bebeklerde kokulu kaka nedenleri / Bebek Kakası Renkleri ve Anlamları | Ay Ay Bebek Kakası – Budizzz

Bebeklerde Kokulu Kaka Nedenleri

bebeklerde kokulu kaka nedenleri

BEBEKLERDE BAĞIRSAKLA İLGİLİ (GASTROİNTESTİNAL) GIDA ALERJİSİ

BEBEKLERDE BAĞIRSAKLA İLGİLİ (GASTROİNTESTİNAL) GIDA ALERJİSİ

Son yıllarda bebeklerde özellikle bağırsakla ilgili gıda alerjilerinde belirgin bir artış yaşanmakta olup, bu durum anneleri ve bebeği özellikle ilk aylarda belirgin sıkıntıya sokabilmektedir. Bu yazımda bağırsakla ilgili gıda alerjileri hakkında genel bir tanı ve tedavi yaklaşımını özetleyerek, ailelerin bu konu hakkında farkındalık ve bilgi düzeyinin artırılmasını amaçladım.

Bu durum son yıllarda neden bu kadar arttı? Bu soruya kesin bir cevap vermek ve tek bir neden ileri sürmek çok mümkün olmasa da bazı nedenler öne çıkmaktadır.

Gıda alerjisi için risk faktörleri:

  1. Son yıllarda doğal beslenmeden uzaklaşılmış olması
  2. Genetiği değiştirilmiş gıdaların yaygın kullanımı
  3. Katkı maddelerinin yaygın kullanımı
  4. Bebeklerde bağırsakların henüz tam gelişmemiş olduğu ilk aylarda fazla mama kullanımı
  5. Bebeklerin immün sisteminin henüz tam gelişmediği ilk aylarda allerjenik gıda proteinleri ile karşılaşmaları
  6. Aşırı korumacı yaklaşımlar sonucunda bebeklerin geçirdiği enfeksiyonların azalması
  7. Bütün bunların sonucunda son yıllarda bağırsak kompozisyonumuzun ve mikrobiyotasının değişmesi
  8. Annede vitamin D eksikliği
  9. Allerjenitesi yüksek gıdaların 1 yaşına kadar başlanmaması
  10. Allerji açısından ailevi genetik yatkınlık
  11. Bebekte atopik dermatit olması

 

Bağırsak ile ilgili gıda alerjilerinin tanı ve tedavisindeki zorluklar, bebeklere yanlış tanı konmasına,  anne ve bebeğinin gereksiz diyet uygulamasına neden olup, bu durum hem anne, hem de bebekte belirgin problemlere neden olabilmektedir.

Bağırsakla ilgili gıda alerjilerinin annede yol açtığı problemler:

Annede yetersiz beslenmeye bağlı vitamin ve mineral eksiklikleri, protein alım eksikliği, annenin yetersiz kalori alması, anne psikolojisinin bozulması ve sonuçta anne sütünün azalması gözlenebilmektedir.

Bağırsakla ilgili gıda alerjilerinin bebekte yol açtığı problemler:

Bebek ile ilgili olarak ta yetersiz beslenmeye bağlı kilo alamama, büyüme ve gelişme geriliği, kalsiyum eksikliği gibi özellikle ilk aylarda hiç istenmeyen sorunlar gelişebilmektedir.

Bağırsakla ilgili (gastrointestinal) gıda alerjilerinde bebekte beklenen bulgular:

  • Kanlı veya kanlı mukuslu kaka
  • Sürekli ishal
  • Her beslenmeyi takiben kusma atakları
  • Kilo alamama
  • Protein kaybına bağlı ödem (şişlik)
  • Tedavilere cevap vermeyen kolik
  • Sürekli kabızlık hali
  • Tedaviye yanıt vermeyen gastroözefageal reflü olması

NOT: Anneyi emen bir bebekte kakada sadece mukus olması, bebek iyi kilo alıyorsa ve yukarıda sayılan bulgular yoksa normal kabul edilmelidir. Anne sütü alan bebeklerin bir kısmında kakada mukus olabilmektedir. Ek gıdalara başladıktan sonra bu durum düzelmektedir. Bu durum bebeklere yanlış tanı konmasına neden olan bir durum olduğu için özellikle önemlidir.

 

Tanı:

Bağırsakla ilgili gıda alerjilerini kesinlikle gösteren bir test bulunmamaktadır.

Hem bebeklerin küçük olması, hem de alerjik mekanizmaların farklı olması nedeniyle bu tip gıda alerjilerinin tanısında kesin bir tanı testi bulunmamaktadır. Fakat tanıda kullanılan yöntemler şunlardır.

  1. Şüpheli gıdalarla deri testleri veya kanda alerji testleri bakılabilir (pozitif bulma ihtimali çok düşüktür).
  2. Şüpheli gıdalarla yama testi yapılabilir. Bebeğin sırtına özel kaplar içinde gıdalar yapıştırılır. ve 48 ve 72 saat sonra okunur. Ağrısız ve kolaydır (pozitif bulma ihtimali çok yüksek değildir).
  3. Kesin tanı için; şüpheli gıdalar en az 2 hafta kesilir. Bebekteki bulgular düzelir ve gıda kontrol altında tekrar başlanır ve bebekte bulgular çıkınca kesin tanı konmuş olur (eliminasyon-kontrollü provakasyon). Burada bebeğin yaşına bağlı olarak diyet anneye veya bebeğe veya her ikisine birden verilir.

 

Tanı ve Tedavideki Önemli Noktalar:

  • Öncelikle anneye veya bebeğe çok sayıda gıdayı keserek diyet vermemek gerekir. Çocuklardaki bağırsakla ilgili gıda alerjilerinde bebeklerin %90’dan fazlasında inek sütü, yumurta veya tahıla allerji saptanmaktadır. Diğer gıdalara alerji çok daha az oranda görülmektedir.
  • Süt alerjisi saptanan bir hastada sığır etine veya yumurta alerjisi saptanan bir bebekte tavuk etine karşı alerji olabilir ama bu oran % civarında olup şüphe yoksa bu gıdaları kesmemek gerekir. Zaman içinde gerekirse kesilebilir.
  • Tanı koyma aşamasında anneye tüm alerjik gıdalardan yoksun bir diyetin (hipoallerjenik diyet) hemen başlanması doğru değildir. Hastalığın durumuna göre zaman içinde karar vermek daha doğrudur.
  • Tanı konduğunda alerjik gıda diyetten çıkarılmalıdır. Bazı durumlarda anneye diyet vermeye gerek olmayabilir.
  • Anne sütü yetersiz bebeklerde tam hidrolize antialerjik mamalar kullanılabilir.
  • Gerekirse yardımcı ek tedaviler ve ilaçlar tedaviye eklenebilir.
  • Anne ve bebekte mineral ve protein eksikliği yakından izlenmelidir. İnek sütü alerjisi saptanan bebeklere ve bu bebeklerin annelerine kalsiyum desteği verilmelidir.
  • Probiyotiklerin kullanılması bebeklerde alerji tedavisinde seçilmiş vakalarda faydalı olabilmektedir.

Prognoz ve Korunma:

  • Tüm gıda alerjileri yüksek oranda yaşla düzelmektedir. Çok az sayıdaki bebekte çok uzun yıllar devam etmektedir. Bu durumun çocuk alerji doktoru ile birlikte takip edilmesi gerekir.
  • Çocuk alerji uzmanı hangi gıda alerjisi ne zaman geçer? Bu konuda size en doğru bilgiyi verecek kişidir.
  • Tüm hastaların mutlaka tanı aşamasında itibaren çocuk alerji uzmanı gözetiminde olması hem bebek hem de anne için en doğru yaklaşımdır.
  • Allerjisi olmayan bebeklerde ek gıdalara başlamayı çok geciktirmemek gerekir. Yumurta sarısı 6. ay, yumurta beyazı ve balık 7. aydan itibaren başlanmalıdır.
  • Bir bebekte 1 yaşından önce uygun aylarda başlamak şartı ile BAL, İNEK SÜTÜ, SALÇA ve TUZ dışındaki gıdalar mutlaka başlanmış olmalıdır.
  • Yukarıda sayılan 4 gıda dışındaki hiçbir gıdaya başlama yaşı 1 yaşı geçmemelidir.
  • Anne sütü yoksa ve bebek alerji açısından yüksek riskli bir bebekse (Anne veya babada alerji olması), bu durumda hipoalerjenik mamalar (Hidrolize mamalar başlanmalıdır).
  • Gıda alerjisi olan bebeklerde zaman içinde başka tipte alerjiler veya alerjik hastalıklar (Astım veya Allerjik rinit) gelişebilmektedir. Bu açıdan takip altında olmalıdır.

Son Güncellenme:

Günümüzde de bazı anneler bebeklerinin genel olarak kaka renkleri konusunda çok fazla bir endişe yaşayabilir. Ancak bazı durumlar da endişelenmek amacı ile çok haklı bir neden şeklinde görülür. Özellikler bebeklerde yeşil kaka durumu bebeğe dikkat edilmesinin bir işareti de olabilir.

Bebeklerde Yeşil Kaka Neden Olur?

Genel olarak bebeklerde yeşil kakanın pek çok anlamı olur. Bunlardan biri de hazır mama ile birlikte beslenen bebeklerde yeşil kaka görülmesidir. Bazen ise emzirme döneminde olan bebeklerin emzirme sırasında anne sütünün yağlı kısmını tam olarak alamamasından da kaynaklanabilir. Buna ek olarak yeşil renkli olan kakalar bebeklerde görüldüğü zaman mutlaka doktora başvurulması gerekmekte olup neden yeşil renk kaka görüldüğünün sebebini öğrenip anne ve babalar içini rahatlatabilir.

Bebeklerde Koyu Yeşil Kaka Neden Olur?

Bebeklerde yaşanan koyu yeşil kaka ise genelde yeşil renkli olan katı gıdalar yiyen bebeklerde ya da demir takviyesi alan bazı bebeklerde görülür. Bu bebeklerde koyu yeşil renkli olan kaka normal olur. Koyu yeşil kakalar, ıspanak ve ya bezelye gibi çeşitli yeşil renkli katı yiyeceklere de başlayan bebeklerde en yaygın olur. Bazı bebeklerde de diş çıkarma sırasında yaşanan kaka rengi yeşile dönebilir. Bir de enfeksiyon durumunda bebeğin kakasının yeşile dönmesi durumu vardır. Bu nedenle bebeği doktora götürmek de gerekebilir.

Bebeklerde Sulu İshalin Başlıca Sebepleri

Bebeklerde sulu ishal sık rastlanan hastalıklardan birisidir. Özellikle bebeklerde ishal olması için genelde günlük dışkılama miktarına bakılmaz kıvama bakılır. Bebeklerde ishale bakteriler ve enfeksiyonlar sebep olmaktadır. Temiz içme suyu olmaması ve ya mama hazırlarken genel hijyen kurallarına dikkat edilmemesi ishalin oluşma sebepleridir. Virüsler içinde rota virüs, başlıca nedenlerinden birisidir.

Mide ve ya bağırsak sisteminde görülen ve de viral enfeksiyona sebep olan rota virüs yaygın görünmektedir. Bu virüsten bebekleri koruma yöntemi de aşıdır. Bebeklerin genelde 6. haftası ve ya 4. ayı arasında da ilk doz uygulanmaktadır. Takip eden sonraki hafta arasında ikinci doz da uygulanmaktadır. Ayrıca ağız yolu ile uygulanmakta olan aşı rota virüs ve de ishale karşı alınacak olan etkin tedbirlerden biri olmaktadır.

Bebeklerde Hardal Sarısı Kaka

Genel olarak emzirilen bebeklerde görülür. Bu bebeklerde hardal sarısı renkte kaka normaldir. Ayrıca mekonyum geçtikten sonra da yeni doğanın dışkısı genelde hardal sarısı renk olabilir. Günümüzde hardal rengine sahip olan dışkı rengi, genel olarak emzirilmekte olan bebeklerde çok yaygın olarak görüldüğü bilinmektedir.

Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur?

Bebeklerde kaka yoğunluğu ve rengi sağlıklı gelişim hakkında çeşitli ipuçları içerir. Bebek bezinde mukus ya da kan gören annelerin paniğe kapılması son derece normaldir. Peki, bebeklerde mukuslu kaka neden olur? Bebeklerde mukuslu kaka önemli bir sorunun habercisi olmayabileceği gibi aşağıdaki hastalıklara da işaret ediyor olabilir;

Bebeklerde meydana gelen her değişim yakından takip edilmeli, mukuslu kakaya eşlik eden huzursuzluk ve ateş olması halinde zaman kaybetmeden çocuk doktoruna başvurulmalıdır.

Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur?

Yenidoğan bebeklerde mukuslu kaka normal bir durum olabilir. Bağırsak tarafından yine bağırsak hareketlerine yardımcı olmak için salgılanan mukus, anne sütüyle beslenen bebeklerde dışkıyla atılır. Yenidoğan bebekler ilk günlerde “mekonyum” adı verilen özel bir kakayı dışkılarlar. İçinde;

Buna ek olarak bebeklerde mukuslu kaka görülme nedenleri şu şekilde listelenebilir;

Bebeklerde kakada mukus; çölyak hastalığı, sindirim sistemi hastalıkları, Crohn hastalığı, bağırsak polipleri, divertikülit veya bağırsak tıkanıklığını da akıllara getirebilir.

Mukuslu Kaka Nasıl Ayırt Edilir?

Beslenme alışkanlığına bağlı olarak değişik şekillerde görünen bebeklerde kaka, çeşitli enfeksiyonlar sonucu değişiklikler yaşar.

Kakayla birlikte çıkan mukus miktarının artması ve sıklığı çeşitli sağlık sorunlarına işaret eder. günden uzun süren mukuslu kaka görülme durumunda doktora danışılmalıdır. Kakaya kan eşlik ediyorsa erken teşhis ve tedavinin uygulanabilmesi için zaman kaybedilmemesi son derece önemlidir.

Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur?

Bebeklerde Kanlı ve Mukuslu Kaka

Anne sütüyle beslenen bebeklerin bezinde kanlı ve mukuslu kaka görülmesiyle kendini belli eden “proktokolit” besin alerjisine bağlı olarak gelişebilir. Bebeğin kilo alımı veya boy uzaması gibi gelişim eğrilerinde herhangi bir geriliğe neden olmayan hastalığa bazen gaz sancısı, huzursuzluk ve meme almada isteksizlik görülebilir. Kanamanın hafif seyrettiği bu hastalıkta, bebekte kansızlık görülmesi beklenmez. Kaka mikroskobik incelemeye tabi tutulduğunda mukuslu alanlarda lökosit görülme ihtimali yüksektir. Alerjik proktokolitler yıl içinde tamamen düzelir. Alerjik reaksiyonun en büyük sebebi inek sütüdür. Birden fazla besine alerjinin görüldüğü durumlarda yumurta, buğday, soya, kırmızı et, sebzeler veya tahıllar alerjik reaksiyonun kaynağı olabilir.

Bebeklerde Kaka Çeşitleri

Bebeklerin kakaları farklı nedenlere bağlı olarak renk, miktar ve katılık olarak değişiklik gösterir. Bu değişiklikler normal kabul edilse de farklı sağlık sorunlarının belirtisi olarak da değerlendirilebilir. Bu nedenle bebeklerde mukuslu kakanın geçmesi için destekleyici bir tedavi planı gerekebilir. Doğru teşhis ve tedavi sadece bebeğin gelişimini takip eden doktor tarafından yapılabilir.

Mekonyumlu siyah renkli kaka; katı ve hafif yapışkan bir yapıya sahip olan mekonyum, bebeklerin ilk kakasıdır.

Beyaz kaka; karaciğer ve safra kesesi sorunlarında dışkılama beyaz renkte olur. Bu durumda zaman kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.

Açık sarı renkli kaka; bebeğin anne sütüyle beslendiğinin kanıtıdır.

Kanlı kaka; rengi, sıklığı veya yoğunluğu ne olursa olsun bebek bezinde kanlı kaka görüldüğünde mutlaka hekime danışılmalıdır.

Koyu sarı kaka; devam sütüyle beslenen bebeklerin kakası koyu sarı ve humus kıvamındadır.

Yeşilimsi kahverengi kaka; katı gıdaya geçişte görülen kaka rengidir. Kıvamı sıvıya yakın olan bu kaka zaman içinde gelişerek çocuk ve yetişkinlerde görülen hali alır. Sıklıkla kötü kokuludur.

Yeşil kaka; demir takviyesi alan bebeklerde yeşil kaka görülmesi son derece doğaldır. Rahatsız edici bir kokuya sahiptir.

Farklı renkte parçacıklı kaka; sindirilememiş gıdaların varlığını gösterir.

Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur?

Bebeklerde Dışkılama Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Bebek sağlığına işaret eden konulardan birisi sindirim sistemidir. Sindirim sisteminin doğru çalışması demek; besinlerin kana geçebilmesi için küçük parçalara ayrılması, küçük besinlerin bağırsaklarda emilerek kana geçmesi ve atıkların vücut dışına atılması anlamına gelir. Bebeklerde dışkılama sıklığı bebeğin kaç aylık olduğuna, beslenme biçimine, ek gıda alıp almadığına göre değişiklik gösterebilir.

1 haftalık bebekler; mekonyum denen ve anne karnında biriken maddeleri bağırsaklarından atarlar.

6 haftaya kadar; günde 4 kereye kadar dışkılama yapabilir.

6 aya kadar; günde kereye kadar kaka yapabilir.

12 aya kadar; günde kere ya da 2 günde 1 dışkılama yapabilir.

3 yaşa kadar; günde kere ya da 2 günde 1 kaka yapabilir.

5 yaşa kadar; günde ortalama 1 kere dışkılama yapabilir.

Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gereken Durumlar!

Sürekli sert ve sağlam bir kaka kabızlık belirtisidir. Karın ağrısından şişkinliğe kadar farklı sıkıntılara neden olan durum iştahsızlığın da temel sebebidir. Anüste sıkışıp kalan kaka ince çatlaklara ve çatlaklar da kanamaya neden olabilir. 1 yaşına kadar olan bebeklerin gün kaka yapmaması doğaldır. Beslenme alışkanlıkları değişirken dışkılama sıklığında da değişiklikler yaşanabilir. Bu sürenin 5 günü aşması halinde çocuk doktoruna bilgi verilmelidir. Kaka sayısının azalması anne sütünün yetmediği anlamına gelebilir. Bebekte huzursuzluk yoksa uykusunu alıyorsa, büyüme geriliği tespit edilmemişse herhangi bir sağlık sorunu olmadığı düşünülebilir. Kaka sayısında artış ise enfeksiyon belirtisi olabilir. Sağlıklı, huzurlu ve mutlu bebeklerin sindirim sisteminin görevlerini tam olarak yerine getirdiği söylenebilir.

Bu yazımızda özellikle genç anneler için bebeklerde mukuslu kaka nedenleri, bebeklerde mukuslu kaka nasıl geçer, yenidoğan dışkılama sıklığı, kaka çeşitleri ve en önemlisi dikkat edilmesi gereken noktalara değindik. Bebeklerde kaka düzeni, sıklığı, yapısı, hacmi, kokusu, kıvamı ve rengi takip edilerek olumsuz bir durumla karşılanması halinde vakit kaybetmeden hekime danışılabilir. Sağlıklı günler…

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası