yutkunma fobisi tedavisi / Psikolojik Yutkunma Zorluğu Nedir? - İyi ki Sen

Yutkunma Fobisi Tedavisi

yutkunma fobisi tedavisi

Psikolojik Yutkunma Zorluğu Nedir?

Psikolojik Yutkunma Zorluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bazı durumlarda yemek yerken yutkunma sırasında yaşanan zorluk psikolojik olabilir. Bunun en önemli nedenlerinden biri boğaz ağrısıdır. Bu özellikle grip enfeksiyonlarında ve diğer solunum yolu hastalıklarında yaygındır. Bu tür enfeksiyonlarda bademciklerin şişmesi ve boğazın tahriş olması, yiyecek veya içecek yutulduğunda boğazda ağrıya neden olabilir. Bu da yutma güçlüğüne yol açabilir. Ancak hastalık düzeldikçe bu rahatsızlık ortadan kalkar. Ek olarak, anksiyete ile ilişkili olarak disfaji görülebilir. Anksiyete genellikle boğazda sıkışma ve nefes darlığı nedeniyle yutma güçlüğüne neden olur. Psikolojik yutkunma zorluğu nedir sorusu kısaca; kişilerin sağlık sorunu olmamasına rağmen yiyecekleri yerken yutkunma sırasında kaygı ve korku duymasıdır, şeklinde tanımlanabilir.

Psikolojik Yutkunma Zorluğuna Yol Açan Unsurlar Nelerdir?

Psikolojik yutkunma zorluğu belirtileri nelerdir sorusunu cevaplayabilmek için öncelikle bu hastalığa yol açan faktörleri bilmek gerekir. Genellikle kişilerdeki psikolojik yutkunma zorluğu geçmişte yaşadıkları boğulmak ya da tıkanmakla ilgili bir olay neticesinde ortaya çıkan psikolojik rahatsızlıktır. Geçmiş zamanda kişi yemek yediğinde boğulma tehlikesi geçirdiyse, boğulmaya yol açan yiyecekleri özellikle tüketmekten kaçınma davranışı içerisine girer. Çünkü bunu tekrar yiyeceği zaman tekrar aynı şeyin olacağı düşüncesi kişide başlar. Psikolojik hastalık olarak ortaya çıkan yutkunma zorluğu bazı kişilerde aniden ortaya çıkabilirken bazı kişilerde yavaş yavaş ortaya çıkar. Yutkunma zorluğu yaşayan kişi, boğulmalarına yol açabileceklerini düşündükleri yiyecekleri ve gıdaları aniden yemeyi keser ya da yavaş yavaş bu yiyeceklerden kaçınarak sıvı ile beslenmeye başlar.

Psikolojik Yutkunma Zorluğunun Belirtileri Nelerdir?

Kişilere eğer yemek yemesi konusunda ısrar edilirse aşırı sinirlenme ve gerilme hali görülebilir. Psikolojik yutkunma zorluğunun başlıca belirtileri şunlardır:

  • Sebebi belli olmayan ama sık meydana gelen yüksek ateş,
  • Yemek yedikten ve yutkunduktan sonra ses değişikliği,
  • Yutkunma sonrası öksürük ve boğazını temizleme hissi,
  • Tüketim miktarını azaltmak,
  • Yemek alışkanlıklarının değişiklik göstermesi,
  • Yetersiz beslenme ile birlikte kilo kaybı,
  • Yeme ve içme sonrasında yorgunluk hissi,
  • Yutkunma yaparken titreme, terleme, kalp çarpıntısı hissetme,
  • Yemekle birlikte su içmeye çalışmak,
  • Yutma eğilimi yaparken tıkanmaktan, boğulmaktan korkma ve kaygılanmak,
  • Sosyal ortamlarda yemek yemekten kaçınmak,
  • Gıda eksikliği sonucu ortaya çıkan konsantrasyon eksikliği, hafıza zayıflaması, enerji düşüklüğü gibi sağlık sorunları,
  • Çocuklardaki yutma fobisinde ise genellikle hırçınlaşma ve ağlama krizleri şeklinde ortaya çıkar.

Yutma Fobisi

Psikolojik olarak yutkunma zorluğu kişilerde yutma fobisi olarak kendini gösterir. Kişiler yiyecekleri yerken yutmaktan korkar ve yutma sırasında aşırı kaygılanırlar. Fobi türlerinden birisi olan yutma fobisi, diğer fobi türlerine göre daha nadir ortaya çıkar. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla sık görülür. Yetişkin ve çocuk fark etmeksizin her yaştan kişide psikolojik rahatsızlık olarak ortaya çıkar. Yutkunma zorluğu çeken kişilerin yutma eyleminde sorun yaşayabilecekleri herhangi bir sağlık sorunu bulunmaz. Bu kişilerin yutkunamama sebebi psikolojiktir ve yutma eylemi sırasında herhangi bir acı hissetmezler. Bu kişiler psikolojik olarak rahatsız olduklarından dolayı yiyecekleri yutamayacaklarını düşünürler ve boğulacakları hissine kapılırlar. Boğulacaklarını düşündükleri için yutamama kaygısı ile yutamama hali meydana gelir. Bu durum kişilerde yoğun korku ve kaygıya yol açar. Yutma fobisi yaşayan kişiler, özellikle yiyecekleri zaman boğulacaklarını düşündükleri gıdaları tüketmeyi seçmezler. Örneğin kuruyemiş gibi yemek borusuna kaçma ihtimali olan ve tıkanmaya boğulmaya yol açabilecek olan yiyecekleri yemekten kaçınırlar. Yutma zorluğu yaşayan kişiler genellikle yutmayı kolaylaştırmak için yemek yerken su içerler. Çünkü suyun yutkunmayı kolaylaştıracağı düşüncesindedirler. Yutma fobisi olan kişiler tıkandıklarında da su sayesinde kurtulabileceklerini düşünürler. Yutkunma güçlüğü yaşayan ve fobisi olan kişilerde çevreye karşı agresifleşme ve sinirlilik hali görülür. Özellikle arkadaş ve aile çevresinin kişiyi yemek yemeye teşvik etmesi agresif tepkilere yol açabilir.

Psikolojik Yutkunma Zorluğu Nedenleri Nelerdir ve Tanısı Nasıl Konur?

Psikolojik yutkunma zorluğunun en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Anksiyete,
  • Yoğun stres,
  • Solunum ve gribal enfeksiyonlar.

Yiyeceklere yutkunma zorluğu gösteren kişilerin davranışlarında yutma fobisi belirtilerinden birkaç tanesini bulunması halinde ve bu belirtilerin iki haftadan daha fazla uzun sürmesi ve bu durumun süreklilik arz etmesi halinde kişide bu hastalığın olduğu anlaşılır. Psikolojik nedenlerle yutmada yaşanan zorluk endişe verecek bir hastalık değildir. Bu hastalığa yol açan nedenlerin tespit edilmesi ve bunların ortadan kaldırılması ile kişi normal hale dönebilir. Eğer kişi sürekli olarak yutkunmada zorluk yaşıyor ise o zaman tedavi için profesyonel anlamda uzmandan yardım alması gerekir. Psikolojik yutkunma zorluğuna yol açan sebepler kişiye ve kişinin sağlık durumuna göre değişebilir. Tedavisi kişiye özgü olarak hastalığın altında yatan nedene göre yapılır.

Psikolojik Yutkunma Zorluğunun Tedavisi

Psikolojik yutkunma fobisi tedavi edilebilen bir fobi türüdür. Tedavi, bu bozukluğa sahip kişilerin hem ruh hem de beden sağlığı için çok önemlidir. Fobisi olan kişilerin besin alımından kaçınması beslenme yetersizliklerine ve buna bağlı sağlık sorunlarına yol açar. Ancak bu psikolojik hastalık, sosyal çevreden kaçınır ve yaşam kalitesini düşürür. Bilişsel davranışçı terapi, bilişsel yeniden yapılandırma, EMDR terapisi, psiko-eğitim, duyarsızlaştırma gibi tedaviler bu hastalığın tedavisinde etkili olabilir. Psikolojik yutkunma zorluğunun tedavisi, kişinin katı gıdaları yemeye başlamasına, kalabalık ortamlarda ve sosyal ortamlarda rahatlıkla yemek yiyebilmesine neden olur. Psikolojik yutkunma zorluğunun tedavisinde etkili olan bir yöntem kişiyi maruz bırakmaktır. Maruz bırakma yönteminde, insanlar yenmemiş gıda ile karşı karşıya kalır ve yemek yerken boğulma hissi yaşar. Bu durum, bu yiyeceklere maruz kaldığınız anlamına gelir. Maruz kalma terapisinden sonra daha önce korkulan yiyeceklerin tüketildiği gözlemlenmiştir. Bu yöntem fobisi olan kişilerin fobilerini yenmeleri için en etkili yollardan biridir. Ancak tedavinin uzman bir hekim tarafından doğru teşhis konulmasının ardından profesyonel bir terapist eşliğinde kontrollü bir şekilde yapılması gerekir.

Arşiv Bağlantısı

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

'te bilimi Türkiye'nin her yanına götürmemize yardım etmek ister misiniz?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Okuyan biri ölmeden önce binlerce hayat yaşayabilir Okumayan biri tek bir hayat yaşar.”
George R. R. Martin

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Hap yutamamak psikolojik bir rahatsızlık mıdır?

Sorulara Dön
Kendim de dahil olmak üzere bazı insanlar boyutu fark etmeksizin hap yutkunmakta zorlanıyor. Bu durum psikolojik bir rahatsızlık mıdır? Eğer öyleyse, tedavi edilebilir mi?

15, görüntülenme

Hap yutamamak psikolojik bir rahatsızlık mıdır?

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Soruyu Soranın Seçtiği Cevap

Hap yutmaktan korkmaktan mı bahsediyorsun yoksa boğaza yapışmasından mı anlamadım. Ama ben boğaza yapışması durumunda nasıl içebileceğine dair bir taktik vereceğim: İlk önce 3 yudum su iç sonra hapı ağızına al ve bir bardak su iç. 3 yudum su boğazının kuruluğunu ve hapın boğazına yapışmasını giderecektir(test edilmiş, onaylanmış).

Eğer ki, psikolojik olarak yutamıyorsanız (bu bir fobi türüdür); öncelikle bu fobi neymiş kısaca bakalım: Yutma fobisi genellikle kadınlarda görülen yaş fark etmeksizin olabilecek bi' psikolojik rahatsızlıktır. Bu kişiler çoğunlukla çerez, çikolata topları, şekerleme vb. gıdaları tüketemezler veya tüketirk[1]en oldukça zorlanırlar. Ama iyi haber: Tedavisi vardır, hemde kendi kendinizi tedavi edebilirsiniz.

Şöyle ki: Bilişsel davranışçı terapi, bilişsel yeniden yapılandırma, EMDR tedavisi, psikoeğitim, duyarsızlaştırma gibi tedavi yöntemleri, fobinin tedavisinde etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır. Bu fobinin tedavi edilmesi ile bireylerin katı yiyecekleri tüketmeye başladığı, kalabalık yerlerde, sosyal ortamlarda rahatlıkla yemek yiyebildiği görülmektedir.

Yutma fobisinin tedavisinde etkili olan terapi yöntemlerinde biri de maruz bırakmadır. Maruz bırakma yöntemi ile bireyler yemekten kaçındıkları, yedikleri zaman tıkanacakları besinlerle yüzleşmekte yani bu besinlere maruz bırakılmaktadır. Maruz bırakma terapisinin ardından geçmişte korkulan gıdaların tüketilmeye başlandığı gözlenmektedir. Bu zorbalık, yemek istemiyor deyebilirsiniz. İstemeseydi zaten tedavi olmaya çalışmazdı. "zorla" yemek istemiyor mu diyorsunuz? Her fobi için geçerli değildir ama çoğunlukla işe yarar "korkunun üstüne gitmek". Bu tedavinin mantığı, korkulan şeylerin hiç bir zararı olmadığını göstermektir. Eğer hap yutmakta zorlanıyorsan düzenli olarak seans gibi çerez yeme zamanı uygulamanı öneririm(psikiyatri uzmanları da öneriyor yani sadece benim görüşüm değil). Ben karanlıktan korkardım birkaç ay öncesine kadar. Adrenalin bağımlısı biri olduğum için sıkıldığımda hava karardığında ve hiç ses yokken odama kapanır ve ışıkları kapatırdım. Stres patlaması yaşıyordum, karanlık korkusu olan kişilerle ilgili bir araştırma yaparsan anlarsın. Ciddiyim, hiç birşey olmadığını gördükçe karanlıktan korkmamaya başladım. "Bu sadece filmlerin üzerimde bıraktığı saçma bir etki" dedim. Sende korkunun üzerine giderek tedavi olabilirsin.

Bu yazıyı okuyan hiç kimsenin bilgi açlığı bitmesin:)

görüntülenme

Kaynaklar

  1. funduszeue.info Yutma Fobisi Nedir

    nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.