çocuklar da tansiyon / Çocuklarda tansiyon - Çocuk Haberleri

Çocuklar Da Tansiyon

çocuklar da tansiyon

&#;ocuklarda tansiyon ka&#; olmalı ve y&#;ksekliği nasıl tedavi edilir?

&#;ocuk Sağlığı

Haber Giriş: -  

Yaşa Göre Tansiyon Değerleri - Çocuklarda, Yaşlılarda ve Gençlerde Yaşa Göre Normal Tansiyon Kaç Olmalı?

Yaşa göre tansiyon değerleri, kişinin kendini rahat hissettiği tansiyon seviyesidir. 50 yaşın üstündeki insanlar 50 yaş üstü tansiyon kaç olmalı araştırması ile hangi tansiyon seviyesinde sağlıklı olduğunu hesap edebilir. Yaşlı grup ise 70 yaş tansiyon kaç olmalı araştırması ile rahat hissettiği tansiyon aralığını bulabilir. Gençlerde tansiyon kaç olur ya da yaşa göre tansiyon aralığı için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

YaşaGöreTansiyonDeğerleri

Tansiyon, büyük ve küçük olmak üzere iki farklı değerde ölçülür. Herhangi bir sağlık kuruluşuna gidip tansiyonunuzu ölçtürdüğünüzde ya da kendiniz tansiyonunuzu ölçtüğünüzde karşınıza iki farklı değer çıkar. Bunlardan sayısal olarak büyük olan büyük tansiyon, küçük olan ise küçük tansiyon olarak adlandırılır. Bu değerler belirlenen aralığın altında ise kişinin tansiyonu düşmüştür. Tam tersi durumda yani değerler yüksek ise kişinin tansiyonu yüksektir.

Tansiyon, kan basıncını gösteren bir değerdir. Her insanın tansiyonu farklıdır. Tansiyon, bazı faktörlere göre düşer ya da yükselir. Bu durumun tespiti için kişinin tansiyonunun ölçülmesi gerekir. Tansiyonun yüksek ya da düşük olması durumunda vücut bazı tepkiler verir. Normal bir insanda tansiyon değeri olarak kabul edilmiştir. Bu durum küçük ya da yüksek yaş gruplarına göre değişir.

GençlerdeTansiyonKaçOlur?

Genç ve çocuk yaş gruplarında sağlıklı bir insanın tansiyon seviyesi olarak kabul edilmiştir. Bu değerlerden sapma olduğunda düşük ya da yüksek tansiyon değerleri ortaya çıkar. Kişinin tansiyonunun düşmesi ya da yükselmesinin kronik hale gelmesi, aşağıdaki hastalıklardan kaynaklı olabilir.

• Şeker hastalığı

• Böbrek hastalığı

• Kalp ve damar rahatsızlıkları

• Genetik hususlar

Kişinin tansiyon dengesinin bozulması halinde vücut bir kısım tepkiler verebilir. Bunların başında mide bulantısı, baş dönmesi ve halsizlik gelir. Söz konusu belirtilerin görülmesi halinde tansiyon ölçüler gerekli müdahale yapılmalıdır.

YaşaGöreTansiyonAralığı

Kişinin kendini rahat hissettiği tansiyon seviyesinin de kişiden kişiye göre değiştiği görülür. Bu kapsamda kişinin yaş grubu belirleyicidir. 70 yaş üzerindeki kişilerde tansiyon seviyesinin aralığında olması tavsiye edilir. Bu aralıktan sapma durumunda kişinin tansiyon seviyesi takip edilmelidir. Yani kişinin farklı bir rahatsızlığı yoksa yaş ilerledikçe damarlardaki basınç seviyesi artar. Doğal olarak yaş ilerledikçe tansiyon yükselir. Fakat genetik şartlar göz önünde bulundurulduğunda bazı kişilerin düşük tansiyonda daha rahat olduğu görülür. Bu duruma ekstra bir müdahale etmeye gerek yoktur.

ÇOCUKLARDA HİPER TANSİYON NEDİR?

 Hipertansiyon basit olarak yüksek kan basıncı demektir. Kan basıncı, hastaya ait özellikler (yaş, cinsiyet, ırk gibi) ve

fiziksel durumdan (istirahat, efor gibi) etkilenen bir parametredir. Bu nedenle de normal kan basıncı değerlerini belirlemek gerçekte oldukça güçtür. Çocuklarda erişkinlerden farklı olarak yaş grublarına göre tansiyonun normal değerleri değişkenlik göstermektedir. Kan basıncı aynı birey içinde ve bireyler arasında farklılık gösterir. Bu nedenle bireyin kan basıncı (kan basıncının sfingomanometre ile ayrı ayrı zamanlarda en az 3 kez ölçülmesi) ortalaması alınarak belirlenmelidir. Hipertansiyon kalp hastalıkları için ana bir risk faktörüdür. Eğer tedavi edilmezse beyin dolaşımı, kalp, damar, göz ve böbrek hastalıkları için ciddi hastalık ve ölüm oranlarında artışa sebep olur. Bir kez teşhis yapılıp tedavi başlanırsa artan kan basıncı düşürülebilir, kalp ve kalp dolaşım sistemindeki hastalık riski azaltılabilir.

Kan Basıncı Nasıl Oluşur?
Kan basıncının damar sistemiyle yakından ilişkisi vardır. Kan damarları kalpten çıkıp, tüm organlara ve hücrelere yayılırlar. Elastik bir tüpe benzeyen kan damarları bir ağacın dalları veya karayolları haritasındaki yollar gibi, giderek incelerek, tüm vücuda dağılırlar. En küçük damarlar ancak mikroskop altında görülebilirler. Bu damarlar organlara vücut için gerekli oksijen ve besin maddeleri ile kan hücrelerini taşırlar. İşte bu damarların büzülmesi veya genişlemesi ile kan basıncı yükselir veya düşer. Kan basıncını oluşturan mekanizmalar aşağıda sayılmıştır;


A. Kan damarlarına giren kanın hızı,
B. Damarın çapı,
C. Damar duvarının kayganlığı, sertliği, elastikiyeti,
D. Kanın yoğunluğu ve miktarı.
Hipertansiyonun Yaygınlığı Nedir?
Çocuklarda tansiyon yüksekliği toplumda yaygın bir kanı olan ‘ÇOCUKLARDA TANSİYON OLMAZ’ düşüncesinin tersine sık görülür. Bunu tespit edebilmek için çocuklarda muayenenin bir parçası olarak mutlaka tansiyon her çocuk hastada ölçülmelidir.

Hipertansiyonu Olan Kişilerde Hangi Yakınmalar Oluşur?
Kan basıncımız normalin üzerinde seyretmeye başladığında, yani hipertansiyon rahatsızlığı geliştiğinde en sık dile getirilen yakınmalar özellikle ense bölgesinde yoğunlaşan, rahatsızlık verici bir baş ağrısı, kulaklarda çınlama, başta bir dolgunluk hissi, baş dönmesi, ayaklarda ödem, çarpıntı, kalp atışlarının kuvvetli olarak hissedilmesi, görme problemleri, havale geçirme, karın ağrısı gibi yakınmalardır. Ancak bu şikayetler genellikle gözardı edilir ve uzun sürmediklerinden önemsenmezler. Ayrıca yakınmalar kan basıncı yüksekliği ile çok da doğru orantılı değildirler. Çocuklarda tansiyon yüksekliği dikkat edilmez ve tanı ve tedavisinde geçikilirse ileriki yaşlarda göz bulguları, böbrek yetmezliği ve kalpte sorunlarla karşımıza çıkabilir.

Hipertansiyon Riskleri Nelerdir?
Hipertansiyon ciddi bir durumdur. Hipertansiyon, kendi başına öldürücü değildir; fakat tedavi edilmediğinde hipertansiyonun sonuçları öldürücü olabilir. Hipertansiyon kalbi zorlayarak kalp yetmezliğine neden olabilir. Üstelik ateroskleroz ve bunun yol açabileceği iskemik kalp hastalığı (belli bir bölgede kan akımının kesilmesi nedeniyle oluşan geçici kansızlık sonucu dokuların hava alamaması) riskini önemli ölçüde arttırır. Buna ek olarak; hipertansiyonlu hastalar kanama ve beyindeki kan damarlarının trombozuna (pıhtıyla tıkanmasına) diğerlerinden daha kolay yakalanırlar. Hipertansiyon ayrıca koroner arter hastalığına da büyük katkıda bulunur ki, bu hastalık sanayileşmiş toplumlarda ölümlerin başlıca nedenlerinden biridir. Bahsettiklerimizin hepsi tedavi edilmeyen hipertansiyonun sonuçları olup hipertansiyona bağlı morbidite (hastalık), mortalite (ölüm) büyük bir bölümünü oluşturur.

Hipertansiyon Gelişiminde Tuzun Ve Böbreklerin Önemi

Hipertansiyon gelişiminde, tuzun çok büyük önemi vardır. Bazı insanlarda, böbreğin tuz (NaCl) atma kapasitesi sınırlı olabilir ve gereğinden fazla tuz alınması, hipertansiyonun ortaya çıkmasına veya hipertansiyonun tedavisinde başarısızlığa yol açabilir. Gerek hayvan deneyleri gerekse insanlar üzerinde yapılan çalışmalar, hipertansiyon gelişiminde, tuzun rolünün olduğunu ispatlamıştır.Böbreklerin hipertansiyon gelişimindeki rolü çok önemlidir. Hipertansiyonu olan bir hastada olasılıkla bir böbrek hastalığı vardır. Bu nedenle, tüm hipertansif hastalar böbrek hastalıkları yönünden incelenmelidir. Bu amaçla, basit bir idrar incelemesi bile çoğu zaman yeterlidir. Hipertansiyonu olan bir hastada, böbrek hastalığının saptanması, böbrek hastalığının erken tanısına ve tedavisine de olanak sağlar. Zaten böbrek hastalığına bağlı bir hipertansiyon söz konusu ise, böbrek hastalığı tedavi edilmeden hipertansiyonun kontrol altına alınması çok zordur. Bazı durumlarda, hipertansiyon da böbrek hastalığına yol açabilir; "hipertansiyon mu önce olmuştur böbrek hastalığı mı önce olmuştur" bunu ayırmak zor olabilir. Bu durum, aynen "tavuk mu önce olmuştur yumurta mı önce olmuştur" ayırımı gibi karmaşık bir hal alabilir.

Hipertansiyonun Vücuda Verdiği Zararlar
İnsan vücudunda, tüm organ ve dokuları besleyen damarlar bulunur. Hipertansiyon, kan damarlarında basıncın artması durumudur. Evimizdeki musluklara suyu taşıyan su borularındaki gibi bir basınç, tüm damarlarda mevcuttur. Nasıl su borularında basınç artışı, tıkanma ve patlamalara yol açarsa, hipertansiyon da damarlarda patlamalara ve tıkanmalara yol açar. Tüm organ ve dokularda damar olduğu için hipertansiyon tüm vücudu etkileyebilir. Hipertansiyondan en çok etkilenen organlar; kalp, beyin, böbrekler, büyük atardamarlar ve gözlerdir. Hipertansiyon bu organları etkileyerek kalıcı sakatlıklara ve ölümlere yol açabilir.
Hipertansiyonun vücuda verdiği başlıca zararlar, aşağıda özetlenmiştir:
1. Kalp yetmezliği, kalp büyümesi, kalbi besleyen damarlarda daralma (koroner arter darlığı), kalbi besleyen damarlarda tıkanma (kalp krizi)
2. Beyin kanaması, felç, beyin damarlarında daralma ve tıkanma
3. Böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonlarında bozulma
4. Görme azalması ve körlük
5. Büyük atardamarlarda genişleme, bu genişlemelerin yırtılması, bu damarlarda tıkanma. Bunların sonucu, kangren veya ani kanamalara bağlı ölüm gelişir.
Hipertansiyon tedavi edilebilir bir hastalıktır ve yeterli tedavi ile bu zararlar minimuma indirilebilir. Bu zararları minimuma indirebilmek için hastalarımızın Sık Yapılan Hatalar bölümünü mutlaka okumaları gereklidir. Hipertansiyon zamanında teşhis edilip, uygun şekilde tedavi edilirse, yukarıda sayılan hastalıklar ve bunlara bağlı ölümler önlenebilir.

Kan Basıncı Nasıl Ölçülür?
Kan basıncı cıvalı, aneroid ve elektronik cihazlar olmak üzere üç çeşit cihaz yardımıyla ölçülür. Klasik yöntem, cıvalı ve aneroid dediğimiz havayla ölçülen cihazlardır. Klasik yöntem ile ölçüm kısaca şu şekilde yapılır. Kol giysisi omuza kadar sıvanır, üst kol tansiyonun aletinin manşon diye tabir edilen, içinde şişen lastik olan kısmıyla sarılır. Bu kısım lastik bir tüp ile asıl cihazın manometre denilen kısmına bağlıdır. Bu kısımdan hava verilerek koldaki manşonun içindeki lastik kısım şışırilir. Steteskobun diyaframı hiç zaman kolluğun altına yerleşfunduszeue.info şışırme işlemi, tansiyon aleti nabız kaybolduktan sonra mmHg daha şişirilir. Bu seviye genelde kol atardamarı içindeki kanın aşağı akmasını engelleyen seviyedir. Bu sırada dinleme aletinin uç kısmı hemen dirseğin üzerinde bulunan atardamarın üzerine yerleştirilmiş olmalıdır. Daha sonra manometrenin yanındaki düğme yavaş yavaş gevşetilerek, havanın yavaşça boşaltılması sağlanır. Damarın üzerindeki basınç azalmaya başlar. Kanın damar içinde akmasını sağlayan seviyeye gelindiği zaman kalp atımları gibi ses duyulmaya başlanır. İşte ilk duyulan ses sistolik, yani büyük tansiyonu gösteren seviyedir ve manometrenin üzerindeki kadrandan okunur. Havanın indirilmesi işlemine devam edilir. Bir süre sonra ses duyulmaz olur. Kaybolduğu nokta ise küçük tansiyon yani diyastolik tansiyondur. Kadrandan okunarak kaydedilir.
Tansiyon ölçümü için genel kurallar
• Tansiyon, ideal olarak sakin ve sessiz bir ortamda, dinlenmiş ve sakin iken ölçülmelidir. Son 15 dakika içinde sigara, çay gibi kan basıncını etkileyebilecek şeyler almamanızda yarar vardır,
• Kan basıncı ölçülecek kolunuz çıplak olmalı, kolunuzu sıkan giysiler giymemelisiniz,
• Manşon kalp hizasında olmalı, gerekirse kol alttan yastık gibi bir cisimle desteklenmelidir,



Hipertansiyon Hastası Nasıl Beslenmeli?

Hipertansiyon hastalarında tuz kısıtlaması ile tansiyon hastalarının yaklaşık üçte birinde kan basıncı değerlerinde düzelme sağlanabilir. Bu yüzden diyette tuz kısıtlaması önem taşır. Kişinin kilo fazlalığı varsa ideal kilosuna erişip o kiloda kalacak şekilde diyet yapması, eşlik eden kan yağlarında ya da şekerde yükseklik mevcutsa o zaman ilgili rahatsızlıklara yönelik diyet uygulaması gerekmektedir.


Tedavi
Hipertansiyon tedavisinde temel amaç, hedef organ hasarını önleyerek sakatlık ve ölümleri azaltmaktır. Öncelikle mevcut olan diğer kardiyovasküler risk faktörleri ve hedef organ hasarları tedavi edilmelidir. Sekonder hipertansiyon olan hastalarda yani hipertansiyonu başka bir hastalığa bağlı olan hastalarda hipertansiyona yol açan hastalık tedavi funduszeue.infoansiyonun nedeni saptanamaz ise kan basıncı, hastaların yaşam düzeni değiştirilerek veya ilaçla düşürülmelidir. Hastalarda yaşam düzeninin değiştirilmesi (ilaçsız tedavi) kesinlikle ihmal edilmemelidir. Tansiyon yüksekliği saptanan çocuk hastalar mutlaka çocuk nefroloji merkezine başvurmalı, düzenli kontrollere gitmelidir

 Son Güncelleme:

&#;ocuklarda tansiyon ka&#; olmalı ve y&#;ksekliği nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda hipertansiyon tedavisi, belirtileri ve tanı ile başlayan bir süreç olarak bilinir. Çocuklarda hipertansiyon genellikle herhangi bir yakınmaya yol açmaz. Genellikle bu sorun genellikle rutin kan basıncı ölçümünde tespit edilir. Çocuklarda tansiyon kaç olmalı ve yüksekliği nasıl tedavi edilir sizler için derledik.

Ciddi derecede hipertansiyonu bulunan çocuklarda baş ağrısı, görme bozukluğu, bulantı, baş dönmesi, burun kanaması ve kusma ya da kişilik değişiklikleri gibi yüksek kan basıncı belirtileri ortaya çıkabilir.

Çocuklarda TansiyonKaç Olmalı ve Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

Hipertansiyon acili şeklinde tanımlanan, konvulzyon (havale), fokal defisitler (bölgesel işlev bozuklukları), inme (felç), kalp yetersizliği ve akut böbrek yetmezliği gibi hayatı tehdit eden bulgular ise başlangıç aşamasında nadir gözlemlenir. Kan basıncı ölçümleri sürekli olarak %95’in üzerinde olan bütün çocuklar tam olarak değerlendirilir. Bu inceleme ise, evre 1 hipertansiyonu olan çocuklarda bir ay, evre 2 hipertansiyonuna sahip olan hastalarda ise bir hafta içinde tamamlanmalıdır. Aynı zamanda çocukların tedavileri de buna göre düzenlenmelidir. Kan basıncı ölçümleri %90–95 arasında olan çocukların ilerleyen yaşlarda hipertansiyona yakalanma risklerinin önemli ölçüde artıyor. Bu nedenle kan basıncı ölçümlerinin yakından izlenmesi gerekir.

Kan basıncı uzun bir süre yüksek seyrederse arterler ve kalbin üzerinde bulunan iş yükü de artar. Beyin ve böbrek gibi diğer organlar da bu nedenle zarar görebilir. Yüksek kan basıncı her zaman bir belirti vermese de vücuda olumsuz bir şekilde etkilemeye devam eder. Uzun dönemde ise, sağlık sorunları yaşama riski artar. Çocuklarda hipertansiyon çok yüksek olduğu zaman baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, görme problemleri, burun kanaması ve bulantıya yol açar. Çocuğunuzda ciddi bir hipertansiyon ve bu semptomlardan herhangi biri bulunuyorsa hemen doktora gidilmeniz gerekir.

Hipermetrop Tespit Edilen Çocukta Yapılması Gereken Tetkikler

Çocuklarda hipertansiyon tedavisi sürecinde gerçekleştirilen tetkikler belirtilerden sonra, genellikle ikinci aşamada yer alır. Başlangıç testleri, ikincil hipertansiyonun en fazla görülen nedenlerine (böbrek damarlarının ve dokusunun hastalıkları ile aort koarktasyonu) yönelik yapılmalıdır. Bu amaçla gerçekleştirilen idrar incelemesi, tam kan sayımı, idrar kültürü, serum elektrolitleri, kreatinin, kan üre azotu ve ürik asit seviyeleri ile elektrokardiyografi (EKG), böbrek ultrasonografisi, akciğer röntgeni ve mümkünse ekokardiyografi (EKO) yapılması gerekir. Esansiyel (birincil) hipertansiyonda ise, şişman ergenlerde insülin, açlık kan şekeri ve yağ paneline de bakılması gerekir. Kan basıncı yüksekliği olan hafif olan ergenlerin ailesinde ise, esansiyel (birincil) hipertansiyon bulunuyorsa, tanı genellikle esansiyel hipertansiyon olacağı için, ileri testleri yapmaya da gerek yoktur.

Yapılacak olan ileri testlerle asıl amaçlanan ise, organ hasarının belirlenmesidir. Retinal göz muayenesi ve ekokardiyografi kan basıncı %90’ın üzerinde seyreden böbrek ve şeker hastalarında ya da %95’in üzerinde olan tüm çocuklara yapılması gerekir. Ekokardiyografi ise, hedef organ hasarının genişliğinin belirlenmesinde ve kalbe bağlı oluşan nedenlerin taranmasında kullanılır. Sol karıncık kasında meydana gelen kalınlaşma (sol ventriküler hipertrofi) en belirgin, organ hasarıdır.

Yetişkinlere göre çok daha az retinal değişiklikler gözlenmesine rağmen hipertansiyon sorunu olan çocuklarda göz dibi incelemesi kan basıncı yüksekliğinin uzun süreli gerçekleşen etkilerini ortaya koymaya yardımcı olur. İdrarda protein atılımı, esansiyel hipertansiyonlu bulunan hastalarda erken böbrek ve kalp hasarının belirlenmesinde çok önemlidir. İlaç tedavisinde de asıl hedeflenen şey, hastanın kan basıncını %95’in altına indirmek olarak bilinir. Ama şeker hastalığı, kronik böbrek hastalığı ve hipertansiyona bağlı olarak gerçekleşen hedef organ hasarı bulunuyor kan basıncını %90’ın altına indirmek amaçlanır.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası