nst nin açılımı / NST Nedir, Hamilelikte NTS Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Nst Nin Açılımı

nst nin açılımı

NST (NON STRES TEST) NEDİR, NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR?

Nonstres testi (NST), hamilelik sırasında bebeğinizin kalp atış hızını ve harekete tepkisini ölçen bir testtir. Belirli komplikasyonlar yaşıyorsanız veya tahmin edilen doğum tarihinizi geçmişse durumunun iyi olduğundan ve yeterli oksijen aldığından emin olmak için üçüncü üç aylık (trimester) döneminizde doktorunuz bu testi isteyebilir.

Bu doğum öncesi test güvenli, basit ve invazif olmayan bir testtir.

Tabii ki, bu teste ihtiyaç duymak sizi strese sokabilir. Ancak ne bekleyeceğinizi ve sonuçları nasıl anlamlandıracağınızı bilmek size biraz huzur verebilir.

NST testinin neden yapıldığını, kimin bu teste ihtiyacı olabileceğini, nasıl çalıştıklarını ve bulguların sizin ve bebeğiniz için ne anlama geldiğini burada bulabilirsiniz.

NST Testi Hangi Hamilelere Yapılır?

NST testi  haftadan itibaren gebeliğin üçüncü trimesterinde yapılır. Doktorunuzun bu testi istemesinin birkaç nedeni olabilir ve bu nedenler her durumda bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelmez.

Aşağıdaki durumlarda Non Stres Test (NST) gerçekleştirilebilir:

  • Tahmin edilen doğum tarihiniz geçiyorsa
  • Bebeğiniz gebelik yaşına göre boyut olarak küçük veya çok aktif değilse.
  • Gestasyonel diyabet, preeklampsi gibi bir komplikasyonunuz veya tip 1 diyabet, kalp hastalığı veya yüksek tansiyon gibi altta yatan bir tıbbi durumunuz varsa.
  • Çoklu doğum yapacaksanız ve ilgili belirli komplikasyonlarınız varsa.
  • Önceki hamileliğiniz sırasında komplikasyonlar yaşadıysanız
  • Siz ve bebeğiniz Rh uyuşmazlığına sahipseniz
  • Amniyotik sıvı seviyeniz düşükse

Non Stres Testi (NST) ye Nasıl Hazırlanılır?

Nonstres testinden önce özel bir hazırlık yapmanız gerekmez. Ancak, bebeğiniz siz yemek yedikten kısa bir süre sonra muhtemelen en kıpır kıpır halinde olacağı için, doktorunuz önceden bir şeyler atıştırmanızı önerebilir. Test 40 dakikaya kadar sürebileceğinden, teste girmeden önce tuvalete gitmeniz önerilir.

Karnınıza kolay erişim sağlayan rahat, bol giysiler bu test için en iyisidir, bu şekilde doktorunuz sensörü çok fazla sorun yaşamadan karnınızın etrafına yerleştirebilir. Ayrıca bir önlük giymeniz istenebilir.

Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, nonstres testinizden önce bu ilacı almanın uygun olup olmadığını pratisyeninize danışın. Bazı ilaçlar bebekleri daha az hareketli hale getirebileceğinden, reçetenize bağlı olarak doktorunuz bir doz atlamanızı önerebilir.

Non stres test NST sırasında ne olur?

Non stres testi NST genellikle 20 dakika sürer, ancak bebeğiniz çok aktif değilse veya uyuyor gibi görünüyorsa 40 dakikaya kadar uzayabilir. Bu durumda, doktorunuz size şekerli bir şeyler içirip, atıştırmalık bir şeyler yedirerek veya midenize yakın bir ses çıkaran cihaz yerleştirerek, test boyunca bebeğinizi uyarmaya çalışabilir.

Test sırasında, karnınızın etrafına esnek bir kemer monitörü yerleştirilecektir (doktorların doğum ve doğum sırasında sıklıkla kullandıkları aynı tür). Bu monitör acı veya rahatsızlık vermez.

Arkanıza yaslanmış şekilde bir koltuğa uzanacaksınız. Bir tıklama düzeneği tutabilirsiniz ve bebeğin hareket ettiğini her hissettiğinizde, ona tıklayacaksınız. Diğer fetal monitörler farklı şekilde çalışabilir.

Non stres test NST sonuçları ne anlama geliyor?

Bebeğinizin non stres test NST performansı reaktif veya reaktif olmayan olarak sınıflandırılacaktır. Ve çoğu durumda, doktorunuz size sonuçları ve sonuçların ne anlama geldiklerini test biter bitmez anlatabilir.

Reaktif

Çok hareket eden ve kalp atış hızı normal olan bir bebek "reaktif" olarak sınıflandırılır - yani sağlıklı ve stres altında değildir.

Testiniz 32 haftadan önce yapılırsa, "reaktif", bebeğinizin kalp atış hızının muayene sırasında en az 10 saniye boyunca iki kez taban çizgisinin üzerine çıktığı anlamına gelir. Testiniz 32 hafta sonra gerçekleşirse süre 15 saniyeye çıkar.

Reaktif olmayan

"Reaktif olmayan" bir bebek, 40 dakikalık süre boyunca minimum sayıda hareket yapmayan veya hareket ettiğinde kalbi beklendiği kadar hızlanmayan bir bebektir.

Tepkisel olmayan bir NST sonucu sizi endişelendirebilir ancak bu mutlaka yanlış bir şeyler olduğu anlamına gelmez. Bazen bebekler sadece uykulu veya daha az aktiftir. Ancak bazı durumlarda reaktif olmayan sonucu bebeğinizin yeterince oksijen almadığı anlamına gelebilir.

Tepkisel olmayan bir sonuçla, sağlayıcınız testi 40 dakika daha yapmayı tercih ederken, bebeğinizi sesli, atıştırmalık veya şekerli bir içecekle daha fazla hareket etmeye teşvik edebilir.

Doktorunuz bebeğinizin stres altında olabileceği sonucuna varırsa, doğum eyleminin başlatılmasının ve erken doğumun gerekli olup olmadığını belirlemek için (biyofiziksel profil gibi) daha fazla test yaptırmanız gerekebilir.

Non Stres Test NST Riskleri

Non stres testi NST invaziv değildir ve tamamen güvenlidir. Siz veya bebeğiniz için herhangi bir fiziksel risk taşımazlar. Bununla birlikte teste girmek sizi endişelendirebilir veya strese sokabilir. Ve araştırmalar, bazı durumlarda aşırı kaygının sonuçlarınızı potansiyel olarak etkileyebileceğini öne sürmektedir.

Testi yaptırma konusunda çok stresliyseniz ve başa çıkmakta güçlük çekiyorsanız, doktorunuzla konuşun. Birlikte aklınızdan geçenler hakkında konuşabilir ve endişelerinizi yönetmenin yollarını bulabilirsiniz.

NST (Non Stres Test) Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Yapılır? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

NST (Nonstress Testi) Nedir?

NST (Nonstress Testi) Nedir?

NST (nonstress test) nedir?

Gebelik takibinde çok sık kullanılan bir testtir. Bebeğin anne karnındaki iyilik halini değerlendirmede kullanılan teste nonstress test denir. Anne adayının eline bir buton verilir ve bebek hareket etmeye başladığında bu butona basması istenir. Bu arada anne adayının karnına yerleştirilen bir ultrason promu benzeri bir yapı ile bebeğin kalp atımlarını bir kağıt üzerine dökülmesi sağlanır. Bu noktada bebeğin hareketi ile birlikte kalp atımını değerlendirilir. 

NST hangi durumlarda uygulanır?

Bu değerlendirme de doktor tarafından bakılan pek çok kriter vardır. Örneğin; anne karnında büyüme gelişme geriliği olan olgularda, annenin riskli gebelik kapsamına sokulan şeker ve tansiyon hastası olan gebelerde, anne karnında sıvının azaldığı durumlarda oldukça yol gösteren bir test olarak bilinir. Genellikle haftadan sonra uygulanır.

NST nasıl yapılır?

NST testinde öncelikle anne adayının sedyeye yatırılması sağlanır. Karın bölgesine bebeğin kalp atışlarının en kuvvetli duyulduğu yerde kardiyotokografi cihazının kalp atışlarını algılayan probu bağlanır. Rahim kasılmalarını algılayan karnın tepe noktasına ise diğer bir prob yerleştirilir. Anne adayının eline üstünde bir düğme olan çubuk verilir. Bu durumda bebeğin her hareketinde anne adayının düğmeye basması gerekir. Yaklaşık olarak 20 dakika süre ile cihaz bebeğin kalp atışlarında meydana gelen değişiklikleri kağıda aktarır. Sonucu alınan bu kağıda ise NST (nonstress testi) denir.

NST sonucuna göre bebeğin durumu nasıl belli olur?

NST, sancı değerleri sonucu, fetüsün kalp atımlarının anne adayının karnındaki hareketlerine göre değişimini göstermektedir. Anne adayının rahimdeki kasılmalarını da belirleyerek gerçek doğum sancılarının başlayıp başlamadığını ayırt etmek için de yararlı bir testtir. Rahimdeki kasılmaların hangi şiddetle ve aralıkla oluştuğunun takip edilmesi doğum eyleminin başlangıcı ve takibinde anne ve fetus sağlığı yönünden oldukça önemlidir.

Benzer Yazılar

Menopoz Nedir?
Menopoz Nedir?

Menopoz kadınların genelinde görülen bir süreçtir. Bazı kadınlar bu döneme daha erken girseler de bazıları daha geç girebiliyor.

Devamı

Derin Endometriozis Nedir?
Derin Endometriozis Nedir?

Endometriozis, genç kadınlarda görülen iyi huylu fakat çoğunlukla ağrılı kronik bir hastalıktır. Hastalık ağır vücutsal ve ruhsal problemler yaratmasına ve miyomlardan sonra, kadınlarda en sık görülen iyi huylu hastalık olmasına rağmen genelde hafife alınmaktadır.

Devamı

Nst nedir, ne işe yarar?

OP. DR. EVRİM AKSOY
Ropörtaj: Serpil Dokurel

Anne adaylarının ve bebeklerinin hamilelik sırasında sağlık durumlarının takip edilmesi oldukça önemlidir. Nst ( nonstress test) anlamına gelen nst, bebeğin sağlık durumunun yakından takip edilmesi amacı ile yapılmaktadır.

Bebeğin sağlık durumunu öğrenmek amacıyla yapılan nst nedir ve nst nasıl yapılır gibi bir çok bilinmeyen soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü OP. DR. Evrim Aksoy’a sorduk.
İşte nst hakkında tüm bilinmeyenler…


NST nedir?

NST (Non Stress Test), en kolay tarifi ile anne karnındaki bebekten haber aldığımız basit bir uygulamadır. Bebekler, sağlıklı bir gebelikte, annelerinin rahminde en güvenli, en ideal şartlarda büyür. Ancak bazen bebeğe bazen de anneye bağlı sebeplerden dolayı işler yolunda gitmeyebilir. Bebeğin anne rahminde iyi beslenememesi, onu besleyen damarların içindeki kan akımının yeterli olmaması, bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvının azalması ve daha birçok sebepten dolayı bebekte sağlık sıkıntıları yaşanabilir. Bu, bebek için bizim stress (distress) dediğimiz bir durumdur ve böyle bir durum var ise bunu hemen anlayabilmemiz gerekir. Çünkü distress durumunda bebeğin kaybı söz konusu olabilir. Bazen bebeğin erken dünyaya gelmesi anne rahminde kalmasından çok daha iyi olabilir ve bu kararın alınmasında NST yol gösterici olmaktadır.

NST nasıl uygulanıyor?

NST için kullandığımız cihazın adı kardiotakografdır. Biri gebenin karnına, bebeğin kalp atışlarının ölçümlenmesi için, diğeri rahimdeki kasılmaları algılayan iki adet ayrı prob yerleştirilir. Anne adayının elinde de bebeğinin hareketlerini hissettiğinde basması için bir buton bulunur.

NST testi ne kadar sürüyor?

Test, genellikle 20 dakika sürüyor. Bu süreç boyunca cihaz bebeğin kalp atışlarında meydana gelen değişiklikleri kağıda aktarır. Normalde bebeğin kalbi dakikada arası atar. Kalp atışlarını belli süre takip ettiğimizde azalıp-arttığını görürüz. Bu dalgalanma bize bebeğin sağlıklı olduğunu düşündürür. Ayrıca başka bir beklentimiz de bebeğin hareket ettikçe kalp atımının hızlanması ve sonra tekrar normal ritmine dönmesidir.

NST testinin sonuçları nasıl değerlendirilir?

Beklentilerimizi karşılayan bebeğin testi olumludur ve bunu reaktif NST olarak değerlendiririz. Bazı durumlarda bebeğin uyuduğu veya bir problemi olduğunda hareketlerini kısıtladığından testte istediğimiz kriterleri göremeyiz ve o zaman da Non-reaktif NST dediğimiz durum söz konusu olur. Uyuyan bebek ses ya da hareketlerle uyandırılır ve NST düzelir. Ancak bebeğin canlılığını tehlikeye atacak tıbbi bir problem var ise NST düzelmez. Ancak burada dikkat edilmesi gereken ayrıntı, her non reaktif NST bebekte ciddi bir problem var demek değildir ve böyle bir durum var ise gebe hemen endişelenmemelidir. NST yanında ultrasonografik değerlendirme ve hekimin uygun gördüğü başka testler de yapılarak bebek hakkında bir karar verilir.

Nst gebeliğin hangi aylarında yapılmalı?

NST hekim kararına göre değişmekle birlikte haftadan sonra normal gebelik takibinde yapılabilir. Genellikle 15 günde bir tekrarlanır. haftadan sonra haftada bir yapılabilir ve doğum esnasında devamlı takip yapılır. Miyadı dolan (gün geçmesi) ancak doğum eylemi başlamayan gebeler NST ile günlük olarak sıkı takip edilir.

Bazı hekimler NST’i riskli gebeliklerde ya da gebeliğin son haftalarında kullanır. Erken doğum tehdidi gibi durumlarda da rahim kasılmalarını NST ile takip edebiliriz. Erken doğumu durdurmak için yaptığımız tedavinin, kasılmaları durdurup durdurmadığını anlayabilmek için de NST yol göstericidir.

Gebelik takibinde bizim için önemli bir yeri olan, birinci basamak değerlendirme sayılabilecek, ağrısız ve kolaylıkla yapılan NST (non stress test) artık tüm kliniklerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Nst nedir, ne işe yarar

OP. DR. EVRİM AKSOY

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası