diş taşı temizliği sonrası diş sallanması / Benim adim kirmizi (Cagdas Turkce edebiyat) - PDF Free Download

Diş Taşı Temizliği Sonrası Diş Sallanması

diş taşı temizliği sonrası diş sallanması

dişeti iltihabı

İçindekiler:

Гингивит фото Dişeti iltihabı, şişlik, kanama ve kızarıklık ile kendini gösteren diş etlerinin iltihabıdır.

Hastalık, periodontal ligamentlerin (dişler hareketli olmaz) kuvvet derecesini düşürmeden sadece mukoza zarını etkiler, bu nedenle en kolay diş eti hastalığı şekli olarak kabul edilir. Erken evrelerde, gingivitis herhangi bir özel rahatsızlığa neden olmaz ve kolayca tedavi edilebilir. Fakat sürecin kontrolden çıkmasına izin verirseniz - bu, kurtulmak için çok daha zor olan kronik bir forma dönüşür.

Yemek sırasında ağızda rahatsızlık hissederseniz veya dişlerinizi fırçalarken kanaması konusunda endişeleniyorsanız, hemen bir doktora başvurun.

Diyabetli, kötü huylu tümörler (kanser), AIDS ve hepatit hastalarında diş eti iltihabının gelişmesi daha olasıdır.



Dişeti iltihabı nedir (sınıflandırma)

Profesyonel diş hekimleri, aşağıdaki diş eti iltihabı sınıflandırmasını kullanır:

1. Prevalansı ayırt edilir:

  • Lokalize (diş etinin küçük bir kısmı iltihaplanır)
  • Genelleştirilmiş (tüm çenenin mukozası etkilenir)

2. Ciddiyetle ayrılır:

3. Akışın doğası gereği:

4. Hastalığın formuna göre, gingivitis ayırt edilir:

  • nezle ile ilgili
  • Nekrotizan
  • hipertrofik
  • atrofik

5. Ayrı bir grupta tahsis edilir:

  • Çocuk dişeti iltihabı
  • Ginigvit hamile.

Hastalığın nedenleri ve gelişimi

Bunun birkaç nedeni olabilir:

  • Kötü ağız hijyeni;
  • Azaltılmış bağışıklık;
  • Yanlış ısırık;
  • Kötü veya uygunsuz diş tedavisi (yanlış yerleştirilmiş protezler ve diş telleri; diş etlerine zarar veren dolum kenarlarının taşması);
  • Dişlerde supragingival diş taşının varlığı;
  • gebelik;
  • Ergenlik;
  • Vitamin ve mineral eksikliği;
  • Ciddi, uzun süreli hastalık nedeniyle vücudun tükenmesi;
  • AIDS, tüberküloz , hepatit, diabetes mellitus veya diğer organ hastalıkları ve kronik formdaki sistemler;
  • Diş etlerine travma.

Dişeti iltihabının ana nedeni ağız hijyeni kötüdür. Diş eti sınırında sakızla kalan yumuşak bir kaplama yavaş yavaş tartar olur . Bu yerde, “dişeti iltihabı” olarak adlandırılan enflamatuar süreci çoğaltan bakteriler aktif olarak çoğalır.

Patogenez, vücudun, enflamatuar bir sürecin meydana gelmesiyle patojenik bakteri istilasına yanıt vermesidir.

Diş, yumuşak plak oluşumunda yer alan özel bir biyolojik film ile kaplıdır. Üzerindeki yiyecek artıkları oyalanır, mineralize edilir ve bakteri üretimi için bir inkübatöre dönüştürülür. Bakteriler, sırayla, diş eti içine nüfuz eder ve mukoza hücrelerine zarar veren toksinler salmaya başlar. Aynen doku zehirlenmesinin olduğu yerde, ödem ve kızarıklık ortaya çıkar. Sakız cebi (diş ile sakızın bitişik kenarı arasındaki boşluk) genişlemektedir. Yavaş yavaş, diş etleri kanamaya başlar.

Hangi belirtiler diş eti iltihabının varlığını gösterir?

Гингивит у детей İşaretler hastalığın doğasına, şekline, ciddiyetine ve derecesine bağlıdır.

Ciddiyet arttıkça, diş etlerinin şişliği ve kızarıklığı daha belirgindir. Ciddi bir hiperemi şekli ile tüm çeneyi dudakların mukoza zarındaki dişetlerinin geçiş noktasına kadar yakalar.

Tüm diş eti iltihabı biçimleri, çiğneme çiğneme, kanama, ağızdan hoş olmayan bir koku çıkması, iltihaplanma yerinin bulunduğu bölgede kaşıntı ve rahatsızlık hissi ile karakterizedir.

Hastalığın akut seyrinde semptomlar aniden ortaya çıkar ve belirgindir. Şiddetli ağrı ve diş etlerinde ani kızarıklık, akut dişeti iltihabını gösterir.

Kronik formda semptomlar akut mevsimde (ilkbahar ve sonbahar) ortaya çıkar ve çok belirgin değildir. Rahatsızlık var, ancak tolere edilebilir. Kanama diş etleri artabilir.

Her dişeti iltihabı formu belli semptomlarla karakterize edilir, ancak genel belirtiler dişçiye gitmek için oldukça yeterlidir. Periodontist, hastalık için tüm kriterleri daha doğru bir şekilde değerlendirebilecek ve uygun tedaviyi önerebilecektir.

Dişeti iltihabını diş etlerinin diğer hastalıklarından nasıl ayırt edebilirim?

Teşhisin görevi, benzer belirtilere sahip olduklarından, dişeti iltihabını periodontit, stomatit ve periodontal hastalıklardan ayırmaktır.

Periodontitis ayrıca kanamalı diş eti iltihabı ve periodontal (diş eti) ceplerin oluşumudur. Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı nedeniyle gelişir. Periodontitisin aksine, gingivitis ile dişler gevşetilmez ve çene kemiği dokusu tahrip olmaz.

Periodontal hastalık , dişlerin boyunlarını ve çenenin alveoler sürecinin (dişlerin köklerinin yerleştirildiği çenenin bir kısmı) tahrip edilmesini (rezorpsiyonunu) ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Çoğunlukla, genişleyen tartar, diş etleri düştüğünde serbest kalan yeri alır. Profesyonel diş fırçalamadan sonra boşluklar belirir ve kökler çıplak hale gelir. Periodontal hastalık sadece dişlerin hareketsiz kalması nedeniyle diş eti iltihabına benzer.

Stomatit ile ilgili olarak, lokalizasyonun yerini verir. Tüm oral mukozanın (yanaklar, dil, damak) iltihaplanması stomatitin karakteristiğidir ve diş eti iltihabı diş etlerinin sadece marjinal kısmını etkiler.

Deneyimli bir periodontist, bir hastada dişeti iltihabının hangi formunu, ciddiyetini ve doğasını kolayca teşhis edebilir ve belirleyebilir.

Dişeti iltihabı tedavisi

Eğer dişeti iltihabı erken teşhis edilirse, tedavi hızlı ve kolay olacaktır. Diş hekimliğinde kullanılan modern yöntemler, akut formu 10 gün içinde tedavi edebilir. Ancak kronik aşamaya geçen hastalık uzun ve kalıcı bir tedavi gerektirir.

Birçok tedavi yöntemi vardır ve belirli bir yöntemin seçimi birkaç faktöre bağlıdır:

  • Hastalık şeklinden;
  • Ciddiyet ve ihmalden;
  • Hastanın yaş kategorisinden;
  • Sebepten.

Tedaviye başlamadan hemen önce profesyonel temizlik yapmak ve dişleri mineralize ve mineralize olmayan tortulardan (tartar ve yumuşak plak) temizlemek gerekir. Diş eti hastalığın kök nedenlerinden salındığında, klinik tablo dramatik bir şekilde iyileşir. Bazı hastalar bu durumdan ilham alarak tedaviyi bırakıyor. Bu yapılmamalı. Tedaviyi bitirmek çok önemlidir, aksi takdirde gingivitis yakın gelecekte nüksedecektir.

Ağız hijyeninin başarılı tedaviyi gerçekleştirmede çok önemli bir rol oynadığını göz önünde bulunduran periodontist, hastayı hijyen eğitimi için özel bir odaya göndermeli veya diş bakımı kurallarını kendisi için açıklamalıdır.

Dişeti iltihabı lokal ise, neden dolguda asılı kenar (keskin, cilasız alan) olabilir. Belirtileri ortadan kaldırmak için, doktor dolguyu düzeltir veya yenisiyle değiştirir.

Bilinen tüm diş eti iltihabı yöntemleri, ilaçların kullanım noktasını içerir ve hastalığın ağırlığının yüksek derecede olması durumunda küçük cerrahi müdahale gerekli olabilir.

Dişeti iltihabını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar

Zorunlu vitaminler hastaya reçete edilir çünkü gingivitis sıklıkla bağışıklığın azalması zemininde görülür. Özellikle önemli olan kan damarlarının duvarlarını güçlendiren ve kanamayı azaltan C vitaminidir.

Bir periodontist, vitamin enjeksiyonlarını yazabilir. Bunu yapmak için, lincomycin, siyanokobalamin ve lidokain kullanın. Yerel semptomların hafifletilmesi için vitaminlere ihtiyaç vardır ve lidokain ağrıyı hafifletmek için tasarlanmıştır.

Bazen gingivitis tedavisi antibiyotik gerektirir. Akut aşamadaki hastalıkla etkili şekilde başa çıkmanıza ve komplikasyonların ortaya çıkmasını önlemenize izin verir. Antibiyotikleri yalnızca doktorunuzun önerdiği şekilde almalısınız, çünkü bunlara kontrendikasyonlarınız olabilir.

Dişeti iltihabı tedavi kompleksinde jeller ve merhemler

Lokal tedavi için, iltihaplanma şiddetini azaltan ve semptomları hafifleten jeller ve merhemler kullanılır. Metragil Denta ve Solcoseryl gibi merhemler uzun süre ağrı ve kaşıntıyı hafifletebilir. Sakızı kimyasal ve sıcaklık tahriş edici maddelere karşı koruyan ve rahatsızlık oluşmasını önleyen ince bir filmle kaplanır.

Diş macunu seçimi

Hasta, boğaz yerine bir fırçayla dokunmanın ne kadar tatsız olmasına bakmaksızın günde iki kez dişlerini fırçalamalıdır. Sakızın temizlenmesi imkansızdır, ancak sert bir fırçayla yaralanması tavsiye edilmez.

Diş macunu, şifalı bitkilerden (adaçayı, papatya, civanperçemi, nergis) oluşan iyileştirici ve iltihap önleyici bir etkiye sahip olarak seçilmelidir. Diş etlerini güçlendirir, şişliği ve kanamayı azaltır.

Dişeti iltihabı beyazlatma diş macunları çok fazla aşındırıcı içerdiğinden ve diş eti kenar boşluğunu mekanik olarak tahriş ettiği için kontrendikedir. Diş etleri tekrar sağlıklı oluncaya kadar atılmalıdır.

Dişeti iltihabı halk ilaçları tedavisi

Geleneksel geleneksel tıbbı tercih edenler diş hekiminin yardımı olmadan dişeti iltihabının tamamen tedavi edilemeyeceğinin farkında olmalıdır. Ancak, bir periodontist atanması ile birlikte, geleneksel yöntemler tedaviyi hızlandırabilir.

Çabuk iyileşmek için ağzınızı temiz tutmak önemlidir. Ağız banyoları ve şifalı otların kaynatmalarından durulama yardımcı olacaktır.

Durulama için kaynatma yapmak için tarifler:

  1. Bir çorba kaşığı adaçayı yaprağı ml kaynar su dökün ve 20 dakika bekletin. Oda sıcaklığında soğutun, süzün ve her yemekten sonra ağzınızı çalkalayın.

Bu tarife göre, papatya çiçeği kaynatma yapabilirsiniz. Papatya diş etlerinin yenilenme (iyileşme) sürecini hızlandırır ve bakterisit etkiye sahiptir.

  1. Kabartma tozu çözeltisiyle durulama, diş eti iltihabını olumlu yönde etkiler. Bir çay kaşığı sodayı bir bardak ılık, kaynamış su içinde çözmeniz ve ağzınızı her zaman durulamanız gerekir.
  2. Celandine ve meşe kabuğu, büzücü özelliklere sahiptir, kanamayı azaltır ve diş etlerinin iltihabıyla şişliği azaltır. Et suyu hazırlamak için iki çorba kaşığı kıyılmış meşe kabuğu ve kuru ot kırlangıçotu alın ve iki bardak kaynar su dökün. Et suyu oda sıcaklığında soğutulur. Günde dört kez, belirtilerin geri çekilmesine kadar ağzın bu kaynaşması ile durulayın.

Geleneksel tıp kullanarak, hareketlerinizi doktorunuzla önceden görüşmelisiniz. Yabancılardan tavsiye, kullanmamak daha iyidir.

Dişeti iltihabı ile nasıl yenir?

Bir diş eti iltihabı hastasının beslenme şekli mümkün olduğu kadar taze meyve ve sebze içermelidir.

  • Narenciye meyvelerinde kan damarlarını güçlendirmeye ve kanamayı azaltmaya yardımcı olan çok miktarda C vitamini bulunur.
  • Elma ve armut yenilenme sürecini hızlandıran pektin ve eser elementler içerir.
  • Karpuzu (böğürtlen, kuş üzümü, ahududu) vücudu vitaminler ve minerallerle zenginleştirir, böylece genel bağışıklığını arttırır.
  • Sebzeler lif ve antioksidanlar bakımından zengindir. Menüye lahana, havuç ve kabak ekleyerek vücuttaki metabolik süreçleri hızlandırabilir ve diş etlerinin yenilenme (iyileşme) süresini kısaltabilirsiniz.

Yumuşak bir plak oluşumuna katkıda bulundukları için çok miktarda hızlı karbonhidratlı yiyecekleri (un ürünleri, patatesler, tatlılar) yemeyin.

Nezle gingivit özellikleri

Nezle gingivitis, azalmış bağışıklık (bulaşıcı bir hastalıktan sonra), endokrin hastalıkları ve kardiyovasküler sistem hastalıklarına karşı zayıf ağız hijyeni nedeniyle ortaya çıkar. Vücut tükenmiştir ve büyük miktarda plak ile etkili bir şekilde ilgilenemez. Bakteriler için bu, özellikle gingivit olmak üzere ağız hastalıklarının gelişimine aktif olarak katkıda bulunmak için uygun bir dönemdir.

Akut nezle gingiviti , ani akut ağrının ortaya çıkması, refahın bozulması ve subfebrile (37 derece C) sıcaklığın artmasıyla kendini gösterir. Hasta şişlik, kızarıklık ve diş etlerinin yanması konusunda endişeli. Herhangi bir mekanik tahrişe tepki vermesi nedeniyle diş eti yemek zordur.

Ne yazık ki, birçok hasta kendini tedavi etmeye çalışır ve dişeti iltihabını tedavi etmeye yardım etmez, ancak semptomları hafifletir ve hastalığı kronik bir aşamaya çevirir.

Derhal doktora giderseniz, diş etleriniz sizi rahatsız etmeye başlar başlamaz, akut dişeti iltihabı hızlı ve tamamen kaybolur.

Kronik nezle gingiviti hastalığın ileri evresidir. Belirtiler çok akut değildir ve dişleri yerken ve fırçalarken rahatsızlık en sık görülür. Ancak klasik işaretler (kanama ve hiperemi) diş eti hastalığının varlığını gösterir.

Uzun bir hastalık seyri sakız ceplerinin derinliğinde bir artışa ve diş etlerinin siyanozunun görünümüne katkıda bulunabilir.

Hastalığın alevlenmesi sırasında dişhekimi ziyaret ederken veya bir kişi diş tedavisi için doktora gittiğinde kronik nezle dişeti iltihabı saptanır. Alevlenme evresi, semptomlarda, gingivitin akut şeklini andırır.

Nezle gingivit tedavisi iki haftadan fazla sürmez. Profesyonel bir diş temizliği olmaya başlamak için. Daha sonra doktor anormal ortopedik yapıların ve ağız boşluğunda keskin dolum kenarlarının varlığını kontrol eder. Varsa - değiştirilmeleri gerekir. Hastaya diş etlerini ve bütün organizmayı güçlendirmek için karmaşık vitaminler verilir.

Yukarıdaki önlemler dişeti iltihabını ortadan kaldırmak için yeterli olmalıdır, ancak hastalık ilerlemeye devam ederse, antibiyotik ve fizyoterapi prosedürleri (elektroforez, hidromasaj ve sakız otomasyonu) seyri gereklidir.

Nekrotizan dişeti iltihabının özellikleri

Nekrotizan dişeti iltihabı “Vincent'in nekrotizan dişeti iltihabı” veya sadece ülseratif dişeti iltihabıdır. Nekrotizan ülserler, nezrotizan gingivitin yanı sıra akut bir şekilde ilerleyebilir veya kronik aşamaya girebilir. Genellikle bu hastalığın ihmal edilen nezle formunun bir sonucudur.

Akut ülseratif dişeti iltihabı, her iki çeneyi bir kerede etkiler ve diş etlerinin mukozasında akut ağrıya neden olur. Ana belirtiler:

  • Diş etlerinde çoklu yaraların görünümü;
  • Ağızdan Putrid kokusu;
  • Artan sıcaklık ve genel zayıflık;
  • Ciddi şişlik, kızarıklık ve diş etlerinin kendiliğinden kanaması.

Akut aşama beklenmedik bir şekilde başlar ve kendisi hakkında akut ağrıya neden olur. Ülseratif gingivitin bulaşıcı hastalıklardan sonra zayıflamış vücudu etkilediği belirtilmelidir. Bazen AIDS ile enfeksiyonun bir işaretidir.

Kronik ülseratif dişeti iltihabı ağız boşluğunun temizliğine yeterince dikkat etmeyen ergenlerde daha yaygındır. Belirtiler aynı, ancak daha az belirgin ve daha hoşgörülü. Başlıca şikayet ağız kokusudur.

Tedavi , diş plağının zorunlu olarak çıkarılmasına ek olarak, her bir boğazın antiseptik bir çözeltiyle tedavisinin yanı sıra antibiyotikler ve anti-enflamatuar ilaçlar (penisilin, metronidazol) almayı da içerir.

Evde hasta, klorheksidin veya hidrojen peroksit ile ağız banyoları yapmalıdır. Tedavi süreci üzerinde olumlu bir etkisi şifalı otlar kaynatma vardır.

Ayrıca proteinler, fosfor, vitaminler ve florür ile zenginleştirilmiş bir diyet takip etmek de istenmektedir.

Hipertrofik dişeti iltihabının özellikleri

Hipertrofik dişeti iltihabı, periodontal yumuşak dokunun çoğalmasına eşlik eden kronik bir enflamatuar hastalıktır. Dişeti dokusunun hacmi o kadar artar ki diş taçunun önemli bir bölümünü kaplar.

Hipertrofik gingivitin nedenleri şunlar olabilir:

  • Yanlış ısırık;
  • Düşük kaliteli protezler;
  • Endokrin ve sinir sistemlerinin kronik hastalıkları;
  • Uzun süreli hormonal ilaçlar ve antibiyotik kullanımı;
  • Vücudun hormonal yetmezliği;
  • Mekanik yaralanma;

Hipertrofik gingivitisin ayırt edici bir özelliği, çoğu durumda hastalığın üst çenenin ön dişlerinin bölgesinde lokalize olmasıdır.

Hastalığın fibröz ve ödemli formları vardır .

Ödemli hipertrofik dişeti iltihabı, genişlemiş diş eti papillaları, hassasiyet ve kanama ile karakterizedir. Aşırı büyümüş diş eti kısmen dişlerin kronlarını örter.

Ağrının ve kanamanın fibröz şekli olmadığında, mukoza zarının rengi aynı kalır. Hasta sadece diş etlerinin estetik görünümünden yakınıyor.

3 dereceli hipertrofik gingivitis gelişimi vardır :

  1. Sakız hacmi artmaya başlar, dişeti uçları genişler.
  2. Hastalık ilerledikçe, diş eti diş kronlarını% 50 oranında kapsar.
  3. Diş etlerinin hiperplazisi ve papillaların belirgin olduğu, dişleri neredeyse kesme kenarlarına örttüğü söylenir. Слизистая оболочка десен покрыта грануляциями, которые кровоточат при малейшем прикосновении.

Особенностью лечения гипертрофического гингивита является обязательное назначение таких физиотерапевтических процедур, как электрофорез с глюконатом кальция или гепарином, массаж десен и дарсонвализация.

Особое внимание уделяется приему препаратов, снижающих сосудистую проницаемость и витаминов Е и С.

В случаях, когда консервативное лечение оказывается бессильным, или заболевание находится в запущенной стадии, необходимо хирургическое вмешательство с иссечением разросшейся десны.

Особенности атрофического гингивита

Атрофический гингивит проявляется атрофией десневого края и сосочков, то есть клиническая картина является обратной гипертрофической форме гингивита. Атрофическую форму считают начальной стадией пародонтоза, так как никаких симптомов воспалительного процесса в тканях не наблюдается.

Заболевание развивается при:

  • Нейрогуморальных нарушениях в организме;
  • Возрастных изменениях тканей пародонта у пожилых людей;
  • Аномалиях прикрепления уздечек у детей;
  • Неправильном ортодонтическом лечении.

Различают локализованную (атрофия десны в определенном участке) и генерализованную (оголение шеек зубов всей челюсти) формы.

Лечение предполагает устранение первопричины развития атрофии десен и назначение медикаментов, улучшающих кровоснабжение и обмен веществ.

Для этого применяют разные виды массажа, дарсонвализацию, электрофорез с витамином В1 и гидроаэроионизацию.

К сожалению, атрофированные участки десны и костной ткани восстановлению не подлежат. Единственное, что может сделать врач – остановить прогрессирование атрофических изменений.

Гингивит при беременности

Больше половины беременных женщин страдают заболеванием десен под названием «гингивит беременных». Ожидание ребенка чревато не только положительными эмоциями, но и серьезными изменениями гормонального фона женщины. При недостатке витаминов и минеральных веществ происходит ослабление тканей зубов и пародонта (костная ткань челюсти и десна). Беременная женщина подвергается риску возникновения заболеваний полости рта.

Гингивит появляется, чаще всего, во втором триместре беременности. Десна становятся рыхлыми, ярко-красными, отекают и кровоточат. Заболевание возникает не только у тех, кто плохо следит за гигиеной полости рта, но и у женщин, активно заботящихся о своих зубах.

Считается, что гингивит беременных исчезает самостоятельно после рождения ребенка. Это не совсем верная информация. Просто острая стадия может перейти в хроническую и симптомы пропадут на некоторое время. Есть и другой вариант: возникновение осложнений. При этом может пострадать не только мама, но и ребенок.

Профилактика гингивита беременных

  1. Посещение стоматолога в первые месяцы беременности и удаление всех зубных отложений.
  2. Забота о чистоте полости рта как до, так и во время, и после беременности.
  3. Использование не только зубной пасты и щетки, но и зубной нити и ирригатора. Доказано, что ирригатор увеличивает эффективность борьбы с гингивитом на 50 процентов, а с кровоточивостью десен — на 90 процентов.

Hamilelik sırasında tedavi biraz zordur, çünkü bazı ilaçların alınması bebeğe zarar verebilir. Ancak diş hekimi tüm diş tortularını uzaklaştırmalı ve vücudu güçlendirmek için bir vitamin ve mineral kompleksi yazmalıdır.

Diş ve diş etlerinin sağlığına özen göstermek, hamilelik sırasında rahatsız edici anlardan kaçınmanıza ve sizin ve çocuğunuzun sağlığını korumanıza yardımcı olacaktır.

Dişeti iltihabı nasıl önlenir?

Önleme oldukça basittir ve istenirse herkes kendilerini diş etlerinin enflamatuar hastalıklarından koruyabilir. Sadece birkaç basit kurala uymanız gerekir:

  1. Sabahları (kahvaltıdan sonra) ve akşamları (yatmadan önce) düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız gerekir. Orta sertlikte diş fırçaları en etkilidir, çünkü yumuşak dişler plaktan kötü bir şekilde temizlenir ve sert dişetler diş etlerine zarar verebilir. Diş macunu takdirine bağlı olarak seçilebilir, iyi, seçim yeterince büyük. Ağız hijyeninin etkinliğinin, macunun yüksek maliyetine bağlı olmadığı, ancak dişlerinizi ne kadar iyi fırçaladığınıza bağlı olduğu belirtilmelidir: diş çürüklerinin birleşiminden ve dişin tepesinden yönlendirilen yarı döner, itici hareketler. Dilinize bakın, dişleriniz pürüzsüz hale geldi mi? Sert lekeler varsa, üzerlerine tekrar dikkatlice sürün.
  2. Diş ipi kullanın.
  3. Yılda iki kez, dişçi ofisinde profesyonel diş temizliği yapar.
  4. Daha sert meyve ve sebzeler (elma, havuç vb.) Yiyin. Sadece vitamin açısından zengin değiller, aynı zamanda dişleri yumuşak plaktan mekanik olarak temizlerler.

Bu kurallara uyarak kendinizi yalnızca dişeti iltihabından değil, diş ve ağız mukozasının diğer hastalıklarından da korursunuz.


Ayrıca bakınız:

19

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.