üniversitede çap nedir / Çift Anadal Öğrenimi (ÇAP) | Özyeğin Üniversitesi

Üniversitede Çap Nedir

üniversitede çap nedir

Çift Anadal Öğrenimi (ÇAP)

Özyeğin Üniversitesi’nin bir lisans programında devam ederken, Üniversite’nin diğer bir lisans diploma programına eş zamanlı devam etmeye olanak tanır. Çift anadal öğrenimine ilişkin usul ve esaslar YÖK’ün “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik”  hükümlerine göre ve Özyeğin Üniversitesi Çift Anadal Yönergesi çerçevesinde yapılır.

Öğrencinin, kayıtlı bulunduğu lisans diploma programı kapsamında, başvurduğu ve kabul edildiği ikinci lisans diploma programına “Çift Anadal Programı” denir.

Başvurular
Başvuru Koşulları
Değerlendirme ve Koşullar
Burslar ve Ücretler
ÇAP Devam Koşulları

Başvurular

Başvurular, doğru ve eksiksiz olarak doldurulmuş başvuru formu ile Öğrenci Bilgi Sistemi (SIS) üzerinden yapılır. Başvuru formu, başvuruların ilk gününde saat itibarıyla açılır ve başvuruların son gününde saat itibarıyla kapanır.

 Akademik Yılı Bahar Dönemi
Çift Anadal Öğrenimi (ÇAP)
Başvuru Kabul ve Takvimi
Başvuruların İlk günü16 Ocak Pazartesi, saat
Başvuruların Son Günü20 Ocak Cuma, saat
(*) İngilizce Seviye Tespit Sınavı - TRACE (Yüz Yüze)
23 Ocak  Pazartesi
Başvuru Sonuçlarının Web Sayfasında İlan Edilmesi31 Ocak Salı, saat itibarıyla

*Aşağıdaki Başvuru Koşullarının 6. maddesine göre, öğrenim dili Türkçe olan lisans programlarına devam etmekte olup, öğrenim dili İngilizce olan programlarda ÇAP yapmak isteyen adaylar, dil yeterliği için belirtilen tarihte TRACE sınavına girebilirler. İngilizce dil yeterliğini gösteren ulusal veya uluslararası sınav belgesi olmayan öğrencilerin yukarıda belirtilen tarihte TRACE sınavına girmeleri gerektiğinden, en geç 17 Ocak Salı günü saat 'a [email protected] adresine sınava girmek istediklerini email ile bildirmeleri gerekmektedir.


Çift anadal öğrenimi yapılan programlar listesine buradan ulaşabilirsiniz. Kayıtlı olduğunuz esas anadal programı veya başvurmak istediğiniz ikinci anadal programının listede olmaması, başvuru yapmanıza engel değildir. Bu tür başvurular (tanımlı olmayan çift anadal programı yapma talepleri), ilgili fakülteler / yüksekokullar tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılacaktır.

-Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Pilotaj programlarına ÇAP başvurusu alınmamaktadır.

Sayfa Başı

Başvuru Koşulları

Öğrencilerin başvuru koşullarına uygunlukları Öğrenci Hizmetleri tarafından incelenir. Bir öğrenci, aynı anda birden fazla ikinci anadal programında çift anadal öğrenimi yapamaz.

Öğrencilerin başvuru koşullarına uygunlukları incelenirken; akademik durumları aşağıdaki dönemlere göre değerlendirilir:

  • Güz dönemi başında yapılan başvurularda öğrencilerin bir önceki akademik yılın Bahar dönemi sonu itibarıyla,
  • Bahar dönemi başında yapılan başvurularda öğrencilerin ilgili akademik yılın Güz dönemi sonu itibarıyla. 
  1. Öğrenim süresi: Öğrenciler, çift anadal öğrenimi başvurularını, lisans öğreniminin en erkenüçüncüen geçbeşinci dönem başında olmak üzere akademik takvimde ilan edilen süreler içinde yapabilirler. Bir öğrenci, aynı anda birden fazla ikinci anadal programında çift anadal öğrenimi yapamaz.
  2. Tamamlanan Kredi: Öğrencinin üçüncü dönem başında başvurduğu hallerde en az48 kredi, dördüncü dönem başında başvurduğu hallerde en az84 kredi, beşinci dönem başında başvurduğu hallerde ise en az kredi tamamlamış olması gerekir.
  3. Başarı Durumu: Öğrencinin herhangi bir başarısız notu olmamalıdır. (Tekrar edilen derslerde öğrencinin aldığı son not geçerlidir.)
  4. Not Ortalaması: Öğrencinin genel not ortalamasının en az2,72 olması gerekir.
  5. Başarı Sıralaması: Öğrencinin esas anadal programında kendi dönemindeki öğrencilerin genel not ortalamasına göre yapılan başarı sıralamasında ilk %20’lik dilime girmiş olması gerekir.
  6. Dil Yeterlik: Öğrencinin başvurduğu ikinci anadal programının varsa Dil Yeterlik Koşulu'nu sağlaması gerekir. Dil Yeterlik Koşulu için tıklayınız.

Programlara Göre Ek Başvuru Koşulları

  • Havacılık Yönetimi programına başvuran adaylar havalimanı giriş kaili almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv kayıtlarının bulunmadığını belgelemek zorundadırlar. Ayrıca bu öğrencilerin mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporunu online başvuru formuna eklemeleri gerekir.

    Havacılık Yönetimi Lisans Programına kayıt yaptıracak öğrencilerin sunması gereken belgeler: 

  • Sağlık Heyet Raporu: Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden son 6 ay içinde almış olmak şartıyla heyet raporu almak (işitme kaybı/ eksikliği, görme kaybı/eksikliği vb).

  • Arşiv Kayıtlı Adli Sicil Belgesi: T.C. uyruklu öğrencilerin, Cumhuriyet Başsavcılıklarından son 1 ay içinde alınmış havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı ve Adli Sicil Arşiv kaydı bulunmadığını gösterir 1 adet arşiv kayıtlı adli sicil belgesi aslı. (E-devlet sistemi üzerinden Adlî Sicil Kaydı Sorgulama Formu aracılığıyla belgeyi temin edebilirsiniz. Belgeyi arşiv kayıtlı oluşturabilmek için, Kurum Türü alanında "Resmi" seçeneğini; Belgenin Neden Verileceği alanında ise "Diğeri seçebilirsiniz.)

  • Hukuk lisans programı için: , veya ÖSYS ile Üniversiteye yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin ÇAP başvurularında başarı sırası en düşük (TM-3) 'inci sırada olma şartı aranır. YKS ile Üniversiteye yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin ÇAP başvurularında başarı sırası en düşük (EA) 'inci sırada olma şartı aranır. veya yıllarında YKS ile Üniversiteye yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin ÇAP başvurularında başarı sırası en düşük (EA) 'inci sırada olma şartı aranır. YKS ile Üniversiteye yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin ÇAP başvurularında başarı sırası en düşük (EA) 'inci sırada olma şartı aranır.

  • Mimarlık (İngilizce ve Türkçe) lisans programları için: akademik yılı itibarıyla Üniversiteye yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin ÇAP başvurularında ayrıca başarı sırası en düşük (MF-4/SAY) 'inci sırada olma başarı şartı aranır. yılı sonrasında YKS ile Üniversiteye yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin ÇAP başvurularında ayrıca başarı sırası en düşük (SAY) 'inci sırada olma başarı şartı aranır. 

  • Mühendislik lisans programları için: akademik yılı itibarıyla Üniversiteye yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin ÇAP başvurularında ayrıca başarı sırası en düşük (MF-4/SAY) 'inci sırada olma başarı şartı aranır. yılı sonrasında YKS ile Üniversiteye yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin ÇAP başvurularında ayrıca başarı sırası en düşük (SAY) 'inci sırada olma başarı şartı aranır.

Sayfa Başı

Değerlendirme ve Sonuçlar

Başvuru koşullarını sağlayan öğrencilerin değerlendirmesi, başvuru yapılan ikinci anadal programının bağlı olduğu Fakülte/Yüksekokul yönetim kurulunca yapılır. Başvurusu ilgili Fakülte/Yüksekokul tarafından uygun görülen öğrenciler başvuru yaptıkları ikinci anadal programında çift anadal öğrenimi yapabilir. 

Değerlendirme sonuçları, başvuru – kabul takviminde ilan edilen tarihlerde Üniversitemiz web sitesinde duyurulur.

Sayfa Başı

Burslar ve Ücretler

Çift anadal öğrenimi yapan öğrencilerden ikinci anadal için ek ücret alınmaz; ancak öğrencilerin kayıt oldukları ikinci anadal programının varsa ek ücretlerini ödemesi gerekir. Öğrencilerin çift anadal öğrenimi nedeniyle öğrenimlerinin uzaması halinde giriş bursları lisans öğreniminde 12 yarıyıl süresince devam eder.

Sayfa Başı

ÇAP Devam Koşulları

Aşağıdaki koşullardan herhangi birini sağlamayan öğrencilerin ikinci anadal programından kaydı silinir:

  1. Çift anadal öğrenimi sırasında ortak genel not ortalaması ikinci kez ’nin altına veya ikinci ya da esas anadal programına ilişkin genel not ortalaması ikinci kez ’nin altına düşerse,

  2. İkinci anadal programından üst üste iki yarıyıl ders alınmazsa,

  3. Esas anadal programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi, ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim-öğretim yılından itibaren sayılı Yükseköğretim Kanunun Maddesinin (c) bendinde belirtilen azami süre (14 yarıyıl) kadardır.

  4. Herhangi bir programa yatay geçiş yapılırsa,

Sayfa Başı

Yandal nedir veve çift ana dal programlarından farkı nelerdir?

Yan Dal Nedir?

Bir diploma programına kayıtlı öğrencinin öngörülen şartları taşıması kaydıyla, Sabancı Üniversitesi'nin sunduğu, kayıtlı olduğu ya da başka bir fakülte kapsamında belirli bir konuya yönelik dersleri almak suretiyle, yan dal sertifikası alabilmelerini sağlayan programdır.

Yan Dal ve Çift Ana Dal Programlarının Farkları Nelerdir?

Çift ana dal Programı, lisans öğrencilerinin üniversitelerindeki başka bir programın derslerini alarak, aynı zaman dilimi içinde her iki programı da başarıyla tamamlayıp, ikinci bir dalda diploma sahip olmalarıdır. Yan dal programı ise, bir ana dala kayıtlı olan öğrencilerin, başka bir programdan bazı dersleri eş zamanlı ve başarıyla tamamlayarak yan bir dalda sertifika almalarıdır.

Hem çift ana dal hem de yan dal yapmak isteyen öğrenciler, sadece kendi fakültelerinden değil, farklı fakültelerden de program seçebilirler.

Yan Dal Programlarımız:


Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

  • Enerji
  • Fizik
  • Kimya
  • Matematik

Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi

  • Felsefe
  • Karar ve Davranış
  • Sanat Kuramı ve Eleştirisi
  • Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları
  • Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü

Yönetim Bilimleri Fakültesi

  • Finans
  • Girişimcilik
  • İş Analitiği

Çift Ana Dal DetaylarıYan Dal Detayları

Yandal nedir veve çift ana dal programlarından farkı nelerdir?

Yan Dal Nedir?

Bir diploma programına kayıtlı öğrencinin öngörülen şartları taşıması kaydıyla, Sabancı Üniversitesi'nin sunduğu, kayıtlı olduğu ya da başka bir fakülte kapsamında belirli bir konuya yönelik dersleri almak suretiyle, yan dal sertifikası alabilmelerini sağlayan programdır.

Yan Dal ve Çift Ana Dal Programlarının Farkları Nelerdir?

Çift ana dal Programı, lisans öğrencilerinin üniversitelerindeki başka bir programın derslerini alarak, aynı zaman dilimi içinde her iki programı da başarıyla tamamlayıp, ikinci bir dalda diploma sahip olmalarıdır. Yan dal programı ise, bir ana dala kayıtlı olan öğrencilerin, başka bir programdan bazı dersleri eş zamanlı ve başarıyla tamamlayarak yan bir dalda sertifika almalarıdır.

Hem çift ana dal hem de yan dal yapmak isteyen öğrenciler, sadece kendi fakültelerinden değil, farklı fakültelerden de program seçebilirler.

Yan Dal Programlarımız:


Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

  • Enerji
  • Fizik
  • Kimya
  • Matematik

Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi

  • Felsefe
  • Karar ve Davranış
  • Sanat Kuramı ve Eleştirisi
  • Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları
  • Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü

Yönetim Bilimleri Fakültesi

  • Finans
  • Girişimcilik
  • İş Analitiği

Çift Ana Dal DetaylarıYan Dal Detayları

ÇİFT ANADAL PROGRAMI ve BAŞVURU ŞARTLARI

-Başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrencilerin aynı yükseköğretim kurumunun iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programdır.

-"Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal ve Yan Dal Yapılması Esaslarına İlişkin Yönergesi"nde belirtilen koşulları yerine getiren başarılı lisans öğrencilerine ikinci anadalda Çift Anadal Lisans Diploması verilir. İkinci Anadal Programı en az 60 AKTS’den oluşur. İkinci Anadal Programını açan bölüm tarafından gerekli görüldüğünde, öğrenciye staj ve benzeri uygulamalar yaptırılabilir. 

-Çift Anadal Programı açacak birim, her eğitim-öğretim yılı başında belirlenen kontenjanları, İkinci Anadal Programının ders programını ve kayıt tarihlerini öğrencilere duyurur.

-Öğrenci ikinci anadal diploma programına, anadal diploma programının en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda ise dokuzuncu yarıyılın başında başvurabilir.

-Bir öğrenci, aynı anda birden fazla İkinci Anadal Programına kayıt yaptıramaz. Ancak, aynı anda İkinci Anadal Programı ile başka bir Yandal Lisans Programına kayıt yaptırabilir.

-%30 ve üzerinde yabancı dille eğitim veren ve zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı uygulayan bölüm/programlara yapılacak başvurularda öğrencinin ilgili yabancı dilde hazırlık sınıfını başarmış veya Bursa Uludağ Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirlenen sınavlardan istenen puanları almış olması gerekir. Belirtilen bölüm/programlar dışında kalan ancak zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı uygulayan bölüm/programlara başvurularda öğrencinin yabancı dil hazırlık sınıfını okumuş olması şartı aranır.

-Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan diploma programlarına yapılacak başvurularda, yetenek sınavından başarılı olma şartı aranır.

-Öğrencilerin İkinci Anadal Programına kabulü, o programın yürütüldüğü ilgili bölümün önerisi üzerine, birim Yönetim Kurulunun onayı ile yapılır.

-Başvuru sırasında öğrencinin, anadal programında başvurduğu yarıyıla kadar olan tüm dersleri almış ve başarı ile tamamlamış, genel akademik not ortalamasının en az olması ve anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile ilk %20 si içinde bulunması gerekir. Anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 4 üzerinden olan anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki ÖSYS/YKS taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler.

-Çift Anadal Programına kayıtlı öğrencilerin İkinci Anadal Programını tamamlayabilmeleri için, her iki programda ortak olarak bulunan kredi ve içerikleri aynı olan dersler dışında 60 AKTS’den az olmamak üzere İkinci Anadal Programını açan birim tarafından verilen derslerden başarılı olmaları gerekir.

BAŞARI ve MEZUNİYET

-Kayıtlı olduğu Anadal Programından mezun olan ve İkinci Anadal Programını da en az genel not ortalaması ile tamamlayan öğrenciye İkinci Anadal Lisans Programının diploması verilir.

-Kayıtlı olduğu Anadal Programından mezuniyet hakkını elde etmeyen öğrenci İkinci Anadal Proğramından mezun sayılmaz ve lisans diploması verilmez.

-Çift Anadal öğrencileri İkinci Anadal Programında başarı sıralamasına katılmaz.

-Anadal Programından mezuniyet hakkını elde eden fakat İkinci Anadal Programını bitiremeyen öğrencilere, programı tamamlamaları için İkinci Anadal öğrenimi görülen birimin Fakülte Yönetim Kurulu tarafından, Anadal mezuniyetini takip eden yarıyıllarda en fazla iki yarıyıl ek süre verilir. Kullanılan ek sürelerde öğrenci, lisans programlarında geçirdiği toplam süre göz önüne alınarak, İkinci Anadal Programı için belirlenen öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam eder.

-İkinci Anadal Programından kaydı silinen öğrenci, aynı İkinci Anadal Programına tekrar kayıt yaptıramaz.

KAYIT SİLME ve AYRILMA

-Öğrenci İkinci Anadal Programından kendi isteği ile kaydını sildirebilir.

-İkinci Anadal Programından mezun olmadan dilekçe ile kaydını sildiren öğrenciye, bu dilekçesinde belirtmesi durumunda aynı bölümün Yandal Lisans Programını tamamlama koşullarının tümünü yerine getirmiş ise, Yandal Lisans Programı Sertifikası verilir. Daha sonra yapılan başvurular dikkate alınmaz.

-Çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin anadaldaki genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 4 üzerinden 2,50’ye kadar düşebilir.Genel not ortalaması ikinci kez 4 üzerinden 2,50’nin altına düşen öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.

-İki yarıyıl üst üste İkinci Anadal Programına ders kaydı yaptırmayan öğrencinin, İkinci Anadal Programından kaydı silinir.

-Anadal Programından mezun olduktan sonra verilen iki yarıyıl ek süre sonunda İkinci Anadal Programını tamamlayamayan öğrencinin İkinci Anadal Programından kaydı silinir.

-Çift anadal programından kaydı silinen öğrencilerin ikinci anadal programında alarak başarılı oldukları derslerden anadal programında kabul edilmeyenler anadal genel not ortalamasına dahil edilmeksizin anadal transkript ve diploma ekinde yer alır.

YAN DAL PROGRAMI ve BAŞVURU ŞARTLARI

-Bir diploma programına kayıtlı öğrencinin öngörülen şartları taşıması kaydıyla, aynı yükseköğretim kurumu içinde başka bir diploma programı kapsamında belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, diploma yerine geçmeyen bir belge (yandal sertifikası) alabilmelerini sağlayan programdır.

-"Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal ve Yan Dal Yapılması Esaslarına İlişkin Yönergesi"nde belirtilen koşulları yerine getiren başarılı olan öğrencilerin ilgi duydukları bir yan alanda da bilgilendirilmelerini sağlamak amacıyla yan alan lisans sertifikası verilir.

-Yan dal programı aynı veya farklı yükseköğretim kurumunda yürütülen aynı düzeydeki programlar arasında yürütülebileceği gibi önlisans programları ile lisans programları arasında da yürütülebilir.

-Yandal Programı en az 30 AKTS’den oluşur. Yandal Programını yürüten bölüm tarafından gerekli görüldüğünde öğrenciye staj ve benzeri uygulamalar yaptırılabilir.

-Yandal Programı açacak ilgili birim, her yarıyıl başında belirlenen kontenjanları da belirterek, yandal ders programını ve kayıt tarihlerini öğrencilere duyurur.

-Öğrenci, belirlenen tarihte, almış olduğu derslerin içerikleri ve not çizelgesini eklediği bir dilekçe ile öğrenim görmek istediği Yandal Programını açan birime başvurur.

-Başvuru sırasında öğrencinin, Anadal Programında başvurduğu yarıyıla kadar olan tüm dersleri almış ve başarı ile tamamlamış olması, genel akademik not ortalamasının en az olması ve başvurusunun ilgili birimin yönetim kurulu tarafından uygun görülmesi gereklidir.

-Önlisans programlarında kayıtlı öğrenciler lisans programlarında açılan yandal programlarına başvuru yapamaz.

-Öğrenci, Yandal Programına, en erken kayıtlı olduğu Anadal Programının üçüncü yarıyılı, en geç de altıncı yarıyılın başında başvurabilir.

-Özel Yetenek sınavı ile öğrenci alan diploma programlarına yapılacak başvurularda, yetenek sınavından başarılı olma şartı aranır.

-Yandal programında yabancı dille verilen derslere yer veren bölüm/programlara yapılacak başvurularda öğrencinin ilgili yabancı dilde hazırlık sınıfını başarmış veya Bursa Uludağ Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirlenen sınavlardan istenen puanları almış olma şartı aranır.

-Bir öğrenci, Anadal Programındaki öğrenimi boyunca en çok bir Yandal Programına kayıt yaptırabilir.

BAŞARI ve MEZUNİYET

-Yandal programına devam edebilmesi için öğrencinin anadal programındaki GANO ortalamasının en az 4 üzerinden 2,29 olması şarttır. Bu şartı kaybeden öğrencinin yandal programından kaydı silinir.

-Anadal Programından mezun olan ve Yandal Programını da en az genel akademik not ortalaması ile tamamlayan öğrenciye Yandal Sertifikası verilir. Bu sertifika ile önlisans/lisans diploması için verilen hak ve yetkilerden yararlanılamaz.

-Öğrenci Yandal Programını kendi isteği ile bırakabilir.

-Bir Yandal Programından kaydı silinen öğrenci, aynı Yandal Programına tekrar kayıt yaptıramaz.

-Yandal Programı öğrencileri, Yandal Programında, başarı sıralamasına katılamaz.

-Anadal Programından mezuniyet hakkını elde eden fakat Yandal Programını bitiremeyen öğrencilere, programı tamamlamaları için yandal öğrenimi görülen birimin birim yönetim kurulu tarafından mezuniyetini takip eden eğitim-öğretim yılında en fazla bir yarıyıl ek süre verilir. Verilen ek süre sonunda Yandal Programını tamamlayamayan öğrencinin Yandal Programından ilişiği kesilir. Kullanılan ek sürede öğrenci, önlisans/lisans programlarında geçirdiği toplam süre göz önüne alınarak, Yandal Programının yürütüldüğü bölüm için belirlenen öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam eder.

-İki yarıyıl üst üste, Yandal Programı’ndan ders almayan öğrencinin Yandal Programından kaydı silinir.

-Yandal programından kaydı silinen öğrencilerin yandal programında alarak başarılı oldukları derslerden anadal programında kabul edilmeyenler anadal genel not ortalamasına dahil edilmeksizin anadal transkript ve diploma ekinde yer alır.

 

Ayrıntılı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.

Yandal ve &#;ift anadal farkları nelerdir?

Avantaj kazandırıyor

Liseden mezun olduğumuzda üniversiteye adım atıyoruz. Lisenin aksine bir bölüm okuyoruz. Bunun da adı 'lisans' eğitimi oluyor. 4 ya da 2 yıllık seçenekler mevcut. 4 yıllık bir lisans mezunu olmak iş bulmakta çok daha avantajlı. Hem okuduğunuz bölümde uzmanlaşıyorsunuz hem de iş bulma şansınız daha fazla. Lisans eğitiminiz esnasında ikinci bir bölümde yandal ya da çift anadal yapmak ise size daha çok avantaj kazandırıyor. Gelin tek tek ele alalım

ÇAP'ta diploma alıyorsunuz

Çift anadal ile başlayalım Çift Anadal Programı, 'ÇAP' olarak da ifade ediliyor. ÇAP öğrencileri, üniversiteye kayıt oldukları bölüm haricinde bir başka bölümde de okuyorlar. Aynı anda iki farklı lisans dalından mezun olma şansı sunuluyor kendilerine. Böylelikle, Anadal diplomanın haricinde ikinci bir anadal diploma alınıyor. Her iki diploma da aynı değere sahip.

Yandalda ders sayısı sınırlı

Şimdi de yandal eğitimine bakalım kısaca Yandal, tıpkı çift anadal programı gibi öğrencilerin anadalları haricinde bir başka bölümde okumalarını, mezun olmalarını sağlıyor. Ancak önemli farklar var çift anadal ile. En önemli fark alınan ders sayısı. Çift anadalda neredeyse anadal kadar ders almanız gerekiyor. Ancak yandalda sınırlı sayıda ders alıyorsunuz.

Yandal ve çift anadal farkları nelerdir?

Çift anadal ile yandal programları arasındaki en bariz fark ise diploma Çift anadal yapan biri, anadal ile beraber çift anadal'dan da mezun oluyor ve diploma alıyor. Her iki programı da 'anadal' olarak okuduğu kabul ediliyor. Ancak yandalda böyle bir şey yok. Yandal mezunu olduğunuzda, diploma yerine geçmeyen bir belge, yani yandal sertifikası alıyorsunuz. Yandal yaptığınız bölümün avantajlarından 'anadal'ınız kadar yararlanamıyorsunuz.

Kredi sayıları

Yandal programına başvurmak isteyen öğrenciler, anadal lisans programının en erken 3, en geç 6'ncı yarıyılının başında başvurabiliyor. Başvuru esnasında genel ortalamasının üzerinden en az 65 olması gerekiyor. Bu rakam çift anadalda en az 70 olması lazım. Çift anadalda tamamlanması gereken kredi sayısı yandaldan çok daha fazla. Bu kredi durumu üniversiteden üniversiteye değişebiliyor. Örneğin bir üniversitede çift anadal için 40, yandal için 18 kredi tamamlamak gerekirken bir başka üniversitede bu krediler 36'ya 15 şeklinde değişkenlik gösterebiliyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası