peçenekler özellikleri / PEÇENEKLER- Özet - Sorular - KPSS TYT

Peçenekler Özellikleri

peçenekler özellikleri

kaynağı değiştir]

Ukrayna'da Peçenek yer adları[değiştir

Peçenekler kimdir, nerede kuruldu? Peçeneklerin Türk tarihindeki önemi nedir, Peçenekler Türk mü?

Göktürk Devleti y&#;k&#;l&#;nca, kalabal&#;k boylar halinde ya&#;ayan Peçenekler, Karadeniz’in kuzeyinden Balkanlar’a do&#;ru göç etmek zorunda kalm&#;&#;lar, Yüzy&#;la de&#;in, Volga Nehri k&#;y&#;s&#;nda, Urallar ve Balkanlar’da varl&#;klar&#;n&#; göstermi&#;lerdir. Varl&#;kl&#; bir kavim oldu&#;u bilinen Peçenekler’in kom&#;ular&#;yla aralar&#;nda sürekli bir dü&#;manl&#;k oldu&#;u yaz&#;lm&#;&#;t&#;r. Sava&#;ç&#; ve istilac&#; olduklar&#; kadar, konar göçer ya&#;amlar&#; olmas&#;na ra&#;men ticaretle u&#;ra&#;t&#;klar&#; görülmü&#;tür. Baz&#; Rus kaynaklardan al&#;nan bilgilere göre; kulland&#;klar&#; kap kacaklar, hatta sava&#; zamanlar&#;nda kullan&#;lan silah ve bellerine takt&#;klar&#; kemerler alt&#;n ve gümü&#;ten yap&#;lm&#;&#;t&#;r. Çünkü bu kavim, konar göçer özellikte olmalar&#;na ra&#;men, geli&#;mi&#; sava&#; teknikleri ve yetenekleri sayesinde de hem oldukça geni&#; alanlara yay&#;lm&#;&#;, hem de konu&#;lan&#;lan bölgelerde yönetim ve s&#;n&#;fsal te&#;kilat yap&#;lanmas&#;n&#; olu&#;turmu&#;lard&#;r.

Peçenekler kimdir?

  1. Ve 7. yüzy&#;llarda Göktürkler’e ba&#;l&#; olan Peçenekler; Is&#;k ve Balka&#; Gölleri aras&#;na geldiklerinde Türgi&#; Boyu’nun bir k&#;sm&#;n&#; olu&#;turdular. Çok güçlü bir ka&#;anl&#;k kuran Peçenekler’in, oldukça etkili bir boy birli&#;inden ba&#;layarak idari ve siyasi bir yap&#;lanmay&#; tamamlad&#;klar&#; görülmektedir. Arap kaynaklar&#;ndaki ilk bilgilere göre; O&#;uzlar’&#;n Kolu olan Peçenekler; 8.yüzy&#;l sonlar&#;nda A&#;a&#;&#; Seyhun Nehri ve Aral Gölü civar&#;nda ya&#;ad&#;klar&#; belirtilir. Daha sonralar&#; ise do&#;udan gelen di&#;er O&#;uz boylar&#; taraf&#;ndan, Ural Irma&#;&#; ötesine zorunlu göçe zorlanm&#;&#;lard&#;r. Ancak bir süre sonra Hazarl&#;lar için bir tehdit unsuru olduklar&#;ndan O&#;uzlar ve Hazarlar i&#;birli&#;i ile yeniden göçe zorland&#;r&#;larak y&#;l&#;nda Volga Irma&#;&#;’n&#;n bat&#;s&#;na, Karadeniz’in kuzeyinden Bat&#; Avrupa’ya kadar ilerlemi&#;lerdir.

Peçenekler Türk mü?

Ka&#;garl&#; Mahmut’a göre Peçenekler, Bat&#; Göktürk Hakanl&#;&#;&#;’n&#;n kolu, 22 O&#;uz boyundan () ondokuzuncusudur. Türkçe konu&#;urlar. Konu&#;tuklar&#; Türkçe, yine Kâ&#;garl&#; Mahmud’a göre kelimelerin son hecesi kesilmi&#; ve k&#;salt&#;lm&#;&#; bir özellik içerir. Bizans Kaynaklar&#; Peçenekler’in 8 kademelik yap&#;lanma ve yerle&#;kesinden söz eder. Bunlar:

  • Ertim
  • Çor
  • Yula
  • Külbey
  • Karabay
  • Tolmaç
  • Kapan
  • Çoban

Yerle&#;tikleri alanlar ise; Çoban, Tomaç, Külbey, Çor, Karabay, Ertim, Yula, Kapan gibi isimlerle Türk ünvanlar&#;ndan olu&#;urdu. ‘Ba&#;bu&#;u’ ismi ço&#;unlukla renklerle ifade edilirdi.

Peçeneklerin Türk tarihindeki önemi nedir?

Peçenekler Türk Tarihi için önemli bir yere sahiptir. Bu önem y&#;l&#;nda Bizansl&#;lar ile Selçuklular aras&#;nda yap&#;lan Malazgirt Sava&#;&#;’na dayan&#;r. Sava&#; ba&#;lad&#;&#;&#;nda Bizans Ordusu’nun paral&#; askeri olan Peçenekler, sava&#; ba&#;lar ba&#;lamaz kar&#;&#; safha geçerek Selçuklu Ordusu’nda görev alm&#;&#;lar, Bizans Ordusu’nu büyük bir yenilgiye u&#;ratarak Selçuklular’&#;n zaferiyle sonuçlanan Malazgirt Sava&#;&#;’ndan sonra Türklere Anadolu’nun kap&#;lar&#; aç&#;lm&#;&#;t&#;r.

Peçenekler nerede kuruldu?

Peçenekler’in ilk anayurtlar&#; Orta Asya’da Seyhun ve Volga nehirleri aras&#;ndad&#;r. Sonra Ural Da&#;lar&#; ve Yenisey Nehri aras&#;ndaki bölgeden, daha sonralar&#; Koban Bölgesine göç etmi&#;lerdir. Koban Bölgesini kendilerine merkez edinip oradan önce Kafkaslara, (Hazar ve Karadeniz k&#;y&#;lar&#;na) ve Do&#;u Avrupa’ya aç&#;lm&#;&#;lard&#;r. Peçenekler ba&#;&#;ms&#;z olarak ya&#;am&#;&#;, hiç bir devletin hakimiyetini tan&#;mam&#;&#;lard&#;r.

Peçeneklerin özellikleri nelerdir?

  • Peçenekler, konar göçer bir boy olduklar&#; için merkezi bir devlet kuramad&#;lar.
  • Yerle&#;ke yönetimlerinde ‘Oba, Oymak, Boy, Urug’ &#;eklinde te&#;kilatland&#;lar.
  • Urug’lar&#;n&#;n ba&#;&#;ms&#;z yönetiminde ‘Ba&#;bu&#;u’ oluyordu.
  • Sava&#;ç&#; bir kavim olduklar&#; için at ve silahlar onlar için oldukça önemliydi. Silahlar&#; ‘ok, yay ve k&#;l&#;çt&#;.’
  • Karadeniz’in kuzeyinden Balkanlar’a istila için hareket edene kadar &#;aman dinine inan&#;yorlard&#;.
  • Balkanlara geldiklerinde Slav &#;rk&#;n&#;n da etkisiyle Hristiyanl&#;k dinini benimsediler.
  • Ölüm sonras&#; ruhun ya&#;ad&#;&#;&#;na inanarak ölülerin kabrine sevdikleri e&#;yalar&#;, silahlar&#; ve yiyecek gömerlerdi.
  • Kabirleri kaim (sürekli doldurulan) toprakla örterler, etraf&#;na da an&#;t ta&#;lar dikilirdi.

Peçenekler &#;stanbul’u ku&#;att&#; m&#;?

Peçenekler &#;stanbul'u iki defa ku&#;atm&#;&#;t&#;r. &#;lkinde Hazarlar ve Rus ordular&#; ile ’de, di&#;erinde ise y&#;llar&#; aras&#;nda &#;stanbul surlar&#;na kadar dayanm&#;&#; Selçuklular’la anla&#;arak denizden ku&#;atm&#;&#;lard&#;r. &#;lk ku&#;atmada Bizans ordusu ku&#;atmay&#; püskürtmü&#;, di&#;er ku&#;atma da ise Bizans &#;mparatoru'nun yard&#;m&#;na di&#;er bir Türk boyu olan Kumanlar'&#;n gelmesi ile püskürtülme gerçekle&#;mi&#;tir.

y&#;l&#; sonlar&#;nda Peçenekler, Anadolu beylerinden &#;zmir Emiri olan Çaka Bey ile i&#;birli&#;i yaparak, &#;stanbul Çekmece’ye kadar yakla&#;t&#;lar, bu durum Bizans &#;mparatorlu&#;u’nda endi&#;e yaratt&#;. Çünkü Anadolu Selçuklular&#;, &#;zmir Emiri Çaka Bey ve sava&#;ç&#; bir Türk kavmi olan Peçenekler taraf&#;ndan ku&#;at&#;lm&#;&#;t&#;. Sonras&#;nda bu durum Haçl&#; Seferleri’nin de ilk k&#;v&#;lc&#;m&#;n&#; yakm&#;&#;t&#;r. Ancak Bizans, Kumanlar ordular&#;n&#;n deste&#;i ile ordusunu güçlendirerek kurtulur.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Peçenekler kimdir? Peçenekler  nerede yaşamıştır? Peçenekler bir Türk boyu mudur?

Peçenekler Türk boylarından. Oğuzların Üç-ok koluna mensupturlar. İslâm kaynaklarında “Beçene, Beçenek, Biçene”; Anadolu ağzında “Peçeneke, Beçenek” olan boyun adı, “iyi çalışır, gayret gösterir” mânâsındadır. Peçeneklere Bizanslılar “Patzinak”, Lâtinler “Bissenus”, Ruslar “Peçennyeg”, Macarlar “Beşennyö”, Ermenilerin “Badzinag” dedikleri, kaynaklarda yazılıdır. Asıl yurtları, Orta Asya’da, Seyhun (Siriderya) ile İdil (Volga) nehirleri arasındadır.

Peçenekler veya Beçenekler, Göktürk Devleti'nin sona ermesinden sonra ana yurtları olan Batı Sibirya'dan, Ural Dağları ve Yenisey Nehri arası bölgeden, köklü şekilde yerleşip kendilerine yurt ettikleri Koban Bölgesine göç edip yerleşmişlerdir. Koban Bölgesini kendilerine merkez edip oradan Kafkaslara, (Hazar ve Karadeniz arasındaki bölgeye) ve Doğu Avrupa Bölgelerine akınlar ve etkileri olmuştur.

Peçenekler, Orta Asya'dan Avrupa'ya göç ederek tarihte etkin olmuş; ama devlet kuramamış Türk halklarından birisidir. Daha sonra çoğunluğunun Hıristiyanlığı kabul ettiği ve Avrupa halkları arasında eriyerek yok oldukları ileri sürülür.

Divânu Lügati't-Türk'te Peçenekler, Oğuz - Üçok Boylarından oldukları ifade edilir. Bizans devrinde Anadolu'ya göç etmelerinden dolayı  "Rum yakınında oturan Türklerden bir bölük" şeklinde tasvir edilerek Peçeneklerin Bizans ile yakınlığı dile getirilmiştir.

yılındaki Malazgirt Meydan Muharebesinde Büyük Selçuklu Devletine karşı Bizansın tarafında yer almışlardır. Sonradan Büyük Selçuklu tarafına geçen Peçenekler, Büyük Selçukluların bu savaşı kazanmalarında önemli rol oynamışlardır.

Peçenekler'in tarihi:

"Peçenekler", Göktürk Döneminde Oğuzların Boyu olarak Türk Birliğine bağlı olarak yaşamaktaydılar. Ana yurtları olan Issık – Balkaş Gölü civarında kalabalık boylar halinde yaşayan Peçenekler, Göktürk Devletinin yıkılmasıyla Türkeşler’e tabi oldular. Türkeşler Devleti, Çin’in politikalarıyla zayıflayıp yıkılınca ortaya İç Asya’da yeni bir Türk Devleti olarak Karluklar ortaya çıkmıştı. Türkeşlere bağlılıkları gereği Karluk devletiyle iyi ilişkiler içerisine giremeyen Peçenekler, Karlukların kendilerini tabi etme çabaları ile mücadelelere girişince güçlü Karluk Devletine karşı koyamayıp Karluklara tabi olmak yerine batıya doğru göç etmeyi tercih ettiler ().

Konar-Göçer yaşam tarzları sebebiyle yerleşik olarak belli bir coğrafyaya konuşlanmayan Peçeneklerin bu göç dalgası yaklaşık 50 yıl içerisinde onları Hazar Denizine kadar sürükledi. 

’lu yıllarda Hazar Devletine komşu olan Peçenekler, bağımsız olarak yaşayarak herhangi bir devletin tabiiyetini de tanımıyorlardı. Hazar bölgesi, Peçenekler için politik açıdan İç Asya’ya göre daha yaşanılabilir bir coğrafyaydı. Zira bu bölgede varlıklarını sürdüren Hazar ve Oğuz Türkleri kendilerine karşı ilhak politikası yürütmüyorlardı. Ancak Hazar bölgesi Asya bozkırlarındaki gibi hayvancılık ve oba hayatı içinde yeteri kadar elverişli değildi. Bu sebeple Hazar Devletinin ticaret yolları üzerinde yağmacılık yapmaya yöneldiler.

Hazar Devleti, Peçeneklerden bu nedenle rahatsız oldu .Peçeneklerle mücadele etmesi için Peçenekler gibi konar-göçer yaşayan başka bir Türk Kavmi olan Oğuzlarla anlaştılar

Oldukça kalabalık bir boy olan Peçenekler, Oğuzların bu baskıları neticesinde mağlup olmadılar ancak yoğun Oğuz saldırılarına karşı üstün gelemeyince daha uzak coğrafyalara ulaşmak için Hazar Denizinin kuzeyine doğru göç hareketine giriştiler 

Peçenekler'in konar göçer hayatı bununla sonlanmadı.Hazarlarla mücadele etmeleri ve yine göçmek zorunda kaldıseafoodplus.info sonra dönem dönem Macarlar,Slavlarla mücadele eden Peçenekler , Malazgirt savaşı sonrası Selçuklarla ittifak yapmışlar Romen Diyojen'in yenilmesine yardımcı olmuşlardır.

Ancak Roma, bu iki büyük Türk gücüne karşı başka bir Türk Kavmi olan Kuman-Kıpçak devleti ile işbirliği içerisine girdi. Kuman-Kıpçak başbuğu Tugorhan ve orta kağan Bönek liderliğindeki Kuzey Türkleri Peçenekler üzerine 40 Bin süvariyle saldırarak ağır bir yenilgiye uğrattılar (29 Nisan ). 

Peçenekler bu yenilgiden sonra Selçuklular ile irtibata geçemeyince iki düşman olan Roma İmparatorluğu ve Kuman-Kıpçak devletleri arasında kaldılar. Bu yenilgi sonrası Peçenekler tarih sahnesinden silinmiştir.

İnsanlığın geçmişinde Peçenekler'in üç yüz yıllık bir işlev ve etkinlik süreleri vardır.

1.Yedinci yüzyıl ortalarından, Peçeneklerin, İdil Irmağı'nı geçişleri olan 'a kadar geçen dönem.

2.Kıpçak bozkırlarında kaldıkları dönem ()

3.Bizans'la yakın ilişki ve Macaristan'a göç dönemi.

Peçenek Kültürü:

Peçenekler yılık tarihleri boyunca yerleşik hayat düzenine geçemediler ve merkezi bir devlet kuramadılar. Oba, oymak, boy, urug şeklinde teşkilatlanmışlardı. Her uruğun bağımsız olarak hareket edebilen bir başbuğu vardı.Peçenekler devamlı olarak savaşla uğraştıklarından at ve silaha çok değer verirlerdi. Silahları ok, yay ve kılıçtı. Peçenekler genellikle Şaman dinindeydiler. ölümden sonra da ruhun yaşadığına inandıkları için mezarlarına yiyecek ve ölünün hayattayken kullandığı eşya ve silahlarını da gömerlerdi. Mezarlar kalın bir toprakla örtülür ve bunun üzerine balbal dikilirdi.

Peçenekler'in kökeni ve dili:

Yine Peçenek mezarlarında bulunan kafa tasları ile iskeletlerin incelenmesinden onların Moğol yüzlü olmadığı ortaya çıkmıştır. Peçenekler’in Göktürk yazısına benzer bir yazıları olduğu kabul edilir. Macaristan’daki kazılar sonucunda elde edilen Sen Nagi Mikloş hazinesindeki altın sürahi, tas ve kâse üzerindeki şekillerin Peçenek yazısı olduğu anlaşılmıştır. Hazarlar’a ait olan Sarkal’da bulunan çanak ve çömlek parçalarının üzerindeki bazı yazıların da Göktürk yazısına benzediği ve Peçenekler’e ait olduğu ileri sürülmüştür.

Peçenekler’in “çor”, “boyla” ve “yula” unvanlarını kullandıkları bilinmektedir. Konuştukları Türkçe, Kâşgarlı Mahmud’a göre kelimelerin sonu kesilmiş ve kısaltılmış bir özellik arzeder. 

kaynağı değiştir]

  1. ^abAtalay, Besim (). Divanü Lügati't - Türk. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi. ISBN , Cilt I, sayfa
  2. ^Kurat, Akdes Nimet (). Peçenekler (Yayına Hazırlayan:Ahsen Batur). Ankara: Türk Tarih Kurumu. s.&#;28, ISBN&#;&#;
  3. ^Gömeç, Saadettin (). "Türk Tarihinde Peçenekler"(PDF). Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi. 53 (1). Dspace Ankara Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi. s.&#; 27 Haziran tarihinde kaynağından arşivlendi(PDF). Erişim tarihi: 3 Nisan &#;
  4. ^Hudud al-'Alam, The Regions of the World 6 Ekim tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  5. ^Kurat, Akdes Nimet (). Peçenekler (Yayına Hazırlayan:Ahsen Batur). Ankara: Türk Tarih Kurumu. s.&#; ISBN&#;&#;
  6. ^abcTaşağıl, Ahmet (). Çin Kaynaklarına Göre Eski Türk Boyları. Ankara: Türk Tarih Kurumu. s.&#;70,98, ISBN&#;&#;
  7. ^abTakács, Bálint Zoltán (). "IX. Yüzyılda Hazarlar, Peçenekler ve Macarlar"(PDF). Türkler Ansiklopedisi Cilt2, 66. Yeni Türkiye Yayınları. ss.&#; 23 Kasım tarihinde kaynağından arşivlendi(PDF). Erişim tarihi: 11 Nisan &#;
  8. ^abÖzel, H. “Dede Korkut Destanlarında Oğuzların Düşmanları Kimlerdi? ”, Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, Sayı/2, İzmir, URL: seafoodplus.info 2 Haziran tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim:
  9. ^Kurat, Akdes Nimet (). Peçenekler (Yayına Hazırlayan:Ahsen Batur). Ankara: Türk Tarih Kurumu. ISBN&#;&#;
  10. ^Grousset, René (). Stepler İmparatorluğu Attila, Cengiz Han, Timur (Tercüme: Halil İnalcık, Yayına Hazırlayanlar:Ertuğrul Tokdemir-Mustafa Dönmez). Ankara: Türk Tarih Kurumu. s.&#;,, ISBN&#;&#;
  11. ^Doğan, İ., "Macar Ulusal Kimliğinin Oluşumunda Türk Etkisi", Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, Cilt, Sayı:2, Yıl URL: seafoodplus.info 23 Temmuz tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim:
  12. ^Gömeç, Ö., "Türk Tarihinde Peçenekler", Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, Cilt, Sayı:1, Yıl Sayfa URL: seafoodplus.info 11 Şubat tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim:
  13. ^Madgearu, A., "The periphery against the center: The case of Paradunavon", Zbornik radova Vizantoloskog instituta, Cilt, Yıl Sayfa URL: seafoodplus.info 23 Mart tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim:
  14. ^abcPálóczi Horváth, András (). KELETI NÉPEK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON Besenyők, úzok, kunok és jászok művelődéstörténeti emlékei(PDF) (İngilizce). Budapeşte: Archaeolingua Alapítvány. s.&#;70, ISBN&#; 22 Şubat tarihinde kaynağından arşivlendi(PDF). Erişim tarihi: 11 Kasım &#;
  15. ^Cansızof, Ü., " BALKAN ŞİBH-İ CEZİRESİNDE TÜRKLER" Transkripsiyon:Üren, U., Tarih İncelemeleri Dergisi, XXVIII / 1, , URL: seafoodplus.info 2 Nisan tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim:
  16. ^seafoodplus.info 1 Nisan tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Peçenek-Kıpçak (Lebounion) Meydan Savaşı
  17. ^“Bizans Ordusunda Ücretli Türk Askerler (XI.-XII. Yüzyıllar)”, Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, S. 25, , s.
  18. ^“Batı Anadolu’daki Türk Yayılışına Karşı Bizans İmparatorluğu’nun Kuman-Alan Topluluklarını Balkanlardan Anadolu’ya Nakletmesi”, Belleten, C. LXXVI., S. , Ağustos, s.
  19. ^“IV. Haçlı Seferi’nin Ardından Batı Anadolu’da Mücadele Eden İki Rakip: İstanbul Latin Krallığı ve İznik İmparatorluğu”, Cihannüma Tarih ve Coğrafya Araştırmaları Dergisi, S, Temmuz, , s.
  20. ^The Late Byzantine Army Arms and Society , University of Pennsylvania Press, Philedelphia,
  21. ^BASKICI, M. Murat, Bizans Döneminde Anadolu İktisadi ve Sosyal Yapı (), 2. Baskı, Phoneix Yayınevi, Ankara,
  22. ^BELDİCEANU-STEİNHERR, Irene, “Bitinya’da Gayrimüslim Nüfus ( Yüzyılın ikinci yarısı- Yüzyılın ilk yarısı)”, Osmanlı Beyliği , ed. Elizabeth A. Zacharıadou, çev. Gül Çağalı Güven, İsmail Yergun, Tülin Altınova, 2. Baskı, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, , s.
  23. ^GOLUBOVSKİY, P.V., Peçenegi, Torki i Polovtsı Rus i Step Do Naşestviya Tatar, Veçe, Moskva,
  24. ^Bizans’ın Son Yüzyılları , çev. Bilge Umar, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul,
  25. ^ÖZTÜRK, Meriç T., The Provıncıal Arıstocracy In Byzantine Asia Minor (), Boğaziçi Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul,
  26. ^VASARY, Istvan, Kumanlar ve Tatarlar Osmanlı Öncesi Balkanlar’da Doğulu Askerler (), 2. Baskı, çev. Ali Cevat Akkoyunlu, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul,
  27. ^WOLF, Robert Lee, “The Latın Empire Of Constantinople ”, A History Of The Crusaders, Volume II Later Crusades (), General ed. Kenneth M. Setton, ed. By. Robert Lee Wolf and Harry W. Hazard, The Unıversıty Of Wısconsın Press, Madıson, Milwaukee and London, , s.
  28. ^“A Broken Miror: The Kıpçak World In The Thırteenth Century”, The Other Europe ın the Middle Ages, Avars, Bulgars, Khazars and Cumans, ed. By. Florin Curta, Roman Kovalev, Brill, Leiden-Boston, , s.
  29. ^KEÇİŞ, Murat, “XIII.-XIV. Yüzyıl Bizans ve İslam Kaynaklarına Göre Kuzeybatı Anadolu Yol Ağları”, Belleten, C. LXXVII, S. , , Ankara, s.
  30. ^"Bolu, bölgeye yapılan akınlar sırasında Horasanlı Aslahaddin tarafından fethedildi. 'te Bolu'ya yerleşen Türkmenler, Bizanslıların çok önceleri Balkanlardan getirdikleri Bulgar, Peçenek, Uz ve Kuman Türkleri ile kolayca kaynaştılar. Bolu ve köyleri tamamen Türkleşerek Türk isimleri aldılar". 28 Ocak tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran &#;
  31. ^"XIV-XVII. YÜZYILLAR ARASINDA ANADOLU'YA GELEN TÜRK GÖÇLERİ VE ANADOLU'NUN DOĞUSUNDA MEYDANA GELEN DEMOGRAFİK DEĞİŞMELER".&#;
  32. ^"ANADOLU'DA SON TÜRK İSKÂNI İZNİK İMPARATORLUĞU'NDA KUMAN-KIPÇAKLAR: XIII. YÜZYILDAN XX. YÜZYILA KADAR YALOVA KAZIMİYE (YORTAN) İLE ELMALIK (SARUHANLI) KÖYLERİNDEKİ VARLIKLARI". 19 Nisan tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran &#;
  33. ^"Batı Anadoluda Bir Peçenek Beyi Kızıl Beg". Belleten. 28 Haziran tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran &#;
  34. ^Madgearu, Alexandru. "ROMÂNI ŞI PECENEGI ÎN SUDUL TRANSILVANIEI (Güney Transilvanya'da Rumenler ve Peçenekler)" (Rumence). Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. 21 Nisan tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan &#;
  35. ^Curta, Florin (). "The Image and Archaeology of the Pechenegs"(PDF). Stratum Plus Journal, 5. Banatica. s.&#; 14 Temmuz tarihinde kaynağından arşivlendi(PDF). Erişim tarihi: 29 Mart &#;

Dış bağlantılar[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir