idrarda ph değeri kaç olmalı / İdrar Ph Kaç Olmalı İdrar Ph Testi Neden Yapılır?

Idrarda Ph Değeri Kaç Olmalı

idrarda ph değeri kaç olmalı

İdrarda PH nedir? İdrarda PH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

İdrarın asitliği veya alkalinitesinin bir ölçüsüdür. İdrar pH'ının kontrol edilmesi rutin idrar tahlilinin bir parçasıdır. Peki, İdrarda PH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz

Yayınlanma:

İdrarda PH nedir? İdrarda PH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

İdrar tahlili, birçok hastalığın tanısında istenen ve ve önemli bilgiler içeren bir testtir. Rutin olarak hastane ve özel laboratuarlarda idrar örnekleri genellikle “Tam İdrar Tahlili” (TİT)” denen bir test istenerek incelenir. İdrarda PH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Gelin hep birlikte öğrenelim…

İDRARDA PH NEDİR?

İdrar, diğer vücut sıvıları gibi, asidik veya alkali olabilir. Asitli maddeler 7’den daha az bir pH’a sahiptir ve alkali maddeler daha yüksek bir pH’a sahiptir. İdrar normalde hafif asittir, pH 6 civarındadır, ancak ila 8 arasında değişebilir. İdrar pH değişikliklerine, diyetinize, bazı hastalık süreçlerine ve aldığınız ilaçlara bağlı olarak değişir. Asit veya alkali idrar atmak, vücudun asit-baz dengesini, asitlik ve alkalinite arasındaki dengeyi korumaya yardımcı olur.

İdrar pH’sini etkileyen faktörler arasında kusma, diyare, akciğer hastalığı, hormonlar, böbrek fonksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonu bulunur. Normal değerler pH ila pH arasındadır.

shutterstock_

İDRARDA PH YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

İdrarda Ph değerinin 7’nin üzerinde çıkması idrarın bazik olduğunu göstermektedir. Böbrek yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonları, kusma ve böbrek tüplerine bağlı asidoz gibi durumlarda idrar Ph yükseltmektedir.

İdrar pH'ının arttığı (alkali) bazı durumlar:

– Kan transfüzyonları
– Kusmalar
– Uzun süren soğuk banyo
– Alkali yapıcı maddelerin fazla alımı

İDRARDA PH DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

İdrarda Ph düşük çıkması idrarın asit özellikle olduğunu göstermektedir. Asit idrarda Ph değeri 7’nin altındadır. Asidoz, susuz kalma, ishal, açlık şeker koması gibi durumlarda idrar Ph düşer ve asidik özellik de olur.

İdrar Ph'ının azaldığı (asit) bazı durumlar:

– Asidozlar
– DM(Şeker Hastalığı)
– Kronik nefritler
– Gut
– Lösemi
– Yüksek proteinli diyet
– Asidik ilaçların alınması
– Sakkarin alınması
– C vitamini eksikliği
– Akut eklem romatizması

İdrarda protein nedenleri ve belirtileriİlginizi Çekebilirİdrarda protein nedenleri ve belirtileri

diyethastaneşekerşeker hastalığı

kaynağı değiştir]

Besinlerin içerdiği mineraller asidik ya da alkali olmalarını sağlar. İyot(I), klor(Cl), kükürt(S) ve fosfor(P) asidik etki gösterirken, magnezyum(Mg), potasyum(K), kalsiyum(Ca), sodyum(Na), demir (Fe) ve manganez(Mn) alkali etkiye sahiptir. Günlük beslenmenizde&#;% 30 asit, %70 alkali yani bazik oranında olması gerekir.

Evde pH ölçümü[değiştir

pH

Bazı bilinir maddelerin pH değerleri

pH, bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden ölçü birimidir. pH'in açılımının ne olduğu kesin olarak bilinmese de genellikle "potential of hydrogen" (hidrojen potansiyeli) veya "power of hydrogen" (hidrojen kuvveti) olduğu varsayılır.[1]

pH kavramı ilk kez Danimarkalı kimyager Søren Peder Lauritz Sørensen tarafından Carlsberg Laboratuvarı'nda yılında tanımlanmıştır.

pH teriminde p; eksi logaritmanın matematiksel sembolünden ve H ise hidrojenin kimyasal formülünden türetilmişlerdir. pH tanımı, hidrojen konsantrasyonunun kologaritması olarak verilebilir:

{\displaystyle pH=colog[H^{+}]}

pH hidrojen iyonun aktivitesi cinsinden bir asit veya bazın derecesini ifade etme yoluyla ihtiyaç duyulan niceliksel bilgiyi sağlar. Bir maddenin pH değeri hidrojen iyonu [H+] ile hidroksit iyonunun [OH-] derişimlerinin oranına direkt bağlıdır. Eğer H+ derişimi OH- derişiminden fazla ise çözelti asidik; yani pH değeri 7'den düşüktür. Eğer OH- derişimi H+ derişiminden fazla ise maddemiz bazik; yani pH değeri 7'den büyüktür. Eğer OH- ve H+ iyonlarından eşit miktarlarda mevcutsa, madde 7 pH değerine sahip olmak üzere nötrdür.

Asit ve bazlar her biri serbest hidrojen ve hidroksil iyonlarına sahiptirler. Belli koşullarda ve belli bir çözeltide hidrojen ve hidroksil iyonlarının ilişkileri sabit olduğu için, birini tespit etmek diğerini bilmek ile mümkündür. Bu anlamda, pH, tanımsal açıdan hidrojen iyonu aktivitesinin seçici bir ölçümü olsa da, hem alkalinlik hem de asitliğin bir ölçüsüdür. pH logaritmik bir fonksiyon olması açısından, pH değerindeki bir birimlik değişim hidrojen iyon derişimindeki on-katlık değişime karşılık gelir.

pH bir çözeltinin asitlik veya alkalinlik derecesini tarif eden ölçü birimidir.

0'dan 14'e kadar olan bir skalada ölçülür. pH teriminde p; eksi logaritmanın matematiksel sembolünden ve H ise Hidrojenin kimyasal formülünden türetilmişlerdir.

pH tanımı Hidrojen konsantrasyonunun eksi logaritması olarak verilebilir:

{\displaystyle pH=-log(H^{+})}
pH hidrojen iyonun aktivitesi cinsinden bir asit veya bazın derecesini ifade etme yoluyla ihtiyaç duyulan kantitatif bilgiyi sağlar. pH ölçmenin birçok yolu vardır. Bunlara pH kağıtları, pH metreler, indikatörler ve titrasyon örnek verilebilir.

PH ölçeği, pH'ı uluslararası anlaşmalarla belirlenmiş bir standart çözelti kümesine dayanır.[2] Birincil pH standart değerleri aktarım ile konsantrasyon hücresi, bir hidrojen elektrodu ile gümüş klorür elektrodu gibi standart bir elektrot arasındaki potansiyel farkı ölçerek pH standart değerleri belirlenir. Sulu çözeltilerin pH'ı cam elektrot ve pH metre veya renk-değiştiren gösterge ile ölçülebilir. PH'ın ölçülmesi kimya, tarım bilimi, tıp, su arıtma ve diğer birçok uygulamada önemlidir.

İdrarda pH[değiştir kaynağı değiştir]

pH ölçümleme yapan önemli pH belirteci, turnusol kağıdı olup, evde ölçüm yöntemlerdeninden biri pH metre olarak bilinen cihazlar diğeri ise, daha kolay olan pH ölçüm çubuklarıdır.

Kaynakça[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.