arıcılar lastik / Arıcılar Lastik Jant | Selçuklu Konya

Arıcılar Lastik

arıcılar lastik

ARICILIKTA HANGİ MALZEMELER KULLANILIR?

ARICILIKTA HANGİ MALZEMELER KULLANILIR?

Arıcılık faaliyetleri bu sıralar sizin de ilginizi çekiyor olabilir. Ancak arıcılık, anlık hevesle başlanacak bir hobi olmaktan çok uzakta duruyor. Arıcılık faaliyetlerini ve arıcılıkta hangi malzemelerin kullanıldığına göz atın!

Arıcılık, neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir uğraş. Avrupa'daki mağara duvarlarında bulunan arıcılık tasvirleri günümüzden yaklaşık 15 bin yıl öncesini gösteriyor. Mısır'da yapılan araştırmalarda ise firavun mezarlarında kurumuş bala rastlanıyor. Böylesine köklü bir uğraş olan arıcılık, arıların mucizevi çalışma şekliyle birleştiğinde birbirinden lezzetli balların ortaya çıkmasını sağlıyor. Peki, arıcılık nasıl bir iş? Sizce kolay mıdır zor mu? Daha da önemlisi, arıcılık için hangi malzemelere ihtiyaç duyuluyor?

En basit arıcılık faaliyeti için dahi temel arıcılık malzemelerine ihtiyaç duyuluyor. Öncelikle arılara bir ev, yani kovan almak gerekiyor. Fakat arılardan korunmak çok da kolay değil. Bir koruyucu kıyafete ve bir çift eldivene de ihtiyaç duyuluyor. Peki, bunlar yetiyor mu? Ne yazık ki hayır. Mahmuzdan el demirine, sır bıçağından polen kapanına kadar pek çok malzeme, arıcılık için olmazsa olmaz parçalar arasında yer alıyor.

1. ARICILIKTA HANGİ MALZEMELER KULLANILIR?

ARICILIKTA HANGİ MALZEMELER KULLANILIR?

Arıcılık malzemelerinin tümü, yukarıda belirttiğimiz belli başlı çeşitlerle birlikte şu şekilde sıralanıyor:

  • Kovan

  • Arıcı maskesi

  • Arıcı eldiveni

  • Mahmuz

  • El demiri

  • Arıcı körüğü

  • Sır bıçağı

  • Sır tarağı

  • Arı fırçası

  • Arı kaçıran

  • Eşek arı kapanı

  • Larva kaşığı

  • Arı santrifüj makinesi

  • Polen kapanı

  • Propolis aparatı

KOVAN NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

KOVAN NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Kovan, bazı bal arılarının yaşadığı ve yavrularını büyüttüğü kapalı bir alan olarak tanımlanabilir. Kovan genel olarak arı kolonisinin yaşadığı alanı ifade etmek için kullanılsa da kovanla yuva birbirinden ayrılıyor. Yuva, arıların kendileri için doğal yollarla oluşturdukları alanları ifade ederken karakovanlar haricindeki kovan çeşitleri ise arılar için oluşturulan insan yapımı ürünleri ifade ediyor.

Günümüzde kovanlar arıcıların sürekli kontrol edebileceği biçimde yapılıyor. Genellikle kovanın üst kısmında açılabilen bir kapak ve içinde peteklerin takıldığı çerçeveler bulunuyor. Modern arıcılıkta yaygın olarak Dadant ve Langstroth kovan tipleri kullanılıyor. Bunun dışında bir de strafor tipi kovan bulunuyor.

Dadant Tipi Kovan

Kapalı bir kutuyu andıran Dadant kovan, kış mevsiminin uzun sürdüğü ve çiçeklenme döneminin geç başladığı bölgelerde tercih ediliyor. Genellikle süzme bal üretimi için kullanılıyor.

Langstroth Tipi Kovan

Dünya çapında en popüler kovanlar arasında yer alıyor. Seyyar arıcılıkta da tercih edilen bu kovanlar hem petekli hem de süzme bal üretimi için uygun oluyor.

Strafor Tipi Kovan

Hafif yapıdaki strafor kovanlar farklı yerlere rahatlıkla taşınabildiği için seyyar arıcılıkta da tercih ediliyor. Sağladığı ısı yalıtımı sayesinde bu kovan çeşidi koloni gelişimini de hızlandırıyor. Arı hastalıklarıyla mücadele etmesi ve bal verimini artırması nedeniyle bu modellerin kullanımı her geçen gün artıyor.

ARICI MASKESİ NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

ARICI MASKESİ NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Arıcı maskesi baş, boyun ve üst gövdenin bir kısmını arı saldırılarından koruma amacıyla tasarlanan bir kıyafet çeşidi. Görüş açısını kapatmayan arıcı maskesi, arıcılık işiyle uğraşan kişilerin konforu ve özgürlüğü düşünülerek tasarlanıyor. Dayanıklı bir yapısı olan arıcı maskeleri, arıların içeri girmesini engelliyor. Arıcı maskeleri genellikle yıkanabilir kumaşlardan üretiliyor ve tekrar tekrar kullanılabiliyor.

MAHMUZ NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Mahmuz, ince metal sopanın ucunda küçük ve dişli tekerlekler bulunan, arıcılık için önemli malzemelerden biri. Mahmuzun ucundaki dişliler peteği kovandaki çerçeve tellerine takabilmek için kullanılıyor.

ARICI ELDİVENİ NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Arıcı eldiveni genellikle deri veya piton malzemeden üretiliyor. Arıcı eldiveninin kolları dirseğe kadar uzanıyor ve uç kısmında lastik bulunuyor. Bu lastikler arıların vücuda girmesini engelliyor. Arıcı eldiveninin dayanıklı ve sağlam olması, ayrıca elleri terletip tahriş etmemesi gerekiyor.

EL DEMİRİ NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

EL DEMİRİ NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

El demiri, birçok çeşidi olan ve arıcılıkta sık kullanılan aletlerden biri. Çekiçli el demiri, arıcıların arılarla direkt temas kurmasını engelleyerek peteklerdeki balların daha dikkatli şekilde kontrol etmeyi sağlıyor. Kazımalı el demiri ile yapışkanlı ve reçineli bölümleri kolayca temizleyebiliyor, 90 derecelik açılı ucuyla çerçeveleri peteklerden ayırabiliyor.

SIR BIÇAĞI NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Sır bıçağı, petekli balların kesiminde kullanılan bir malzeme. Bu alet sır kaplı peteğin sırlarının kesilip alınması için kullanılıyor. Testere şeklindeki bıçağıyla balların peteklerden ayrılmasını da kolaylaştırıyor.

SIR TARAĞI NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Sır tarağı, sapının üretildiği malzemeye ve ucuna göre farklı çeşitlere ayrılıyor. Sır tarağının krom saplı, plastik saplı, ince ve kalın saplı modelleri buluyor. Uçları tarak biçimindeki sır tarakları peteklerin üzerindeki sır tabakasının peteklerden ayrılmasını sağlamak için kullanılıyor.

ARI FIRÇASI NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

ARI FIRÇASI NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Arı fırçası, ince bir sopanın üzerinde yatay şekillerdeki fırçalardan oluşuyor. Bu alet ise çerçeveleri değiştirme sırasında arıları çerçevelerden ayırmak için kullanılıyor. Böylelikle arıları kovandan çıkarmadan çerçeveleri temizlemek ve değiştirmek mümkün oluyor.

EŞEK ARI KAPANI NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Eşek arısı kapanı, yabani arıları kovanlardan uzak tutmak amacıyla kullanılıyor. Yabani arılar bal kokusunu aldıkları zaman kovanlara musallat olabiliyor. Bu genellikle sonbahar mevsiminde gerçekleşiyor. Ancak sonbaharda yabani arıları bir kere uzaklaştırmak yetmiyor, bu işlemin her sene tekrarlanması gerekiyor. Arıcılar kovandaki ballara gelen yabani arılarla mücadele etmekte zorlandıkları için eşek arısı kapanı kullanarak yabani arıları hızlı ve etkili şekilde yakalayabiliyor.

LARVA TRANSFER KAŞIĞI NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Larva transfer kaşığı, larvaların petek gözlerinden alınarak başka bir alana transfer edilmesi için kullanılıyor. Larva transfer kaşıkları krom veya plastikten üretilebiliyor.

ARI SANTRİFÜJ MAKİNESİ NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

ARI SANTRİFÜJ MAKİNESİ NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Arı santrifüj makinesi veya bal süzme makinesi, farklı boyutlarda üretiliyor. Makinenin kapasitesine göre aynı anda 4 veya 6 adet petek bal tek potada süzülebiliyor. Arı santrifüj makinesi alırken dayanıklı olmasına, denge problemi bulunmamasına, doğa şartlarına uyumlu şekilde paslanmaz ve kırılmaz yapıda olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

POLEN KAPANI NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Polen kapanı veya polen tuzağı adlandırması, arıların geçebileceği büyüklükte delikleri olan çekmece şeklindeki bir aparatı tanımlamak için kullanılıyor. Polen kapanı, arıların bacaklarındaki poleni çekmeceye düşürerek polenlerin toplanabilmesini sağlıyor. Arıcılık ve kovan için önemli malzemelerden biri olan polen tuzakları, arıların geçebileceği büyüklükteki delikleriyle arıların bacaklarına zarar vermiyor.

PROPOLİS APARATI NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Propolis aparatı, kovandaki propolisleri toplamak amacıyla kullanılıyor. Bu aparat kovandaki çerçevelerin üzerine yerleştiriliyor. Arılar ışık ve hava alan bölmeleri hiç durmadan kapatmaya çalıştıkları için propolis aparatının delikleri kısa süre içinde doluyor. Bu sayede propolisler rahatça toplanabiliyor.

Arıcılıkta sır tarağından larva transfer kaşığına kadar pek çok farklı malzemenin neden önemli olduğunu ve nasıl kullanıldığını artık biliyorsunuz. Peki, tüm bu özel süreçlerin eşsiz birer ürünü olan doğal bal çeşitlerini bir de Balparmak güvencesiyle denemeye ne dersiniz?

Kaynaklar:

"AÇLIK" SORUNUNA ARILAR ÇÖZÜM OLACAK

"20 Mayıs Dünya Arı Günü" dolayısıyla derlenen bilgilere göre, Türkiye'de 3 bin endemik, 12 bin doğal, de nektar ve polen kaynağı olan bitki türü bulunuyor. Dünyada bilinen 27 bal arısı alt türünün de 6'sı Türkiye'de yer alıyor.

Bal üretimi yılında yaklaşık 8,5 milyon koloniyle 96 bin ton iken, yılında toplam 8 milyon bin koloniyle bin tona ulaştı. Bunun yanı sıra 4 bin ton bal mumu, 3,5 ton arı sütü, ton polen, 9 ton arı ekmeği, 11 ton propolis ve bin ana arı üretimi yapıldı.

Türkiye, dünya çam balı üretiminde yüzde 92 ile zirvede yer alırken, sektör, üretimin katlanarak artması için kamunun bu konuya daha da yönelmesini bekliyor.

"Arılarımız üreticilerimizin sigortasıdır"

TAB Başkanı Ziya Şahin, Türkiye gibi tarım ülkelerinde arıcılık faaliyetlerinin toprak, su ve gübre kadar önemli olduğunu belirterek, "Arılarımız, insan yaşamına katkısından öteye tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin sigortasıdır." dedi.

Bal arısının dünyadaki varlığının insanlıktan önce olduğunu dile getiren Şahin, bunların ürettiği ürünler ve doğa açısından öneminin insanoğlunun ilgisini çektiğini, bundan dolayı doğadaki yaşam alanlarından kovanlara aktarılarak evcilleştirilmeye çalışıldığını anlattı.

Şahin, şifa kaynağı olarak kullanılan balın, bal arısının esas ürünü olmasına rağmen son yıllarda bal mumu, arı sütü, polen, arı ekmeği, apilarnil, propolis, arı zehri, arı havası gibi diğer alternatif ürünlerin insanların beslenmesinde yoğun olarak kullanıldığını söyledi.

"Umuyoruz ki arılarımıza ve arıcılarımıza gerekli destekler verilir"

Bal arısının kendi ürünleriyle meydana getirdiği katkılardan çok fazlasını, kültür bitkilerinin tozlaşmasındaki katkısıyla yaptığına dikkati çeken Şahin, şu ifadeleri kullandı:

"İnsan sağlığı ve beslenmesinde bu kadar önemli olan üstün üretim gücü olan bal arısı, insan beslenmesindeki yetersizlik ve tarım alanlarındaki azalma nedeniyle oluşan açlık sorununa bir çözüm olacaktır. Doğadaki çevre kirliliği ve pestisit kullanımı, iklim değişikliği nedeniyle devamlı artmakta olup, bu çerçevede arının gerek dünyamıza gerekse biyolojik zenginliğimize katkısının önemi son yıllarda iyice fark edilmiştir. Bu farkındalığın çiftçilerimizin üretim dünyasında yerini almasını da beklemekteyiz. Arıcılığın tozlaşmayla bitkisel üretime, tarıma ilave katkısı, arıcılık sektörünün arı ürünleriyle elde ettiği gelirden 15 kat daha fazladır. Yani arı ürünleriyle elde edilen ülkesel gelirin 15 kat fazlası, arıların tozlaşmayla birlikte diğer sektörlere sağladığı katkıdır. Ayrıca çayır, mera ve ormanlardaki tozlaşmadan dolayı bitkilerin üremesini sağlaması nedeniyle erozyonun önlenmesinde önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu önem çerçevesinde bugüne kadar arılarımıza ve arıcılarımıza gereken önem verilmektedir. Umuyoruz ki önümüzdeki yıllarda arılarımızın ve arıcılarımızın bizlere sağladığı yaşamsal faaliyetler nedeniyle arılarımıza ve arıcılarımıza hak ettikleri gerekli destekler verilir."

Şahin, TAB olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile balların kimliklendirilmesi, sertifikalı arı ürünleri üretimi ve ballarda tağşişin tespit edilmesi gibi çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, "Meşe-Lavanta Balları Projesi ve Polen Analizi Projesi"nin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Dünya Arı Günü etkinliği Sakarya'da

Ankara'da, 'da, "Altın Yağmur" sloganıyla başlayan 1. Dünya Arı Günü etkinliklerinin 13'üncüsü bu yıl Sakarya Büyükşehir Belediyesi, TAB ve Sakarya Arıcılar Birliğinin işbirliğiyle yarın Sakarya'da gerçekleştirilecek.

Kortej yürüyüşü ile başlayacak kutlamalarda resim ve şiir yarışmaları, halk dansları gösterisi, müzik dinletileri, akademik konuşmalar, bal tadımları, dereceye giren öğrencilere ödül verilmesi gibi birçok etkinlik gerçekleştirilecek. Ayrıca Dünya Arı Günü için hazırlanan kliplerin gösterimi yapılacak.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası