kan verdikten sonra alkol / Kan Hizmetleri - KAN BAĞIŞI NASIL GERÇEKLEŞİR?

Kan Verdikten Sonra Alkol

kan verdikten sonra alkol

Kan Verdikten Sonra Alkol Aldım

Kan verdikten sonra alkol almak aslında zararlı bir durumdur. Kan verdikten sonra doktor ya da hemşireler konu ile ilgili uyarılarda bulunmaktadır. Bu uyarıları kulak ardı etmemek gerektiği gibi özellikle alkol konusunda vücudunuza birkaç gün hassasiyet göstermeniz gerekmektedir.

Kan Verdikten Sonra Alkol Aldım

Biraz öncede bahsettiğimiz gibi, kan bağışlama işleminden sonra vücudun eski gücünü toplayabilmesi için tükettiklerinize mümkün olduğunca dikkat etmelisiniz.

Kan verme işlemine kısaca değinmek gerekirse, kan biliyoruz yaşamımızı devam ettirmemizi sağlayan ve yaklaşık olarak 70 kilo ağırlığındaki bir insanın ortalama olarak vücudunda 6 litre bulunması gereken bir sıvıdır. Aslında kanı bizim için değerli kılan bir diğer özelliği ise ihtiyacımız olduğunda sürekli bulamamamızdır. Bu yüzden kan bağışı yapmak oldukça önemlidir.

Kan Vermek Nedir?

Kan vermeyi anlaşılır bir şekilde anlatmak gerekirse, kan veren kişinin direncini güçlendirdiği ve temiz hücrelerin yayılmasını sağladığı gibi kana ihtiyacı olan bir kimseyi de bu ihtiyaçtan kurtarmaktır. Ülkemizde kan bağışı konusunda yeterince bilince henüz ulaşılamamıştır. Özellikle bazı kan gruplarının bu ihtiyacın çok çok altında bir bağışçısı vardır.

Çoğu kişi iğneden ve kan verdikten sonraki vücudun tepkilerinden çekindiği için kan vermekten kaçınmaktadır. Kan bağışlama işleminden sonra bazı uyarılarda bulunulmaktadır. Bu uyarılara uymadığınız takdirde vücudunuz tepki verecektir. Fakat bu tepki de vücudun direncine göre değişiklikler göstermektedir. Her sağlıklı ve kan verebilecek durumda olan insanın kan bağışında bulunması, ihtiyaç ve önem bakımından oldukça mühimdir.

Kan Verdikten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Kan bağışladığınız gün fazla miktarda sıvı almamalısınız.
  • Yine kan verdiğiniz gün alkol almamaya dikkat etmelisiniz. Alkol alacaksanız da kan verdiğiniz saatten yaklaşık olarak 7 saat sonra ve tok karnına almalısınız.
  • 3 saat kadar kesinlikle sigara içmemelisiniz. Aksi taktirde tansiyon düşüklüğüne ve baş dönmesine sebep olabilmektedir.
  • Kan bağışı yaptıktan sonra en az 20 dakika kadar oturduğunuz yerden kesinlikle kalkmamalısınız. Herhangi bir işle uğraşmamalısınız.
  • Kesinlikle araç kullanmamalısınız.
  • Yüksek bir yerden aşağıya bakmamalısınız.
  • Dikkat dağınıklığı olabileceği için özellikle ağırlıklı ve tırmanmaya bağlı aktivitelerden kaçınmalısınız.

Herkes Kan Verebilir mi?

Herkes kan veremez. Kan verilmemesi gereken durumları maddelemek gerekirse;

  • Bulaşıcı hastalık taşıyan kimse kan vermemelidir. Bu AIDS olabileceği gibi grip de olabilmektedir.
  • Düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa kesinlikle kan vermemelisiniz.
  • Kronik rahatsızlıkları olan kişiler de kan vermemelidir.
  • Kanser hastaları vermemelidir.
  • Regl kadınlar kan vermemelidir.
  • Herhangi bir kan hastalığınız varsa kan vermemelisiniz.
  • Kalp hastalığınız varsa kan vermemelisiniz.

Ne Kadar Sürede Kan Verilmelidir?

Doktorların önerdiği kan verme süresi 2 – 2,5 ay da birdir. Daha kısa sürelerde kan vermek sağlığınız açısından zararlı olabilmektedir.

Etiketler:herkes kan verebilir mikan verdikten sonra dikkat edilmesi gerekenlerkan vermek

Kan Verdikten Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir? Kan Verdikten Sonra Yapılması Ve Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

 Kan vermek, miktarına bağlı olarak farklı etkiler göstermektedir. Bu durum kısa bir süre sürmektedir. Bunun yanı sıra kan şekerinin düşmesini dengelemek gerekmektedir.

Kan Verdikten Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

 Kan vermek, testler için ya da gönüllü olarak bağış yapmak gibi durumlarda yapılmaktadır. Kan vermenin ardından kısa süreli rahatsızlıklar yaşanabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için bağışların sonrasında şeker barındıran besinler verilmektedir.

 Kan vermenin ardından kısa bir süre yatarak dinlenmek gereklidir. Bu durum vücudun kendini toplaması için en az olarak 5 ile 10 dakika olmalıdır. Bu süre içerisinde şeker bulunduran besinler tüketilmelidir. Kan şekerini düzenleyecek ve daha hızlı bir şekilde vücut kendini toparlayacaktır.

 Kan vermenin ardından sigara, bir süre kullanılmamalıdır. Bu süre ortalama olarak en az 1 saat olmalıdır. Vücutta devir eden kanın dengelenmesi için ve vücudun dengeye gelmesi için gerekli bir durumdur.

 Kan vermenin ardından, kan alınan kolun ağır yükler taşımaması gerekmektedir. Kan alınması nedeniyle kan basıncının dengelenmesi ve kanın vücuda pompalanması için dikkat edilmesi gerekli bir durumdur.

Kan Verdikten Sonra Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Kan vermenin ardından aşırı sıcak olan ortamlara girilmemesi gerekmektedir. Özellikle hamam ya da sauna gibi yerlere 5 ile 6 saat gidilmemesi gerekmektedir.

Verilen kanın miktarına bağlı olarak ya da yaralanmalar sonucunda vücutta azalan kanın olması halinde iyi ve dengeli beslenmelidir.

Kan vermek, vücudun yenilenmesi için ve daha enerjik bir yapıya sahip olunması için faydalı olan bir eylemdir.

Kan verilmesi halinde organların kendilerini yenileme hızları artmaktadır. Bu süreç içerisinde daha katma değeri yüksek besinlerin tüketilmesi de fayda sağlayacaktır.

Kan verilmesi durumlarında verilen ikramların yenilmesi ve kısa süreli dinlenme, en önemli durumlardan bir tanesidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir