işletme mezunu pedagojik formasyon alabilir mi / İşletme Veya Farklı Bir Bölüm Mezunu Öğretmen Olabilir mi?

Işletme Mezunu Pedagojik Formasyon Alabilir Mi

işletme mezunu pedagojik formasyon alabilir mi

Formasyon Nedir, Nasıl Alınır? Formasyon Kalktı Mı?

Haberin Devamı

Formasyon Kalktı Mı?

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.Söz konusu karar, Yükseköğretim Kurulu aracılığıyla tüm üniversitelere bildirilmiştir.

Formasyon Nasıl Alınır?

Formasyon almanın bazı belli başlı kuralları bulunur. Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen lisans programlarının birisinden mezun olma şartı aranıyor. Ayrıca formasyon belgesi için akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım koşulları karşılıyor olmanız gerekmektedir. Formasyon eğitim ücreti her üniversitede farklılık gösterir. Çoğu üniversitede formasyon ücreti TL civarındadır. Formasyon başvurusu için bazı belgeleri tamamlanması gerekir Bu belgeler;

Haberin Devamı
  • Başvuru formu
  • Öğrenci belgesi ya da mezuniyet belgesi
  • İki adet vesikalık fotoğraf
  • Onaylı lisans not durum belgesi
  • Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
  • Formasyon program ücretinin ödendiğine dair dekontu gerekmektedir.

Bazı durumlarda üniversiteler başka belgeler de talep etmektedir.

Formasyon Dersleri Nelerdir?

  • Eğitim Bilimine Giriş
  • Öğretim İlke ve Yöntemleri
  • Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme
  • Sınıf Yönetimi
  • Eğitim Psikolojisi
  • Özel Öğretim Yöntemleri
  • Öğretmenlik Uygulaması
  • Öğretmenlik Meslek Etiği
  • Eğitim Tarihi
  • Eğitimde Program Geliştirme
  • Eğitim Sosyolojisi
  • Eğitim Felsefesi
  • Rehberlik
  • Bilgisayar Destekli Öğretim
  • Özel Eğitim
  • Karakter ve Değerler Eğitimi
  • Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi
  • Eğitimde Eylem Araştırması
  • Eğitimde Teknoloji Kullanımı
  • Türk Eğitim Tarihi
  • Bireyselleştirilmiş Öğretim
  • Yaşam Boyu Öğrenme
  • Gelişim Psikolojisi

Formasyon Kimler Alabilir?

Formasyon almak için öncelikle formasyon eğitimi alabilen bölümlerden bir tanesi okumuş olmak veya okuyor olmanız gerekir. Hala okuyorsanız en az 2 yılı tamamlamış olmak gerekir. Formasyon eğitimi için MEB’in belirlediği bölümlerde eğitim almak gerekir. Ayrıca akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım şartları sağlamanız gerekiyor. Lisans mezunuysanız, mezuniyet ortalamanızın en az 2,5/4 olması gerekmektedir. Yurt dışındaki üniversitelerde eğitim görenlerin YÖK tarafından tanınan bir denklik belgesi almaları gerekir. Bunun ardından formasyon programına başvurabilirler. AÖF mezunları da bu şartları karşılıyorsa formasyon programına başvurabilir. Çift ana dal programına kayıtlı öğrenciler ise lisans programlarından birinde eğitim alıp mezun olmak şartıyla formasyon alabilir.

Formasyon Ne Kadar Sürer?

Formasyon süresi, kişinin eğitim durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Bu süre lisans mezunları için iki yarıyıl, dördüncü sınıf ve üçüncü sınıf öğrencileri için iki yarıyıl, ikinci sınıf öğrencileri için dört yarıyıl ve birinci sınıf öğrencileri için de altı yarıyıl olarak belirlenmiştir.


Öğretmen olabilmek için, hangi üniversiteyi bitirmek gerekiyor? 
İşletme veya farklı bir bir fakülte bitirenler, öğretmen olabilir mi? AÖF veya farklı bir fakülteden, farklı bir bölüm bitiren adaylar, öğretmen olamaz. 

Öğretmenlik kariyeri hem tatmin edici hem de zorlayıcı olabilir. İyi öğretmenler her gün gençler üzerinde olumlu etkiler yaratır. Öğrencilerine yalnızca akademik becerileri değil, aynı zamanda nasıl uygun davranacaklarını, başkalarıyla nasıl sosyalleşeceklerini ve hedeflere ulaşmak için nasıl çok çalışacaklarını da öğretirler. Topluma katkıda bulunabileceğiniz ve dünyada gerçek bir fark yaratabileceğiniz bir kariyer umuyorsanız, öğretmenlik mesleğini düşünebilirsiniz.
Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde, AÖF diploması alanlar ve örgün eğitim diploması alanlar, aynı haklara sahip oluyorlar. Ancak Farklı bir bölüm mezunu kişi, öğretmen olamaz. Bu yüzden işletme mezunlarının örgün veya AÖF mezunu olduğuna bakılmaksızın öğretmen olma durumları bulunmamaktadır.

Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Grubumuza Üye olarak Tüm Gelişmelerden Haberdar Olabilirsiniz 

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

İşletme Mezunu Öğretmen Olabilir mi?

Aşağıdaki açıklamalar hem resmi hem de özel okullarda görev yapmayı düşünen adaylara yöneliktir. Zira sayılı kararın kapsamı "Bu Esaslar, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile
mezun oldukları yüksek öğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslerin belirlenmesine ilişkin hükümleri kapsar." şeklinde belirlenmiştir.

ÖĞRENİM DURUMU

sayılı Talim ve Terbiye Kurulu kararına göre, öğretmenler, karara ekli çizelgede belirtilen alanlar itibarıyla ve bu alanların karşısında gösterilen yüksek öğretim programlarından en az lisans mezunu olanlar arasından seçilmektedir.

Karara ekli çizelgede yer almayanbir bölüm mezununun bugün itibariyle öğretmen olarak atanması mümkün değildir.

ÇİZELGEDE YER ALAN İİBF, SBF BÖLÜMLERİ

sayılı Karara ekli çizelgede yer alan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi bölümleri ile Hukuk fakültesi mezunlarının atanabileceği öğretmenlik alanları aşağıda gösterilmiştir.

Mahallî İdareler Grubu1. Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği
2. Büro Yönetimi Öğretmenliği
3. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (*)
4. Kamu Yönetimi (*)
5. Şehir ve Bölge Planlaması (*)
6. Çevre Mühendisliği (*)
Muhasebe Grubu1. Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği
2. İşletme Öğretmenliği
Adalet Meslek Liseleri
Meslek Dersleri
1. Hukuk Fakültesi (*)
2. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (*)
3. Kamu Yönetimi (*)
Tapu ve Kadastro Meslek Liseleri
Meslek Dersleri
1. Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği (*)
2. Harita Mühendisliği(*)
3. Şehir ve Bölge Planlama (*)
4. Hukuk Fakültesi (*)

Yanında (*) işareti bulunan bölüm mezunlarının Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan / açılacak olan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlamış olması gerekmektedir.

İŞLETME, MALİYE VE İKTİSAT MEZUNLARI BAŞVURU YAPAMIYOR?

Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere İşletme, maliye ve iktisat bölümü mezunlarının öğretmen olma hakları bulunmamaktadır.

KAMU YÖNETİMİ VE HUKUK MEZUNLARI BAŞVURABİLİR ANCAK

Tabloda yer aldığı üzere; Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Hukuk Fakültesi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunlarının öğretmen olma hakları vardır. Ancak bu bölüm mezunlarının yanında (*) işareti bulunduğun için, bu bölüm mezunlarının öğretmen olabilmesi için Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programını tamamlamış olması gerekmektedir.

ÖNCELİK VAR MI?

Kararın 7. maddesine göre orta öğretim alan öğretmenliklerine yapılacak atamalarda öncelik bulunmamaktadır. Dolasıyla bir kamu yönetimi bölümü mezununun tezsiz yüksek lisans programını tamamlaması halinde Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği bölümü mezunu ile eşit şartlarda Mahallî İdareler Grubu öğretmenliğine atanması söz konusudur.

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMINI KİM AÇIYOR?

Kararın maddesinde yeterli açıklama bulunmaktadır. madde şu şekildedir:

"Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programına Alınacaklar
Madde 15 - Bakanlık ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile düzenlenen alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon programlarına, ek çizelgede yer verilen yüksek öğretim programlarının hangilerinden mezun olanların alınacağı öğretmen ihtiyacı çerçevesinde Personel Genel Müdürlüğü ile Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğünün teklifi doğrultusunda Kurulca (Talim ve Terbiye Kurulu) belirlenir"

KAÇ KONTEJAN AÇILIYOR?

ATAMA DÖNEMİKONTENJAN
Muhasebe grubu
Muhasebe grubu
Muhasebe grubu
-
-
-

DAHA ÖNCEKİLERİN HAKLARI

sayılı karar ihtiyaçlara göre sürekli olarak değişmektedir. Değişim genel olarak öğretmenlik bölümü mezunlarının kapsamdan çıkarılması yönündedir: Ancak, kararın Geçici Madde maddesinde önemli bir hüküm yer almaktadır. Bu hüküm şu şekildedir: "(Ek/09/ tarihli ve sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı) Bu Kararın yürürlüğe girmesi ile öğretmenliğe kaynak teşkil eden yükseköğretim programları arasından çıkarılan programlara devam eden veya bu programlardan mezun olanların atanmalarına devam edilir."

Bu hükme göre önceki yıllarda öğretmen olabileceği belirtilen ve yukarıda yer verildiği üzere pedagojik formasyon veya tezsiz yüksek lisans belgesi olanların açılacak öğretmenlik atamalarına başvuru hakları bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası