yollarıma engel engel olurmu bilmem / Kokpit Ekibi | Türk Hava Yolları ®

Yollarıma Engel Engel Olurmu Bilmem

yollarıma engel engel olurmu bilmem

Adli sicil kaydı sildirme son yıllarda vatandaşlarımızın en çok ihtiyaç duyduğu hizmetlerimiz arasında yer almakta olup, adli sicil kaydı nasıl silinir, sabıka kaydı nasıl silinir, adli sicil kaydı ne zaman silinir, sabıka kaydı sildirme ne kadar sürer gibi sorular çok sayıda bizlere yöneltilmektedir.

sayılı Avukatlık Kanunu gereğince avukatların ücretsiz iş görme yasağı bulunmaktadır. İş yoğunluğumuz ve ücretsiz iş görme yasağından dolayı telefon üzerinden ücretsiz avukatlık ve danışmanlık hizmeti sağlayamadığımızı değerli müvekkillerimize hatırlatmak isteriz.

Tahancı Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimizi ve kamuoyunu bilgilendirmek adına hukuki yazılar yayınlamaya gayret ediyoruz. Bu yazımızda vatandaşlarımızın sıklıkla sordukları ve araştırdıkları bir konu olan Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir? konusu üzerinde durduk.

Adli Sicil (Sabıka Kaydı) Nedir?

Halk arasında sabıka kaydı olarak da bilinen adli sicil kaydı, kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerinin, mahkumiyet bilgilerinin bulunduğu Adalet Bakanlığına bağlı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü&#;nce tutulan kayıttır. Kişilerin gerek Türk mahkemeleri, gerekse yabancı ülke mahkemeleri nezdinde almış oldukları ve Türk Hukukuna göre tanınan tüm mahkumiyet kararları adli sicil kaydına kaydedilir.

Vatandaşlar adli sicil kayıtlarına funduszeue.info  üzerinden e-devlet aracılığıyla ulaşabilecekleri gibi, bulundukları yer adliyelerinde bulunan adli sicil müdürlükleri vasıtasıyla ulaşabilirler. Adli sicil kaydını alabilmek için kişilerin ilgili yerlere bizzat başvurması gerekmektedir. Vekaleten yapılacak başvurularda ise vekaletnamede bu hususta açıkça yetki bulunması gerekmektedir.

Adli sicile kaydedilecek bilgiler sayılı Adli Sicil Kanun 4. maddede sayılmıştır. Buna göre:

a) Hapis cezaları ile ilgili olarak;

  1. Hapis cezasına mahkûmiyet kararı,
  2. Koşullu salıverilme kararı,
  3. Koşullu salıverilmede denetim süresinin uzatılmasına ilişkin karar,
  4. Koşullu salıverilme kararının geri alınmasına dair karar,
  5. Hapis cezasının infazının tamamlandığı hususu,

b) Hapis cezasının ertelenmesi halinde;

  1. Denetim süresi,
  2. Denetim süresinin yükümlülüklere uygun veya iyi halli olarak geçirilmesi dolayısıyla cezanın infaz edilmiş sayıldığı hususu,
  3. Ertelenen hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesine ilişkin karar,

c) Adlî para cezası ile ilgili olarak;

  1. Adlî para cezasına ilişkin mahkûmiyet hükmü,
  2. Adlî para cezasının ödenmek suretiyle infaz edildiği hususu,
  3. Adlî para cezasının tazyik hapsi suretiyle kısmen veya tamamen infaz edildiği hususu,
  4. Adlî para cezasının tazyik hapsinden sonra kalan kısmının ödenmek suretiyle infaz edildiği hususu,

d) Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırıma mahkûmiyet halinde;

  1. Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırım olarak, adlî para cezasına mahkûmiyet veya güvenlik tedbiri uygulanması hükmü,
  2. (Değişik: 26/2//7 md.) Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırım olarak hükmedilen güvenlik tedbirinin gereklerinin yerine getirilmemesi dolayısıyla hapis cezasının infazına ilişkin karar,
  3. Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırım olarak hükmedilen güvenlik tedbirinin değiştirilmesine ilişkin karar,

e) Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma ile ilgili olarak;

  1. Kasten işlenen bir suç nedeniyle hapis cezasına mahkûmiyetin kanunî sonucu olarak yoksun kalınan haklara cezanın ertelenmesi dolayısıyla getirilen istisnaya ilişkin karar,
  2. Mahkûmiyet hükmüyle bağlantılı olarak verilen, belli bir hak ve yetkinin kullanılmasının veya belli bir meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına ilişkin karar,

Adli sicile kaydedilmeyecek bilgiler yine aynı kanunun 5. Maddesinde sayılmıştır. Buna göre:
a) Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri,
b) Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar,
c) İdarî para cezasına ilişkin kararlar,

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı tüm şartların yerine getirilmesinden sonra adli sicil kaydına işlenmez. Kararın açıklanması ile şartların yerine getirilmesi  arasında geçecek süre zarfında ayrı bir kütüğe kaydedilir.

Uzlaştırmaya tabii suçlar, uzlaşmanın sağlanması üzerine yine adli sicil kaydına işlenmez.

Adli Sicil Sabika Kaydi Nedir Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat

Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir ?

Adli sicil kaydı, cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması, ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık, ceza zamanaşımının dolması, genel af ilan edilmesi veya ilgili kişinin ölmesi halinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, adli sicil arşiv kaydına alınır. Adli sicil kaydının silinmesi ise çeşitli sürelere ve şartlara bağlıdır.

Sabıka Kaydı Nasıl Silinir ?

Yukarıdaki şartları yerine getirdiğinizi düşünüyorsanız adli sicilinizin silinmesi için yasal süreci başlatabilirsiniz. Her ne kadar internet üzerinde bir dilekçe vererek bu adli sicil kaydının hemen silineceği gibi anlatımlar mevcut olsa da süreç aslında böyle değildir. İnfaz süresi tamamlandıktan sonra adli sicil kaydı silinebilir durumuna gelmektedir.

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü uygulamada infaz süresinin tamamlanması ile kişilerden bir takım bilgi ve belgeler istemektedir. Başka bir ifade ile benim infazım tamamlandı kaydım da hemen temizlenecek anlamı çıkartılmaması gerekmektedir. İnfazınız tamamlandı ise adli sicil kaydınızın temizlenip temizlenmeyeceği için bir avukat meslektaşımızdan hukuki danışmanlık hizmeti alınız.

Sabıka kaydı kişilerin adli geçmişlerinin yer aldığı kayıttır. Bu kayda aynı zamanda adli sicil kaydı denilmektedir. Sabıka kaydında kişilerin kesinleşmiş mahkumiyetleri ve hükmedilen para cezaları yazılır. Kesinleşme şerhi tüm yargı yollarının tükendiği veya süresinde bir üst mahkemeye itiraz edilmemiş hükümler için kullanılır.

Sabıka kaydı; adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydı olmak üzere iki aşamadan oluşur. Adli sicil kaydının silinmesi için hükmün infazının tamamlanması gerekir. Yani hapis cezası varsa tamamlanması, para cezası varsa ödenmiş olması ertelenmiş hapis cezası varsa erteleme süresinin dolmuş olması gerekir.

Cezalar yerine getirildikten sonra adli sicil kaydının, adli sicil arşiv kaydına otomatik olarak alınması gerekir. Ancak bu işlem pratik hayatta iş yoğunluğu ve sicil kaydı ile ulusal yargı ağı projesinin birbiriyle entegre olmaması sebebiyle bu şekilde gerçekleşmemektedir. Bu sebeple sabıka kaydının ilk aşaması olan adli sicil kaydının silinmesi için Ankara’da bulunan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmak gerekir.

Bu başvuru şahsen yapılabileceği gibi avukat ile de yapılabilir. Başvuruda sırasında hapis ve para cezasının yerine getirildiğine dair evrakların bulundurulması gerekmektedir. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü gerekli incelemeyi yaptıktan sonra sabıka kaydını adli sicil arşiv kaydına alır. İş başvuruları sırasında özel şirketler genellikle sadece adli sicil kaydına bakmaktadır.

Sabıka kaydının ikinci aşaması olan adli sicil arşiv kaydının silinmesi için Adli Sicil Yönetmeliğinde belirtilen sürelerin geçmiş olması gerekir. Suç tipine ve cezanın çeşidine göre 5 yıllık, 15 yıllık ve 30 yıllık süreler bulunmaktadır.

Sabika Kaydi Nasil Silinir Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat

Adli Sicil Arşiv Kaydı Nedir

Adli sicil arşiv kaydı, infazı tamamlanmış, yerine getirilmiş cezalara ait adli sicil bilgilerinin kayıtlı tutulduğu kayıttır. İnfazın tamamlanması; hapis cezası varsa tüm sürenin tamamlanması veyahut erteleme varsa erteleme süresinin dolması, para cezası varsa ödenmiş olması demektir.

Bu şartları tamamlayan sabıka kaydı artık adli sicil arşiv kaydına dönüşmüştür. Adli sicil arşiv kaydı kişilerin tüm zamanlara ait infazı tamamlanmış cezalarını gösterir. Adli sicil arşiv kaydı kişilere ait özel bilgiler içerir. Daha çok kamu kurum ve kuruluşları tarafından dikkate alınır.

Örneğin ehliyet alımı, silah ruhsatı alım, siyasi parti adaylığı ve kamu kurumuna iş başvurusu sırasında veya kamu görevi niteliğinde iş gören özel sektör iş başvuruları sırasında adli sicil arşiv kaydına bakılmaktadır. Adli sicil arşiv kaydı, kişiye özel bilgiler içerdiğinden Adli Sicil Kanununu madde 10’da sayılan; kişinin kendisi, özel yetki ile yetkilendirilmiş vekili, soruşturma veya kovuşturma kapsamında hakim -savcı, yetkili seçim kurulları ve gerekli görülmesi halinde kamu kurum ve kuruluşları dışında verilmez.

Genellikle kamu kurum ve kuruluşlarını başvurularda adli sicil arşiv kaydına ilişkin sorunlar yaşamakta ve çözüm için bizlere başvurmaktadır. Adli sicil arşiv kaydında ilgili suçun tarihi, hangi mahkeme tarafından cezanın verildiği, cezaya uygulanan kanun maddeleri, cezanın kesinleşme tarihi, infaza ilişkin yapılan indirimler veya ağırlaştırıcı hükümler yer almaktadır.

Adli Sicil Arşiv Kaydı Nasıl Silinir?

Adli Sicil Arşiv Kaydı&#;nda bulunan kayıtların silinmesi, Adli Sicil Kaydı&#;nın silinmesi sürecine göre oldukça teknik ve ne yazık ki zorlu bir süreç içermektedir. Adli sicil kaydından silinme koşulları oluşan suç ve cezalar resen ya da kişinin başvurusu üzerine yukarıda izah ettiğimiz üzere arşiv kaydına alınmaktadır. Adli sicil arşiv kaydı, silah ruhsatı, vize, kamu kurum ve kuruluşlarına iş başvurusu gibi bir çok yasal süreçte kişilerin karşısına çıkmaktadır. Bu durumlarda da bu kaydın derhal silinmesi oldukça önemli bir hal ortaya çıkarmaktadır.

Kişinin karışmış olduğu suç ile almış olduğu cezaya göre arşiv kaydının silinmesinde ve 30 yıllık süreler karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca yalnızca Adli Sicil Kanunu değil Sigortacılık Kanunu, Türk Ticaret Kanunu gibi özel nitelikteki kanunlarda da bu sürelerin niteliği değişiklik gösterebilmektedir.

Bu çerçevede suçun, cezanın ve nihayetinde arşivden silinme şartlarının oluşup oluşmadığının bir avukat tarafından tespit edilmesi oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra Genel Müdürlük kişilerden başvuru dilekçesi ile birlikte başkaca bilgi ve belgeler de istemektedir. Hal böyle iken bir avukattan yardım almak çok önemlidir.

Adli Sicil Kaydı Sildirme Arşiv Kaydı Sildirme Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir ?

Adli sicil arşiv kaydının silinmesi suç tipine göre değişiklik göstermektedir ve çeşitli sürelere tabidir. Bu süreler infazdan itibaren 5 yıl,15 yıl ve 30 yıl olarak değişiklik göstermektedir. Bu durum Adli Sicil Kanunu madde 12’de şu şekilde ifade edilmiştir:

Anayasanın 76 ncı maddesi ile Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren;

1. Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla onbeş yıl geçmesiyle,

2. Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesiyle,

3) Diğer mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren beş yıl geçmesiyle silinir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus TCK dışındaki başka kanunlarda hak yoksunluğuna neden olan mahkumiyetlerdir. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse: Kişinin Anayasa 76’da sayılmayan basit yaralama suçundan 1 yıldan fazla hüküm aldığını varsayalım normalde bu kaydın infazın tamamlanmasından itibaren 5 yıl içerisinde silinmesi beklenirken, Siyasi  Partiler Kanunu göre 1 yıldan fazla hapis cezası almak aday olmaya engeldir maddesi yüzünden bir hak kaybına yol açtığı için örneğimizdeki basit yaralama suçunun silinmesi 15 yıllık ve 30 yıllık süreye tabi hale gelmektedir. İşte bu yüzden arşiv kaydının silinmesi teknik bilgi gerektirmektedir. Adli sicil arşiv kaydınızın ne kadar sürede silineceğini öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

15 yıllık ve 30 yıllık süre ayrımını açıklayacak olursak burada memnu hakların iadesi kavramı karşımıza çıkmaktadır. Memnu yani yasaklanmış hak iadesi kararı alındığı takdirde infazdan itibaren 15 yıl geçmesi üzerine arşiv kaydı silinir. Memnu hakların iadesi kararı alınmazsa da 30 yıl içerisinde adli sicil arşiv kaydı silinir. Memnu hakların iadesi kararı cezayı veren mahkeme tarafından verilmektedir. Adli sicil avukatı olarak memnu hakların iadesi konusunda müvekkillerimize yardımcı olmaktayız.

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne bizzat veya vekil aracılığıyla başvurmak gerekmektedir Yaklaşık 2 aylık bir  süre içerisinde Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü&#;nden başvuruya ilişkin cevap, başvuru sahibine tebliğ edilmektedir.  Ankara’da bulunan Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü&#;ne başvurular bizzat yapılabileceği gibi avukatlar tarafından da başvuru ve iş takibi yapılmaktadır.

Adli Sicil Kaydı Sildirme Dilekçesi Örneği

Aşağıda örnek bir adli sicil kaydı sildirme dilekçesi örneği bulunmaktadır.

T.C.
ADALET BAKANLIĞI

ADLİ SİCİL ve İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE 

İSTEMDE BULUNAN : İsim Soyisim (TC)
Adres

TALEP: Adli sicil kaydının silinmesi talebine havidir.

AÇIKLAMA :Adli sicil kaydında…………… ………………………… ………………… …………..……… …………………… …………………… ……………………………… ……… ……… ……… cezasına ilişkin kayıt yerine getirilmiştir. Yerine getirme sebebiyle bu kaydın adli sicilden silinerek adli sicil arşiv kaydına alınmasını talep ediyoruz. 

Adli sicil kaydında bu bilgilerin olması hem iş hayatı hem de diğer sosyal hayatı olumsuz etkilemektedir. Halihazırda çalışmakta olduğu şirket adli sicil bilgilerine ehemmiyet vermektedir.

Bu sebeple işlemlerin ivedi bir şekilde gerçekleştirilmesini, resmi ve özel yapılacak herhangi bir işlemde hak kaybına ve mağduriyete yol açmaması için adli sicil kaydında görülen sabıka kayıtlarının arşive alınmasını talep ediyorum.

SONUÇ ve İSTEM : Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle ve resen gözetilecek sebeplerle; adli sicil kaydında yer alan tüm kayıtların, meselenin kişisel önemi ve aciliyeti de göz önünde bulundurularak adli sicil arşiv kaydına alınarak silinmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır ?

Adli sicil kaydı e devlet üzerinden alınıfunduszeue.info aracılığıyla alacağınız e devlet şifresi ile funduszeue.info sitesi üzerinden giriş yaparak adalet bakanlığı sekmesinden adli sicil sorgula butonu ile adli sicil kaydınızı sorgulayabilirsiniz. Bir gün içerisinde en fazla 4 tane sorgulama yapılabilmektedir. Sorgulama yapmadan önce belgeyi nereye sunacağınızı resmi veya özel olarak seçmeniz gerekmektedir.

Daha detaylı bilgi için Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır yazımızı okuyabilirsiniz.

Bunu seçtikten sonra alt sekmelerde belgenin nereye verileceğini seçme imkanı vermektedir. Mesela Silah ruhsatı, ehliyet için, muhtar adaylığı, ihale, ehliyet için… gibi. Kısa bir süre bekledikten sonra sistem adli sicil kaydınızı oluşturmaktadır. Resmi sekmesini seçtiğimizde adli sicil kaydı arşiv kaydı ile birlikte oluşturulmaktadır. Özel sekmesini seçtiğimizde ise sadece adli sicil kaydına yer verilmektedir.

Diğer bir yöntem bulunduğunuz yer İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir gibi büyük illerde olanlar için kolay olan Adliyeden adli sicil kaydını almak. Adliye aracılığıyla aldığınız adli sicil kaydı ıslak imzalı olmaktadır.

Bazı kurumlar özellikle ıslak imzalı adli sicil kaydı istemektedir. Adliyeden adli sicil kaydı almak için kişinin bizzat gitmesi gerekir. Vekil aracılığıyla adli sicil kaydı alınabilmesi için vekaletnamede özel olarak “adli sicil kaydı alma” yetkisinin bulunması gerekir.

Yabancılar için adli sicil kaydı, adli sicil talep dilekçesi ile bulunduğunuz il Adliyeleri Cumhuriyet Başsavcılıklarından alınmaktadır. Mesela İstanbul’da ikamet eden bir yabancı İstanbul’daki herhangi bir adliyeye gidip dilekçe aracılığıyla adli sicil kaydını alabilecektir. Ayrıca talep dilekçesinde istenilen dil (Almanca, İngilizce, Fransızca) belirtilmesi halinde bu dillerde adli sicil kaydı verilebilmektedir.

Burada adli sicil ile ilgili bir kavrama değinmek gerekmektedir. Vatandaş çoğu zaman anlamamakla birlikte yaygın olarak çift sorgulu adli sicil kaydı ifadesi kullanılmaktadır. Çift sorgulu demek hem adli sicil kaydını hem adli sicil arşiv kaydını içermesi demektir.

Adli Sicil Kaydı Kaymakamlıktan Alınabilir mi?

Adli Sicil Kaydı Kaymakamlıktan da alınabilir.