dikiş izi ne zaman geçer / Ameliyat Sonrası Dikiş İzleri Nasıl Geçer? - Dr. Mustafa Karataş

Dikiş Izi Ne Zaman Geçer

dikiş izi ne zaman geçer

‘Yara, mutlaka iz bırakır’

6. Yara Bakım Kongresi Genel Sekreteri Prof. Dr. Eksal Kargı, izsiz ameliyat veya estetik dikiş tekniği olmadığını belirtti, ameliyat veya yaralanmayla oluşan kesinin, mutlaka kalıcı bir iz bırakacağını söyledi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve 6. Yara Bakım Kongresi Genel Sekreteri Prof. Dr. Eksal Kargı, izsiz ameliyat veya estetik dikiş tekniği olmadığını belirterek, estetik cerrahinin çoğu zaman izin azaltılmasını sağladığını söyledi.

Bir ameliyat yarası veya bir yaralanma ile oluşan kesinin, ne kadar dikkatli ve kuralına uygun şekilde onarılsa da, daima kalıcı bir iz bırakacağını dile getiren Kargı, “Plastik cerrahi uygulamaları ile bu izin kabul edilebilir, gizlenebilir veya daha az belirsiz olması sağlanabilir. İzsiz ameliyat veya estetik dikiş tekniği yoktur, lazerle de dikiş atılamaz. Estetik cerrahi girişimleri çoğu zaman izin azaltılması, dikkat çekmeyen göze batmayacak başka şekle sokulması veya mevcut izin gizlenebilir bir yere taşınmasını sağlar” dedi.

Medimagazin'de yer alan habere göre Prof. Dr. Kargı, deri üzerinde yara izi olarak görünen dokunun, normal deri dokusu olmadığını, bunun iyileşme dokusu olduğunu kaydetti. Deri üzerinde oluşan yaraların, yaralı bölgenin kendi orijinal dokusuyla, yani deri dokusu ile onarılmadığını ifade eden Kargı, yaralı bölgenin vücut tarafından oluşturulan iyileşme dokusu olarak adlandırılan özel bir onarım dokusu ile iyileştirildiğini kaydetti. Prof. Dr. Eksal Kargı, şunları dile getirdi:

GÜNEŞ IŞIĞI NEDEN ÖNEMLİ?
“Yara iyileşmesi sonucu oluşacak izin kalitesi kişiden kişiye ve vücut bölgelerine göre farklılık gösterir. Bu nedenle izin ne şekilde sonuçlanacağını önceden kestirmek de mümkün değildir. Başlangıçta gergin ve düzensiz şekilde olabilir, zamanla daha düzgün bir hal alabilir. Yine başlangıçta kızarık ve kabarık şekilde olan yara izleri 1 kaç yıl içinde daha yumuşak ve soluk renkli hale dönüşebilirler. Deri rengi koyu olan hastalarda, gençlerde ve ayrıca omuzlar, üst kollar ve göğüs dekolte hattında oluşan yara izleri daha belirgin olmaktadır. Yara izlerinin uygun pansuman materyalleri, topikal uygulanan veya yara izi içerisine enjekte edilen ilaçlar ile daha belirsiz hale getirilmesi mümkün olmaktadır. Bir izin iyileşme dönemi sonunda kabul edilebilir ve en iyi durumda olması için o bölgeye masaj uygulanabilir. Yara izi ve güneş ışığı ilişkisi önemli bir konudur. Yara iyileşmesinin erken dönemlerinde güneşlenme skarlı alanlara zararlı etki yapar. Bu nedenle güneşte yanmaktan ve bronzlaşmaktan kaçınmak erken dönemde gereklidir. Güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.

“YARA İZİNİ YOK ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”
Prof. Dr. Kargı, yaralanmalarda ilk müdahaleyi plastik cerrah yaparsa yara izinin daha iyi olacağını, ancak acil bir durumda çoğu zaman bunun mümkün olmadığını söyledi. Bu gibi durumlarda müdahale sonrası dönemde pansuman ve yara iyileşmesi döneminde uygulanacak tedavi ve girişimler ile yara izini azaltmanın mümkün olduğunu ifade eden Kargı, “Skarların yok edilmesi mümkün değildir. Önerilen çeşitli jel ve bazı cihazların kullanımı skarın dış görünümünde belli ölçüde düzelme sağlayabilir, ancak hiçbir zaman yok edilemez. Bu amaçla estetik cerrahi ameliyatları, lazer, dermabrazyon, silikon pansuman, steroid enjeksiyonu gibi teknikler ile topikal uygulanabilen ilaçlar kullanılabilir” diye konuştu.

Prof. Dr. Eksal Kargı, yara izlerini ameliyat ve ameliyat dışı yöntemlerle tamamen yok eden bir tedavi olmadığını vurguladı. Amacın sadece daha kabul edilebilir bir görünüm sağlamak olması gerektiğini belirten Kargı, “Skar revizyonu plastik cerrahinin konusudur. Bu ameliyatın kararını vermeden önce ilk ameliyattan veya yaralanmadan sonra 6 - 12 ay süre ile beklenmesi önerilmektedir. İlk 3 aylık dönemde yara izi daha belirgin ve kızarık, 6. ay ve sonrası dönemde ise bu izler ve şişlikleri yavaş yavaş iner ve belirsiz hale gelebilmektedir. Ancak bu her durumda geçerli olmayabilir. Çünkü yara izleri her zaman gerileme göstermeyebilir. Yara izinin giderilmesi için yapılan ameliyatlar genellikle lokal anestezi altında yapılır ve hasta çoğunlukla aynı gün taburcu edilir. Skarın yeniden oluşmasını önlemek için, skar revizyonu sonrası 3-6 ay önleyici tedavi uygulanması önemlidir” dedi.

Kargı, hangi nedenle oluşursa oluşsun meydana gelmiş hiçbir skarın tamamen yok edilemediğini, plastik cerrahi ile skarların görüntüsünün masaj, krem ve ameliyatla daha kabul edilebilir, daha az belirgin hale getirilebileceğini ya da saçlı deri gibi doğal anatomik bölgelerde gizlenebileceğini söyledi.

“KELOİD, STEROİDLE TEDAVİ EDİLEBİLİYOR”
Skarların oluşumunda yaranın boyutları ve derinliğinin, yaranın olduğu anatomik bölgenin kanlanmasının, kişinin deri kalınlığı ve renginin, skarın yönü gibi pek çok faktörün etkisi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kargı, şöyle devam etti.

“Keloid abartılı yara iyileşmesi olayı olarak tanımlanabilir. Skar genellikle kalın, düzensiz ve yara kenarlarının dışına taşmış şekilde olur ve kaşıntılıdır. Çevre dokulara göre kırmızımsı ya da daha koyu renkli olabilir. Keloid vücüdun her yerinde oluşabilir, ancak çoğunlukla gövde ön yüzü, omuzlar, sırt ve kulak memesinde gelişir. Daha çok koyu tenli insanlarda ortaya çıkar. Bir anormal yara iyileşmesi tipi olan keloid steroid türü ilaçların yara içine enjeksiyonu ile tedavi edilir. Bazı olgularda küçülmesine neden olabilir. Bu tedavi yanıt vermezse skar dokusu ameliyatla çıkartılır, yara tabaka tabaka dikilir. Hipertrofik skar ise keloide göre daha az abartılı bir yara iyileşmesi şeklidir. Keloidle karıştırılır. Hipertrofik skar, başlangıçtaki yara sınırlarının dışına taşmaması özelliği ile keloidden ayrılır. Keloid’den farklı bir diğer özelliği de kendiliğinden uzun bir süre sonunda normal yara görünümüne ve sınırlarına dönebilmesidir. Her hastada gerileme söz konusu olmayabilir, bu nedenle hipertrofik skarın, kabul edilebilir görünüme ulaşması için topikal ilaç tedavisi uygulanabilir. Skar oluşmadan uygulanacak önleyici tedavi, oluşmuş skarın tedavisinden daha kolay ve zahmetsizdir.”

SAĞLIK HABERLERİ

Ameliyat Sonrası Dikiş İzleri Nasıl Geçer?

Rumeysa soruyor

Merhabalar, İyi günler kolay gelsin, kolumda dikiş izlerini sildirmek istiyorum, hem muayene olmak hem de izlerimin geçip geçmeyeceği hakkında bilgi almak için merkezinizi ziyaret etmeyi düşünüyorum. Muayene ücretiniz ne kadar?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Rumeysa Hanım. Muayene ücretsizdir. Muayene sırasında hangi tedaviden fayda sağlayacağınız belirlenir, eğer önerilen tedavi protokolü sizin için de uygunsa seanslarınız programlanır. Kolunuzdaki dikiş izlerini hafifletmekte etkili olabilecek farklı sistemler var. Bunlardan biri Icon lazerdir. Icon lazer, estetik ameliyatlar yüzünden ciltte oluşan kesi izleri, yara izleri ve akne izlerinin tedavisinde başarıyla uygulanan yenilikçi teknolojileri bir araya getiren bir fraksiyonel lazer sistemidir. Tedavi, izlerin adeta içten dışa doğru onarırken, görünümlerinin hafiflemesini, uygulama yapılan bölgedeki derinin pürüzsüzleşmesini sağlar. Cildin alt katmanlarına ısı enerjisi göndererek, vücudun kendini iyileştirme mekanizmalarını tetikleyen sistem sayesinde, cilt daha fazla kolajen ve elastin üretmeye başlar. Bu da ciltte her anlamda bir yapılanma süreci başlatır. Üç hafta arayla 3-4 seans uygulanır. Ancak skar ve izlerden tamamen kurtulmayı değil de, hafiflemelerini, daha az göze çarpan bir hale gelmelerini hedeflemek daha gerçekçi bir yaklaşım olacaktır

Selin soruyor

Merhaba iyi günler. Ben 25 yaşındayım geçen sene geçirdiğim bir trafik kazası sonucu boynumda ameliyat oldum dikişlerim belirgin. Bu izler için nasıl bir tedavi yöntemi önerirsiniz? Teşekkür ederim iyi çalışmalar

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Selin Hanım. Skar tedavisinde Icon lazer, ScarletX, Icon ya da Fractora gibi sistemleri kullanabiliyoruz. Hangi sistemin sizin için daha uygun olduğu ücretsiz olan konsültasyon sonrasında netleşecektir. Ancak öncelikle kazanın ardından belli bir süre geçmiş olması gerekiyor tercihen 8-12 ay kadar. Böylece cilt kendi iyileşme sürecini tamamlamış oluyor. Eğer bu süreç tamamlandıysa tedaviye başlanabilir. İzlerin derin olduğunu belirtmişsiniz. Bunların tamamen geçmeyeceğini ama hafifleyebileceklerini belirtmekte fayda var.

Sinan soruyor

İyi günler. Sezaryen doğum sonrası kalan ameliyat izim mevcut. Bunun tamamen gitmesi için, iz kalmaması için ne yapmam lazım? Krem veya başla bir tedavi. Yardımcı olursanız sevinirim.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar, Doğum yapalı ne kadar olduğunu belirtmemişsiniz. Eğer yakın zamanda ise eczanelerde satılan ve yara izlerinin daha iyi iyileşmesini sağlayan kremlerden faydalanabilirsiniz. Ancak öncelikle operasyon ardından belli bir süre geçmiş olması gerekiyor tercihen 8-12 ay kadar. Sonrasında Icon lazer, Morheus8 gibi yeni nesil teknolojilerden yararlanabilirsiniz. Ancak bu tedavilerin, kremlerin hiçbiri yara izinin tamamen geçeceğini garantileyemez, ancak yara izini hiçbir şey yapmadan kendi haline bıraksanız elde edeceğiniz sonuçtan çok daha iyi bir görünüm elde edeceğinizi söyleyebilirim. Yani yara iziniz çok daha az belirgin olacaktır.

Mükremin soruyor

Merhaba. Benim estetik göğüs ameliyatı sonrasında oluşan izilerim var? Bu durumda ne gibi tedavi önerebilirsiniz.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar, Estetik göğüs ameliyatı sonrasında kalan estetik dikiş izleri için Icon lazer gibi sistemlerle dikiş izini hafifletmek, belirginliğini azaltmak mümkün olsa da tamamen geçmesi mümkün değil.

Kadir soruyor

Merhabalar Hocam, 6 ay önce bir ameliyat gecirdim dikiş izim toparladı ama belirginliği devam ediyor sizce lazer tedavisi yaptırsam tamamen geçer mi?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Kadir Bey. Icon lazer, Morheus gibi yeni nesil lazer sistemleri izi tedavisinde hafifletmekte sonuçlar vermektedir. Cildin derin tabakalarına etki ederek cildin kendini iyileştirme mekanizmalarını tetikleyen bu teknolojiler yara izinin önemli ölçüde hafiflemesini sağlayabilir, ama izin tamamen geçmesi pek mümkün değil. Alınan sonuç cildin yapısına da bağlıdır ama skarların daha az belirgin, ciltle daha bütünlenmiş görünmesini sağlamakta önemli fayda sağlarlar.

Berrin soruyor

Merhabalar. Kızım bir ameliyat geçirdi be dikiş izini kafasına takmış durumda. Dikişler alınmış durumda ama izi kalacak diye üzülüyor. Ne yapabilirim? Kızım 17 yaşında.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Berrin Hanım. Yaranın iyileşme süreci tamamlandıktan sonra bunun için de en az altı ay geçmesi gerekir kızınız lazer tedavilerinden faydalanabilir. Icon lazer ya da Red Touch gibi sistemler cildin kendini iyileştirme mekanizmalarını tetikleyerek izini hafiflemesine yardımcı olur. Bahsettiğim teknolojilerle ilgili detaylı bilgi internet sitemizde yer almaktadır. Bu arada özellikle yaz aylarında yara izini güneşten korumaya maksimum özen göstermeye çalışın.

Ekin soruyor

Merhaba hocam. Kolumda bir rahatsızlan ötürü bir operasyon geçirdim üç dikiş attıldı. İz kalmasını engellemek için önerebileceğiniz krem veya farklı bir yöntem var mı? Şimdiden teşekkürler.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar. Dikiş izlerinin daha iyi bir şekilde iyileşmesini sağlayan, bu süreç sonunda daha az iz kalmasını sağlayan bazı kremler var. Bu kremler hakkında en iyi bilgiyi, hangisinin sizde etkili olacağını öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz. Bu kremleri belli bir süre sonra kullandıktan sonra da kalan iz sizi rahatsız ediyorsa Icon lazer gibi sistemlerden faydalanabilirsiniz. Tabii bu tür tedaviler için en az altı ay kadar bir süre geçmesi gerekir.

Halil soruyor

Merhaba. Hocam ben 24 yaşındayım. 3.5 yaşında yüzümü cam kesti ve 12 dikiş atılmış benim polis olma hayalim var. Acaba üzerinden zaman geçmesine rağmen lazer işlemi uygulanır mı?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Halil Bey. Üzerinden zaman geçmiş olmasına rağmen bazı lazer sistemleri ile yaranın görünümünü hafifletmek, belirginliğini azaltmak mümkündür. Icon lazer, BBL Hero, Red Touch ya da Morpheus8 gibi yeni nesil lazer sistemlerini tercih edin.

Yara izi tedavisi

Yara izitedavisi ile asıl amaç travma ya da ameliyat gibi herhangi bir nedenle deri bütünlüğü bozukluğunu ortadan kaldırmaktır. Geçirilen travma ya da ameliyat gibi her hangi bir sebep ile deri bütünlüğü bozulduğunda yara oluşmaktadır.

Oluşan yara dikişler yardımı i ile kapatılabildiği gibi pansumanlarla kendiliğinden kapanır ya da farklı yöntemler i ile yara bölgesine doku aktarılarak kapatılabilmektedir.

Hangi sebep ile olursa olsun hangi yöntem ile yara kapatılırsa kapatılsın onarım bölgesinde bir tamir süreci başlamaktadır. Yara izinin son halini alması 1-2 yıl sürer; zamanla yara izi ten rengine döner, başlangıçta hissedilen sertlik yumuşamaktadır ve daha düzenli ha ile gelir, fakat iyi ya da kötü mutlaka bir iz kalabilir.

Bu sebepten dolayı bir yara izi oluştuğunda yara izinin zamanla değişeceği bilinmeli ve sabırlı olunmalıdır. Yaraların bekleme döneminde ise plastik cerrahın kontrolünde olunmasında yaramaktadır vardır. Yara izlerinin düzeltilmesi estetik cerrahide çok önemli bir konudur; daha estetik bir görünüm kazandırmak için çok farklı yöntemler kullanılabilir.

Aşağıda açıklanmaya çalışıldığı üzere bir yara izinin oluşması ve tedavi edilmesinde plastik cerrah yanında birçok faktör rol oynamaktadır.

Yara İzi ile İlgili Sorunlar

  • Yara izinin rengi çevre sağlam deri renginden farklı olabilmektedir
  • Yara yeri başlangıçta ince bir çizgi iken iz zamanla genişleyebilmektedir
  • Kesi hattı boyunca iz ve etrafında dikiş izleri belirgin halde kalabilmektedir
  • Yara bölgesi zeminden kabarık, daha pembe mor renkte, sert, kaşıntılı, hatta ağrılı olabilmektedir
  • Başlangıçta küçük bir yara izi iken aylamaktadır içerisinde kabarıp çevre dokuya doğru ilerleyebilmektedir.
  • Dudak, burun kanadı, kulak, göz kapağı, kol, avuç içi gibi bölgelerde doğal konturları bozabilmektedir, eklem hareketlerini kısıtlayabilmektedir

Bir Yara İzinin Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler

Yaralanma Mekanizması

Yara oluşurken hücrelerin ne denli travma tize olduğu çok önemlidir. Bir cerrahın ameliyat amacı ile deride Neşter kullanarak yaptığı kesi esnasında hücreler minimal etkilenir; yara iyileşmesi daha ideal koşullarda olur.

Diğer taraftan trafik kazası ya da ateşli silah yaralanması gibi yüksek enerjili, dokuların ezildiği ve kontrolsüz bir şekilde harap edildiğinden bir yaranın iyileşme aşamasında daha fazla iltihabi reaksiyon ve bağ dokusu oluşmaktadır.

Kesilme şeklînde oluşan bir yara ile ezilme, kopartılma, soyulma şeklînde oluşan bir yara aynı şekilde iz bırakmaz.

Yaranın Niteliği, Yerleşimi ve Yönü

Temiz koşullarda oluşmuş, sadece cilt dokusunu etkileyen kesici alet yarası ile toz toprak içinde kalmış, ezilmiş, cilt yanında cilt altı dokuları da etkileyen yaralamaktadır farklı iz bırakır. Geniş alanlarda doku ezilmesi ya da doku kaybı olan kişilerde kan dolaşımı ve doku iyileşmesi çok daha zordur.

İnsan vücudunun her yerinde yaralar aynı şekilde iyileşmez. Göz kapağının ince ve gevşek derisindeki bir yarada belirgin bir yara izi kalmaz iken göğüs ön duvarı, boyun, omuz gibi bazı bölgelerde ise yara izleri daha belirgin olmaya meyillidir.

Yüz ve gövde de yaranın yerleşim şekli sonucu doğrudan etkiler. Örneğin alın bölgesinde alın kırışıklıklarına paralel olacak şekilde yatay bir kesi daha az dikkat çekerken dikey bir kesi daha fazla dikkat çekmektedir. Plastik Cerraha bir kesi yaparken vücudun hangi bölgesinde hangi yönde kesi yapılacağını bilmektedirler ve ona göre kesiyi planlamaktadır. Diğer taraftan yaralanma sonrası rastgele yönde oluşan yaralamaktadır daha fazla iz bırakma riski taşır. İzlerin yönünü değiştirmek yara izi tedavisinde şimdiye kadar kullanılan etkin en iyi yöntemlerden biridir.

Dikiş Materyalleri

Vücutta herhangi bir enfeksiyon ve iltihabi reaksiyon oluşturma potansiyeli en düşük olan dikiş malzemeleri kullanılmalıdır.

Dikişlerin Alınma Zamanı

Cilt üzerine atılan dikişler toplamda 5 ila 7 günden daha fazla bırakılırsa kesi izinin her iki yanında dikiş izleri de kalıcı olabilmektedir. Cilt altına atılan dikişler ve bantlar yardımı ile yara desteklenmeli ve dikişler özellik ile estetik ve plastik açıdan önem arz eden yüz gibi bölgelerde 5 ila 7 günden daha fazla bırakılmamalıdır.

Eşlik Eden Enfeksiyon

Yaralanmanın olduğu yerlerde iltihaplanma olursa daha fazla doku reaksiyonu daha fazla bağ dokusu sentezi ve buna bağlı daha fazla iz kalabilir.

Hastanın Yaşı

Genellikle çocukların bağ dokusu hücreleri daha aktif deri daha gergindir ve yaralar daha fazla yara izi bırakmaya meyillidir. Fakat yaşlılarda ise bunun tersi bir durum söz konusudur.

Kişinin Genel Sağlık Durumu

Normal yaraların iyileşmesi için gerekli olan ortamın olmadığı bazı kollajen doku hastalıkları ( kanser, radyoterapi, diyabet, beslenme yetersizliği, böbrek yetmezliği) gibi kronik hastalıkların eşlik ettiği kişilerde yaraların iyileşmesi sorunları daha sık görülür.

Sigara

Sigara kullanımı yara bölgesindeki damarlarda kan dolaşımını azaltmakta ve yaraların iyileşmesini olumsuz etkilemektedir.

Çevresel Faktörler

Güneş ışınları ve diğer ultraviyole ile kaynakları yara bölgesinde pigmentasyon artışına ve renk değişimine neden olurlar. Yara iyileşme süreci boyunca özellik ile ilk aylamaktadır güneşten korunma çok önemlidir. Giyilen kıyafetler ve yüksek faktörlü güneş kremleriyle de yara yeri güneşten korunmalıdır.

Burada daha birçok bahsedemediğimiz faktör yara iyileşmesine ve oluşacak olan yara izinin niteliğine etki etmektedir. Bu sebep ile kötü bir yara izi ile karşılaşıldığında nedenleri iyi düşünülmeli ve sadece doktor ya da kullanılan malzeme sorumlu tutulmamalıdır.

Taze Yara İzlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelik ile yara (ameliyat izi, kesikler, yanıklar, deri yaralanmaları vb) iyileşme sürecinin 1-2 yıl sürdüğü akılda tutulmalı ve sabırlı olunmalıdır.

Oluşan yaranın ilk günlerdeki pembe, kırmızı, mor renginden dolayı daha çok dikkat çektiği, zaman içerisinde renk soldukça daha az dikkat çekeceği hatırlanmalıdır. Estetik ve Plastik cerrahın önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir.

Güneşten Koruma: Güneş ışınlarında ya da solaryum cihazlarındaki ultraviyole ile ışınları yara yerindeki pigment hücrelerini uyarıp yara yerinin normalden daha koyu renk almasına neden olabilmektedir.

Özellik ile yara oluşumunu takip eden ilk 2-3 ay boyunca yara yeri güneşten korunmalıdır. Bu amaçla giysiler ya da bantlamaktadır kullanılabilmektedir. Güneşe ışıklarına maruz kalan bölgeye özellik ile yaz aylarında 50 koruma faktörlü güneş kremi günde birkaç kez sürülmelidir.

Bantlar: Açık olmayan, iyileşmiş olan yara izleri üzerine tıbbı bantların 3 ila 6 hafta süre ile uygulandığında yara iyileşmesine olumlu katkısı olduğu belirtilmektedir.

Merhemler: Yara yerindeki onarım sürecini kontrol etmek, kızarıklığı azaltmak amacı ile silikon ya da bitkisel içerikli birçok krem kullanılmaktadır. Uygulama şekli ve süresi yaranın niteliğine göre doktor tarafından belirlenmektedir.

Silikon Jel Tabaka: Bir iki mm kalınlığındaki silikon tabakalamaktadır yara üzerine uygulanabilmektedir. Sürekli uygulamaya bağlı deride tahriş olabilmektedir, zaman zaman ara vermek gerekir.

Masaj: El ile yara üzerine yapılan masaj o bölgede oluşan bağ dokusunun yumuşamasına ve daha iyi remodelize olmasına katkıda bulunur.

Bası Tedavisi: Özellik ile yüzeyden kabarmaya meyilli derin yanık gibi yara yerlerine tübüler bandaj ya da özel giysiler kullanarak yaraya belirli bir basınç uygulamak yararlı olmaktadır.

Yara İzi Tedavi Seçenekleri

Hiç bir şey yapmama: Bir yara izinin tamamen yok edilmesi ve yaralanmamış gibi bir görünüm kazandırmak henüz bit yolu bulunmamıştır. Bazen yara izlerini düzeltmek isterken daha kötü hale getirebiliriz. Bu sebep ile her önerileni yapmamak, deneyimli estetik ve plastik cerrahların önerilerine kulak vermek çok önemlidir.

Yara izinin tamamen çıkartılıp tekrar dikilmesi: Yara izi sağlam kenarlardan tamamen çıkartılabilir ve daha uygun cerrahi teknik ve dikiş malzemesi kullanarak yeniden dikilebilir.

Yara izinin çıkartılıp zikzak şeklinde dikilmesi: Yaranın yönünü değiştirmek ve daha az dikkat çekecek ha ile getirmek için sık kullanılan bir yöntemdir.

Balon yöntemi ile doku genişletmek: Yaranın komşuluğundaki sağlam deri altına ameliyatla bir doku genişletici balon yerleştirilebilir. Doku genişleticinin önce içi boştur. Haftalar içinde balon içine tuzlu su enjekte edilerek şişirilebilir. Şişen balonla birlikte üzerindeki deri de genişlemeye başlamaktadır. Bir iki ay sonra yeterli doku genişletme sağlanınca ikinci bir ameliyatla yaralı alan çıkartılabilir ve komşuluğundaki genişletilmiş normal deri bu alana kaydırılarak yarakapatılabilir.

Lazer uygulamaları: Yaradaki kızarıklığı gidermek için kullanılabildiği gibi geç dönemde yara üzerindeki düzensizlikleri zımparalamak amacı ile de kullanılabilmektedir.

Zımparalama ve ince deri yaması ile kapatma: Geniş olarak yer kaplayan yanık izleri, kendini jiletlemeye bağlı izler gibi renk farklılıklarının ön planda olduğu yara izlerinin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Önce deri üzeri zımparalanır daha sonra uyluktan alınan ince deriler bu alanlara aktarılarak normal doku ile daha uyumlu bir yüzey elde edilebilir.

Güncelleme Tarihi:25/06/2023

Yayınlama Tarihi:14/01/2015

Okunma Sayısı:79835

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası