cv de referans nedir / CV'de Referans ve Ön Yazı Bölümü Nasıl Hazırlanır?

Cv De Referans Nedir

cv de referans nedir

CV'nizde Referans Kullanmanın &#;nemi ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

CV Hazırla Fatih Bildirici

Yeni CV örneklerini incele

Lisansınızı yeni bitirmiş ve hiçbir yerde profesyonel bir faaliyet yürütmemiş bireyler olarak özgeçmişinizde önemli bir bilgi ve detay olan referanslar bölümünü boş bırakabilirsiniz. Bu gayet anlaşılır yada sektörel olmayan referanslar kullanabilirsiniz. Tabi mahalleden arkadaşınız olmamak kaydıyla. Referanslar bölümünü boş bırakacaksanız da şu notuekleyebilirsiniz: 'Arzu edilirse belirtilecektir.'

Online Sertifika al, CV'ini güçlendir!

Bunun dışında özgeçmişte referans verme konusuyla ilgili aşağıdaki kuralları okuyun ve uygulayın mutlaka işinize yarayacaktır:

1. Referanslar bölümünü doldurma arzusuyla profesyonel olmayan kişileri, yakınlarınızı yazmayın. Eğer burada doğru isimlere yer vermezseniz istediğiniz sonucu almaktan ziyade negatif bir izlenim oluşturursunuz.

2. İtici bir görünüm oluşturmamak için siyasi kimlikleri olan kişilere referansınızda yer vermeyin. Çünkü işe alım yapacak firma bunu bir etki ve zorlama olarak algılayabilir.

3. Özgeçmişinizde referans olarak akademik kariyere sahip olan eğitmenlerinize yer verebilirsiniz.

4. Gönüllü faaliyetler yürüttüyseniz oradaki sorumluyu, vakıf-Stk temsilcisini referans olarak gösterebilirsiniz.

5. Yaptığınız akademik, sosyal, sektörel çalışmalarda size destek olan ve birlikte çalışanları referans olarak gösterebilirsiniz.

6. Doğru referansın kariyerinize önemli etki edeceğini unutmayın.

7. Referans bölümüne yazacağınız her doğru ismin iş başvurusu yaptığınız firmaların referans kontrolü yaparak özgeçmişde yer alan isimlerin doğru olup olmadığı ve hakkınızda bilgi almak için iletişim kurduklarını unutmayın.


CV hazırlama hiç bu kadar kolay olmamıştı. 
funduszeue.info’nun sunduğu online cv hazırlama programı ile ücretsiz cv hazırla. 
3 adımda kolayca CV oluştur! CV hazırlama formu ile bilgilerini doldur, hazır CV örnekleri arasından birini seç ve pdf harika bir CV indir! 
Üniversite öğrencisi ya da üniversite mezunuysan CV nasıl hazırlanır hiç düşünme! Burada birçok hazır özgeçmiş örneği, örnek CV var! 
En güzel CV örnekleri ile funduszeue.info CV hazırlama sitesi tam sana göre! 

Durma hemen yeni bir CV oluştur!

En iyi yeteneklerin kariyer platformu funduszeue.info'ya üye ol, Türkiye'nin ve dünyanın en iyi şirketlerinin iş, staj ve kariyer fırsatlarını keşfet.

CV&#;nize referans eklemek zorunlu mudur?

08 Ocak

Hayatta ne olacağı belli olmaz. Bir gün yeni bir işveren ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda yeni işiniz için hazırlanmanız gerekecektir. Özgeçmişinizi tekrar güncellemeniz gerekecektir. CV’nizi tekrar düzenlerken referans eklemeniz tavsiye edilmektedir. Referans şart olmasa da, işvereniniz referanslarınızı inceleyerek sizin en iyi aday olduğunuza karar verebilir. Peki, referans nedir ve referansınızı özgeçmişinize nasıl yazabilirsiniz?

Hemen CV’nizi oluşturun

CV referans örnekleri

CV referans örnekleri

Referans nedir?

Referans daha önce sizinle çalışan, sizin yeteneklerinizi ve özelliklerinizi anlatabilen birisidir.İşverenler bu kişiyi arayarak sizinle ilgili bilgi alabilirler. Nasıl bir eleman olduğunuz ve kişisel özellikleriniz ile ilgili sorular sorabilirler. Ancak özel bilgilerinizi, mesela medeni halinizi, hukuken yasak olduğu için soramazlar. Bu kişi size kefil olacağı için kimi referans olarak kullanmak istediğinize dikkat etmelisiniz. Eğer iş tecrübeniz yoksa okul döneminizden sizi iyi tanıyan ve size kefil olabilen bir öğretmenizi de referans olarak ekleyebilirisiniz.

Herkesi referans olarak kullanamazsınız. Kullandığınız referanslar tarafsız olarak işverene bilgi vermelidir. Bu nedenle arkadaşınızı ya da akrabanızı referans olarak kullanamazsınız.

Nasıl alınır?

Referans almak için çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz. Durumunuza göre değişmekle birlikte en iyisi şahsen referans alma yöntemine başvurmanızdır. Böylelikle sadece nasıl bir iş aradığınız ile ilgili detay vermekten yanına, referansınızın sizinle ilgili düşüncelerini anlayabilirsiniz. Eğer şahsen referans almanız mümkün değilse, e-posta veya başka bir çevrimiçi platform kullanarak referansınızdan izin alabilirsiniz. Referans eklemeden önce referans göstereceğiniz kişiden izin istemeniz şarttır; aksi takdirde işveren bu kişiyle iletişime girerse hem şirkette hem de referansınızda kötü bir izlenim bırakırsınız.

Nasıl yazılır?

Referans bölümü özgeçmişinizin son kısmında yazılır. Kişilerin adi, soyadı, pozisyonları ve iletişim bilgilerini yazmanız gerekmektedir. Referansınızı özgeçmişinize eklemeden önce mutlaka onlardan izin istemeyi unutmayınız. Eğer iş görüşmeniz olumlu geçtiyse ve iş teklifi aldıysanız, referanslarınıza teşekkür etmeyi unutmayınız.

Genel olarak özgeçmişinize üç referans yazarsanız yeterli olacaktır. Sizden daha yüksek pozisyonda olan ya da aynı departmanda ve daha yüksek bir iş pozisyonunda çalıştığınız bir iş arkadaşınızı referans olarak yazarsanız işveren iş arkadaşınızla iletişime geçtiğinde sizin hakkınızda detaylı bilgiye ulaşabilecektir. Yeterince iş tecrübe sahipseniz, özgeçmişinizi kısa tutmak için“referanslar istek üzerine verilecektir” yazabilirsiniz.

Hemen CV’nizi oluşturun

Avantajı ve dezavantajı

İşe başvururken bütün fırsatları değerlendirerek işe alınma ihtimalinizi yükseltmelisiniz. CV’nize referanslar eklerseniz, iddialarınızın güvenilirliğini kanıtlayabilir ve böylelikle işverenin ilgisini çekebilirsiniz. Üstelik referansınız yüksek bir iş pozisyonuna sahipse veya çalıştığınız sektörde kendini kanıtlayan bir isimse de bunu başarabilirsiniz. Eğer yeterince iş tecrübesine sahipseniz, özgeçmişinizde yer açısından zorluk çekebilirsiniz. Bu durumda bir de referanslarınızı eklemek isterseniz, daha da zorluk çekebilirsiniz. Ayrıca başvurunuzun başında olduğunuz için referanslarınız gereksiz de olabilir.

Referans çeşitleri

Daha önceden farkına varmamış olabilirsiniz; fakat profesyonelliğinize kefil olabilen farklı referans türleri vardır:

  • İşveren: Başvurduğunuz şirket sizinle ilgili bilgi toplamaya başladığında, nasıl bir eleman olduğunuzu merak edecektir. Mevcut veya eski işvereniniz yararlı bir referans olabilir; çünkü bu sizin disiplininiz ve güvenilirliğiniz ile ilgili detaylı bilgi verecektir.
  • Meslektaş: Bir proje üzerinde sizinle birlikte çalışan biri, yeteneklerinizi ve kişiliğinizi tanıtma konusunda kişisel deneyime sahip olduğu için iddialarınızı destekleme konusunda mükemmel bir seçim olabilir. Özellikle iş arkadaşınızdan daha yüksek bir pozisyonda çalıştıysanız, yönetim yetenekleriniz hakkındaki iddiaları destekleyebilirler.
  • Öğretmen. Eğer yeni mezunsanız ve yeterince iş tecrübe kazanmadıysanız, sizi iyi tanıyan bir öğretmeninizi de referans olarak kullanabilirsiniz.
İş tecrübenizin az olması durumunda alternatif referanslar

Eğer yeterince iş tecrübeye sahip değilseniz, başka alternatiflerden faydalanabilirsiniz. Mesela okulda tez yazarken beraber çalıştığınız bir öğretmeni referans olarak kullanabilirsiniz. Bu kişi sizin araştırma ve organizasyon becerinize kefil olabilir. Okul dışı kulüp üyeliği de kullanabilirsiniz; çünkü kulübün yönetimi de size kefil olabilir. Geçmişte gönüllü çalışma yapmış olmanız durumunda gönüllü bir koordinatörü de referans olarak ekleyebilirsiniz. İşverenler genelde profesyonel kişilerin size kefil olmasını tercih etse bile, bu alternatifleri kullandığınızda yine de işe alınma şansınız olabilir.

Hemen CV’nizi oluşturun

Referansınızı hazırlamak

İşe alınma şansınızı yükseltmek için, referansınızı hazırlamanız gerekir. Bunu çeşitli yöntemler kullanarak başarabilirsiniz. Öncelikle durumunuz ile bilgi vermelisiniz. Sonra başvurduğunuz iş hakkında bilgi vermelisiniz(eğer mümkünse başvurduğunuz işin tanımını paylaş). Ayrıca işveren ile ilgili bilgi vermeniz tavsiye edilir. Eğer özellikle güvendiğiniz yetenekleriniz varsa, referanslarınız bunları vurgulayabilir. Genelde işverenler aynı soruları sorarlar. Bunlar çeşitli konularla ilgili olurlar; mesela işe başladığınız ve işten ayrıldığınız tarih, işten ayrılmaz nedeniniz, iş pozisyonunuz, güçlü ve zayıf yanlarınız ve çalışma arkadaşlarınız ile anlaşmanız gibi. Aşağıda referansları nasıl ekleyebileceğinizi gösterilmektedir

CV'nize referans

Püf noktalar
  • Referanslarınızı alfabetik olarak sıralayın
  • Işe alınırsanız referanslarınıza teşekkür etmeyi unutmayın
  • Zaman zaman referanslarınızla iletişime geçin
  • Referanslarınızı iş ilanına göre düzenleyin.
  • Tatsız anlar yaşadığınız insanları referans olarak eklemeyin
  • Hiç iletişime geçmediğiniz referansları CV’nize eklemeyin. Yeterince iş tecrübesine sahipseniz, ilk işvereninizin referansını kullanmanıza gerek yoktur.
  • Fazla referanslar eklemekten kaçının. Uc ile beş referanslar eklemeye çalışın

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası