coraspin 100 mg / Coraspin Mg 30 Tablet - İlaç Prospektüsü

Coraspin 100 Mg

coraspin 100 mg

DİKKAT!

*AKS’den şüphelenilen tüm hastalara bir an önce verilmelidir .

*AKS şüphesinde, hastane dışında Acil Tıp Sistemi (ATS) uygulayıcıları, hastaya çiğnemek için, enterik kaplı olmayan aspirin ( – mg) vermelidirler .

(Hasta aspirin almamışsa, aspirin allerjisi öyküsü yoksa ve yakın zamanda GİS kanama öyküsü yoksa yapılmalı.)

*AKS şüphesinde, ATS uygulayıcılarının gelişi beklenirken, ATS çağrı merkezi telefon görevlisinin, uygun kriterleri karşılayan hastalara aspirin ( – mg) çiğneme talimatı vermesi uygundur .

*Çalışmalar ASA erken kullanımını, azalmış mortalite oranları ile ilişkilendirmiştir. STEMI hastalarında mortaliteyi tek başına %23 azaltır. Heparinle birlikte kombine edildiğinde kısa vadede AMI ya da mortalite riskini, tek başına aspirin tedavisine göre, %56 azaltır.

Reklam

*Fibrinolitik tedavi sonrası, koronerlerin tekrar tıkanmasını ve tekrarlayan iskemik olayları azaltır.

*ISIS-2 çalışmasında (Uluslararası Enfarkt Sağkalım Çalışması), AMI’dan ölümleri azaltmaktadır ve etkisi streptokinaz etkisine katkı sağlar.

*NSTEMI’lı hastalarda da etkilidir.

*Çiğnenebilir veya çözünür aspirin, yutulan tabletlere göre daha çabuk emilir. Dolayısıyla hızlı etki başlangıcı isteniyorsa (örn. AKS’de) sadece enterik kaplı olmayan aspirin uygulanmalıdır!

*Akut iskemi durumunda, emilimi geciktiren, enterik kaplı aspirinden kaçınılmalıdır!

* mg üzerindeki dozlar Tx A2’yi derhal ve neredeyse tamamen inhibe eder. Daha az dozlar akut kullanımda etkin değildir.

*Aspirin supozituvarları ( mg) güvenlidir ve şiddetli bulantı-kusması veya üst GİS hastalıkları olan hastalar için düşünülebilir.

*Aspirin dışındaki NSAİİ’ler (hem selektif olmayanlar, hem de COX-2 selektifler) STEMI nedeniyle yatırılan hastalara uygulanmamalıdırlar . Artmış mortalite, reenfarkt, HT, kalp yetmezliği, myokard rüptürü riski vardır.

*AKS durumunda, minor kontraendikasyonlarda (kesin olmayan allerji, eski peptik ülser veya eski kanama öyküsü) kesilmemelidir!

*İnme ve TİA’nın ikincil önlenmesi için aspirin ve dipridamol kombinasyonu önerilmektedir (25 mg aspirin + 2&#;1, mg yavaş salınımlı dipridamol, po).

*Toksisite; akut aşırı alımlarda (akut overdoz) veya kronik aspirin kullanan böbrek yetmezlikli ya da dehidrate kişilerde görülür (kronik overdoz _ genellikle sıcak havalarda ve yaşlı hastalarda görülür).

!! Kronik salisilizm, glokom tedavisi amacıyla karbonik anhidraz inhibitörü alan hastalarda da gelişebilir.

*Aşırı aspirin alımı sonrası en yüksek serum salisilat konsantrasyonuna 18 – 24 saate kadar ulaşılamayabilir (Aspirinin mide pasajı üzerindeki inhibitör etkisi ve mide asit sıvısı içinde tabletlerin yüksek konsantrasyonda çözünürlüklerinin bozulması nedeniyle). Enterik kaplı veya değişken salınımlı tabletlerde bu süre 60 saate kadar gecikebilir!

Reklam

*Bazı formları aşırı alım sonrası biraraya gelerek midede jelatinöz bir kitle oluşturup, sürekli emilim için kaynak olabilir.

*Fizyolojik pH’da (7,40) hemen hemen tamamı iyonizedir. Asidemi varlığında, non-iyonize form artar ve bu form da kan-beyin bariyeri gibi hücre zarlarını geçebileceği için, beyin salisilat düzeyi artar.

*Salisilat başlangıçta solunum hızını arttırır (SSS’nde medüller solunum merkezini doğrudan uyararak). Genellikle geç dönemde görülen, çok yüksek salisilat konsantrasyonları ise solunumu baskılar.

*Salisilat zehirlenmesinin neden olduğu asit-baz bozukluğu miks tiptedir (Respiratuvar Alkaloz, Metabolik Alkaloz, Artmış anyon açıklı Metabolik Asidoz).

!! Hangi ilaçların alındığının belli olmadığı durumlarda, normal anyon açıklı metabolik asidoz, salisilat zehirlenmesini dışlamak için kullanılmamalıdır.

*Akut akciğer hasarı (Non-kardiyojenik akciğer ödemi) insan ve hayvan çalışmalarında gözlenmiştir.

*Proteinüri, salisilat zehirlenmesinin öne çıkan erken bulgularındandır, serum salisilat düzeyi >30 mg/dL olduğunda başlar ve doğrudan serum salisilat konsantrasyonu ile ilişkilidir.

*Salisilat zehirlenmesinde; normoglisemi, hiperglisemi, hipoglisemi oluşabilir.

!! Hayvan çalışmaları, toksis dozdaki salisilatın, normal serum glikoz düzeylerine rağmen, beyin glikoz konsantrasyonunda azalmaya neden olduğunu göstermiştir. Bu bulgu serum glikoz düzeyi normal bile olsa, beyin glikoz desteğinin yetersiz olabileceğini destekler.

*Salisilat ototoksisitesi, serum salisilat konsantrasyonu ile korele, geri dönüşümlü sensorinöral işitme kaybı ile karakterizedir.

*Enterik kaplı ilaçlar radyoopaktır ve batın grafilerinde görülebilirler; varlığı alımı doğrular ama yokluğu dışlamaz.

*Zehirlenme durumunda tek doz aktif kömür (1 – 2 gr/kg) uygulanmalıdır.

*1 saatten daha uzun süre önce alım öyküsü olan hastalarda da mide lavajı faydalı olabilir (midede oluşmuş olabilecek bezoar nedeniyle).

*Hemodiyaliz endikasyonları:

-Solunum ve ventilasyon desteği gerektiren salisilizm,

-Klinik bozulma veya yoğun destek ve alkalin diüreze rağmen iyileşme sağlanamaması,

-Alkali idrar elde etmedeki başarısızlık,

-Böbrek yetmezliği,

-Ciddi asit – baz bozukluğu,

-Bilinç değişikliği,

-Akut akciğer hasarı

*Enterik kaplı ya da değişken salınımlı tabletleri yüksek dozda alan hastaların en az 24 saat yatırılması ve serum salisilat düzeyi düşüşü teyit edilene kadar izlenmesi önerilir. Zehirlenme belirti ve bulgusu olmayan, yanlışlıkla alım öyküsü veren ve alım miktarı mg/kg’ın altında olanlar, acil serviste 6 saat izlem sonunda taburcu edilebilirler.

Reklam

*EKG’de hipokalemi bulgusu varsa potasyum replasmanı yapılması önerilir.

!! Ciddi hipokalemi varlığında 10 mEq/sa hızda (en fazla 40 mEq/L yoğunlukta, 24 saatte en fazla mEq) iv verilr. Serum potasyum düzeyi 4 – 4,5 arasında tutulmaya çalışılır. Hipoglisemi olanlara 1 gr/kg glikoz, %30 Dextroz ile verilebilir.

*Metabolik asidoz varlığında ikinci damar yolundan bikarbonat replasmanı yapılabilir (idrar pH’sı 7,5 – 8,5 aralığında olacak, serum pH’sı 7,5’i geçmeyecek şekilde).

Coraspin Nedir?

Coraspin, aspirin olarak da bilinen asetilsalisilik asit içeren bir ilacın markasıdır. Aspirin, nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID&#;ler) olarak bilinen bir ilaç grubuna aittir. Vücutta iltihaplanma, ağrı ve ateşe neden olan bazı doğal maddelerin üretimini bloke ederek çalışır. Coraspin, kardiyovasküler hastalığı olan kişilerde kalp krizlerini, felçleri ve kan pıhtılarını önlemek için yaygın olarak kullanılır. Ayrıca artrit, adet krampları ve baş ağrısı gibi durumlarda ağrıyı gidermek ve iltihabı azaltmak için kullanılır. Coraspin tablet formunda bulunur ve genellikle bir bardak su ile ağızdan alınır. Dozaj ve kullanım sıklığı, tedavi edilen duruma ve kişinin tıbbi geçmişine bağlıdır. Sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından sağlanan veya ilaç etiketindeki talimatları takip etmek önemlidir. Tüm ilaçlar gibi Coraspin de bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir. En sık görülen yan etkiler mide rahatsızlığı, mide bulantısı ve kusmayı içerir. Nadir durumlarda kanama, ülser ve karaciğer veya böbrek hasarı gibi daha ciddi yan etkilere neden olabilir. Coraspin alırken herhangi bir yan etki meydana gelirse sağlık uzmanına haber vermek önemlidir.

Coraspin, kan sulandırıcılar, antasitler ve bazı bitkisel takviyeler dahil olmak üzere diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Coraspin&#;e başlamadan önce sağlık uzmanına alınan tüm ilaçlar ve takviyeler hakkında bilgi vermek önemlidir. Coraspin, aspirin veya NSAID&#;lere alerjisi olan kişiler, kanama bozukluğu veya aktif kanaması olanlar ve hamile veya emziren kişiler dahil olmak üzere belirli durumlarda kullanılmamalıdır. Coraspin&#;e başlamadan önce herhangi bir tıbbi durumu sağlık uzmanına bildirmek önemlidir. Genel olarak Coraspin, kardiyovasküler olayları önlemek ve ağrı ve iltihabı hafifletmek için yaygın olarak kullanılan bir ilaçtır. Ancak, herhangi bir ilaçta olduğu gibi, yalnızca bir sağlık hizmeti sağlayıcısının rehberliği ve gözetimi altında kullanılmalıdır.

Coraspin Ne İçin Kullanılır?

Coraspin, asetilsalisilik asit olarak da bilinen düşük doz aspirin içeren bir ilacın markasıdır. Öncelikle kalp krizi veya inme riski taşıyan kişilerde kan pıhtısı oluşumunu önlemek için kullanılır. Daha spesifik olarak, Coraspin aşağıdaki koşullar için endikedir:

  • Bu olayların öyküsü olan hastalarda miyokard enfarktüsünün veya serebrovasküler olayın ikincil önlenmesi
  • Kararlı anjina veya kararsız anjina olan hastalarda kardiyovasküler olayların önlenmesi
  • İnme riski taşıyan atriyal fibrilasyonu olan hastalarda tromboembolizmin önlenmesi
  • Koroner arter baypas greft ameliyatı veya karotis endarterektomi gibi belirli ameliyat türlerinden sonra kan pıhtılarının önlenmesi

Coraspin&#;in kalp krizi veya inme öyküsü olmayan veya bu durumlar için yüksek risk altında olmayan kişilerde kullanılması önerilmez. Coraspin veya başka herhangi bir ilacı kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

Coraspin Nasıl Kullanılır?

Coraspin, yalnızca bir sağlık uzmanı tarafından yönlendirildiği şekilde alınması gereken reçeteli bir ilaçtır. Dozlama talimatları, tedavi edilen duruma ve hastanın tıbbi geçmişine bağlı olarak değişebilir. Coraspin tipik olarak günde bir kez yemekle birlikte veya aç karnına alınır. Kanda tutarlı bir seviyeyi korumak için ilacı her gün aynı saatte almak önemlidir. Coraspin tabletler bir bardak su ile bütün olarak yutulmalı, ezilmemeli, çiğnenmemeli veya kırılmamalıdır.

Sağlık hizmeti sağlayıcınız tarafından reçete edilen dozaj ve tedavi süresini takip etmek önemlidir. Sağlık uzmanınıza danışmadan dozunuzu artırmayın veya azaltmayın. Coraspin&#;in bir dozunu kaçırırsanız, hatırladığınız anda onu alınız. Bununla birlikte, bir sonraki dozunuzun zamanı neredeyse gelmişse, atladığınız dozu atlayın ve normal doz programınıza devam edin. Kaçırılanı telafi etmek için çift doz almayın. Herhangi bir ilacı başlatmadan veya durdurmadan önce daima sağlık uzmanınızla konuşun.

Coraspin&#;in Yan Etkileri Nelerdir?

Etkin madde olarak asetilsalisilik asit içeren Coraspin yan etkilere neden olabilir. Yaygın yan etkiler şunları içerebilir:

  • mide bulantısı, kusma ve hazımsızlık dahil olmak üzere mide rahatsızlığı
  • göğüste ağrılı yanma hissi
  • karın ağrısı
  • ishal
  • kabızlık
  • baş ağrısı
  • baş dönmesi
  • kulak çınlaması
  • burun kanaması dahil olmak üzere kolay morarma veya kanama
  • deri döküntüsü, kaşıntı ve kurdeşen gibi alerjik reaksiyonlar

Nadiren, özellikle uzun süreli veya yüksek dozda aspirin kullanımı ile mide veya bağırsakta ciddi kanama veya ülserasyon meydana gelebilir. Herhangi bir şiddetli veya kalıcı yan etki yaşarsanız, derhal tıbbi yardım almalısınız.

Coraspin Diğer İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Coraspin diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Coraspin ile etkileşime girebilecek bazı ilaçlar şunları içerir:

  • Antikoagülanlar
  • Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID&#;ler
  • Kortikosteroidler
  • Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI&#;lar)
  • Metotreksat
  • Diüretikler

Coraspin ile potansiyel etkileşimlerden kaçınmak için reçeteli ilaçlar, reçetesiz satılan ilaçlar ve takviyeler dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçlar hakkında sağlık uzmanınızı bilgilendirmeniz önemlidir.

Coraspin Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

Coraspin aşağıdaki durumlarda kullanılmamalıdır:

  • Aspirine veya Coraspin&#;in içindeki diğer maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık veya alerji
  • Aktif peptik ülser veya gastrointestinal kanama
  • Hemofili veya trombositopeni gibi kanama bozuklukları
  • Şiddetli karaciğer veya böbrek hastalığı
  • Bir doktor tarafından yönlendirilmedikçe hamilelik ve emzirme

Herhangi bir tıbbi durumunuz varsa veya başka ilaçlar kullanıyorsanız Coraspin almadan önce bir doktora danışmanız önemlidir.

Coraspin Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Coraspin asetilsalisilik asit içerir, dolayısıyla asetilsalisilik asit kullanımı için geçerli olan hususlar Coraspin kullanımı için de geçerlidir. Coraspin kullanırken göz önünde bulundurulması gereken bazı genel şeyler şunlardır:

  • Coraspin&#;i yalnızca doktorunuzun belirttiği şekilde veya etiketteki talimatlara göre kullanın.
  • Önerilen dozdan fazlasını almayın.
  • Mide rahatsızlığı riskini azaltmak için Coraspin&#;i bir bardak dolusu su ile ve yiyeceklerle birlikte alın.
  • Coraspin tabletlerini ezmeyin veya çiğnemeyin, çünkü bu çok fazla ilacın çok hızlı salınmasına neden olabilir.
  • Bir dozu kaçırırsanız, hatırladığınız anda onu alın. Bir sonraki dozunuzun zamanı neredeyse gelmişse, kaçırdığınız dozu atlayın ve normal doz programınıza devam edin.
  • Kan pıhtılaşması riskinizi artırabileceğinden, önce doktorunuzla konuşmadan Coraspin almayı kesmeyin.
  • Kolay morarma, burun kanaması, diş eti kanaması veya idrarda veya dışkıda kan gibi kanama belirtilerinin farkında olun. Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, hemen doktorunuza başvurun.
  • Mide ülseri, kanama bozuklukları veya karaciğer veya böbrek sorunlarınız varsa doktorunuzu bilgilendirin.
  • Bazı ilaçlar Coraspin ile etkileşime girebileceğinden, başka ilaçlar alıyorsanız doktorunuza bildirin.
  • Coraspin&#;i hamilelik sırasında, özellikle son trimesterde doktorunuza danışmadan kullanmayın.
  • Kanama riskini artırabileceğinden, herhangi bir cerrahi veya diş prosedüründen önce doktorunuza veya diş hekiminize Coraspin kullandığınızı söyleyin.

Coraspin&#;in güvenli ve etkili kullanımını sağlamak için bu yönergelere uyulması önemlidir. Bu ilacı kullanmayla ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa daima doktorunuzla konuşun.

Coraspin&#;in Türkiye’de Bulunma Durumu Nedir?

Coraspin, Türkiye’de bulunmakla birlikte SGK tarafından geri ödeme kapsamındadır. Coraspin Tablet mg 30 tabletlik ambalaj perakende satış fiyatı 23,66 TL, Coraspin Tablet mg 30 tabletlik ambalaj perakende satış fiyatı 32,61 TL’dir.

Kaynak

Coraspin mg gastro-resistant tablets &#; Summary of Product Characteristics (SmPC) &#; (emc). Electronic Medicines Compendium.

Aspirin for cardiovascular disease prevention.

Aspirin (Oral Route). Mayo Clinic.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası