ısparta nın lavanta köyü / Isparta Lavantası

Isparta Nın Lavanta Köyü

ısparta nın lavanta köyü

Türkiye’nin lavanta bahçesi Kuyucak Koyu

Gül diyarı Isparta’nın Kuyucak’ı ‘Lavanta kokulu köy’ olarak biliniyor. 46 yıl önce 15’er kök lavantayla yola çıkan köylülerin hayatı değişti.

Mustafa SARIİPEK

Yayınlanma: 07:12 - 18 Temmuz 2021 Güncellenme:

Türkiye’nin lavanta bahçesi Kuyucak Koyu

Bilimsel adı Lavandula angustifolia olan lavanta, çok yıllık ve yaprak dökmeyen bir bitki… 40'tan fazla çeşidi bulunan lavantanın en erken kullanımı 5 bin yıldan eskiye dayanıyor. Akdeniz, Orta Doğu ve Hindistan'a özgü bir bitki. Önceleri ilaç ve kozmetik sanayiinin ham maddesiyken, artık dondurmasından, reçel ve balına, gazozundan çayına kadar gıda alanında da kullanılıyor. Son yıllarda turizmin gözdesi olması da cabası.

Kuyucak köyü için turizm giderek ön plana çıkıyor.

KADERLERİ DEĞİŞTİ

Gül diyarı Isparta'ya 47 kilometre uzaklıktaki Kuyucak, ‘Lavanta kokulu köy' olarak tanınıyor. Torosların eteğinde yüksek bir tepeye kurulmuş Kuyucak köyünün etrafındaki yamaçlar ve ovaların çoğu, lavanta tarlalarıyla çevrili. Lavanta ilk defa 1975'te köye getirilmiş, 30 aileye 15'er kök dağıtılarak üretime başlanmış. Bugün yaklaşık 4 bin dekarlık alanda Türkiye'deki toplam lavanta üretiminin yüzde 93'ünü karşılıyor. Ve bu doğal güzellik, mora boyanmış bu şirin köy yavaş yavaş turizm açısından da iddialı olma yolunda ilerliyor. Lavanta bahçeleri özellikle hafta sonları dolup taşıyor. Ektiği 20 dönümlük alandaki lavantasından sabun, kolonya, krem, yağ, reçel, bal, dondurma, gazoz, lokum ve çay ürettiğini belirten Şaban Gökkuş (42), şunları kaydetti:

Yerli ve yabancı binlerce turist, doğal bir fotoğraf platosu halindeki Kuyucak'a gitmek için yüzlerce kilometre yol katediyor.

1 MİLYON ZİYARETÇİ

“Lavanta üretiminin büyük bir masrafı yok. Su ve gübre istemez. Köyümüzün kış nüfusu 300 civarında. Burada şu anda 130 aile lavanta işiyle uğraşıyor. Lavanta çiçekleri haziran ayının başlarında tomurcuklanıp ayın ortalarına doğru mor çiçekler açmaya başlar. Haziran ortasından temmuz sonlarına kadar tarlalar en mor halinde dönüşür. Kesimler Ağustos başından başlayıp yerine göre 10 Eylül'e kadar sürer.”

Kışın 300 kişilik nüfusu olan köy, yazın 1 milyon kadar turist ağırlıyor.

‘Mor turizm'in başkenti binlerce turist ağırlıyor

Haziran sonu ile eylül başına kadar geçen sürede, Kuyucak ‘mor'a boyanıyor Küresel salgın öncesinde 1 milyon kişi bu doğa harikasını görmeye gidiyordu.

Kuyucak, Türkiye'de ‘mor turizm'in merkezi olarak biliniyor. Özellikle Akdeniz ve Ege'den gelen turistler, tarlalarda fotoğraf çektiriyor, kozmetikten yiyeceğe kadar lavanta ürünlerini satın alıyor. COVID-19 salgınına rağmen yine de önemli sayıda ziyaretçi geldiğini kaydeden Şaban Gökkuş, “2019'da haziran sonundan eylül başına kadar 1 milyon ziyaretçinin geldiğini biliyoruz. 2020'de bu sayı çok aşağılara indi. Son zamanlarda ziyaretçi sayımız yine yükselmeye başladı. Şu an itibarıyla satışlarımız özellikle hafta sonlarında iyi gidiyor” diye konuştu.

Öte yandan Marmaris'ten tur yapan bir şirket sahibi Suat Esin ise “Lavanta artık birçok yerde dikilmeye başladı. Biz sürekli Isparta'ya tur düzenledik. ‘Isparta uzak' diyenler şimdi Muğla'nın çevresindeki bahçelere yönelmeye başladı. Şu anda yerli turist ağırlıklı. Isparta'ya Antalya'dan Ukrayna ve Rusya'dan turistler de gidiyor” dedi.

Lavantanın 1 dönüme verimi çiçek olarak 150 ile 400 kilogram arasında gerçekleşiyor. 1 dönüm tarladan 15 litreye kadar lavanta yağı üretilebiliyor. Lavanta yağının litre fiyatı kalitesine göre 3 bin ile 4 bin lira arasında değişiyor. 1 dönüme 1200 tane fide ekilebiliyor.

Kokusuyla mest ediyor çiçeğiyle şifa veriyor

– Damar sertliği, felç, kalp krizi riskini azaltıyor.

Depresyona iyi geliyor.

– Üst solunum yolu enfeksiyonlarında iltihaplanmayı azaltıyor.

Çayı kanın pıhtılaşmasını önlüyor, kolesterolü düşürüyor.

– İştahı açıp sindirimi kolaylaştırıyor.

Kas ağrılarını dindiriyor.

– Böbrek taşı oluşumunu önlerken, vücuttaki zararlı toksinleri idrar yolu ile atıyor.

Migren, baş ve diş ağrılarına iyi geliyor.

– Akne tedavisinde oldukça etkili.

Astım belirtilerini hafifletiyor.

– Menopoz döneminde kullanılıyor.

Yağı çatlamış, kurumuş dudakları nemlendirmek için mükemmeldir.

– Böcek ve sinekleri uzaklaştırıyor.

Sırt ağrılarına iyi geliyor.

aileAntalyabalbitkiböbrek taşıÇayGülHindistanIspartaKalp kriziMuğlaOrta DoğuRusyaTürkiyeUkrayna

Lavanta Köyü Nerede, Nasıl Gidilir? Lavanta Kokulu Köye Ne Zaman Gidilir?

 Lavanta Köyü Nerede?

Lavanta Köyü diğer bir tabiri ile Lavanta Kokulu Köy, Akdeniz Bölgesi illeri arasında yerini alan Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı durumda bulunan Kuyucak köyünün diğer adıdır. Kuyucak köyü, Isparta merkezden sadece 48 km uzaklıkta olup bağlı olduğu Keçiborlu ilçesine ise yalnızca 15 km. uzaklıkta. Bu bakımdan ulaşımı son derece kolay olmaktadır.

 Gül üretimiyle önemli bir üne sahip durumda olan Isparta, lavanta üretimindeki iddiasıyla yeni bir kimlik daha kazandıran Keçiborlu’nun Kuyucak köyü herkesin bildiği üzere Lavanta Kokulu Köy olarak tanınmaktadır. Lavanta Kokulu Köy’ün son dönemlerde bu kadar tanınıp her hafta yoğun ziyaretçiyi kendisine çekmesinde ise hem köyün kadınlarının hem de Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğiyle gerçekleştirilen Gelecek Turizmde’nin oldukça önemli bir payı bulunmaktadır.

 Kuyucak köyü; her sene üç sürdürülebilir nitelikteki projeyi sahiplenerek bu köy veya kasabaları turizm ve markalaşma sürecinde bütünüyle destekleyen Gelecek Turizmde’nin 2016 projelerinden biridir. Esasında ‘Lavanta Kokulu Köy’ adı da Gelecek Turizmde desteğini almak amacıyla kurula sunulmuş olan projenin adıdır. Lavanta Kokulu Köy vasıtasıyla bölgede yetişen lavantaların yalnızca Türkiye’de değil, bütün dünyada tanınması, yerel halkı üretime teşvik ederek yeni kaynaklar oluşturulması, böylelikle köye çok daha güçlü bir ekonomi kazandırılması ve tabii ki kırsal turizme de önemli ölçüde katkı sağlanması hedeflenmektedir.

 Lavanta Köyü'ne Nasıl Gidilir?

 Isparta ili dışındaki kentlerden Lavanta Kokulu Köy Kuyucak’a gitmek için iki farklı seçenek bulunuyor ; bunlardan ilki kişinin kendisinin planlama yaparak gitmesi, diğeri ise tur şirketlerinin düzenlemekte olduğu tur programlarına katılarak bölgeye ziyaret gerçekleştirmektir. Lavanta Kokulu Köy gitmesi son derece kolay olan bir yerdir.

 İstanbul’dan Lavanta Kokulu Köy Kuyucak’a şahsi araç ile ulaşım sağlamak için öncelikle Isparta’ya gitmek en mantıklısı olmaktadır. Isparta’ya ulaşım sağlamak için ise Osman Gazi Köprülü Bursa güzergahını yahut Ankara karayolunu kullanılabilir. Köprü ücreti ödemeden bölgeye ulaşım sağlamak için Ankara tarafından gidiş sağlanabilir. Bu yolun seçilmesi durumunda Gebze, Bilecik, Bozüyük, Eskişehir ve Afyonkarahisar tabelaları takibinde 6,5 saatte Isparta’ya ulaşasım sağlanması mümkün olmaktadır.

 Bursa yolunu kullanmak isteyenler; Osman Gazi Köprüsü’nü geçiş yaptıktan sonra, Bursa, Eskişehir ve Afyonkarahisar’ı takiben Isparta’ya ulaşım sağlayabilir.

 İstanbul’dan Isparta’ya uçakla gitmekte bir ulaşım seçeneğidir. Isparta il merkezinden Kuyucak Lavanta Kokulu Köy’e şahsi araç ile veya toplu taşıma ile gidebilmek mümkün. Şahsi araç ile Kuyucak’a gitmek için merkezden çıkarak, Süleyman Demirel Üniversitesi’ni geçip, önce Keçiborlu ilçesine gidilmesi oradan da Kuyucak köyüne geçiş yapılması gerekmektedir.

 Isparta merkezden Lavanta Kokulu Köy’e toplu taşıma ile ulaşım sağlamak isteyenler ise Isparta Garaj’dan kalkan Keçiborlu Turizm otobüsleri ile köye ulaşım sağlayabilirler.

 Lavanta Kokulu Köye Ne Zaman Gidilir?

 Lavanta Kokulu Köy’e her zaman gidilebilir; fakat lavantaların en güzel görünüme büründüğü ve boylarının en uzun olduğu dönem Haziran ayı ortasından itibaren Temmuz ayının sonuna kadarki süreci kapsamaktadır.

 En muhteşem manzaraların olduğu fotoğrafları garantiye almak ve köyü en renkli olduğu zamanda görmek için en ideal dönem Temmuz ayının birinci yahut ikinci haftası olmaktadır. Lavanta hasadı Ağustos başında gerçekleşmektedir. Bundan dolayı bu tarihten sonra Lavanta Kokulu Köy’e seyahat gerçekleştirilirse lavanta görmek mümkün olmayabilir.

 Lavanta Kokulu Köyde Nerede Kalınır?

 Gezi sırasında en çok merak edilen ve araştırılan konu da konaklama ile ilgili olmaktadır. Lavanta Kokulu Köy’de nerede kalınır diye merak edenler oldukça fazla sayıdadır. Köyde pansiyon olarak hizmet sunmakta olan evlerle ile alakalı bilgi almak için Lavanta Kokulu Köy Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatif Başkanıyla görüşmek yapmanın faydası olacaktır.

 Lavanta Kokulu Köy'e Yakın Gezilecek Yerler

 Lavanta Kokulu Köy’e bir ziyaret gerçekleştirmişken, gezinizi iki günlük olarak düşünüp Isparta sınırları içerisinde bulunan Eğirdir Gölü’nü ve Burdur’da bulunan Salda Gölü’nü de mutlaka görmeniz gerekir. Hatta bölgedeki ilk gününüze Eğirdir Gölü ile Lavanta Kokulu Köy’ünü gezmeyi planlayabilirsiniz. Bölgede olduğunuzun ikinci gününüzde ise sabah erkenden Burdur’a giderek öncelikle Sagalassos antik kentini, sonrasında da Salda Gölü’nü ve güzelliklerini görebilirsiniz.

Lavanta Köyü

Lavanta köyü, Isparta'nın doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenler için ideal bir destinasyondur. Lavanta tarlaları, tarihi yapıları ve geleneksel el sanatları ile ziyaretçileri büyüler. Eğer Isparta'yı ziyaret etmeyi planlıyorsanız,bu göz alıcı köyü mutlaka listeye eklemelisiniz.

Isparta'nın güzel doğası ve tarihi dokusu ile ünlü ilçelerinden biri olan Kuyucak ilçesi, Lavanta köyü ile ün kazanmıştır. Köy, adını bölgede bol miktarda yetişen lavantadan alır. Ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunan bu köy, doğal güzelliği ve lavanta bahçeleri ile ünlüdür.

Lavanta KöyüLavanta Köyü Nerededir?

Lavanta köyü, Türkiye'nin Isparta ilinin Şarkikaraağaç ilçesine bağlı bir köydür ve Isparta'nın önemli turistik merkezlerinden biridir. Lavanta tarlaları ile ünlü olan köy, ziyaretçilere güzel doğası ve tarihi yapıları keşfetme fırsatı sunar.

Benzersiz köy, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere yakın konumda bulunur ve bu nedenle kolayca erişilebilir bir turistik destinasyondur. 

Lavanta Köyünde Neler Yapılır?

Köydeki en popüler aktivitelerden biri, şüphesiz lavanta tarlalarını ziyaret etmektir. Lavanta tarlaları, haziran ve temmuz aylarında en güzel görünümü sunarlar. Tarlaların ortasında yürüyüş yapabilir ve muhteşem manzaraları fotoğraflayabilirsiniz.

Köyde ziyaret edebileceğiniz tarihi yapılar arasında ise Meşe Camii ve Mezarlık Camii yer alır. Meşe Camii, Osmanlı dönemine ait bir camidir ve köydeki en eski yapıdır. Mezarlık Camii ise 16. yüzyılda inşa edilmiştir ve Osmanlı dönemi mimari özellikleri taşır.

Köyde ayrıca geleneksel el sanatlarına ait ürünler satan dükkanlar da bulunur. Lavanta sabunu, lavanta yağı, el dokuması halı ve kilimler, geleneksel Isparta bıçakları gibi ürünler satın alabilirsiniz.

Lavanta Köyü Tarihi

Lavanta köyü tarihi,antik dönemde Pisidia bölgesinde başlamaktadır. Köyün tarihi çok eskilere dayanır ve burada Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar bulunmaktadır.

Lavanta köyünün tarihi hakkında bilinenler, kaynaklarda Antik dönemde "Kremna" olarak bilinen şehrin bu bölgede kurulduğudur. Roma dönemi boyunca "Baris" adını alan köy, Bizans döneminde "Barys" olarak anılmaya başlamıştır.

Köyün tarihi, özellikle Bizans dönemiyle birlikte daha da önem kazanmıştır. 7. yüzyılda Arapların bölgeye saldırması sonucu bölge Bizans kontrolünden çıkmıştır. 12. yüzyılda Selçuklu Devleti tarafından fethedilmiş, daha sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği altına girmiştir.

Lavanta köyü, günümüzde tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü bir turizm merkezi olarak kabul edilmektedir. Köyde yer alan antik kalıntılar, tarihe ilgi duyanların ziyaret ettiği önemli yerler arasındadır. Ayrıca köyün çevresinde yer alan doğal alanlar da trekking, dağcılık ve doğa yürüyüşleri gibi faaliyetler için oldukça uygun bir ortam sunmaktadır.

Lavanta köyü, Kuyucak ilçesine bağlı bir köydür. Köy, tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde yer almaktadır. Köydeki tarihi kalıntılar, bölgenin Roma ve Bizans dönemlerinde de yerleşim yeri olduğunu göstermektedir.

Isparta Lavanta Köyüne Ne Zaman Gidilir? 

“Lavanta köyüne ne zaman gidilir?” sorusunun ucu çok açıktır. Ancak genellikle yaz aylarında ziyaret edilmesi tavsiye edilen bir yerdir. Haziran ayından itibaren lavanta çiçekleri açmaya başlar ve temmuz-eylül ayları arasında tamamen açık hale gelir. Bu dönemde köyde lavanta tarlaları ziyaret edilebilir ve lavanta hasadı yapılır. Bu nedenle, Lavanta köyünü ziyaret etmek için en uygun zaman temmuz-ağustos ayları arasıdır.

Ancak eğer daha sakin bir dönemde ziyaret etmek isterseniz, bahar ayları da iyi bir seçenek olabilir. Nisan-mayıs ayları arasında doğa tamamen yeşile bürünmüştür ve bölgede hava daha serindir. Bu dönemde trekking, doğa yürüyüşleri gibi aktiviteler yapmak için ideal bir zamandır.

Kış ayları ise Isparta bölgesinde oldukça soğuk geçtiği için Lavanta köyünü ziyaret etmek için uygun bir dönem değildir.

Mor lavantalarLavanta Köyü'nde Konaklama 

Isparta Lavanta köyü, doğal güzellikleri, antik kalıntıları ve lavanta tarlaları ile ünlü bir turizm merkezi olarak kabul edilmektedir. Bölgeye ziyaret edenlerin çoğunlukla sadece günübirlik geziler yaptığı düşünülse de burada konaklamak da oldukça keyifli bir deneyim olabilir.

Köyde konaklamak isteyenler, bölgede bulunan otel ve pansiyonlardan birini tercih edebilirler. İlçe merkezinde de birkaç otel bulunmakla birlikte köye daha yakın konaklama seçenekleri arasında butik otel, tatil evleri ve taş evler bulunmaktadır.

Adenya Hotels, Isparta'da bulunan bir otel zinciridir veLavanta köyüne yaklaşık 50 km mesafede bulunan Isparta şehir merkezinde hizmet vermektedir. Şehir merkezinde bulunan otelimiz, lüks bir konaklama deneyimi sunmaktadır ve modern olanaklarla donatılmıştır. Konuklarımız; spa merkezinde dinlenmek, yüzme havuzunda yüzmek ya da fitness merkezinde egzersiz yapmak gibi olanaklardan faydalanabilirler.

Konaklamak için Adenya Hotel, şehir merkezine yakın konumu nedeniyle iyi bir seçenek olabilir. Bölgedeki doğal güzellikleri keşfetmek isteyenler, otelin turizm acentesi aracılığıyla trekking turlarına katılabilir veya bisiklet kiralayarak bölgeyi keşfedebilirler.

Lavanta Köyüne Nasıl Gidilir?

Isparta Lavanta köyü, Isparta il merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bununla birlikte ulaşım için farklı seçenekler mevcuttur. İşte, köye nasıl gidilebileceğine dair detaylı bilgi:

  • Özel Araç: En kolay ve hızlı ulaşım yolu özel araç ile seyahat etmektir. Isparta merkezden arabayla yaklaşık 25 dakikada köye ulaşmak mümkündür.
  • Halk Otobüsü: Isparta'dan köye halk otobüsü ile ulaşmak isteyenler, Isparta merkezde bulunan otogardan hareket eden minibüslerle seyahat edebilirler. Minibüsler sık aralıklarla köye gitmektedir. Seyahat süresi yaklaşık 35-40 dakika sürmektedir.
  • Taksi: Isparta'dan köye taksi ile ulaşım da mümkündür. Ancak, taksi ücretleri diğer ulaşım araçlarına nazaran daha yüksek fiyatlı olabilir.

Her yıl birçok turist tarafından ziyaret edilen köy, Isparta'nın önde gelen turistik yerlerinden biridir. Yolculuk esnasında doğal güzellikler eşliğinde keyifli bir seyahat deneyimi yaşanabilir.

Kuyucak’ta Diğer Turistik Yerler Nelerdir?

Lavanta köyü, sadece lavanta bahçeleri ile değil, aynı zamanda tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile de ziyaretçilerini cezbeder. Köyün yer aldığı Kuyucak ilçesinde bulunan tarihi kalıntılar, antik döneme ait izleri yansıtır. Ayrıca şelale ve göletler, doğal güzelliği ile ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir.

Isparta'nın tarihi ve kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri kadar etkileyicidir. Kuyucak, Isparta'da mutlaka görülmesi gereken turistik yerlerden biridir. Ancak Kuyucak’ta ziyaret edebileceğiniz tek turistik yer değildir. İşte, Kuyucak’a yakın diğer turistik yerler:

  • Eğirdir Gölü: Eğirdir Gölü, Isparta'nın en büyük doğal gölüdür ve aynı zamanda Türkiye'nin en temiz gölleri arasında yer almaktadır. Gölün etrafındaki yürüyüş yolları, plajları ve su sporları imkanları ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
  • Kovada Gölü: Kovada Gölü, Isparta'nın güneyinde yer alan bir göldür. Kuş gözlemciliği, yürüyüş ve bisiklet turu yapmak için idealdir. Ayrıca gölde sandal turu da yapmak mümkündür.
  • Sütçüler Kaplıcası: Sütçüler Kaplıcası, Kuyucak’a yakın bir konumdadır. Kaplıca sularının şifa verici özellikleri ile bilinir ve tedavi amaçlı ziyaret edilir. Ziyaretçilerin ilgisini çeken doğal güzellikler, kaplıcanın etrafında da bulunmaktadır.
  • Antiocheia Pisidia Antik Kenti: Antiocheia Pisidia, Isparta'nın Yalvaç ilçesinde yer alan antik bir kenttir. Roma İmparatorluğu dönemine ait kalıntıları barındırmaktadır. Kuyucak’tan yaklaşık 50 km mesafede bulunmaktadır.
  • Davraz Dağı: Isparta'nın en yüksek dağı olan Davraz, kış turizmi için ideal bir yerdir. Ayrıca yaz aylarında da trekking, doğa yürüyüşü, bisiklet ve kamp gibi aktiviteler yapmak mümkündür.

Kuyucak, Isparta'nın doğal güzelliklerini ve tarihi dokusunu yansıtan bir yerdir. Ancak, yakın çevresindeki diğer turistik yerleri de keşfederek bölgenin tüm güzelliklerini deneyimleyebilirsiniz.

 Eğirdir Gölü

Sizler için hazırladığımız diğer içerikler de ilginizi çekebilir:

Ramazan Bayramı tatilinde ailenizle güvenle tatil yapın.

Türk mutfağı yemekleri: En meşhur Türk lezzetleri.

Sahurda Ne Yenir?

Hamamın faydaları nelerdir? Zararları var mıdır?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası