samandağ dalış merkezi / Ana Sayfa - Keldağ Dalış Merkezi

Samandağ Dalış Merkezi

samandağ dalış merkezi

Eğlenceli Dalışlarımız

     Keldağ Dalış Merkezi, uzun yıllar dalış tecrübesi olan güzide bir ekibin Doğu Akdeniz’de konforlu ve güvenli dalışın eksikliğini görerek kurmuş olduğu yeni ama heyecanlı ve her geçen gün katılımcı sayısını arttırarak ilerleyen bir dalış merkezidir. Öncelikle güvenli dalış parolası ile yola çıkan ve bu sayede eğlenceli dalışı hedefleyen etkin ve yetkin eğitmenlere sahip olan dalış merkezimiz ileri düzey donanımlı teknemiz ve en iyi ekipmanlar ile dalıcılarımıza hizmet vermek arzusundayız.

     15 metre boyutunda iki katlı teknemizin alt katı dalıcılarımızın hazırlanması, briefing, fotoğraf ve video çekimi için ekipmanların kurulumu ve korunması amacıyla mühendislik çalışmaları ile dizayn edilmiş olup üst katımız dalış sonrası istirahat, eğlence, güzel zaman geçirmek ve yeni dostluklar kurmak amacıyla her türlü konforu sunmak üzere hazırlanmıştır.

     Keldağ Dalış Merkezi olarak güvenli ve eğlenceli dalış için eğitimin ne kadar önemli olduğunu biliyor ve yetiştirdiğimiz dalıcılarımıza teorik ve pratik uygulamalarını tekrarla gelen konfor ışığında sunarak kendine güvenen, bağımsız ve donanımlı dalıcılar yetiştirme arzumuzu her geçen gün geliştirerek büyüyoruz.

     Bizler, Keldağ'ın muhteşem koylarında eğitimlerimize devam ederken deneyimli dalıcılarımıza Türkiye’de eşine az rastlanır mağara, baca ve kovuk dalışlarında rehberlik etmenin gururunu yaşıyoruz. Özellikle yılın belli zamanlarında çiftleşme ve doğum yapmak üzere gelen çeşitli türlerde vatozlar ve köpekbalığı dalışlarımızda dalıcılarımızın gözlerindeki ışıldamayı ve yaşadıkları eşsiz heyecanın getirdiği duyguları görmek ve bunu güvenli dalış parolası ile gerçekleştirmek en büyük mutluluğumuzdur.

     Her geçen gün dalıcı ve eğitim almak isteyen dostlarımızın arttığını gördükçe Keldağ Dalış Merkezinin ne kadar doğru yolda ilerlediğini anlamakta ve bunun sorumluluğu ile hep daha iyiye doğru maviliklerde yol almaktayız.

    Keldağ Dalış Merkezi sualtı ve su üstü çevreye duyarlılığı, İnsanlığın korunmasının mavinin korunmasından geçer bilincinin yerleştiği ve bu sayede güvenli ve eğlenceli dalış parolası ile hareket eden, dalıcılarına saygılı ve konforlu dalışı hedefleyen, Doğu Akdeniz’in tüm güzelliklerini sunan deneyimli ekibi ile hizmet vermeyi amaçlayan bir kuruluştur.

Hatay ülkemizin tarih ve gastronomi merkezlerinden birisi. Ancak bu yazımda size Hatay’ın belki de hiç duymadığınız bir özelliğinden bahsedeceğim. Size Hatay dalış noktaları hakkında bilgiler vererek Hatay’ın su altı güzelliklerini ve derin maviliklerini tanıtacağım. Hatay’da tüplü dalış neden çok özel diye soracak olursanız da şunu söyleyeceğim: Samandağ-Çevlik sahilleri büyüleyici yeşil doğası, turkuaz rengi mavi denizi, caretta carrettalar (iri baş), chelonia mydas (yeşil deniz kaplumbağası) kaplumbağalarına ev sahipliği yapan üreme kumsalları, soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan kemane vatozları, şimdiye kadar tam 8 türün görüldüğü vatoz tarlası, köpekbalıklarının üremek için seçtiği bölgeler, derin duvarlar, mağaralar, bacalar, büyükçe kovuklar, amfora tarlası gibi görülmeye değer yerlere sahip. Keldağ, Türkiye’nin Kızıldeniz’e en yakın noktası konumunda. Bu da Keldağ’ı lesepsiyen (Kızıldeniz göçmeni) türleri en yoğun görebileceğiniz nokta hâline getiriyor. Aslan balığı, uzun dikenli deniz kestanesi, kardinal balıkları, kedi balıkları, trompet balığı, gölge balıkları, asker balığı, balon balıkları, çütre, nil barbunu, kaplan müren gibi Kızıldeniz göçmeni birçok türü dalışlarda çok yoğun görebiliyorsunuz. Üstelik yılın 12 ayı dalış yapabiliyorsunuz. O zaman şimdi buyrun su sporları içinde en özeli olan tüplü dalış hakkında bilgiler alacağınız Hatay dalış rehberi niteliğindeki yazıma bir göz atalım.

Hatay dalış rehberi

Hatay dalış rehberi Kedi balıkları Fotoğraf: Bülent Şelli

Hatay dalış rehberi

Doğu Afrika Rift Vadisi tamamı kilometre uzunluğunda olan ve Doğu Afrika’dan Lübnan’daki Bekaa Vadisi’ne ve oradan da Türkiye’nin güneyindeki Amik Ovası’na kadar uzanan büyük rift sisteminin en büyük bölümünü oluşturuyor. Keldağ da dünyanın bu en önemli kırık fay hatlarından birinin üzerinde bulunuyor. İşte bu nedenle de Hatay su altı dalış oldukça özel bir deneyim sunuyor.

Hatay dalış rehberi

Hatay dalış rehberi Fotoğraf: Mahmut İgde

Keldağ, Yayladağı ilçesinde bulunan ve faal olmayan volkanik bir dağ. Mitolojide efsanelere bile konu olmuş, gelen bütün uygarlıklarda kendine yer edinmiş ve kutsal sayılmış. İsimlerinden bazıları ise Jebel Aqra, Mount Casius, Mount Zaphon, Hazzi Dağı, Hititler’in Fırtına Dağı, Yakın Doğu’nun Olimpos’u. metre yükseklikteki Keldağ, dünyanın en uzun sahillerinden biri olan Samandağ sahilinin yanı başında bulunuyor. 12 km’lik taban uzunluğu ile sayısız dalış noktasına sahip. Neredeyse her metresi bir dalış noktası olabilecek güzellikte ve zenginlikte. 10’a yakın kumsalı, ’a yakın irili ufaklı mağarası var. Kovuk, baca gibi su altı oluşumlarına sahip.

Hatay dalış rehberi

Keldağ Fotoğraf:Bülent Şelli

Samandağ sahili 14,4 km uzunluğu ile dünyanın en uzun sahili. Akdeniz havzasının en önemli chelonia mydas (yeşil deniz kaplumbağası) üreme sahillerinden biri olması da bölgenin önemini arttırıyor. Bölgede tam 8 tür vatoz var. Özellikle ekim-aralık ayları arasında çiftleşmek için toplandıkları vatoz tarlalarında çok sayıda görülüyorlar. Köpekbalıkları kışın yavrulamak için geliyor.

Keldağ Fotoğraf: Mahmut İgde

Şimdi gelin Hatay’ın genelindeki dalış noktalarına bir göz atalım. Bu yazıyı Keldağ Dalış Merkezi yetkilisi Mahmut İgde ile birlikte hazırladık. Su altı fotoğrafları ise Mahmut İgde ve değerli su altı fotoğrafçımız Bülent Şelli’ye aittir.

Hatay dalış noktaları

Türkiye’de kış döneminde başka sahillerde dalış yapmak zordur. Fırtınalar artar, deniz soğur. Serin sulara tüplü dalış yapmak dalgıçları sudan uzak tutar. Oysa Hatay’da dalış sezonu hiç kapanmıyor. Deniz suyu sıcaklığı yazın en yüksek 33 °C, kışın en düşük 17 °C oluyor. 12 ay çok rahat dalış yapılabiliyor.

Hatay dalış rehberi

Samandağ Fotoğraf: Mahmut İgde

Hatay kuşkusuz Türkiye’nin en güzel dalış noktalarına ev sahipliği yapıyor. Hatta ben diyorum ki Türkiye dalışlarının nirvanasını yaşamak istiyorsanız, Hatay’a muhakkak bir dalış gezisi planlamalısınız. Hatay’da su altının büyülü dünyası ile tanışmalı, Türkiye’nin belki de başka hiç bir yerinde göremeyeceğiniz Kızıldeniz göçmen türleri ile tanışmalısınız.

Hatay dalış rehberi

Keldağ Büyük Mağara Fotoğraf: Mahmut İgde

Hatay dalış rehberi

Hatay dalış rehberi Fotoğraf: Mahmut İgde

Büyük Mağara

Büyük Mağara için bölgenin en popüler dalış noktası denebilir. 2 büyük, 2 küçük galeriden, 2 tünel ve 5 hava boşluğundan oluşuyor. Girişi metre arasında. Yaklaşık metre gittikten sonra yüzeydeki hava ciğerlerine varılıyor. Mağaranın içine sadece tecrübeli 3 yıldız ve üzeri dalıcılar girebiliyor. Ancak her seviye dalıcıların görebileceği büyükçe kovukları ve bacaları var.

Keldağ Büyük Mağara Fotoğraf: Mahmut İgde

Keldağ Büyük Mağara Fotoğraf: Mahmut İgde

Keldağ Büyük Mağara Fotoğraf: Mahmut İgde

Uzunkaya (Havuz)

Uzunkaya (Havuz) dalış bölgesi deneme dalışı, eğitim dalıcıları ve tecrübeli dalıcalara kadar her seviye dalıcıya hitap eden bir dalış bölgesi. Doğal bir liman görünümünde olan koyu, yaklaşık metre uzunluğundaki uzun ve yüksek bir kaya parçası açık denizden ayırıyor. Dağ yamacı ile Uzunkaya arasında kalan havuz diye isimlendiren koyun en derin yeri 13 metre, en sığ noktası 1,5 metre. Uzunkaya’nın tam ortasında bulunan 3 metre derinliğinde V şeklindeki yarık dalıcıları havuzdan açık denize götürüyor. Yarıktan geçerken karşıda görünen mavilik ise her dalıcıyı büyülüyor.

Uzunkaya (Havuz) Fotoğraf: Mahmut İgde

Fok Mağarası

Fok Mağarası, Akdeniz foku (monachus monachus)’nun geçtiğimiz yıllara kadar Akdeniz’de var olma mücadelesini sürdürdüğü noktalardandı. Maalesef son yıllarda foklar bölgede bir daha görülmedi. Bu fok türü Akdeniz Fokları Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayınlanan kırmızı listede nesli kritik derecede tehdit altında olan türlerin başında geliyor. Umuyoruz gelecek günlerde sadece mağaranın isminde değil, içinde de tekrar bu canlıları görebiliriz.

Arsuz Kale Topuk Resifi

Arsuz Kale Topuk Resifi birbiriyle bağlantılı 3 devasa kayadan oluşuyor. Resifin en derin noktası 40 metre, en sığ yeri ise yarım metre. İskenderun ve Antakya Körfezi’nin tam ortasında ve akıntı sisteminde olması biyoçeşitlilik açısından zenginlik sunuyor. Ancak kıyıdan uzakta ve akıntılı bir bölgede olduğundan tecrübeli dalıcılara hitap ediyor.

Hatay dalış rehberi

Hatay dalış rehberi Fotoğraf: Mahmut İgde

Vatoz Tarlası

Vatoz Tarlası, Çevlik Hırlavuk Burnu ve Akçay Mevkiisi’nde kıyıdan metre uzaktan başlayıp açığa doğru genişleyen ve metre derinlikler arasındaki kumluk zeminden oluşan bir dalış noktası. Bu dalış noktasını diğerlerinden ayıran ve önemli kılan ise ekim-aralık ayları arasında buraya çiftleşmek için gelen binlerce vatoz. Bölgede tam 8 tür vatoz görülüyor. Kumluk zeminde dalış yaparken ya zeminde uzanan vatozları ya da bıraktıkları izlerini görüyorsunuz. Dalış sırasında bazı noktalarda onlarca vatozun aynı anda havalandığına şahit oluyorsunuz. Sanki su altında değil de başka bir gezegende gibi hissediyorsunuz. Etrafınızdakiler de sanki balık değil, kanat açıp uçan kuşlar. Bunun tarifi yok. Büyüleniyorsunuz.

Hatay dalış rehberi

Hatay dalış rehberi – Vatoz tarlası – Fotoğraf: Bülent Şelli

Vatoz tarlasını yıllar önce Cayman Adaları’nda dalış yaptığım Stingray City (Vatoz Şehri) dalış noktasına benzettim. Cayman’deki dalış noktası o kadar popüler bir yer ki hem dalıcılar hem de sadece şnorkel yapmak isteyenler akın akın buraya geliyor. İnanın vatoz tarlası oradan hiç farklı değil. Bu olağanüstü bölge hem Hatay’ın hem de ülkemizdeki dalışın uluslararası platformlarda adını duyurması için çok büyük bir fırsat.

Kamışlı Koyu

Kamışlı Koyu birçok farklı dalış deneyimini aynı anda sunma özelliğine sahip. Nisan-haziran ayları arasında vatozlar buradaki kumluk zeminleri üreme alanı olarak kullanıyor. Bu da geniş açı fotoğraf konusunda su altı fotoğrafçılarına müthiş koşullar sunuyor. Ayrıca duvar dalışı, kovuk dalışı, derin dalış gibi seçenekleri sunması her seviyeden dalıcıları buraya çekiyor. Orman alt sınırının deniz seviyesinde başlaması ve neredeyse el değmemiş 2 küçük kumsalının olması da dalıcıları cezbediyor.

Hatay dalış rehberi

Hatay dalış rehberi Fotoğraf: Mahmut İgde

Karamağara

Karamağara Mevkii’nde denizci bir kavim olan Finikeliler’den, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalan gemi, amfora, çapa ve diğer tarihi kalıntılar görülüyor. Bölge günümüzde Yüksek Anıtlar Kurulu tarafından koruma altına alındı ve dalışa yasak bölge ilan edildi. Ancak Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu ile Bakanlık sit alanlarına dalış yapılmasıyla ilgili çalışmalar yürütüyor. Bu nedenle bölgenin yakın tarihte dalışa açılacağı sanılıyor. Karamağara Koyu’nda tarihi kalıntılara dalışın dışında birbirinden güzel duvar dalışları ve derin dalışlar yapılabilir. Burası su altı güzelliğinin yanı sıra su üstünde kalan doğal güzelliği ve saklı kalmış koyları ile de âdeta bir doğa harikası.

Hatay dalış rehberi

Hatay dalış rehberi Fotoğraf: Mahmut İgde

Umarım Hatay dalış rehberi yazısı ilginizi çekmiştir. Yolunuz Hatay’a düştüğünde size de en azından bir deneme dalışı yaparak bu güzellikleri keşfetmenizi öneririm. Derin maviliklerde buluşmak dileğiyle…

Yıllardır Türkiye'nin ve dünyanın her yerini keşfetmek, değişik kültürlerden insanlarla tanışmak, her şehrin, her ülkenin kendine has mutfağını tatmak için yollardayım. Gezilerimde edindiğim tecrübelerimi eksiksiz bir hâlde gezi blog sayfamdaki yazılarıma aktarıyor, hem bir gezi rehberi olmayı hem de anılarımı aktararak heyecanımı paylaşmayı hedefliyorum. Yazılarımın hepsini tutku ve samimiyetle kaleme aldım. Umarım okuyarak sizler de bana katılır, yolculuklarım sırasında yalnız olmadığımı da bana hissettirirsiniz. ❤️

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası