sivilce lekesi kesin çözüm / Sivilce İzleri Nasıl Geçer ? Sivilce İzleri Neden Oluşur ? | Uzm. Dr. Hande Ulusal

Sivilce Lekesi Kesin Çözüm

sivilce lekesi kesin çözüm

Cilt Lekeleri Nasıl Geçer? Yüz Lekesi Kesin Çözüm

Cilt lekeleri birçok kişinin problemlerinden biridir. Ciltte hiperpigmentasyon ve koyu lekelerin oluşması ciltte bazı bölgelerde melaninin daha fazla üretilmesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Özel bir pigment olan melanin; saçlara, gözlere ve cilde rengini verir.

Cilt üzerinde oluşan koyu lekeler herhangi bir sağlık sorununun belirtisi değildir. Kişinin endişeye kapılmasına neden olabilecek bir durum değildir. Herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan çeşitli kozmetik ürünlerle ciltten atılması tercih edilen yöntemlerden biridir. Oluşum sebeplerine bağlı olarak bazı koyu renkli lekeler, yaşa ve güneş ışınlarına bağlı lekeler ciltten atılmak istenebilir.

Cilt Lekelerinin Belirtileri Nelerdir?

Ciltteki koyu renkli lekeler genellikle kahverenginin tonunda görülür. Lekelerin koyuluğu ve rengi kişinin cilt tonuna göre değişiklik göstermektedir. Deri üzerinde lekelerin bulunduğu alanlar leke olmayan alanlar ile aynı dokuya sahiptir. Herhangi bir sağlık problemine neden olmasa da içeriğinde bulunan melanin pigmenti ciltteki diğer bölgelere göre farklı davranır.

Vücutta herhangi bir yerde oluşan cilt lekeleri çeşitli boyutlarda gelişebilir. Lekeler sıklıkla ciltte güneş ışınlarına maruz kalan bölgelerde görülür. Genelde yüzde ve belirli vücut bölgelerinde oluşan cilt lekelerinin yaygın görüldüğü alanlar şu şekildedir:

  • Yüz bölgesindeki lekeler
  • Sırtta oluşan lekeler
  • Omuz bölgelerindeki lekeler
  • Ellerin üstündeki lekeler

Cilt rengi koyu olan bireylerde cilt tonundan daha koyu tonda olan lekeler yaklaşık ay içerisinde kaybolabilir. Cilt yüzeyinden daha derinlerde oluşan lekelerin solması ve kaybolması uzun zaman alabilir. Derinlerde oluşan renklenmeler genellikle gri ve mavi olarak oluşur. Fakat bir nokta daha koyu kahverengi rengine sahip olarak doğal ten renginden koyu olabilir.

Cilt Lekeleri ve Yüz Lekeleri Nasıl Geçer, Kesin Çözüm Nedir?

Ciltteki koyu lekelerin giderilmesi lazer tedavisi ile mümkün olabilir. Bazı koyu lekeler için lazer tedavisi gerekmeyebilir. Cildinde leke oluşan bazı insanlar lekelerin giderilmesi için kozmetik ilaçlar ya da ürünler de tercih edebilirler.

Dermatolog tarafından lekelerin çıkartılabilmesi ya da görüntüsünün hafifletilebilmesi için çeşitli prosedürler uygulayabilir ya da kremler önerebilir. Uygulanabilecek tedavi prosedürleri kremlerden daha maliyetli olsa da cilt üzerinde hızlı etki gösterebilir. Bunun yanından yan etki oluşma riski daha yüksektir.

Cilt lekelerinin tedavisinde uygulanabilecek en iyi tedavi yöntemi; lekenin boyutu, hangi durumlarda ortaya çıktığı ve kişinin cilt yapısına göre değişiklik gösterebilir. Koyu lekeler için dermatologlar tarafından farklı yöntemler tavsiye edilmektedir. Bunlar şu şekildedir:

1 &#; Lazer Tedavisi

Lazer tedavileri siğiller, akne (sivilce) izleri ve hatta kalıcı dövme silme gibi birçok farklı alanda uygulanmaktadır. Cilt üzerindeki koyu lekelerin tedavisi için yaygın olarak lazer ışığı demeti yoğun olarak cilde uygulanır. Lazer ışınları melanini hedefleyerek cilt lekelerini ve iz oluşumlarını tedavi eder ve karanlık noktaların parçalanarak yok edilmesini sağlar.

Ayrıca leke tedavilerinde uygulanan güncel lazer tekniklerinden bazıları şunlardır:

 

Cilt Lekeleri İçin Tedavi Fiyatları Ne Kadar?

2 &#; Mikrodermabrazyon

Kısa süreli dermatolojik bir tedavi olan mikrodermabrazyon, bazı insanlar tarafından cildi dinlendirici, spa etkisi gösteren bir tedavi olarak görmektedir. Güzelliğine dikkat eden bireylerin çokça tercih ettiği yöntemlerden biridir. Mikrodermabrazyon tedavisi sırasında dermatolog ya da plastik cerrah tarafından ciltteki; renk bozukluklarını, güneş lekelerini ve akne izlerini ciltten sıyırmak için bir alet kullanarak en üstteki cilt tabakasına nazikçe işlem yapar.

Kolajen artışını destekleyen bir tedavi olan mikrodermabrazyon, cildin parlaklık ve aydınlık kazanmasını sağlayan bir yöntemdir. Hastanın herhangi bir ağrı ve acı hissetmemesi sebebi ile sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

3 &#; Kimyasal Peeling

Cilde dakika süreyle kimyasal peeling maddesinin uygulanması sonradan temizlenmesi işlemidir. Kişinin cilt tipine ve sorunlarına göre peeling maddesi uygulanır. Kullanılan asitler TCA (derin katmanlara nüfuz edebilen peeling maddesi) ya da AHA (salisilik asit, glikolik asit, laktik asit, hidroksi asit) içeriğine sahiptir.

Bu uygulamadan sonraki hafta içerisinde cilt kırmızılaşır ve soyulur. Bu süreç içerisinde güneşten kaçınılması önemlidir. Cildin artan bir fotosensitiviteye sahip olması nedeni ile güneş ışınlarından uzak durulması önemlidir. Kimyasal peeling işlemleri kırışıklık tedavileri açısından da oldukça tercih edilen bir uygulamadır.

Kimyasal peeling uygulaması yüzde en çok &#;Karbon Peeling&#; olarak tercih edilmektedir. Karbon bileşenin yüze uygulanması sonrası soyma işlemi uygulanır ve ciltte tazelenme sağlanır.

4 &#; Kriyoterapi

Ciltteki koyu lekeleri sıvı azot içeren bir madde ile dondurma işlemi ve sonrasında bu lekelerin giderilmesi kriyoterapi olarak adlandırılmıştır. Leke oluşan ve zarar gören cilt hücrelerine uygulanarak kendini yeniden yapılandırmasını sağlar. Cilt lekelerinin oluşmasını engeller.

Kriyoterapi lipoliz ile aynı yapıda çalışmaktadır, uygulama olarak benzer süreçleri içeren &#;Soğuk Lipoliz&#; uygulaması da bölgesel zayıflama için cilt altına soğuk uygulanması prosedürünü içerir. Lipoliz uygulaması bölgesel zayıflama amaçlı kullanılan medikal bir cihaz iken kriyoterapi daha çok siğiller gibi leke oluşumlarında tercih edilmektedir.

5 &#; Fraxel Lazer

Lazer işlemlerinin temeli olarak biline Fraxel, ciltteki güneş lekelerinin gidermesinin yanı sıra tamamıyla cildi dönüştürme becerisinde sahiptir. Ciltteki pigmentasyon sorunlarının tedavi eder. Vücudun kolajen üretmesini sağlayarak yaşlılık belirtilerinin oluşum sürecini uzatma becerisine sahiptir. 

Tedaviden sonra ciltte kızarıklık ve şişkinlikler oluşması normaldir. İşlemden sonra cildin sakinleşmesi için birkaç gün istirahat etmek önemlidir. Böylelikle cildiniz sıkı, pürüzsüz ve hafif bronzlaşmış bir görünüme kavuşabilir.

Ayrıca güncel bir metot olan &#;Altın İğne Tedavisi&#; yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

Akne ve Sivilce İzleri İçin Kesin Çözüm Önerileri

Cilt Lekeleri ve Yüz Lekelerinin Giderilmesi İçin Neler Yapılabilir?

Fiziksel olarak güzellik ve cazibeli olabilmek için genellikle; parlak cilt, parlak saçlar, temiz dişler, dolgun dudaklar ve fit bir vücut aranan özellikler arasında yer alır. Cilt lekelerinin kurtulmanın yanı sıra sıkı ve sağlıklı bir cilde sahip olmakta önemlidir. Çeşitli yöntemler ve metotları uygulayarak cildinizde ve sağlığınızdaki olumlu değişimleri fark edebilirsiniz.

Güzelliği ön plana çıkaran faktörlerin başında cildimiz gelmektedir. Parlak, sağlıklı ve lekesiz bir cilde sahip olabilmenin pek çok yolu bulunmaktadır. Temelde sağlığın iyileşmesi cildin de iyileşmesini sağlayacağı için temel bir unsurdur. Sorunlu bir cildin oluşmasında pek çok faktör rol oynayabileceği gibi mükemmel bir teni oluşturan da pek çok yöntem ve unsur bulunur.

Cildi üzerinde etkisi olan etmenler;

  • Yaşam tarzı
  • Yaşanılan çevre
  • Hava kalitesi
  • Sağlık sorunları
  • Yaş
  • Stres
  • Etkin köken vb. gibi faktörlerdir.

Cildiniz; yaşınız, yaşam tarzınız, yaşadığınız yerin hava kalitesi, sağlık sorunlarınız, etnik yapınız vb. gibi pek çok faktörden etkilenir. Herkesin cilt yapısında etkili olan bazı temel faktörler bulunmaktadır. Cildin tipi, yaşınız ve yaşamınız fark etmeksizin cildinizi çeşitli yöntemlerle güzelleştirebilirsiniz. Herkes için uygulanabilecek yöntemler şu şekildedir:

1 &#; Düzenli aralıklarla peeling uygulaması

Cildin lekesiz ve kusursuz bir görünüme sahip olabilmesinin en önemli özelliği ölü derilerin dökülmesidir. Cildimiz düzenli olarak kendini yenileyen ve yeni hücrelerin üretimini sağlarken ölü hücreleri ciltten uzaklaştıran bir yapıya sahiptir. Ölü cilt hücreleri dökülmediği zaman deri üzerinde birikerek cildin cansız, solgun ve donuk görünmesine yol açar.

Ölü derilerin düzenli olarak dökülmesi yalnızca cildin temizlenmesine neden olmaz. Parlak, temiz, canlı ve lekesiz bir görüntü oluşturarak cilde derin bir şekilde yerleşen kirlerin ciltten uzaklaşmasını ve sebumun temizlenmesini sağlar. Düzenli bir şekilde cilt yapısına uygun peeling ürünlerinin uygulanması pürüzsüz ve yumuşak bir cilde kavuşmanız için önemlidir.

Ayrıca ilgili olarak &#;H Gençlik Aşısı Nedir?&#; yazımıza da göz atmayı unutmayın!

2 &#; Sağlıklı bir diyet uygulayın

Tükettiğimiz herhangi bir besin vücuda girmesinden sonra kısa süre içinde ciltte ve yüzünüzde etkisini gösterebilir. Cildinizin sağlığını belirleyen faktörlerin başında beslenme düzeniniz gelmektedir. Tükettiğiniz her gıda cildinizde belirgin bir şekilde görülmektedir. Cildinizin canlı bir görünüme sahip olabilmesi için organik ve canlı gıda tüketmeye özen göstermelisiniz.

Cildinizin pürüzsüz ve lekesiz bir görünüme sahip olabilmesi için psikolojik açıdan mutluluk verecek sağlıklı meyve ve sebzeler tüketmelisiniz. Bunun yanında; kepekli tahıllar, süt ve fındık gibi yiyecekler tüketmelisiniz. Yediklerimizin vücutta maksimum fayda oluşturabilmesi için doğru bir şekilde tüketmeniz de önemlidir. Sık yemek, küçük parçalara bölerek besinleri tüketmek ve yavaş yemek olarak sıralanabilir.

3 &#; Egzersiz ve spor aktiviteleri 

Düzenli olarak egzersiz yapılması kan dolaşımını artırdığı için cilde oldukça faydalıdır. Sağlıklı bir cilde sahi olabilmenin yollarından biri de kan dolaşımının iyi olmasıdır. Herhangi bir formdaki yapılan fiziksel egzersizler kan dolaşımının artmasını sağlarken, yağ hücrelerinin azalmasını ve kas oranının artmasını sağlar. Ciltteki toksinleri temizleyerek sıkılaşmasını sağlar. Ölü derilerin ciltten atılmasında rol oynar.

4 &#; Dermatolog muayenesi ve medikal estetik tedavileri

Cildinizde aşırı derecede yıpranma ya da lekelenme varsa yapmanız gereken ilk şey bir dermatoloğa muayene olmaktır.  Benler, egzama, sedef hastalığı, siğil oluşumu, kistik akne gibi ciddi cilt sorunları için yapmanız gereken ilk şey dermatoloğa görünmektir.

Hekim tarafından reçeteli ilaçlar önerilebilir ya da tedavi yöntemlerini fikrinize sunabilir. Bunun için bir sağlık kuruluşuna ve alanında uzman hekimlere başvurmanız cildinizin sağlığı açısından önemlidir.

Düzenli olarak yaptırabileceğiniz anti-aging cilt tedavileri ve takviyelerinden birkaçı şunlardır:

5 &#; Cilt yapınıza uygun cilt bakımı uygulamaları

Günlük olarak cilt tipinize uygun ürünlerle bakımınızı yapmak oldukça önemlidir. Ara sıra güzellik salonlarında yapılan cilt temizliği günlük olarak yapılan bakım kadar etkili değildir. Yapılan işlemler cildinize kısa süreli bir parlaklık ve canlılık kazandırırken, cilt yapınıza uygun ürünlerle günlük cilt bakımının yapılması kalıcı ve daha sağlıklı bir parlaklık kazandırır.

Dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de cildinize kullandığınız ürünlerin doğru seçilmiş olmasıdır. Bunun için bir dermatoloğa başvurarak tavsiye edilen ürünleri kullanabilirsiniz. Sağlık kuruluşlarında çalışan uçman cilt hekimlerine başvurabilirsiniz. 

Cilt bakım ürünleri alırken cilt tipinize ve yapınıza uygun ürünler tercih etmeniz cildinizin iyi bir görüntüye sahip olabilmesi için önemlidir. Örnek olarak yağlı cilde sahip bireylerin uyguladığı ürünler ile kuru cilde sahip bireylerin uyguladıkları ürünler birbirinden farklıdır. 

 

Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Yüz ve Cilt Lekeleri Neden Olur?

Cilt üzerinde doğuştan meydana gelen ya da sonradan oluşan cilt lekeleri farklı türlere sahiptir. Bu lekelerin oluşmasının farklı sebepleri bulunmaktadır. Bunlara detaylı olarak aşağıda yer verilmiştir.

Akne (Sivilce)

Sivilceler yani akne oluşumları genellikle ciltteki fazla yağ üretimine bağlı olarak oluşmaktadır. Görüldüğü zaman dilimi genellikle ergenliktir. Yağ üretim haricinde; stres, depresyon, aşırı terleme, makyaj ve hormonal değişikliklere bağlı ortaya çıkmaktadır.

Akneler; beyaz nokta, siyah nokta ya da sivilce olarak da görülebilir. Aknelerin sıkılması içerisindeki iltihabın yayılmasına neden olurken, doğru bir şekilde tedavi edilmezse cilt üzerinde kalıcı lekeler oluşturabilir. 

İlgili olarak &#;Cilt Gözenekleri Nasıl Sıkılaşır?&#; yazımıza da göz atabilirsiniz.

Melazma

Ciltte güneş gören bölgelerde görülen kahverengi ya da siyah lekeler malezma olarak adlandırılmaktadır. Genellikle dudak üstü, alın, burun ve yanaklarda sıklıkla görülmektedir. Doğum kontrol hapları, genetik faktörler, kozmetik ürünler ve gebelik gibi durumlar da güneş ışınları gibi leke oluşumunda etkili olabilir.

Küçük cilt lekeleri olarak bilinen malezma, genellikle hormonal durumlara bağlı olarak görülür. Özellikle hamilelik döneminde hormonların artışıyla çok sık görülmektedir. Yüz bölgesinde kahverengi lekeler olarak beliren malezma cilt hastalığı, % oranında kadınlarda ve hamilelik dönemlerinde oluşur.

Vitiligo

Ciltte süt beyaz renginde oluşan bu lekeler, melanosit hücrelerinin ölmesi ya da yeteri kadar üretiminin yapılmamasına bağlı olarak oluşur. Genellikle; bacak, yüz, kol ve genital bölgede görülür. Vitiligo hastalığına genetik faktörlerin sebep olduğu düşünülse de kesin olarak bir bulgu elde edilmemiştir.

Güneş Hasarı

Güneş ışığına maruz kalan bireylerin ciltlerinde lekeler oluşabilir. Cilt güneş ışığına tepki olarak bronzlaşma tepkisi geliştirir. Oluşan lekeler karaciğer lekesi ya da güneş mercimekleri olarak adlandırılmaktadır. Vücutta kol, el ve yüz bölgesi güneşe en çok maruz kalan alanlar olduğu için lekeler en çok buralarda oluşur. Yaz aylarında güneş lekeleri daha koyu bir ton olabilir.

Ayrıca ilgili olarak &#;Güneşlenmenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?&#; yazımıza da göz atabilirsiniz.

Çiller

Genellikle açık ten rengine sahip bireylerde görülen çiller, ciltte belirli bölgelerde yoğunlaşan melanosit hücreleri ile ortaya çıkmaktadır. Kahverengi ya da sarı renkte görülen çiller çocukluk zamanlarında ortaya çıkabileceği gibi yetişkinlik döneminde de gelişebilir. Vücutta yüz bölgesi başta olmak üzere, el ve sırtta görülür.

Bununla ilgili olarak &#;Lazerle Çil Tedavisi&#; yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Doğum Lekeleri

Kişinin doğum anından itibaren görüşen cilt rengindeki bozukluklara doğum lekesi adı verilmektedir. Pigmentasyon ve damarlara bağlı olarak iki farklı şekilde oluşur. Sağlık açısından zararsız lekelerdir. Doğumdan önce oluşabileceği gibi doğumdan sonra da meydana gelebilir. Siyah, kahverengi ve gri renklerde ortaya çıkabilir.

Deri Döküntüleri

Gül hastalığı, sedef ve egzama gibi cilt hastalıkları deride dökülmelere yol açabilen lekeler oluşturabilir. Hastalığa bağlı olan bu durum çeşitli yöntemlerde tedavi edilebilir.

Cilt Kanseri

Kanserli hücreler ciltte lekelere sebep olabilir; skuamöz, melanom ve bazal hücreli türlerinde farklı lezyonlar ve lekeler oluşabilmektedir. Kanserli hücreler kesin çözüm yöntemi olan cerrahi kanser işlemi uygulanarak tedavi edilebilir, bazı durumlarda ise lekeler ciltte kalıcı hale gelebilmektedir. Doktorunuza danışarak bu süreçte daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

İlaç Yan Etkileri

Ciltte pigmentasyonun artmasına ve koyu lekelerin oluşmasına bazı ilaçlar yol açabilir. En yaygın olan ilaçlar ise; NSAID’ler yani anti-enflamatuar ilaçlar (steroidal olmayan), psikotropik ilaçlar ve tetrasiklinlerdir.

Yara İzleri

Cildin çeşitli edenlere bağlı olarak zarar görmesinden dolayı koyu lekeler meydana gelebilir. Yanma ya da böcek ısırması gibi durumlardan sonra cilt dokusu iyileşse de leke kalabilir. Oluşum şekline ve kişiden kişiye göre kısa ya da uzun zaman içerisinde kaybolabilir. İlgili olarak &#;Yara İzi Tedavisi&#; yazımızı inceleyebilirsiniz.

Tahriş

Farklı kozmetik ürünler, kimyasal maddeler, saç ve cilt bakım ürünleri koyu lekelerin ve ciltte tahrişin oluşmasına yol açabilir. Özellikle medikal amaçlı kullanılabilen peeling ve bakım ürünlerinde doktor tavsiyelerine dikkat edilmesi en sağlıklısı olacaktır.

Diyabet

Cildin bazı bölgelerinde koyulaşma görülmesinin nedenlerinden biri de diyabet olabilir. Diyabetin neden olduğu diğer cilt hastalıkları ise; kadifemsi ve karanlık bir cilt, incinme ya da hasar lekeleri, akantozis nigrikanslarının neden olduğu diyaber dermopatisi örnek olarak gösterilebilir.

Umur OzayT+

Related Posts

Sivilce İzlerine Ne İyi Gelir?

Sivilce, ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde 85’inde görülmekle birlikte 30’lu 40’lı ve daha ileri yaşlarda da görülebilen bir deri hastalığıdır. Tipik bir sivilce, kırmızı renkte ucu sarı iltihaplı veya iltihapsız küçük kabarcıklar, açık komedon denen siyah noktalar ve kapalı komedon denen beyaz küçük kabartılar ve bazen daha iri kist benzeri yapılar şeklindedir.


Sivilce Neden Çıkar?

Normalde her iki cinsiyette de bulunan erkeklik hormonlarının da etkisiyle, derideki gözenek diye bilinen ince kıl ünitesi ağızcıklarının, sebum diye bilinen doğal deriye ait yağ ve ölü deri parçacıkları ile tıkanması ve üzerine bakterilierin eklenmesi sonucu iltihaplanması ile sivilce oluşur. Hormonların etkisiyle yağ üretimi artarken, önce siyah ve beyaz noktalar meydana gelir, peşinden deride normalde de bulunan bir bakterinin üremesi için uygun ortam sağlanır. Zamanla tıkanıp şişen kıl ünitesinin parçalanması ile iltihaplı ve iltihapsız kabarcıklar ve kistler oluşur. Ancak bilinmelidir ki sivilce mikrobik bir hastalık değildir ve bulaşmaz. Ergenlik dönemi, kadınlarda adet dönemi, her iki cinsiyet için stres zamanları, bazı hormonların artması sivilcenin daha yoğun olarak gözlenebileceği zamanlardır.

Sivilce Genetik miras mı?

Ailesinde bu sorunu yaşamamış kişilerde de sivilce gözlenebilir. Fakat ailesinde özellikle iz bırakıcı şekilde, şiddetli sivilce rahatsızlığı yaşamış olanlarda, daha erken yaşta başlama ve uzun sürme özelliği vardır. Bu sebeple özellikle bu kişilerin erken tedaviye alınması önemlidir.

Sivilce İzleri Geçici mi?

Sivilce en sık yüzde oluşur. Bu bölge dışında, boyun, omuzlar, göğüs v-bölgesi, sırt ve hatta saçlı deri içi ve nadiren kol üst kısımlarında da ortaya çıkabilir. Sivilce; ciddi bir sağlık sorunu oluşturmamakla beraber, iz bırakabilme potansiyeli olduğu ve kişinin sosyal açıdan kendine güvenini belirgin ölçüde azaltabileceği için erken tanısı ve tedavisi önemlidir. Sivilcenin bazen başka hastalıkları taklit edebileceği bilinmelidir. Tanının dermatologlar tarafından koyulup, tedavinin onun kontrolünde yapılması gerekir.

Sivilce Tedavisi İçin&#x;

Akne tedavi edilebilen bir durumdur; ancak her sivilce aynı şekilde tedavi edilmez. Bu nedenle sivilce tedavisinin dermatolog tarafından planlanması ve izlenmesi en uygun olandır. Tedavi şekli ve süresi, kişinin genel sağlık durumu göz önüne alınarak, sivilcenin şiddetine, yaygınlığına, kişinin yaşına göre belirlenir. Sivilcenin tedavisi 1–2 hafta gibi kısa bir sürede bitmez; uzun süreli olacağı baştan kabul edilmelidir. Düzensiz olarak uygulanan sivilce tedavilerinin (özellikle ağızdan alınan ilaçların) hiçbir anlamı yoktur.

Sivilceli Ciltler İçin Bakım Önerileri

Cildinizi Günde İki Kere Temizleyin
Eğer sivilceye yatkın bir cilt yapınız varsa günde iki kere cildinizi temizlemeniz gerekiyor. Cildi yağlı kişilerin cilt bakımı yaparken salisilik asit içeren yağsız kremler kullanmaları önerilir. Yüz temizliğinde kullandığınız sünger ya da fırçaların cildi aşındırmaması da önemli bir detay.

Tonik Kullanın
Tonik kullanarak hem ciltteki kiri ve fazla yağdan kurtulabilirsiniz. Tonik cildinizin PH dengesini korumaya da katkıda bulunur. Eğer cildiniz yağlı değilse gereksiz bir kuruluğa neden olmamak için tonik kullanmaktan kaçınmalısınız.

Cildinizi Güneşten Koruyun
Sağlıklı bir cilde sahip olmanın en önemli kuralı güneşten sakınmaktır. Güneşin UVA ve UVB ışınları cildinize zarar vererek onu yıpratır ve yaşlandırır. Bunu engellemek için yaz aylarında cildinizi örtecek uzun kollu ve ince giysiler tercih edin. Güneşin yıpratıcı etkilerine karşı güneş kremini sadece sahillerde değil dışarıda olduğunuz her zaman kullanın.

Sivilce İzleri ve Kozmetik Ürünler
Salisilik asit, benzoil peroksit ve kükürt gibi aktif maddeler içeren ürünler sivilcelerin cildinizdeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

Cildinizi Nemli Tutun
Nemli bir cilt sağlıklı cildin önemli adımlarından biridir. Cildinizi nemli tutmazsanız cildiniz kuru ve enfeksiyonlara karşı savunmasız kalır.

Sivilce Tedavisi İçin Doğum Kontrol Hapı Kullanılır mı?

Sivilce tedavisinde, sürülerek ya da ağız yoluyla alınan tetrasiklin grubu veya eritromisin türevi antibiyotikler, doğum kontrol hapı gibi hormonal ilaçlar ve yine sürülerek ya da ağız yoluyla alınan A vitamini türevi ilaçlar kullanılmaktadır. Sivilcenin türüne göre; bu tedavilerin yanında, doktor tarafından uygun görülürse, belli zamanlarda siyah nokta çıkartma, kimyasal soyma işlemleri, kistlerin boşaltılması ve içlerine kortizon enjeksiyonu, izler üzerine lazer tedavileri gibi yöntemler tamamlayıcı tedavi seçenekleri olarak uygulanabilir.

Sivilce Tedavisinde Yüksek Doz A Vitamini Kullanımı

Yüzeyel kullanılan salisilik asit, retinoik asit, azelaik asit, sülfürlü karışımlar, antibiyotikli kremler ve ağızdan alınan antibiyotiklere dirençli kistik iz bırakan sivilceleri olan seçilmiş hastalarda, hasta onayıyla yüksek doz A vitamini uygulaması en son seçenektir. Kan tahlilleri kontrolü ile belli dozda, dermatolog kontrolü ile verilir .

Sivilce İzlerine Ne İyi Gelir?


Peki vücuttaki sivilce izleri nasıl geçer? Sivilce izlerine çözüm olarak sunulan uygulamalar şöyle sıralanabilir…

  • Yüzeysel/orta/derin peeling (kimyasal soyma),
  • Dermaroller,
  • Mikro iğneleme,
  • Mezoterapi,
  • PRP,
  • Fraksiyonel lazer,
  • Dolgu uygulamaları,
  • Cerrahi/ablatif lazerler.

Sivilce İzleri ve Lazerle Leke Tedavisi

Sivilce izlerinin giderilmesinde kullanılan lazer yönteminde temel amaç izlerin görünümünü en aza indirmektir. Lazer tedavisi sırasında lazer ışınları iz olan bölgenin üst katmanlarına yönlendirilerek buradaki doku kontrollü tahriş edilir. Bu sayede iz olan bölgede zarar gören hücreler yenilenmeye başlar ve kollajen uyarımı ile birlikde izler de iyice silikleşir. Lazer tedavisi; hali hazırda geçmemiş sivilceleri olanlar, esmer tenliler  için uygun bir yöntem değildir. Tedavinin size uygun olup olmadığına yapacağı incelemenin ardından doktorunuz karar verir.
Tedavi sırasında cilde uygulanan lazer izli bölgenin üst tabakasında gözle görülmeyecek büyüklükde delikler açar ve üst tabakada kontrollü hasar meydana getirir. Üst tabaka kalktığı için soyulan yer kendini yenileyerek alttan yeni uyarılmış cilt ortaya çıkar. Lazer ışınları üst tabakayı kazırken ortaya çıkan ısı ve ışık sağlıklı cilt hücrelerini tetikleyerek büyümelerini sağlar. Bu iki etkinin bir araya gelmesi ile izler belirsizleşir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  
Akneler Nasıl Geçer?

Akne yani sivilceler için uygulanan cilt bakım uygulamaları ya da temizlik işlemleri sivilceleri tamamen gideremediği gibi bazen yayılımını da arttırabilmektedir, bu açıdan kesin çözüm olarak medikal estetik uygulamaları tercih edilmelidir. Belirli seanslarla yapılan lazer teknolojisi veya dermabrazyon gibi ameliyatsız cilt uygulamalarıyla aknelerden kesin ve kalıcı olarak kurtulabilirsiniz.

Medikal estetik uygulamaların yanı sıra kişisel cilt bakım rutinleri de akne oluşumlarına engel olup yayılımını durdurabilecektir. Cilt tipinize uygun cilt bakım ürünleri ve düzenli cilt temizliği uygulamaları cilt sağlığınızı koruyup sivilce oluşumlarını azaltacaktır.

Cilt bakımı yapmadan sivilce zamanla kendi kendine geçer mi?

Sivilce oluşumları cilt yapısı, sivilcenin oluşumu, cildin kolajen üretimi gibi durumlara bağlı olarak herkes için farklı bir iyileşme durumu sergileyebilir. Bazı sivilceler herhangi bir cilt bakımı uygulanmadan zamanla kendiliğinden azalıp geçmektedir, ancak bazı sivilceler ise cilt bakım uygulamaları ve uzman müdahalesi gerektirebilecektir.

Akne Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Akne tedavisinde pek çok tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Uygulanan tedavi yöntemi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Hafif düzeydeki oluşumlarda oral ilaçlar, kremler ve cilt yıkama işlemleri uygulanmaktadır. Orta düzey-ağır düzeyde ve hormona bağlı olarak gelişen oluşumda ise antibiyotik, doğum kontrol ilaçları ve vitamin türleri doktor gözetiminde uygulanmaktadır. 

Tedavi sürecinde aknelerin oluşması ve iz kalması kişinin hem estetik açıdan yetersiz hissetmesine hem de kozmetik problemlere neden olmaktadır. Sivilce izlerinin giderilmesi için uygulanan diğer yöntemler; kimyasal peeling, lazer, mikrodermabrazyon ve cilt altına iğne yapılması işlemi kullanılmaktadır. Günümüzde uygulanan akne tedavisi için 4 farklı yol izlenir.

1 &#; Destekleyici Tedaviler

Cilt için destekleyici tedaviler; cilt temizliğinin yapılması ve arındırılması için kullanılan ürünleri kapsamaktadır. Bunun yanı sıra beslenme alışkanlıkları dahi cilt üzerine etkisi çok büyük olduğundan diyet uygulamaları da destekleyici tedavilere dahil edilebilecektir.

2 &#; Topikal Tedaviler

Topikal tedavide uygulanan işlemler genellikle hafif düzeydeki akne lezyonları için tercih edilir. Cilt üzerinde etki sağlayabilmesi için düzenli olarak kullanılması gerekir. Yan etki oluşabilir. Bunlar; kepeklenme, kaşıntı ve kızarıklık gibidir. Ortalama hafta etkiye sahiptir 

3 &#; Sistemik Tedaviler

Sistemik tedavide oral antibiyotikler ve izotretinoin tedavisi olmak üzere iki uygulama yapılır.

4 &#; Kombine Tedavi Uygulaması

Bahsedilen işlemlerin birbirleri ile çeşitli şekillerde kombine edilerek uygulanmasıdır. Kişiden kişiye değişiklik gösteren bir tedavi programı uygulanır. Hekim uygun görmesi durumunda tedavileri birleştirebilir.

Uygulanan Diğer Yöntemler

Kimyasal peeling uygulamaları ya da kremler uygulanabilir. Günümüzde kullanılan uygulamalardan biri de lazer tedavisidir. Güneş ışınlarının akne üzerinde etkili olması nedeniyle kullanımı tercih edilmektedir. Bu bağlamda; radyofrekans, lazer ve fototerapi gibi işlemler uygulanabilir.

Akne (Sivilce) İçin Kesin Çözüm Önerileri

Akne Belirtileri Nelerdir?

Akne ya da sivilce birçok farklı şekilde belirti gösterebilir. Bunlar şu şekildedir:

Akne oluşması genellikle hassasiyete, kızarıklığa ve hassasiyet oluşumuna neden olur. Bu semptomların ilerlemesi durumunda cilt üzerinde yara izleri ve koyu lekeler meydana gelmektedir. Erken teşhis edilerek tedaviye başlanması yara izi oluşumuna engel olabilir.

Akne tanısı nasıl konulur?

Akne belirtilerinin şiddetli semptomlar göstermesi durumunda bazı hastalıklar ile birleşebilir, hekim tarafından tanısı konur. Bunun estetik açıdan bir sorun olarak değerlendirilmemesi önemlidir. 

Akne psikolojik mi?

Cilt altında fazla sebum üretimine bağlı olarak oluşan akneler stres gibi faktörlerle vücutta daha fazla oluşabilmektedir. Sebum cilt altında bulunan yağlı bir salgıdır ve stres gibi psikolojik etmenlerle vücut ve yüzde sivilce oluşumlarına sebep olur. Bu sebeple stresten kaçınmak genel sağlık için önemli olduğu kadar cilt sağlığı için de çok önemlidir.

Tedavi aşamasında süreç nasıldır?

Akne tedavisinin planlanması kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Herkese aynı prosedür uygulanmamaktadır. Hastanın ihtiyacına göre bir tedavi uygulanabileceği gibi birkaç tedavi kombine olarak da uygulanabilir. Bunun için planlanan süreç aydır. Akne lezyonlarına bu süreçte etki oluşturulur. Semptomlar tekrarlayabilen yapıdadır. Bu nedenle doktorun tedavi planına uyumlanmalıdır. 

Akne Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Aknenin tedavi edilmesinin nedeni; kişiye stres oluşturması, iz kalabilmesi ve kronik bir durum olmasıdır. Akneye ek olarak bazı hastalıkların da bulunması, sağlıksız pek çok tedavinin denenerek başarısız olunması, kullanılan ilaçların etki etmesi gibi durumlar nedeniyle tedavi edilmesi oldukça önemlidir.  Bu nedenle gecikmeden uzman bir dermatoloğa muayene olunmalıdır. 

Akne hastalığı tedavi edilebilen ve geçici bir durumdur. Tedaviyi tercih etmeyen ve muayene olmak için başvurmayanlar genellikle iyileşebileceğine olan inancını yitiren ya da kendiliğinden geçeceğini düşünen bireylerdir. Özellikle ergenlik döneminde olan bireylerin bu hastalığın geçici olduğunu bilmesi ve muayene olması önemlidir. 

Tedavi için önemli olan; iyileşebileceğini kabullenmek, tedavi programına tam uyum sağlamak, sabırlı olmak ve hekimin tavsiyelerine uyum sağlamaktır. Hastanın programa ve hekime uyumlu davranarak gerekenleri yapması ile tedavi tamamlanmaktadır. Tedavi edilmesinin nedenleri kısaca; yeni akne oluşmasının önüne geçilmesi, leke ve izlerin giderilmesi, mevcutta olan sivilcelerin tedavi edilmesidir.

Sivilcesi Olanlar Nasıl Cilt Bakımı Yapmalıdır?

Cildi akne oluşumuna meyilli olan ya da aktif akne lezyonları bulunan bireylerin dikkat etmesi gereken hususlar şu şekildedir:

Umur OzayT+

Related Posts

Sivilce İzleri Nasıl Geçer? Sivilce Lekeleri İçin Kesin Çözüm Önerileri…

Haberler

Yaşam

Güzellik

Sivilce İzleri Nasıl Geçer? Sivilce Lekeleri İçin Kesin Çözüm Önerileri…

Hem cilt görünümünü hem de insan yaşamını psikolojik açıdan olumsuz etkileyen sivilceler en çok ergenlik döneminde görülür. Yanlış tedavi sonucu iz veya leke kalabilir. Cildin genel görünümünü bozan sivilce lekeleri genellikle iltihaplı bir lezyonun ürünüdür. Sivilce lekelerini gidermede cerrahi müdahaleler hem ağrılı hem de pahalı bir çözüm olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden evdeki malzemelerle kolay hazırlanan bitkisel yöntemlere ilgi fazladır.  Peki, sivilce izleri nasıl geçer? İşte sivilce lekeleri için kesin çözüm önerileri…

Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

Sivilce İzleri İçin Maske Tarifleri

Sivilce İzleri İçin Maske Tarifleri

Sivilce İzlerine Ne İyi Gelir?

Sivilce İzlerine Ne İyi Gelir?

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası