştir.)

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler Tıbbi Biyokimya

APTT nedir? Uygun değerler kaç olmalıdır?

Kandaki p&#;ht&#;la&#;man&#;n nedenlerini gözler önüne seren Aptt testinin önemi oldukça büyüktür. Bu test bizlere, kan&#;n p&#;ht&#; olu&#;turma süresini gösterir. Gerek ameliyat öncesinde gerekse sonras&#;ndaki durum de&#;erlendirmesinde elzem olan APTT testinin neden yap&#;ld&#;&#;&#;n&#; yaz&#;m&#;zda sizler için aç&#;klad&#;k.

APTT Nedir?

APTT ‘Aktive Parsiyel Tromboplastin Zaman&#;’ demektir. APTT kandaki p&#;ht&#;la&#;ma faktörlerinde bir eksiklik olup olmad&#;&#;&#;na bakmak için kan p&#;ht&#;la&#;mas&#;nda geçen zaman&#; gösteren laboratuvar testidir. Vücudun her yan&#; k&#;lcal damar a&#;lar&#; ile kapl&#;d&#;r. K&#;lcal damarlar boyunca herhangi bir yerlerinde olu&#;an y&#;rt&#;k ya da çatlak olu&#;tu&#;unda kan p&#;ht&#;la&#;&#;r ve damardaki çatlak ya da y&#;rt&#;&#;&#; t&#;kar. Bu durumda da kan&#;n p&#;ht&#;la&#;ma süreci de&#;i&#;kenlik gösterir. Kan&#;n p&#;ht&#; olu&#;turma sürecinin ne kadar zamanda gerçekle&#;ti&#;ini ölçen APTT kan testi, kan&#;n p&#;ht&#;la&#;mas&#;nda olu&#;abilecek düzensizliklere neyin neden oldu&#;unu bulmak amac&#;yla yap&#;l&#;r.

APTT Testi Neden Yap&#;l&#;r?

APTT özellikle kandaki p&#;ht&#;la&#;ma problemlerinin tespiti ve kan suland&#;r&#;c&#; olan baz&#; ilaçlarla yap&#;lan tedavilerin takiplerinde kullan&#;l&#;r. APTT testine birçok önemli durumlar&#;n öncesinde veyahut sonras&#;nda ihtiyaç vard&#;r.

APTT Normal De&#;er Aral&#;&#;&#; Kaç Olmal&#;d&#;r?

Herhangi bir sa&#;l&#;k problemi olmayan bir bireyin APTT de&#;er aral&#;&#;&#; saniye olarak belirlenmi&#;tir. Bu oran yap&#;ld&#;&#;&#; laboratuvara ve orada de&#;erlendirmelere göre çok az miktarda de&#;i&#;ebilmektedir. APTT kan testi PTT kan testi ile birlikte istenebilir. PTT’nin normal de&#;er aral&#;&#;&#; 60 – 70 saniyedir. Aptt de&#;erinin saniyeyi geçmesi halinde vücutta kendili&#;inden kanamalar olu&#;ur. APTT testindeki elde edilecek süreleri etkileyen birçok ilaç vard&#;r. Alerji ilaçlar&#; (antihistaminikler), C vitaminleri ve bu amaçl&#; vitamin takviyeleri, aspirin bu ilaçlardan baz&#;lar&#;d&#;r. Sa&#;l&#;kl&#; test sonucu elde etmek için tahlil öncesi kulland&#;&#;&#;n&#;z ilaçlar&#; doktorunuza bildirmeniz gerekir.

APTT De&#;erlerinin Dü&#;üklü&#;ü Nedir, Neden Olur?

Yap&#;lan kan testlerinde APTT de&#;erlerinin sonuçlar&#; e&#;er 25 saniyenin alt&#;nda ise APTT dü&#;üklü&#;ü olarak kabul edilir. APTT dü&#;üklü&#;ü &#;u sebeplerden dolay&#; ortaya ç&#;kabilir:

APTT Yüksekli&#;i Nedir, Neden Olur?

Yap&#;lan kan testinde 45 saniyenin üzerinde olan APTT de&#;erine APTT yüksekli&#;i denir. APTT yüksekli&#;i kanda p&#;ht&#;la&#;ma sisteminde bir sorun oldu&#;u anlam&#;na gelir. APTT yüksekli&#;i a&#;a&#;&#;da s&#;ralanan durumlardan dolay&#; kaynaklanabilir:

APTT Yüksekli&#;inin Belirtileri Nelerdir?

Yap&#;lan test sonuçlar&#;nda APTT de&#;erlerinin yüksek ç&#;kmas&#; birçok &#;eyin habercisi olabilir. Bu durumu ciddiyetle inceleyip doktorunuzdan bilgi almal&#;s&#;n&#;z. APTT yüksekli&#;inin belirtileri &#;unlard&#;r:

APTT Dü&#;üklü&#;ü ya da Yüksekli&#;i &#;çin Hangi Doktora Gitmeliyiz?

APTT yüksekli&#;inden veya dü&#;üklü&#;ünden &#;ikayetçi iseniz; Hematoloji doktoruna gidip tedavi olabilirsiniz.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası