ikinci üniversite ders muafiyeti 2019 / DERS MUAFİYET İŞLEMLERİ

Ikinci Üniversite Ders Muafiyeti 2019

ikinci üniversite ders muafiyeti 2019

 

      ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS-LİSANS     

  PROGRAMLARI DERS EŞDEĞERLİLİK VE İNTİBAK ESASLARI

Bu uygulama esaslarının amacı; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin tüm akademik birimlerine yeni kayıt yaptıran öğrencilerin, daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumunda alıp başardığı derslerin muafiyet işlemleri ve yarıyıl/yıl intibak esasları ile muafiyet sınavı yapılacak esasları belirlemektedir.

Kapsam;

  • Üniversiteye yatay geçiş veya dikey geçiş yoluyla kayıt yaptıranlar,
  • Af kanunlarından yararlananlar,
  • Daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumunun öğrencisi veya mezunu iken ESOGÜ’ye yeniden kayıt yaptıran öğrenciler.

1. Öğrenci, ders eşdeğerliliği ve intibakıyla ilgili başvurusunu kaydının yapıldığı eğitim-öğretim yarıyılının eğitiminin başladığı ilk haftası sonuna kadar aşağıdaki belgelerle birlikte ilgili Dekanlık/Müdürlüğe yapar. Süresi içerisinde yapılmayan başvurular değerlendirmeye alınmaz.

 -Ders İçerikleri (Dersin amacı, kapsamı ve haftalık ders planı),

 -Not Çizelgesi (Transkript Türkçe ve İngilizce)

 - Yukarıda belirtilen belgelerin asıllarının ilgili birim yetkililerince imzalanmış, kaşeli ve mühürlü olması gerekir.

2. İlgili birimler tarafından en az üç kişiden oluşturulan İntibak Komisyonu, yapılan başvuruları 1 (bir) hafta içerisinde değerlendirir. Birim İntibak Komisyonu tarafından değerlendirilen formlar ilgili Fakülte/Meslek Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından onaylanır ve imza karşılığı öğrenciye verilir. Öğrencinin ders eşdeğerliği / muafiyet talebi; daha önceki eğitimleri sırasında alıp başarmış oldukları eşdeğer kabul edilen derslere muafiyet verilerek programdan alınması gereken dersler belirlenir. Eşdeğer sayılan toplam AKTS kredisine göre intibak yapılır, intibakı yapılan derslere ilişkin daha önce alınan notlar transkripte işlenir ve not ortalamasına katılır.

3. Hazırlık sınıfı okuyan öğrencilerin intibakı okuyacakları programa başladıklarında yapılır.

4. Eşdeğer sayılan derslerin toplam AKTS kredisi, ilgili Bölüm öğretim planındaki derslerin toplam AKTS kredisinin %50 sini geçemez. Eşdeğer sayılan derslerin AKTS kredi toplamı %50 den fazla ise notu en yüksek olan dersler dikkate alınarak eşdeğer sayılacak dersler belirlenir. Ancak yatay geçişle gelen öğrenciler bu kapsamda değerlendirilmeyip kabul edildikleri sınıfa intibakları yapılır.

5. Öğrencinin tabi olacağı mezuniyet şablonu, eşdeğerliği kabul edilen derslerinin AKTS kredi toplamı, ders planındaki ilgili sınıf AKTS kredisi yükünün % 75’i ve üzerinde ise bir üst sınıf olarak belirlenir. Tıp ve Diş Hekimliği fakülteleri kapsam dışındadır.

                                   Toplam AKTS Kredisi                                İntibak Sınıfı:

                                                   1.Sınıf/ 1. Yarıyıl

                                                 2.Sınıf / 3. Yarıyıl

                                              3.Sınıf / 5. Yarıyıl

6. Öğrenci, intibak yapılan sınıftaki öğrencilerin mezuniyet değerlendirme şablonlarına tabi olur ve intibak ettirildiği yıl kadar süre azami öğrenim süresinden düşülür. Öğrencinin bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanır.

7. Öğrencinin onaylanan intibak formuna itirazı durumunda, itiraz süresi ilgili yönetim kurulu kararını takip eden 5 iş günüdür . İtirazlar birim intibak komisyonunca yeniden değerlendirilir ve ilgili Fakülte/Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunca eğitim-öğretim yarıyılı üçüncü haftasında sonuçlandırılır.

8. Birim İntibak Komisyonunca bir dersin eşdeğer sayılabilmesi için;

a- Not çizelgesinde harf notu tanımı başarısız olarak tanımlanan ders/dersler eşdeğer kabul edilmez. Not çizelgesinde eşdeğer kabul edilen derslerin diğer üniversitedeki harf notunun katsayısı Üniversitemiz Ön lisans, Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin maddesindeki aşağıda belirtilen harf notu ve başarı katsayıları dikkate alınarak en yakın katsayıya göre harf notuna dönüştürülür.

Başarı Notu                Katsayı                      Başarı Derecesi

AA                                                              Pekiyi

BA                                                              İyi-Pekiyi

BB                                                              İyi

CB                                                             Orta-İyi

CC                                                             Orta

DC                                                             Geçer-Orta

DD                                                             Geçer

FF                                                             Başarısız

 

b- Diş Hekimliği Fakültesi ders muafiyetlerinde başarı notu katsayısı ‘nin altı kabul edilmez.

c- Yüzlük sistemde 49 ve altındaki notlar başarısız kabul edilir, harf notuna dönüşümü yapılmaz. 50 ve üzeri notlar öğrencinin not durum belgesinde dersin 4 lük sistemdeki karşılığı bulunmuyorsa ve  başarısız ifadesi yoksa   25’ e bölünerek en yakın katsayıya göre harf notuna dönüştürülür.

'LÜK SİSTEMDEN 4'LÜK SİSTEME DÖNÜŞÜM

    CC

    CB

    BB

    BA

  AA

d- Lisans ve ön lisans düzeyinde alınan ve başarılan Sosyal Seçmeli I ve II, Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı, Yabancı Dil I ve II, Türk Dili ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri, kredilerine bakılmaksızın eşdeğer sayılır.

e- Örgün olmayan (uzaktan eğitim, açık öğretim vb) öğretim kurumlarından alınan derslerin eşdeğerliliği de geçerlidir.

f- Eşdeğer sayılması istenen bir dersin adının, eşdeğer sayılacak ders ile birebir aynı olması gerekmez. Ders eşdeğerlilik değerlendirmesinde dersin kredisi ve içeriği dikkate alınır.

g- Eşdeğer sayılması istenen bir dersin yerel kredisinin ders saatine bakılmaksızın, en az eşdeğer sayılacak dersin kredisinin %65’ine eşit olması gereklidir.

h- Eşdeğer sayılması istenen dersin içeriğinin (dersin haftalık ders planı baz alınarak) en az %75’nin, eşdeğer sayılacak dersin içeriği ile aynı olması gerekir.

ı- Eşdeğer sayılması istenen bir dersin yerel kredisi yoksa AKTS kredisinin muaf olunmak istenen dersin kredisinin en az %75’ine eşit olması gerekir.

i- Öğrenim süresi içerisinde ilgili birim yönetim kurulu kararı olmadan diğer bir yükseköğretim kurumundan alınan dersler eşdeğer kabul edilmez.

j- Özel Öğrenci statüsünde başka bir Yükseköğretim Kurumunda dönemlik eğitim gören öğrencilerin aldıkları tüm derslerin (Başarılı/Başarısız) eşdeğer derslere denkliği yapılır.

Bu Senato Kararı öğretim yılından itibaren geçerlidir.

 

tarih ve 17/01 sayılı senato kararı.

&#; Açıköğretim Ders Muafiyeti İşlemleri

Açıköğretime yeni kayıt olacak öğrenciler, daha önce bir üniversitede veya açıköğretimde aldığı dersler var ise bu dersleri yeni kayıtlarından muaf edebiliyorlar. Açıköğretim muafiyet işlemi için başvuru yapılması gerekiyor. Açıköğretim muafiyet başvuruları için kayıt türünüze göre (YKS ile yeni kayıt, ikinci üniversite, YKS ek yerleştirme ve Af kapsamında kayıt) muafiyet başvuru tarihleri değişkenlik göstermektedir.

Açıköğretim Ders Muafiyeti işlemleri sadece belirtilen tarihlerde yapılabilmektedir. Bu tarihler geçtiğinde herhangi bir telafisi olmamakta, süre uzatılması yapılmamaktadır. Bu nedenle belirlenen süreler içerisinde Ders Muafiyet başvurusu yapmalısınız.

Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerine  Öğretim Yılında kayıt yaptıracak adayların,

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I – II
  • Türk Dili I – II
  • Yabancı Dil I – II

ders/dersleri için ders transferi ve muafiyet başvuruları,

ÖSYS Yeni Kayıt3 – 10 Eylül
İkinci Üniversite11 Eylül
Ek Yerleştirme24 – 28 Eylül
sayılı Kanun (Af)24 Eylül

tarihleri arasında seafoodplus.info adresi Kayıt bağlantısından Türkiye Programları kısmından İnternet Kayıt Başvuru adımlarında yapılacaktır.

Bir yükseköğretim programındanmezun olan veya bir yükseköğretim programında yukarıda adı geçen dersleri alıp başaran ve muafiyet talep edecek adaylardan,

A. “Muafiyet İşlemleri” adımında e-devlet sorgusu üzerinden bir yükseköğretim programına ait mezuniyet bilgisi bulunanadayların;

İnternet başvurusunda yer alan muafiyet adımındaki gerekli alanları doldurarak başvurusunu tamamlaması yeterlidir.

B. “Muafiyet İşlemleri” adımında e-devlet sorgusu üzerinden bir yükseköğretim programına ait mezuniyet bilgisi bulunmayan adaylar ile bir yükseköğretim programında kayıtlı, kaydı silinmiş ve lisans programından kaydını sildirerek önlisans diploması almış adaylar;

İnternet başvurusunda yer alan muafiyet adımındaki gerekli alanları doldurarak başvurusunu tamamlamalı ve öğrenim durumuna göre aşağıdaki belge/belgelerini AÖF bürosuna teslim etmelidir. 

DİĞER YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMINDAKİ
ÖĞRENİM DURUMU
DERS TRANSFERİ VE MUAFİYET İŞLEMLERİ İÇİN
GEREKLİ BELGELER
Mezun
(Muafiyet adımında e-devlet sorgusu üzerinden bir yükseköğretim programına ait mezuniyet bilgisi bulunmayanlar)
  • Türkçe Diploma Aslı ya da Onaylı Sureti

veya

  • Türkçe Geçici Mezuniyet Belgesinin Aslı ya da Onaylı Sureti
Kayıtlı
  • Türkçe Onaylı Transkript (Not Durum Belgesi)
Kaydı Silinmiş
Lisans Programından Kaydını Sildirerek Önlisans Diploması Almış

Bir yükseköğretim programından;

  • Mezun öğrenciler yukarıda adı geçen derslerin tümünden,
  • Kayıtlı / kaydı silinmiş / lisans programından kaydını sildirerek önlisans diploması alan öğrenciler, yukarıda adı geçen alıp başarılı olduğu derslerden ders transferi ve muafiyet talebinde bulunabilir.

DİKKAT: Daha önce Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sisteminde kaydı bulunan ve bu kaydındaki bilgilerine göre muafiyet talep eden öğrencilerin de yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinde ÖSYM numarası ile kaydı bulunan, T.C. kimlik numarası bulunmayan öğrencilerin muafiyet işlemleri için ilgili tarihler arasında İnternet Başvurusu yapmadan önce AÖF Bürosuna başvurarak numarasını güncelletmesi gerekmektedir.

UYARILAR

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I – II, Türk Dili I – II ve Yabancı Dil I – II (İngilizce, Almanca ve Fransızca) dersleri dışındaki dersler için muafiyet talepleri kabul edilmez.
  • Bir yükseköğretim programında kaydı bulunmayan ve sadece lise mezuniyeti bulunan adaylar, muafiyet başvurusunda bulunamaz. Ancak bir yükseköğretim programından mezun olan ya da yukarıda adı geçen dersleri alıp başaran adaylar, muafiyet başvurusunda bulunabilir.
  • İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptıran ve kayıt başvuru adımında bir yükseköğretim programındaki “mezun” öğrenim durum bilgisini giren öğrenciler, muafiyet başvurusundaki öğrenim durum bilgisine göre muafiyet talep edebilecektir.
  • Dikey Geçiş kapsamında kayıt yaptıran öğrenciler, yukarıda adı geçen derslerden muaf tutulur. Bu öğrencilerin muafiyet için başvurmasına gerek yoktur.
  • Yatay Geçiş kapsamında kayıt yaptıran öğrencilerin kayıt yaptırdığı programlar arasında ders intibakları dışında muafiyet talepleri kabul edilmez.
  • Muafiyet işlemleri için başvurusunu tamamlamayan veya muafiyet başvurusundaki işlemleri eksik yerine getiren öğrencinin muafiyet başvurusu kabul edilmeyecektir.
  • Muafiyet başvurusunda bulunacak öğrenciler, İnternet başvurusunda yer alan muafiyet ile ilgili adımlarda listelenen yukarıda adı geçen tüm derslerden muafiyet talep edebilecektir. (Öğrenciler hem Güz hem Bahar Dönemi dersleri için muafiyet başvurusunda bulunabilir.)
  • Muafiyet işlemleri, öğrencinin kayıt yaptırdığı İnternet başvurusuna ait kayıt numarasındaki muafiyet talebine göre yapılacaktır. Kayıt yaptırdıktan sonra muafiyet talepleri kabul edilmeyecektir.
  • Muafiyet sonuçları, muafiyet başvuruları bittikten sonra 45 (kırkbeş) iş günü içinde seafoodplus.info sayfasında “Duyurular” kısmında açıklanacaktır.
  • Muafiyet sonuçları açıklandıktan sonra 5 (beş) iş günü itiraz süresi vardır. Öğrencilerin muafiyet sonucuna itirazı varsa; bu süre içinde AÖF bürosuna başvurması ve muafiyet itiraz formunu doldurması gerekmektedir. Daha sonra yapılacak muafiyet itirazları ve muafiyet başvuruları kabul edilmeyecektir.

DİKKAT

Muafiyet başvurusunda bulunacak öğrencilerin aşağıdaki uyarıları dikkate alması gerekmektedir.​

  • Mühürsüz, imzasız, onaysız vb. belgeler ile posta, kargo, faks, e-posta aracılığıyla gönderilen belgeler kabul edilmemektedir.
  • Elektronik imzalı belgeler, AÖF Büroları tarafından doğrulandıktan sonra kabul edilecektir. Doğrulanmayan belgeler kabul edilmeyecektir.
  • Yabancı dildeki belgeler kabul edilmemektedir. Muafiyet başvurularında yabancı dildeki belgelerin kurum/noter onaylı Türkçe çevirileri ile başvurulması gerekmektedir.
  • Bazı üniversitelerin transkriptlerinde bir dersin ismi sadece (örneğin) “TÜRK DİLİ” olarak yer almaktadır. Transkriptte bu dersin yıllık olduğuna/bir yıl boyunca alındığına dair bir açıklama varsa;  hem “TÜRK DİLİ I” hem “TÜRK DİLİ II” derslerine muafiyet işlemi yapılmaktadır. Ancak herhangi bir açıklama yoksa; o ders verilen transkriptte hangi dönemde yer alıyorsa Fakültemizde o döneme karşılık gelen derse muafiyet işlemi yapılmaktadır. Transkriptte Güz ve Bahar dönemleri ile ilgili bir açıklama yoksa; tek dönemler Güz Dönemi, çift dönemler Bahar Dönemi olarak kabul edilmektedir.
    Bu nedenle yıllık sistemde aldığınız bir dersten muafiyet talep ediyorsanız mutlaka o dersi yıllık sistemde aldığınızı belgelendiren bir yazı/belge ile başvurmanız gerekmektedir.

DİKKAT

Muafiyet başvurusu için dikkat edilmesi gerekenler, ilan edilen duyuruda ve aşağıdaki açıklamalarda yer almaktadır. Muafiyet başvurusunda bulunacak adaylar, duyuru ve açıklamaları okuduktan sonra başvuruda bulunmalıdır.
1. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerine kayıt yaptıracağınız programda Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I – II, Türk Dili I – II ve Yabancı Dil I – II (İngilizce, Almanca ve Fransızca) dersleri için yapılmaktadır.
2. Muafiyet başvurusundaki tüm işlemlerden öğrenci sorumludur.
3. Muafiyet Talep Arayüzündeki muafiyet listesinde bulunan dersleri işaretlemeniz gerekmektedir. İşaretleme yapmadığınız ya da başarılı olmadığınız dersler için yaptığınız başvurular kabul edilmeyecektir.
4. Bir yükseköğretim programından mezunsanız sadece mezun olduğunuz üniversitenin bilgisini girmeniz yeterlidir.
5. İnternet Başvurusunu tamamladıktan sonra muafiyet İşlemleri için gerekli belge/belgelerinizi ilan edilen kayıt tarihleri arasında kendiniz ya da herhangi bir yakınınız aracılığıyla AÖF bürosuna teslim ediniz.
6. Muafiyet işlemleri için gerekli belgeler ile ilgili aşağıdaki açıklamalara dikkat ediniz.
a. Elektronik imzalı belgeler (karekodlu belgeler), AÖF bürosu tarafından kontrol edildikten sonra kabul edilmektedir.
b. Hologramlı belgeler kabul edilmektedir.
c. Yabancı Dil hazırlık sınıfını okuyan öğrencilerin hazırlık sınıfı başarı belgeleri/yazıları kabul edilmektedir.
d. Mezuniyet durumunu gösteren “İlgili Makama” belgesi ile başvuran mezun öğrencilerin bu belgeleri, “Geçici Mezuniyet Belgesi” olarak kabul edilmektedir.
e. Yurtdışındaki yükseköğretim programlarından mezun olan öğrenci, muafiyet talep edebilir. Bu öğrencinin muafiyet işlemleri, denklik belgesi ve Türkçe onaylı Not Durum Belgesi ile yapılır.
f. Mezun öğrencilerin Transkript (Not Durum Belgesi) ile başvurması halinde sadece başarılı derslere muafiyet işlemi yapılacaktır. Transkript, mezuniyet belgesi olarak kabul edilmemektedir.
g. Bir yükseköğretim programı tarafından “Aslı Gibidir” onaylı belgeler kabul edilmektedir. Ancak iş yeri vb. kurumlardan onaylı belgeler kabul edilmemektedir.
h. Yabancı dildeki belgeler kabul edilmemektedir. Muafiyet başvurularında yabancı dildeki belgelerin kurum/noter onaylı Türkçe çevirileri kabul edilmektedir.
i. Öğrenci, gerekli belgelerden birini daha önce AÖF kayıtlarında/muafiyet işlemlerinde vermiş olsa dahi ilgili muafiyet başvurusunun tamamlanması için öğrencinin gerekli belgesi ile birlikte mutlaka AÖF bürosuna başvurması gerekmektedir.
7. Transkript (Not durum belgesi) ile başvuruda bulunduysanız muafiyet başvurunuz aşağıdaki açıklamalara göre değerlendirilir.
a. Transkript hangi üniversiteye ait ise başvuruda o üniversite seçilmiş olmalıdır.
b. Bir dersten alınan en son not geçerlidir.
c. İnternet başvurusunda seçilen dersler için muafiyet değerlendirilmesi yapılacaktır.
d. Muafiyet işlemleri yapılırken transkriptteki Genel Not Ortalamasına bakılmaz.
e. Muafiyet için verilen transkriptte farklı bir yabancı dil dersi yer alıyorsa, verilen belgelerdeki bilgilere göre muafiyet işlemi yapılır.
8. Eksik belge ya da taahhüt ile başvuru alınmayacaktır.
9. Fakültemizde ilk kez alacağınız bir derse yapılan muafiyet işlemi, Genel Not Ortalamasını etkilemez.
Muafiyet talebinde bulunacak tüm öğrencilerin (Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinde daha önce bir kaydı olanlar dahil) İnternet kayıt başvurusunda yer alan muafiyet ile ilgili adımları eksiksiz yerine getirmesi gerekmektedir.

Muafiyet talebini tamamlayan öğrenci, ilgili duyuruyu ve yukarıdaki açıklamaları kabul etmiş sayılır.

check Muafiyet Ä°ÅŸlemleri ders seçimleri sonrasında fakülte tarafından seafoodplus.info adresinden yayınlanan kılavuza göre gerçekleÅŸtirilir.

check Ders muafiyeti; Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk Ä°lkeleri ve Ä°nkılap Tarihi dersleri için uygulanır.

check Daha önce öğrenim görülen yükseköğretim programlarında alınıp baÅŸarılı olunan diÄŸer dersler için muafiyet talebinde bulunulamaz.

check Daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumundan mezun olup önlisans veya lisans diplomasına sahip olanlar Türk Dili, Yabancı Dil ile Atatürk Ä°lkeleri ve Ä°nkılap Tarihi derslerinden muaf sayılır.

check Herhangi bir yükseköğretim programına devam eden ve Türk Dili, Yabancı Dil ile Atatürk Ä°lkeleri ve Ä°nkılap Tarihi derslerinden baÅŸarılı olan öğrencilerin muafiyet iÅŸlemleri Dekanlıkça belirlenen tarihler arasında öğrenci talepleri doÄŸrultusunda Yönetim Kurulu Kararı ile gerçekleÅŸtirilir.

check  Muafiyet iÅŸlemi AUZEF'e kayıt olunan ilk eÄŸitim-öğretim döneminde yapılır, sonraki dönemlerde muafiyet talebinde bulunulamaz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir