damla tas magarasi / Damlataş Mağarası | Mağaralar | Türkiye’nin Gizli Hazineleri

Damla Tas Magarasi

damla tas magarasi

Alanya ilçesinde yer alan ve ünü ilçeyi aşan Damlataş Mağarası, Alanya şehir merkezine 3 km. uzaklıkta, Alanya Kalesi’nin batı kıyısında konumlanıyor. Önünde plaj bulunan mağaranın çevresinde ise küçük bir çarşı mevcut. 

1948 yılında, liman inşaatında kullanılacak taşlar için ocak açılması esnasında bulunan mağara, keşfedildiği günden itibaren koruma altına alınmış. Aynı zamanda, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliğine sahip.

Sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları nedeniyle Damlataş adını alan mağaranın, giriş kısmında 50 metrelik bir geçit mevcut. Yüksekliği yaklaşık 15 metre olan geçitten sonra, silindir şeklinde bir boşluğa gelinerek, buradan mağara tabanına iniliyor. 

Çarpıcı güzelliği ile dikkat çeken mağarayı süsleyen, oluşumları 15.000 yıl öncesine dayanan sarkıt ve dikitler, ziyaretçilerini daha ilk bakışta büyülüyor. Birbirinden etkileyici, farklı uzunluklara sahip sarkıt ve dikitler, bazı yerlerde kesişerek, çarpıcı ve enfes güzellikte görünümler oluşturuyor. 

Sıcaklığı yaz kış 22 derece kalan Damlataş Mağarası her mevsim rahatlıkla gezilebiliyor. Mağara, astım hastalarına şifa kaynağı olan havasıyla da oldukça ünlü.  Mağaranın atmosferinde normalden 8-10 misli fazla bulunan karbondioksit ve yüzde doksan beş gibi yüksek miktarda nem özelliklerinden dolayı, birçok astım hastası, mağarada doktor kontrolünde, günde 4 saat olacak şekilde, 21 günlük tedavi görüyor. 

Antalya’ya yolu düşen herkesin görmesi gereken, misafirlerine tam bir görsel şölen yaşatan göz alıcı güzellikteki mağarayı, her yıl gerek yurt içinden gerekse yurt dışından milyonlarca turist ziyaret ediyor. 

 

Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarası Nerededir? Damlataş Mağarası Oluşumu, Özellikleri, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2020)

Damlataş Mağarası Nerededir? Damlataş Mağarası Oluşumu, Özellikleri, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2020)

Seyahat

Fotoğraf: İHA

Haber Giriş: 07.09.2020 - 17:32   Son Güncelleme:

Antalya’nın Alanya ilçesi içerisinde yer alan Damlataş Mağarası, hem mağara turizmine ilgi duyan hem de Antalya’nın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenlerin ilgi odağı konumunda. Damlataş Mağarası turistik açıdan önemli olmasının yanı sıra astım hastalığının tedavisi için de birçok insan tarafından ziyaret edilmektedir.

Antalya’nın Alanya ilçesinde yer alan Damlataş Mağarası, 1948 yılında yapılacak olan vapur iskelesi inşaatında patlatılan dinamitler sonucunda ortaya çıkmış ve keşfedilmiştir. Damlataş Mağarasının turistlik açıdan o kadar çok önemli olmasının nedeni ise, Türkiye’de turizme açılan ilk mağaralardan olmasıdır. Bunun için Antalya’nın Alanya ilçesine çok fazla sayıda turist gitmektedir.

Damlataş Mağarası Nedir?

Damlataş Mağarası, Antalya ilinin Alanya ilçesinde 1948 yılında vapur limanı için yapılacak taş ocağında, yapılan dinamit parlamaları ile ortaya çıkmış bir tarihi mağaradır. Bu mağara 1948 yılında turizme açılarak, birçok tarih meraklısı insanın ilgisini kendisine çekmiştir.

Damlataş Mağarası Nerdedir Hangi ve Bölge ve İldedir?

Damlataş Mağarası, Antalya ilinin Alanya İlçesinde yer alan tarihi ve turistlik bir mağaradır. Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. 1948 yılında keşfedilen bu Mağara, Antalya iline turizm açısından büyük katkılar sağlamıştır.

Damlataş Mağarasına Nasıl Gidilir?

Antalya ilinin Alanya ilçesinde vapur inşaatı esnasında keşfedilen mağara, Alanya ilçesine 3 km uzaklıkta yer alır. Ayrıca Damlataş Mağarası deniz kıyısında yer alır. Bu mağaraya gitmek için, ilk önce hava ya da kara yolu ile Antalya iline gelmeniz, daha sonra ilçe solmuşlardı ile Alanya ilçesine girmeniz gerekir. Alanya ilçesine geldikten sonra, Damlataş Mağarasına giden halk otobüsüne ya da bir taksiye binerek, Türkiye’de ilk turizme açılan mağaraya ulaşabilirsiniz.

Damlataş Mağarası Nasıl Oluşmuştur?

Damlataş Mağarasının oluşumu 15.000 yıl önceye kadar dayandığı araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. 15.000 yıl önce yağmur yazdığı zaman mağaranın tavan kısmından su akmaktadır. Mağaranın içine akan su, mağaranın nem ve ısısı ile sarkıtların oluşmasını sağlamıştır. Daha sonra mağara ısısının yüksek olması ile mağarada bulan damlanın erimesi ve ardından donması sonucu, mağarada bulunan dikitler oluşmuştur. Mağara, tuzlu su ile arındırılması sonucu şimdiki şeklini ortaya çıkarmıştır.

Damlataş Mağarası Özelikleri

50 metre giriş geçidi olan Damlataş mağarasının giriş esnasındaki yüksekliği 15 metredir. Tarihi ve büyüleyici özelliğinin yani sıra Damlataş Mağarası, Astım hastalıklarına da iyi geldiği için mağara içinde doktor tavsiyesi ile 21 günlük bir tedavi işlemi uygulanmaktadır. Mağaranın yaz ve kış aylarındaki sıcaklığı değişmemekte ve mağaradaki sıcaklığı sürekli aynı kalmaktadır. Mağara içindeki sıcaklık 22 derece ve nem oranı 95 olmamakla birlikte, Mağarada bulunan oksijen 20.5’dır.

Damlataş Mağarası Tarihi Eser ya da Milli Park mıdır?

Damlataş Mağarası, 1948 yılında vapur inşaatı esnasında dinamit parlamaları sonucunda keşfedilen bir tarihi eser mağarasıdır. Bu mağara Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunur. Ayrıca Türkiye’de ilk turizme açılan Mağaradır.

Damlataş Mağarası Giriş Ücreti(2020)

Damlataş Mağarası, şifa ve tarihi bir yer konumunda yer aldığı için Astım hastaları, trustlik amaç ile ziyarete gelenler ve öğrenciler için farklı farklı ücretler ile giriş yapılmaktadır. Tedavi için gelen astım hastalarından 2020 yılında yaklaşık 1 TL, bu tarihi yeri ziyarete gelen kişilerden 6.5 TL giriş ücreti alınırken, öğrencilerden 3 TL alınmaktadır. Ayrıca grup halinde gelen kişilerde indirim sağlamaktadır.

Damlataş Mağarası Giriş Saatleri( 2020)

Damlataş Mağarası, 10.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaretçi kabulü yapmaktadır. Ayrıca bu mağaraya ancak bu saatler arsında ve alınan giriş ücreti ile girmek mümkündür. Aksi halde bu mağaraya giriş yapmak imkansızdır. Saat 10.00 ziyarete açılan mağara, 19.00’da kapanmaktadır.

Damlataş Mağarasının Hikayesi ya da Efsanesi Var mıdır?

Damlataş Mağarasını hikâyesi, yaklaşık 15.000 yıl önce tavanından akan yağmur suları ile oluşmuştur. Ayrıca mağaranın değişmeyen sıcaklığı ile eriyen damlalar, mağaraya akan sular ile eriyen damlalar, dikitlerin oluşmasını sağlamıştır. 1948 yılında ise keşfedilmiş ve Türkiye’de turizme açılan ilk mağaradır.

False

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır