cv de tarih sıralaması / İş arayanlar için tavsiyeler – CV & Ön yazı hazırlama ipuçları

Cv De Tarih Sıralaması

cv de tarih sıralaması

Yaygın olarak kullanılan ters kronolojik cv formatında kişisel bilgiler ve cv özeti bölümlerini, İş Deneyimi ve daha sonra Eğitim takip eder. İstikrarlı bir iş deneyimi geçmişine sahipseniz bu format sizin için idealdir. Başka hangi durumlarda bu CV formatı kullanılabilir? Ters kronolojik CV hazırlamanın artıları ve eksileri nelerdir? Ters kronolojik bir özgeçmişin nasıl oluşturulacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız okumaya devam edin. Bu yazıda ters kronolojik CV'nin ne olduğundan, nasıl oluşturulacağından ve ters kronolojik özgeçmiş oluşturmanıza yardımcı olabilecek ipuçlarından bahsedeceğiz.

Ters kronolojik cv nedir

Ters zaman sıralı veya ters kronolojik özgeçmiş, bugünlerde oldukça sık kullanılan, popüler bir formattır. Bu öz geçmiş formatında bölümler ters kronolojik bir sıra ile hazırlanır. Ters kronolojik, kronolojik yani zaman sıralamasının tersidir. Sıralama şu şekilde olacaktır:

Çoğu durumda ilk liseye veya üniversiteye gideriz ve daha sonra iş hayatına atılırız. Bu sebeple İş Deneyimi ters kronolojik sırada üstte yer alacaktır. İş deneyimi bölümü, şirket adı, yeri ve çalışma tarihleriniz de dahil olmak üzere geçmişten günümüze çalıştığınız işlerin bir listesini içerir. İstihdam geçmişiniz en sondan başlanarak ters sırayla listelenir. Örneğin:

İş Deneyimi

– Örnek Şirketi – Konum

Unvan

Sorumluluklar ve Başarılar

  • Sorumluluk ve başarı
  • Sorumluluk ve başarı
  • Sorumluluk ve başarı

– Örnek Şirketi – Konum

Unvan

Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi en son çalıştığınız pozisyon ilk sırada yer alır ve geriye doğru gidilerek diğer pozisyonlar sıralanır.

Ters kronolojik sizin için doğru format mı

Ters kronolojik özgeçmişler, basit ve anlaşılır oldukları için faydalıdır; bu öz geçmiş türünde iş arayanların deneyimlerini öne çıkarabilir ve iş verenler en sondan başlamak üzere adayların ne tür işler yaptıklarını kolayca takip edebilir, kariyerinize başladığınız tarihten bugüne dek gelişiminizi açık bir şekilde görebilirler. Ve bu sayede ilgili pozisyon için iyi bir aday olup olmadığınıza karar verebilirler.

Öncelikle ters kronolojik öz geçmişin amacını anlamınız önemlidir: İş arayanların özgeçmiş formatı seçerken yaptıkları en yaygın hata, seçtikleri formata neden ihtiyaç duyduklarını anlamamaktır. Etkili, hedefe yönelik ve ikna edici bir öz geçmiş hazırlamanız gerektiğini baz alırsanız öz geçmişinizi oluştururken hangi formatı tercih etmeniz gerektiğine çok daha kolay bir şekilde karar verebilirsiniz. Öz geçmiş içeriğinin etkili ve hedefe yönelik olması ve bu içerik format ve sıralamasının bu etkiyi desteklemesi gerekir.

Ters kronolojik cv kimler için idealdir: İş deneyimi istikrarlı, yeterli ve başvurulacak pozisyon ile ilgili olan, lineer bir kariyer geçmişine sahip olan, kariyerinde uzun süreli boşlukların veya geçişlerin olmadığı adaylar için ters kronolojik cv, ideal bir cv türüdür. Bu, tek başına bir gösterge olmamakla birlikte başarılı bir kariyer geçişiminizin olduğuna işaret eder ki iş verenlerin en dikkat edeceği noktaların başında bu gelir. Çoğu iş veren öz geçmişinizi eline aldığında, ilk olarak en son çalıştığınız iş yerini ve bu iş yerindeki unvanınızı merak edecektir. Ters kronolojik sırada iş deneyimleriniz en üstte yer alır ve belli bir tarih sıralamasına göre düzenli bir şekilde sunulur. Bu sayede ilgili pozisyon için yeterli deneyime sahip olduğunuz bilgisini iş verene hemen iletmiş olursunuz.

Ters kronolojik cv kimler için uygun değildir: Üniversite öğrencileri, yeni mezunlar, sık sık iş değiştirenler, kariyerinde uzun süreli boşluklar olanlar ve kariyer değişikliği yapmak isteyenler için bu cv türü uygun değildir. Öğrenciyseniz veya yeni mezunsanız, muhtemelen iş deneyiminiz hiç yoktur veya çok azdır. Bu sebeple bu bölümü üst sıraya almak avantajınıza işlemez. Bunun yerine eğitiminizi öncelemeniz daha akıllıca olacaktır.

Sık sık iş değiştiriyorsanız veya kariyerinizde uzun süreli boşluklar varsa bu durum, ters kronolojik veya kronolojik sıralı bir iş deneyimi bölümüne doğrudan yansır ve iş verenlerin dikkatini çeker. Neden devamlı iş değiştirdiğiniz veya uzun süre işinize ara verdiğiniz iş verenlerin zihninde soru işaretlerine sebep olabilir. Bu durumların dikkat çekmesini istemiyorsanız ters kronolojik bir cv yerine beceri odaklı bir cv hazırlayabilirsiniz. Beceri odaklı bir cv ile farklı rollerdeki en önemli beceri ve başarılarınızı bir araya getirebilir, tarihlere yer vermeden bir düzen oluşturabilirsiniz. Ayrıca, kariyerinizde değişiklik yapmak istiyorsanız farklı bir iş dalına ait deneyim geçmişiniz üst sıraya taşımak sizin için de avantajlı olmayacaktır. Bunun yerine siz de beceri odaklı cv türünü tercih edebilirsiniz.

Ters kronolojik cv nasıl hazırlanır

Ters kronolojik öz geçmişte bölümlerin sıralamasını yukarda belirttik. Şimdi bu bölümleri nasıl hazırlayacağınızı biraz daha açalım.

Kişisel Bilgiler: Öz geçmişinizin üst kısmına adınız, adresiniz ve telefon numaranız gibi iletişim bilgilerinizi içeren bir alan ekleyin. Bu bilgileri, sektörünüzün gerekliliklerine göre genişletebilirsiniz. Örneğin, şoförlükle ilgili bir işe başvuruyorsanız sürücü belgenizin olduğunu buraya ekleyebilirsiniz.

CV Özeti: Kişisel bilgilerinizi yazdıktan sonra cv özetinizi yazmaya başlayabilirsiniz. Cv özeti, üç ila dört cümleden oluşan, paragraf şeklinde yazılmış bir giriştir. Bu özet bilginin ana fikri, kim olduğunuzu, ilgili pozisyona neden başvurduğunuzu ve deneyiminize dayanarak şirkete nasıl değer katacağınızı kısaca açıklamak istemenizdir. Bu yazıyı bir amaç doğrultusunda kurgulayın. Örneğin amacınız, potansiyel iş vereninize sizi işe alarak bundan ne şekilde fayda sağlayacağını göstermek olabilir.

İş Deneyimi: İş deneyimlerinizi maddeler halinde sıralayın. Bu iş deneyimi maddelerinin altına aldığınız sorumlulukları kısaca listeleyin ve geçmiş deneyimlerinizin girmek istediğiniz şirkete nasıl değer katabileceğini göstermeye çalışın. Bu sayede potansiyel iş vereniniz, pozisyonun gerektirdiklerinizi yapıp yapmayacağınızı ve sizi işe almanın nasıl bir fayda sağlayacağını belirleyebilir.

Etkili CV Nasıl Hazırlanır?

CV NEDİR?

Özgeçmiş (CV-Curriculum Vitae), genellikle iş başvurularında kullanılan, kişilerin kendi potansiyellerini işverenlere tanıtmak amacıyla hazırlanan içerisinde kişiye ait becerilerin, deneyimlerin, eğitim durumunun, iş tecrübesinin vb. bilgilerin yer aldığı yazılı bir belgedir.

ETKİLİ BİR CV NASIL HAZIRLANIR?

Etkili bir cv hazırlamanın ön koşulu kariyer hedeflerinin gerçekçi bir şekilde belirlenmesidir. Belirlenen kariyer hedefi kişinin başvurulacak pozisyona uygun kişisel ve mesleki özelliklerini tanıtıp başvuru amacını belirtirken yardımcı olacak önemli bir unsurdur. CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir.

KİŞİSEL BİLGİLER

  • Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir. Kişisel bilgileriniz, telefon numaranız ve e-posta adresiniz güncel olmalıdır. Mail adresiniz isim ve soyisimden oluşmalı, resmi olmalıdır.
  • Seçtiğiniz fotoğraf başvurulan pozisyona uygun olmalıdır. Pozitif bir fotoğraf tercih edilmeli, abartılı rötuş olmamalıdır.
  • Doğum tarihi, doğum yeri ve medeni durum da bu başlık altında yer almalıdır.
  • Erkeklerin askerlik hizmeti ile ilgili bilgiye yer vermeleri uygun olur. (Askerlik hizmeti başvuru yapılacak ülke veya kurumun politikaları ile bağlantılıdır. Özellikle yurt içinde bu hizmetin tamamlanmış olduğunu belirtmek erkek adaylara avantaj sağlayabilmektedir. Askerlik sürecinde gerçekleştirilen görevler başvurulan pozisyonla alakalı ise yazılması yine avantaj sağlayan bir durum olabilir.)
  • Uyruğa yer verilmelidir. (Özellikle yurtdışı için yapılan başvurularda yer verilmelidir.)
  • Sürücü belgesine yer verilmelidir. (Başvurulan pozisyon için bir gereklilik ise mutlaka yer verilmelidir.)

EĞİTİM BİLGİLERİ

  • Mezun olunan okul ve bölümler ters kronolojik sıra ile belirtilmelidir. Yani en son bitirilen okul en üstte yer almalıdır.
  • Okul bilgilerine yer verilirken giriş ve mezuniyet yılı yazılmalıdır.
  • Okul yaşantısı sürecinde elde edilen dereceler, başarılar ve genel not ortalaması çok düşük değilse yer verilmelidir.

İŞ VE STAJ DENEYİMLERİ

  • İş ve staj deneyimleri ters kronolojik sıra ile yazılmalıdır.
  • Çalışılan yerde ilgili pozisyonun belirtilmesi ve pozisyon doğrultusunda alınan sorumluluklar ve  yapılan işler sıralanmalıdır.
  • Bunlar belirtilirken yapılan işler ve alınan sorumluluklar özelinde elde edilen başarıların vurgulanması önemlidir.

BECERİLER

  • Bilinen yabancı diller ve bilgisayar programları seviyeleriyle birlikte yazılmalıdır. Bunun yanında başvurulacak ilgili pozisyon için gerekli spesifik becerilerde eklenmelidir.
  • İlgi alanları yazılmalıdır. Özellikle başvurulacak pozisyonla ilgili olabilecekler eklenmelidir.

EĞİTİM VE SERTİFİKALAR

  • Katılım gösterilen mesleki kurs ve eğitimlere, sertifikalara yer verilmelidir. Kronolojik sıraya uygun şekilde eklenmeli, eğitimin konusu, alındığı kurum, eğitimin başlangıç ve bitiş tarihleri ve eğitmenin ismi gibi detaylar yazılmalıdır.

REFERANSLAR

  • Referanslar başvurulan pozisyonla ilgili bağlantısı olan kişilerden seçilmelidir.
  • Referanslar ulaşılabilir olmalı ve ilgili kişi veya kişilerden referans olarak eklenilmesi için izni alınmalıdır.
  • Çok fazla referans gösterildiği takdirde başlıklara ayrılabilir. Bu başlıklar mesleki, akademik ve kişisel referanslar olarak ayrılabilir.
  • Her referansın adı soyadı, mevcut unvanı, çalıştığı yerdeki pozisyonu ve iletişim bilgilerine (e-posta ve telefon) yer verilmelidir.
  • Referans bilgileri paylaşılmak istenmediği takdirde ‘’Talep edildiğinde verilecektir.’’ ibaresine yer verilebilir.

 

YABANCI DİL

  • Yabancı dil bilgisi okuma, yazma, konuşma, dinleme becerileri olarak ayrı şekilde derecelendirilmelidir.
  • Varsa sınav puanı eklenebilir. (IELTS, TOEFL, YDS vb.)

 

İLGİ ALANLARI

  • Sizi diğer insanlardan ayıran ilgi alanlarınız eklenebilir. Genel ifadeler kullanmak etkisiz kalacaktır. Sanatsal, sportif, kültürel faaliyetlerden bahsedilebilir.

 

ÖN YAZI

Ön Yazı Nasıl Hazırlanır?

Ön yazı, özgeçmişin önüne eklenen ve özgeçmiş yanında vurgulayıcı mesajlar veren bir kapak sayfasıdır.

  • Ön yazıda başvuru yapan kişinin neden bu pozisyona başvurduğuna, bu pozisyona olan uygunluğuna, kariyer hedef ve beklentilerinin neler olduğuna yer verilmelidir.
  • Ön yazı, giriş, gelişme ve sonuç bölümünden oluşmalıdır.
  • Giriş bölümünde, kişi kendini tanıtmalı.
  • Gelişme bölümünde, başvuru yapılan pozisyonla neden ilgilenildiği açıklanmalıdır. Kişinin pozisyonla ilişkili özellikleri açıklanmalı, başvuru yapılan iş için uygunluğu açıklanmalıdır.
  • Belirli bir pozisyon ve iş dışında genel bir başvuru yapıldığı takdirde kariyer hedef ve beklentilere de yer verilmelidir.
  • Sonuç bölümünde ise teşekkür cümlesi yazılmalı ve bundan sonraki süreçte iletişimin nasıl sürdürülebileceği ile ilgili bilgilendirme yapılmalıdır.

 

 

 

ETKİLİ CV HAZIRLAMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

  • Özgeçmiş hazırlarken uzun, tekrarlanan ve abartılı ifadelerden kaçınılmalıdır.
  • Öz ve anlaşılır olmalıdır.
  • Üçüncü tekil kişi ağzıyla yazılmalıdır.
  • Times New Roman, Arial gibi yazı tipi, 11 veya 12 punto tercih edilebilir.
  • Yazım ve noktalama kurallarına dikkat edilmelidir.
  • Özellikler, elde edilen başarılar ve bu başarıların işverene kazandırdıkları vurgulanmalıdır.
  • Özgeçmiş ile sunulmak üzere başvurulan pozisyona ilişkin olarak ön yazı hazırlanmalıdır.
  • Ters kronolojik bir sıra takip edilmelidir.
  • Özgeçmişe fotoğraf eklenmelidir. Eklenilecek fotoğraf vesikalık olmalı, abartılı olmamalıdır. Gayri resmî, net olmayan ve boydan çekilmiş fotoğraflara yer verilmemelidir.
  • Doğruluk payı olmayan bilgilere yer verilmemelidir.
  • Özgeçmiş dosyasının adı &#;Ad Soyad&#; şeklinde kaydedilmelidir. Ciddiyetten uzak adlandırmalarla gönderilmemelidir.
  • Kişisel bilgiler başlığı altında yer alan e-posta adresi gayri ciddi bir şekilde düzenlenmemelidir. Ad ve soyad içeren bir e-posta adresi kullanılmalıdır.
  • Özgeçmiş içerisinde bilinirliği yüksek olan kurum ve kuruluş isimleri haricinde kısaltma kullanmaktan kaçınılmalıdır.

İDEAL CV ÖRNEĞİ:                                                                                            HATALI CV ÖRNEĞİ:

Nükhet Müge KartT+

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası