honda fabrikası neden kapandı / Honda fabrikası neden kapandı? Honda’dan çalışanlarına akıl almaz tazminat!

Honda Fabrikası Neden Kapandı

honda fabrikası neden kapandı

Honda Türkiye Fabrikası Kapanıyor

Yok efendim" honda giderse avrupa ile rekabet edemezmiş."
Tam tersine avrupa da rekabet edebilmek için japonyaya gidiyorlar. Anlaşma detayları internette yazılı. Ama bunun bahane olduğu en azından honda Türkiye için aşikar. Çünkü üretiminin yarısı yurtiçinde satılırken, ihracat yapılan ülkeler Avrupa da almanya, Polonya ve Romanya dır. Diğer Avrupa ülkerinde ise ihracat çok azdır.Ağrılıklı olarak ise ihracat mısır, İsrail, bae, Suudi Arabistan, Kuveyt, katar ve diğer kuzey afrika ülkelerine yapılmaktadır. Yani üretiminin yarısı toplam 33 ülkeye gidiyor ve bu ülkelerin çoğu, ab ile yapılan anlaşmanın geçerli olmayacağı pazarlar. O zaman neden gidiyorsun honda?
Ayrıca göçük sorununu iyi yönetemeyen, bir süreliğine de olsa müşteri ile dalga geçen honda Türkiye ye, 100 araç ile konvoy yapıp fabrika basanlara(göçük mağduru olanları ayrı tutuyorum ama arabasının jantından tutun, lastik açılarına kadar, süspansiyon yaylarını değiştirip, arka bagaja devasal rüzgarlıkları takıp arabası satılmayınca göçüğü bahane edip yeni araç isteyenlere kadar. Tanıyoruz hepsini), hemen koştur koştur cumhurbaşkanlığına gidip honda bize sıfır araç versin diye şikayet edenlere de ayrıca teşekkür ediyoruz.
Bu arada honda Türkiye nin iç pazardaki daralmadan oldukça rahatsız olduğunu da gazeteler yazmıştı. Ayrıca mısır gibi yerlerde Türk mallarına karşı tepki olduğunu da belirtmek de fayda var.
Elektrikli araçta da pazarı olmayan bir ülkede bu aracı üretmenin pek bir mantığı yok. İngiltere de ki fabrika boşa çıkıyor. Elektrikli araç için orada çok daha fazla yan sanayi, yetişmiş insan gücü ve pazar payı var. Orayı tercih edeceklerdir.
Türkiye de ise şu an yapmaya devam ettikleri civic, hrv, jazz gibi araçların yedek parçalarını üretmeye devam edeceklerdir
Umarım birşeyler olur fikirleri değişir ve kalırlar.
Sony deTürkiye ve Afrika da ki cep telefonu pazarından aynen bu şekilde çekilmişti.
Japon gidiyorsa vardır bir sıkıntı.

Honda’nın Gebze’deki fabrikası neden kapandı? Fabrikayı devralan HABAŞ ne yapacak?

24 yıldır Türkiye’de otomobil üretimi yapan Honda, Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki fabrikasını kapatma kararı aldı. Dünya otomobil devinin aldığı karar sonrası ise muhalefet kararı hükümete bağlayarak eleştirilerde bulundu. Ancak Honda’nın aldığı bu kararının arkasında tamamen şirketin iç dinamikleri ile ilgili birçok neden bulunuyor.

HONDA’NIN KARARI EMİSYONDA GİZLİ

Honda’nın Türkiye ve Avrupa’dan çekilmesindeki ana karar aslında emisyonda gizli. Honda emisyon değerleri baskısı ve bundan dolayı elektrikli modellere yoğunlaşacağı için bu kararı alarak İngiltere ve Türkiye’den Asya‘ya geri çekildi. Yani Honda’nın kararında hükümetle ya da Türkiye ile ilgili bir sebep bulunmuyor.

DÜŞÜK ÜRETİM VE SATIŞ HACMİ ETKİSİ

Honda’nın Türkiye ve Avrupa’daki üretimi durdurma kararını değerlendiren Japon finans ve otomotiv uzmanı Osamu Katayama, çekilme nedenlerinden ilkini düşük üretim ve satış hacmini gösterdi, ikinci nedeninse Honda otomobillerinin, Avrupa’da uygulanan yüksek çevre güvenliği standartlarını tam olarak karşılayamaması olduğunu kaydetti.

FABRİKA HABAŞ’A DEVREDİLDİ

Öte yandan Katayama “Toyota’nın hem Türkiye’de, hem de İngiltere’de otomobil üretmeye devam edeceği ve oralardan çekilme niyetinde olmadığı bilgisine sahibim” dedi.

Açıklamaya göre Honda Türkiye, Gebze’deki tesisini HABAŞ Topluluğuna devredecek. HABAŞ, geçtiğimiz mart ayından bu yana tesislerde Honda’nın üretimini sürdürüyordu. Fabrikayı devralan HABAŞ’ın önümüzdeki dönemde tesiste nasıl bir faaliyet yürüteceğine dair henüz bir açıklama yapılmadı.

HABAŞ GRUBU NE İŞ YAPIYOR?

HABAŞ, tibbi ve endüstriyel gaz, elektrik, çelik, tüp, ağır makine, üreticisi, LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) ve CNG (sıkıştırılmış doğal gaz), LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) dağıtıcısı, deniz taşımacılığı ve liman hizmeti veren bir kuruluştur.

LPG dağıtımında önde gelen firmalardandır. Dolum ve depolama tesisleri, deniz terminalleri, LPG gemisine sahiptir.

Yılda 3 milyon ton çelik üretmekte, beş kıtaya ihracat yapmaktadır. Demir-çelik tesisi İzmir Aliağa’da bulunur. Elektrik üretiminde doğalgaz (240 MW) ve fuel-oil ile çalışan (36 MW) olmak üzere toplam 300 Mwh kurulu güce sahiptir.

Grubun kurucusu, 1956 yılında İstanbul Topkapı’da sıvı oksijen fabrikası kuran Hamdi Başaran’dır. 1967 yılında sıvı azot, oksijen ve argon üretimine başladı. 1997 yılında özelleştirilen Anadolubank satın alınmış, üç olan şube sayısı artırılarak 88 adete çıkarılmıştır.

Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş., grubun ana şirketidir.

HABAŞ KİMİN?

Habaş’ın patronu Mehmet Rüştü Başaran’dır.

Mehmet Rüştü Başaran, babası Hamdi Başaran tarafından “Hamdi Başaran Topkapı Oksijen Fabrikası” adı ile 1956’da temelleri atılan HABAŞ Topluluğu’nun başında bulunuyor. HABAŞ Türkiye’nin en büyük sınai ve tıbbi gaz üreticisi, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) dağıtıcısı. Deniz terminalleri, depolama ve dolum tesisleri, LPG gemisi ile HABAŞ, LPG sektörünün de önde gelen kuruluşları arasında yer alıyor. HABAŞ aynı zamanda yıllık 3 mlyon ton olan çelik üretim kapasitesi ile Türkiye’nin önemli yatırımcıları arasında.

HABAŞ topluluğu tarafından 1997 yılında Özelleştirme İdaresi’nden satın alınan Anadolubank da şu anda 80 şube ile Türkiye genelinde faaliyet gösteriyor.

Honda fabrikası neden kapandı? Honda’dan çalışanlarına akıl almaz tazminat!

Gebze’deki fabrikasını kapatma kararı alan Honda, çalışanlarına dudak uçuklatan tazminat ödemeleri yaptı. Birkaç yıl önce Avrupa’daki fabrikalarını kapatma kararı aldığını açıklayan Honda, Gebze’deki fabrikasını kapatmasının ardından işten ayrılan çalışanlarına inanılmaz ödemeler yaptı. Sosyal medyada sık sık gündeme gelen Honda’nın ödediği tazminatları ise duyanlar inanamadı. Peki, Honda çalışanlarına ne kadar ödedi? Honda fabrikasını neden kapattı?

HONDA FABRİKASI NEDEN KAPANDI?

Honda fabrikası neden kapandı? Honda’dan çalışanlarına akıl almaz tazminat!

Honda, 24 senelik üretim sürecinin arkasından Gebze'deki fabrikasını kapatma kararı aldı. Bu şekilde 1997’den beri Türkiye’de üretim yapan Honda'nın Türkiye macerası da son buldu. Türkiye, bundan sonra Honda modellerini yurt dışından ithal edecek.

Daha önce General Motors (GM) bünyesindeki Chevrolet markası da Türkiye ve Avrupa’dan çıkma kararı almıştı. Kapanan Opel Torbalı fabrikasının ardından çalışanlar da işsiz kalmıştı. Son zamanlarda kapanan şirketler arasında en bonkör davrananı ise Honda oldu.

Honda fabrikası neden kapandı? Honda’dan çalışanlarına akıl almaz tazminat! - Resim : 2

24 yıldır Türkiye’de üretim yapan Honda, en son Civic Sedan’ı 28 Eylül 2021’de banttan indirdikten sonra çalışanlarına bir veda partisi düzenledi. Tüm çalışanlarıyla helalleşen şirket yönetimi, faaliyetlerini İstanbul Maltepe’deki yeni merkez binasında sürdürmeye başladı.

HONDA ÇALIŞANLARI NE KADAR TAZMİNAT ALDI?

Honda fabrikası neden kapandı? Honda’dan çalışanlarına akıl almaz tazminat! - Resim : 3

Honda Türkiye 30 Eylül 2021 tarihinde 1200 çalışanının kıdem tazminatlarını banka hesaplarına yatırdı. Ayrıca işten çıkarılan işçilere 8 maaş tutarındaki ihbar tazminatları da ödedi.

Bunun dışında tüm çalışanlara birer cumhuriyet altını hediye eden şirket, bazı çalışanlar da ek olarak birer maaş performans ikramiyesi ödemesi yaptı.

Honda fabrikası neden kapandı? Honda’dan çalışanlarına akıl almaz tazminat! - Resim : 4

“Çılgın kapanış” sloganıyla üretim bölümlerinde çalışanlarına kapanış tazminatı vereceğini duyuran Honda; 10 senesini doldurmayanlara 40, 10 seneden fazla çalışanlara ise 48 maaş tazminat verdi.

Honda Türkiye’de çalışan bir işçinin ortalama 6 bin TL aldığı düşünüldüğünde, her bir çalışana verilen kapanış tazminatının yaklaşık 300 bin TL olduğu ifade ediliyor. Fakat bu paradan yüzde 30 civarında vergi kesintisi yapıldığı da söyleniyor.

Honda Türkiye şirketinin çalışanlara yaptığı ödemelerin 700 milyon TL’yi bulduğu tahmin ediliyor.

Honda Türkiye Gebze'deki fabrikasında üretimi sonlandırdı

Haberin Devamı

1992’den bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren ve 1997’den beri Gebze’de üretim yapan Honda Türkiye, 2019 yılında yaptığı açıklama ile tesisteki üretimini 2021 yılı itibariyle durduracağını duyurmuştu.

İlk olarak 1997 yılında Gebze’deki fabrikasında üretime başlayan Honda Türkiye bu fabrikada Civic modelini üretiyordu. Yıllık 38 bin adetlik üretim kapasitesine sahip olan fabrikanın çalışan sayısı ise 770 kişiydi. Honda buradaki üretimini durduracağını 2019 yılında yaptığı bir açıklama ile kamuoyuna duyurmuştu. Bu açıklamada 2021 yılı itibariyle Gebze’deki fabrikada Civic üretiminin tamamen duracağını ve Japon markanın yalnızca pazarlama faaliyetleri ile Türkiye’de kalmaya devam edeceği belirtilmişti.

FABRİKA HABAŞ'IN OLDU

Honda'nın fabrikasının yeni sahbi ise HABAŞ olmuştu. Japon üreticiden yapılan açıklamada, “Honda Türkiye AŞ, Gebze’deki üretim tesislerini HABAŞ Topluluğu'na devretmek üzere anlaşmaya varmıştır. Taraflar arasında varılan anlaşma neticesinde söz konusu taşınmazın teslim tarihi Eylül 2021’den sonra gerçekleştirilecektir. 1992 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren Honda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da müşterilerine pazarlama, satış ve satış sonrası operasyonları ile en kaliteli hizmeti sunmaya devam edecektir. Faaliyetlerine İstanbul’daki Genel Müdürlüğünde devam edecek olan Honda Türkiye AŞ, etkin bayi ağı ile ülkemiz için değer yaratmayı sürdürecektir” denilmişti.

Haberin Devamı

Yüzde 100 yerli sermayeye sahip olan Habaş Topluluğu, 1956 yılında kurulmuş ve birçok farklı sektörde faaliyet gösteriyor. İlk olarak “Hamdi Başaran Topkapı Oksijen Fabrikası” adı ile temelleri atılan topluluk, temel olarak sınai ve tıbbi gazlar, çelik, elektrik enerjisi, ağır makina, tüp ve kriyojenik tank üretimleri yanında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ve sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) dağıtımı yapan, liman ve deniz taşımacılığı hizmetleri sunan bir sanayi kuruluşları topluluğu.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası