nemrut dağı güneş doğuşu / Login • Instagram

Nemrut Dağı Güneş Doğuşu

nemrut dağı güneş doğuşu

Nemrut Dağı&#;nda Güneşin Doğuşu

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Türkiye’de iki tane &#;Nemrut Dağı&#; vardır; biri Bitlis &#; Tatvan Nemrut Dağı, volkanik faaliyetler sonrasında oluşmuş &#;kaldera&#; ismini verdiğimiz krater gölü, doğal güzellikleri ve yaban hayatı çeşitliliği açısından önem taşımaktadır. Bu yazıda ise Adıyaman Kahta Nemrut Dağı üzerindeki tümülüsü &#; tapınağı (Kommagene Kralı 1. Antiochos Tümülüsü) konu ettik.

Adıyaman Nemrut Dağı yılında “korunması gereken tarihi değer” olarak UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edildi.

UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ
Türkiye &#; Adıyaman &#; Kahta: Nemrut Dağı (milli parkı)
Kayıt Türü: Kültürel Miras
Kayıt No: / Kayıt yılı:

Türkiye&#;nin Dünya Miras Listesi&#;ne kabul edilen diğer yerleri

Nemrut Dağı Milli Parkı
Kahta Nemrut Dağı yılında milli park ilan edilmiştir. Milli park alanı içinde Kommagene Kralı Antiochos&#;a ait tümülüs ve dev heykeller bulunuyor, burası deniz seviyesinden metre yüksektedir. Milli Park sınırları içinde olan ve parkın diğer köşesi diyebileceğimiz Kahta Çayı&#;nın üzerindeki Cendere Köprüsü (Sptimus Severus Köprüsü) ise deniz seviyesinden yaklaşık metre yüksektedir. Bu iki farklı nokta bölgenin ne kadar dik bir topogafyaya sahip olduğunu anlayabiliriz sanırım.

Ankara&#;dan &#; Adıyaman&#;a nasıl gidilir?
Gece yola çıkacaksanız Ankara &#; Adana &#; Nur Dağı &#; Kahramanmaraş Narlı &#; Pazarcık &#; Gölbaşı &#; Adıyaman rotasını öneririm. Pazarcık’a kadar (Kahramanmaraş’ın ilçesi) otoyoldan gidiyorsunuz, sonrasında Gölbaşı  &#; Adıyaman arası çoğunlukla çift şerit gidiş &#; çift şerit geliş olarak devam eden rahat bir yol. En az 3 mola vermeniz gerekiyor, molalar dahil yaklaşık olarak saat sürüyor. Yol boyunca 10 dakikada bir tesis bulunuyor.

Gündüz yola çıkacaksanız Ankara &#; Kayseri &#; Pınarbaşı &#; Göksun &#; Kahramanmaraş &#; Gölbaşı &#; Adıyaman rotasını kullanabilirsiniz. En az 3 mola verilmeli, molalar dahil yaklaşık saat sürüyor. Pınarbaşı &#; Göksun arası dağlık ve virajlı bir yol, çoğunlukla tüm yol çift şerit gidiş &#; çift şerit geliş olarak tamamlanmış durumda. Yol boyunca 15 dakikada bir tesis var.

Havayolu ile gidecekseniz;
Ankara ve İstanbul’dan Adıyaman’a her gün karşılıklı olarak doğrudan (aktarmasız) uçak seferi düzenleniyor. Diğer şehirlerden de aktarmalı olarak Adıyaman havalimanı Kahta yolu üzerindedir ve şehir merkezine yaklaşık 30 km. uzaklıktadır. Havalimanı ile şehir merkezi ve havalimanı ile Kahta arasında servis bulunuyor, taksi ile de gidebilirsiniz.

Demiryolu ile gidecekseniz;
Malatya üzerinden tren ile Adıyaman’a gidebilirsiniz ama yolculuk biraz sürer ve biraz da yorucu. Karayolunu tercih edin.

Adıyaman’dan Kahta’ya nasıl gidilir?
Adıyaman ile Kahta arası mesafe yaklaşık 35 funduszeue.info Yolculuk yaklaşık dakika. Otobüs seferleri var, aceleniz varsa taksi bile tutarsınız. Malatya tarafından gelecekseniz  Doğanşehir &#; Gölbaşı &#; Adıyaman rotası en iyi seçenek.

Adıyaman Nemrut Dağı’na nasıl gidilir?
Nemrut Dağı Tümülüs &#; tapınak bölgesine giden 2 yol var: Adıyaman’ın Kahta ilçesinden ve Malatya’nın Pütürge ilçesinden çıkılır. Kahta’dan çıkmak daha kolay, Pütürge’den gelen yol hem daha uzun, hem daha zorlu. Adıyaman &#; Kahta &#; Narince &#; Karadut yolu ile Nemrut Dağı Milli Parkı girişine, sonra da Nemrut Dağı Tümülüsü’nün yamacına (Kommagene Kralı 1. Antiochos’un mezarı olan tepeye) gelmek daha iyi bir tercih olur.

Diyarbakır&#;dan Nemrut Dağı’na nasıl gidilir?
Şimdilik Diyarbakır &#; Siverek &#; Bozova &#; Adıyaman yoluyla Kahta&#;ya ve oradan Nemrut Dağı&#;na gidilebilir. Fakat, Nisan veya Mayıs tarihinde Nissibi Köprüsü kullanıma açılacak ve Atatürk Baraj gölü üzerinden Kahta ile Siverek asma köprü ile birbirine daha hızlı ve kısa bir yoldan bağlanacak. Yani bu yazıyı Mayıs tarihinde okuyanlar Diyarbakır &#; Siverek &#; Nissibi Köprüsü &#; Kahta yolunu kullanarak Nemrut Dağı&#;na çıkabilir.

Yine de hatırlatayım; Nemrut Dağı&#;na kendi aracınızla çıkmayın. Yol dar, çok virajlı çok dik ve yukarıda otopark çok küçük. Yani hem size hem aracınıza hem de trafiği yavaşlatacağınız için diğer araçlara yazık olur. Kahta&#;ya veya Adıyaman&#;a gidin oradan şoförlü minibüs kiralayıp Nemrut&#;a çıkın

Nemrut Dağı’na yolculuk ne kadar sürer?
Dağa çıkan yol aslında kısa, Kahta’dan Nemrut Dağı kafeteryasına gelmek yaklaşık 50 km. &#; 1,5 saat yolculuk demektir, bu yolu bilmeyip kendi arabasıyla gelenler için yolculuk saat sürer. m. yükseklikteki Kahta’dan, m. yüksekliğe çıkacaksınız. Eğer Nemrut Dağı&#;na kendi aracınız ile çıkmayı düşünüyorsanız, aracınızın çok iyi bir çekiş gücü, mümkünse 4&#;4 arazi vitesi olmalı. Yol kısa ama dik çıkış ve sert dönüşler var. Aracınıza ve kendinize eziyet etmeyin, benim tavsiyem Kahta’dan Nemrut’a çıkmak için gün önceden araştırarak minibüs kiralayın veya bir acentanın turuna katılın. yılı için TL gibi bir ücretle 10 kişilik minibüs (şoförlü olarak) kiralanabilir, hem yorulmadan hem de yolu bilen bir şoförle yolculuk etmiş olursunuz. Bölgede tur düzenleyen ve dağa çıkacak olan grupları oteller &#; minibüsçüler bilir, o grubun rehberi ile bağlantı kurun ve mümkünse ücreti karşılığında gruba katılın. Böylece rehber ve grupla hem kolay yolculuk yapmış, hem de gezip &#; öğrenmiş olursunuz.

1_Nemrut_dogu_13NEMRUT DAĞI’NDA GÜNEŞİN DOĞUŞU
Kimileri Nemrut Dağı’nı “Dünyanın sekizinci harikası” olarak kabul ediyor, kimileri güneşin doğuşunda veya batışında romantizm yaşamak veya heykelleri görmek veya horoskopu görmek veya “ben oraya çıktım” demek için Nemrut Dağı’na çıkıyor. Beklentileriniz farklı olsa da, Nemrut Dağı’na çıktığınızda kanatlanıp uçabileceğinizi düşüneceksiniz.

Akşamüstü Adıyaman’a geldiniz, güzel şehir, hava ılık &#; sıcaktır. Otelde kalacaksınız. Bakkaldan 2 tane küçük şişe su, 1 meyve suyu, bisküvi veya kraker, şeker alın gece ihtiyacınız olacak. Akşam yemeğinizi erken yiyin. Resepsiyona oda numaranızı ve uyandırılacağınız saati söyleyin (tur ile gittiyseniz rehber o işi halletmiştir). Saat &#; gibi yatın ve uyuyun. Saat ’de uyandınız. Üzerinizi sıkı giyinin, yanınızdaki küçük çantaya yedek tişört, bere, eldiven ve rüzgarlık çantaya yerleşti, bakkaldan aldıklarınızı da çantaya koyun. Saat ’da aracımız Adıyaman’dan Kahta’ya yola çıkıyor, saat Kahta’ya geldik. Otobüsten minibüslere geçtik. Kahta’dan minibüslerle hareket ettik. Saat Karadut Köyü… 3 tane çay evi var, birinde 15 dakika çay ve tuvalet molası. herkes minibüse, kimse kalmasın. Buraya kadar yol asfalttı, buradan sonra yol kilit parke taşı döşenmiş olacak, yani biraz hoplayacağız. Dik çıkış, yokuş iniş, sert viraj, yol ayrımı, çok dik çıkış, viraj, çıkış, viraj… Dışarısı karanlık yolu görmüyorsunuz, gün aydınlanınca anlarsınız&#; Nemrut Dağı Milli Parkı Karadut Kapısı’na geldik, park girişi kişi başı 9TL ödedik. Nemrut Dağı kafeteryasına geldik. Ben buraya ‘sığınak’ diyorum, içeride soba var, sıcacık.

Minibüslerden indik, rüzgar sert hava soğuk. Kafeteryaya girdik çay, kahve, halı, kilim, hediyelik eşya, kitap, Nemrut Dağı bibloları, kartpostal her şey var. Nemrut Dağı’nın tepesindeki tümülüsten m. aşağıdayız, birazdan yukarı çıkacağız, son tuvalet molası burası, 2 saat su ve tuvalet bulamazsınız. Çok üşüyenler buradan battaniye kiralayabilir. Ağustos ayında bile güneşin doğuşunda sıcaklık 0 (sıfır) derece, kıyafetlerinizi ona göre seçin, ağır eşyanız varsa kafeteryada bırakın dönüşte alırsınız. Tümülüsün güneyindeki kafeteryadan saat Tümülüs’e doğru yürümeye başlıyoruz, güneşi bekletemeyiz… Yürüyüş yolunun toplam uzunluğu metre, yürüyemeyecek olanlar katırlarla yukarı gelsin, kafeterya kapısında çoğunlukla katır bekletirler. Acele etmeyin, yolunuz uzun ve dik, koşmaya kalkarsanız yorulursunuz. Kafeteryadan sonraki metre taş basamaklı, sonrası patika &#; mıcır yol. Yer siyah, hava hafiften aydınlanıyor.

4_Nemrut_1Kafeteryadan tümülüs &#; tapınak terasına yürümek 25 &#; 30 dakika sürer. İlk ulaştığınız yer Doğu Terası &#; Tören alanı merdivenleri. Sağınızda &#; güneyde Kahta ve Adıyaman’ın ışıklarını görüyorsunuz. Arkanıza bakın, detayları anlamıyorsunuz ama yerde antik dönem tanrı heykellerinin başları, arkalarında heykellerin gövdeleri ve oturdukları tahtlar, onların arkasında Antiochos Tümülüsü &#; Tapınağı… Hepsinin rengi boz &#; gri… Saat güneş doğacak, doğuda biraz bulut var, rüzgar esiyor, bulutlar dağılıyor, fotoğraf makineleri hazır. Yürüdüğünüz yol, Atatürk Barajı Gölü, aracın sizi getirdiği kıvrımlı yollar, tepeler, önünüzdeki Gerger Vadisi aydınlanıyor. Güneş yeniden doğuyor, her yer kızıl bakır &#; kırmızı &#; turuncu &#; sarı… Solunuzda Pütürge ilçesi Gördük Dağları, önünüzde Gerger Dağları ve Siverek ilçesi Karaca Dağ, sağınızda Hilvan ve Kahta ilçeleri, Adıyaman ile Atatürk Barajı Gölü. Şimdi yine arkanıza bakın tümülüs &#; tapınak, tanrıların tahtları ve heykeller kırmızı &#; turuncu, güneşin ilk ışıklarıyla beraber renk ve manzara değişiyor. Fotoğraflar çekiliyor. Heykellerin zeminden başlarına kadar olan yüksekliği 8 metre, yerdeki başların yüksekliği yaklaşık metre. Manzara müthiş güzel, bulunduğunuz yer etkileyici, güneşin doğması ve havanın aydınlanması enerji &#; güç veriyor.

Doğu Terası heykelleri soldan sağa doğru :
Aslan &#; Kartal &#; Tanrı Apollon &#; Tanrı 1. Antiochos &#;Theos &#; Kraliçe Laodike, aynı zamanda Komagene krallığı koruyucu tanrıçası olan Commagene &#; Tanrı Zeus &#; Tanrı Herakles &#; Kartal &#; Aslan

1_Nemrut_dogu_29
Aslan heykeli
Güçlü olma, caydırıcı kuvvete sahip olmayı simgeler. Sümer, Hitit, Yunan, Pers ve daha pekçok devlet tarafından kullanılmıştır.

Kartal heykeli
Her yerde gözü olmayı, her şeyden haberdar olmayı simgeler. Sümer, Mısır, Türk, Roma ve daha pekçok devlet tarafından kullanılmıştır.

Tanrı Apollon / Mithra / Helios
Güneş &#; Işık Tanrısı’nın Yunan &#; Pers &#; Roma pantheonundaki isimleri

Kral &#; Tanrı 1. Antiochos &#;Theos&#;
Kommagene Krallığı’nın 2. ve en güçlü kralı, kendini tanrı ünvanı verir.

1_Nemrut_dogu_27Tanrıça &#; Kraliçe Laodike / Tyche / Fortuna
1. Antiochos annesine &#;tanrıça&#; ünvanı verir, bu sayede annesini Kommagene Krallığı’nın koruyucu tanrıçası &#; anası olur. Yunan ve Roma pantheonundaki Şans &#; Kader &#; Bereket simgeleyen tanrıçanın ünvanını alır

Tanrı Zeus / Oromasdes
Baş Tanrı &#; Gök Tanrı’nın Yunan ve Pers pantheonundaki isimleri

Tanrı Herakles (yarı Tanrı) / Artagnes
Kudret &#; Güç Tanrısı’nın Yunan ve Pers pantheonundaki isimleridir. En sağda ise kartal ve aslan heykeli bulunuyor-muş (bugün kartal ve aslan heykelleri kırık olarak yerde yatıyor).

Heykellerin arkasındaki tepe Nemrut Tümülüsü yani kral Antiochos’un mezarıdır. Taş parçalarını üst üste koyarak yapmışlar. Tepe sağlam olduğuna göre tepenin altında açılmamış bir mezar var. Antiochos Mezarı, kral mezarı olduğu bilinen ve dünya üzerinde bugün açılmamış olan mezarlardan biri belki de tek mezardır. Aslında tepenin içinde 3 tane oda olduğu tespit edilmiş, en azından bir tanesinin mezar odası olduğu düşünülüyor. Bütün heykellerin arkasında Yunanca ve Persçe olarak taşa kazınmış yazılar bulunuyor. Antiochos vasiyetini &#; kuralları &#; kanunları yazdırmış, bunlara ‘nomos’ denilmekte.

Saat güneş doğdu, yürüyoruz Kuzey Terası’ndan geçeceğiz. Kuzey Terası &#; Tümülüs’e geldiğimiz yol solda, biz sağa gidiyoruz, kuzey terası tören yolundaki bazalt steller &#; kitabeleri geziyoruz. Buradaki kabartmalarda resimlerle düzenlenecek olan törenlerin nasıl yapılması gerektiğini anlatıyor. Arkamızda güneş yükseliyor, kırmızı &#; turuncu gökyüzü, solumuzda Tümülüs, sağda Malatya Pütürge Dağları, hemen aşağımızda (kuzeyde) arkeoloji ekibinin atölye &#; barınağı. Ekibin mesaisinin başlamasına neredeyse 3 saat var. Batı terasına doğru ilerliyoruz.

Saat solumuzda heykeller ve Tümülüs olacak şekilde Batı Terası’na geldik. Batı Terası &#; Doğu Terası’ndaki heykellerin aynısı Batı Terası’nda da var. Heykellerin önünde, yamacın kenarında zeminde bazalt kaideler, yerde steller var. Batıya baktığınızda Toros (Taurus) Dağları &#; Malatya Dağları görünüyor, dağlar güneşin ışıklarıyla birlikte kırmızı &#; turuncu renkte.

Aslında Batı Terası&#;daki heykellerden bir tanesi eksik: Nemrut Horoskopu&#; Horoskop, yıldız haritası demektir. Dünyanın bilinen en eski yıldız haritalarından birisi&#; 1,5 m. yüksekliğinde x 2 m. genişliğinde bir bazalt bloğuna aslan heykeli kabartması yapılmış. Aslanın gövdesine yıldız haritası (horoskop) yerleştirilmiş. yıldır dağın üzerinde, rüzgar, güneş, kar, yağmur, sıcak, soğuk bazalt çatlamış. Horoskop&#;u açık alandan alıp korumak ve onarmak için kaldırdılar. Yakınlarda umarım bu heykelin kopyasını sergilemeye, aynı yerine alacaklar. Bu arada, batı terası aşağısındaki patikada bir aslan heykeli daha vardı. O da bakım için korumaya alındı.

Tümülüsten ayrılma zamanı geldi. Geldiğimiz yoldan ineceğiz, karanlıkta çıktığımız patika yoldan aydınlıkta iniyoruz. Tekrar gelmek dileğiyle Antiochos Tümülüsü’nden ayrılıyoruz. ’te minibüsler hareket etti.
Buradan Arsameia &#; Cendere Köprüsü &#; Karakuş Tümülüsü’ne gideceğiz.

Adıyaman &#; Kahta ve Nemrut Dağı’nda ne yenir, ne alınır, ne yapılır?
Nemrut kafeteryasında tost &#; çay &#; kahve &#; kraker gibi şeyler ar. Tuvaletler ücretli, olabildiğince temiz. Kafeteryada hatıra ve hediyelik olarak küçük biblolar, heykel ve magnetler, kartpostallar, kupalar, bölgeyi anlatan çeşitli dillerde kitaplar, halı, kilim, şapka, fes, vs. alabilirsiniz. Özellikle ‘Tanrıların Tahtı’ biblosunu ve heykel başlarının biblolarından almanızı tavsiye ederiz.

Adıyaman ve Kahta&#;da aradığınız herşeyi bulursunuz. Fotoğraf makinası hafıza kartı, pil, şarj aleti, hediyelik eşya, yeme &#; içme yerleri, kafeler, oteller, benzinlik, vs&#; herşey var. Kredi kartı heryerde geçerli. Hemen hemen tüm bankaların şubeleri ve atmleri bulunuyor. Şehir içi ulaşımda otobüs, dolmuş veya taksi bulabiliyorsunuz. Taksilerde &#;de taksimetre yoktu, baştan fiyatı konuşun.

Nemrut Dağı’nı gezmek ne kadar sürer?
Saat ’da Kahta’dan yola çıktık. Saat ’te Nemrut kafeteryaya geldik. Saat ’te kafeteryadan ayrıldık. Buradan Kahta’ya dönsek, 1 saat dönüş sürer, saat olur. Demek ki 5 saat sürüyor.

Arsameia Antik Kenti tapınak alanı, eski Kahta (kale), Cendere Köprüsü ve Karakuş Tümülüsü&#;nü de ziyaret etmek isterseniz, 1 saatlik bir zaman daha ayırmanız yeterli olur.

Kahta civarında gezilebilecek başka yerler?
Adıyaman ve Kahta civarında gezebileceğiniz çok yer var. Bazılarının yolu bozuk, bazıları hemen yakınınızda. Arsameia kenti, Cendere Köprüsü, Karakuş Tümülüsü bu yerlerin iyi bir karışımı ve tercih edileni.
Pere antik kenti, Samsat (Samosata) antik kenti
Zey &#; Gümüşkaya &#; Palanlı mağaraları, Haydaran &#; Turuş kaya mezarları
Sofraz &#; Dikilitaş &#; Karadağ &#; Beştepeler &#; Üçgöz Tümülüsleri
Derik kutsal alanı ve Malpınarı kaya anıtı bölgedeki pek çok önemli tarihi yerden sadece en bilinenleridir.

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Bu yazı Günaydın Gezginler© tarafından hazırlanmıştır. Marka tescilimiz bulunmakta, fotoğraf ve yazılarımız telif hakkı taşımaktadır. Alıntı veya kopyalama yapılması durumunda referans olarak Günaydın Gezginler ismi ve sitemize bağlantı verilmesi gerekmektedir. E-posta adresimiz [email protected]

Tanrıların Dağı Nemrut'ta g&#;n doğumu ve g&#;n batımı

Haberin Devamı

‘Tanrıların Dağı’ Nemrut, pandemi öncesi yerli turistten daha çok yabancı turistlerin gözdesiydi. Şimdilerde sadece bize kaldı. Bende bu yaz ülkemde göremediğim neresi varsa hepsine birden gitmeye karar verdim. Doğudaki en son kilometrem Nemrut’a funduszeue.info Dağı Milli Parkı’na Malatya’dan geçiyoruz. Çok apar topar yola çıktığım için nereye nasıl gidilir araştırmalarım biraz eksik. Nemrut Dağı’na çıkmakla ilgili zaman içerisinde giden arkadaşlarımdan ve okuduklarımdan aklımda kalan belli bir yere kadar araçla gideceğim. Sonra ziyaretçi karşılama merkezinde bekleyebileceğim, ardından gün doğumu için karanlıkta metre dağa tırmanmam gerektiği. Birde hangi mevsim gidilirse gidilsin çok rüzgârlı ve soğuk oluyormuş. Küçücük arabamın yarısı Nemrut’a çıkarken giyilecek polar, yelek, battaniye ile dolu. Bu bilgiler ışığında yazıyorum navigasyona Nemrut Milli Parkı diye ve çıkan konuma doğru tırmana tırmana gidiyorum. Acelemiz yok. Gün doğumu için geceyi geçirecek bir yer bulmamız gerektiği için vaktimiz bol.

Tanrıların Dağı Nemrutta gün doğumu ve gün batımı


Dediğim gibi başlangıç noktam Malatya. Pütürge taraflarında Karapınar Köyü’nde mola veriyoruz. Amcanın biri buz gibi bir şelalenin ve derenin üstüne otel yapmış. Çay içerken ve sohbet ederken Nemrut’a 12 km kaldığını öğreniyorum. Bir saate bir km’ye bakınca jet hızıyla yola düşüyoruz. Gün batımını da yakalayabiliriz. Neden olmasın? Hem gün doğumu hem gün batımı efsane olmaz mıydı? Köyde konuştuğum biri ziyaretçi karşılama merkezindeki Mustafa Bey’in telefonunu veriyor. Yolu hiç bırakmayın diyor ama insan “dağda taşta nereye gidiyorum acaba?” korkusuna kapılıyor. Yolda internet ve telefon yok. Bu ruh halinde dağların arasında giderken bir bina beliriyor. Biz park edince içeriden birileri koşup geliyor. Köyde konuştuğum amca buradaki görevli Mustafa Bey’e haber vermiş. Bizi karşılayıp son sürat Nemrut Dağı’na çıkan stabil yolun zincirini kaldırıyor.

Tanrıların Dağı Nemrutta gün doğumu ve gün batımı


“İlk virajı geniş al diyor” ve bizi son hız gönderiyor. Peki ne oluyor? Saatlerdir yolda olan arabamın motoru yorgun, sıcaktan mahvolmuş durumda. Üstüne virajı geniş alamıyorum ve araba çıkmıyor. Son hız geri geliyorum. Bir şekilde yukarı çıkmalıyız. Şanslıyım ya ben, o an orayı denetlemeye gelen müfettişlerin aracı yukarı çıkıyor. Biz birazda teklifsiz sıkışıveriyoruz arabaya. Araç park eder-etmez gözüm Nemrut’ta, koşa koşa tırmanıyorum. Nemrut güvenliği Fikret Bey’in geleceğimizden haberi var. Bizimle ilgileniyor ve gün batımına doğru bizi kovalıyor resmen. Gün Nemrut’ta pıt diye batıveriyormuş. Çoğu insan bu sebepten o kadar yolu gelip kaçırıyormuş. Sayesinde biz yakalıyoruz. Hayallerime bir tik daha atarken ben o kadar mutluyum ki… Boyumdan uzun heykellerin kafaları bedenlerinin önünde yerde duruyor. Birileri heykeller çok küçük demişti. Bence kocamanlar. Heykellerin ardında Kral I. Antiochos’un satırlık vasiyeti yazıyormuş. Burayı gelecek krallara güzelleştirmeleri için görev vermiş. İbadet için gelenlere övgü, kötülük için gelenlere beddua etmiş. Biz bunları o tarafa geçemediğimiz için göremiyoruz tabi.

Tanrıların Dağı Nemrutta gün doğumu ve gün batımı


İnsan bir an gözlerini kapatıp bulunamamış kralın mezarını ve tümülüsün altında olduğu söylenen ama kapısının bulunamadığı gizli tünellerde dolaştığını hayal ediyor. Günümüz teknolojisinde bile hâlâ böyle gizemli yerlerin olması yüzyıllar önce yaşamış insanların zekasına hayret ettiriyor. Şimdi aşağı inme zamanı geliyor. Bizi bırakan araç geri döndü. Meğer Nemrut Dağı’na çıkan iki yol varmış. Benim öğrendiğim bilgiler Adıyaman girişi içinmiş. Biz Malatya tarafından geldiğimiz için yürüme yolu da metreymiş. Adıyaman tarafından gelindiği zaman yürüme yolu metre. Malatya tarafındaki köylerde yaşayanlar araçlarla Nemrut’a çıkıp Adıyaman tarafına yürüyüp alış veriş yapıp aynı yolla dönüyormuş. Böyle bir aileyi almaya gelen muhtarın minibüsünde kendimize yer bulup tekrar ziyaretçi karşılama merkezine dönüyoruz.

Tanrıların Dağı Nemrutta gün doğumu ve gün batımı


Geceyi burada geçirip sabah yeniden gün doğumu için Nemrut’a çıkmayı deneyeceğiz. Akşam sohbet ederken Kahta’da olduğumuzu hatırlayıp “Kahtalı Mıçı’yı tanıyor musunuz?” diye soruyorum. Akrabalarıymış. “Arayalım da türkü söylesin” diyorlar. İki dakika içinde kendimizi Kahtalı Mıçı ile tavukları pişirmişem söylerken buluyoruz. Güle eğlene ziyaretçi karşılama merkezinin koltuklarında kendimize yer seçiyoruz.

Tanrıların Dağı Nemrutta gün doğumu ve gün batımı


Sabah 4’te yine ayaktayız. Malatya tarafı pek işlek değil diğer taraf gibi. İki araç geçmiş. İkisi de doluymuş. Kendi arabamızı denemekten başka çaremiz yok. “Virajı geniş al Bahar” diye diye geçiyorum direksiyona ve birinci viteste 2,5 km arabayı bağırta bağırta çıkıyorum yukarı. Güvenlik Fikret Bey duymuş sesi sabahın sessizliğinde ve “geliyorlar” demiş. Yol toprak, mıcır. Normal araçlara göre değil pek. Bu yolu çıkabilirseniz az yürüyorsunuz. Birkaç saat önce bu yokuşu gün batımı için koştururken şimdi gün doğumu için koşturuyorum aynı hevesle. Gerçekten müthiş bir an müthiş bir duygu.

Tanrıların Dağı Nemrutta gün doğumu ve gün batımı


Nemrut’ta hava ne zaman giderseniz gidin rüzgarlı ve soğuk oluyormuş ama bizim şansımıza hava muhteşem. Bir yelek yetiyor. Sırf burada üşümemek için taşıdığım polarları, battaniyeleri düşünüyorum. Hiç gerek kalmıyor ama bu bizim şansımızdı. Siz kalın bir şeyler alın yanınıza. 2 bin metre zirvede açık alanda olacaksınız. Malatya tarafından Adıyaman’a köy yollarından ulaşabilirsiniz. Tırmanmak ve yürümekte sıkıntısı olanlar bu köy yollarından Malatya girişine ulaşabilir.

Tanrıların Dağı Nemrutta gün doğumu ve gün batımı


Tek sıkıntı Malatya tarafında internetin ve telefonun çekmiyor oluşu. Bu sebepten müze kartınızı önceden çıkartıp gelmelisiniz. İnternet olmadığı için size müze kart çıkartamıyorlar. Gün doğumunu da yaptıktan sonra uykusuz ve yorgun bir şekilde ama zafer kazanmış edasıyla iniyoruz aşağı. Hazır buralara kadar gelmişken Karakuş Tümülüs’ünü (ki biz atlamışız), Kahta Kalesi’ni, Cendre Köprüsü’nü, Arsemia Antik Kenti’ni ve Perre Antik Kenti’nide rotanıza eklemeyi unutmayın. Buraları görmeye en çok Japon turistler geliyor. Onlar dünyanın bir ucundan kalkıp buraya gelirken bizim birkaç saat ötemizde…

Haberin Devamı

Daha fazla bilgiye funduszeue.info blog adresinden ulaşabilirsiniz

Tanrıların Dağı Nemrutta gün doğumu ve gün batımı

#Nemrut Dağı Gezisi#Nemrut Dağı G&#;n Doğumu#Nemrut Dağı G&#;n Batımı

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

G&#;neşin en g&#;zel doğduğu yer: Nemrut dağı nerede?

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan, "güneşin doğuşu ve batışının dünyada en güzel izlendiği yer" olarak nitelendirilen Nemrut Dağı, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası.

Nemrut Dağı ören yeri, İl Merkezine direkt 87 km. Arsameia Antik yolu üzerinden 77 km. Kahta ilçesine 43 km uzaklıktadır. Dünya harikası olan bu tümülüs, Doğu Toros sıradağları üzerinde metre yükseklikte, Fırat Nehri geçitlerine ve ovaya hakim bir tepe üzerindedir.

Doğu Terası

Güneşin en güzel doğduğu yer: Nemrut dağı nerede

Yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki tahtlar üzerinde sıralar halinde oturmuş dev tanrı heykelleri mevcuttur. Heykellerin yüzleri güneşe doğru bakmaktadır. Bu terasta sırasıyla Kommagene Krallığının gökyüzü hakimiyetini temsil eden koruyucu kartal, krallığın yeryüzü hakimiyetini temsil eden koruyucu aslan, Kommagene Kralı I. Antiochos, Kommagene (Tyche), Zeus, Apollon ve Herakles heykelleri yer alıfunduszeue.inforın arkasında satırdan oluşan Kral Antiochos’un dini ve sosyal içerikli vasiyeti (Nomos) bulunmaktadıfunduszeue.infoın kuzey ve güneyinde Kommagene Kraliyet ailesi bireylerinin kabartma stelleri bulunmaktadır. Yine bu terasta heykellerin önünde ateş sunağı (Altar) ve onun yanında oturur biçimde bir aslan heykeli bulunmaktadır. Nemrut’ta güneşin doğuşu bu terastan izlenmektedir.

Batı Terası

Güneşin en güzel doğduğu yer: Nemrut dağı nerede

Doğu Teras’da olduğu gibi tahtlarında oturan dev tanrı heykelleri ile birlikte Kommagene Kralı I. Antiochos’un heykeli ve tanrılarla tokalaşma kabartmaları yer alır. Ayrıca burada astroloji ile ilgili bir aslan horoskop kabartması da bulunmaktadır. Aslan kabartması üzerinde yer alan ay ve yıldızlardan Milattan önce 7 Temmuz 62 tarihi okunmaktadır. Bu tarih Kral I. Antiochos’un tahta çıkış tarihidir. Nemrut’ta güneşin batımı bu terastan izlenmektedir.

Kuzey Terası

Kuzey Terası, batı ve doğu teraslarını birbirine bağlayan m. uzunluğunda bir tören yoludur. Terasta tamamlanmamış stel ve kaideler bulunmaktadır.

Arsameia Örenyeri (Nymphaıos Arsameiası)

Güneşin en güzel doğduğu yer: Nemrut dağı nerede

Kommagene Krallığının yazlık yönetim merkezi olan ARSAMEİA , Adıyaman İli Kahta ilçesine bağlı Kocahisar köyü ile Damlacık köyü arasında, Kahta Çayı’nın (Nymphaios) doğusunda yer alır. Güneydeki tören yolu üzerinde bulunan çok sayıda kabartma heykel ve steller yanında Anadolu’nun bilinen en büyük Grekçe Kitabesi bulunmaktadır. Kitabenin bulunduğu yerde basamakla aşağı inen kutsal amaçla kullanılan dehliz ve üst kısımda ise saray kalıntıları bulunmaktadır.

Nemrut Dağına nasıl gidilir?

Nemrut dağına çıkış için en uygun sezon mart ortasından başlayıp kasım ortalarına kadar hava koşullarına göre değişmektedir. Nemrut Dağında günesin doğuşu ve batışı dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar görkemlidir. Güneşin doğuşu ve batışı, izleyenler üzerinde derin etkiler bırakmaktadır. Nemruta ulaşım Karadut köyüne kadar asfalt, daha sonraki kısım ise kilitli parke taşı kaplıdır. Yapılan geziler genellikle tur şeklindedir. Turlar özel araçlarla yapılabileceği gibi Adıyaman ve Kahta’dan kiralanacak araçlarla da yapılabilir.

Nemrut Dağı alternatif yollar şu şekilde:

Adıyaman-Nemrut Dağı (Arsameia’dan Antik yol ile) 77 km

Adıyaman-Nemrut Dağı Direkt 86 km

Adıyaman Havaalanından Nemrut Dağına Direkt 66 km

Adıyaman-Kahta 34 km

Adıyaman-Cendere Köprüsü 54 km

Adıyaman-Yenikale 59 km

Adıyaman-Arsameia(Cendere Köprüsü Güzergahı) 61 km

Eşsiz manzarası hafızalara kazınıyor

Güneşin en güzel doğduğu yer: Nemrut dağı nerede

Özellikle son yıllarda turizmde adeta altın dönemini yaşayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin gezi rotasında yer alan Adıyaman, Nemrut Dağı ile turizm pastasındaki payını artırıyor. 'un "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesiyle bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler, Nemrut Dağı'ndaki eşsiz manzarayı da hafızalarına kazıyor.

Nemrut Dağı'na yürüyüş

Milli park alanı olarak korumaya alınan, "güneşin doğuşu ve batışının dünyada en güzel izlendiği yer" olarak nitelendirilen Nemrut dağına çıkmak isteyenler, yorucu bir yolculukla bölgeye ulaşabiliyor. Nemrut Dağı'nın en önemli değerlerinden Kommagene Krallığı'na ait 50 metre yüksekliğinde, metre çapında tümülüs ve dev heykellerin bulunduğu bölgeye ulaşmak isteyenler, araçla gerçekleştirilen yolculuğun ardından dik yamaçtan yaklaşık 40 dakika süren metrelik zorlu yürüyüşle dağın zirvesine ayak basabiliyor. Güneşin doğuşunu Nemrut Dağı'nda izlemek isteyenler henüz daha hava aydınlanmadan yola düşüyor. Güneşin batışını izlemek isteyenler ise öğleden sonra yolculuğa başlıyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası