hamile köpek nasıl anlaşılır / Köpeklerde gebelik | Hill's Pet

Hamile Köpek Nasıl Anlaşılır

hamile köpek nasıl anlaşılır

Köpeklerde gebelik

Köpeğinizden yavru almayı planlamadığınız takdirde, yapabileceğiniz en iyi şey onu kısırlaştırmaktır. Bununla birlikte, köpeğinizin yavruları olmasına izin vermek gibi önemli bir karar almanız halinde, büyük bir maceraya atılmak üzeresiniz demektir - işte, köpeklerde gebeliği gösteren birkaç belirti.

Köpeğinizin meme uçları şişecek ve günlük bir gebelikte daha belirgin hale gelecektir. Çiftleşmeden yaklaşık bir ay sonra, vajinal bir akıntı da oluşmaya başlayacaktır. Çoğunlukla gebe kalmasından gün sonra, kilo alması nedeniyle karnının şiştiğini fark edeceksiniz. Bazı köpeklerde gestasyon döneminde (gebelik) iştah kaybı ya da depresyon belirtileri de görülecektir.

Veteriner hekime gidiş

Köpeğinizin gebe olduğunu düşünüyorsanız, onu veteriner hekime götürmeniz gereklidir. Bunun amacı, hem gebeliğin doğrulanması, hem de erken dönemde ortaya çıkabilecek herhangi bir komplikasyonun fark edilmesidir.

Veteriner hekiminiz, köpeğinizin gebe olup olmadığını belirlemek için birkaç farklı yöntem kullanacaktır. Veteriner hekiminiz gün sonra, yalnızca gebe köpeklerin ürettiği bir hormon olan relaksin düzeyini belirlemek için bir test yapabilir. Bu yöntem gebeliği doğrulayacak, ancak yavru sayısı hakkında bilgi vermeyecektir.

Yirmi bir gün sonra köpeğinizin karnının hissedilmesiyle, veteriner hekiminiz uterus kalınlaşmasını ve gebeliği gösteren 'şişliklerin' varlığını saptayabilir. Bununla birlikte, bu yöntemi olumsuz etkileyebilen bir takım faktörler vardır: aşırı kilolu bir köpek, tek bir yavru ve hatta yalnızca sinirlilik, doğru bir 'yoklama' yapılmasını güçleştirebilir.

Yirmi beş gün sonra, yavruların kalp atışları bir steteskop ya da EKG ile saptanabilir; ancak muhtemelen her bir yavrnun kalp atışları ayırt edilemeyecektir ve bu da, söz konusu yöntemleri kaç yavru olduğunun belirlenmesi açısından yetersiz hale getirmektedir.

Gebelik değerlendirmesi için yaygın olarak ultrasonografi kullanılmaktadır. Ultrasonografi invazif olmayan, güvenilir bir tekniktir ve yalkaşık 28 günde yavruları saptayabilmektedir.

Yavru sayısını belirlemenin en doğru yöntemi, 49 gün sonra iskeletleri saptayabilen röntgen yöntemidir. Bazı veteriner hekimler, gelişmekte olan yavruların radyasyona maruz kalmasını önlemek için röntgen uygulanmamasını tavsiye edecektir.

Yeni yavrular için hazırlık

Doğumdan önceki aylarda, iyi, sağlıklı beslenmeyi sürdürmesini sağlamak dışında, müstakbel anne için yapmanız gereken çok fazla şey yoktur. Uzun ve yorucu olabilen doğum için formunu koruması amacıyla onu egzersiz yapmaya teşvik etmelisiniz.

Doğum yapmadan önceki günlerde, köpeğiniz muhtemelen huzursuzlanmaya ve yerde ya da yatağında eşelenmeye başlayacaktır. Doğum için bir yuva yapmaya çalışmaktadır. Ona etrafı kapalı bir yer sağlamalısınız; burası ideal olarak, girip çıkabileceği, ancak yavrularını sınırlı alanda tutabileceği bir yer olmalıdır.

Köpeğiniz için uygun büyüklükte bir karton kutu bu işi görecektir ya da küçük bir çocuk havuzu sağlamayı düşünebilirsiniz. "Yuvayı" havlularla, battaniyelerle ya da eski örtülerle doldurun. Doğum pis bir iş olma eğilimi gösterdiğinden, tekrar kullanılma ümidi olan hiçbir şey kullanmayın.

Gebe kaldığı günü biliyorsanız, veteriner hekiminiz doğum yapacağı tarihi hesaplayabilmelidir. Doğum yapacağı tarihin yaklaştığını düşündüğünüzde kullanabileceğiniz bir başka yöntem, annenin vücut sıcaklığını takip etmektir. Köpeğin vücut sıcaklığı çoğunlukla derece civarındadır. Doğumdan hemen önce, vücut sıcaklığı derecenin altına düşecektir.

Köpeğim doğum mu yapacak?

Doğumun her an başlayabileceğini gösteren belirtiler huzursuzluk, sık idrara çıkma ihtiyacı, hızlı soluk alıp verme ve "yuvasını" kazmadır. Çoğunlukla vajinadan koyu yeşil bir akıntı olacaktır. Bu, plasentanın ayrıldığı ve annenin doğum yapmaya hazır olduğu anlamına gelmektedir Akıntının görülmesinden birkaç saat sonra, köpeğiniz hala yavrularını dünyaya getirmediyse, yardım için veteriner hekiminizi aramalısınız.

Bir anne köpek, çoğunlukla doğumu tamamen kendi başına gerçekleştirebilir. Yavrularını doğuracak, onları amniyon membranının dışına çıkaracak, göbek kordonunu dişleriyle koparacak ve onları temizlemeye başlayacaktır

Yardım eli

Yeni anne ne yapacağını bilmiyormuş gibi görünüyorsa, bitkindir ya da bir başka yavru doğumunun ortasındadır; yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Yavru henüz dışarıya çıkımamışsa, onu, kendisini kaplayan membrandan çıkarın.

Göbek kordonunu kesmeniz gerekiyorsa, bir parça sağlam iplik alın ve yavrunun vücudundan yaklaşık 2,5 cm uzaklıktan sıkıca bağlayın. İlk düğümün biraz ilerisine bir düğüm daha atın ve ardından, temiz bir makas kullanarak kordonu kesin.

Yavrunun ensesinin üzerindeki deriyi tutun ve onun çığlık atmasını sağlamaya çalışın. Çığlık atması, yavrunun hava yollarındaki sıvıyı temizleyecektir. Göz damlası için kullanılan küçük bir damlalığınız varsa, yavrunun burnundaki sıvıyı nazik bir şekilde çekmek için bu damlalığı kullanabilirsiniz.

Doğum bittiğinde, kaslarını esnetmesi ve kendi kendini iyileştirmesi amacıyla, anneyi dışarıya çıkmaya teşvik edin. Havluları ve battaniyeleri toplayın ve bunları temiz olanlarla değiştirin. Daha sonra, yeni doğan yavrularını emzirmesi için yeni anneyi yalnız bırakın.

Başarılı bir doğum için sizi kutluyoruz.

Köpeğin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır? Köpeklerde Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Haberler

Yaşam

Hayvanlar

Köpeğin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır? Köpeklerde Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Köpekgiller familyasına ait olan ve memeli hayvan türleri arasına giren köpeklerin dünya üzerinden 'den fazla ırkı bulunmaktadır. Dünyada en geniş coğrafyaya yayılmış ve en çok beslenen hayvanlar arasında olan köpekler insan dostu olarak biliniyor. Çok eski zamanlardan beri çeşitli amaçlar için insan ırkıyla beraber yol alan köpekler günümüzde de en çok tercih edilen evcil hayvanlar arasında yer almaktadır. Dişi köpek sahibi olan birçok kişi köpeklerinin hamile olup olmadığını nasıl anlayacağını merak ediyor. Peki, köpeğin hamile olduğu nasıl anlaşılır? Hamile köpeğin özellikleri nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik

Hayatımızın her alanında yer alan köpekler tarih boyunca insan ırkıyla beraber yol kat etmiştir. Geçmişte avlanmak ve koruyuculuk gibi çeşitli amaçlar için kullanılan köpeklerin bu özellikleri zamanla insan dostu olarak tanınmasını sağlamıştır. Birçok kişi köpek sahiplenerek aynı zamanda bir dostta edinmiş oluyor. Ayrıca bu fedakar dostlarımız tıpkı insanlar gibi üreyerek bir yuva olmaya önem veriyor. Özellikle dişi köpek sahibi olan kişiler köpeklerinin hamile olup olmadığını anlamaya çalışıyor. Köpeklerde tıpkı insanlar gibi hamilelik dönemlerinde fiziksel ve ruhsal olarak farklılıklara uğrayabiliyorlar. Köpeklerin hamileliğini anlamaya ve hamile köpek özelliklerine dair birçok bilgiye içeriğimizden ulaşabilirsiniz

Köpeğin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Köpeğin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Köpekler, köpekten köpeğe farklılık göstermekle birlikte 58 ile 68 gün arası hamilelik süreci geçirir. Bazı köpeklerin karın bölgeleri hamilelik döneminde çok hızlı büyür, bu köpeklerin hamile olduğunu anlamak kolaydır. Ancak çoğu köpeğin karnı hamileliğin haftasına kadar büyümez. Böyle durumlarda bir veterinere muayene ettirerek veya aşağıda sayacağımız belirtilerin olup olmadığını inceleyerek köpeğinizin hamile olup olmadığını anlayabilirsiniz. Köpeğinizin hamilelik belirtileri ve dönemlerinde sorun yaşıyorsanız eğer makalemizin altına veya forum alanımızda ilgili kategoriye başlık açarak destek alalabilirsiniz.

Anne Köpeğin Doğum Yapacağı Yer

Köpekler doğum yapacaklarını anlayabilen canlılar oldukları için doğumun yaklaştığını fark ettikleri zaman yavruların üşümesini ve yüksek yerden düşmesini engelleyecek bir yer bulmaya çalışır. Doğum yapacakları yerin sıcak ve güvenli olması onlar için çok önemlidir. Genellikle köpekler sıcak havalarda toprağı çukur oluşacak şekilde kazıp doğum yapacakları yeri kendileri hazırlar. Bu çukurun içerisinde doğumunu bekler, yavruların sıcak kalması için doğumdan sonra onların yanına yatar.

Köpekler cinslerine göre değişiklik gösterse de genellikle fazla sayıda yavru doğurur. Her yavru doğumunun arasında yarım saat, kırk dakikalık bir süre geçtiği için doğumun tamamen bitmesi 12 saat ile 24 saat arası sürebilir. Bu sürecin veteriner kontrolünde gerçekleşmesi oluşabilecek komplikasyonlara hemen müdahale edilmesi açısından çok önemlidir.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamileliğin ilk dönemlerinde köpeğinizin hamile olduğunu anlamak kolay değildir. Özellikle güne kadar kalp atışları ultrasonda dinlenemez, röntgende varlıkları belli olmaz. günden sonra ultrason ile kalp atışları dinlenebilir.

Aslında köpeklerin hamilelik belirtilerinin en önemlisi kendini korumaya geçmesidir. Köpekler ilk günden itibaren hamile olduklarını bilir ve normalde davrandığından farklı davranır. Karın bölgesine dokundurmaz, insanlara ve diğer hayvanlara yaklaşmak istemez, sahibine bile kızabilir. Bu belirtiler gözlemlenirse hamilelikten şüphelenilebilir.

1- Bulantı ve Kusma: İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de hamileliğin ilk dönemlerinde mide bulantısı ve kusma gözlemlenebilir.

Ancak kusma ve bulantı farklı hastalıkların da belirtisi olabileceği için köpeğinizi dikkatli bir şekilde takip etmeniz gerekir. Hamilelik sebebi ile yaşanan kusma genellikle günler boyunca sürmez. Uzun süren bir kusma mevcutsa ve bu kusmaya halsizlik, iştahsızlık, ishal gibi belirtiler ekleniyorsa muhtemelen köpeğiniz hastadır. Bir veterinere muayene olması gerekir.

2- Diş Etlerinde Beyazlama: Çiftleşmeden sonra günlerde köpeğiniz hamileyse diş etleri fark edilecek derecede beyazlar. Çünkü vücut tamamen rahimdeki yavrular ile ilgilenmekte ve vücuttaki kanı o bölgede toplamaktadır. Diş etlerinin beyaz olması hamilelik belirtilerinde biridir.

3- Normalden Farklı Davranışlar: Hormonların etkisi ile köpeğiniz normalde olduğundan daha farklı davranabilir. Gerçekten hormonlar ruh hali üzerinde sanıldığından daha etkilidir. Ancak her köpekte bu etki farklı şekilde gözlemlenebilir. Bazı köpekler normalden daha sessiz bir ruh haline bürünebilirken bazıları da çok sevgiye aç bir hale gelebilir, her dakika kendini sevdirmek isteyebilir. O yüzden bu maddeyi normalden farklı bir ruh hali olarak tanımlamak daha doğrudur.

4- İştahta Artma: Hamilelik sürecinde köpeğin besin alma ihtiyacı artacağı için sık sık ama az az yemek yeme görülebilir. Bu durumda köpeğin günlük aldığı besin miktarı veteriner kontrolünde arttırılmalıdır. Ayrıca yavrulara zarar verecek bir besin tüketilmediğinden emin olunmalıdır. Bazı markaların hamile köpekler için besin oranı yüksek hamile köpek mamaları bulunur. Bu mama ile besleme yapılabilir.

5- Doğum İçin Yer Hazırlama: Bu maddeden yukarıda bahsetmiş olsak da belirtiler arasında saymakta fayda var çünkü bir köpeğin doğum için yer araması veya hazırlaması hamileliğin en belirgin belirtilerindendir. Evde beslenen köpekler kuytu köşelere battaniyesini veya yuvasını taşımak isteyebilir, bahçede beslenen köpekler kendilerine çukur kazma gibi hareketler sergileyebilir.

6- Fiziksel Belirtiler: Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde karında şişlik, memelerde büyüme ve kızarıklık görülebilir.

7- Veteriner Muayenesi: Köpeğinizin hamile olup olmadığını anlamanın en garanti yöntemi bir veterinere muayene ettirmektir. Veteriner hamileliğin kaçıncı gününde olduğunu düşünüyorsa ona göre tetkikler yaparak hamile olup olmadığını anlamaya çalışabilir.

Hamileliğin ilk dönemlerinde el ile muayene yaparak hamile olup olmadığını anlamak çok zordur. Ayrıca el ile muayenede yavrulara zarar verme riski bulunur. Bu konuda deneyimli bir veteriner hekime başvurmak önemlidir.

Kan testi insanlarda olduğu gibi köpeklerde hamileliğin tespiti için en garanti yöntemdir. Köpeğinize kan testi yaptırarak hamile olup olmadığını kesin olarak öğrenebilirsiniz. Çünkü köpekler hamile kaldıklarında, hamileliğin günü Relaksin hormonu salgılamaya başlar. Kan testinde bu hormonun var olması köpeğinizin hamile olduğunu gösterir.

günden önce yapılan kan testleri doğru sonuç vermeyebilir. Çünkü relaksin hormonu genellikle gün salgılanmaya başlanır. günden önce kan testi yapılsa ve relaksin hormonu kanda mevcut olmasa, hamilelik şüphesi ortadan kalkmaz.

Ancak kaçıncı gününde olursa olsun kan testinde relaksin hormonuna rastlanırsa bu köpeğinizin hamile olduğu anlamına gelir.

Veterinerde köpeğinizin hamile olup olmadığını anlamak için yapılabilecek bir diğer işlem ultrasondur. Ultrason hamileliği en erken teşhis eden işlemdir. Hamileliğin gününden itibaren ultrason ile yavruların varlığı görülebilir.

Tavsiye Bağlantı: Köpek Maması Markaları Hakkında Bilgi

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta köpeğin karnına baskı uygulamamaktır. Bazı kişiler köpeğinin hamile olup olmadığını anlamak için kendisi eli ile muayene etmekte. Ancak bu çok riskli bir durumdur çünkü herhangi bir bilgisi olmayan kişiler zaten çok narin yapıda olan karındaki yavrulara zarar verebilir.

Uysal olmayan köpekler doğum sırasında yanına yaklaşan kişileri ısırabilir. Doğum esnasında köpeği kendi haline bırakmak, ancak bir veteriner ile devamlı kontrol altında tutmak gerekir. Köpekler kendi kendilerine doğum yapabilir ve yavrularının solunum yollarını açabilir. Sadece komplikasyon oluşma riskine karşı veteriner kontrolünde tutulmalıdır.

Çalışma Saatlerimiz

Anasayfa › Makaleler › Köpekler › Köpeklerde üreme, gebelik, doğum ve yeni doğanların bakımı

Köpeklerde üreme, gebelik, doğum ve yeni doğanların bakımı

Belki günün birinde dişi köpeğinizden yavru almak ya da erkek köpeğinizi damızlık olarak vermek istersiniz. Ancak, yeni yavrulara sahip olmak, hiçbir zaman hafife alınacak bir konu değildir. istenilmeyen köpeklerin sayısı, olağanüstü boyutlara ulaştı; üretme hevesinizin durumu daha da kötüleştirmesine izin vermeyin. Doğacak yavrulara şimdiden güvenilir aileler bulmak zorundasınız.

Çoğu insan, üretmenin heyecan verici ve karlı bir iş olduğunu düşünüler. Ancak böyle bir girişimde bulunduklarında ise köpek üretmenin ne kadar zahmetli, pahalı ve bazen de üzüntü verici olduğunu görüp şaşırırlar. Köpeğinizden yavru alma kararını vermeden önce lütfen bu konuyu iyi düşünün ve veteriner hekiminizle konuşun. Bu küçük zahmet, sizi ve köpeğinizi pek çok zorluk ve üzüntüden kurtarabilir.

Genler ve genetik hastalıklar

Köpeğinize eş seçerken fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurduğunuzda, aslında köpeğin genetik yapısını seçiyorsunuz. Genler, kalıtımın temel birimleridirler. Her bir ana baba, yavrusuna bir dizi gen aktarır ve yavru oluşurken hangi genlerin seçileceğine şans karar verir. Seleksiyon ve mutasyon bunlar da yavruların genetik yapısını belirlerler. Köpek üreticileri, bir dizi yavru köpek elde etmek için dişi ile erkek köpeği seçerken, bu seleksiyon sürecine katılıyorlar. Yaklaşık yıl önce evcilleştirilmiş kurdu, günümüzün yüzlerce çeşit köpek ırkına dönüştüren süreçte bu seleksiyondur.

Genetik bozukluklar her ırkta ortaya çıkıp bedendeki herhangi bir organı etkileyebilirler. Bazı genetik hastalıklar pek çok ırkı etkilerler. (örneğin, kalça displazisi ve sağırlık) Köpeğinizi çiftleştirmeden önce, bu planınızdan ve köpeğinizin ırkının olası genetik bozukluklarını veteriner hekiminiz ile görüşmelisiniz.

Kalıtımın dominant (baskın) bir şekil gösterdiği hastalıklarda, ana babadan yalnızca birinin hastalığı taşıyor olması yeterlidir. Yani, dişi ya da erkek köpekten sadece birinde hasta gen vardır ve bu hastalık bir kuşaktan diğerine aktarılır. Bazen bireyde bu hastalık, teşhis edilemeyecek kadar hafiftir, böyle durumlarda fark edilmeyebilir ve yine sonraki kuşaklara aktarılır.

Kalıtımın resesif (çekinik) bir şekil gösterdiği hastalıklarda ise ana babanın her birinde iki anormal gen bulunması gerekir; boylece homozigot bir yavru doğar. Bir bozuk, bir de normal gen taşıyan köpekler heterozigot taşıyıcılardır, dıştan normal görünürler, ancak anormal genlerini yavrularına aktarabilirler. Resesif genler, gün ışığına çıkmadan pek çok kuşağa aktarılabilirler, ta ki bir gün aynı genetik bozukluğu taşıyan iki köpek bir araya gelip yavru üretinceye kadar.

Poligenetik bozukluklar, tek bir anormal gen çiftinin buluşmasından değil de, bir dizi farklı genin kümülatif hareketinden meydana gelirler. Bu durumu oluşturan genlerin sayısını ve farklı fonksiyonlarını belirlemek güçtiir ve kalıtımın şekli aileden aileye değişir.

Kromozom anormallikleri de, köpeklerdeki genetik hastalıkların nedenlerini oluşturabilirler. Bu da kromozomların sayısına ve yapısına bağlıdır. Köpeklerde, 39 koromozom çifti bulunur (insanlarda 23 çift vardır), bu kromozomlar genleri taşırlar. Kromozom sayısı ve yapısındaki anormallikler, çoğu zaman bireylerde ciddi bozukluklara neden olarak köpeklerde görülür.

Akraba köpeklerin birbirleri ile çiftleştirilmesi, poligenetik (birçok gene bağlı) ve resesif hastalıkların ortaya çıkma olasılığını arttırır, çünkü köpekler birbirleri ile akraba olduklarında, aynı bozuk genleri taşıma olasılıkları da daha yüksektir. Akraba evlilikleri içinde en sakıncalı olanı, anne babanın kendi yavrusu ya da kardeşlerin birbirleri ile çiftleşmesidir. Yine de akraba köpeklerin birbirleri ile çiftleştirilmesi üreticiler arasında yaygın bir uygulamadır, çünkü çok iyi özellikler taşıyan bir köpek sık sık damızlık olarak kullanılıp aynı kanı taşıyan yavruların doğmasına neden olur.

Üreme fizyolojisi

Köpeğinizin olgunluğa eriştiği yaş, ırkına bağlı olabilir. Küçük boy ırklar, büyük boy ırklara göre daha erken yaşta olgunlaşırlar. Genelde erkek yavrular altı aylık olduklarında döl verecek yaşa gelirler, ancak gerçek olgunluğa aylık olduklarında erişirler. Sağlıklı köpekler sekiz ile on yaşına kadar cinsel olarak faal ve verimli olabilirler. Bu dönem boyunca erkek köpek her zaman çiftleşmeye hazırdır.

Dişi köpeklerde ilk kızgınlık dönemi çoğunlukla yedi aylık olduklarında ortaya çıkabilirken, bazen 18 aya kadar da uzayabilir. Kızgınlık, ileri yaşlara kadar her altı ayda bir görülür. Kızgınlık döneminde dişi erkeği kabul eder ve döllenmeye hazırdır.

Dişi köpekte üreme süreci dört dönemden oluşur

1. Kızgınlık öncesi dönem: Bu dönemde dişi köpek, erkek için caziptir, vajinasından kanlı bir akıntı gelir, cinsel organı şişmiştir. Bu dönem yaklaşık 9 gün sürer, ancak dişi köpek bu dönemde çiftleşmeye izin vermez.

2. Kızgınlık dönemi: Bu dönem yaklaşık 9 gün sürer, dişi erkek köpeği kabul eder. Yumurtlama genelde ilk 48 saat içinde oluşur, ancak çok değişkendir. Döllenme bu dönem sırasında meydana gelir. Eğer yavru alınmak istenmiyorsa bu dönemde dişi köpeği erkeklerden ayrı tutmak gereklidir.

3. Ara dönem: ( gün) Kızgınlığı takip eder ve bu dönemde üreme organları köpek, hamile olsun ya da olmasın progesteron hormonunun denetimi altındadır. Yalancı hamilelik, yani hamile olmadığı halde, hamileliğin tüm belirtilerini göstermesi, bazen bu dönemde görülür.

4. Sakin dönem: Hiçbir cinsel aktivitenin meydana gelmediği, ara dönemi takip eden dönemdir. üç ila dört ay arası sürer.

Gebeliği önleme

Eğer dişi köpeğinizden yavru almak istemiyorsanız, pek çok koruma yöntemi vardır. Korumanın en etkili ve kalıcı şekli, dişi köpekte yumurtalıklar ve rahmin, erkek köpekte de testislerin ameliyatla alınmasıdır. Ağızdan verilen haplar da mevcuttur, bunun avantajı, ileride çiftleştirilmesi düşünülüyorsa, hayvanın kısırlaşmış olmamasıdır. Her bir yöntemin avantaj ve dezavantajlarını veteriner hekiminiz ile görüşmelisiniz.

Hamileliği önlemenin bir diğer yolu, dişi köpeği kızgınlık döneminde erkek köpeklerden uzak tutmaktır. Ancak, hiçbir köpeğin ona ulaşmadığından emin olmak için sürekli dikkat etmek gerekir. istenmeyen bir çiftleşmenin ardından östrojen vermek, gebeliği önleyebilir, ancak bu hormonun kullanılması tavsiye edilmez.

Çiftleşme ne zaman olmalı?

Dişi köpeğinizden yavru almaya kararlıysanız, henüz genç ve gelişmekte olan bir hayvanda hamilelik ve meme vermenin stresini yaratmamak için ilk kızgınlıkta çiftleştirmemelisiniz. Genelde dişi köpeğin üçüncü kızgınlıkta çiftleştirilmesi önerilir. Çoğu köpek üreticisi ayrıca, dişi köpeğin doğum sonrası toparlanması ve yeniden güç kazanması için köpeği her kızgınlık döneminde çiftleştirmeyip bir dönemi boş bırakmayı tercih ederler, oysa dişi köpek sağlıklı ise bu gerekli değildir. Dişi köpeğin yavrulaması sırasında çok iyi beslenmesi şarttır.

Çiftleşme öncesi muayene

Çiftleştirilmeden bir ay önce, dişi köpek veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir. Aşıları tamamlanmalıdır. Sağlığı yerinde olmalı, fazla kilolu olmamalıdır. Parazitler yönünden kontrol edilmeli, gerekirse tedavisi yapılmalıdır.Çiftleştirilmeden önce dişi köpekler brucellosis yönünden de muayene edilmelidirler. Brucellosis bakteriyel bir hastalıktır, kısırlığa ya da hamileliğin ve gününde düşüğe yol açabilir. Erkek köpekte brucellosis yönünden muayene edilmelidir.

Çiftleşme

Dişi köpekler yabancı bir ortamdan daha çok etkilenirler, bu yüzden erkek köpek dişiye götürülür. Genç bir erkek ilk kez çiftleştiğinde, dişi köpeğin deneyimli olması yarar sağlar.

Çiftleşme sırasında, erkek köpek arkadan gelip dişinin sırtına çıkar ve belini ön ayakları ile kavrar. Sonra hızla kalçasını ileriye itip penisini dişinin vajinasına sokar. Sperm boşalımı meydana geldikten sonra, köpekler dakika boyunca ayrılmazlar. Buna 'kilitlenme' denir ve son derece normaldir. Peniste, bulbus glandis denilen bir bölgenin şişmesi yüzünden oluşur. Kilitlenme sırasında, erkek köpek, dişi ile arka arkaya duracak şekilde dönebilir. Köpekleri ayırmaya çalışmayın, aksi takdirde onları yaralayabilirsiniz.

Gebelik

Dişi köpeklerde hamilelik yaklaşık 63 gün sürer. Gebeliğin belirtileri iştah, kiloda artış ve memelerin büyümesidir. Ancak yalancı gebelik yaşayan dişiler de bu belirtileri gösterebilirler. Teşhisi günde veteriner hekim elle yapacağı bir muayenede koyabilir. Gebelik döneminde dişi köpeğin çok iyi beslenmesi gerekir. Bu dönemde veteriner hekiminiz ile, dişi köpeğin gebelik ve meme verme dönemleri boyunca beslenmesi ve bakımını, doğum sırasında yapılacakları ve acil bir durumda yapılması gerekenleri konuşmalısınız.

Doğumdan birkaç gün önce, dişi köpeğiniz yemeğini geri çevirebilir ve yavrularını doğurmayı düşündüğü yerde yuvasını kurmaya başlar. Onu daha önceden bir doğum sandığına alıştırmadıysanız, sizin dolabınızın içini, yatağınızın altındaki boşluğu ya da sizin tercih etmeyeceğiniz herhangi bir yeri seçebilir. Doğum sandığında, dişinin istediği kadar uzanabileceği kadar yer olmalı. Sıcak, kuru, cereyandan uzak bir yerde bulunmalıdır. Yumuşaklık ve temizlik için sandığın altına havlu ve başka yumuşak malzemeler koyabilirsiniz, ancak gazete kağıdı daha iyidir, çünkü kirlendiklerinde değiştirilmeleri kolaydır. Yavrular biraz büyüdüklerinde ayaklarını daha sağlam basabilmeleri için gazete kağıdı yerine daha sağlam malzemeler koymalısınız.

Doğum başlamadan kısa bir süre önce köpeğin ısısı düşer. Yaklaşık 24 saat sonra ilk sancıların başlaması beklenebilir. O zaman dişi köpek hızla solumaya, huzursuz görünmeye ve bazen kusmaya başlar. Kusma, doğumun başladığı sırada normaldir, ancak devam etmesi, bir hastalığın belirtisi olabilir.

Doğum

Normal, sağlıklı bir köpek genelde kolay doğum yapar, bir doktorun yardımına gerek duymaz. Her yavru kendi eşi içinde doğar, ancak yavru nefes almaya başlamadan önce bu eşin alınması gerekir. Genelde dişi köpek bu işi hemen yerine getirir ve göbek bağını da keser. Doğumdan sonra yavruları, onları temizlemek ve solumalarını sağlamak için yalayıp durur. Yaklaşık üç hafta süren bu yalama yavruların dışkılamasını da sağlar.

Bazen, dişi köpek eşini açmayı veya göbek bağını kopartmayı ihmal eder, ya da bu işi kendi başına yapamaz. Böyle durumlarda derhal duruma müdahale etmeye hazır olmalısınız. Yavru köpek, oksijeni tükeninceye kadar eşinin içinde birkaç dakika kalabilir. Eşinin önce yavrunun kafasındaki bölgede yırtıp daha sonra tamamını alarak açabilirsiniz. Sonra yavrunun ağzı ve burnundaki tüm sümükleri alın ve kan dolaşımını sağlamak için bir havlu ile ovalayın. Göbek bağını, ipek iplikle bağlayın ve karnın yaklaşık 2 cm yukarıdan kesin. Yaranın iltihaplanması önlemek için tentürdiyot sürün.

Veteriner hekimi ne zaman çağırmalısınız?

Eğer doğum sırasındaki olaylar, durumun sizin becerilerinizi aştığını düşünmenize neden oluyorsa ve dişi köpeğin hayatı tehlikedeyse, veteriner hekiminizi derhal yardıma çağırın. Tehlike belirten durumlar şunlardır:

• Aşırı ağrı belirtileri
• Daha önce bir ya da daha çok yavru doğmuş olduğu halde, yeni bir yavru doğmaksızın sancıların üç saatten fazla devam etmesi
• Titreme ya da bitkinlik hali
• Birinci yavrudan önce koyu yeşil ya da kanlı bir akıntının gelmesi (ilk yavrunun doğumundan sonra bu normaldir)

Ayrıca, anne ve yavruların doğum gününde veteriner hekiminiz tarafından muayene edilmesi önerilir.

Yeni doğan yavruların bakımı

Yeni doğan yavru, beden ısısını kontrol edemez ve bu nedenle sıcak bir ortamda tutulmalıdır. Yaşamın bu ilk günlerinde üşümesi yavruyu strese sokar ve enfeksiyon hastalıklarına açık bir hale gelir. Doğumdan sonra anne köpeğin ürettiği ilk süte 'kolostrum' adı verilir. Her yavru, doğumdan olabildiğince kısa bir süre sonra ve kesinlikle ilk 24 saat içinde, kolostrum içebilmelidir. Kolostrum, yavruya fayda sağlayan pek çok madde içerir, örneğin, annenin bağışıklık kazanmış olduğu tüm enfeksiyon hastalıklarına karşı yavruyu koruyacak imunoglobulinleri içerir. Doğumdan hemen sonra kolostrum içmeleri gerekir, çünkü imunoglobulinler doğumdan birkaç gün sonra artık yavru tarafından alınamazlar.

Bazen bir dişi köpek yavrularına bakmak istemez ya da bakamaz. Böyle bir durumda, siz onun yerini almak zorundasınız: yavruları beslemeli, dışkılamalarını sağlamalı ve sıcak bir ortam sunmalısınız. Yavru köpekleri sürekli olarak sıcakta, soğuk hava akımlarından uzak tutmak çok önemlidir. Yedinci günden onuncu güne kadar ısı yavaş, yavaş azaltılabilir.

Pek çok kişi, köpeğin yaşamının ilk günlerinde idrar ve dışkı yapmasının her beslemeden sonra annesi tarafından sağlandığının farkında değildir. Anne bu işi üstlenmiyorsa, ılık suya batırılmış bir parça pamuk ile anal bölgeyi hafifçe ovalayın. Yavru köpeklere düzenli olarak hafifçe masaj yapılması çok yararlıdır; bu bir tür pasif jimnastiktir, aynı zamanda kan dolaşımını uyarır.

Memeden kesilmeleri: Yavru köpekler beş-altı haftalık olduklarında yavaş yavaş memeden kesilmelidirler. Bu dönemde yavrulara ara sıra ılık suyla iyice yumuşatılmış bir yavru köpek maması sunabilirsiniz. Zamanla sizin sunduğunuz bu yavru köpek mamasının miktarını arttırıp annesinin memesinden ayrılmasını sağlarsınız. Ancak sindirim sisteminin bu besin değişimine alışmasını sağlamak için, tüm besin değişikliklerini yavaş yavaş yapın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası