midemin sağ tarafında ağrı var / Gebelikte Sağ Tarafta Ağrı Neden Olur? Hamilelikte Sağ Yan Ağrısı - funduszeue.info

Midemin Sağ Tarafında Ağrı Var

midemin sağ tarafında ağrı var

Apandisit nerededir? Apandisit ağrısı neden olur?

Apandisit, genellikle karnın sağ tarafında başlayan ağrının hastayı rahatsız etmeye başlamasıyla birlikte ortaya çıkan ağrılı bir hastalıktır ve ameliyatla sonuçlanan karın ağrısının en yaygın nedenidir. Tedavi edilmezse apandisit patlaması denilen tehlikeli bir duruma yol açabilir. Peki, apandisit nerededir? Apandisit ağrısı neden olur? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

funduszeue.info

Yayınlanma: - 13 Temmuz Güncellenme:

Apandisit nerededir? Apandisit ağrısı neden olur?

Apandisit, körbağırsak üzerinde apandisin denilen bölümün iltihaplanması ile oluşan ve şiddetli ağrı ile seyreden ciddi bir enfeksiyondur. Karnın sağ tarafında şiddetli ağrı, yüksek ateş ve mide bulantısı gibi belirtileri olan apandisit nerededir? Apandisit ağrısı neden olur? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

APANDİSİT NEDİR?

Apandisit, kalın bağırsak ile ince bağırsağın birleştiği yerin alt tarafında kalan bir parmak uzunluktaki apendiksin isimli bağırsak parçasının enfeksiyon nedeniyle iltihaplanmasıdır.

APANDİSİT NEREDEDİR?

Karın boşluğunun sağ alt kısmında bulunur. İnce bağırsağın bittiği, kalın bağırsağın başladığı ve halk arasında kör bağırsak olarak bilinen bölgede yer alır.

Foto: shutterstock

APANDİSİT AĞRISI NEDEN OLUR?

Apandistin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Apandistte enfeksiyon veya kanallarda tıkanıklık apandist patlaması denilen durumu ortaya çıkarır ve acil olarak müdahaleyi gerektirir.

APANDİSİT AĞRISI NASIL ANLAŞILIR?

– Karnınıza hafifçe bastırın. Dokunmak bile özellikle karnın sağ kısmında ağrıya neden oluyorsa doktorunuzu aramanız gerekir.
– Karın bölgesine bastırdığınızda bu bölge normalden daha sert ya da şiş hissediliyorsa (ağrıyla birlikte) apandisit olabilir.
– Apandisit ağrısı yürümenizi zorlaştırabilir. Ayağa kalkın ve yürüyün, yürürken dahi ağrı yaşıyorsanız bunun nedeni apandisit iltihaplanması olabilir.
– Ek olarak fetüs pozisyonunda kıvrılarak yatmak ağrıyı hafifletiyorsa ağrı büyük ihtimalle apandisit yüzünden oluşuyordur.

APANDİSİT BELİRTİLERİ

– Şiddetli karın ağrısı
– İştah kaybı
– Mide bulantısı
– Ağrılar başladıktan hemen sonra kusma
– Karın bölgesinin şişmesi
– Gazla birlikte görülen kabızlık ya da ishal
– Gaz çıkarmakta zorlanma
– Ateş, genellikle 38 C'nin üzerine çıkmaz
– Rektum bölgesinde ağrı
– Ağrılı idrara çıkma

Bağırsak tembelliğine karşı çay ve kahve uyarısıİlginizi ÇekebilirBağırsak tembelliğine karşı çay ve kahve uyarısı

AğrıÇaykabızlıkkahvezeytinyağı

Karın Ağrıları

funduszeue.info Arı, Stj Dr.Şebnem Erol, funduszeue.info Dobrucalı

Karın ağrısı insan hayatında sıklıkla karşılaşılan, çoğu zaman kendiliğinden geçen ve tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Karın ağrısının sebebi fazla gıda alımı, uygunsuz beslenme, basit enfeksiyonlar olabileceği gibi, ciddi hastalıklar da olabilir.
Karnın değişik bölgelerinin ağrıları o bölgeye has organların hastalıklarından kaynaklanabilir. Mide bağırsak bozuklukları, böbrek hastalıkları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun vb madde zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklar karın ağrısına sebep olabilir.

Karın bölgesi dışında akciğer ve akciğer zarı iltihapları, kalp krizi,  kalp zarı hastalıkları, kaburga kırıkları gibi karın dışındaki organların hastalıkları ve zona  da karında ağrı hissedilmesine neden olabilir. 

Karın ağrısının değerlendirilmesinde aşağıdaki mnemonic  (SOCRATES) sıklıkla kullanılır;

S (Site):  Ağrının  yeri
O (Onset): Ağrının  ortaya çıkış şekli (en alttaki tabloya bakınız)
C (Charecter): Ağrı tipi (Batıcı, yakıcı, künt, keskin vb.)
R (Radiation):  Ağrının yayılımı (Omuza, göğüse,sırta, kola, kasıklara vb.)
A (Associated symptoms):  Ağrıya eşik eden diğer bulgular (Bulantı, kusma, ateş, sarılık, terleme vb.)
T (Time): Ağrının geliş zamanı özellikleri
E (Exacerbating and alleviating factors): Ağrıyı artıran ve azaltan faktörler
S (Severity): Ağrı şiddeti (Hastaneye gitmeyi gerektirecek şiddette vb.)

YERLEŞİM BÖLGELERİNE GÖRE KRONİK KARIN AĞRILARI

Karın içindeki hasta organ genellikle bulunduğu karın bölgesinde ağrı oluşturur ancak bazen organın bulunduğu bölge dışında karnın farklı bölgelerinde de ağrı hissedilebilir. Bu tür ağrı yansıyan ağrı olarak adlandırılır. Karın ağrısında ağrının lokalizasyonu için karın duvarı topoğrafik bölgelere ayrılır;

agri

ÜST KARIN BÖLGESİNDE (epigastrium bölgesi) AĞRIYA SEBEP OLAN HASTALIKLAR

-Peptik ülser: Toplumun yaklaşık olarak %10 unda görülen bir hastalıktır. Ülser midede ise ağrı genellikle yemekten kısa süre sonra başlar. Ülser onikiparmak barsağında (duedonum) ise ağrılar yemekten saat sonra veya uzun süren açlık sonrasında başlar, gece uykudan uyandırır, sırta vurabilir, antiasit almakla ve yemek yemekle geçer. Her iki ülser tipinde de açlık ağrıyı şiddetlendirebilir. Bulantı ve kusma ağrıya eşlik edebilir.

-Gastritler: Gastritlerde genellikle yemek sonrasında artan hafif veya orta şiddette ağrı bulunur. Bulantı, şişkinlik hissi ve geğirme eşlik edebilir. Ağrı antiasit almakla hafifler.

-Mide kanseri: Ne yazık ki mide kanserleri çoğunlukla ileri derece büyüyene kadar bir belirti vermezler. Peptik ülserden farklı olarak mide kanserinde ağrı genellikle yemekle ilgisizdir ve devamlı karakterdedir, ancak bazen erken dönemdeki vakalarda ağrı mide ülserini taklit edebilir. İştahsızlık ve kilo kaybı belirgindir. Tümör mide çıkışını tıkadığında kusma görülür.

-Safra kesesi ve yolları hastalıkları: Safra kesesi enfeksiyonuna (kolesistit) bağlı olarak üst orta karın bölgesinde sürekli ağrı yada taşın safra yollarından geçişi sırasında kramp tarzında aralıklı ağrılar görülebilir.

-Mezenter iskemi: Barsağı besleyen damarların tıkanması ya da daralması ile barsağa giden kan akımının azalması sonucu ortaya çıkan ağrılardır. Yemeklerden dk sonra ortaya çıkıp saat kadar sürer ve daha sonra kaybolur. (Abdominal angina). Ağrı künt karakterdedir. Bu nedenle hastalar aç kalarak ağrıyı önlemeye çalışırlar ve kilo kaybederler.

-Kronik pankreatit: Ağrı genellikle yemeklerden sonra oluşur, kuşak biçiminde sırta ve bele yayılır. Hastalar ağrı oluşmaması için yemek yemekten kaçınırlar. Bu hastalarda ayrıca pankreasın fonksiyonunu kaybetmesi nedeniyle oluşan sindirim bozukluğuna bağlı olarak yağlı ishal, kilo kaybı, protein, yağ, vitamin eksikliklerine bağlı bulgular, insüline ihtiyaç gösteren şeker hastalığı (diabet) ve safra yollarının tıkanıklığına bağlı sarılık görülebilir.

-Pankreas kanserleri: Pankreas başı kanserinde devamlı ve şiddeti gittikçe artan karakterde, üst orta karın ve bazen göbek çevresinde veya sol üst kadranda hissedilen bir ağrı mevcuttur. Ağrının yemekle ilgisi yoktur ve ara vermeden artarak devam eder. Pankreas kanserleri kuyruğa doğru yer değiştirdikçe ağrının sırta vurma özelliği de belirginleşir. İştahsızlık ve kilo kaybı belirgindir.

 Üst karında ağrı yapabilecek ciddi bir durum akut miyokard infarktüsüdür (kalp krizi). Akut miyokard infartüsünün tipik ağrısı göğüste hissedilirse de  bazı hastalar göğüs  ağrısı   tanımlamayabilir ve sadece üst karın ağrısı ile  başvurabilirler. Ağrıya bulantı ve kusma eşlik edebilir. Hastanın öz ve soy geçmişinde kalp hastalığı öyküsü bulunmayabilir, bazı hastalarda ağrı birkaç  günden beri var olabilir. Yeni başlayan üst karın ağrısı ile doktora başvuran 30 yaş üzerindeki her hastada kalp kaynaklı bir ağrı olasılığını uzaklaştırmak amacıyla önce EKG çekilmeli, normal olduğu görüldükten sonra diğer incelemelere geçilmelidir. Hastanın daha önce mide vb. sindirim sistemi hastalığı olduğunun bilinmesi bu yaklaşımı değiştirmemelidir. Akut myokard infarktüsü geçirmekte olan hastada teşhis ve tedavinin gecikmesi  kalpte telafisi mümkün olmayan zararlara ve/veya ölüme yol açabilir. 

SAĞ ÜST KADRAN AĞRISINA SEBEP OLAN  HASTALIKLAR;

-Safra kesesi ve yolları hastalıkları: Safra kesesi enfeksiyonuna (kolesistit) bağlı olarak sürekli ağrı yada taşın safra yollarından geçişi sırasında kramp tarzında aralıklı ağrılar görülebilir. Üşüme, titreme, ateş ve sarılık eşlik edebilir. Ağrı sırta, sağ kürek kemiği bölgesine ve sağ omuza yayılabilir.

-Karaciğer nedenli ağrılar: Hepatitler, karaciğer yağlanması, sağ kalp yetmezliği, karaciğerin primer ve metastatik tümörleri, karaciğer apseleri ve kistleri bu bölgede bazen sırta ve omuza vuran ağrıya neden olabilir.

-Kalın barsak (sağ kolon) tümörlerine bağlı ağrılar: Bu bölgenin tümörleri nadiren ağrı yaparlar, daha çok demir eksikliği anemisi (kansızlık) ile ortaya çıkarlar.

&#; Kalın barsağın sağ taraf kıvrımına bağlı ağrılar: Bazı insanlarda kalın barsağın (kolon) sağ taraftaki kıvrımı karaciğer ile diafram arasına girerek bu bölgede omuza ve göğüse vurabilen ağrılar oluşturabilir (Chiliaditi sendromu).

SAĞ ALT KADRAN AĞRISINA SEBEP OLAN HASTALIKLAR;

-İnflamatuar bağırsak hastalıkları (Crohn ve ülseratif kolit)
-Kalın bağırsağın bakteriyel ve paraziter enfeksiyonları (Tüberküloz, amip)
-Çekum (kör bağırsak) tümörleri ve iltihapları.

SOL ÜST KADRAN AĞRISINA SEBEP OLAN HASTALIKLAR;

-Pankreas kanserleri: Pankreasın kuyruk bölümünde yerleşmiş olan tümörlerde bu bölgede devamlı karakterde ve  sırta vurabilen ağrı oluşur. İştahsızlık ve kilo kaybı belirgindir.
-Kronik pankreatit: Ağrı kuşak biçiminde sırta ve bele yayılır, yemeklerden sonra ortaya çıkar. Bazı hastalar ağrı oluşmaması için yemek yemekten kaçınırlar ve kilo kaybederler. Bu hastalarda ayrıca pankreasın fonksiyonunu kaybetmesine bağlı olarak kilo kaybı, protein, yağ, vitamin eksikliklerine bağlı bulgular, yağlı ishaller, genellikle insüline ihtiyaç gösteren şeker hastalığı ve  safra yollarının daralmasına  bağlı sarılık oluşabilmektedir.

-Kalın barsağın sol taraf kıvrımına bağlı ağrılar: Bazı insanlarda kalın barsağın (kolon) sol taraftaki kıvrımı uzun ve geniş olabilir ve gaz ile dolduğunda bu bölgede omuza ve göğüse vurabilen ağrılar oluşturabilir (splenik fleksura sendromu).

SOL ALT KADRAN AĞRISINA SEBEP OLAN HASTALIKLAR;

-İnflamatuar bağırsak hastalıklarından ülseratif kolit bu bölgede ağrı oluşturabilir. Genellikle kanlı ishal ağrıya eşlik eder.

-Kalın bağırsak divertiküllerinin iltihabı: Divertiküller kalın bağırsakta görülen kesecikleşmelerdir. Divertikülün iltihaplanması sonucu ağrı, ateş, makattan kan gelmesi ve ishal görülebilir.

-Kalın bağırsak tümörleri: Kalın barsak kanserlerinde nadiren ağrı duyulur. Kalın barsağın bu kısmında yerleşen tümörlerin yol açtığı en önemli bulgular dışkı şeklinin ve biçiminin değişmesi, makattan kan gelmesi ve dışkılama alışkanlığında değişiklik  olmasıdır.

GÖBEK ALTI VE KARIN ALT BÖLGESİNDE (hipogastrium veya suprapubik bölge)  AĞRIYA SEBEP OLAN HASTALIKLAR;

-Kadın genital sistemi hastalıkları

-Mesane retansiyonu: Mesanenin çıkış yolundaki darlıklara ve bazen de nörolojik hastalıklara bağlı olarak boşalamayıp, mesane duvarının gerilmesi sonucunda oluşan şiddetli ağrılardır.

-Sistit: idrar yollarının iltihaplanması sonucu ağrı, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ve ateş ile karakterize bir tablodur. Kadınlarda idrar kanlı gelebilir.

agri

 Abdominal / retroperitoneal ağrıların ve yansıyan ağrıların lokalizasyonları

AKUT KARIN AĞRILARI

Ani başlayan, bulantı,  kusma, gaz ve dışkı çıkaramama ve ateş gibi ek yakınmalarla birlikte olabilen şiddetli karın ağrısı  akut  karın (akut batın) olarak adlandırılır.
Akut karına neden olan karın içi organ hastalıkları;

-Akut apandisit: Bulantı, iştahsızlık ve  şiddeti değişken göbek çevresi ağrısıyla başlar. Bu ağrı saat sonra sağ alt kadrana geçebilir ve periton irritasyon bulguları gelişebilir. Ateşin ve lökositozun varlığı perforasyon (delinme) ya da apse gelişiminin habercisi olabilir. Akut apandisitin tedavisi cerrahidir.

-Akut kolesistit: Safra kesesinin iltihabına verilen isimdir. Akut kolesistitte epigastrium veya sağ üst kadranda lokalize ve sağ kürek kemiğine yayılabilen inatçı bir ağrı bulunur. Bulantı, kusma, hafif ateş ve sararma eşlik edebilir.  Sağ üst kadranda hassasiyet vardır.

-Akut pankreatit: Alkol ve safra kesesi taşına bağlı olarak pankreas enzimlerinin ve safranın pankreas kanallarında aktive olması sonucu ortaya çıkan ağrılı bir akut karın olayıdır. Ağrı epigastriumda ve umbilikal bölgede ortaya çıkar ve şiddeti birkaç saat içinde hızla artar. Azalmadan uzun süre devam edip kuşak tarzında sırta ve sol kürek kemiği bölgesine yayılır. Ateş, iştahsızlık, bulantı, kusma  ve şok bulunabilir.

-Duedonum (onikiparmak barsağı) ülseri perforasyonu: Epigastriumda hissedilen ağrı ani,keskin, şiddetli ve bıçak saplanır tarzda bir ağrıdır. Ağrı daha sonra, karın duvarı zarının iltihaplanmasına bağlı olarak,  tüm karına yayılır. Fizik muayenede tahta gibi sert bir karın saptanması son derece karakteristiktir.

-İnce bağırsak tıkanması: Ani, keskin ve şiddetli umbilikal bölge ağrısı ön plandadır. Bunun hemen ardından bulantı kusma başlar. Ağrı kolik tarzındadır (dakikalar içinde artıp azalan ataklar halinde)

-Akut divertikülit: Başlangıçta göbek çevresi veya hipogastriumda ağrı,iştahsızlık,bulantı ve kusma görülür. Daha sonra ağrı sol alt kadrana yerleşir.

-Akut mezenter iskemisi: Bağırsakları besleyen damarların gerektiğinden az kanlanması sonucu epigastrik ve umbilikal bölgede  saniyeler  içinde başlayan şiddetli ağrıyla karakterizedir.

Yeni başlayan karın ağrılarında ağrının özelliklerinin ayırdedilmesi önemlidir.  Bıçak saplanır veya yırtılır tarzda birden bire başlayan ağrı  iç organ perforasyonları (mide, onikli parmak bağırsağı, safra kesesi vb. organların delinmesi), aort  (kalptan çıkan büyük atar damar) anevrizması rüptürü (yırtılması), dış gebelik rüptürü, over torsiyonu (yumurtalık tüpü dönmesi) ve  akut mezenterik iskemi (bağırsak damarlarını  tıkanması) gibi hastalıkları düşündürür.  Safra yolları, idrar yolları ve bağırsakların  tıkanmasına  yol açan patolojilerin  oluşturduğu  ağrılar  belirli  aralıklarla  şiddetlenme ve hafifleme  gösterir  ve sıcak uygulaması ile azalır (kolik tarzında ağrı, biliyer, üriner ve intestinal kolikler). İç organların iltahaplanmalarında oluşan ağrılar  genellikle  şiddeti saatler içinde   giderek artan  ağrılardır (apandisit, kolesistit, pankreatit, divertikülit vb.) (Aşağıdaki tabloya bakınız).

agri1

HANGİ DURUMLARDA DOKTORA BAŞVURULMALI?

Karın ağrısı sorunu olan kişilerin aşağıdaki durumlarda kesinlikle doktora başvurması gerekir;

&#; Ani başlayan veya giderek artan şiddette, tekrarlayıcı veya devamlı karakterde ağrılar
&#; Ağrı ile nefesin kesilmesi, baygınlık hissi, kanama, kusma ve yüksek ateş olması
&#; Ağrının göğüse, boyuna, sırta ve omuza yayılması
&#; Dışkıda kan görülmesi
&#; Karındaki ağrılı bölgeye dokunmayla hassasiyet ve ağrı hissedilmesi
&#; Karında gerginlik ve şişme olması, gaz ve dışkı çıkarmada güçlük

DOKTORUNUZA DANIŞMADAN AĞRI KESİCİ ALMAYIN!
Yeni başlayan karın ağrısı olan bir hastanın doktor tavsiyesi dışında ağrı kesici alması sakıncalıdır !!! Özellikle akut karın hallerinde ağrı kesici alınması hastalığın teşhisini güçleştirebilir, doktora gidilmesini geciktirerek ölümcül sonuçlara yol açabilir.

KAYNAKLAR

1-Golstein PE, Askenasi R,Cremer M. Abdominal pain. In:Gastroenterology and hepatology. Eds:CrremerM,Krejs G,Ramadori G,Madson JR. McGraw-Hill, London,
2-Glasgow RE,Mulvihill funduszeue.info abdominal pain. In: Gastrointestinal and liver funduszeue.info:Feldman M,Friedman L, Sleisdenger MH. 8’th edition,Vol-1, Saunders, Philadelphia,
3-Battle EH,Yeaton P. Abdominal pain, In: Clinical Practice of Gastroenterology Ed: Brandt LJ. Churchill Livingstone,Philadelphia,
4-Aktan funduszeue.infonal ağrı. Gastroenteroloji. Ed: Aktan H. Makro yayıncılık. Ankara,
5-Kapıcıoğlu S. Karın ağrısı ve akut karıfunduszeue.infoenteroloji. Ed:Telatar H, Simsek H. Hekimler yayınbirliği,

Sol Boşluk Ağrısı Neyin Belirtisi? Sol Karın Boşluğunda Ağrı Neden Olur, Hangi Hastalığın Belirtisi?

Karın ağrıları, bize hastalıklar konusunda önemli bilgiler vermektedir. Örneğin sol karın boşluğunda oluşan ağrıyla sağ karın boşluğunda oluşan ağrı farklı hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Bu açıdan baktığımızda karın ağrısının nerede olduğunu saptamak oldukça önemlidir. Özellikle karnın sol tarafında birçok organ bulunduğu için oldukça önemlidir. Peki, sol karın boşluğunda neden ağrı oluşur ve hangi hastalığın belirtisidir? Sorularının yanıtlarını sizler için derledik…

Sol Boşluk Ağrısı Neyin Belirtisi?

Karın ağrısı, ciddi ve ciddi olmayan tıbbi durumlarla ilişkili olabilen bir semptomdur. Gastroenterit ve irritabl bağırsak sendromu karın ağrısının sık nedenleri arasındadır. İnsanların yaklaşık %15'inde altta yatan apandisit, abdominal aorta anevrizması rüptürü veya kaçağı, divertikülit veya ektopik gebelik gibi daha ciddi bir durum vardır. Vakaların üçte birinde kesin neden belirsizdir.

Çeşitli hastalıkların karın ağrısına neden olabileceği göz önüne alındığında, ayırıcı tanı formülasyonu ve hastanın muayenesine sistematik yaklaşım önemini korumaktadır. Karnın sol boşluğunda oluşan ağrılar; pankreas kanseri, böbrek enfeksiyonu, huzursuz bağırsak sendromu gibi bazı olumsuz durumların belirtisi olabilmektedir.

Sol Boşluk Ağrısı Neden Olur?

Sol boşluk ağrısı hafife alınmayacak ağrılardan birisidir. Öncelikle bir genel cerraha başvurmak şarttır. Sol boşluk ağrısının en önemli sebepleri dalak, pankreas, ve karın şah damarının (aorta) hastalıkları olabilir. Göbeğin üst bölümünde olan ağrılarda yemek borusu, mide ve on iki parmak barsağının, gastrit, ülser ve reflü gibi hastalıkları akla gelmelidir. Karın sol alt bölümünde olan ağrılarda, kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık sorunları, karın şah damarının hastalıkları, idrar sorunları, dış gebelik sorunu ve apandisit problemi ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle bu tarz ağrılara dikkat etmekte fayda vardır.

Sol Karın Boşluğu Ağrısı Hangi Hastalığın Belirtisi

Sol karın boşluğu ağrıları genellikle bağırsak hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında karın boşluğu da olsa orda bulunmayan birçok organla ilişkili hastalık ortaya çıkabilmektedir. Burada sol böbreğin alt kenarı, idrar torbasının bir kısmı, kalın bağırsağın bir kısmı, sol idrar yolu, zigmoid kolon, kadınlarda büyük kan damarları, sol tüp, sinirler ve yumurtalık bulunur. Bu bölgede oluşan ağrılar aşağıdaki hastalıkların belirtisi olabilmektedir:

  • Pankreas Kanseri
  • Abdominal Aort Anevrizması
  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Böbrek Enfeksiyonu
  • Yumurtalık kisti
  • Kolon Kanseri
  • Alt lob zatürresi
  • Enine Kolon Volvulusu
  • Rektus Kılıfı Hematomu
  • Bağırsak Daralması
  • Kadınlarda Gebelik
  • Endometriyoz
  • Crohn hastalığı

Hamilelikte Sağ Boşlukta Ağrı Neden Olur?

Hamilelikte sağ tarafta ağrı genellikle endişe edilecek bir durum değildir. Zira hem vücuda binen ekstra yük hem de hormonal sebepler, gebelikte beklenmedik ağrıların veya vücuttaki birçok değişikliğin temel sebebidir. Ancak gebelikte sağ tarafta ağrı nadiren de olsa preeklampsi, düşük veya apandisit gibi ciddi bir durumun işareti olabilmektedir. Bu nedenle rutin muayenelerinizde şikâyetlerinizi doktorunuza bildirmeniz sağlıklı olacaktır.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte sağ boşlukta ağrı ve batma ile ilgili tüm olası nedenleri sıraladık. Hazırsanız başlayalım.

Hamilelikte Sağ Tarafta Ağrı Neden Olur?

Hamilelikte sağ tarafta ağrının birçok nedeni olabilir. Kas gerginliği, yuvarlak bağların gerilmesi, yalancı kasılmalar, kramplar, sindirim sorunları ve daha birçok sebep, gebelikte sağ tarafta ağrı ve batma hissine neden olabilir. Bu ağrılar çoğu anne adayının yaşadığı ve kolayca yönetilebilir ağrılardır. Bununla birlikte hamilelikte sağ yan ağrısının dış gebelik, apandisit, düşük veya preeklampsi gibi daha ciddi nedenleri de olabilir. Bu nedenle ağrının şiddeti yoğunsa, uzun süredir geçmiyorsa ve eşlik eden başka bulgular da varsa mutlaka muayene olmak gerekir.

Hamilelikte Sağ Yan Ağrısının Yaygın Nedenleri

Gebelikte sağ tarafta ağrının en yaygın nedenlerini aşağıda listeledik.

1. Kas Gerginliği

Hamilelik sırasında bebeğinizin gelişimi ve sağlığı için kilo almanız elbette normal. Ancak bu durum beraberinde kas ağrılarını da getirebilir. Özellikle 2 ve 3. trimesterda görülen kas ağrıları, ağır bir şey kaldırıldığında veya çok fazla eğildiğinde şiddetlenebilir.

2. Yuvarlak Bağ Ağrısı

Yuvarlak bağları, rahminizi yerinde tutmaya çalışan ipler gibi düşünebilirsiniz. Bu bağlar rahim büyüdükçe gerilir ve ağrıya neden olabilir. Keskin bir tarzda olan yuvarlak bağ ağrısı, bebeğin ağırlığı ve amniyon sıvısı artacağı için ikinci trimester ve sonrasında daha fazla görülür. Ayrıca sert bir öksürük veya ani hareketler yuvarlak bağ ağrısının hissedilmesine yol açabilir.

3. Sindirim Sorunları

Hamilelikte gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim problemleri çok yaygındır. Hormonal değişikliklerden kaynaklanan bu sorun, genellikle birinci ve ikinci trimesterda daha yoğun görülür. Ancak üçüncü trimesterdaki kilo alımı nedeniyle sindirim organlarına baskı artacağından bu şikâyetlerin devam etmesi muhtemeldir. Bol su içmek ve lifli besinleri sık sık tüketmek, sindirim problemlerinden kaynaklanan ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

4. Yalancı Kasılmalar

Braxton Hicks kasılmaları olarak da bilinen yalancı kasılmalar, hamileliğin son aylarında rahmin doğuma hazırlanmak için yaptığı kasılmalardır. Kısa süreli ve düzensiz olan bu kasılmalar genellikle dinlenme veya pozisyon değiştirme ile kendiliğinden geçer. Bu esnada anne adaylarının hafif ağrı hissetmesi normaldir.

Hamilelikte Sağ Boşlukta Ağrı Neden Olur?

Gebelikte Sağ Tarafta Ağrının Ciddi Nedenleri

Hamilelikte sağ yan ağrısının daha ciddi nedenleri ise şu şekildedir:

1. Düşük

Hamileliğin ilk üç aylık döneminde düşükler yaygındır. Bazı kadınlar hamile olduğunu bilmeden dahi düşük yapıp bunun farkına varamayabiliyor. Şiddetli ağrıyla birlikte lekelenme, kırmızı kanama veya pıhtı geliyorsa mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olunması gerekir.

2. Dış Gebelik

Dış gebelik, embriyonun rahim dışında bir yere yerleşmesidir. Bu durumda bebek sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişemeyeceği için tıbbi olarak müdahale edilmesi gerekir. Dış gebeliğin en önemli belirtisi keskin ağrıyken, lekelenme veya kanama olması da muhtemeldir.

3. Apandisit

Gebelikte sağ tarafta ağrının bir diğer nedeni de apandisit olabilir. Hamilelikte çok sık görülmese de tehlikelidir, zira tedavi edilmediğinde şişip patlayabilir. Bu da vücuda zararlı toksinlerin yayılmasına neden olur.

Apandisit genellikle sağ tarafta şiddetli ağrıya neden olur. Bununla birlikte mide bulantısı, kusma, iştah kaybı ve ateş görülebilir.

4. Safra Taşı

Hamilelikte sağ yan ağrısının karşılaşılan bir diğer nedeni de safra kesesi taşı olabilmektedir. Safra kesesi taşı, hormonal dalgalanmaya bağlı olarak bu dönemde oldukça sık görülür. Ağrının yanı sıra mide bulantısı, kusma, iştah kaybı ve ateş gibi semptomlar görülebilir.

5. Preeklampsi

Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsi, genellikle hamileliğin 2 veya 3. trimesterında ortaya çıkar. Sağ üst tarafta ağrıyla birlikte görme problemleri, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, şiddetli ödem, az idrara çıkma, parlak ışığa duyarlılık ve tükenmişlik gibi semptomlara yol açabilir.

Hamilelikte Sağ Tarafta Ağrıya Ne İyi Gelir?

Hamilelikte sağ yan ağrısı eğer yukarıdaki ciddi nedenlerden kaynaklanmıyorsa aşağıdaki öneriler ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir:

  • Pozisyon değiştirmek,
  • Uzanmak,
  • Yürümek veya hareket etmek,
  • Sıcak banyo yapmak,
  • Sıcak su torbası veya ısı yastığı kullanmak,
  • Masaj yapmak,
  • Doktorun önereceği ağrı kesiciyi kullanmak.

Gebelikte Sağ Tarafta Ağrı İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Gebelikte sağ tarafta ağrıya ek olarak aşağıdaki belirtiler de varsa mutlaka doktora danışılmalıdır.

  • Ağrınız şiddetli veya sürekliyse,
  • Gece veya yattığınızda daha kötü hale geliyorsa,
  • Bölgede şişlik veya kızarıklık varsa,
  • Baş ağrısı, bulanık görme, kanama, nefes alma zorluğu, ateş, mide bulantısı/kusma gibi semptomlar eşlik ediyorsa mutlaka hastaneye başvurulmalıdır.

Kaynak: 1

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası