lavanta çiçeğine nasıl bakılır / Lavanta Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır? | OnikiBilgi.Com

Lavanta Çiçeğine Nasıl Bakılır

lavanta çiçeğine nasıl bakılır

Lavanta Nasıl Yetiştirilir? Tarlada, Evde, Saksıda Lavanta Çiçeği Nasıl Ekilir Ve Dikilir ?

Akdeniz kökenli olan lavantalar, ballıbabagiller familyasında yer alan bir bitkidir. Çok sevilen bu bitkinin kokusu da zihinlere kazınan özelliktedir. Birçok alanda kullanılan lavantaların antiseptik özelliği de dikkat çeker. Lavanta çayı bu durumda sıklıkla tüketilir. Cilt sağlığı için de pek çok faydası olan lavanta bitkisi, sivilcelenme durumlarında cilt toniği şeklinde kullanılabilir. Güzel görüntüsüyle gören herkesi büyüleyen lavantalar ülkemizde Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde kolaylıkla yetişir. Antalya, Mersin, Muğla gibi illerin yanı sıra Isparta'nın meşhur lavanta bahçesi akla ilk gelen yerler arasındadır. Lavanta yetiştirmek için bilinmesi gereken önemli noktalar vardır.

Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

Lavanta yetiştirmek son derece kolaydır. Yeni bir lavanta ekmek için öncelikle lavanta dallarını budamanız gerekecektir. Lavantaları yetiştirirken 3 veya 5 adet lavanta yaprak düğümüne ihtiyacınız olacaktır.

Dalları kesilen lavanta toprağa ekilir ve toprağın üstü kapatılır. Lavantanın köklenmesi için 2 günde bir sulanmasına özen gösterilir. Lavantanın ekiminden sonra filizlenme süreci yaklaşık 3 ila 6 hafta arasında olacaktır.

Bitkiyi yetiştirirken verimli toprağa da ihtiyacınız vardır. Lavanta yetiştiriciliğinde en uygun toprak, kireç bakımından zengin ve kuru topraklardır. 10-30 derece sıcaklıkta yetişebilen lavantalar, günde 4-5 saat güneş alan bir yerde yetişmelidir.

Lavanta Nasıl Ekilir?

Lavanta ekimi için öncelikle, gerekli ortamı hazırlamalısınız. Bitki için önemli olan toprak yapısı, ekim için ilk koşuldur. Toprağın nem kapasitesi bu doğrultuda yeterli düzeyde olmalıdır.

Lavanta tohumunu ekmek istediğinizde, tohumları çimlendirmeli ve bir süre sonra toprağa aktarmalısınız. Fide ekiminde ise, zengin mineralli toprağa lavanta fidesini ekerek işe başlayın. Ardından ilk can suyunu verin ve saksınızı güneşli bir alana yerleştirin.

İleriki süreçte toprağın gübrelenmesi gerekecektir. Bu işlem, bitkinizin gelişimi açısından önemlidir. Lavanta tohumunu veya fidesini ilk üç gün boyunca çok az miktarda sulamak gerekecektir.

Lavanta Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Lavanta çiçeğini yetiştirirken toprak yapısı, güneşte kalma süresi gibi etmenlere dikkat etmek gerecektir. Aydınlık ortamlara hemen uyum sağlayan bu bitkiler, güneş alan yerlerde yetişmelidir. Bu doğrultuda lavantalar karanlığı sevmezler.

Akdeniz ikliminde yetişebilen bu bitkiler, soğuk ortamlarda uyku moduna girer ve canlılığını korur. Lavanta çiçeği çok nemli toprakları sevmez ve uzun süre kuru kalabilir. Toprak seçiminde ise kuru ve kireçli topraklar tercih edilebilir.

Gübreleme işlemi de bu noktada önemlidir. Lavanta yetiştiriciliğinde saksı değişimi de gereklidir. Yılda bir kez saksı ve toprağı yenileyebilirsiniz.

Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

Lavanta yetiştirirken toprağın PH değerinin minimum 5,5 değerinde olması gerekecektir. Güneş gören yerde yetişen lavantalar, her yıl ekilebilir. Düzenli sulanan bitkiler sıcakların başlamasıyla beraber kendisini göstermeye başlayacaktır.

Zengin toprak yapısında yetişen bu bitkilerin saksı değişimi senede bir defa yapılabilir. Evde yetiştirdiğiniz bitkileri daha büyük saksılara alabilirsiniz. Lavanta yetiştiriciliğinde, diğerleri gibi tohumun kaliteli olmasında fayda vardır.

Lavanta Nasıl Ekilir ve Dikilir?

Lavanta ekmek için, saksının drenaj deliklerinin olmasına ve toprak yapısının da kireçli ve kuru olmasına dikkat edilmelidir. Lavantayı ekmek için saksının üst kısmında 2-3 parmak olacak şekilde boşluk bırakın.

Lavanta tohumunu aralıklı olarak toprağa yerleştirin ve üzerini bir parmak kalınlığında örtün. Bitkinizin toprağının nemli kalmasına dikkat edin ve sulamayı buna göre yapın.

Adım Adım Evde Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

Kokusuyla herkesi kendine hayran bırakan lavanta, Akdeniz çiçeğidir. Genellikle mor olarak karşımıza çıkan lavantanın koyu mavi ve bordo renkli çeşitleri de mevcuttur. Parfüm, kozmetik gibi birçok sektörde doğal malzeme olarak kullanılan lavanta, yağ olarak kullanıldığında oldukça faydalıdır. Özellikle nikah, doğum günü gibi etkinliklerde tohumları dağıtılır. Peki, evde lavanta nasıl yetiştirilir? Lavanta çiçeğinin bakımı nasıl yapılmalıdır? İşte, lavanta yetiştiriciliği ve lavanta ekimi:

saksıda lavanta

Saksıda Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

  1. Lavanta yetiştirmek için kullanacağınız saksının drenaj delikleri olmalı ve kilden yapılanlar tercih edilmelidir.
  2. Lavanta yetiştiriciliği için en uygun toprak kireç bakımından zengin olan ve kuru olan topraklardır.
  3. Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir.
  4. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir.
  5. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur.
  6. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır.
  7. Lavantayı sabah ve akşam saatlerinde sulayabilirsiniz.
  8. Sulama esnasında toprağı ve bitkinin yeşil yerlerini sulamaya özen gösterin.

Evde Lavanta Yetiştiriciliği

  1. Saksının içini toprakla doldurun.
  2. Saksının üst kısmında 2-3 parmak olacak şekilde boşluk bırakın.
  3. Lavanta tohumunu aralıklı olarak toprağa yerleştirin.
  4. Üzerini bir parmak kalınlığında toprakla örtün.
  5. Toprağın çok sıkı olmamasına ve bastırmamaya özen gösterin.
  6. Bitkinizin toprağı nemli kalacak şekilde sulama yapın.
  7. Tohum yerine, çiçekçilerden lavanta fidesi alarak da yetiştirebilirsiniz.
  8. Fideleri toprağa ekerken, köklerine zarar vermemeye dikkat edin.

lavanta

Lavanta Hangi Mevsimde Ekilir?

  1. Lavanta her mevsim ekilebilen bir bitkidir. Ancak sonbahar, yaz ve ilkbahar ayları lavantanın ekimi için uygun mevsimlerdir.
  2. Lavanta, doğru bakım yapıldığında Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçek açar.

lavanta toplama

Lavanta Nasıl Çoğaltılır?

Yetişen lavanta çiçeklerini çoğaltmak için iki yöntem var: Lavanta tohumları ekmek, lavanta dalları ekmek. Daha hızlı bir sonuç için lavanta dallarını ekebilirsiniz. Yetiştirdiğiniz lavanta çiçeğinden 3-4 adet yaprak düğümü bulunan dal kesin. Kestiğiniz dalları kök salması için başka bir saksıya ekin. Yaklaşık 3-6 hafta sonrasında ektiğiniz yeni lavantalar çiçek vermeye başlayacaktır.

lavanta hasadı

Lavanta Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Lavanta bakımı zor bir bitki olmasa da, bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bunlardan ilki toprağın nemli kalmasına dikkat etmektir.
  2. Lavanta, her gün aynı saatlerde sulanırsa daha iyi sonuç verir.
  3. Lavanta bitkisinin uzun süre ışıksız kalmaması gerekir. Özellikle yaz aylarında en az 4-5 saat güneş ışığı almalıdır.
  4. Senede bir kez toprağa gübreleme işlemi uygulanmalıdır.
  5. Senede bir kez lavantanın saksısı değiştirilmeli, büyümesi için büyük saksılara geçilmelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Lavanta nasıl kurutulur?
  2. Lavanta nasıl hasat edilir?
  3. Lavanta yağı nasıl yapılır?
  4. Lavantanın faydaları nelerdir?
  5. Ayva nasıl yetiştirilir?

Lavanta Yetiştiriciliği İçin Rehber Bilgiler

Lavanta, yeşil yapraklar arasından çıkan mor renkli Akdeniz bitkisidir. Kokusu ile kendine hayran bırakan lavanta ferahlatıcı özelliği ile birçok üründe kullanılır. Kozmetik ürünleri, oda parfümleri, çamaşır deterjanları ve daha pek çok alanda tercih edilen lavanta uçucu bir yağ barındırmasından dolayı da popüler bir çiçek haline gelmiştir. Lavantaya sahip olmak istediğinizde bir çiçekçiye gidip kendinize bir saksı lavanta alabilirsiniz.

Çevrenizde lavanta bitkisi varsa bu bitkiden bir kök alıp evinizde çoğaltabilirsiniz de üstelik. Peki, lavanta çiçeği nasıl yetiştirilir hiç merak ettiniz mi? Bu sayfada sizlere lavanta nasıl yetiştirilir evde bakımı nasıldır sorularının yanıtlarını vereceğiz.

Manolya Çiçeği Bakımı, Anlamı ve Faydaları

evde lavanta nasıl yetiştirilir

Lavanta nasıl yetiştirilir fiyatları nasıldır diyorsanız bu işin maliyetinin çok düşük olacağını söyleyebiliriz. Saksıda yetiştirmek için küçük lavanta fidelerini 10-20 TL arasında alabilirsiniz. Lavantanın yaşına, fidenin büyüklüğüne göre fiyatlar değişmektedir. Lavanta tohumdan nasıl yetiştirilir diye merak ediyorsanız bu yöntem de fideden biraz daha zaman alacak olmasıyla birlikte yaklaşık 2-3 cm derine ekilen tohumun ilk 3 gün çok az sulanması ve sonrasında sabırla büyütülmesiyle birlikte güzel sonuçlar vermektedir.

Çiçeklerle aranız iyiyse, çok doğru bir adrestesiniz. Evimde çiçekler açsın diyenler için bu satırlarda çok faydalı hobi bilgileri yer alıyor. Çok yıllık bitkilerden lavanta sizin de evinizi renklendirecek. Isparta’nın Kuyucak Köyü’nden tüm dünyaya yayılan lavanta bu satırları canlandırıyor. Şimdi sizlerle adım adım lavanta yetiştiriciliği hakkındaki ipuçlarını inceleyelim.

Nergis Çiçeği Bakımı, Evde Yetiştirme İpuçları

Lavanta Yetiştirmek İçin Gerekli Malzemeler

1) Verimli Bir Toprak

  • Lavanta fidesi nasıl yetiştirilir sorusunun cevabına her çiçekte olduğu gibi uygun ve verimli toprak edinilmesi gerekliliğiyle başlanır.
  • Lavanta yetiştirmek için eğer geniş bir arazi düşünüyorsanız, öncelikle arazinin güzelce havalanması gerekir. Bu işlemi toprağı karıştırarak yapabilirsiniz. Aynı işlem saksı için de geçerlidir.
  • Toprağın havalanması ilk adımdır.
  • Tüm toprak tiplerinde yetişebilen lavanta eğer şartlar uygunsa, mineral bakımından zengin olan topraklarda daha gür yetişir.
  • Çok soğuk bölgelerde yetişemeyeceği için toprağınızın sıcak iklimlerden alınmış olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Verimli bir toprak ile lavantayı yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

2) İdeal Boy Saksı

  • Lavanta nasıl yetiştirilir evde saksıda bitki yetiştireceğim diyorsanız saksının boyutunun uygun olması çok önemlidir.
  • Lavantanın kökleri uzun olduğu için saksının büyük boy alınması daha iyi olmaktadır.
  • Saksı boyutunun 40 cm ile 70 cm arasında olması, verimli sonuçlar getirecektir.
  • Eğer küçük saksı tercih ederseniz, lavanta yetişmez ve çürür.
  • Saksının plastik ya da porselen olması önemli değildir; boyutuna önem verebilirsiniz.

3) Kaliteli Tohum

  • Tohumdan lavanta yetiştirmek istiyorsanız; toprakta yabani otların oluşmasını engellemesiniz. Yabani otlar, tohumların nefes almasını engeller.
  • Lavanta bitkisi nasıl yetiştirilir diye araştırmanızı yaptınız ama verimli sonuç alamadıysanız tohumunuzun kalitesi düşük olabilir.
  • Tohumları güvendiğiniz yerden almanız önerilmektedir.
  • Genetiği ile oynanmış tohumlara denk gelirseniz, lavanta yetiştirme hevesiniz kursağınızda kalabilir. Bu konuda oldukça hassas olmalısınız.
  • Eski yıllardan kalma lavanta tohumu bulduysanız çok şanslısınız. Eski tohumlar, iyi şekilde ekildiğinde lavanta yetiştirmek daha zevkli olacaktır.
  • Yetiştirme aşamasında tohum yatağını da iyi aralıklarla ayarlamalısınız.

Kardelen Çiçeği Hikayesi, Özellikleri, Nerede Yetişir?

Lavanta Nasıl Ekilir?

Toprak, saksı ve tohumlar hazırsa lavanta nasıl ekilir sorusunu yanıtlayabilirsiniz. Öncelikle lavantayı ekeceğiniz ortamı seçmelisiniz. Eğer bahçe ya da saksı konusunda karar verdiyseniz; şimdi şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Lavanta nasıl ve ne zaman ekilir soruları genelde arka arkaya gelir. Adım adım iki soru için de cevaplar vereceğiz.
  • Lavanta fidesini dikmek için bir yıl içinde 2 farklı ayınız olmaktadır: Mayıs ayında dikerek yaza doğru bahçenizi renklendirebilirsiniz. Kasım ayında da ekim yaparak lavanta kokulu bir kış geçirme imkanı oluşturabilirsiniz.
  • Lavanta ekimi için toprağın pH seviyesinin 6 – 8.5 arasında olması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Toprağın nem ve asit dengesi, bitkinin canlılığı için önemlidir.
  • Tohum ile ekmek istediğinizde öncelikle fide yastıklarında tohumu çimlendirip toprağa aktarmanız önerilir.
  • Toprağa aktarılan lavanta fidelerine can suyu vermek de en önemli işlemdir.
  • Kökleri ve yaprakları geniş olan lavanta, ekim sırasında çevresinde biraz boşluk ister.
  • Ekeceğiniz alanın güneşli olmasına önem vermelisiniz.
  • Tohumları ise en az 3 cm derine yerleştirmelisiniz.
  • Geniş bir arazi ya da bahçede ekim yapacaksanız 100 x 40 cm, 120 x 50 cm sıra arası oluşturmanız çok doğru olur.
  • Toprağın gübrelenmesi, ekim için önemli bir faktördür.
  • Tohumu ya da fideyi ektiğiniz toprağı, 3 gün boyunca çok az miktarda sulamalısınız.
  • İlk 3 gün, toprağa uyum için hassas bir dönemdir.

Lavanta Bakımı ve Yetiştiriciliği

1) Isı & Işık İhtiyacı

  • Lavanta çiçeği ışıklı ortamlara hemen uyum sağlayan ve daha canlı hisseden bir bitkidir.
  • Ev içinde lavanta saksısını güneş alan noktalara koyabilirsiniz. Genellikle pencere önü ve kenarları tavsiye ediliyor.
  • Karanlık ortamlarda kalmayı sevmeyen lavanta, hafif sıcak ve ışıklı konumlarda verimli şekilde büyüyecektir.
  • Ülke genelinde hemen hemen her evde yetişme imkanı bulan lavanta, Akdeniz illerinde daha uzun süre canlı kalabilir. Akdeniz iklimi lavanta için çok idealdir.
  • Çok soğuk geçen günlerde lavantayı ılıman ortamlara almanız daha iyi olur.
  • Balkonda lavanta yetiştiriciliği yapanlar da vardır. Aslında lavanta soğuğa da dayanıklı bir bitkidir, soğuk zamanlarda uyku moduna geçerek canlılığını korur.

2) Sulama

  • Lavantanın bakımı kolay olması, birçok kişinin evde lavanta yetiştirmesinin nedenidir.
  • Sulama sorunu yaşamayan lavanta, siz ne zaman isterseniz o zaman suyu alabilir.
  • Çok nemli toprağı sevmez ve uzun süre kuru kalabilir.
  • Sağlıklı şekilde lavanta yetiştirmek için; haftada 2 defa bir çay bardağı kadar dinlenmiş suyu verebilirsiniz.

3) Toprak Seçimi

  • Her türlü toprakta yetişen lavanta, gübrelenmiş topraklarda da canlı kalacaktır.
  • Her sene çok az miktarda gübre verdiğinizde lavantada yaşanan değişimi görebilirsiniz.
  • Kuru ve bir miktar kireç içeren toprakları tercih ederseniz, lavantanın çiçeklerini bolca görebilirsiniz.
  • Lavanta ile dolu bir bahçeniz varsa, gübreleme öncesinde toprak analizi yaptırmanız önerilmektedir.
  • Toprak analizinden sonra lavantaya ne kadar gübre gideceğini tespit edebilirsiniz.

4) Saksı Tercihi & Değişimi

  • Lavantanın uzun süre canlı kalmasını ve mis gibi kokmasını istiyorsanız; dönem dönem saksı değişimi yapabilirsiniz.
  • Yılda 1 defa olacak şekilde ya ilkbaharda ya da sonbaharda saksı ve toprağı yenileyebilirsiniz.
  • Geçen süre içinde lavanta büyüyeceği için; her sene saksının boyutunu 20 cm büyütmeniz önerilir.
  • Her saksı değişiminde toprağın üzerine çakıl taşı yerleştirerek çiçeğin nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.

5) Budama

  • İlkbahar aylarında köklerin nefes almasını engelleyen sapların kesilmesi gerekir.
  • Aralık ayına geldiğinizde lavantanın tepesinde kalan yaprakları keserek, yeni bir mevsim için daha gür çiçeklerin oluşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Lavantayı üst kısımdan kestiğinizde, tüm oksijen köklere kadar iner ve yeni yapraklar için daha sağlıklı bir ortam oluşur.

Lavanta Nasıl Çoğaltılır?

Lavanta çiçeğini tohum ya da fideyle çoğaltabilirsiniz. Etkili sonuç almak için listemizdeki adımları deneyebilirsiniz:

  • Lavanta tohumları, talaş ve kumla karıştırılır ve buzdolabında 30 gün boyunca bekletilir.
  • Geçen 30 gün sonunda dolaptan alınır ve aydınlık bir alana toprak yerleştirilir.
  • Dolaptan alınan lavanta, çok ufak boyutlarda çimlenmeye başlar.
  • Bir yıl içinde gözle görülür değişim olmasa da; ikinci yılın sonunda lavanta boy göstermeye başlar.
  • Lavanta çok yıllık bir çiçek olduğu için, bazı yetiştiriciler ilk yılda verim bekleyebilir.
  • Biraz sabır ve bakımdan sonra lavanta ikinci yılda kendine hayran bırakacaktır.
  • Lavanta bahçede nasıl yetiştirilir ve çoğaltılır diyorsanız, büyümüş lavantalardan budamayla alacağını dalları toprağa ekerek kök salmalarını sağlamak en kolay yöntem olacaktır.

Lavanta Nasıl Kurutulur?

Lavanta kurusu dekor ve süsleme alanında sıkça kullanılan bir malzeme haline gelmiştir. Tül keselerin içinde dolap kokusu olarak da tercih edilen lavanta kurusu hazırlamak, çok zevkli ve eğlenceli. Eğer lavantayı kurutmak istiyorsanız; önerilerimize kulak verebilirsiniz.

  • Kurutma işlemi için güneşten uzak kalmanız daha doğru olur.
  • Güneş altında kuruyan çiçeklerin aroması zamanla kaybolur.
  • Gölge bir alanda kurutma işlemi daha sağlıklı sonuç verir.
  • Dekor çiçek olarak kurutmayı düşünüyorsanız, dikkatli şekilde kesilen lavanta sapları ve çiçekleri yine gölge bir ortamda yaklaşık 10 gün içinde kuruyabilir. Bunun için bitkiden lavanta çiçekleri dikkatli şekilde ayrılır.
  • Temmuz ayı geldiğinde çiçeklerini göstermeye başlayan lavanta, bu ay içinde en iyi şekilde toplanabilir.
  • Çiçekleri bir bez üzerine sererek gölge ortamda kurutabilirsiniz.
  • Rüzgardan da korumayı unutmayın!

Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Orkide Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama ve Saksı Değişimi

Evde Teraryum Yapımı ve Bakımı, İpuçlarıyla Aşamalı Anlatım

Lavanta Kürü Hazırlamak İçin 7 Süper Neden – Faydaları ve Tarifleri

Menekşe Bakımı: Evde Nasıl Dikilir, Çoğaltılır, Sulanır? Püf Noktaları

Lavanta ne zaman çiçek açar, kaç günde bir sulanır? Lavanta hangi aylarda çiçek açar, çiçek açması için ne yapılır?

Saksılarda da yetişebilen lavanta güzel kokusu ile evde de bakımı sağlanabilir. Oldukça kolay bir bakıma sahip olan lavantalar bir metreye kadar uzayabilme özelliğine sahiptir. Güneş ışığını özellikle çok seven lavanta bitkisi toprakla bağdaşması için çok kez sulamaya ihtiyaç duyar. Bitkilerin bir çoğu mevsimsel olarak çiçek açar. Ne zaman çiçek açacağı merak edilen bitkilerden biri de lavantadır. Sıcak iklimi seven lavantanın da belli bir çiçek açma dönemi bulunur.

Lavanta ne zaman çiçek açar?

Lavanta bitkisi güneşi çok sevdiği için mümkün mertebe sıcak bölgelerde yetiştirilir. Lavanta bitkisine doğru bir şekilde bakıldığı zaman haziran ayında çiçek açmaya başlar. Lavanta bitkisinin çiçeklerinin renkleri çoğunlukla mor olsa da bordo ve koyu mavi olan lavantalar da bulunur. "Lavanta hangi aylarda çiçek açar?" sorusu bitki severler ve lavanta yetiştirmek isteyenler tarafından çokça araştırılır. İyi bir bakım sonunda lavanta bitkisi haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Sıcağı ve güneşi sevmesine rağmen lavanta bitkisi kurutulmak isteniyor ise kurutma sırasında güneşten hoşlanmaz ve mümkün olduğu kadar gölgede kurutulması gerekir.

Lavanta kaç günde bir sulanır?

Bitki severler arasında ve lavanta yetiştirmek isteyenlerin merak ettiği konulardan biri de "Lavanta kaç günde bir sulanır?" konusudur. Lavanta yetiştiriciliğinde pek çok çiftçi yaz aylarında sıcak ve yağış almayan bölgelerde 3-4 kez sulama yapar. Lavanta sulama işlemi genellikle damlama yöntemi şeklinde uygulanır. Lavanta bitkisi haftada bir defa özellikle hasattan 1-2 ay öncesinde ise yaklaşık olarak 20 dakika boyunca sulanır.

Lavantanın çiçek açması için ne yapılır?

Lavanta kurutularak dolaplara konulan ve çiçekleri giysileri böceklerden koruyan bitkilerden biridir. Ayrıca avanta boyacılıkta kullanılır ve esans elde edilir. Lavantanın çiçeklerinden ağrı kesici, balgam söktürücü gibi ilaçlar da elde edilir. Lavanta bakımı çiçek açması için yapılan bir bakımdır. Bu kapsamda lavantanın çiçek açabilmesi için özenli bir şekilde bakılmalı ve büyümesi için de özen gösterilmesi gerekir. Eğer lavantanın çiçek açması isteniyor ise bazı işlemlerin uygulanması gerekir. Lavantanın çiçek açması için uygulanması gereken işlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Senede bir defa gübreleme yapılmalıdır.
  • Ekilecek olan arazi düzenli bir şekilde havalandırılmalıdır.
  • Tohumların 1 ay kadar bir süre dolapta bekletilmelidir.
  • Güneşli olan ve yere 3mm derinliğe ekilmelidir.
  • Tohumun çimlenebilme işlemi için 21 gün beklenilmelidir.
  • Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra o sene içerisinde çimlenme olmaz.
  • 1 yılın sonunda lavanta kendine gelmeye başlar ve çiçek açar.

Kuruyan lavanta nasıl canlandırılır?

Lavanta bakımı çok kolay bir şekilde yapılabilse de doğru bir şekilde yapılması oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde yetiştirilen lavanta yaz mevsiminde çiçek açmaya başlar. Bazı durumlarda lavanta bakımı yanlış yapıldığı için lavanta çiçek açmaz ve kurur. Bu durumda da uygulanması gereken bazı işlemler bulunur. Lavanta yetiştirmek isteyenlerin merak ettiği "Kuruyan lavanta nasıl canlandırılır?" konusu için ise şu şekilde bir sıralama yapılabilir:

  • Lavantanın yetiştirilebilmesi için hava sıcaklığının 10 ile 30 derece olması gerekir.
  • Güneş ışığını oldukça seven lavanta günde en az 4-5 saat güneş ışığı alabilmelidir.
  • Lavantanın kış aylarında soğuk ve rüzgar almayan gölge yerlerde bekletilmesi gerekir.
  • Susuzluğa dayanıklı bitkiler arasında yer alan lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuz kalabilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası