kütahyanin neyi meshur / Kütahya Yemekleri: Kütahya'nın En Meşhur 13 Yöresel Yemeği | Fixbilet Blog

Kütahyanin Neyi Meshur

kütahyanin neyi meshur

Kütahya'nın Neyi Meşhur? Kütahya'nın Nesi Ünlü, Meşhur Yöresel Yemekleri, Tatlıları, İçecekleri, Yiyecekleri Neler?

Kütahya'nın neyi meşhur sorusunun yanıtı, gitmeyi planlayanlar tarafından mutlaka bilinmelidir. Tarihte yolculuğa çıkaracak mekânları ile hafızalara kazınan Kütahya'nın nesi meşhur sorusuna verilebilecek yanıt oldukça fazladır. Ziyaret etmekten pişmanlık duyulmayacak bir şehir olan Kütahya nesiyle meşhur diyenler, lezzetlerini mutlaka denemelidirler. İlin en güzel tatlarını merak edenler, Kütahya'nın meşhur yemekleri neler diye düşünebilir. Kütahya'nın en ünlü hediyelikleri neler?

Kütahya'nın Neyi Meşhur?

Kütahya'nın Antik dönemdeki ismi, "Kotiaeion"dur. Anlamı ise "Kotys'in Kenti"dir. Kotys'in, M. S. 38'de Romalılar tarafından Anadolu topraklarına gönderilen bir komutanın adı olduğu bilinir. Bu şehre ilk yerleşen topluluk Friglerdir. Daha sonra sırasıyla Hititler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Anadolu Selçuklu Devleti ve son olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarının bir parçası olmuştur. Tarihi ve doğal yapısı sayesinde turistik bir şehir olan Kütahya'nın belli başlı gezilecek yerleri arasında aşağıdakiler bulunur.

Kütahya Kalesi

Dönenler Mevlevihanesi

Kütahya Çini Müzesi

Zafertepe Anıtı

Dumlupınar Şehitliği

Kütahya Arkeoloji Müzesi

Çinili Camii

Aizanoi Antik Kenti

Macar Evi Müzesi

Domaniç Ormanları

Yeniköy Peribacaları

Çiniciler Çarşısı

Yoncalı Kaplıcaları

Frig Vadisi

Kütahya'nın Meşhur Yemekleri Neler?

Ege'nin en güzel şehirlerinden biri olan Kütahya'da, ağız sulandıran pek çok yemek vardır. Her ne kadar Ege'ye ait olsa da İç Anadolu'ya yakın olması, mutfağını ve kültürünü bir hayli etkilemiştir. Etli ve hamur işi yemeklerin ağırlıkta olduğu yemekleri, doyurucu ve bir o kadar lezzetlidir. Bölgenin en önemli bitkilerinden olan haşhaşı, çeşitli tariflerde görmek mümkündür. Aşağıda Kütahya'nın en ünlü yemekleri verilmiştir.

Gökçümen Hamursuzu

Tosunum Böreği

Sıkıcık Çorbası

Kızılcık Tarhanası

Küp Kebabı

Dövmeç

Göveç

Sini Mantısı

Cimcik

Ispanaklı Şibit

Dolamber Böreği

Haşhaşlı Gözleme

Ilıbada Dolması

Tirit

Sütlü İncir Tatlısı

Yufka Tatlısı

Gelincik ve Gül Şurubu

Hekmane Erik Hoşafı

Kütahya'nın Meşhur Hediyelik Eşyaları Neler?

Osmanlı döneminden kalma kültürel değerleri ayakta tutmaya çalışan Kütahya'da, gelenek ve göreneklere hala önem verildiği görülür. Bu durum, büyük ölçüde günlük hayatta kullanılan eşyalara ve hediyeliklere de yansımıştır. Kütahya'da, motifli, desenli, nakışlı, işlemeli kısacası el işçiliğinin en nadide örneklerine rastlamak mümkündür. Otantik ürünlerin yoğun olduğu şehrin çarşılarında bulunabilecek en önemli ürünler şunlardır:

Çini, Seramik ve Porselen ürünler

Kütahya'yı yansıtan magnetler

Gediz ve Tavşanlı Tarhanası

Tavşanlı Leblebisi

Helva

Çay ve Fincan Takımı

Biblolar, Heykeller ve Vazolar

Tabak, Kase, Küllük

Takılar

Ev Aksesuarları

Danteller

El Dokuması Masa Örtüleri

Kütahya’nın neyi meşhur: Kütahya’nın en meşhur yemekleri

Kütahya’nın neyi meşhur: Kütahya’nın en meşhur yemekleri

Özel Yazı

Kütahya’nın nesi meşhur, Ege Bölgesi’nde yer alan Kütahya yıllık bir geçmişe sahip bir şehrimizdir. Arkeolojik kazılarla ilk olarak Friglerin yerleşik hayatı olduğu keşfedilen Kütahya pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Güzelliklerinin kesinlikle görülmesi gereken bu şehrin, enfes lezzetlerinin de tadına bakmadan geçmeyin diyoruz ve Kütahya’nın meşhur lezzetlerinden bazılarını sizler için inceliyoruz.

Kütahya’nın En Meşhur Çorbaları, Yemekleri ve Tatlıları

Sıkıcık Çorbası Cimcik Ispanaklı Şibit İlibada Dolması Kütahya Küp Eti Hekmane Erik Hoşafı Yufka Tatlısı Sütlü İncir Tatlısı Kütahya’nın Diğer Meşhur Yiyecekleri

Sıkıcık Çorbası

İnce bulgur, tarhana, et suyu, un, yoğurt ve salçanın harmanlanmasıyla ortaya çıkan bu leziz çorba Kütahya’nın oldukça doyurucu tatlarından biridir.

Cimcik

Yöresel bir mantı türü olan Cimcik, hazırlanan hamurun tereyağı ve sarımsaklı yoğurt ile buluşmasıyla ortaya çıkmaktadır.

Ispanaklı Şibit

Kütahya’nın lezzetli hamur işlerinden biri olan Ispanaklı Şibit, hem doyurucu hem de besleyici bir lezzettir.

İlibada Dolması

Kütahya’da ilibada olarak bilinen labada bu dolmanın baş kahramanı. Labadaların içinin bulgur, kese yoğurdu, kırmızı biber, karabiber, soğan ve naneden oluşan harçla doldurulmasıyla ortaya çıkan bu lezzet üzerine bir de yoğurt gezdirilince tadından yenmiyor.

Kütahya Küp Eti

Kuşbaşı et, domates, biber, soğan ve baharatlarla harmanlanarak hazırlanan yemek küplerin içinde kısık ateşte ağır ağır pişirilerek hazırlanmaktadır. Kütahya’ya gittiyseniz bu lezzeti kaçırmayın.

Hekmane Erik Hoşafı

Hemen her yemeğin yanında tüketilebilecek bu lezzet, hekmane eriği kurusunun diğer hoşaflarda olduğu gibi şeker ve suyla bir araya gelmesiyle hazırlanmaktadır.

Yufka Tatlısı

Sekiz kat kuru yufkanın arasına nişasta ve ceviz konmasıyla hazırlanan Yufka Tatlısı, dakika fırınlandıktan sonra fırından çıkarılıp ılıtılıyor ve soğuk şerbetle buluşturulup servise hazır hale getiriliyor.

Sütlü İncir Tatlısı

Kütahya mutfağından olan bu hafif sütlü tatlı Ege’nin güzeli incir, süt ve cevizin birleşmesiyle hafif olduğu kadar leziz ve enerji verici bir tat çıkarıyor ortaya.

Kütahya’nın Diğer Meşhur Yiyecekleri

Güzel Kütahya’mızın diğer leziz yiyecekleri şu şekildedir:

Kütahya Sini Mantısı Tosunum Böreği Gökçümen Hamursuzu Kütahya Usulü Güveç Kızılcık Tarhanası

kütahya

Google News ile Takip Et

Kütahya'nın neyi meşhurdur? Kütahya'nın meşhur şeyleri

Kütahya ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Kütahya'nın meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Kütahya'nın meşhurları

  • Haşhaşlı Pide: Ekmeklik hamur, çekilmiş haşhaş ve sıvı yağ ile yapılıp fırında pişirilen bir pide türü.
  • Kütahya Bitli Helva: Şeker, su ve limon tuzunun bakır kazanlarda çırpılarak kaynatılması, kaynayan karışıma çöven suyu eklenerek yoğun bir kıvam alıncaya değin çırpılmaya devam edilmesi, yoğun kıvama ulaşan karışımın zemin üzerine serpilmiş susamlar üzerine dökülmesi ve mm incelikte yayılıp soğutulmasıyla elde edilen, beyaz renkli, yüzeyi susamlı, çok ince ve gevrek yapılı olan bir helva türü.
  • Kütahya Cimcik Aşı: Un, yumurta, su ve tuzdan oluşan hamurun yufka şeklinde açılması, küçük (1,5 cm x 1,5 cm) kareler şeklinde kesilmesi, karşılıklı iki köşesinden sıkılıp cimciklenerek kurdelemsi bir şekil verilmesi, kaynar suda dakika kadar pişirilmesi ve üzerine kızgın tereyağı gezdirilmesi ile hazırlanan ve isteğe göre sarımsaklı veya sade yoğurt ile servis edilen bir tür etsiz mantı yemeği.
  • Kütahya Çinisi: Kütahya'nın sembolü haline gelen ve kökü yıl öncesine Uygurlar'a kadar uzanan çini sanatı, kil, kaolin, kuvars, feldspat, kalker gibi inorganik maddelerin uygun oranlardaki karışımlarının sulu olarak öğütülmesi, çamur haline getirilmesi, susuzlandırılması, şekillendirilmesi ve ~ &#;C sıcaklıkta pişirilmesi ile elde edilen beyaz renkteki çini yarı mamulünün geleneksel motiflerle süslenmesinden sonra saydam veya renkli sır (camsı tabaka) ile kaplanıp ikinci defa pişirilmesiyle tabak, duvar karosu, hediyelik eşya (vazo, biblo) gibi çeşitli ürünlerin elde edildiği ata yadigarı bir el sanatı türüdür.
  • Kütahya Köpük Helvası: Su, şeker ve limon suyunun bakır kazanlarda kaynatılarak şerbet haline getirilmesi ve çöven kökünün kaynatılmasıyla elde edilen çöven suyunun eklenip çırpılarak köpürtülmesiyle elde edilen, beyaz renkli köpük görünümünde, yumuşak kıvamlı, yarı akışkan ve geçmişi 'lü yıllara kadar uzanan bir helva türü.
  • Kütahya Kızılcık Tarhanası: Yörede ekşimsi mayhoş tadından dolayı ekşi tarhana olarak da bilinen Kızılcık Tarhanası, Cornus mas L. türü ergin kızılcık meyvelerinin püre haline getirilerek pişirilmesi ve buğday unu ve tuz ilave edilerek yoğrulmasıyla elde edilen hamurun kurtulmasıyla hazırlanan pembemsi-mor renge sahip küçük taneler halindeki bir tarhana türüdür.
  • Kütahya Pazarlar Kirazı: Latince Prunus avium L. türü ve " Ziraat" çeşidinden elde edilen, yuvarlak-kalp şeklinde, kabuk rengi kırmızı, meyve eti sert ve pembe renkli olan tatlı bir kiraz türü.
  • Kütahya Şaphane Vişnesi: Latince tür adı Prunus cerasus L. olan Kütahya çeşidi vişneden elde edilen, yuvarlakça-kalp şeklinde, meyve kabuğu parlak, sert ve koyu kırmızı renkli, meyve eti koyu kırmızı renkli ve sulu ve meyve tadı mayhoş olan bir vişne türü.
  • Paşa Helvası: Şeker, su ve limon tuzunun bakır kazanlarda kaynatılarak şerbet haline getirilmesi, üzerine tahin ve tahinlik beyaz susam eklenerek karıştırılması, elde edilen yoğun kıvamlı ve bol susam içeren helva hamurunun tepsilere dökülüp preslenmesi, soğuyan helvanın yaklaşık 2,5 cm x 2,5 cm ebatlarında küçük küpler halinde kesilmesi ve tekrar susama bulanmasıyla yapılan, adını helvayı ilk olarak tadan ve beğenen Osmanlı Valisi Fuat Paşa'dan alan geleneksel bir helva türü.
  • Simav El Halısı: Kendine has desen ve özelliklere sahip olan Simav Halısı, 'lü yıllardan bu yana Kütahya'nın Simav ilçesinde elde dokunarak geleneksel olarak üretilen, kalitesi 18x24, çözgüsü 6/18 pamuk, kalın atkısı 6/21 pamuk, ince atkısı 6/21 pamuk, ilmelik 2/2 yün, hav yüksekliği mm ve dm&#;'deki ilme sayısı olan ve çift Türk düğümü dokunan bir halı türüdür.
  • Simav Kestanesi: Simav dağlarında halen yaşamakta olan yaşındaki verimli kestane ağaçlarından elde edilen Simav kestanesi farklı ve güzel lezzetini şeker oranının yüksek oluşuna borçludur.
  • Tavşanlı Leblebisi: Balıkesir, Uşak, Kütahya ve Manisa'da yetişen ve seçilerek temin edilen kaliteli nohutlardan, tavlama, dinlendirme, sulama, kabuk soyma, kavurma, parlatma, kaplama gibi birçok işlemden geçilerek yılda ortalama 15 bin ton üretilen ve hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlara sunulan Tavşanlı Leblebisinin sade ve kavrulmuşunun yanı sıra karanfilli, acılı, tuzlu, sakızlı, vanilyalı, tarçınlı, kahveli, kakaolu, naneli, çilekli, limonlu, portakallı, kivili, vişneli, çikolatalı, şekerli, muzlu, nostaljik ve çıtır leblebi olmak üzere yaklaşık 19 çeşidi bulunur.
  • Aizanoi Antik Kenti: Antik Frigya'ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis'lerin ana yerleşim merkezi olan Aizanoi kenti, Kütahya Çavdarhisar ilçe merkezinde, Kütahya'ya 50 kilometre uzaklıktadır.
  • Dumlupınar Şehitliği: Başkomutanlık Meydan Muharebesi, 30 Ağustos &#;de Dumlupınar'da büyük zaferle sona ermiştir. Dumlupınar Şehitliği, Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşen vatan kahramanlarının anısına yaptırılan şehitliktir.
  • Evliya Çelebi Anıtı: Kütahya'nın Zeryen Mahallesi'nden olduğunu belirten ve 50 yıl boyunca yeryüzünde gezip, duyup gördüklerini 10 ciltlik Seyahatnamesinde toplayan Evliya Çelebi'nin () Kütahya Valiliği tarafından yaptırılan anıtı Kütahya girişinde yer alır.

Ayrıca bakınız tüm illerin meşhur şeyleri listesi

( 0 soru/yorum )

K&#;tahya Yemekleri - K&#;tahya'da Ne Yenir Ve Neyi Meşhur? K&#;tahya Mutfağı Yemeklerinin İsimleri Ve Listesi

Küp kebabı, Kütahya bölgesinde çok sık olarak tüketilmekte olan et yemeklerinden bir tanesidir. Kütahya’nın yemekleri içinde Türkiye’de tanınmakta olan bir yemektir. Damakta oluşturduğu tatla birlikte tüketim sırasında etkilemektedir.

Küp kebabının yapılışında özellikle ısının içerisinde tutulması gerekmektedir. Küp içerisinde pişirilmekte olan bir lezzet olarak etin en yumuşak ve tadının içinde kalmasını sağlamaktadır. İçerisinde ek malzemeler olarak domates, sarımsak ve biber gibi tatlandırıcı ürünler kullanılmaktadır.

Sini mantısı, Kütahya içerisinde sık tüketilen bir hamur işi olarak bilinir. Türkiye’de mantının farklı birçok çeşidi bulunmaktadır. Mantı çeşidi olarak sini mantısı, Kütahya’da yapılmaktadır. Görüntü olarak da doyurucu bir sunuma sahiptir.

Tosunum böreği, oldukça yaygın olarak tüketilen bir tattır. Kütahya, bölgesinin verdiği özelliklerle ve geçmişten gelen kültürle lezzetli hamur işlerinin oluşumunu sağlamıştır. İçerisinde yer alan kıyması ve yeşil mercimeği, temel tadını oluşturmaktadır. Aynı zamanda içerisinde soğan bulunur. Sunum aşamasında çıtır çıtır olan bir börek bulunmaktadır.

Ilıbada dolması, sarma çeşitlerinden Kütahya’ya özgü olan bir halidir. Sarma kültürü içerisinde lezzetli bir halini oluşturmakta ve özel günlerde olmazsa olmaz bir tattır. İsmini sarılmasında kullanılan ılıbada yapraklarından almaktadır.

Ilıbada sarması, içerisinde yer alan harcın ekşi halini yansıtmaktadır. Sunumlarında yoğurt eklenmektedir. İç harcı içinde ise bulgurdan ve soğandan oluşan bir yapı bulunur. Harç oluşumunda tatlandırma aşamasında kırmızı biber ve nane kullanılmaktadır.

Kütahya Mutfağı Yemeklerinin İsimleri ve Listesi

Cimcik

Küp Kebabı

Sini Mantısı

Tosunum Böreği

Ilıbada Dolması

Ispanaklı Şibit

Haşhaşlı Gözleme

Gökçümen Hamuru

Şibitli Tavuk Tiridi

Kütahya Usulü Güveç

Dolamber Böreği

Kütahya’nın lezzetli yemeklerinden bir tanesi de ıspanaklı şibit olarak söylenmektedir. Hamur işi için geniş bir aralığa sahip olan yemeklerin başlarında gelmektedir. İçerisini oluşturan malzemeler, ıspanak ve kuru soğandır. Bunun yanında tatlandırma için tuz ve karabiber kullanılmaktadır.

Hazırlanış aşaması için ıspanaklı şibit için oklava ile hamurun açılması gerekmektedir. Ardından hamurun içerisine hazırlanan harç katılmaktadır. Sunum için sıcak olarak kalması, lezzeti daha önde hissettirecektir.

Gökçümen hamuru, Kütahya’da yer alan bir ilçeden ismini almaktadır. Yapılışında haşhaş yağının kullanımı, etkili bir tat sağlamaktadır. Yapılışı, pratik ve hızlı olmaktadır. Atıştırmalık olarak tüketilmekte olan ve çayın yanında daha lezzetli olmaktadır.

Şibitli tavuk tiridi, Kütahya özellikle tiridi olarak en bilinen yemekleri ile turistlere ev sahipliği yapmaktadır. Farklı bölgelerde de tiridin ünlü olmasına rağmen Kütahya tiridi farklı ek lezzetlere sahiptir.

Kütahya tiridinin yapılışı için tavuk suyu ile yufkaların ıslatılması gerekmektedir. Üstüne katılacak olan sosu için sarımsaklı yoğurt kullanılmaktadır. Özellikle misafirlerin gelişinde ve özel günlerde, sofrada yerini almaktadır.

Kütahya içerisinde yapılmakta olan et yemeklerinden bir tanesi, Kütahya usulü güveçtir. Kütahya bölgesi içerisinde güveç yemekleri, kuzu etinden yapılmaktadır. İçerisine katılan salça ile soğan, lezzetini arttırmaktadır.

Kütahya usulü güvecin yapılışında sunum aşaması için pilav ve salata kullanılmaktadır. Doyurucu bir öğün olan ve farklı lezzetlerin tatlarını sargılamakta olan bir yemektir. Taş ocaklar içerisinde yapılmakta olan eski bir tariftir.

Dolamber böreği, hamur işi tarifleri anlamında lezzetli bir mutfağa sahip olan Kütahya için olmazsa olmayacak olan bir lezzettir. Yapılışı için fazla malzeme gerekmektedir. Şekil olarak yuvarlak olan ve döndürülerek yapılmakta olan bir börektir.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir