aşılı kediden hastalık bulaşır mı / Kediden insana geçen hastalıklardan korunmanın yolları

Aşılı Kediden Hastalık Bulaşır Mı

aşılı kediden hastalık bulaşır mı

Kedi ve Köpeklerden İnsanlara Bulaşan Hastalıklar

Kedilerden insanlara geçen hastalıklar, bu şekilde meydana gelir. Bakım konusunda kedi sahipleri bilgilendirilmelidir. Evcil hayvan besleyenler ve diğer hayvan severler, hayvanlardan bulaşan hastalıklar konusunda bilgili olmalıdır. Kedilerden insanlara geçen hastalıklar konusunda yeterli bilgiye sahip olmamız gerekir. Özellikle bu sevimli hayvanları evlerinde besleyen kişiler bu konuya dikkat etmelidir.

Kedilerin Tarihçesi

Bu sevimli hayvanların ilk çıktığı yer Mısır’dır. Mısır firavunları zamanında kediler birer puttu ve bu hayvanlara tapılıyordu. Menfis ve Teps gibi önemli Mısır kentlerinde büyük kedi heykelleri bulunmaktadır. Mısır hiyerogliflerinde kedilerle ilgili yüzlerce hiyeroglif bulunmaktadır. Dini törenlerde ve cenaze törenlerinde kedi maskeli rahipler görev alırdı. Kedilere özel inşa edilen tapınaklarda binlerce kedi besleniyordu.

Dünyaya Mısır’dan yayıldığı düşünülen bu sevimli hayvanlar, insanlarla beraber yaşamaya başlamıştır. Sıcak sobanın yanında ‘ekmek elden su gölden’ yaşayan kediler, evcil hayvan kategorisinin en eski üyelerinden biridir. Köpeklerle birlikte insanlara en yakın evcil hayvanlar kedilerdir. Temizlik ve beslenme gibi konularda dikkatli olunmalıdır. Bu konuda uzman veteriner görüşüne baş vurmak gerekir.

Günümüzde de Bu Sevimli Hayvanlar Oldukça Popüler

Geçtiğimiz yüz yıl içerisine kedilerin önemli bir yeri vardır. Bu yüz yılda kediler, insanların hayatında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle kedilerden insanlara birçok hastalık bulaşmaktadır. Bu gün dünya nüfusunun yaklaşık 3 te 1 kedilerle haşır neşirdir.

Kedilerin birçok çeşidi bulunmaktadır. İran kedisi, chinchilla, British shorthair, Maine Coon, Scottish Fold, American Shorthair, Exotic Shorthair, Birman Kedisi, Tiffanie, Van Kedisi ve Bengal Kedisi gibi kedi çeşitleri bulunmaktadır. Çok Pahalı kediler de bulunmaktadır. Norveçli Orman, Mısırlı Mau, Siyam, Korat, Selkirk Reks, Sibirya, Americon Shorthair, Biritanya, Oci, American Wirehair, Bez, American Kıvırma, Tüysüz Sphynx ve İskoç Fold gibi türler oldukça pahalıdır.

Kediler yaşadıkları coğrafyadan izler taşır. Yaşadıkları coğrafyanın iklimine göre şekil alırlar. Bu nedenle bölgesel farklılıklar belirgin bir şekilde fark edilir.

Kedilerden Bulaşan Hastalıklar

İnsanoğlunun yüzyıllardır arkadaşı olan kediler, zaman zaman hastalığa neden olabilmektedir. Eğer bir kediniz varsa ve evde besliyorsanız, hastalığa neden olacak durumlardan uzak durmanız gerekir. Kedilerden bulaşan hastalıkları ve oluşum nedenlerini bilmeniz gerekir. Sağlıklı bir şekilde kedi beslemek için bulaşabilecek hastalıklardan korunmak gerekir. Kedilerin beslenmesi, kedi aşıları ve kedi temizliği çok önemlidir. Bu konulara bakıcılar dikkat etmelidir.

Tuvalet alışkanlığı olmayan kediler, dışkı yoluyla insanlara hastalık bulaştırır. Bu nedenle kedilere temizlik alışkanlığı kazandırılmalıdır ve kedi aşıları yapılmalıdır. Yedikleri yiyeceklerden dolayı hastalanan bir kedi, tırmalama yoluyla insanlara bu hastalık mikrobunu bulaştırabilir. Tırmalama sonunda kendinizde bir rahatsızlık fark ederseniz en yakın doktora gidin. Kedinizi de veterinere götürmeyi ihmal etmeyin.

Hastalığın Birçok Bulaşma Nedeni Vardır

1- Bu sevimli hayvanlarla sağlıklı bir birlikteliğimiz olsun istiyorsak, bakım konusunda yeterli bilgiye sahip olmamız gerekir. Dışkı temizleme işlemlerinde dikkat edilmediği zaman, insanlar için çok zararlı olan mikroplar, dışkı yoluyla insanlara geçebilir. Elinizle temizlik yaparken mutlaka koruyucu eldiven veya peçete türü malzeme kullanın. Elinize bulaşırsa mutlaka bol köpüklü suyla yıkayın. İstanbulÜmraniyede veterinerhekimler, kedi besleyenlerin temizliğe çok dikkat etmelerini tavsiye ediyor.

2- Kedilerin tırmalaması sonucunda, kedinin tırnaklarında biriken mikroplar kan yolu ile vücudunuza bulaşabilir. Petopia bu durumda gerekli tahlillerin yaptırılmasını tavsiye etmektedir. Hastalığın nedeni kan tahlili ile kolaylıkla anlaşılabilir.

3- Kedi tüyü ve kedinin tüylerinde biriken zararlı mikroogranizmalar hastalığa neden olmaktadır. Temizlik konusunda ihmalkar davranırsanız bu mikroplar size bulaşabilir. Tüylerini okşarken bu zararlı mikroorganizmalar elinize yapışır. Ayrıca tüyler de elinize yapışabilir. Elinizi yıkamayı unutursanız, bu mikroplar ağız yolu ile vücudunuza girebilir. Bu nedenle gerek kendimizin gerekse bu sevimli dostlarımızın temizliğine dikkat etmemiz gerekiyor. Petopia veteriner kontrolü düzenli bir şekilde yapılmalıdır.

1-Tokzoplazmozis Gondii

Sevimli dostlarımızın bize bulaştırdığı en tehlikeli hastalık bu hastalıktır. Tedavisi ihmal edilmemelidir. Özellikle hamile kadınlarda ciddi sonuçlara neden olmaktadır. Kedi dışkısıyla temas edildiği zaman ortaya çıkabilir. Hıv vürüsü taşıyanlar, AIDS, lenfoma, lösemi ve hamileler için ölümcül sonuçlara neden olan Tokzoplazmozis Gondii, dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu hastalıktan korunmak için kedilerin dışkısına doğrudan temas etmememiz gerekir. Sağlıklı insanlardan çok hamile ve hiv virüsü taşıyanlarda ciddi sonuçlar meydana getirmektedir.

AIDS, lenfoma, lösemi ve hamilelerin dışında kalanlarda ciddi bir sonuç meydana getirmez. Kısa sürede bu hastalık tedavi edilebilir. Hamilelerde ise ilerleyen dönemlerde fetusta sinir sistemi bozukluğu ve çocukta körlüğe neden olabilir. Erken hamilelik döneminde bulaşma riski azdır. Son üç ayda ise bulaşma riski daha fazladır. Ultrasonla bebeğin zarar görüp görmediği test edilir. gebelik haftasında bebeğin kordon kısmından kan alınır. Bu kan testi virüsün bulaşıp bulaşmadığını ortaya koyacaktır. Kanda lgM çıkarsa, bu çocukta Tokzoplamozis Gondii virüsü var demektir. Bu durumda gerekli tedaviyi yaptırmalısınız.

Kedi dışkısının neden olduğu bu hastalık, temizliğin ihmal edilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Kedi dışkısı, kedide toksokariazise neden olan solucan yumurtaları taşıyabilir. Bu solucan yumurtalarını barındıran dışkı göze bulaşırsa körlük meydana gelebilir. Bu risk daha çok kumda kedilerle oynayan çocuklarda daha fazladır. Kedileri sevdiğiniz zaman veya temizliğini yaptığınız zaman mutlaka elinizi yıkamalısınız. Özellikle hamile olanlar ve kedi besleyenler, kedilere dokundukları zaman elini yıkamayı ihmal etmemelidir.

Tokzoplazismoszoz Gondii Sadece Kedilerde Bulunmaz

Bu hastalık kedilerin dışında başka hayvanlardan da bulaşabilir. Kedi dışkısı bir kaç hafta sonra bu paraziti taşımaz. Eldivensiz dışkı temizlediğiniz zaman ve elinizi yıkamadan yemek yediğinizde bulaşır. Bu nedenle kedilerden bulaşma riski düşüktür. Kedilerin temizliği yapıldıktan sonra eller yıkanmazsa, bulaşma riski meydana gelir.

Kedilerde meydana gelen Tokzoplazmozis Gondii enfeksiyonu bir sefer meydana gelir. Bu bir seferden sonra hastalık tekrarlamaz. Genellikle genç kedilerden bulaşır. Bu enfeksiyon genç yaşta meydana gelir. Olgun ve yaşlı kedilerin çoğu bu enfeksiyonu atlatmış olur. Et verilmeyen kedilerde görülmez, diyebiliriz. Kediye verilen besinlerde parazit varsa bulaşma ihtimali daha yüksektir.

Bu enfeksiyonu taşıyan hayvanların dışkısı ineklere geçebilir. Bu ineğin eti az pişirildiği zaman parazit yaşamına devam eder. Bu nedenle pişmemiş et bu virüsün bulaşmasında etkili rol oynar. Meyve ve sebzelerde mutlaka yıkanmalıdır. Yıkanmayan meyveler ve sebzeler, birçok hastalığın habercisidir.

Topraktan elde edilen sebzeler ve meyveler mutlaka yıkanmalıdır. Özellikle toprağa bulanan meyvelerin iyi bir şekilde temizlenmesi gerekir. Az pişmiş köfte ve çiğ tüketilen sucuklar, bu virüsü taşıyabilir. En sağlıklı et tüketimi iyi pişirilerek gerçekleştirilen et tüketimidir. Kediniz için alacağınız mamalar da bu kategoride önemlidir. Bu konuda veteriner tavsiyesine uygun şekilde hareket edilmelidir. Sağlık açısından problem teşkil eden gıdalar tüketilmemelidir.

Bu hastalığın en önemli özelliği gribe benzemesidir. Bu nedenle hastaların çoğu grip olduğunu zanneder. Ancak bazı belirtiler gripten farklıdır. Bu duruma tedavi ihmal edilmemelidir. En belirgin özelliği ateş, eklem ağrıları, kas ağrıları, lenf düğümlerinde şişme ve halsizliğe neden olmasıdır. Bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna baş vurmalısınız.

2-Kuduz

İnsan hayatını tehdit eden hastalıklardan biri olan kuduz, hayvanlardan insanlara geçen en tehlikeli hastalıklardan biridir. Kuduz bir kedinin ağzı köpürür. Bu köpük size bulaşırsa kuduz olma ihtimaliniz vardır. Kuduza neden olan rapdo virüsü, nadiren insanlara bulaşır. Nadir de olsa, kuduz olan kedilerin tedavisi ihmal edilmemelidir. En yakın veterinere giderek kedinizin tedavisini yaptırmalısınız.

Kedilerden çok köpeklerde meydana gelen kuduz vakaları tehlikelidir. Kuduz olan köpekler, kedilerden aha saldırgan olur. Önüne geleni ısıran kuduz bir köpek, bu hastalığı hızlı bir şekilde yaymaya başlar. Bu gibi durumlarda sağlık kuruluşuna giderek gerekli tahlilleri yaptırmalısınız. Bu gibi durumlarda, özellikle kırsal kesimlerde ‘kuduz’ uyarısı yapılır. Kuduz olan kedilere ve köpeklere yaklaşılmamalıdır.

Bu hastalığın kendine özgü belirtileri vardır. Bu belirtiler meydana gelirse tedavi için zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Kuduzun kediler arasında bulaşmasına neden olan bir diğer durum ise çiftleşme iç güdüsüdür. Eğer kedinizin kızgınlık döneminde takip edemezseniz başka kediler ile çiftleşebilir. Bu tür durumlardan kurtulmak için kısırlaştırma operasyonu yaptırmalısınız.Ümraniye kedi kısırlaştırmaiçin Petopia veteriner kliniğini arayabilirsiniz.

Kuduz Hastalığını Belirtileri

Hiperaktivite, saldırganlık, ateş, felç ve nefes alma zorluğu, kuduz hastalığının belirtileri içerisinde yer almaktadır. Bu hastalık ilerledikçe saldırganlık ve agresif davranışlarda artış meydana gelir. Tedavi edilmediği zaman ciddi sonuçlar meydana gelir.

 Bu hastalığın aşısı vardır. Bu nedenle kuduz aşısı yaptırmak, hem sevimli dostlarımız için sağlıklıdır, hem de bizler için iyidir. Bu hastalık da erken teşhis ile tehlike olmaktan çıkar. İnsanlara bulaşan hastalıklar konusunda dikkatli olmak gerekir.

4- Kedi Tırmığının Meydana Getirdiği Ateş

Bartonella Henselas hastalığı, kedinin tırmıklaması veya ısırması ile ortaya çıkıyor. Isırma veya tırmıklama olayından 3 gün veya 10 gün sonra ateş meydana gelirse, bu hastalık Bartonella Henselas hastalığıdır. Tırmıklanan veya ısırılan bölgenin yakınında lenf nodu şiştiyse, bu belirti hastalığın habercisidir. Diğer önemli bir belirti ise ağrının hassas olması ve sızlamasıdır. Ateşin yanı sıra baş ağrısı ve döküntü meydana gelebilir. Bu anormal durum Bartonella Henselas hastalığının belirtisidir. Biyopsi ve deri testi ile teşhis edilebilir. Bu durumda tedavisi ihmal edilmemelidir. Aneljezik ağrı kesiciler ateşi düşürmektedir. Ağrı kesicilerle bu hastalık kısa sürede tedavi edilebilir.

Ölümcül tehlikesi olmayan bu hastalık ağrı kesicilerle iyileşir. Yaklaşık olarak bir ay kadar belirtileri devam eder. Bünyeden bünye bu süre değişebilir. Vücut direnci yüksek olan kişilerde bu sürede dahada kısalabilir. Hastalığın yayılma süresi de yine insandan insana değişmektedir. Bu yayılma süresi, vücut direncinin oranı ile alakalıdır.

Kedinizi beslerken sağlıklı gıdaları tercih edin. Kuduza veya virüse neden olacak gıdalardan uzak durun. Tüy bakımı, temizlik bakımı, tuvalet ihtiyacını giderme ve veteriner kontrolü gibi konular da önemlidir. Bütün bu konularda gerekli takip işlemi yapılmalıdır. Ümraniye veteriner, bu konuda profesyonel çözüm seçeneklerine sahiptir.

Köpeklerden İnsanlara Geçen Hastalıklar

İnsanların doğrudan hayvanlardan yakaladıkları önemli hastalıklar, genellikle hayvan dışkısı ile insana geçer. Hayvan dışkısına dokunduktan sonra yiyeceklere dokunan ya da suya içen insanlar bu mikroplara maruz kalabiliyorlar. Sevgili evcil hayvanlarınız insanlara kolayca bulaşabilen uzun bir hastalık listesine ve parazitlere ev sahipliği yapabilir. Köpekler bile korkunç Ebola virüsünü yayma potansiyeline sahiptir. Uzun çalışmalar, köpeklerin herhangi bir semptom göstermeden Ebola virüsü ile enfekte olabileceğini göstermiştir. Bu virüsün insanlara yayılma olasılığı ise belirsizdir. Köpeklerden insanlara geçen hastalıklar her ne kadar evcil hayvanların sağlık açısından sağladığı faydalar risklerden daha ağır bassa da, neye dikkat edileceğini bilmek size zarar veremez.

Köpekler Özel Bakım Gerektirir

Evcil hayvanlar, insanlara, solucanlar, kancalı kurtlar ve yuvarlak kurtlar dahil olmak üzere, birçok solucan paraziti bulaştırabilir. Bir hayvanı tımar ederken yanlışlıkla bakteri veya mantarlı tüylerinin yutulması olumsuz sonuçlara yol açabilir. Evcil hayvandan insana geçiş vakalarının çoğu çocuklarda görülür. Hem kendinizin hem evcil hayvanınızın hem de sevdiklerinizin sağlığını korumak için köpeğinize de tıpkı bebeğiniz gibi özen göstermelisiniz. Bu hastalıklar, birçok şekilde yayılabilir:

-Evcil hayvanlarla temas

-Hayvanlar tarafından kirlenmiş toprak veya suyla temas

-Hayvanların pastörize edilmemiş süt ürünleri tüketimi hastalıkları tetikleyebilir.

Kişisel Hijyene Özen Gösterin

Kişisel hijyeni iyi bir şekilde uygulamak, koruyucu kıyafet giymek, sağlıklı hayvanları korumak ve uygun durumlarda koruyucu tedaviler ve aşılar yaptırmak, insanları etkileyen bazı hayvan kaynaklı hastalık riskini en aza indirebilir. Bilim adamları, insan türleri dışında gelişen potansiyel sağlık tehditlerini tespit etmek ve bunlara karşı korunmak için çalışıyorlar. Küresel düzeyde, doktorlar, veteriner hekimler, bilim insanları ve devlet kurumları, halk sağlığı ve hayvan sağlığını incelemek için birlikte çalışıyorlar. Çünkü; hayvanları sağlıklı tutmak, insanları sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

Dışarıda Gezen Bir Köpeğiniz Varsa

Köpeğiniz ormanda, dağda, bayırda gezmeyi çok seviyorsa dikkat edin; dönüşünde size virüslü bir kene getirebilir. Aynı zamanda bu gezintilerde kapılan bir bakteri dışkı yoluyla insanlara geçebilir.

Organizma, enfekte hayvanların sütünde, idrarında ve dışkısında bulunur ve ısıya ve birçok yaygın dezenfektana karşı oldukça dayanıklı ve dirençli olduğundan, çevrede uzun süre hayatta kalabilir. İnsanların enfeksiyonu genellikle bu organizmaların solunmasının yanı sıra kene ısırıkları veya pastörize edilmemiş süt ürünleri tüketerek meydana gelir.

Lyme

İlk sırada yer alan hastalık Lyme hastalığıdır. Bu hastalığın diğer bir adı ise Borreliosis’tir. Kenelerin neden olduğu bir hastalıktır. Keneler kedileri ısırdığı zaman bu mikrobu kedilere bulaştırabilir. Bulaşan bu parazit, testlerle ortaya çıkabilir. Bu nedenle evcil hayvan almadan önce kan testi yaptırmalısınız. Kanında parazit varsa, bu sizin için hastalık nedeni olabilir. Borrelia Burgdorferi adında bir virüs Lyme hastalığına neden olmaktadır. Bu virüsü taşıyan keneler bu hastalığa neden olmaktadır. Bütün kenelerde bu virüs bulunmaz.

Lyme hastalığının üç evresi vardır. İlk evreye lokal denilmektedir. Lokal bölgesel anlamındadır ve belirtinin bir bölgede meydana geldiğini ifade eder. Erken teşhis olarak adlandırılan bu evrede virüs henüz vücuda yayılmamıştır. Tedavi sürecinde erken teşhis evresidir. Vücudun küçük bir bölümünde bulunmaktadır. İkinci aşama yayılmadır. Bu aşamada virüs yayılmaya başlar. Yayılma evresi esnasında virüs vücudun değişik bölgelerine dağılır. Üçüncü aşama ise geç yayılma sürecidir. Bu süreçte virüs bütün vücudu kaplamıştır. Bu evre hastalığın en ağır aşamasıdır.

Lyme hastalığının belirtileri, bulantı, halsizlik, ateş, eklem, kas ve baş ağrısıdır. Bu belirtiler varsa en yakın hastaneye gitmelisiniz. Ümraniyede veteriner klinikleri bu konuda sizi bilgilendirmektedir.

Isırılan yerde kırmızı bir halka oluşur ve kızarık bir şekildedir. Bu hastalık ciddiye alınmalıdır. İlerleyen safhalarda hayati tehlike meydana gelebilir. Bu nedenle doktora gitmeyi ihmal etmeyin. Kalbe ulaşırsa kalp ritmini bozabilir ve kalp krizine neden olur. Beyinde tahribata yol açarak konuşma problemi meydana gelir.

Kuduz En Bilindik Hastalık

Kuduz, genellikle enfekte olmuş bir hayvanın ısırığı yoluyla bulaşan memelilerin bir hastalığıdır. Köpeklerden insanlara geçen hastalıklar arasında en bilinenidir. Kuduz virüsü kişinin ölümüne yol açabilir. Beyinde hastalığa neden olan merkezi sinir sistemine saldırır. İnsanlarda kuduzun erken belirtileri, ateş, baş ağrısı ve genel halsizlik veya rahatsızlık gibi diğer birçok hastalığın belirtilerine benzer. Hastalık ilerledikçe daha spesifik semptomlar ortaya çıkar ve uykusuzluk, anksiyete, hafif veya kısmi felç, hayaller, ajitasyon, hiper tükürük, yutma zorluğu ve hidrofobi içerebilir. Kuduz tehlikesinden köpek aşıları ile kolayca kurtulabilirsiniz.

Köpeğinize Az Pişmiş Et Yedirmeyin

Çiğ veya az pişmiş kümes hayvanları veya et yiyen köpeğinizin bünyesinde zararlı bakteriler oluşabilir. Evcil hayvanlar da enfekte olabilir ve insanlar hasta bir köpeğin ya da kedinin dışkısıyla temastan hastalanabilirler. Çoğu insan çabuk iyileşir, ancak daha ciddi enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Köpek aşıları ile birçok rahatsızlığı önleyebilir, kendinizi ve sevdiklerinizi güven içerisinde tutabilirsiniz.

Hayvanlardan kapılan bakteriler herhangi bir belirti vermeyebilir veya yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme, ağrılar, kusma, sarılık, karın ağrısı, ishal ve döküntü dahil pek çok farklı etki gösterebilir. Bu bakterilerden bazıları böbrek hasarı, menenjit karaciğer yetmezliği, solunum sıkıntısı ve ölüme neden olabilir.

Çiğ Yumurtaya Dikkat

Köpeğiniz çiğ yumurta yiyorsa siz de tehlike altında olabilirsiniz. Çiğ yumurta nedeniyle enfekte olmuş çoğu kişi enfeksiyondan yaklaşık 3 gün sonra ishal, ateş ve karın krampları yaşayabilir. Saçkıran bir başka bulaşıcı hastalıktır. Bu mantar enfeksiyonu cilt üzerinde halka şeklinde bir döküntü veya kafa derisi üzerinde kel bir yama oluşturur. Köpeğinizi düzenli olarak Ümraniye veteriner kontrollerine götürerek bu gibi problemlerden uzak durabilirsiniz. Saçkıran, hayvanlardan insanlara ve insanlardan insanlara bulaşabilir. İnsanlarda yapılan ten hasarı enfeksiyonlarının çoğu, köpeğin, enfekte hayvanların çiğ veya az pişmiş etlerini yemesinden kaynaklanmaktadır. Ancak çocuklar, kediler ve köpeklerden gelen parazitleri istemeden larvaları ile enfekte olan bir pire yutarak toplayabilirler; İnsan bağırsağında larva yetişkin bir bakteriye dönüşür. Bir lavra metrelerce uzayabilir ve yıllarca yaşayabilir.

Kanca Kurdunu Daha Önce Duydunuz Mu?

Kanca kurdu adı verilen bağırsak parazitleri genellikle köpek ve kedilerde, özellikle de gençlerde bulunur. Solucanların yumurtaları veya larvaları dışkı ve istila toprağı yoluyla evcil hayvanlardan geçer. İnsanlar kirlenmiş toprak üzerinde çıplak ayakla yürürken doğrudan temastan enfekte olurlar. Kanca kurdu enfeksiyonu ağrılı ve kaşıntılı cilt enfeksiyonlarına veya karın semptomlarına neden olabilir. Ümraniye veteriner kontrollerini düzenli olarak yaptırarak hem köpeğinizin sağlığını tehlikeye atmamış olursunuz hem de kendi sağlığınızı güvence altına alırsınız.

Benekli Ateş

Kürklerinde kene taşıyan köpekler bu yaratıkları eve getirebilir. Bebek keneler, haşhaş tohumlarının boyutundadır ve kısa tüylü evcil hayvanlarda bile tespit edilmesi zor olabilir. Bakterileri ve diğer mikroplu organizmaları taşıyan, enfekte bir keneden alınan bir ısırık, zayıflamış bağışıklık sistemli insanlarda olumsuz etkilere neden olabilir. Semptomlar grip hastalığına benzer, ateş, titreme, ağrılar ve hatta vücutta kızarıklıklara sebep olur.

Köpeğe Değil İnsana Zararlı

Bazı bakteriler köpeğe zarar vermese de insana zarar verebilir. Köpeğin ağzında yaşayan bazı bakteriler bulunur. Bu bakteri köpeklerin ve kedilerin ağızlarında yaşar fakat onları hasta etmez. Ancak, mikrop insanlara yalama, ısırma, çizilme ve yakın temas yoluyla yayılabilir. Bakteriler, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler dışında, insanları nadiren hasta eder. Bir enfeksiyonun belirtileri arasında kabarcıklar, şişme, ateş, ishal, kusma, baş ağrısı ve eklem ağrısı bulunur. Petopia gibi güvendiğiniz veteriner merkezlerini tercih ederek bu gibi problemlerden uzaklaşabilirsiniz.

Önleme Tedaviden İyidir

Köpeğin insanlara doğrudan hastalık bulaştırması mümkün değildir. Bununla birlikte, bir sivrisinek köpeği ısırır ve sonra bize aktarırsa vücudumuzu istila edilebilir. Böylece, köpek hastalık için bir aktarıcı görevi görür. Bu hastalıklar insanlarda hala oldukça nadir görülür. Bununla birlikte, köpeklerde, kalp kurdu korkunç sonuçlara neden olabilir. Bunun nedeni kalp ve akciğer gibi temel organlara büyük ölçüde zarar verebilmeleri ve genellikle ölümle sonuçlanabilmeleridir. Bahsedilen hayati organları bu şekilde etkileyen istila, özellikle solucanlar erişkin olduğunda tedaviyi zorlaştırmaktadır. Bu, bir kez daha önlemeyi çok zorunlu kılar. Köpeğinizin potansiyel olarak enfeksiyon yayan böceklere maruz kalmasını sınırlayan genel kurallar belirlemeniz gerekir. Dahili parazit önleyici ilaçlar ayrıca, kalp kurtlarının büyüme döngüsünü tamamlamalarını önlemeye yardımcı olacaktır. Haşaratların öldürülmesi her yerde önemlidir.

Cilt Hastalıkları İnsanlara Bulaştırabilir

Uyuz ve saçkıran, bir köpeğin insanlara bulaştırdığı en yaygın cilt hastalıklarıdır. Her ikisi de iyi bilinen hastalıklardır ve belirgin semptomları vardır. Saçkırana ciltte dairesel yamalar oluşturan bir mantar neden olur. Bu mantardan gelenler diğer köpekleri, diğer kedileri ve hatta insanları enfekte eder.

Uyuz, irin üreten deride biriken bir akan alanlara neden olur. Bu hastalıkların önlenmesi için hijyene dikkat edilmesi gerekir. Köpekle temas eden her şeyin düzenli yıkanması hayati önem taşır. Ayrıca, köpeğin yakın gözlem altında tutulması ve herhangi bir semptom gördüğünüzde veteriner hekime götürülmesi de önemlidir.

En İyi Dostunuza İyi Bakın

Bir köpek, insanın en iyi arkadaşıdır. Bir köpeğe sahip olmanın, tansiyon düşürmeye yardımcı olmaktan, depresyondan kurtulmaya kadar kesin sağlık yararları vardır. Fakat bir köpeğe sahip olmanın sağlığa olan faydalarına rağmen, insanlar için tehdit edici olabilir. Köpeğinizin açık havada yaşadığı oyunlarında, mikropları eve geri getirmeleri şaşırtıcı değildir. Gerçekten de, bazı köpek mikropları insanlara bulaşabilir. Bu hastalıklar atıklardan, tükürüklerden size geçebilir ve hatta dört ayaklı arkadaşınızın kürküne gömülebilir. Enfekte bir evcil hayvanla doğrudan temas, enfeksiyonu yayabilir ve rahatsız edici olabilir. Doğru zamanda doğru müdahale yapılmadığında hayati tehlike oluşturan semptomlara neden olabilir.

Uygun Koruyucu Bakım

Veterinerinizle düzenli koruyucu bakım randevuları ayarlayın ve evcil hayvanınızı, hem sizi hem de yavrularınızı bu hastalıklardan en iyi şekilde korumak için ve ayrıca aklınızı rahatlatmak için yıllık dışkı testleri ve aşılama konusunda güncel tutun. Veteriner hekiminiz ile pire, kenelere ve bağırsak parazitlerine karşı korunmaya yardımcı olmak için farklı parazit önleyici maddeler hakkında da konuşabilirsiniz. Evinizde alacağınız önlemlerle hastalık riskini minimuma indirebilirsiniz. Bunun için köpeğinizle etkileşime girdikten sonra ellerinizi yıkamak her zaman iyi bir fikirdir. Bahçenizin olabildiğince temiz olduğundan emin olmak enfeksiyon riskini azaltabilir ve parazitlerin ve bakterilerin yayılmasını sınırlayabilir. Profesyonel veteriner hekimliği tavsiyesi, teşhisi veya tedavisi yerine geçecek şekilde tasarlanmamıştır. Evcil hayvanınızın tıbbi durumu ile ilgili aklınıza gelebilecek sorularınız için daima veteriner hekiminizden tavsiye isteyin. Evcil hayvanınızın acil bir tıbbi durumu olduğunu düşünüyorsanız, derhal veterinerinizi ziyaret edin.

Köpeğinizin Hastalanmasını Nasıl Önlersiniz?

Köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek ve sağlıklı kalmaları için neler yapabileceğinizi öğrenmek için Petopia gibi veteriner merkezlerini düzenli aralıklarla ziyaret etmelisiniz. Ayrıca köpeğinizi sağlıklı tutmak için iyi bir diyet gereklidir. Onlara gerekli tüm besinleri sağlayan bir diyet yemeği verin, böylece daha uzun süre daha güçlü olacaklar. Hem yürüyüş hem de egzersiz, köpeğinizi zinde ve sağlıklı tutmaya yardımcı olur ve güçlü bir bağışıklık sistemini korur. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, su da köpeğin vücudunun toksinleri atmasına ve istenmeyen elementlerden kurtulmasına yardımcı olur. Köpek vitaminleri herhangi bir besin boşluğunu doldurur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini gibi spesifik vitaminler, iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olur.

Köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek için yağmura veya soğuğa maruz kalmadığından emin olun. Bu elementlerin her ikisi de bağışıklık fonksiyonunu azaltabilir.

Alabileceğiniz Pratik Önlemler

-Dışkıya dokunduktan sonra ellerinizi sabun ve akan suyla yıkayın.

-Evcil hayvanınızı düzenli olarak veterinere götürün ve önerilen tüm aşıları takip edin.

-Köpeklerle sert oyunlardan kaçının.

-Kediniz veya köpeğiniz sizi ısırırsa, alanı derhal sabun ve suyla yıkayın.

-Evcil hayvanınıza dokunduktan sonra ellerinizi yıkayınız.

-Bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler özel önlemler almalıdır. Bu kişiler hayvanların yaralarına ve dışkısına dokunmamalıdır.

-Evcil hayvanınızın klozetlerden su içmesine veya dışkı yemesine izin vermeyin.

 Neden Hayvansal İlaçlara İhtiyaç Duyuluyor?

Hastalığın önlenmesi, hayvanları sağlıklı tutmakla başlayan ve insan sağlığının iyileştirilmesiyle sonuçlanan bir sürekliliktir. Aşı, pire ve kene ürünleri ve ilaçların kullanımını içeren uygun hayvan sağlığı yönetimi ve veterinerlik bakımı, hayvanları sağlıklı tutmaya, hastalıkların insanlara bulaşmasını önlemeye ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Sağlıklı Hayvan Sağlıklı İnsan Demek

Evcil hayvanlar neşe sağlayabilir, sağlığımızın iyileştirilmesine yardımcı olabilir ve çocuklara değerleri ve sosyal becerileri öğretmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bazı evcil hayvanlar hastalık taşıyabilir veya bağışıklık sistemi zayıf olan küçük çocuklar için tehlikeli olabilir. İnsanlar gibi tüm hayvanlar da mikrop taşır. Bir hastalığın bir hayvandan insana yayılıp yayılmayacağını çeşitli faktörler etkiler. Evcil hayvanınızdan hastalık kapmaktan kaçınmanın en iyi yolu evcil hayvanınızın sağlıklı olduğundan emin olmaktır. Bunun için evcil hayvanınızı güvendiğiniz bir kaynaktan alabilirsiniz.

Evcil hayvanınızın gerekli tüm aşıları yapıldığından emin olun. Evcil hayvanınızın hastalık taşıyabilecek diğer hayvanlarla temasını yakından takip edin.

Şüphelendiğiniz veya merak ettiğiniz bir durum söz konusu isePetopiaveteriner kliniğine ulaşabilir, ücretsiz bilgi alabilirsiniz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Bu haber toplam defa okunmuştur

Kedi gençlik hastalığı (feline panlökopeni) &#; Belirtileri ve tedavi yöntemleri

İçindekiler

Kedi gençlik hastalığı (panlökopeni) nedir?

Kedi panlökopeni, her yaştan kedide görülebilen ve ölümcül seyredebilen viral bir hastalıktır. Öyle ki kedi hastalıkları arasında görülen en ciddi hastalıklardan birisidir. Hastalık etkeni, DNA virüsü olan parvovirüs tip2 ile uyumludur. Hastalık tüm yaşlardaki kedilerde görülebileceği gibi sütten kesilme dönemindeki yavrularda daha sık meydana gelir. Kuluçka süresi ortalama 2 ile 12 gündür.

Doğada oldukça yaygın olan panlökopeni, barınaklarda ve bir arada yaşayan aşısız kedi topluluklarında daha sık görülmektedir. Virüs oldukça dayanıklıdır ve bulunduğu ortamda uzun süre yaşayabilir. Oda sıcaklığında birkaç yıl canlı kalabilir, çoğu dezenfektana ise dirençlidir.

Kedi gençlik hastalığının belirtileri nelerdir?

FPV ile enfekte olan kedilerde genel olarak şu belirtiler görülmektedir:

  • Aniden yükselen ateş
  • İştahsızlık
  • Kusma (genellikle sarı renkli)
  • İshal (genellikle kanlı ve mukuslu)
  • Sıvı kaybına bağlı deride kuruluk
  • Şiddetli depresyon
  • Karın bölgesinde ağrı
  • Ani ölüm

Virüs vücuda girdikten ortalama 12 gün sonra ilk belirtilerini gösterir. Kedi genellikle mutsuz, gergin, iştahsızdır ve ayaklarını altına toplar bir pozisyonda oturur. Hastanın kürek kemikleri, göğüs kafesinin üzerinde bir çıkıntı olarak görülür. Bu durum çoğu vakada karşılaşılan bir semptomdur. Kuluçka döneminin ardından hastanın durumu birdenbire kötüleşir ve 40 – 41 derece ateş, ishal, kusma, tüylerde kalitesizlik, iştah kaybı ve dehidrasyon gibi belirtiler görülmeye başlar. Klinik bulgularda genellikle karın ağrısına da rastlanır. Hastalığın son dönemlerinde ise vücut ısısı normalin altına düşer ve hasta komaya girer. Çoğu hasta yakını bu durumda “daha dün iyiydi, bir şeyi yoktu” gibi cümleler sarf eder. Hastalık, klinik belirtileri takiben iki gün içerisinde, 2 – 6 aylık kedilerde çoğu zaman ölümle şekillenir. Bazı vakalarda ise hafif seyreder ve 1 – 3 gün içerisinde iyileşme görülür. İyileşmenin ne kadar sürede olacağı bağışıklık düzeyiyle ve hastalığın hangi evrede yakalandığıyla yakında ilişkilidir.

Panlökopenili kedi

Panlökopeni, akut seyirli olduğu için 24 saat içinde ani ölümlere dahi yol açabilir. Hastanın bağışıklık sistemi zayıflar ve işlevselliğini yitirir. Çünkü virüs, enfeksiyonla savaşan kan hücrelerini tahrip eder ve hasta ikincil enfeksiyonlara açık bir hale gelir.

Panlökopeni ile enfekte olan hamile bir kedi ise ya düşük yapar ya ölü doğurur ya da beyin gelişimi anormal  (serebellar hipoplazili) olan yavrular doğurur. Hangisinin olacağı, gebeliğin hangi döneminde annenin enfekte olduğuyla ilişkilidir. Gebeliğin 1. ve 2. dönemlerinde (trimester) gerçekleşen enfeksiyon durumlarında anne düşük yapabilir veya ölü doğum gerçekleşebilir. Gebeliğin son döneminde gerçekleşen enfeksiyonlarda ise yavru doğar ancak serebellar hipoplaziye bağlı ataksik davranışlar görülebilir.

Kedi gençlik hastalığı nasıl bulaşır? Nedenleri nelerdir?

Kedi panlökopenisinin nedeni feline parvovirüsüdür (FPV). Özellikle aşısız olan birçok kedinin bir arada yaşadığı ortamlarda hızla yayılır ve son derece ölümcül seyreder. Saçıldığı ortamda uzun süre dayanıklı kalabildiği için kolaylıkla diğer hayvanlara bulaşır. Ağız ve burun boşluğundan vücuda giren virüs, enfekte kedilerin dışkıları ve vücut salgıları ile yayılır. Enfeksiyonun ardından, haftalar veya aylarca etrafa yayılır. Bulaşma, kedi – kedi veya insan – kedi yoluyla olabilir. Virüs enfekte kedinin idrarı, dışkısı ve salyası ile doğrudan bulaşır ya da kontamine olmuş kap, kafes, giysi ve insan eli aracılığıyla başka bir kediye bulaşabilir.

Not: Virüs bulaştığı yüzeylerde bir yıldan fazla hayatta kalır. Bir yıl önce kontamine olmuş bölge, o süre boyunca bölgeye gelecek aşılanmamış veya yetersiz aşılanmış her kediye bulaşabilir.

Kedi gençlik hastalığı nasıl teşhis edilir?

Özellikle kedinin aşısız olduğu bilgisi, aylık yaşta olması ve aniden başlayan kusma/ishal bulguları ayırıcı tanı listesinde panlökopeniyi akla getirir. Yapılan hemogram ve biyokimya testlerinde şiddetli panlökopeni (kandaki akyuvar sayısının ileri derecede azalması) görülmesi kedi gençlik hastalığının şüphesini arttırır. Fekal immunoassay, kramotografik test çubukları, serolojik testler ve PCR testleri kesin teşhisin konmasında kullanılmaktadır. Ancak rutinde sıklıkla dışkıdan alınan örnekle bakılan hızlı test kitleri kullanılmaktadır.

Kedi gençlik hastalığının tedavisi mümkün mü?

Panlökopenin spesifik bir tedavisi olmadığı için, tedavi kedinin bağışıklık sistemini güçlendirmeyi ve semptomları yönetmeyi amaçlamaktadır. Sıvı kaybı yaşandığı için intravenöz sıvı takviyesi yapılır. Lökopeniye bağlı gelişebilecek ikincil enfeksiyonlar için geniş spektrumlu anitibiyotikler uygulanır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek içinse immunstimulan ilaçlara başlanabilir. Veteriner hekim, vakanın durumuna göre en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.

Kedi gençlik hastalığının aşısı var mı?

FPV’e karşı koruma, karma aşı uygulaması ile mümkündür. Karma aşı; kedi panlökopenisi, herpesvirüs, kalisivirüs  hastalıklarına karşı koruma sağlayan temel bir aşıdır. Kedilere haftalıkken başlanarak 16 haftalık oluncaya kadar haftada bir uygulanır. Daha sonra 1 yıllık yaşta tekrar dozu uygulanır. Sonraki süreçte 3 yılda birden daha sık olmamak üzere tekrar aşılanır. İlk aşılamalar bitinceye kadar virüse karşı tam bir bağışıklık oluşmadığından dolayı bu süreçte kedinizin başka kedilerle bir araya gelmemesi ve dışarıyla temasının olmaması çok önemlidir.

Herhangi bir nedenden dolayı bağışıklık sistemi zayıflamış kedilere karma aşı uygulanmamalıdır. Zira virüs, aşı uygulamasından sonra kontrolsüz bir şekilde çoğalabilir ve hastalığa sebep olabilir. Bundan dolayı kedinin aşı için uygun olup olmadığı bir dizi testlerle belirlenmelidir. Kedinizin bağışıklık sistemi zayıfsa hekiminiz immün güçlendirici takviyeler önerebilir veya sorunun kaynağına bağlı başka yöntemler uygulayabilir. Takviyelerin ardından tekrar yapılacak testlerle, süreç ilerleyecektir.

Aşı fiyatlarıyla ilgili genel bilgi için Veteriner Ücret Tarifesi adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Panlökopeninin önlenmesi ve kontrolü

Düzenli aşılama, kedi dostunuzu panlökopeni dahil pek çok tehlikeli hastalıktan korunmanın en temel ve en etkili yöntemdir. Hasta kedilerin derhal karantinaya alınması önemlidir. Sokakta yaşayan kedi dostlarımızda bu risk daha yüksek olabileceği için aşısız evcil kedilerin dışarı çıkmaları oldukça tehlikelidir. Hayvan barınakları, klinikler ve kedi bokslarında düzenli hijyene ve dezenfeksiyona dikkat edilmelidir. Panlökopeni virüsü, seyreltilmiş sodyum hipoklorid (çamaşır suyu) dezenfekte edilebilmektedir ve bunun dışındaki dezenfektanlara karşı dirençlidir.

İlginizi çekebilir:

Sıkca Sorulan Sorular

Kedilerde gençlik hastalığı temel olarak FPV virüsü nedenlidir. Enfekte olan kedilerin kanı, dışkısı, idrarı veya diğer vücut sıvıları ile temas eden kedilere hastalık bulaşır.

Kedilerin gençlik hastalığının aşısı 7 ve 10 haftalıkken uygulanan ve her yıl tekrarlanan karma aşı, kedileri bu hastalığa karşı korur.

Kedi gençlik hastalığı,  zoonoz bir hastalık değildir ve insanlara bulaşmaz.

Bu İçerikler İlginiz Çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası