askerde yasak şeyler / Kışlaya Sokulması Yasak Eşyalar Listesi – Askerlik Bilgi Paylaşım Sitesi

Askerde Yasak Şeyler

askerde yasak şeyler

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç

Bu Kanunun amacı;

a) Yurt savunması bakımından hayati önemi haiz askeri tesisler ve bölgeler ile sınırların, güvenlik ve gizliliğini sağlamak için bunların çevrelerinde, kıyılarında ve havalarında; kara, deniz ve hava askeri yasak bölgelerinin,

b) Yurt savunması veya yurt ekonomisine önemli ölçüde katkıda bulunan veya kısmen dahi tahripleri veya devamlı olarak ya da geçici bir zaman için faaliyetten alıkonulmaları halinde milli güvenlik veya toplum hayatı bakımından olumsuz sonuçlar doğurabilecek; diğer askeri tesis ve bölgeler ile kamu veya özel kuruluşlara ait her türlü yer ve tesislerin etrafında güvenlik bölgelerinin,

Kurulması, kaldırılması ve gerektiğinde genişletilmesine ilişkin esas ve yöntemlerin düzenlenmesidir.

Askeri yasak bölgeler

Cumhurbaşkanı kararı ile askeri yasak bölgeler kurulabilir veya kaldırılabilir. Askeri yasak bölgeler 1 inci ve 2 nci derece askeri yasak bölge olmak üzere ikiye ayrılır.

Değişik fıkra: 02/07/ t. s. KhK. m

Birbirleriyle ilgili ve yakın askeri tesisler ve bölgeler için gerektiğinde ayrı ayrı yasak bölge tayin edilmeyip bu tesis ve bölgeler için müşterek ve bir bütün olarak askeri yasak bölge tesis edilebilir veya bu şekilde birleştirilmiş olanlar ayrılabilir.

Güvenlik bölgelerinin kurulması

a) Askeri güvenlik bölgeleri Genelkurmay Başkanlığınca,

b) Kamu ve özel kuruluşların çevresindeki özel güvenlik bölgeleri Cumhurbaşkanınca,

Değişik bent: 02/07/ t. s. KhK. m

Kurulabilir veya kaldırılabilir.

Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birliklerinin bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla konuşlu bulunduğu hizmet binaları, karakollar ve benzeri yerler için, kendiliğinden özel güvenlik bölgesi oluşmuş sayılır. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birliklerinin yeni konuşlanacakları aynı neviden yerler bakımından konuşlanma tarihinden itibaren kendiliğinden özel güvenlik bölgeleri oluşmuş sayılır. Bu fıkra çerçevesinde oluşturulan özel güvenlik bölgelerinin sınırları İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birliklerinin konuşlu bulundukları yerlerin özel güvenlik bölgesi olması lüzumlu görülmüyorsa İçişleri Bakanlığı tarafından buna ilişkin ayrıca bir karar alınır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.*

Aynen kabul: 01/02/ t. s. K. m

Ek fıkra: 17/04/ t. s. KhK. m

Bölgelerin sınırı

Askeri yasak bölgeler ile özel güvenlik bölgelerinin kurulması hakkındaki Cumhurbaşkanı kararı ve askeri güvenlik bölgelerinin kurulması hakkındaki Genelkurmay Başkanlığı kararına ekli uygun ölçekli haritalar ve koordinat listelerinde bu bölgelerin sınırları da belirtilir.

Değişik fıkra: 02/07/ t. s. KhK. m

İKİNCİ BÖLÜM

Kara Askeri Yasak Bölgeler

Birinci derece kara askeri yasak bölgeleri

Birinci derece kara askeri yasak bölgeleri;

a) Yurt savunması bakımından hayati önem taşıyan askeri tesis ve bölgelerin, çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen dış sınırlarının en az yüz, en fazla dörtyüz metre uzağından alınan noktaların birleştirilmesi suretiyle meydana gelen alanlarda,

b) Kara sınır hattı boyunca ve lüzum görülen kıyılarda otuz ila altıyüz metre derinlikteki sahalarda,

Tesis edilir.

Ancak, kara sınır hattı boyunca tesis edilenler hariç olmak üzere, birinci derece kara askeri yasak bölgelerinin savunma ihtiyacı dörtyüz metrelik azami haddin dışında bir kısım kara parçalarının da birinci derece kara askeri yasak bölgesi içine alınmasını gerektiriyorsa bu yerlerin de birinci derece kara askeri yasak bölgeleri içine alınmasına veya arazi şartlarına uyulması, kamu hizmetleri, halkın faydalanması ve geçiş imkanlarının gözönünde bulundurulması gibi durumlarda bu bölgelerin yüz metre olan asgari haddinin daha aşağıya indirilmesine belirtilecek ihtiyaca göre Cumhurbaşkanınca karar verilebilir.

Değişik fıkra: 02/07/ t. s. KhK. m

Kara hudutları boyunca tesis edilen askeri yasak bölgelerin sınırları ise, kamu yararı bulunması kaydıyla milli eğitim, kültür, turizm ve spor amaçlı faaliyetler için Cumhurbaşkanınca daraltılabilir veya bazı bölgelerde tamamen kaldırılabilir.

Değişik fıkra: 02/07/ t. s. KhK. m

İşaretlerin ilanı

Birinci derece kara askeri yasak bölgeleri ilan edilmez. Ancak, sınırları uygun işaretlerle belli edilerek bu işaretler ilan edilir. İşaretlerin şekli, boyutları, rengi ve işaretler ile ilgili diğer hususlar yönetmelikte gösterilir.

Birinci derece kara askeri yasak bölgelerinde uygulanacak esaslar

1. Birinci derece kara askeri yasak bölgelerinde aşağıdaki esaslar uygulanır.

a) Bölge içindeki taşınmaz mallar kamulaştırılır.

b) Bölgeye buradaki görevlilerle, yetkili komutanlığın izin verdiği T.C. uyruğundaki diğer görevlilerden başkası giremez ve oturamaz. Ancak;

(1) Buradaki görevlilerin aile fertlerinin bölgeye girmelerine ve oturmalarına,

(2) Türk vatandaşlarının bölgedeki su kaynaklarından faydalanmalarına,

(3) Bölge içinde tespit edilecek yollardan geçiş yapılmasına,

Yönetmelikte belirtilecek esaslara göre yetkili komutanlıkça izin verilebilir.

c) Yabancıların geçici olarak bölgeye girmeleri ve oturmaları Genelkurmay Başkanlığının iznine bağlıdır.

d) Bölge içindeki eski eserler ve doğal kaynakların milli kuruluşlarca veya milli kuruluşların denetimi altındaki Türk veya yabancı uyruklularca araştırılması veya işletilmesi, Genelkurmay Başkanlığının olumlu mütalaasının alınması koşuluyla ilgili kanun hükümlerine göre yürütülür.

e) Bölgenin fotoğraf ve filminin çekilmesi, harita, resim ve krokisinin yapılması, not alınması veya harita uygulaması gibi faaliyetlerde bulunulması, bölgenin savunma ve güvenlik tedbirlerini aksatacak, bozacak ve açıklayacak cihazlar kullanılması, bu amaçla görevlendirilmiş olanlar ile Genelkurmay Başkanlığı tarafından izin verilmiş olanlar dışındakilere yasaktır.

Değişik bent: 27/01/ t. s. K. m.1

2. Kara sınır hattı boyunca ve kıyılarda tesis edilen birinci derece kara askeri yasak bölgelerinde kamulaştırma yapılması zorunlu değildir.

3. Yukarıdaki 2 nci fıkra hükümlerine göre kamulaştırılmayan taşınmaz mallardan yerli halkın yararlanmasına ilişkin esaslar ile birinci derece kara askeri yasak bölgelerinin, bölge içindeki geçiş yollarının güvenliğinin sağlanması ve bölgeye girme yasağı ile ilgili diğer esaslar yönetmelikle tespit edilir.

İkinci derece kara askeri yasak bölgeleri

İkinci derece kara askeri yasak bölgeleri; birinci derece kara askeri yasak bölgeleri çevresinde veya yurt savunması bakımından gerekli görülen diğer bölgelerde tesis edilir.

a) Birinci derece kara askeri yasak bölgeleri çevresinde tesis edilecek ikinci derece kara askeri yasak bölgelerinin sınırları; birinci derece kara askeri yasak bölgeleri sınırlarından başlamak üzere beş kilometreye kadar uzaktan seçilen noktalardan geçirilen hat ile belirtilir. Bu hat, bölge içindeki savunma tesislerini kara gözetlemesine karşı gizleyen sırtlar ve arazi örtüleri varsa bu sırtların en yüksek noktalarından geçirilir ve görüşe engel örtüleri içine alacak şekilde tespit edilir. Savunma ihtiyacı ve bölgenin özelliklerinin zorunlu kıldığı hallerde bu mesafe on kilometreye kadar uzatılabilir.

b) Yurt savunması bakımından gerekli görülecek diğer bölgelerde tesis edilecek ikinci derece kara askeri yasak bölgelerinin sınırları Cumhurbaşkanı kararında belirtilir.

Değişik bent: 02/07/ t. s. KhK. m

İkinci derece kara askeri yasak bölgelerin sınırları Resmi Gazete'de yayımlanır.

İkinci derece kara askeri yasak bölgelerinde uygulanacak esaslar

İkinci derece kara askeri yasak bölgelerinde aşağıdaki esaslar uygulanır.

a) Türk vatandaşlarının bölgede oturmaları, seyahat etmeleri, zirai faaliyetlerini, meslek ve sanatlarını icra etmeleri serbesttir. Şu kadar ki, milli güvenliği sağlamak bakımından, gerekli görülecek ikinci derece kara askeri yasak bölgelerinde; bölgede oturanlar dışındaki Türk vatandaşlarının bölgede oturmaları, zirai faaliyetlerini, meslek ve sanatlarını icra etmeleri Cumhurbaşkanı kararı ile sınırlandırılabilir.

Değişik bent: 02/07/ t. s. KhK. m

b) Yabancı gerçek ve tüzelkişiler bu bölgede taşınmaz mal edinemezler. Yabancılara ait bölgedeki taşınmaz malların tasfiyesine karar vermeye, tasfiye şekil ve şartlarını tespite Cumhurbaşkanı yetkilidir.

Değişik bent: 02/07/ t. s. KhK. m

c) (1) Yabancılar izin almadan geçici dahi olsa bölgeye giremezler, oturamazlar, çalışamazlar ve taşınmaz mal kiralayamazlar.

(2) Görevli yabancı uyruklu sivil kişilere izinler garnizon komutanlığının görüşü alınarak valiliklerce verilir.

(3) Görevli yabancı uyruklu asker kişilere izinler Genelkurmay Başkanlığınca verilir. Ancak bu yetki yönetmelikte belirtilecek komutanlıklara devredilebilir. Verilen izinlerden ilgili valiliklere de bilgi verilir.

d) Bölge içindeki genel yollardan geçilmesi ve bölgeden turistik amaçlarla yararlanılmasına dair esaslar yönetmelikte gösterilir.

e) Yasak bölge tesisinden itibaren gerektiğinde altı ay içinde buradaki taşınmaz malların durumları (Bina, tarla, bağ, bahçe, orman, bataklık gibi) hava fotoğraflarıyla tespit edilir. Aynı süre içinde bölgedeki taşınmaz malların mülkiyet ve zilyetliğinin kimlere ait olduğu mahalli ve mülki idarelerce tespit edilerek yetkili komutanlığa bildirilir.

f) Bölgenin savunma gücü ve gizliliğini ihlal etmemek şartıyla, taşınmaz mallar üzerinde inşaat, hafriyat, tadilat, orman yetiştirmek veya kesmek, bataklık ihdas etmek veya kurutmak gibi hususlarda özel kanunlarına göre ilgili mercilerce izin ve ruhsat verilmeden önce, bölgenin savunma gücü ve gizliliği yönünden yetkili komutanlığın izninin alınması zorunludur. Yetkili komutanlıktan izin isteminde bulunulurken verilecek dilekçede yapılacak işin niteliği açıklanarak ilgili belge ve planların tasdikli birer örneği eklenir. Yetkili komutanlık bu istemi kabule değer görmediği takdirde ret sebebini gerekçesiyle birlikte yazılı olarak dilekçe sahibine bildirir. İtiraz vukuunda konu bir kere de Genelkurmay Başkanlığınca tetkik edilerek sonuçlandırılır.

İzin ve ruhsata tabi olmayan mahal veya işlerde de yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanır.

Bu şekilde başlatılmış olan işlerde yapılacak tadilat istekleri hakkında da aynı usul ve esaslar uygulanır.

g) Yetkili komutanlıkça izin verilmeyen veya komutanlıkça kabul edilen şartlara uymayan her türlü inşaat ve eylemler durdurulur.

Böyle yapılar, komutanlığın tayin ve tebliğ edeceği süre içinde sahipleri tarafından yıktırılır. Süresi içinde yıkılmaması halinde yetkili komutanlığın istemi üzerine mahalli mülki idare amirliğince başkaca bir işlem ve karara gerek kalmadan yıktırılır ve masrafı sahiplerinden alınır.

h) Bölge içindeki askerî tesislerin ve bölgeden birinci derece kara askerî yasak bölgelerinin dürbünle gözetlenmesi, bölgenin fotoğraf ve filminin çekilmesi, harita, resim ve krokisinin yapılması, not alınması veya harita uygulaması gibi faaliyetlerde bulunulması, bölgenin savunma ve güvenlik tedbirlerini aksatacak, bozacak ve açıklayacak cihazlar kullanılması, bu amaçla görevlendirilmiş olanlar ile Genelkurmay Başkanlığı tarafından izin verilmiş olanlar dışındakilere yasaktır.

Değişik bent: 27/01/ t. s. K. m.2

ı) Bölgedeki eski eserler ve doğal kaynakların araştırılması ve işletilmesi Genelkurmay Başkanlığının olumlu mütalaasının alınması koşuluyla ilgili kanun hükümlerine göre yürütülür.

Bu madde hükümlerinin; 25 Eylül tarih ve sayılı Kanun hükümlerinden yararlanan Türk soylu yabancılar hakkında ne şekilde uygulanacağı yönetmelikte gösterilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Deniz Askeri Yasak Bölgeleri

Birinci derece deniz askeri yasak bölgeleri

Birinci derece deniz askeri yasak bölgeleri:

a) Birinci derece kara askeri yasak bölgelerinin sahilde bittiği noktadan itibaren deniz yönünde,

b) Denizdeki tesislerin çepeçevre her tarafında,

En az yüz metre, en çok bir deniz mili uzaklıktan geçirilen noktaların birleştirilmesi suretiyle tespit olunur. Bu mesafeler savunma ihtiyacı veya bölgenin özelliklerinin zorunlu kıldığı hallerde Cumhurbaşkanı kararıyla kısaltılabilir veya uzatılabilir.

Değişik: 02/07/ t. s. KhK. m

Birinci derece deniz askeri yasak bölgeleri ilan edilmez. Ancak, sınırları mümkün olan ölçüde uygun işaretlerle belli edilerek bu işaretler denizcilere ilanen duyurulur ve deniz haritalarına işlenir. Bu işlem Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığınca yapılır.

İşaretlerin şekli, boyutları ve rengi yönetmelikle tespit edilir.

Birinci derece deniz askeri yasak bölgelerinde uygulanacak esaslar

Birinci derece deniz askeri yasak bölgelerinde aşağıdaki esaslar uygulanır.

a) 7 nci maddedeki birinci derece kara askeri yasak bölgelerine ilişkin hükümler, birinci derece deniz askeri yasak bölgelerinde de uygulanır.

b) Türk ve yabancı deniz araçları ancak fena hava şartları veya teknik arızalar nedeniyle ve havanın denize açılmaya imkân vermesine veya arızanın giderilmesine kadar birinci derece deniz askeri yasak bölgelerine ve bu bölgelerdeki körfez, koy, liman gibi yerlere uluslararası işaretleri göstererek sığınabilirler. Bu şekilde sığınan deniz araçlarının sorumluları, yetkili komutanlığa veya mahalli mülki idare amirliğine durumu nedenleriyle birlikte derhal bildirmek zorundadırlar.

Birinci derece deniz askeri yasak bölgesine sığınan deniz araçlarının burada kalmasına izin verilmediği takdirde, yetkili komutanlık mahalli mülki idare amiri ile işbirliği yapmak suretiyle, aracın mümkün olan en kısa süre içinde bu yeri terketmesine, savunma tesislerine ve güvenliğine zarar verebilecek her türlü hareketleri önlemeye yarayan bütün tedbirleri almaya ve gerekli görülen hallerde aracın ve kişilerin güvenliğine zarar gelmeyeceğinden emin olmak kaydıyla, deniz aracını bölge dışındaki en yakın müsait barınma yerine çektirmeye yetkilidir.

Bu nedenle yapılacak işin ve hizmetin nevine göre yapılan masraflar ve ücretler ile savunma tesislerinde vaki olacak zararlar bu konudaki genel hukuk kurallarına göre tazmin ettirilir.

İkinci derece deniz askeri yasak bölgeleri

İkinci derece deniz askeri yasak bölgeleri:

a) İkinci derece kara askeri yasak bölgelerinin sahilde bittiği noktadan itibaren deniz yönünde,

b) Birinci derece deniz askeri yasak bölgelerinin sınırlarından itibaren deniz üzerinden her yönde,

İki deniz miline kadar uzaklıktaki seçilen noktaların birleştirilmesi suretiyle tespit olunur.

c) Kanunun 10 uncu maddesi hükümlerine göre birinci derece deniz askeri yasak bölgesi olabilecek yerlerde birinci derece deniz askeri yasak bölgesi kurulması zorunlu görülmediği takdirde yukardaki (a) ve (b) bentlerinde belirtilen esaslara göre bu bölgelerde ikinci derece deniz askeri yasak bölgesi tesis edilebilir.

d) Yurt savunması bakımından gerekli görülen diğer yerlerde de ikinci derece deniz askeri yasak bölgesi tesis edilebilir. Bu bent hükümlerine göre tesis edilen ikinci derece deniz askeri yasak bölgelerinin sınırları en az bir, en fazla iki deniz mili olarak tespit olunur.

İkinci derece deniz askeri yasak bölgelerinin yukarıdaki bentlerde belirtilen sınırları savunma ihtiyacı veya bölgenin özelliklerinin zorunlu kıldığı hallerde Cumhurbaşkanı kararıyla kısaltılabilir veya uzatılabilir.

Değişik fıkra: 02/07/ t. s. KhK. m

İkinci derece deniz askeri yasak bölgelerinin dış sınırları Resmi Gazete’de ilan edilir ve deniz haritalarına işlenir. Ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığınca ilgililere duyurulur.

İkinci derece deniz askeri yasak bölgelerinde uygulanacak esaslar

İkinci derece deniz askeri yasak bölgelerinde aşağıdaki esaslar uygulanır.

a) İkinci derece deniz askeri yasak bölgelerinde daimi tesisi gerektirmeyen balıkçılık, süngercilik gibi su ürünlerinin avlanması, deniz dibindeki doğal kaynakların aranması ve işletilmesi Türk vatandaşları için serbesttir. Şu kadar ki, tesislere zarar verebilecek araç ve gerecin bölgeye sokulmasına yetkili komutanlıkça mani olunabilir.

b) Bölge içinde, milli kuruluşlar veya milli kuruluşların denetimindeki Türk ve yabancı uyruklularca deniz içindeki ve altındaki doğal kaynakların işletilmesi için sabit tesisler kurulması, bölgede ilmi araştırmalar yapılması ve buralardaki batıkların çıkarılması ve sökülmesi, ilgili kuruluşların görüşü alınarak Genelkurmay Başkanlığının olumlu mütalaasına bağlıdır.

Ancak; bu bölgelerde hiç bir şekilde gemi sökümü için tesis kurulamaz.

c) İkinci derece deniz askeri yasak bölgelerindeki liman, koy, körfez gibi yerlere Türk deniz araçları serbestçe girip çıkabilir.

Bu araçlar içindeki yabancıların karaya çıkarılmasına 9 uncu maddenin (d) bendi hükümlerine göre, izin verilebilir.

d) Yabancı devletlerin harp ve yardımcı gemileri ile bunlara ait diğer araçların ikinci derece deniz askeri yasak bölgelerine girebilmeleri Genelkurmay Başkanlığının iznine tabidir.

e) (d) bendi dışında kalan yabancı bandıralı gemi ve araçların bu bölgelerdeki koy, körfez ve limanlara girmelerine yetkili komutanlığın mütalaası da alınarak valilerce izin verilebilir.

f) Yabancı bandıralı gemi ve deniz araçları, ikinci derece deniz askeri yasak bölgelerindeki körfez, koy ve liman gibi yerlere fena hava şartları veya teknik arızalar yüzünden uluslararası işaretleri göstererek sığınabilirler. Bunların sorumlu kişileri, sığınma sebeplerini derhal yetkili komutanlığa veya mahalli mülki amirliğe bildirmek zorundadırlar.

Ancak, havanın denize açılma imkanı vermesi veya arızanın giderilmesi üzerine bu şekilde sığınanlardan kalmalarına izin verilmeyenler bölgeyi terkederler.

Yetkili komutan; mülki makamlara haber vermek ve gerektiğinde işbirliği yapmak suretiyle savunma güvenliğini temin edecek tedbirleri almaya ve gerekli görülen hallerde aracın ve kişilerin güvenliğine zarar gelmeyeceğinden emin olmak kaydıyla, deniz aracını bölge dışındaki en yakın müsait barınma yerine çektirmeye yetkilidir.

Bu nedenle yapılacak işin ve hizmetin nevine göre yapılan masraflar ve ücretler ile savunma tesislerinde vaki olacak zararlar bu konudaki genel hukuk kurallarına göre tazmin ettirilir.

g) Yabancı uyruklu kişilere ait deniz araçlarının bu bölgedeki turistik yerlere girip çıkmalarına ilişkin esaslar yönetmelikte gösterilir.

h) İkinci derece deniz askeri yasak bölgesinde bu Kanunun 9 uncu maddesinin (h) bendi hükmü uygulanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Hava Askeri Yasak Bölgeleri

Birinci derece hava askeri yasak bölgeleri

Birinci derece hava askeri yasak bölgeleri; birinci derece kara ve deniz askeri yasak bölgelerin üzerinde ve dış sınırlarından itibaren yatay olarak her yönde en az yirmibeş kilometrelik hava sahasını kapsayacak şekilde tesis edilir. Ancak, tesis edilen bu bölgeler milli hudutlar dışına çıkamaz.

Birinci derece hava askeri yasak bölgeleri dikey olarak limitsiz yüksekliğe kadar uzanır.

Bu bölgeler ile bunların sınırları Cumhurbaşkanınca tespit edilir ve Türkiye Havacılık neşriyatında yayımlanır.

Değişik fıkra: 02/07/ t. s. KhK. m

Birinci derece hava askeri yasak bölgelerinde uygulanacak esaslar

Türk askeri hava araçları hariç olmak üzere, Türk veya yabancı gerçek veya tüzelkişilere ait her türlü hava araçlarının, Genelkurmay Başkanlığının müsaadesi olmadıkça, bu bölgeler içerisinde uçması veya altında bulunan sahalara inmesi yasaktır.

Hava trafik kontrol amacıyla bu bölgeler üzerinde ihdas edilen kontrollü veya tavsiyeli hava sahaları ve yolları bu hükmün dışındadır. Bu bölgelerde yeniden kontrollü veya tavsiyeli hava sahaları ve yollarının ihdası Genelkurmay Başkanlığının iznine bağlıdır.

İkinci derece hava askeri yasak bölgeleri

İkinci derece hava askeri yasak bölgeleri; birinci derece kara veya deniz askeri yasak bölgeleri dışında kalan stratejik önemi haiz askeri veya kamu ve özel kuruluşlara ait tesisler üzerinde ve dış sınırlarından itibaren yatay olarak her yönde en az yirmibeş kilometrelik, havasahasını kapsayacak şekilde tesis edilir. Ancak, tesis edilen bu bölgeler milli hudutlar dışına çıkamaz.

İkinci derece hava askeri yasak bölgeleri dikey olarak limitsiz yüksekliğe kadar uzanır.

Bu bölgeler ile bunların sınırları Cumhurbaşkanınca tespit edilip, Resmi Gazete’de ve Türkiye Havacılık Neşriyatında yayımlanır.

Değişik fıkra: 02/07/ t. s. KhK. m

İkinci derece hava askeri yasak bölgelerinde uygulanacak esaslar

İkinci derece hava askeri yasak bölgelerinde aşağıdaki esaslar uygulanır:

a) Yabancı uyruklu kişilerin kullanımındaki her türlü hava araçlarının, Genelkurmay Başkanlığının müsaadesi olmadıkça bu bölgeler içerisinde uçması veya altında bulunan mahallere inmesi yasaktır. Hava trafik kontrol amacı ile bu bölgeler üzerinde ihdas edilen kontrollü veya tavsiyeli hava sahaları ve yolları bu hükmün dışındadır. Bu bölgelerde yeniden kontrollü veya tavsiyeli hava sahaları ve yollarının ihdası Genelkurmay Başkanlığının iznine bağlıdır.

b) Bu bölgelerde tarım, turistik ve diğer amaçlarla havadan fotoğraf ve film çekilmesi Genelkurmay Başkanlığının olumlu mütalaasına bağlıdır.

Acil ve zorunlu hallere ilişkin esaslar

Yabancı gerçek veya tüzelkişilere ait hava araçları; ancak, olağanüstü hava şartları veya arızalanmaları veya yakıt kritiği gibi acil ve uçağı inişe zorlayan hallerde önceden izin almaksızın birinci ve ikinci derece hava askeri yasak bölgeleri içerisinde uçabilirler veya altında bulunan sahalara inebilirler.

Türk uyruklu gerçek veya tüzelkişilere ait hava araçları hakkında da, birinci hava askeri yasak bölgesi bakımından, yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanır.

Yukarıdaki fıkralar kapsamına giren hava araçlarının sorumlu kişileri, durumu en yakın askeri veya mülki makamlara haber vermek zorundadırlar. Bu makamlar gerekli görecekleri güvenlik tedbirlerini almaya yetkilidirler.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Güvenlik Bölgeleri

Güvenlik Bölgeleri; özel güvenlik bölgeleri ve askeri güvenlik bölgeleri olmak üzere ikiye ayrılır.

Özel ve askeri güvenlik bölgeleri

a) Kamu veya özel kuruluşlara ait stratejik değeri haiz her türlü yer ve tesislerin çevresinde bu Kanun hükümlerine göre özel güvenlik bölgeleri kurulabilir.

b) Birinci derece kara ve deniz askeri yasak bölgesi olarak ilan edilmeyen Silahlı Kuvvetlere ait kışla, kıta, karargâh, kurum, ordugâh ve tesisler ile sualtı ve suüstü tesislerinin, her türlü patlayıcı, yanıcı, akaryakıt ve gizlilik dereceli maddelerin konmasına tahsis edilmiş sabit ve seyyar depo ve cephaneliklerle, bu gibi maddeleri dolduran, boşaltan tesisler ve atış poligonlarının çevresinde; bu yerlerin dış sınırlarından itibaren en fazla dörtyüz metreye kadar geçen noktaların birleştirilmesi ile tespit edilecek askeri güvenlik bölgeleri Genelkurmay Başkanlığınca tesis edilebilir. Bu bölgelerin çevresinin işaretlenmesine ilişkin esaslar yönetmelikte gösterilir.

Güvenlik bölgelerinde uygulanacak esaslar

Güvenlik bölgelerinde aşağıdaki esaslar uygulanır:

a) Bölge içindeki gerçek ve tüzelkişilere ait mallar kamulaştırılabilir.

b) Güvenlik bölgelerinin dış sınırlarından itibaren en çok ikiyüz metreye kadar olan saha dâhilinde yangın ve patlama tehlikesi gösteren her türlü maddenin imali, depolanması ve satış yerlerinin açılması yasaklanabilir. Bu yasakla ilgili sınır, özel güvenlik bölgelerinde mahallî mülkî amirler; askerî güvenlik bölgelerinde ise askerî tesisin teknik özellikleri ve hassasiyeti dikkate alınarak garnizon komutanı ve mahallî mülkî amirler tarafından birlikte tespit edilir.

Değişik bent: 15/06/ t. s. K. m.1

c) Kamulaştırma yapılan güvenlik bölgelerine ve güvenlik bölgesi tesis edilen deniz sahasına, buradaki tesislerde görevli olanlarla, askeri güvenlik bölgelerinde yetkili komutanlığın, kamu ve özel kuruluşlara ait tesislerde ise, bu konuda yetkili makamın izin verdiği kişilerden başkası giremez ve oturamaz.

Ek bent: 09/10/ t. s. K. m.1

d) Bu bölgelerin güvenliğinin sağlanması, bölgeye giriş ve kamulaştırılmayan taşınmaz mallardan yararlanma esasları yönetmelikte gösterilir. 22/7/ tarih ve sayılı Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun hükümleri saklıdır.

e) Askeri güvenlik bölgesi olarak tespit edilen, Türk Silâhlı Kuvvetlerine ait kışla, kıta, karargah, kurum, ordugah gibi tesislerin, fotoğraf ve filminin çekilmesi, harita, resim ve krokisinin yapılması, not alınması veya harita uygulaması gibi faaliyetlerde bulunulması, bölgenin savunma ve güvenlik tedbirlerini aksatacak, bozacak ve açıklayacak cihazlar kullanılması, bu amaçla görevlendirilmiş olanlar ile ilgili birlik komutanlığı tarafından izin verilmiş olanlar dışındakilere yasaktır.

Ek bent: 26/02/ t. s. K. m.1

f) Güvenlik bölgelerinin dış sınırlarından itibaren ikiyüz metreye kadar olan bölgelerde hangi tür zirai ürünün yetiştirileceğine mahalli mülki amirler tarafından karar verilebilir.

Aynen kabul: 01/02/ t. s. K. m

Ek bent: 15/08/ t. s. KhK. m

ALTINCI BÖLÜM

Müşterek Hükümler

Olağanüstü hal ve savaş halinde Cumhurbaşkanı kararı ile ikinci derece kara ve deniz askeri yasak bölgelerinin sınırları gerekli emniyeti sağlayacak yerlere kadar uzatılabilir.

Değişik fıkra: 02/07/ t. s. KhK. m

Değişik madde: 05/02/ t. s. K. m

Bu Kanun hükümlerine göre tesis edilen askerî yasak bölgeler ile askerî güvenlik bölgelerinin bağlanacağı yetkili komutanlık, ilgili kuvvet komutanlığı veya Jandarma Genel Komutanlığı ya da Sahil Güvenlik Komutanlığının teklifi üzerine Genelkurmay Başkanlığınca tespit edilir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Ceza Hükümleri

Fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde; birinci derece askeri yasak bölgelerin içindeki veya sınırlarındaki işaretleri, tel örgüleri, duvarları veya hendekleri ve benzeri tesisleri yıkanlar veya yok edenler veya bozanlar veya yerlerini değiştirenler hakkında iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beşbin liradan elli bin liraya kadar ağır para cezası hükmolunur.

Aynı fiilleri ikinci derece askeri yasak bölgeler ile güvenlik bölgeleri içinde ika edenler hakkında da, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üçbin liradan yirmibeşbin liraya kadar ağır para cezası hükmolunur.

Bu maddede suç sayılan eylemlerin işlenmesinden dolayı sebebiyet verilen zararların tazminine de hükmolunur.

Fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde; birinci derece kara ve deniz askeri yasak bölgelerinde:

a) Bu Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yazılı yasaklara aykırı hareket edenlere altı aydan beş yıla kadar hapis ve beşbin liradan ellibin liraya kadar ağır para cezası verilir.

b) Yetkili komutanlıkça geçiş için tespit edilen yolların dışına çıkanlara üç aydan altı aya kadar hapis cezası verilir.

Fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde; bu Kanunun 9, 13, 17, 18 ve 21 inci maddeleri ile 11 inci maddenin (b) bendinde belirtilen yasaklara ve tahditlere uymayanlar ile anılan maddelerde yer alan gerekli bildirimi yapmayanlar hakkında üç aydan altı aya kadar hapis cezası ve beşbin liradan yirmibeşbin liraya kadar para cezası hükmolunur. Bu maddeler gereğince verilmiş izinleri savunma güvenliğine zarar verecek şekilde kullananlar hakkında bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve beşbin liradan ellibin liraya kadar ağır para cezası hükmolunur.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Değişik madde: 01/11/ t. s. K. m.1

Yurt içinde yapılacak kamu ve özel sektöre ait;

a) Silahlı Kuvvetlerle halkın ihtiyaçlarını karşılayan ve faaliyetlerinin durdurulması halinde ülke savunmasına, ekonomisine ve toplum yaşamına önemli ölçüde etkisi olabilecek büyük ve stratejik önemi haiz demiryolları, karayolları, köprü ve geçitler, akaryakıt boru hatları, liman ve hava meydanları, telsiz, telefon, radyolink merkezleri, barajlar, elektrik santralleri, rafineriler, stratejik maden arıtma ve işleme fabrikaları gibi tesislerin,

b) Hudutlara yakınlık, emniyet ve asayiş, savunma ihtiyaçları ve birinci derecede stratejik tesisleri tamamlama gibi nedenlerle ikinci derecede stratejik önem kazanan ve (a) bendinde belirtilenler dışında kalan, sulama kanalları, göletler, küçük barajlar gibi engel vasfını haiz her türlü tesislerin,

Coğrafi konumları ve yerleri tespit edilirken Genelkurmay Başkanlığının askeri gerekler yönünden olumlu görüşünün alınması zorunludur. Bu konuda olumlu görüş alınmadan ilgili inşaat projelerinin uygulanmasına başlanamaz, başlanmış olanlar durdurulur.

Coğrafî konum ve yerlere ait esaslar ile olağanüstü yönetim usullerinin zorunlu kıldığı durumlarda tesislerin tahribi için önceden yapılması gereken hazırlıklar yönetmelikte gösterilir.

Ek madde: 04/06/ t. s. K. m.2

Askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde veya ülke güvenliği ile doğrudan ilgili Türk Silahlı Kuvvetlerine veya Sahil Güvenlik Komutanlığına tahsisli ve fiilen kullanımında olan araziler, harekat ve savunma amaçlı yerlerdeki tesisler (konut ve sosyal tesisler hariç) ile özel güvenlik bölgesi ilan edilen yerlerdeki tesisler, rafineri, petrokimya tesisleri ve eklentileri ile nükleer santral projeleri kapsamında yapılması öngörülen tesis ve faaliyetler hakkında 4/4/ tarihli ve sayılı Kıyı Kanununun kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin yapı ve yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümleri ile 3 üncü maddesi hükümleri ve nükleer santral projeleri kapsamında yapılması öngörülen tesis ve faaliyetler hakkında 26/1/ tarihli ve sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun sınırlayıcı hükümleri uygulanmaz.*

Değişik fıkra: 31/10/ t. s. KhK. m.5

Aynen kabul: 01/02/ t. s. K. m.5

Askeri yasak bölgelere yakınlığı veya diğer stratejik nedenlerle tespit edilecek bölgelerde yabancıların taşınmaz mal edinemeyeceklerine ve izin alınmadıkça kiralayamayacaklarına, Cumhurbaşkanınca karar verilebilir.

Değişik fıkra: 02/07/ t. s. KhK. m

28 inci madde kapsamına giren bölgeler içerisinde taşınmaz malı bulunan yabancı uyruklu gerçek ve tüzelkişilere ait taşınmaz malların tasfiyesine karar vermeye, tasfiye şekil ve şartlarını belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.

Değişik fıkra: 02/07/ t. s. KhK. m

Bu Kanun hükümlerine göre tesis edilen askeri yasak ve güvenlik bölgelerinde; her türlü kaçakçılığın men ve takibi maksadıyla uygulanacak tedbirler bakımından bu konudaki kanun hükümleri saklıdır.

Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan sınır bölgelerinde fiziki güvenlik sistemi tesis edilir. Sistemin kurulmasından ve idame ettirilmesinden Milli Savunma ve İçişleri Bakanlığı sorumludur.

Değişik fıkra: 02/07/ t. s. KhK. m

Genelkurmay Başkanlığı; mal ve can güvenliği bakımından girilmesinde sakınca görülen atış alanları ile tatbikat bölgelerini, atış ve tatbikatın devam ettiği belirli süreler için kara, deniz ve hava askeri güvenlik bölgesi olarak ilan etmeye yetkilidir. Bu suretle ilan edilecek askeri güvenlik bölgelerinin sınırları ile yasağın kapsamı, başlangıcı, devam süresi ve bitimi; ilgili makamlar tarafından uygun araçlarla duyurulur.

Ek madde: 13/07/ t. s. K. m

Terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar nedeniyle, meskûn mahal dışında, can ve mal güvenliğinin korunması bakımından girilmesinde sakınca bulunan yerlerde operasyonun devam ettiği süreyle sınırlı olmak üzere; Cumhurbaşkanı kararı ile askerî veya özel güvenlik bölgesi ilan edilebilir. Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde vali kararı ile on beş güne kadar özel güvenlik bölgesi ilan edilebilir.

Değişik fıkra: 02/07/ t. s. KhK. m

Bu suretle ilan edilen güvenlik bölgelerinin sınırları ile yasağın kapsamı, başlangıcı ve bitimi ilgili makamlar tarafından uygun araçlarla duyurulur. Bu bölgelere ilgili makamların izni olmadıkça girilemez.

Bu Kanunun ilgili maddelerinde belirtilen hususları ve Kanunun uygulanmasına ilişkin esas ve usulleri belirtmek üzere bir yönetmelik düzenlenir.

Bu Yönetmelik; Cumhurbaşkanınca yürürlüğe konulur.

Değişik fıkra: 02/07/ t. s. KhK. m

Yürürlükten kaldırılan hükümler

Sayılı Askeri Memnu Mıntıkalar Kanunu ile bu Kanunun ek ve tadilleri yürürlükten kaldırılmıştır.

Diğer kanunlarla sayılı Askeri Memnu Mıntıkalar Kanunu ile ek ve değişikliklerine yapılan atıflar bu Kanunun ilgili hükümlerine yapılmış sayılır.

sayılı Askeri Memnu Mıntıkalar Kanununa göre askeri yasak ve emniyet bölgeleri olarak kabul ve ilan edilmiş bulunan yerler, bu Kanun hükümleri gereğince durum ve nitelikleri yeniden tespit edilinceye kadar eski statülerini muhafaza ederler.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce uygulanmasına başlanmış projeler hakkında 27 nci maddede yer alan görüş almaya ilişkin hükümler uygulanmaz.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce inşa edilmiş olup da, 21 inci maddenin (b) bendine göre tespit edilecek emniyet mesafeleri içinde kalan kamu veya özel kuruluş veya kişilere ait ve aynı maddede sayılan tesislerin etrafında, yetkili organlarca belirtilecek esas ve usuller içerisinde maliklerince yangın muhafaza duvarları yapılması zorunludur.

Yürürlük

Bu Kanun yayımı tarihinden altı ay sonra yürürlüğe girer.

Yürütme

Bu Kanunun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bildiğiniz üzere askerlik disiplin isteyen bir iştir ve disiplin oluşturmanın en önemli koşullarından biri de kural koyup koyduğunuz kuralı uygulamaktır. Şüphesiz ki askeriyede bir çok katı kural bulunmakta bu kurallar da zaman zaman askerlik görevini yerine getiren er ve erbaşlara ciddi sorunlar yaratmaktadır. Bu yazımızda kışlaya girmesi yasaklanan eşyaların listesini sizlerle paylaşacağız.

1) Telefon : Alınan bir kararla artık kışlada mesai saatleri dışında cep telefonu kullanmak serbest. Fakat serbest dediysek bu öyle kafanıza göre her yeri ve herkesi arayabileceğiniz anlamına gelmiyor. Askerde kullanacağınız telefonun fotoğraf çekme özelliğinin olmaması gerekiyor. Bununla birlikte kullanacağınız hatta tanımlanan 7 numara dışında başka numaraları aramanız da mümkün değil. Bu uygulamanın amacı askerin eşi, anne babası ve sevdiği kişilerle iletişim kurmasını sağlamak, askerin moral ve motivasyonunu artırmaktır. Telefon kullanmak tamamen serbest olmasa da önceki yıllarda telefonun hiç kullanılamadığı düşünülürse şu anki durum büyük nimet. Eskiden kışlaya gizlice cep telefonu soktuğu tespit edilip yakalanan ve gün disko (askeri hapis cezası) cezası alan binlerce asker vardı. Özetle telefon serbest fakat kullanılacak telefonun internet ve kamera özelliklerinin olmaması gerekiyor.

Kışlada telefon kullanımının başlamasıyla birlikte telefon kullanımı için tasarlanmamış olan kışlalarda ciddi anlamda şarj sorunu yaşandığını da belirtmekte fayda var. Askere giderken şarjı çok uzun süre giden ve çalınma riskine karşı bir hayli ucuz olan telefonlardan almak faydanıza olacaktır.

2) Fotoğraf Makinesi ve Kamera : Kışlaya fotoğraf makinesi ve kamera benzeri cihazlar sokmak yasak. Bu cihazları kışlaya izinsiz sokanlar hakkında yasal işlemle uygulanmakta. Kamera ve fotoğraf makinesine ihtiyaç duyarsanız kışla içinde uygun fiyata fotoğraf çeken ve fotoğrafçılık yapan birim mevcut. O kişi ile iletişime geçerek fotoğrafınızı çektirebilirsiniz. Fotoğraf ve video kayıt cihazı neden yasak diye soracak olursanız askeri bilgilerin dışarıya sızdırılması askeriyede güvenlik açığına neden olabilir. O nedenle kışla içerisinde video kayıt yapmak yada fotoğraf çekmek ciddi suç olarak kabul görüyor.

3) Radyo ve elektronik eşyalar : Kışlaya türlü çeşitte elektronik eşya sokmak yasaktır. Örnek vermek gerekirse kışlaya kettle sokup çay yapamazsınız. Yada elektrikli battaniye benzeri bir cihazı da kışlada kullanmanız mümkün değildir.

4) Kitap ve yasak yayınlar : Kitap okumaya meraklısınız ve kışlada boş vakitlerde kitap okuyayım ve boş vaktimi faydalı bir şekilde değerlendireyim diye düşünüyorsanız bilmeniz gereken önemli bir konu var. Askeriyede binlerce kitap yasaklı kitaplar listesinde. Kışlada kitap okumayı düşünüyorsanız öncelikle aldığınız kitabı komutana vermeniz gerekiyor. Komutan kitabı alıp inceliyor ve kitabın yasaklı kitaplar listesinde olmadığından emin oluyor. Eğer kitap yasaklı kitaplar listesinde değilse kitap size veriliyor ve okumanıza izin çıkmış oluyor. Fakat kitap yasaklı kitaplar listesinde ise kitap komutanda kalıyor siz terhis olana kadar da kitabı alamıyorsunuz.

5) Çakı ve Silah : Askeriyede çakı veya silah benzeri delici, kesici, ateş edici alet taşımanız kesin suretle yasaklanmıştır. Askeriyede bu tür aletleri kullandığı tespit edilenler hakkında ciddi kanuni yaptırımlar vardır. Kullanılmamalı ve kullananların da derhal komutanlara bildirilmesi gerekir. Suç işlememek önemlidir fakat gördüğünüz suçu bildirmemek de size kanuni sorumluluklar yükler.

6) İlaç, hap ve uyuşturucu maddeler : Ne kışlada ne de dışarıda uyuşturucu madde kullanmak, kullandırmak, almak, satmak funduszeue.info yerde uyuşturucu ile ilgili işlem yapmak suçtur ve uyuşturucu ile bağı olan herkes hakkında gerekli cezayı yaptırımlar uygulanır. Askeriyede ağrı kesici ilaç bulundurmak bile suçtur. Eğer ilaca ihtiyacınız var ise revire çıkar doktora görünürsünüz. Doktor size ilaç yazarsa size her gün 1 ilaç verilir. İkinci bir ilaç size verilmez. İlacınız bitene kadar her gün tek tek alırsınız ilaçlarınızı. Toplu halde kutu ile ilaç bulundurmak yasaktır. Askerde sigara içmek serbesttir fakat her türlü marka kışla kantininde bulunmaz. Bir kaç çeşit ürünle askerde idare etmeniz gerekebilir.

7) Dışarıdan getirilen gıda maddeleri : Zehirlenme riskine karşı kışla dışından getirilen tüm gıda maddeleri yasaktır. Kışla kantininde satılan yada yemekhanede verilen yemekler dışında dışarıdan yemek getirmek yada sipariş verip getirtmek yasaktır. Kışla içine kesinlikle dışarıdan yemek girmesine izin verilmez.

8) Tüm bu maddelere ek olarak kışla içerisinde sivil kıyafetlerle dolaşmak da yasaktır. Askeriyenin size verdiği eşyaları askerlik başından askerlik sonuna kadar kışla içerisinde her yerde her bölgede giymek zorundasınız. Sivil kıyafet giyip ortalıkta dolanan kişi hakkında cezai işlem uygulanır. Bununla birlikte askeriyede haftasonu iznine çıkarken askeriyede kullandığınız hiç bir malzemeyi dışarıya çıkaramaz ve kışla dışında hiç bir askeri malzemenizi kullanamazsınız. Spor ayakkabılar dahi kışla dışına çıkarılamaz ve kullanılamaz.

 

S.

NO:

TEMİZLİK

GRUBU

TEMİZLİK

MADDESİNİN

CİNSİ

KİŞİ BAŞINA

GÜNLÜK

MİKTARI

KİŞİ

BAŞINA

AYLIK

MİKTARI

KİŞİ BAŞINA

YILLIK

MİKTARI

AÇIKLAMALAR

1

K

İ

Ş

İ

S

E

L

T

E

M

İ

Z

L

İ

K

Banyo Sabunu

5,3gr

gr

gr

Birlik imkân kabiliyetleri, iklim şartları ve görevin ihtiyaçları da dikkate alınarak; bir er/erbaş/ askeri öğrencinin haftada azami dört defa banyo yapabileceği (ihtiyaç banyosu dâhil) ve her banyo esnasında vücut temizliği için ortalama 10 gr sabun harcadığı tespit edilmiştir. Kirletici işlerde çalışanlara %50 oranında fazla verilir. Verilecek sabun piyasa teamülüne uygun ambalajlarda tedarik edilir, uygun periyotlarda dağıtılır ve gerektiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

2

Şampuan

6,7ml

ml

ml

Birlik imkân kabiliyetleri, iklim şartları ve görevin ihtiyaçları da dikkate alınarak; bir er/erbaş/ askeri öğrencinin haftada azami dört defa banyo yapabileceği (ihtiyaç banyosu dâhil) ve her banyo esnasında baş/saç temizliği için ortalama 12,5 ml şampuan harcadığı tespit edilmiştir. Kirletici işlerde çalışanlara % 50 oranında fazla verilir. Verilecek şampuan piyasa teamülüne uygun ambalajlarda tedarik edilir, uygun periyotlarda dağıtılır ve gerektiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

3

Sıvı El Sabunu

40ml

ml

ml

Birlik imkân kabiliyetleri, iklim şartları ve görevin ihtiyaçları da dikkate alınarak; bir er/erbaş/ askeri öğrencinin günde 10 defa (altı defa yemeklerden önce ve sonra, iki defa tuvalet ihtiyacı sonrası ve iki defa muhtelif) el temizliği için yapabileceği ve her el temizliği esnasında ortalama 4 ml sıvı sabun harcadığı tespit edilmiştir. Kirletici işlerde çalışanlara % 50 oranında fazla verilir. Verilecek sıvı sabun sağlık açısından antibakteriyel özellikte ve piyasa teamülüne uygun ambalajlarda tedarik edilir, uygun periyotlarda ve şartlarda tüketime funduszeue.infoiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

4

Tıraş Sabunu

(Krem)

Tıraş Jeli/

Köpüğü

3,3ml

ml

ml

Bir er/erbaş/erkek askeri öğrencinin günde bir defa tıraş olabileceği ve her tıraş esnasında ortalama 3,3 ml. tıraş jeli/köpüğü harcadığı tespit edilmiştir. Tıraş sabunu(krem) yerine, kullanım kolaylığı ve rahatlığı nedeniyle tıraş jeli/köpüğü verilebilir. Verilecek tıraş jeli/köpüğü piyasa teamülüne uygun ambalajlarda ve uygun periyotlarda dağıtılır ve gerektiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

5

Diş Macunu

1,1ml

33ml

ml

Bir er/erbaş/askeri öğrencinin günde iki defa dişlerini fırçalayacağı ve her diş fırçalaması esnasında da 1,1 ml. diş macunu harcadığı belirlenmiştir. Yıllık ml lik diş macunu istihkakı piyasa teamüllerine uygun ambalajlarda ve uygun periyotlarda dağıtılır. Gerektiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

6

Diş Fırçası

-

1/6 Ad.

2 Ad.

Bir er/erbaş/askeri öğrencinin günde iki defa dişlerini fırçalayacağı ve diş fırçasının sağlık açısından altı ayda bir değiştirilmesi gerektiğinden dolayı er/erbaş/ askeri öğrencilere verilecek diş fırçası her altı ayda bir adet olacak şekilde dağıtılır. Gerektiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

7

Tıraş Bıçağı

-

2 Ad.

24 Ad.

Bir er/erbaş/erkek askeri öğrencinin günde bir defa tıraş olabileceği ve bir tıraş bıçağını 2 hafta süreyle kullanabileceği, tespit edilmiştir. Verilecek tıraş bıçağı piyasa teamüllerine uygun ambalajlarda tedarik edilir, uygun periyotlarda dağıtılır ve gerektiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

8

Tıraş Bıçağı (Banyo İçin)

-

1 Ad.

12 Ad.

Bir er/erbaş/ askeri öğrencinin ayda iki defa banyo temizliği yapabileceği belirlenmiştir. Verilecek banyo tıraş bıçağı piyasa teamüllerine uygun ambalajlarda tedarik edilir, uygun periyotlarda dağıtılır ve gerektiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

9

Hijyenik Ped

-

16 Ad.

Ad.

Bir kadın öğrencinin ayda ortalama 16 adet hijyenikped kullandığı belirlenmiştir. Verilecek hijyenikped piyasa teamülüne uygun nakliye ambalajlarında tedarik edilir, uygun periyotlarda dağıtılır ve gerektiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

10

Ç

A

M

A

Ş

I

R

T

E

M

İ

Z

L

İ

Ğ

İ

Çamaşır Yıkama Deterjanı

(Otm. Çam. Yık. Toz Deterjan)

9 gr

gr

gr

Çamaşırların yıkanması ile ilgili mevcut mevzuat hükümleri dikkate alınarak 1 er/erbaş/askeri öğrencinin 1 yılda yıkanacak toplam çamaşır miktarı kg. olarak tespit edilmiştir. 1 kg. kuru çamaşırın yıkanması için 10 gr. deterjan harcayacağından hareketle 1 er/erbaş/askeri öğrenci için ihtiyaç duyulan aylık çamaşır deterjanı miktarı gr. olarak belirlenmiştir. Kirletici işlerde çalışanlara % 50 oranında fazla verilir. Verilecek çamaşır yıkama deterjanı piyasa teamülüne uygun ambalajlarında tedarik edilir, ortak kullanım alanlarında (çamaşırhanede) uygun periyotlarda ve şartlarda tüketime sunulur ve gerektiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

11

Çamaşır Yumuşatıcı

6 gr

gr

gr

Çamaşırların yıkanması ile ilgili mevcut mevzuat hükümleri dikkate alınarak 1 er/erbaş/askeri öğrencinin 1 yılda yıkanacak çamaşır miktarı toplam kg. olarak tespit edilmiştir. 1 kg. kuru çamaşırın yıkanması için 7 gr. yumuşatıcı harcayacağından hareketle 1 er/erbaş/askeri öğrenci için ihtiyaç duyulan aylık çamaşır yumuşatıcı miktarı gr. olarak belirlenmiştir. Verilecek çamaşır yumuşatıcısı piyasa teamülüne uygun ambalajlarında tedarik edilir, ortak kullanım alanlarında (çamaşırhanede) uygun periyotlarda ve şartlarda tüketime sunulur ve gerektiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

12

Çamaşır Suyu

3 gr

90 gr

gr

Çamaşırların yıkanması ile ilgili mevcut mevzuat hükümleri dikkate alınarak 1 er/erbaş/askeri öğrencinin 1 yılda yıkanacak çamaşır miktarı toplam kg. olarak tespit edilmiştir. 1 kg. kuru çamaşırın yıkanması için 3,4 gr. çamaşır suyu harcayacağından hareketle 1 er/erbaş/askeri öğrenci için ihtiyaç duyulan çamaşır suyu miktarı belirlenmiştir. Verilecek çamaşır suyu piyasa teamülüne uygun ambalajlarda tedarik edilir, ortak kullanım alanlarında (çamaşırhanede) uygun periyotlarda ve şartlarda tüketime sunulur ve gerektiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

13

B

E

S

L

E

M

E

H

İ

Z

M

E

T

L

E

R

İ

T

E

M

İ

Z

L

İ

Ğ

İ

Bulaşık Deterjanı

(Bul.Yıfunduszeue.infoİçin)

12 gr

gr

gr

Er/erbaş/askeri öğrencinin bir günde yemekhanelerde üç öğün kullandığı malzemeler (beş gözlü krom çelik servis tepsisi, tabaklar, servis tepsisi, bardak, çatal, kaşık, bıçaklar vb.) ile er/erbaş/ askeri öğrenciye ait mutfaklarda yemek yapmak amacıyla kullanılan malzemelerin (tencere, tava, kepçe, kevgirler vb.) yıkanması için günlük kişi başına düşen bulaşık yıkama makinesi deterjanı 12 gram olarak belirlenmiştir. Buna göre, verilecek bulaşık deterjanı piyasa teamülüneuygun ambalajlarda tedarik edilir, ortak kullanım alanlarında (bulaşıkhanede) uygun periyotlarda ve şartlarda tüketime sunulur ve gerektiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

14

Parlatıcı / Durulama Mad.

(Bul.Yıfunduszeue.infoİçin)

7 gr

gr

gr

Er/erbaş/askeri öğrencilerin yemekhanelerde üç öğün kullandığı malzemeler (beş gözlü krom çelik servis tepsisi, tabaklar, servis tepsisi, bardak, çatal, kaşık, bıçaklar vb.) ile er/erbaş/ askeri öğrenciye ait mutfaklarda yemek yapmak amacıyla kullanılan malzemelerin (tencere, tava, kepçe, kevgirler vb.) yıkanması için günlük kişi başına düşen bulaşık yıkama makinesi parlatıcısı 7 gr. olarak belirlenmiştir. Buna göre, verilecek bulaşık parlatıcısı piyasa teamülüne uygun ambalajlarda tedarik edilir, ortak kullanım alanlarında (bulaşıkhanede) uygun periyotlarda ve şartlarda tüketime sunulur ve gerektiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

15

Bulaşık

Deterjanı Sıvı

(Elde Yıkama İçin)

5 gr

gr

gr

Er/erbaş/ askeri öğrenciye ait mutfaklarda yemek yapımında üç öğün kullanılan malzemelerin (buharlı yemek kazanları, kara kazanlar, fırın tepsileri vb.) yıkanması için günlük kişi başına düşen bulaşık elde yıkama deterjanı 5 gr. olarak belirlenmiştir. Buna göre, verilecek bulaşık elde yıkama deterjanının piyasa teamülüne uygun ambalajlarda tedarik edilir, ortak kullanım alanlarında (bulaşıkhanede) uygun periyotlarda ve şartlarda tüketime sunulur ve gerektiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

16

Ağır Kir Yağ Çözücü (Fırın, Kuzine,

Davlumbaz İçin)

5 gr

gr

gr

Er/erbaş/ askeri öğrenciye ait mutfaklarda yemek yapımında kullanılan konveksiyonlu fırın, yer ocağı, fritöz, davlumbaz, tepsi, küvet, bakraç vb. krom/çelik malzemenin üzerindeki yanmış yağ lekelerini çıkarılması ile fırınlarda ekmek üretiminde kullanılan fırın tepsilerinin temizlenmesi için er/ erbaş/askeri öğrenci başına günde 5 gr. ağır kir ve yağ çözücünün yeterli olacağı belirlenmiştir. Verilecek ağır kir yağ çözücü piyasa teamülüne uygun ambalajlarda tedarik edilir, ortak kullanım alanlarında (mutfaklarda) uygun periyotlarda ve şartlarda tüketime sunulur ve gerektiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

17

Genel Temizlik Maddesi

(Zemin Tem.İçin)

15 gr

gr

gr

Er/erbaş/ askeri öğrenciye ait mutfak, fırın, yemekhane, bulaşıkhane, koğuş, koridor, çalışma odaları, erbaş/er askeri öğrenci gazinosu, çamaşırhane ve hamamların zemin temizliğinin yapılması ve bu ortamların hijyen açısından uygun hâlde bulundurulması maksadıyla er/erbaş/ askeri öğrenci başına günde 15 gr. genel temizlik maddesinin yeterli olacağı belirlenmiştir. Verilecek genel temizlik maddesi piyasa teamülüne uygun ambalajlarda tedarik edilir, ortak kullanım alanlarında (mutfak, yemekhane, koğuşlar vb.) uygun periyotlarda ve şartlarda tüketime sunulur ve gerektiğinde 5 inci maddeye göre işlem yapılır.

Askeri Cezalar

Askeri cezalar, görev nedeniyle, görev yerinde ve görev süresinde gerçekleştirilen fiiller hakkında uygulanan cezalardır. Bahsedilen cezalar, sayılı Askeri Ceza Kanunu’nda kaleme alınmış askeri cezalar, askeri şahıslar hakkında hüküm doğurmaktadır. Askeri şahıslar; Mareşalden asteğmene kadar subaylar, astsubaylar, Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadro ve kuruluşunda çalışan sivil personel, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er, erbaş ve erler ile askeri öğrencilerdir. İhtiyat askeri şahıslar da, askeri görevde bulundukları sürece söz konusu Askeri Ceza Kanunu’na tabidirler. Bu nedenle ihtiyat askeri şahıslar hakkında da görevde bulundukları süre boyunca askeri cezalar verilmesi mümkündür.

Disiplin suçlarında da tıpkı ceza hukukundaki suçların cezalandırılmasında olduğu gibi somut ceza saptanırken, cezayı artıran ve hafifleten sebepler de dikkate alınmalıdır. Bu ceza ise hukuken gerekçesi belirtilmek suretiyle uygulanmalıdır. Disiplin Mahkemeleri m/4 uyarınca bütün disiplin suçları hakkında uygulanabilen genel bir ağırlaştırıcı sebep olarak seferberlik ve savaş halinde verilecek cezalar öngörülmüştür. Bu hükme göre öngörülen ceza kanuna göre belirlenen en yüksek cezayı aşamaz. Ancak Askeri Ceza Kanunu’nun 50 ve maddelerinde geçen ağırlaştırıcı nedenlerin disiplin suçlarında uygulanamayacağı kararı Askeri Yargıtay tarafından hükme bağlanmıştır.

Herkesin kanun önünde eşitliği ilkesinin gereği cezalar herkes için eşit olsalar da cezalar, yasayı uygulayan hakim tarafından suçun işleniş koşulları ve failin kişiliği göz önüne alınarak, verilmektedir. Askeri ceza kanunundan kaynaklı davaları askeri ceza avukatı tarafından yürütülmesi asker kişilerin menfaatinedir. Zira askeri davalar uzmanlık gerektiren davalardır. Askeri cezalar sadece askerlere uygulanan bir düzenlemedir.

askeri cezalar nelerdir

Şahsi Hürriyeti Sınırlayan Askeri Cezalar

İlgili Kanun hükümlerine göre, askeri cezalardan şahsi hürriyeti sınırlayan cezalar üçe ayrılmaktadırlar. Bunlar;

  • Ağır hapis cezaları,
  • Hapis cezaları,
  • Kısa hapis cezalarıdır.

Ağır hapis ve hapis cezaları, Türk Ceza Kanunu hükümlerine tabidir. Kısa süreli hapis cezaları hakkında hükümler ise, ilgili Kanun’da kaleme alınmışlardır.

Kısa hapis cezaları da 3&#;e ayrılır. Bunlar;

  • Göz hapsi,
  • Oda hapsi
  • Katıksız hapis cezalarıdır. Fiilin ağırlığına göre bu üç cezadan biri verilir.

Askeri Disiplin Cezaları

Askeri şahıslar hakkında tesis edilecek disiplin cezalar sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu hükümlerine tabidir. Bu Kanun nezdinde hakkında disiplin cezası tesis edilebilecek askeri şahıslar, askeri hakimler hariç subaylar, astsubaylar, uzman jandarmalar, uzman erbaşlar, sözleşmeli erbaş ve erler, erbaş ve erler ile askeri öğrencileri kapsar. Askeri şahıslar hakkında tesis edilen Askeri cezaların amacı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde etkin bir disiplin sisteminin tesisini, muhafazasını ve idamesini sağlamaktır. Disiplin cezaları, gerçekleştirilen fiilin ağırlığına göre uyarma, kınama, hizmete kısmi süreli devam, aylıktan kesme, hizmet yerini terk etmeme, oda hapsi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılma şeklinde sınıflandırılmıştır. Söz konusu cezaları detaylı bir şekilde inceleyecek olursak:

Uyarma cezası; personele, görevinin icrasında veya hal ve hareketlerinde daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir. Askeri cezalar arasında en hafif olanıdır. Askeri şahıslara uyarma cezası verilmesini gerektirecek fiiller:

  1. Emri mütalaa etmek: Usulüne uygun olarak kendisine verilmiş olan bir emir üzerine; emrin uygun olmadığı, yanlış verildiği, yapılamayacağı ve benzeri şekillerde amirini alenen eleştirmek veya amire karşı itirazda bulunmaktır. Amir tarafından karar verilene kadar astın fikrini savunması veya emrin kanunsuz olduğu hususundaki kanaatini belirtmek için amire yaptığı itiraz, bunları yaparken oluşabilecek diğer disiplinsizlikler saklı kalmak kaydıyla bu kapsamda disiplinsizlik teşkil etmez.
  2. Görevde kayıtsızlık: Görevdeyken, yetkili makamlar tarafından izin verilen durumlar haricinde görevle veya askeri hizmetle ilgisi olmayan işlerle uğraşmaktır.
  3. Hizmet dışındayken amir veya üste saygısızlık: Hizmet dışında, bilinen ve tanınan amir veya üstlere karşı saygısızlık teşkil edebilecek fiillerde bulunmaktır.
  4. Mesai çizelgesine uymamak: Özürsüz veya izinsiz olarak, mesaiye geç gelmek veya erken ayrılmak veya günlük mesai çizelgesine riayet etmemektir.
  5. Kılık ve kıyafeti bozuk olmak: Kılık ve kıyafet ile ilgili olarak nizamlarda ve önceden belirlenmiş kurallara riayet etmemektir.
  6. Usulsüz müracaat veya şikâyette bulunmak: Türkiye Büyük Millet Meclisine yapılan müracaatlar hariç olmak üzere, kanun ve nizamlarla belirlenmiş usul ve kurallara riayet etmeden yazılı, sözlü veya elektronik olarak müracaat veya şikayette bulunmaktır.
  7. İsraf etmek: Yetkili makamlarca belirlenmiş tasarruf tedbirlerine riayet etmemek veya kullanımına sunulan kamu kaynağının harcanmasında gösterilmesi gereken makul seviyedeki özeni göstermemektir.
  8. Saygısız davranmak: Aynı rütbe veya kıdemde bulunulan ya da amir veya maiyet ilişkisi içinde olunmayan kişilere söz ve hareketlerle sataşmak veya kötü muamelede bulunmaktır.
  9. Başkalarını kötülemek: Amirleri, üstleri veya çalışma arkadaşları hakkında ve onların bulunmadığı ortamlarda, onların işlem, eylem ve kişilikleri hakkında kötüleyici veya konuştuğu kişilerde kötü intiba yaratacak tarzda olumsuz sözler söylemektir.
  10. Askeri nezaket kurallarına uymamak: Nizamlarla belirlenmiş olan askeri görgü, protokol ve davranış kurallarına aykırı bir biçimde tavır ve davranışlarda bulunmaktır.
  11. Hizmet haricinde yalan söylemek: Amir veya üstü tarafından denetim ve gözetim sorumluluğu kapsamında sorulan sorulara kasten doğru yanıt vermemektir.
  12. Selamlama yapmamak: Selamlama ile ilgili olarak nizamlarla belirlenmiş kurallara riayet etmemektir.
  13. Zamana riayet etmemek: Belirli zamanda yapılması gereken faaliyetlerde özürsüz olarak geç kalmaktır.
  14. Mesai dışında aşırı alkol kullanımı: Mesai dışında sivil veya üniformalı olarak aşırı alkol alarak kişisel veya kurumsal imaj kaybı oluşturacak olumsuz davranışlarda bulunmaktır.
  15. Görev dönüşü tekmil vermemek: Verilmiş bir emrin icrası veya sonuçları hakkında emri verene bilgi vererek müteakip emirlerini almamaktır.
  16. Kişisel ve çevre temizliğine dikkat etmemek: Askeri hizmet esnasında belirlenmiş olan kişisel veya çevre temizliği ile ilgili kurallara riayet etmemektir.
  17. Kendini geliştirmede yetersiz kalmak: Görevini etkin olarak yapabilmesini sağlayacak bilgi ve görgünün kazanılmasında göstermesi gereken gayreti göstermemektir.

Kınama cezası; personele, görevinin icrasında veya hâl ve hareketlerinde kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir. Askeri şahıslara kınama cezası verilmesini gerektirecek fiiller:

  1. Amir veya üste nezaketsizlik: Hizmette veya hizmete ilişkin hâllerde amir veya üste karşı saygısızlık teşkil edecek nitelikte olmayan ancak askeri nezaket, protokol ve terbiye kurallarına aykırılık teşkil eden fiillerde bulunmaktır. Askeri nezaket, protokol ve terbiye kurallarının astlara veya maiyete önceden ilan veya tebliğ olunması veya bu disiplinsizliği yapan kişinin makam ve rütbesi itibarıyla bu kuralları biliyor olması gerektiğinin objektif olarak kabul görmesi hâlinde disiplin cezası verilebilir.
  2. Meslek etiğine aykırı davranışta bulunmak: Önceden ilan veya tebliğ edilmiş olan mesleki etik davranış kurallarına aykırı şekilde tavır ve davranışlarda bulunmaktır.
  3. Küfürlü konuşmak: Aynı rütbe veya kıdemdeki arkadaşlarına veya astlarına karşı, terbiye ve adaba uygun olmayan sözlerle konuşmaktır.
  4. Askeri silsileyi bozarak hareket etmek: Müsaade edilmediği hâlde veya durumun gerektirdiği hâller haricinde, herhangi bir talebini askeri silsileye riayet etmeyerek doğrudan daha üst amirlerine iletmektir.
  5. Uygun olmayan hitaplarda bulunmak: Çevresindekilere; nizamlar, emirler ve askeri teamüller ile belirlenmiş olan hitap şekilleri haricinde hitaplarda bulunmaktır.
  6. Sorumluluktan kaçmak: Kanun ve nizamlar ile kendisine tevdi edilmiş görevlerin gerektirdiği sorumluluğu üstlenmekten imtina ettiğini gösterecek tavır ve davranışlarda bulunmaktır.
  7. Askeri eşyayı uygun kullanmamak: Hizmete tahsisli bir askeri eşyayı düzgün ve talimatlara uygun kullanmayarak onun zarar görmesine veya aşırı yıpranmasına sebebiyet vermektir.
  8. Sağlığın korunması kurallarına uymamak: Sağlığın korunması veya salgın ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için yetkili makamlarca yürürlüğe konulmuş tedbirlere uymamak veya hizmet verdiği ortamdaki kişilerin sağlığını tehlikeye düşürecek fiillerde bulunmaktır.
  • Hizmete Kısmi Süreli Devam Cezası

Hizmete kısmi süreli devam cezası; disiplin cezası verilen personele mesai sonrasında günde üç saati ve her halde saat ’ü geçmeyecek şekilde, kadro görevinde veya kadro görevi dışında statüsüne uygun askeri hizmetlerin yaptırılmasıdır. Askeri şahıslara hizmete kısmi süreli devam cezası verilmesini gerektirecek fiiller:

  1. Üste saygısızlık: Hizmette veya hizmete ilişkin hâllerde üste gösterilmesi gereken saygıyı kasıtlı olarak göstermemek veya yetkili olduğu durumlarda üstün yapmış olduğu ikaz, tenkit veya muahezeyi saygı ile kabul edip dinlememektir.
  2. Görev yerini izinsiz terk etmek: Kıtasından veya görev yerinden yirmi dört saati geçmeyecek şekilde kaçmak veya kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın mesaiye bir tam mesai günü gelmemektir.
  3. Temaruz: Bazı isteklerini yerine getirmek, kişisel bir menfaat sağlamak, görev veya sorumluluktan kaçmak gibi amaçlarla hastalığını abartmak veya olmadığı hâlde bir rahatsızlığı varmış gibi göstererek sağlık kuruluşlarına sevkini sağlamak suretiyle günlük mesainin bir kısmına katılmamaktır.
  4. Uygunsuz davranışlarda bulunmak: Türk Silahlı Kuvvetlerine ve temsil ettiği makam, rütbe veya statünün onur ve vakarına uygun olmayan fiillerde bulunmaktır.
  5. Ketum davranmamak: Görevi ile ilgili gizli olmayan ancak açıklanmaması gereken bir bilgiyi yetkisiz kişilerin öğrenebileceği bir şekilde açıklamaktır.

Aylıktan kesme cezası; disiplin cezası verilen personelin, sosyal güvenlik mevzuatına göre hesaplanan prime esas kazanç tutarından ekli (1) sayılı çizelgede belirtilen oranlarda kesinti yapılmasıdır. Ceza, aylığı tahakkuk ettiren birimce personelin aylığından kesilmek suretiyle yerine getirilir. Aylıktan kesme tam lira üzerinden yapılır ve kuruşlar dikkate alınmaz. Askeri şahıslara aylıktan kesme cezası verilmesini gerektirecek fiiller:

  1. Amire saygısızlık: Hizmette veya hizmete ilişkin hâllerde amire gösterilmesi gereken saygıyı kasıtlı olarak göstermemek veya amirin yapmış olduğu ikaz, tenkit veya muahezeyi saygı ile kabul etmemektir.
  2. Yalan söylemek: Askeri hizmete ilişkin veya görevle ilgili konu ve durumlarda amirlere veya bilgi vermekle yükümlü olduğu kişi ve makamlara kasıtlı olarak gerçeğe aykırı ve yanlış beyanda bulunmaktır.
  3. Hizmetle ilgisi olmayan emir vermek: Maiyetine hizmetle ilgisi olmayan emir vermektir.
  4. Maiyetinin gözetiminde ihmal göstermek: Astlarının ve emri altındakilerin denetim, kontrol ve gözetiminde ihmal göstermektir.
  5. Ayrımcılık yapmak: Görevdeyken dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım yaparak işlem tesis etmek ve bu suretle görev yerinde huzursuzluğa neden olmaktır.
  6. Yasak edilen yerlere girmek: Resmî üniforma ile genelev, kumarhane, meyhane, bar ve benzeri yerler ile girilmesi garnizon komutanlıklarınca yasaklanmış diğer yerlere girmektir.
  7. Kayırma talep etmek: Özlük hakları ile ilgili ya da başka bir kişisel menfaat temini için başkalarını aracı koyup, öncelik ve ayrıcalık talep etmektir.
  8. Maiyetinden hediye kabul etmek: Maiyetinde çalışan personel tarafından verilen ve makul bir seviyenin üstünde maddi değeri olan bir hediyeyi kişisel menfaat elde etmek amacıyla kabul etmektir.
  9. Hizmetteyken siyasi içerikli konuşmak: Mesai içerisinde veya hizmete ilişkin durumlarda siyasi içerikli konuşmalar yapmaktır.
  10. Yasaklanmış faaliyetlere katılmak: Yetkili makamlarca yasaklanmış olan toplantı, gösteri, yürüyüş ve benzeri faaliyetlere iştirak etmektir.
  11. İzinsiz olarak garnizonu terk etmek: İzinli olmadığı hâlde görev yaptığı garnizon hudutlarını terk etmektir.
  12. Ulaşım güvenliğini ihlal etmek: İzin, istirahat, hava değişimi, terhis ve benzeri nedenlerle görev yerine gidiş ve dönüşlerde terörle mücadele kapsamında emredilen yol güzergâhının dışına çıkmak, belirlenen günler dışında seyahat etmek veya yapılan planlamaya aykırı seyahat etmektir.
  • Hizmet Yerini Terk Etmeme Cezası

Hizmet yerini terk etmeme cezası; personelin mesai bitiminden sonra görev yaptığı yerden ayrılmayıp resmi daire, kışla, eğitim alanları ile sair yerlerdeki hizmetine devam etmesidir. Bu ceza disiplin amirleri tarafından ekli (1) sayılı çizelgeye göre; disiplin kurulları tarafından dört ile on güne kadar verilebilir. Ceza verilen personel için uygun bir yatma yeri tahsis edilir. Tatil günlerinde cezanın yerine getirilmesine ara verilir. Cezanın yerine getirilmesi sırasında, hizmete ilişkin haller hariç, günde toplam bir saati geçmemek üzere ziyaretçi kabul edilebilir. Askeri şahıslara hizmet yerini terk etmeme cezası verilmesini gerektirecek fiiller:

  1. Emre itaatsizlik: Kasıtlı olarak hizmete ilişkin bir emri tam yapmamak ya da değiştirerek veya sınırını aşmak suretiyle yapmaktır.
  2. Kısa süreli kaçmak: Kıtasından veya görev yerinden yedi günü aşmayacak ve bu süre içinde kendiliğinden gelecek şekilde kaçmak veya mesaiye gitmemektir.
  3. İzin süresini geçirmek: İzin, istirahat veya hava değişimi süresini yasal veya kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın altı günü aşmayacak ve bu süre içinde kendiliğinden gelecek şekilde geçirmektir.
  4. Hizmete mahsus eşyaya zarar vermek: Harp malzemesini veya hizmete tahsis edilmiş bir askeri eşyayı; kasıt, ihmal veya tedbirsizlik sonucu kaybetmek veya hasara uğramasına sebebiyet vermektir.
  5. Hediye istemek veya borç almak: Maiyetinden veya astlarından hediye istemek veya her ne şekilde olursa olsun borç almaktır.
  6. Maiyetinin disiplinsizliği hakkında soruşturma yapmamak: Maiyeti tarafından işlenen bir disiplinsizliği öğrenmesine rağmen ceza vermeme takdir yetkisinin bulunduğu hâller dışında kasten disiplin soruşturması yapmayarak disiplinsizliği örtbas etmektir.
  7. Asta kötü muamele yapmak: Astına, askeri usul ve kurallar dışında kötü davranmak, eziyet amacıyla hizmetini lüzumsuz yere güçleştirmek veya başkaları tarafından kötü muamelede bulunulmasına müsamaha göstermektir.
  8. Nöbet talimatına aykırı hareket etmek: Maddi bir zarar doğmasına sebebiyet vermeyecek şekilde, ilgili mevzuat kapsamındaki nöbet görevlerini yaparken, nöbet yerini terk etmek veya belirlenmiş ve tebliğ edilmiş olan nöbet talimatındaki kurallara aykırı hareket etmektir.
  9. Hoşnutsuzluk yaratmak: Çalıştığı mesai ortamında söz veya fiilleri ile hizmetin yerine getirilmesini olumsuz yönde etkilemektir.
  10. Tahrik: Asker kişileri, amirlerine veya üstlerine karşı itaatsizliğe, saygısızlığa, mukavemet göstermeye veya müessir fiil işlemeye tahrik veya teşvik etmektir.
  11. Sarhoşluk: Tıbbi raporla ispatlanmak veya gizlenemeyecek derecede olmak şartıyla, göreve sarhoş gelmek veya görevdeyken alkollü içki içmektir.
  12. Kumar oynamak: Askeri mahâl içinde kumar oynamaktır.
  13. Yasak edilen malzemeyi bulundurmak: Kıta, karargâh ve kurumlarda ya da görev esnasında bulundurulması veya kullanılması emirle yasak edilen cep telefonu, bilgisayar, radyo, teyp, fotoğraf makinesi gibi görüntü, ses ve benzeri verileri ve bilgileri kaydeden, depolayan veya ileten her türlü cihaz ve aletler ile aksamlarını bulundurmak veya kullanmaktır.
  14. İzinsiz üyelik: Meslek kuruluşları, dernek ve vakıf üyelikleri ile spor kulüplerinin faal üyeliklerine izin almaksızın girmektir.
  15. Disiplin cezasının yerine getirilmesine karşı gelmek: Yetkili kişi veya organlar tarafından verilen disiplin cezalarının, idari yaptırımların veya disiplinsizlik nedeniyle verilen görev ve sorumlulukların gereğinin yerine getirilmesine karşı çıkmak ve bu kapsamda yapılması zorunlu olan görev ve yükümlülükleri tam olarak yerine getirmemektir.
  16. Kavga etmek: Meşru savunmaya ilişkin şartlar saklı kalmak kaydıyla, askeri mahâl içerisinde, fiilen birisine vurmaktır.
  • Silahlı Kuvvetlerden Ayırma Cezası

Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası, personelin tabi olduğu mevzuat hükümlerine göre Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiğinin kesilmesi veya durumuna göre sözleşmesinin feshedilmesi sonucunu doğurur. Askeri ceza alanlar, seferberlik ve savaş halleri haricinde Türk Silahlı Kuvvetlerinde herhangi bir şekilde görev alamazlar. Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası; kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığında oluşturulacak yüksek disiplin kurulları tarafından verilir. İlgili kuvvet komutanı, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının onayı ile yerine getirilir. Askeri Cezalar arasında en ağır olanıdır. General ve amiraller hakkında ise Genelkurmay Başkanlığında teşkil edilecek yüksek disiplin kurulu tarafından verilir ve yerine getirilir. Askeri şahıslara silahlı kuvvetlerden ayırma cezası verilmesini gerektirecek fiiller:

  1. Aşırı borçlanmak ve borçlarını ödeyememek: Nafaka, trafik kazası, doğal afet, personelin öngöremeyeceği şekilde ülke genelinde yaşanan olağanüstü ekonomik dalgalanmalar, ani devalüasyonlar, sağlık ve tedavi giderleri ile kefillik ve benzeri zorunluluk hâlleri hariç olmak üzere, aşırı derecede borçlanmaya düşkün olmak ve bu borçlarını ödememeyi alışkanlık hâline getirmektir.
  2. Ahlaki zayıflık: Görevine, sosyal ve aile yaşantısına zarar verecek derecede menfaatine, içkiye, kumara düşkün olmak veya Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarını sarsacak şekilde yüz kızartıcı, utanç verici veya toplumun genel ahlak yapısına aykırı fiillerde bulunmaktır.
  3. Hizmete engel davranışlarda bulunmak: Devletin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarına zarar verecek nitelikte tutum ve davranışlarda veya ağır suç veya disiplinsizlik teşkil eden fiillerde bulunmaktır.
  4. Gizli bilgileri açıklamak: Yetkisi olmadığı hâlde, devletin güvenliği ile iç ve dış siyasi yararlarına ilişkin elde ettiği gizli bilgileri yetkisiz kişi ve kuruluşlara vermek, ulaştırmak veya açıklamaktır.
  5. İdeolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak: Siyasi partilere girmek, ideolojik veya siyasi faaliyetlere karışmak, ideolojik veya siyasi amaçlarla disiplini bozucu tavır ve davranışlarda bulunmaktır.
  6. Uzun süreli firar etmek: Geçerli bir mazereti olmaksızın kesintisiz olarak bir yıldan fazla süre ile izin süresini geçirmek veya firar hâlinde bulunmaktır.
  7. Disiplinsizliği alışkanlık hâline getirmek: Disiplini bozucu tavır ve davranışlarda bulunmayı alışkanlık hâline getirmek veya aldığı disiplin cezalarına rağmen ıslah olmamaktır.
  8. İffetsiz bir kimse ile evlenmek veya böyle bir kimse ile yaşamak: İffetsizliği anlaşılmış olan bir kimse ile bilerek evlenen veya evlilik bağını devam ettirmekte veya böyle bir kimseyi yanında bulundurmakta veya karı koca gibi herhangi bir kimse ile nikahsız olarak devamlı surette yaşamakta ısrar etmektir.
  9. Gayri tabii mukarenette bulunmak: Bir kimseyle gayri tabii mukarenette bulunmak yahut bu fiili kendisine rızasıyla yaptırmaktır.
  • Disiplin Ceza Puanına Bağlı Olarak Ayırma Cezası

Disiplin ceza puanına bağlı olarak ayırma cezası, disiplinsizliğin alışkanlık haline getirildiği durumlarda sözleşmeli subay ve astsubaylar hariç subaylar, astsubaylar ve uzman jandarmalar hakkında verilen bir ceza türüdür. Disiplin ceza puanına bağlı olarak ayırma cezası verilecek haller:

  1. En son alınan disiplin cezasının kesinleştiği tarihten geriye doğru son bir yıl içinde on sekiz disiplin cezası puanı veya en az iki farklı disiplin amirinden toplam on iki defa veya daha fazla disiplin cezası almak.
  2. En son alınan disiplin cezasının kesinleştiği tarihten geriye doğru son beş yıl içinde otuz beş disiplin cezası puanı veya en az iki farklı disiplin amirinden toplam yirmi beş defa veya daha fazla disiplin cezası almak.
  3. Birinci fıkra kapsamında ceza puanlarının hesaplanması ekli (2) sayılı çizelgeye göre yapılır.

(1) sayılı Disiplin Amirlerinin Ceza Yetkilerini Gösteren Çizelge

Aylıktan kesme
Cezalandırılacak personelin rütbesi

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;-

Ceza verecek rütbe ve makam

Sb., Astsb., Uzm. J., Uzm. Erb., Söz. Erb. ve Er
Uzm. Erb., Söz. Erb. ve Erb. (Müfrez görev yaptıkları sürece)&#;
Uzm. J., Asteğmen, Teğmen, Astsb. Çvş., Astsb. Kd. Çvş.&#;
Astsb. Çvş. ve Astsb. Kd. Çvş. hariç astsubaylar ile üsteğmen ve yüzbaşı1/20’ye kadar
Bnb., Yb.1/16’ya kadar
Albay1/12’ye kadar
Tümg./Tüma., Tuğg./Tuğa.1/10’a kadar
Korg./Kora. ve üstü, Millî Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı1/8’e kadar

(2) sayılı Disiplin Ceza Puanlarını Gösteren Çizelge

CEZANIN CİNSİCEZA PUANI
Uyarma1
Kınama1,5
Hizmete kısmi süreli devam2
Aylıktan kesme3
Hizmet yerini terk etmeme (Disiplin amiri tarafından verilen)3,5
Hizmet yerini terk etmeme (Disiplin kurulu tarafından verilen)4,5
Oda hapsi (Disiplin amiri tarafından verilen)4
Oda hapsi (Disiplin kurulu tarafından verilen)4,5

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası