dokunma bana çiçeği deprem / Bu çiçeğe sakın dokunmayın! Çiçeği koparana büyük ceza var - TGRT Haber

Dokunma Bana Çiçeği Deprem

dokunma bana çiçeği deprem

ReklamlarYeni Ümit Moda Akademisi

Çiçekli ve çiçeksiz bitkilerin bakımı, yetiştirilmesi ve özellikleri hakkında bilgi ve öneriler sunduğumuz köşemizin bugünkü konuğu, küstüm çiçeği. Dokunma bana çiçeği, küs küs çiçeği ve bazı yerlerde mimoza olarak adlandırılan küstüm çiçeği bakımı ile ilgili tüm detayları yazımız içerisinde bulabilirsiniz.

Küstüm çiçeği bakımının püf noktalarını ele alırken; küstüm çiçeği çiçek açar mı, küstüm çiçeği nasıl sulanır, küstüm çiçeği nasıl çoğaltılır sorularının yanıtları ve yanı sıra küstüm çiçeğinin hikayesini de görebileceksiniz. Öyleyse siz çiçek yetiştirmeyi seven okurlarımızı daha fazla sabırsızlandırmadan küstüm çiçeğinin özelliklerinden söz ederek konumuza başlayalım.

Küstüm çiçeğinin özellikleri nelerdir?

Küstüm çiçeğinin özellikleri nelerdir?

Küstüm çiçeğini doğru ve sağlıklı bir şekilde yetiştirmek ve uzun süre çiçekli kalmasını sağlamak için bitki hakkındaki özellikleri bilmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. İsminin hakkını veren ve çok çabuk küsebilen dokunma bana çiçeğinin özelliklerini inceleyelim.

Reklamlar

  • Küstüm çiçeği anavatanı Brezilya olan tropik bir bitkidir ve bu nedenle sıcak bölgelerde yetiştirilmesi çok daha kolaydır.
  • Baklagiller familyasına ait olan küstüm çiçeği, mimoza çiçeği cinsine bağlı bir çalı bitkisidir ve halk arasındaki diğer isimleri; dokunma bana çiçeği ve küs küs çiçeğidir.
  • Pek çok bitkiye nazaran narin bir yapıya sahip olduğu için bakımı zor gibi görünse dahi, gerekli özeni gösterdiğinizde ev ve bahçelerde kolayca yetiştirilebilen bir çiçek türüdür.
  • Küstüm çiçeği ismini, yapraklarına dokunulduğu anda yapraklarında bulunan sinirlerin etkisiyle kendini savunmaya alıp, kapatmasından dolayı almıştır.
  • Ayrıca bitkinin yapraklarına dokunulduğu sırada ortaya çıkan turgorin isimli kimyasal madde, çiçeğin yapraklarının su ile dolmasını sağlamaktadır.
  • Sıcak ve nemli ortamlarda yaşamayı seven küstüm çiçeği bitkisinin ilkbahar ayları olan mayıs ve haziran döneminden başlayarak ekim ayı sonuna kadar pembe, mor ve eflatun çiçekler açtığını görebilirsiniz.
  • Küstüm çiçeğinin boyu kimi bölgelerde metre uzunluğa eriştiği görülebiliyor.
  • Bitkinin bakımı güzel yapılması halinde 7 yıl boyunca yaşaması ve çiçek açması mümkündür.
  • Suyu geçirgen özelliği bulunan bahçe toprağında rahatlıkla yetişebilir ve su ihtiyacının toprağı kurudukça giderilmesinden hoşlanır.
  • Ek besin almayı en fazla seven bitkilerden biri olan küstüm çiçeğini belirli aralıklarla azot oranı yüksek olan gübre ile beslenmesi sağlanmalıdır.

Küstüm çiçeğinin bakımı nasıl olmalıdır? Küstüm çiçeği hangi toprakta yetiştirilmeli?

Küstüm çiçeği, bitkinin özellikleri kısmında söz ettiğimiz gibi hassas ve narin bir çiçektir. Bu sebeple özellikle evde yetiştireceğiniz küstüm çiçeklerinin toprak seçimini iyi yapmalısınız. Saksıda yetişecek çiçeğiniz için humus ve diğer mineraller yönünden zengin, ayrıca suyu geçirme özelliği bulunan toprakları tercih edebilirsiniz. Bu durum bahçede yetişen küstüm çiçeği için çok fazla önemli olmuyor ve herhangi bir bahçe toprağında bitkiyi yetiştirebiliyorsunuz.

Küstüm çiçeği nasıl sulanmalı? Küstüm çiçeğine hangi aralıklarla su verilmelidir?

Verilecek su miktarı tüm bitkilerin çiçek açması ve sağlıklı gelişebilmesi için önem gösterilmesi gereken bir detaydır. Küstüm çiçeği tropik bir bitkidir ve bu nedenle sıcak günlerde asla susuz bırakılmaması ve toprağının kurutulmaması gerekir. Şayet çiçek henüz fidan halinde ise yaz aylarında her gün sulayabilirsiniz.

Küstüm çiçeği ne zaman çiçek açar?

Küstüm çiçeği ne zaman çiçek açar?

Küstüm çiçeği bitkisinin narin çiçeklerini göstermesi için en uygun dönem ilkbahar aylarının başlangıcıdır. Nisan ve mayıs aylarında pembe ve mor çiçekleri açan bitkiyi ekim ayı sonuna kadar çiçekli olarak görebiliyorsunuz.

Saksıda küstüm çiçeği bakımının püf noktaları nelerdir?

Sık karşılaştığımız sorulardan olan evde küstüm çiçeği yetiştirilir mi, saksıda küstüm çiçeği nasıl yetiştirilir için rahatlıkla söyleyebiliriz ki, evet evde kolayca küstüm çiçeği yetiştirebilirsiniz. Güneşi ve sıcağı çok seven küstüm çiçeğini evin güneş ışığı alan bir bölümüne yerleştirmeli ve gün içerisinde birkaç saat güneş görmesini sağlamalısınız.

Reklamlar

Zengin ve kaliteli saksı toprağı temin ettikten sonra küstüm çiçeğinin toprağının kurumasına izin vermeden sürekli nemli tutmanız halinde evinize farklı bir renk eklemeniz mümkün.

Küstüm çiçeği ne zaman budanır?

Küstüm çiçeği uzun yıllık bir bitki olmasına rağmen soğuk havaya karşı dayanıksız ve hassas olduğu için rutin bakımlarının düzenli olarak yapılması gereklidir. Dokunma bana çiçeğinin bir sonraki sene yeniden çiçek açması için tohumlarını vermesinin hemen ardından solmuş olan yaprak ve dalları budayabilirsiniz.

Küstüm çiçeğini çoğaltma yöntemleri nelerdir? Küstüm çiçeğini nasıl çoğaltabilirim?

Top halindeki çiçekleri ile evinizi ve bahçelerinizi renklendirecek olan küstüm çiçeğini kolayca çoğaltabilir ve sevdiklerinize hediye ederek hoş sürprizler yapabilirsiniz. Bunun için tohumdan çoğaltma ve çelik ile çoğaltma yöntemlerinden birini tercih edebilirsiniz.

Küstüm çiçeğimi çelik ile nasıl çoğaltabilirim?

Kolay bir şekilde çelik ile çoğaltabileceğiniz küstüm çiçeğiniz için yapmanız gereken çiçeğin yan dallarından dilediğiniz kadar çelik almak. Aldığınız çeliği bir bardak su içerisinde bekleterek köklenmesini sağlayabilir ve sonrasında yüzeyi dar olmayan bir saksıya ekebilirsiniz.

Tohumdan küstüm çiçeğini nasıl çoğaltırım?

Bir diğer küstüm çiçeği çoğaltma yöntemi olan tohumdan çoğaltma işlemi de en az çelik ile çoğaltma kadar kolaydır. Temin ettiğiniz küstüm çiçeği tohumlarını bir süre boyunca en az 50 derece sıcaklıktaki suyun içerisinde bekletmeli ve daha sonrasında nemli olan saksı toprağının içine ekilir. Dilerseniz bu aşamayı çok daha hızlandırmak için saksının üzerini poşetle kapatabilirsiniz. Hemen hemen 3 hafta sonra filizlenmeye başlayan çiçekleri şaşırtma yaparak dilediğiniz saksıya dikebiliyorsunuz.

Küstüm çiçeği ne zaman çoğaltılmalıdır?

Küstüm çiçeğini tohumdan ya da çelik ile çoğaltmak için en uygun dönem, havanın ısınmaya başladığı ilkbahar aylarıdır.

Küstüm çiçeği ve deprem ilişkisi nedir?

Küstüm çiçeği kimi rivayetlere göre depremi daha önceden hissederek deprem olmadan hemen önce yapraklarını kapatmaktadır. Bu duruma neden olarak, küstüm çiçeği yapraklarının çok hassas ve harekete duyarlı olmasından dolayı sarsıntıyla birlikte yapraklarını kapatması gösteriliyor. İşte bu nedenle halk arasında deprem habercisi çiçek olarak anıldığını söyleyebiliriz.

Bu yazımızı beğendiyseniz Kalanşo Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Kalanşo Çiçeği Bakımı isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Reklamlar

K&#;st&#;m &#;i&#;eği Nedir Ve Bakımı Nasıldır? K&#;st&#;m &#;i&#;eği Anlamı, &#;zellikleri, Faydaları Ve Yetiştiriciliği

  Küstüm çiçeğinin çiçekleri pembe, tüylü ponponlar gibi eşsiz görünüme sahiptir. Yeni gelişmiş dalları, yukarı doğru gelişerek, ardından dik duramayıp yana doğru yön değiştirirler. Doğada yerde sürünücü şeklinde gelişen bir bitki türüdür. Saksılarda yetişebilen bu çiçek, değnek dikip bağlanmalı veya sarkıcı şeklinde yetiştirilmelidir.

Küstüm Çiçeği Bakımı Nasıldır?

  Küstüm çiçeği; yaz mevsiminin sıcak aylarını ve güneş alan yerleri sevmesinden ötürü, sürekli ve toprağı kuru kalmayacak biçimde sulamasının yapılması önemlidir. Sonbahar mevsimine doğru, dayanıklı şekle sahip olan küstüm çiçeği eve alınabilir. Küstüm çiçeğinin kendisine has savunma mekanizması bulunur. Bitkinin yapraklarına dokunulduğu zaman yaprakları ve sapı içe doğru eğilir. Aynı hareket yeniden yapıldığında, gövdesinin üstünden dikenlerini ortaya çıkarır. Bunun sayesinde bitki, zararlı böcekleri kaçırabilir. İnsan vücudunda olduğu üzere, sinirli bir yapısı bulunur. Bu sinirleri ile dokunulduğu zaman kendisini kapatır. Kendini korumak adına oluşturduğu savunma mekanizması olarak belirtilebilir. Yağmur yağdığı zaman kırılmamak adına kendisini kapatarak, koruyan bir bitki türüdür. 

Küstüm Çiçeği Nasıl Ekilir?

  Küstüm çiçeği; tohum ile kolay bir şekilde yetiştirilen bir bitki türüdür. Tohum ekilmeden önce birkaç tane işlem yapmak önemlidir. İlk önce yaklaşık olarak 50 derece sıcaklıktaki suyun içerisinde suda bekletilmesi gerekir. Beklemiş olan tohumlar ıslak olmayacak biçimde nemli toprağın içine konur. Ardından jelatin ya da poşet yardımıyla filizlenmesinin hızlandırılması adına saksının üstü kapatılır. 21 gün boyu, filizlenmesi beklenmektedir. Aydınlık ve sıcak yerde işlem gerçekleştirilirse, daha hızlı filizlenir. Filizlenen çiçekler, ideal büyüklükte, ayrı olan saksılara aktarmak gerekmektedir.

Küstüm Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

  Küstüm çiçeği; tohum veya çelik ile çoğaltılabilmektedir. Tohumlar yüzeye yakın biçimde ekilmelidir. İlkbahar ayları ortasında ekilmesi idealdir. Serin havalar olduğunda ekilmesi, filizlenmesinin güçlenmesine neden olacaktır. Bu yüzden havaların ısınmasıyla beraber filizlendirilmesi uygun olacaktır. Çelikle de çoğaltmak oldukça kolaydır. Yan dalları doğrudan toprağa ekilmesi yeterli olacaktır. Geniş bir alana dikilirse oldukça hızlı yayılır.

Küstüm Çiçeği Nasıl Sulanır?

  Küstüm çiçeğinin sulanması adına toprağın kesinlikle kuruması önemlidir. Toprak kurumadan sulanması, çiçeğin çürümesine neden olur.

Evde Küstüm Çiçeği Yetiştiriciliği Yapılabilir mi?

  Evet yapılabilir.

Küstüm Çiçeği Anlamı

  Halk dilinde; küstüm otu şeklinde de isimlendirilen küstüm çiçeği, bir çalı bitkisi olarak belirtilebilir. Dokunulduğu zaman yapraklarının kapanmasından ötürü, halk dilinde bu çiçeğe küstüm çiçeği adı verilmiştir. Küstüm çiçeğine dokunulduktan hemen sonra yapraklarının kapanmasından ötürü belirli bir süre yaprakları kapalı bir biçimde durmaktadır.

Küstüm Çiçeği Latincesi

  Küstüm çiçeğinin Latincesi; Mimosa pudica'dır.

Küstüm Çiçeği Özellikleri

  Küstüm çiçeğinin özellikleri;

  - Küstüm çiçeğinin saçaklı kök yapısına sahip bir bitki olduğu söylenebilir.

 - Brezilya kökenine sahiptir.

 - Sıcak ve nemli iklimlerde yetişen bir çiçek türüdür.

 - Küstüm çiçeğinin boyu metreye dek ulaşabilmektedir.

 - Temas edilmesi halinde turgorin isminde kimyasal bir maddeyi salgılar.

 - Humuslu ve zengin topraklarda daha kolay ve hızlı yetişmektedir.

 - Küstüm çiçeği, yuvarlık başçıklarda yer alır.

 - Turgorin maddesi salgılandıktan sonra yaprak kısmı suyla dolar.

 - Yapraklar dokunulduktan sonra kapanarak büzüşür.

 - Bitkinin yaprakları, dış etmenlere karşı çok narindir.

 - Küstüm çiçeğinin ömrü yaklaşık 6 senedir.

Küstüm Çiçeği Faydaları

  Küstüm çiçeğinin, yaprakları açılıp kapanmasından ötürü kimi doğa olaylarını önceden keşfettiği tahmin edilmektedir. Bilhassa deprem anında, sarsıntılardan ötürü küstüm çiçeğinin yaprakları deprem öncesinde kapanır. Bundan ötürü de küstüm çiçeğinin depremi önceden haber veren çiçek olduğu bilinir. Küstüm çiçeği, bu yüzden bazı bölgelerde deprem çiçeği şeklinde de isimlendirilmektedir. Bunun dışında küstüm çiçeğinin bilinen başka bir faydası yoktur. İnsan sağlığına herhangi bir faydasının olduğu belirtilmemektedir.

False

Depremin geldiğini sizde anlayabilirsiniz o işarete dikkat!

Do&#;an&#;n depremi önceden haber verdi&#;i baz&#; i&#;aretlere Jeofizik Mühendisi Profesörü Ahmet Ercan &#;öyle yan&#;t verdi: “Canl&#;lar beyincik k&#;s&#;mlar&#;yla depremden önce ç&#;kan küçük titre&#;imler ve elektromanyetik dalgalar&#; duyarlar. Ba&#; küçüldükçe depreme olan duyarl&#;l&#;klar&#; da artar. Di&#;ilerin beyincikleri erkeklere göre daha büyük oldu&#;u için, insanda da böyledir, depremi daha iyi hissederler. &#;nsanda eklemlerde, diz ve dirseklerde a&#;r&#;lar olur; göz a&#;&#;rla&#;&#;r, göze bast&#;rma hissi uyan&#;r, &#;akaklar migren gibi a&#;r&#;r. Kad&#;nlarda gö&#;üs, kalça, bald&#;rlarda hassasiyet olu&#;ur, gebelerde çocuk tekmelemeye ba&#;lar, insan, kedi köpeklerde erken do&#;um görülür.

Mimoza Çiçeği

6,2K

Mimoza güzel kokulu, sembolik ve harika görünümlü bir çiçek. Sembolizm için en yaygın kullanılanlardan. Görünüm olarak güneşe benzediği için doğal olarak güneşi de temsil ediyor. Çiçek dilinde mimoza, gizli aşkın bir çağrışımı, giderek artan hassasiyet, tek aşkın anlamı ve yeniden birleşme çiçeğidir. Altın ve güneşin sembolü olan mimoza, kötülüğün güçlerine karşı kazanılan zafer nedeniyle muzaffer yaşamın da imgesidir. Birine mimoza buketi sunmak, dostluk ve sevgi mesajı vermektir. Mimoza parlaktır, güneş ışığına ve yaza işaret eder. Saygı, zarafet, haysiyet, bolluk ve nezaketi sembolize eder. Bu muhteşem çiçeği, ‘Anneler Günü’ veya ‘Kadınlar Günü’nde, eşinize, sevgili ve dostlarınıza hediye edebilirsiniz. Mimoza güneşli günlerin dönüşü anlamına gelir. Ruhsal ve duygusal güvenlik sağlar.

Ülkemizde ‘küstüm çiçeği’ ya da ‘dokunma bana çiçeği’ olarak da isimlendirilen bu bitkiye dokunursanız, yaprakları içine kapanır. Estetik açıdan değerlendirildiğinde büyüleyici ve çarpıcı güzelliktedir. Mimoza, kışın ortasında bir güneş ışını gibi, salon ve odalarımızı süsler. Parlak sarı rengiyle bulunduğu yeri aydınlatır.  Estetik açıdan değerlendirildiğinde büyüleyici ve çarpıcı güzelliktedir. Bakımı iyi yapıldığı takdirde, elli yıla kadar yaşayabilirler.

Mimoza çiçeği, gündüzleri açar gece kapanır. Bu ritim hiç şaşmaz. Günün birinde bir bilim insanı mimoza çiçeğini alıp gün boyu karanlıkta tutuyor, sonra görülüyor ki karanlıkta olsa da mimoza çiçeği, gündüze eş değer saatlerde açıyor gece saatlerinde kapanıyor. Öykü mimoza çiçeğinin bir biyolojik saati olduğu şeklinde yorumlanır. Bu gözlemden uzun yıllar sonra, bu ritim nedeniyle bir Nobel ödülü verileceği kimin aklına gelirdi? İnsan vücudunun biyolojik saatini inceleyen ve bunu kontrol eden moleküler mekanizmaları ortaya çıkaran üç ABD’li bilim insanı, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülmüştür. Yakın zamana kadar vücudun biyolojik saatiyle ilgili birçok aydınlanmayan nokta vardı. Bilim alanında vücudun saati ile astroloji aynı düzeyde bilinmeyen sanılıyordu. Üç bilim insanının, meyve sinekleri üzerinde yaptıkları çalışmalar bugüne kadar bilinmeyen birçok sırrı ortaya çıkardı.

Biyolojik saat, metabolizmanın belirli zaman aralıklarında ritmik çalışma mekanizması. Buna “circadian ritim” deniyor. Latince “circa” etrafında dönen, “diem” günlük anlamında. Günlük düzenli aralıklarla tekrar eden fizyolojik aktivitelere Türkçede “sirkadiyen ritim” adı veriliyor. Bir günden daha kısa süreli zaman dilimlerinde tekrarlayan metabolik aktivitelere “ultradiyan ritim” deniyor. Kalbimizin aksamadan dakikada kez atması buna bir örnek. Bir günden daha uzun sürelerle tekrarlanan aktivitelere ise “infradiyan ritim” adı veriliyor. (Örnek: aylık mensturasyon (âdet) ritmi). Sirkadiyen ritmi ve biyolojik saati bozan etkenler şunlar: -Kıtalararası uzun uçak yolculukları ve jet lag. -Gece yatarken yeterli karanlık ortamın sağlanamaması. -Geceye kayan çalışma düzeni.  -Hastalık durumu (komadan çıkma, ağır depresyon, beyin hasarları vb.).  -Sinir sistemini etkileyen ilaçların kullanımı. -Aşırı alkol ve sigara tüketimi.

Kronobiyoloji, vücuttaki biyolojik ritmi araştıran ve inceleyen bir bilim. Kronobiyolojik araştırmalar, vücudumuzda gün boyunca aksamayan bir biyolojik saati ve bu saatin ilginç olan işleyişini ortaya koyuyor. (T Yılmaz, Habertürk, )

Mimoza çiçeği, anlam ve hikâyesini, hayat dolu renklerine borçlu. İtalyan kadınların Mimoza çiçeğini Kadınlar Günü için güç ve duyarlılığın sembolü olarak seçmeleri 8 Mart gününe dayanmaktadır. İtalya, ikinci dünya savaşından yenik çıkmış. İnsanlar bir coşku, yaşama dair bir umut aramakta. Savaş sonrası, toplumda oluşan büyük hayal kırıklıklarını unutturmak ve toplum dayanışmasını artırmak için birtakım etkinliklere başlanmış. ‘İtalyan Kadın Birliği’ üyesi olan Teresa Mattei, Rita Montagnana ve Teresa Noce toplumun yeniden inşasının “kadın dayanışmasına” bağlı olduğunu düşünerek, bu yaklaşımlarını sembolize etmesi için bir çiçek seçmeyi teklif etmişler. Sunulan tüm teklifler arasında üç tanesi öne çıkmış: Karanfil, anemon ve enfes kokusuyla mimoza çiçeği.

Şu özellikleri sayesinde kazanan mimoza çiçeği olmuş:

•Sapsarı renkleri ile etrafına neşe saçtığı için (savaşla yıpranan moraller, mimoza çiçeği ile düzelsin diye) •Baharda çiçek açtığı için: (Dünya Kadınlar Gününü sembolize etsin diye) •Büyük bir ağaç haline gelene kadar çok fazla emek ve bakım gerektirmediği için ( İtalya’da, mimoza çiçeği gibi hızla kalkınabilsin diye) •En önemlisi de, aynı kadınlar gibi, kırılgan görünümlerinin arkasında güçlü bir karakter barındırdığı için (mimoza çiçeği zor coğrafi koşullarda bile çiçek açabilir).

O gün bugündür, başta İtalya olmak üzere ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlara, mimoza çiçeği hediye ediliyor. Bir kadın sadece eşinden veya çocuklarından değil; dayanışmayı sembolize ettiği için kadın dostlarından da mimoza çiçeği hediyesi alabilir. Mimoza çiçeğinin özelliklerini ve dünya literatüründeki yerini göz önüne aldığımızda aşağıdaki anlamları taşıdığını söyleyebiliriz:

•Dayanışma

•Ölümsüzlük ve diriliş

•Hassasiyet, coşku ve umut!

Bizim kadınlarımız da, tıpkı mimoza çiçeği gibi ‘çalışkan, üretken, naif ve güçlüdür’.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası