ortaokul konservatuar sınavları istanbul / Sınavlar Hakkında – Mercan & Güneş – Konservatuvar Sınavlarına Hazırlık

Ortaokul Konservatuar Sınavları Istanbul

ortaokul konservatuar sınavları istanbul

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

Bu Yönetmeliğin amacı, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale İlköğretim Okulunun eğitim-öğretim ve yönetimi ile ilgili esas ve usulleri düzenlemektir.

Kapsam

Bu Yönetmelik, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale İlköğretim Okulunun eğitim-öğretim ve yönetimiyle ilgili esasları kapsar.

Dayanak

Bu Yönetmelik; sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun 33 üncü maddesi, sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, sayılı Kanun, sayılı Yüseköğretim Kanunu, hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,

b) Bakan: Milli Eğitim Bakanını,

c) Başkanlık: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığını,

d) Üniversite: İstanbul Üniversitesini,

e) Rektör: İstanbul Üniversitesi Rektörünü,

f) Senato: İstanbul Üniversitesi Senatosunu,

g) Konservatuvar: İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarını,

h) Konservatuvar Kurulu: İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarının kadrolu ve sözleşmeli Öğretim Elemanlarından oluşan Konservatuvar Kurulunu,

ı) Yönetim Kurulu: İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yönetim Kurulunu,

j) İlköğretim Okulu: Sekiz yıllık ilköğretim programını kesintisiz olarak uygulayan Müzik ve Bale sanat dallarında eğitim veren "İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı” Müzik ve Bale İlköğretim Okulunu,

k) Müdür: İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale İlköğretim Okulu Müdürünü,

l) Esas Meslek Dersleri: Müzik ve Bale sanatlarıyla ilgili dersleri,

m) Genel Kültür Dersleri: Esas meslek dersleri dışında kalan dersleri,

n) Veli: Öğrencinin anne veya babası, vasisi veya ailece yetkilendirilen kişiyi,

o) Dönem: Derslerin başladığı tarihten dinlenme tatiline, dinlenme tatilinin bitiminden ders kesimine kadar geçen süreyi,

p) Ders Yılı: Derslerin başladığı tarihten, derslerin kesildiği tarihe kadar geçen ve iki kanaat dönemini kapsayan süreyi,

r) Öğretim Yılı: Ders yılının başladığı tarihten ertesi ders yılının başladığı tarihe kadar geçen süreyi,

s) Akademik Takvim: Bir Eğitim-Öğretim yılındaki, kayıt yenileme, birinci ve ikinci yarıyılın başlama ve bitiş, resmî ve yarıyıl tatilleri ile genel sınav tarihlerini belirten ve Üniversite Senatosunca kabul edilen programı,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Amaçlar, İlkeler ve Eğitim-Öğretim Uygulamaları

Amaçlar

İlköğretim Okulunun amacı; Türk Millî Eğitiminin genel amaç ve Temel ilkeleri ile "Millî Eğitim Bakanlığı Kurumları Yönetmeliği"nde belirtilen ilköğretimin amaçları ve sayılı "Millî Eğitim Temel Kanunu"nun 33 üncü maddesine göre güzel sanat alanlarında özel istidat ve kabiliyetleri olan çocukları küçük yaşlardan itibaren yetiştirmektir.

Eğitim-Öğretim uygulamaları

Eğitim-Öğretim uygulamaları Haftalık Ders Çizelgesine göre yürütülür.

Ders yılı süresi

İlköğretim Okulunda ders yılı süresi en az iş günü esas alınarak Konservatuvarın Akademik Takviminde belirlenir.

Ders yılı süresi, derslerin başladığı tarihten, derslerin kesildiği tarihe kadar okulun açık bulunduğu günler ile öğrencilerin törenlere katıldığı resmî ve mahallî bayram günleri sayılarak hesaplanır.

Resmî tatil günleri ile her ne sebeple olursa olsun açık bulunmadığı günler göz önünde bulundurulmaz.

Sabah ve öğleden sonrası yarımşar gün sayılır.

Yarıyıl tatili, 15 gün olarak Konservatuvarın Akademik takviminde belirtilir.

Resmî tatil günleri

Resmî tatil günleri Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde belirtilen şekilde uygulanmak üzere Konservatuvarın Akademik Takviminde belirtilir.

Öğrenci andı

İlköğretim Okulunda öğrenciler, her gün derslere başlamadan önce öğretmenlerin gözetiminde Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yer alan "Öğrenci Andı"nı söylerler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kayıt-Kabul, Kayıt Zamanı, Kontenjanlar, Kabul Sınavları ve Kayıt

Öğrenci kabul şartları

İlk ve naklen ileri sınıflara alınacak öğrencilerde genel ve özel şartlar, Konservatuvar Kurulu’nun görüşü alınarak Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan ve Senato Kararı ile kesinleşen bir yönergeyle belirlenir.

Öğrenci kontenjanlarının saptanması

Sanat Dalları itibarıyla alınacak öğrenci sayısı, Konservatuvar Yönetim Kurulu tarafından tespit edilir ve Üniversitenin Yönetim Kurulu Kararı ile kesinleşir.

Aday kayıt

Aday kayıt süreleri ve ilk kabul sınavı tarihleri Yönetim Kurulunun önerisi Senato’nun kararı ile belirlenerek Rektörlük tarafından duyurulur.

Adaylar duyurulan süre içinde Devlet Konservatuvarı Kayıt - Kabul Yönergesi’nde belirtilen esaslar dahilinde başvurularını yapmak, başvurdukları statü ve bölümlere ait "Öğrenci Aday Kayıt Formu" ile istenilen diğer belgeleri eksiksiz olarak hazırlayarak kayıt süresi içinde Müdürlüğe teslim etmek zorundadırlar.

Adaylar aynı dönemde en çok iki ayrı anasanat dalına kayıtlarını yaptırabilirler. Müzik Bölümüne bağlı birden çok ana sanat dalına yapılan başvurular bir ana sanat dalına başvuru olarak kabul edilir. Bu durumdaki adaylar ikinci bir bölümün diğer bir ana sanat dalına da kayıtlarını yaptırabilirler. Adaylar "Öğrenci Aday Kayıt Formu"nda, girmek istedikleri ana sanat dalları varsa tercih ettikleri sanat dalı veya dallarını tercih sırasına göre belirtirler. Adayların bölüm ana sanat dalı ve sanat dalları itibarıyla seçme ve seçilmeleri, bu Yönetmeliğin kabul sınavlarına ilişkin hükümlerine tâbidir.

Devamsızlık ve sağlık sebebinin dışında başarısızlık nedeniyle Konservatuvarla ilişkisi kesilenler, iki defadan fazla aynı sanat dalının kabul sınavına girmek üzere başvuramazlar.

"Öğrenci Aday Kayıt Formu"nda veya istenilen diğer belgelerde yanlış beyanda bulunanlar ile belgelerinde tahrifat yapanların, sınavlarda başarılı olsalar dahi kayıtları yapılmaz; gerçek dışı bilgi ve belgelere göre aday kaydı veya kesin kaydı yapılmış olduğu öğrenilenlerin kayıtları silinir.

Kabul sınavları

Öğrenci olarak kabul edilebilmek için kayıt ve kabul şartlarını taşıdığını belgeleyen adaylar, Konservatuvar Yönetim Kurulu tarafından saptanacak bir komisyon tarafından yapılacak "Baraj Sınavı" ile "Kesin Kabul Sınavı"nda başarılı olmak zorundadırlar. Aynı bölüme bağlı ikinci bir ana sanat dalına girmek veya o bölüm içinde sanat dalını değiştirmek isteyen Konservatuvar öğrencileri, baraj sınavından muaf tutularak kesin kabul sınavına alınırlar.

Adaylar, Rektörlükçe duyurulan gün ve saatte sınavlara girmek zorundadırlar. Aksi hâlde o yıl için haklarından vazgçmiş sayılırlar.

Bölümler itibarıyla oluşturulan sınav komisyonları, baraj sınavında başarılı görülen adayı, adayın Sınav Giriş Belgesi’nde gösterilen isteğini de dikkate alarak, yeteneğine ve fizikî uygunluğuna göre o bölüme bağlı ençok iki ana sanat dalına göre puanlandırır.

Sınav Komisyonu, kesin kabul sınavında, başarılı olan adayın isteğini, yeteneğini, fizikî uygunluğunu ve öğrenci kontenjanlarını dikkate alarak, adaya en uygun bir sanat dalını tespit eder. Bu sınavlarda başarılı olan adaylar, sınav komisyonunun kararına uymak ve tespit edilen sanat dalına kayıtlarını yaptırmak zorundadırlar. Aksi hâlde haklarından vazgeçmiş sayılırlar. Ana sanat dalının özelliği nedeniyle, yalnızca bir ana sanat dalı için oluşturulan sınav komisyonları tarafından yapılan kabul sınavlarında adayların değerlendirilmesi, o ana sanat dalına göre yapılır.

İki bölümün kabul sınavını başaran adaylar, öğrenci kontenjanı dikkate alınarak bunlardan ancak birine asıl kayıtlarını yaptırabilirler.

Kabul sınavlarının özellikleri

Kabul sınavları, baraj ve kesin kabul olmak üzere iki kademede yapılır.

Baraj sınavı

İlk ve ileri sınıflara öğrenci olarak kabul edilebilmek için ön görülen kayıt - kabul şartlarını taşıyan adaylar, önce baraj sınavına girmek zorundadırlar.

Bu sınavlarda bölüm ve ana sanat dallarının gerektirdiği genel yetenek, zekâ, refleks ve fizikî yapı değerlendirmesi yapılır. Bu sınavda üzerinden en az 70 puan alan adaylar, kesin kabul sınavına girmeye hak kazanırlar.

Kesin kabul sınavı

Baraj sınavında başarı gösteren adaylar ile aynı bölüme bağlı diğer bir ana sanat dalına geçmek veya o bölüm içinde sanat dalını değiştirmek isteyen Konservatuvar öğrencileri "kesin kabul sınavı"na alınırlar. Bu sınavda, sanat dallarının gerektirdiği özel yetenek ve fizikî yapı değerlendirmesi yapılır.

Baraj ve kesin kabul sınavlarında başarı, taban puanı üzerinden 70 puandır. Kesin kabul sınavında başarılı olan adaylar, puan durumuna göre ana sanat dalları itibarıyla sıraya konulurlar. Kontenjan ve puan sıralamasına göre adayların kayıtları yapılır. 70 puandan az alanlar hiçbir şekilde sıralamaya giremezler. 70 ve daha yüksek puan alanlar yedek olarak değerlendirilir. Kontenjan açığı kaldığı takdirde bu adayların da kayıtları yapılabilir.

Kayıt zamanı

Kabul sınavları sonuçlarına göre ilk sınıflara girmeye hak kazanan öğrenciler ile kabul ve seviye sınavları sonuçlarına göre ileri sınıflara girmeye hak kazanan öğrencilerin kayıt işlemleri, Rektörlükçe duyurulan tarihlerde yapılır.

Kayıt yenileme

Bütün öğrencilerin Akademik Takvime göre eğitim-öğretim başlamadan bir yıl önceki başarı durumuna ve Yönetmelikte belirtilen hükme göre kayıtlarını yenilemeleri zorunludur.

Yatay geçiş

Yatay Geçiş Şartları:

a) Ayrılacağı Konservatuvar veya dengi okulun bir üst sınıfında öğrenim hakkını kazanmış olmak.

b) Ayrılacağı Konservatuvar veya dengi okulda başarmış olduğu sınıflardaki eğitim-öğretim programının, Konservatuvardaki dengi sınıflarda uygulanan eğitim-öğretim programı ile en az % 70 eşdeğerliliğe sahip olduğunun Konservatuvar Yönetim Kurulunca kabul edilmiş olmak.

c) Eğitim-Öğretim yılı başlamadan en geç 30 gün önce Konservatuvar Müdürlüğüne yazılı olarak başvuruda bulunmak.

d) Genel Sınav Komisyonu tarafından isteği kabul edilmiş olmak.

e) İlköğretim Okuluna ders yılı içinde yatay geçiş yapılmaz.

Yukarıdaki şartları taşıyan öğrenciler İlköğretim Okuluna, eğitim-öğretim şartları elverdiği takdirde yatay kayıt yaptırabilirler.

Konservatuvar eğitimine tâbi olmayan öğrencilerin yatay kayıtları yapılmaz.

Devam - Devamsızlık

Derslere devam zorunludur. Her ders yılı içinde, esas meslek derslerine 8 saatten fazla özürsüz girmeyen öğrenciler, dönem notları ne olursa olsun o yıl için genel sınav haklarını kaybederler. Ancak, bu süre öğrencinin özürünü belgelendirmesi üzerine Müdürün takdiri ile 5’er ders saati kadar artırılabilir. Bu sürenin dışındaki özürlerin kabülüne karar verme yetkisi Yönetim Kuruluna aittir. Bu suretle herhangi bir sınıfta genel sınav haklarını kaybeden öğrencilerin Konservatuvarla ilişiği kesilir.

Ayrıca, İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre genel kültür derslerinden bir üst sınıfa geçemeyen öğrencilerin de Konservatuvarla ilişkileri kesilir.

Bir gün içinde bir saatten çok programlanmış aynı ismi taşıyan derslerdeki devamsızlık, bir ders saati olarak kabul edilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi

Öğrenci başarısının değerlendirilmesi

Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde ders gruplarına göre uygulama yapılır.

Genel kültür dersleri

Genel Kültür dersleri için Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri uygulanır.

Esas meslek dersleri

Öğrenciler, bu gruba giren derslerden birinci yarıyıl sonunda "Ara Sınavı"na tabi tutulurlar.

Sınav tarihleri, birinci yarıyılın son 4 haftası içinde olmak üzere sırasıyla ilgili anasanat ve bölüm başkanının önerisi üzerine Konservatuvar Kurulu tarafından tespit edilir.

Ara Sınav Komisyonu, ilgili sanat dalı başkanı ile dersin öğretim sorumlusundan oluşur.

Müdür, komisyonun başkanıdır. Bulunmadığı durumlarda bu görevi, sırasıyla bölüm başkanı veya anasanat dalı başkanı yerine getirir.

Dersin öğretim sorumlusu ayrıca, her yarıyıl için yapacağı değerlendirmeler sonucu öğrenciye bir dönem notu takdir eder.

Dönem ve yarıyıl notu

Öğrencilerin dönem ve yarıyıl notları aşağıdaki şekilde bulunur.

1 - Dönem notu, öğretim sorumlusu tarafından dönemde belirtilen dönem notu ile ara sınav notunun aritmetik ortalamasından elde edilen nottur.

2 - Yarıyıl notu, 2 nci dönem içinde dersin öğretim sorumlusu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu belirlenen dönem notudur.

Not verme

Her sınıf için gösterilen esas meslek derslerinden alınan puanlar, puan esasına göre verilir. Bu dersler için geçer puan 50 dir.

Genel sınavlar ve esas meslek derslerinden başarının tespiti

Ders yılı sonunda öğrenci, esas meslek derslerinin her birinden "Genel Sınav"a tâbi tutulur.

Öğrencinin bu sınavlara girebilmesi için;

a) Devam şartını yerine getirmiş,

b) Birinci ve ikinci dönem puanlarının aritmetik ortalamasının en az 50,

c) Birinci dönem puanlarının ortalaması ne olursa olsun, ikinci dönem puanlarının ortalamasının en az 70,

olması gerekir.

Bu şartları yerine getirmeyen öğrenciler, o ders yılı için "Genel Sınav" haklarını kaybederler ve derslerden başarısız sayılırlar. Bu gibi öğrenciler, başarısız sayıldıkları derslerden telâfi sınavına alınırlar.

Bu sınavlarda başarı puanı en az 50 öğrencinin bu sınavlarda aldığı puan o derse ait sınıf geçme notuna esas puan sayılır.

Ders yılı sonunda başarının tespiti

Ders yılı sonunda:

a) Bütün derslerden başarılı olan öğrenciler doğrudan sınıf geçer,

b) Bir kısım derslerden başarısız olan öğrenciler, bu derslerden telâfi sınavına alınırlar.

Telafi sınavları

Telafi Sınavları, genel sınavların bitiminden en az 15 gün sonra olmak üzere Müdürlükçe belirlenecek tarihlerde yapılır. Öğrencinin başarılı olabilmesi için en az 50 puan alması gerekir.

Telâfi sınavlarında başarılı olamayan öğrencilerin Konservatuvar ile ilişkisi kesilir.

Eleme sınavı

Konservatuvarın herhangi bir sınıfına ilk defa alınan öğrenciler, (Bölüm ve dal değiştirenler ile ikinci bir ana sanat dalına ilk defa alınanlar dahil), ilk yılın sonunda, esas meslek derslerinden eleme sınavına tâbi tutulurlar.

Eleme sınavları, genel sınavlar sırasında Müdürlükçe duyurulan gün ve saatte Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan bir komisyonca yapılır. Öğrenciler belirtilen gün ve saatte sınavlara girmek zorundadırlar.

Eleme sınavlarında başarılı olamayan öğrencilerin Konservatuvar ile ilişkisi kesilir.

Ancak birden çok esas meslek dersinden eleme sınavına tâbi olup da bu sınavlarda bir tek dersten başarısız olanlara, başarısız oldukları dersten bir telâfi sınav hakkı daha verilir.

Bu sınavlar, aynı esaslara göre yapılır ve eleme sınavı sonucunun duyurulmasından en az 15 gün sonra bir defa açılır. Özürü olanlar için ayrıca bir sınav yapılmaz. Bu sınavda herhangi bir esas meslek dersinden başarı gösteremeyenlerin Konservatuvar ile ilişkisi kesilir.

Eleme sınavlarında başarı notu üzerinden 70 puandır.

Genel sınavlar ve eleme sınavlarında özürü olanlar için ayrıca bir sınav yapılamaz.

Esas meslek dersleri sınav komisyonları

Esas meslek derslerinin genel, eleme ve telâfi sınavlarının sınav komisyonları, ilgili bölüm başkanı, sanat dalı öğretmenleri, ilgili anasanat ve sanat dalı başkanları ile Yönetim Kurulu tarafından ilgili anasanat dalı, yoksa en yakın sanat dalı öğretim elemanları arasından seçilecek 3 asıl, 3 yedek üyeden oluşur.

Herhangi bir nedenle komisyona katılamayan asıl üyelerin yerine yedek üyeler alınır.

Müdür, komisyonların başkanıdır. Bulunmadığı durumlarda sırayla ilgili bölüm, anasanat ve sanat dalı başkanı bu görevi yerine getirir.

Esas meslek derslerinden not verme

Esas meslek derslerinden notlar ve dereceleri aşağıda gösterilmiştir.

Not (Puan)Derece
85 - Pekiyi
70 - 84İyi
50 - 69Orta
0 - 49Başarısız

BEŞİNCİ BÖLÜM

Öğrenim Belgelerinin Düzenlenmesi

Öğrenim belgeleri

Zorunlu öğrenim çağı dışına çıkılmadıkça öğrencilerin okulla ilişiği kesilmez.

Ancak öğrencilerin zorunlu öğrenim çağından çıkması, başka bir okula nakil isteğinde bulunması veya bu Yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre Konservatuvardan ilişiği kesilmesi gerekenlere durumlarını gösterir bir belge düzenlenir.

Diploma

Devlet Konservatuvarı İlköğretim Okulunu bitirenlere, "İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale İlköğretim Okulu Diploması" verilir.

Diploma düzenlenmesi

Diploma düzenlenmesinde, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri uygulanır.

ALTINCI BÖLÜM

Personel Görev, Yetki ve Sorumlulukları

Müdür

İlköğretim okulu bir müdür tarafından yönetilir.

Müdür, Konservatuvar Müdürünün önerisi ile Rektörce atanır veya görevlendirilir.

Müdür, kanun, yönetmelik, program ve genel hükümlere ve emirlere uygun olarak okulun tüm işlerini yürütmeye, düzenlemeye, denetlemeye yetkili olup bu görevlerinden dolayı sorumludur.

Müdür, haftada en çok 6 saat derse girer.

Müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı

İlköğretim okuluna bir müdür başyardımcısı ile bir müdür yardımcısı atanır.

Müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı müdürün en yakın yardımcıları olup müdür olmadığı zamanlarda aynı sıra ile müdürlüğe vekâlet eder. Müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı okulun tüm hizmetlerinin yürütülmesinden müdüre karşı sorumludur.

Müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı aylık karşılığı haftada 6 saat derse girerler.

Öğretmenler

İlköğretim okulunun 1,2,3,4 ve 5 inci sınıflarında sınıf öğretmenliği; 6,7 ve 8 inci sınıflarda branş öğretmenliği,

Müzik ve Bale sanat dersleri öğretmenliğinde, Devlet Konservatuvarı öğretim elemanlığı esastır.

Branş öğretmenleri, sayılı Yükseköğretim Kanunu ile sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre Rektörce atanır.

Öğretmenler ve öğretim elemanları, Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile Devlet Konservatuvarının ilgili mevzuatına göre görevlerini yürütürler.

Belgeler

Diploma ve diğer belgeler hususunda, Millî Eğitim Bakanlığı ilköğretim kurumlarında kullanılmakta olan belgeler esas alınır.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Satınalma ve diğer tüm idarî işler, Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği, Devlet Konservatuvarının tâbi olduğu mevzuat hükümlerine ve genel esaslara göre yürütülür.

Konservatuvarın ilköğretim okulunda;

a) Genel Kültür derslerinde Millî Eğitim Bakanlığınca kabul edilen ders kitapları ve diğer eğitim araçları kullanılır. Meslek derslerinde ise Millî Eğitim Bakanlığınca onaylanan öğretim programlarında belirlenen kitap ve eğitim araçları kullanılır.

b) Öğrenci davranışlarını izleme, değerlendirme ve geliştirme, Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yürütülür.

c) Bu Yönetmelikte yer almayan konularda Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumlarının ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

d) Kullanılan diploma, karne, öğrenim belgesi ve benzeri basılı evrak, Bakanlığa bağlı ilköğretim kurumlarında kullanılan standartlara uygun olarak hazırlanır.

e) Denetim görevi, Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü işbirliği ile yürütülür.

Yürürlük

Bu Yönetmelik, Eğitim-Öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Üniversitesi Rektörü yürütür.

KONSERVATUVARLAR

Konservatuvarlar sanatç&#x; yetiştiren kurumlard&#x;r. Özel yetenek s&#x;nav&#x;yla öğrenci al&#x;rlar. Piyano ve orkestra çalg&#x;lar&#x; dallar&#x;nda ortaokul, lise ve üniversite düzeyinde eğitim verirler. Baz&#x; Konservatuvarlar sadece Türk Müziği, baz&#x; konservatuvarlar ise, sadece polifonik müzik üzerine eğitim vermektedir. Son y&#x;llarda baz&#x; konservatuvarlarda her iki bölüm birden bulunmaktad&#x;r. Mezun olanlar akademisyen, solist ya da alanlar&#x;nda sanatç&#x; olarak görev yaparlar. Konservatuvardan mezun olanlar&#x;n M.E. Bakanl&#x;ğ&#x;nda öğretmen olabilmeleri için pedagojik formasyon almalar&#x; gereklidir.


Albüm Resmi
Okul Ad&#x;:
&#x;STANBUL ÜN&#x;VERS&#x;TES&#x;
Fakülte Ad&#x;
Devlet Konservatuvar&#x;
Alan&#x;:
Arp, Caz, Etnomüzikoloji, Kompozisyon, Opera, Osmanl&#x; Dönemi Karş&#x;laşt&#x;rmal&#x; Müzik, Piyano, Yayl&#x; Çalg&#x;lar, Nefesli Çalg&#x;lar, Vurmal&#x; Çalg&#x;lar
Duyuru:
Devlet Konservatuvar&#x; Y&#x;l&#x; Özel yetenek s&#x;navlar&#x; aç&#x;klanm&#x;şt&#x;r. Detay bilgi için Duyuru Sayfas&#x; linkini t&#x;klay&#x;n&#x;z.
Albüm Resmi
Okul Ad&#x;:
HACETTEPE ÜN&#x;VERS&#x;TES&#x;
Fakülte Ad&#x;
Ankara Devlet Konservatuvar&#x;
Alan&#x;:
Bando Şefliği, Caz,Gitar, Kompozisyon, Müzikoloji, Opera, Piyano, Yayl&#x; Çalg&#x;lar, Üflemeli Çalg&#x;lar, Vurmal&#x; Çalg&#x;lar
Duyuru:
Konservatuvar Y&#x;l&#x; Özel yetenek s&#x;navlar&#x; aç&#x;klanm&#x;şt&#x;r. Detay bilgi için Duyuru Sayfas&#x; linkini t&#x;klay&#x;n&#x;z.
Albüm Resmi
Okul Ad&#x;:
BURSA ULUDAĞ ÜN&#x;VERS&#x;TES&#x;
Fakülte Ad&#x;
Devlet Konservatuvar&#x;
Alan&#x;:
Kompozisyon ve Orkestra Şefliği, Piyano, Üflemeli Çalg&#x;lar, Vurmal&#x; Çalg&#x;lar, Yayl&#x; Çalg&#x;lar, Türk Müziği
Albüm Resmi
Okul Ad&#x;:
KOCAEL&#x; ÜN&#x;VERS&#x;TES&#x;
Fakülte Ad&#x;
Devlet Konservatuvar&#x;
Alan&#x;:
Genel Müzikoloji, Gitar, Kompozisyon, Piyano, Türk Halk Müziği, Flüt, Klarnet, Kontrbas, Trombon, Viyola, Viyolonsel
Duyuru:
Devlet Konservatuvari Y&#x;l&#x; Özel yetenek s&#x;navlar&#x; aç&#x;klanm&#x;şt&#x;r. Detay bilgi için Duyuru Sayfas&#x; linkini t&#x;klay&#x;n&#x;z.

MÜZİK BÖLÜMÜ

T.C.
MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL DEVLET KONSERVATUVARI
MÜZİK BÖLÜMÜ

İLGİLİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜNCEL BAŞVURU VE SINAV TARİHLERİ İLE SINAV KILAVUZU NİSAN AYINDA DUYURULARDA AÇIKLANACAKTIR.

MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümüne bağlı Anasanat Dallarında aşağıdaki seviyelerde eğitim verilmektedir;

  • MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale Ortaokulu 5.,6.,7.,8. sınıflar
  • MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi 9.,,, Sınıflar
  • MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı Lisans 1,2,3,4. sınıflar

funduszeue.info

MSGSÜ İSTANBUL DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK VE BALE ORTAOKULU GİRİŞ SINAVLARI

İlköğretim 5. sınıfa geçen öğrenciler MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale Ortaokulu giriş sınavlarına başvurabilirler.
Müzik Bölümü Giriş Sınavları, “Duyuş Sınavı (funduszeue.info)” ve “Çalgı Uyumluluk Sınavı (II. Eleme)” sınavları adı altında iki aşamalı olarak yapılır.

1- Duyuş Sınavı (I. Eleme): Aday sınav komisyonu tarafından piyano ile çalınarak verilecek tek ses, iki ses ve üç sesli akor, tek sesli ezgiyi sesle, ritimleri vuruşla tekrar ederek duyuş, hafıza, kavrayış, müzikal ve sanatsal yeteneklerine ilişkin soruları yanıtlar.

2- Çalgı Uyumluluk Sınavı (II. Eleme): Duyuş sınavını (I. Eleme) geçen adaylar, sınav komisyonunun belirlediği kriterler doğrultusunda ilgili Sanat Dalı’nın gerektirdiği özel yetenek ve fiziksel yapı değerlendirmesine alınırlar. Başarılı bulunan adaylar sınav komisyonunun kararı doğrultusunda, kontenjanlar dikkate alınarak komisyon tarafından belirlenen sanat dalına kayıt yaptırmaya hak kazanır.

 

MSGSÜ İSTANBUL DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK ve SAHNE SANATLARI LİSESİ 9. SINIFA GİRİŞ SINAVLARI

Öğrenci alınacak sınıflar kontenjan dahilinde belirlenip güncel duyurularda açıklanır.[2] Kontenjanlar, eğitim-öğretim yılında farklılıklar gösterebilir. Sınıf kontenjanlarının dolu olması durumunda seviye sınavları yapılmayabilir.

  • Çalgı Giriş Sınavı (I. Aşama): Çalgı Giriş Sınavında adaylar çalgı komisyonu karşısında ilgili sanat dalının seviyesi ve müfredatına uygun seviye sınavı repertuvarını seslendirirler. Çalgı Giriş Sınavında başarı gösteren adaylar Solfej Giriş Sınavı’na girmeye hak kazanırlar. Bu aşamada başarı gösteremeyen adaylar ikinci aşama sınavına katılamazlar.

Müzik Bölümü Anasanat Dalları, Sanat Dalları (Çalgı) giriş sınavı programı bilgilerine aşağıdaki linkten erişilebilir:

MSGSÜ İDK 9. Sınıfa (Liseye) Giriş Seviye Sınavı Programları için tıklayınız.
Lise Giriş Örnek Sınav Dosyası için tıklayınız.

  • Solfej Giriş Sınavı (II. Aşama): İlk aşamayı başarıyla geçen adaylar solfej giriş sınavlarına girerler. Solfej Giriş Sınavı ilan edilen tarihte ilki sabah yazılı sınav, ikincisi öğleden sonra sözlü sınav olmak üzere iki oturumda yapılır. Yazılı sınavda duyuş, dikte ve teori soruları sorulur. Okuma sınavında ise piyano eşlikli parçalar, ritim okuma parçaları, ritim okuma deşifresi ve piyano eşlikli deşifre istenir. Okuma Sınavında sorulacak eşlikli ve ritim parçalarını içeren güncel dosya, sınavdan iki hafta önce Solfej Giriş Sınavı dosyası web sayfasının duyurular bölümünde ilan edilir.
  • Yardımcı Piyano Seviye Sınavı (III. Aşama):Piyano Sanat Dalı hariç diğer sanat dallarına başvuran adaylar için geçerlidir. İlk iki aşamayı geçen Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı, Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı, Arp Sanat Dalı ile Gitar Sanat Dallarına başvuran adaylar, açıklanan gün ve saatte Yardımcı Piyano Seviye Sınavında sınav komisyonu karşısında ilgili seviye ve müfredata uygun seviye sınavı repertuvarını piyanoda seslendirirler.
  • Yardımcı Piyano Seviye Sınavı Programı bilgilerine aşağıdaki linkten erişilebilir:

MSGSÜ İDK Yardımcı Piyano Seviye Sınavı Programları için tıklayınız.

ARA SINIFLARA SEVİYE SINAVLARI

MSGSÜ İstanbul Devlet Müzik ve Bale Ortaokulu 6.,7. sınıflar
MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi ,Sınıflar

Öğrenci alınacak sınıflar kontenjan dahilinde belirlenip güncel duyurularda açıklanır.[2] Kontenjanlar, eğitim-öğretim yılında farklılıklar gösterebilir. Sınıf kontenjanlarının dolu olması durumunda seviye sınavları yapılmayabilir.

  • Çalgı Seviye Sınavı (I. Aşama): Çalgı Seviye Sınavında adaylar çalgı komisyonu karşısında ilgili sanat dalının seviyesi ve müfredatına uygun seviye sınavı repertuvarını seslendirirler. Çalgı Seviye Sınavında başarı gösteren adaylar Solfej Seviye Sınavı’na girmeye hak kazanırlar. Bu aşamada başarı gösteremeyen adaylar ikinci aşama sınavına katılamazlar.

Müzik Bölümü Anasanat Dalları, Sanat Dalları Ara Sınıflara (6, 7, 10, 11) Giriş Seviye Sınavı Programları bilgilerine aşağıdaki linkten erişilebilir:
MSGSÜ İDK Ara Sınıflara (6, 7, 10, 11) Giriş Seviye Sınavı Programları için tıklayınız.

  • Solfej Seviye Sınavı (II. Aşama): İlk aşamayı başarıyla geçen adaylar solfej seviye sınavlarına girerler. Solfej Seviye Sınavı ilan edilen tarihte ilki sabah yazılı sınav, ikincisi öğleden sonra sözlü sınav olmak üzere iki oturumda yapılır. Yazılı sınavda duyuş, dikte ve teori soruları sorulur. Okuma sınavında ise piyano eşlikli parçalar, ritim okuma parçaları, ritim okuma deşifresi ve piyano eşlikli deşifre istenir. Okuma Sınavında sorulacak eşlikli ve ritim parçalarını içeren güncel dosya, sınavdan iki hafta önce Solfej Seviye Sınavı dosyası web sayfasının duyurular bölümünde ilan edilir.
  • Yardımcı Piyano Seviye Sınavı (III. Aşama):Piyano Sanat Dalı hariç diğer sanat dallarına başvuran adaylar için geçerlidir. İlk iki aşamayı geçen Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı, Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı, Arp Sanat Dalı ile Gitar Sanat Dallarına başvuran adaylar, açıklanan gün ve saatte Yardımcı Piyano Seviye Sınavında sınav komisyonu karşısında ilgili seviye ve müfredata uygun seviye sınavı repertuvarını piyanoda seslendirirler.

5. Sınıf Örnek Sınav Dosyası (6.Sınıfa Giriş) için tıklayınız.

6. Sınıf Seviye Örnek Sınav Dosyası (7.Sınıfa Giriş) için tıklayınız.

Yardımcı Piyano Seviye Sınavı Programı bilgilerine aşağıdaki linkten erişilebilir:
MSGSÜ İDK Yardımcı Piyano Seviye Sınavı Programları için tıklayınız.

funduszeue.info
funduszeue.info

Çocuk Konservatuvarı Sınavı
Bu sınava ilkokul 1. sınıfa ve 2. sınıfa başlayan çocuklar girebilmektedirler. Duyuş sınavı ile öğrenci alınmaktadır. Eğitim 2 yıl sürmektedir. İstanbul ilinde sadece iki üniversitede &#;Çocuk Konservatuvarı&#; vardır. Bunlardan biri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, diğeri de Maltepe Üniversitesi Konservatuvarıdır.

Yarı Zamanlı Konservatuvar Sınavı
Giriş Koşulları:
1. İlköğretim 3. veya 4. sınıfa geçmiş olmak,
(Bu sadece Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı için geçerlidir. İstanbul Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesinde ise sınıfa göre değil, yaşa göre alım yapılmaktadır ve şartlar okullara göre değişkenlik göstermektedir.)
2. Genel sağlık durumu elverişli olmak,
3. İlan edilen süre içinde aday kaydıyla ilgili işlemleri eksiksiz ve doğru olarak tamamlamak ve ilgili birime teslim etmek,
4. İlan edilen gün, yer ve saatte kabul sınavlarına girmek,
5. Bazı okullarda bir, bazı okullarda iki aşamalı olan sınavlarda başarı göstermek.

1. Aşama (Duyuş Sınavı): Aday sınav komisyonu tarafından piyano ile çalınarak verilecek  tek, iki ve üç sesli akor, tek sesli ezgiyi sesle, ritimleri vuruşla tekrar ederek duyuş, hafıza,  kavrayış, müzikal ve sanatsal yeteneklerine ilişkin soruları yanıtlar. (Bazı okullara şarkı da hazırlanması gerekmektedir.)

2. Aşama (Çalgı Uyumluluk Sınavı): 1. Aşama Duyuş Sınavını geçen adaylar, 2. Aşama sınavına katılırlar. Sınav komisyonu duyuş sınavlarını geçen adaylara fiziksel  uygunlukları ve sanat dalı kontenjanlarını dikkate alarak en uygun çalgıyı belirler. Aday, sınav komisyonunun genel kültür, sanat, müzik üzerine sorabileceği çeşitli soruları yanıtlar ve adayın daha önceden akademik anlamda eğitim aldığı bir çalgı varsa çalabilir, yoksa daha önceden hazırladıkları bir şarkıyı seslendirebilir. (2. Aşamada, 1. Aşamada sorulan soruların benzerleri sorulmaktadır. Her iki aşamayı da geçen öğrenciler, okula kayıt yapmaya hak kazanır.)

İstanbul ilinde sadece İTÜ Devlet Konservatuvarında yarı zamanlı eğitim bulunmamaktadır.

Tam Zamanlı Konservatuvar Sınavı
Giriş Koşulları:
1. İlköğretim 4. sınıfı bitirmiş, Ortaokul 5. sınıfa geçmiş olmak.
2. Genel sağlık durumu elverişli olmak,
3. İlan edilen süre içinde aday kaydıyla ilgili işlemleri eksiksiz ve doğru olarak tamamlamak ve ilgili birime teslim etmek,
4. İlan edilen gün, yer ve saatte kabul sınavlarına girmek,
5. Yapılacak iki aşamalı sınavda başarılı olmak gereklidir.

1. Aşama (Duyuş Sınavı): Aday sınav komisyonu tarafından piyano ile çalınarak verilecek  tek, iki, üç ve dört sesli akor, tek sesli ezgiyi sesle, ritimleri vuruşla tekrar ederek duyuş, hafıza,  kavrayış, müzikal ve sanatsal yeteneklerine ilişkin soruları yanıtlar.

2. Aşama (Çalgı Uyumluluk Sınavı):
1. Aşama Duyuş sınavını geçen adaylar II. Aşama sınavına katılırlar. Sınav komisyonu duyuş sınavını geçen adaylara fiziksel uygunluk ve sanat dalı kontenjanlarını dikkate alarak en uygun çalgıyı belirler. Aday, komisyonun duyuş, koordinasyon, algı, genel kültür ve sanatla ilgili sorabileceği çeşitli soruları yanıtlar. Adayın yapılacak mülakatta konservatuvar eğitimi ve mesleğinin gerektirdiği özellikler açısından olumlu izlenim bırakması beklenir.  Aday daha önceden akademik anlamda eğitim aldığı bir çalgı varsa çalabilir, yoksa daha önceden hazırladıkları bir şarkıyı seslendirebilir. (2. Aşamada, 1. Aşamada sorulan soruların benzerleri sorulmaktadır. Her iki aşamayı da geçen öğrenciler, okula kayıt yapmaya hak kazanır.)

İstanbul ilinde tam zamanlı eğitim veren kurumlar İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarıdır. Maltepe Üniversitesinde Tam Zamanlı Eğitim bulunmamaktadır.

Koro Sınavı
Ülkemizde Konservatuvar Koroları ve Özel Korolar bulunmaktadır.
Aday hangi koroya katılmak istiyorsa o koronun açtığı sınavların içeriklerine göre hazırlanmalıdır. Konservatuvar sınavlarında olduğu gibi koro seçmelerinde de tek ses, iki ses, ritim, melodi, şarkı söyleme, metin okuma vb. aşamalar bulunmaktadır.
Her koronun belirlediği yaş aralıkları farklılık gösterebilir.

Müzik Fakültesi Sınavı
1. Aşama &#; Müziksel İşitme Sınavı:
Adaylar, sözlü ve uygulamalı olarak yapılacak bu basamakta bireysel olarak sınava alınacaklardır. Sınavda aşağıdaki alt boyutlar ölçülüp değerlendirilecektir.
a) İki Ses b) Üç Ses c) Dört Ses d) Ezgi e) Ritim
2. Aşama &#; Müziksel Söyleme Sınavı:
Bu sınavda adayın, ses özellikleri ve belirlenen parçalar çerçevesinde sesini kullanabilme yeteneği ölçülecektir. Müziksel Söyleme Sınavı’nda ilk olarak bütün adaylardan, doğru ve temiz bir sesle; anlaşılır bir Türkçe ve doğru bir telaffuzla İstiklal Marşı’nı okumaları istenecektir. Adaylar İstiklal Marşı dışında, ayrıca en az biri Türk Halk Müziği veya Türk Sanat Müziği eserlerinden olmak üzere, kendilerinin belirleyeceği iki eser daha seslendireceklerdir. Türk Halk Müziği veya Türk Sanat Müziği eserlerinin geleneksel tarzda (üslup, tavır) icra edilmesi gerekmektedir.
Adayların bu sınavda göstereceği başarının ölçülmesinde; seslerinin özellikleri ile
seslendirmiş oldukları eserlerin doğru, temiz söylenilmesi ve yorumlanması olmak üzere iki kriter dikkate alınacaktır.
3. Aşama &#; Müziksel Çalma Sınavı:
Bu sınavda adayın müziksel çalma becerisi ölçülür. Aday en az biri Türk Halk Müziği veya Türk Sanat Müziği eseri olmak üzere, çalgılarının niteliğine göre kendisinin belirleyip hazırlamış olduğu toplam iki eseri seslendirecektir. Türk Müziği eserlerinin geleneksel tarzda (üslup, tavır) icra edilmesi gerekmektedir. Çalgıları Türk müziği ses sistemine tam olarak uymayan adaylar, çalgılarıyla seslendirebilecekleri uygunlukta Türk müziği eserleri seçmelidirler. Müziksel Çalma Sınavının değerlendirilmesinde aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurulacaktır:
Doğru ve Temiz Çalma: İcra sırasında çalgıdan doğru ve temiz ses elde edilmesi, entonasyon ve zamanlama becerileri,
Teknik Düzey: İcradaki teknik becerilerin düzeyi ve uygulanması,
Müziksel Yorum: Çalgıdan duyarlı, etkili ses elde edilmesi ve eserin müziksel çalınması,
Eserin Düzeyi: Adayın çalacağı eserin düzeyi ve güçlük derecesi değerlendirilecektir.

Not: Bu içerik örnek amaçlı Gazi Üniversitesinin web sitesinden alınmıştır. Sınav içerikleri her okula göre değişkenlik gösterebilir. Aday hangi okula girmek istiyorsa eğitmeni ile birlikte o okulun şartlarını araştırıp ona göre hazırlanacaklardır.

Tiyatro Sınavı
Giriş Koşulları:
a) 21 yaşını geçmemiş olmak (Yıl olarak),
b) Lise mezunu olmak,
c) Konservatuvar dışı lise mezunu olanların ön kayıt için Üniversite Senatosunca o yıl için belirlenen TYT puanını almış olmak,
d) Adayın kesin kayıt yaptırması için yapılacak iki aşamalı sınavlara fiilen katılması ve başarılı olması gerekmektedir.

İçerik:
1 Aşama: Oyunculuk Yetenek Sınavı: Bu sınavda tiyatro edebiyatının klasik ya da çağdaş oyunları
arasından:
a) Kendi seçtiği komedi tiradını oynar,
b) Kendi seçtiği dram tiradını oynar,
c) Sınav komisyonunun sorularını yanıtlar.
2 Aşama: Oyunculuk Düzey Sınavı: Bu sınava girebilmek için Oyunculuk Yetenek Sınavında başarılı
olmak gereklidir. Bu sınavda aday:
a) Tiyatro ASD tarafından verilen zorunlu parçayı/parçaları oynar,
b) Tanınmış bir şairin şiirlerinden birini ezberden okur,
c) Kulak sınavında tek ses, ezgi, iki ses, üç sesli akor ve ritm duyuşuna ilişkin sorulara yanıt verir,
d) Sınav komisyonunca verilen fiziksel koordinasyon egzersizlerini yapar,
e) Sınav komisyonunun sorularını yanıtlar.

Not: Bu içerik örnek amaçlı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı web sitesinden alınmıştır. Sınav içerikleri her okula göre değişkenlik gösterebilir. Aday hangi okula girmek istiyorsa eğitmeni ile birlikte o okulun şartlarını araştırıp ona göre hazırlanacaklardır.

Opera Sınavı
Giriş Koşulları:
a) Devlet Konservatuvarı lise devresi mezunu ya da dengi okul mezunu olmak,
b) Konservatuvar dışı lise mezunu olanların ön kayıt için Üniversite Senatosunca o yıl için belirlenen TYT puanını almış olmak.
c) Adayın yapılacak 3 aşamalı sınavda başarılı olması gerekmektedir. (Aşamaların sayısı ve içeriği okula göre değişkenlik gösterebilir)

İçerik:
1-Ses Yetenek Sınavı: Bu sınavda aday, kendi seçtiği, Antik Arya, Lied, Napoliten ve benzeri formlardan “2 Eseri” ezbere seslendirir. Sınav komisyonu gerekli görürse öğrenci adayına “Ses Egzersizleri” yaptırılır. (Sınava girecek olan aday sınav komisyonuna sunacağı eserlerin notalarını
getirmekle yükümlüdür.)
2-Duyuş Sınavı: Bu sınavda aday tek ses, ezgi, iki ses, üç sesli akor ve ritim duyuşuna ilişkin soruları yanıtlar.
3-Ses Yetenek Sınavı: Bu sınavda aday, kendi seçtiği, Antik Arya, Lied, Napoliten ve benzeri formlardan “3 Eseri” ezbere seslendirir. Sınav komisyonu gerekli görürse öğrenci adayına “Ses Egzersizleri” yaptırılır. Müzik eşliğinde ve müziksiz doğaçlama yapar ve sınav komisyonunun sorularını yanıtlar. (Sınava girecek olan aday sınav komisyonuna sunacağı eserlerin notalarını getirmekle yükümlüdür.)

Not: Bu içerik örnek amaçlı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı web sitesinden alınmıştır. Sınav içerikleri her okula göre değişkenlik gösterebilir. Aday hangi okula girmek istiyorsa eğitmeni ile birlikte o okulun şartlarını araştırıp ona göre hazırlanacaklardır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası