kıbrıs salyangoz yemeği / Garavolli (Escargots – Salyangoz) | :: The Amateur Chefs ::

Kıbrıs Salyangoz Yemeği

kıbrıs salyangoz yemeği

Her taraf garavolli!

“KİMYASAL MÜCADELE ŞART”: Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Özuyanık, garavollilerin fidanlara ve özellikle enginar bitkisine zarar verdiğini belirterek, bu yıl birçok tarım ürününün garavolli istilası sebebi ile zarar gördüğünü kaydetti. Özuyanık, kimyasal mücadelenin şart olduğunu savundu

BİYOLOGLAR MÜCADELEYE KARŞI: Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten, her türlü kimyasal kullanımına karşı olduklarını belirtti. Sarpten, zarar gören bitkinin doğa ile dost yöntemlerle korunması” önerisinde bulundu


LTB’NİN MÜDAHALESİ OLMAYACAK: Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, doğal yaşamın bir parçası olduğunu belirterek belediyenin garavollilere herhangi bir müdahalesi olmayacağını söyledi

Başkent Lefkoşa, yağmur sonrasında son bir haftadır halk arasında garavolli olarak bilinen salyangozların istilasına uğradı.
Evlerde yetişen birçok bitkiye de zarar veren garavollilere yönelik mücadele öngörülmüyor. Belediye “müdahale edilmeyeceğini” açıkladı.
Ziraat Mühendisleri ise, birçok üretimin garavolli istilası nedeniyle zarara uğradığını, gelinen aşamada kimyasal müdahalenin kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Lefkoşa Türk Belediyesi ise “doğal yaşamın gereği” olduğu gerekçesi ile garavolli ile mücadeleyi düşünmüyor.
Başkent Lefkoşa’da vatandaşlar evlerini istila eden garavollilerle ne yapacağını şaşırırken, garavolliye karşı mücadele başlatılıp başlatılmaması gerektiği konusu Biyologlar Derneği ile Ziraat Mühendisleri Odası arasında tartışma konusu oldu.
Ülke genelinde bu yıl garavolli popülasyonunda artış olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Özuyanık, fidanlara ve özellikle enginar bitkisine zarar verdiği gerekçesi ile garavolli ile mücadele başlatılması gerektiğini savundu.
Ülkenin ekolojik dengesinin bozulduğunu bu nedenle garavolliye karşı doğal mücadelenin mümkün olmadığını öne süren Özuyanık, “Tarımsal mücadele şart” dedi.
Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten de her canlının doğada bir var olma sebebi olduğunu söyleyerek, canlılara müdahale edilmesine şiddetle karşı olduklarını belirtti.
Sarpten, bu yıl garavolli popülasyonunun arttığına ilişkin iddialara ise “Mevsim normali garavollilerin son günlerde hemen her yerde görülmekte olduğunu doğrudur ancak garavolli popülasyonunun arttığını söyleyebilmek için birkaç yıl üst üste ciddi bir ölçüm yapmak gerek” dedi.
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ise garavollilerin doğal yaşamın bir parçası olduğunu ve hiçbir zararı olmadığını belirterek Lefkoşa Türk Belediyesi’nin başkentteki garavollilere herhangi bir müdahalesi olmayacağını söyledi.

***
Sarpten: Her yıl bu dönemde görülmektedirler

Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten, mevsim normali garavollilerin son günlerde hemen her yerde görülmekte olduğunu belirtti.
Ülkede garavolli miktarının arttığını söyleyebilmek için de birkaç yıl üst üste ciddi bir ölçüm yapmak gerektiğini kaydeden Sarpten, “Ben anormal bir durum olduğunu görmüyorum. Her yıl yaz girişi ülkemizde garavolli bol miktarda görülmektedir” dedi.

“Kimyasal mücadeleye şiddetle karşıyız”
Hasan Sarpten, her canlının doğada bir var olma sebebi olduğunu da söyleyerek, canlılara müdahale edilmesine şiddetle karşı olduklarını belirtti.
Sarpten, garavollilerin bitkilere özellikle de tarım ürünlerine zarar verdiği bu sebeple tarımsal mücadelenin şart olduğu yönündeki görüşleri ise şu şekilde değerlendirdi: “Eğer doğadaki bir canlı, doğanın başka bir parçası olan bitkiye zarar veriyorsa o zaman yapılacak tek müdahale zarar gören bitkinin doğa ile dost yöntemlerle korunmasıdır. Hiçbir koşulda kimyasal kullanılmamalıdır. Zaten bu ülkede kimyasal kullanımına bağlı geldiğimiz nokta ortadadır. Kanser vakarlı her yıl artmaktadır. Doğanın ekolojik dengesi bozulmuştur. Doğal olmayan hiçbir maddenin kullanımı bizim açımızdan kabul edilebilir değildir.”

***
Özuyanık: Tarımsal mücadele şart

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Özuyanık, ülkenin ekolojik dengesinin bozulduğunu buna bağlı olarak ülke genelinde bu yıl garavolli popülasyonunun da arttığını belirtti.
Garavollilerin fidanlara ve özellikle enginar bitkisine zarar verdiğini kaydeden Ozan Özuyanık, bu yıl birçok tarım ürününün garavolli istilası sebebi ile zarar gördüğünü kaydetti.
Özuyanık, tarımsal üretimin sürdürülebilir olması için bu yıl garavollilere karşı kimyasal mücadelenin şart olduğunu kaydetti. Ozan Özuyanık, garavollilerle mücadele hususunda Tarım Bakanlığı bünyesinde bir politika oluşturulması gerektiğini savundu.
Özuyanık, “Bu yıl ülkede garavolli miktarı ülke genelinde aşırı artış gösterdi. Garavolliler, özellikle fidanların gövdelerinde ve enginarlarda daha fazla görülür. Çünkü bu bitkileri yiyerek, gövdelerinden emdikleri suyu içerek beslenirler. Garavolli ile doğal mücadele bizim ülkemizde mümkün değildir. Çünkü ülkenin ekolojik dengesi bozulmuştur. Dolayısıyla tarımsal üretimin devamını sağlayabilmek adına bu aşırı miktarda görülen garavollilere karşı tarımsal (kimyasal) mücadele şarttır” dedi.

“İlaç reçete ile satılmalı”
Özuyanık, garavollilere karşı mücadelede kullanılan şuanda piyasada bazı tarım ilaçlarının mevcut olduğuna da vurgu yaparak, tüm tarım ilaçları gibi bu ilaçların da reçete ile satılması ve kullanılacak sahada uygulamanın mühendisler tarafından yapılması gerektiğini kaydetti.
Ozan Özuyanık, bu ilaçların bahçelere atılmak suretiyle veya bitki köklerine koyularak kullanıldığını sözlerine ekledi.

***
Harmancı: Garavollilere müdahale etmiyoruz

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, garavollilerin doğal yaşamın bir parçası olduğunu ve hiçbir zararları olmadığı gerekçesi ile Lefkoşa Türk Belediyesi’nin başkentteki garavollilere herhangi bir müdahalesinin olamayacağını söyledi.
Harmancı: “Garavolliler de diğer canlılar gibi doğal yaşamın bir parçasıdır. Bu dönem doğada sıklıkla görülmesinin nedeni de mevsimler şartların getirisidir. Bazı kesimler garavollilerin tarımsal ürünlere zarar verdiğini belirtmektedir. Ancak Lefkoşa’da ekili arazi olmadığından bence varlıklarının zararı yoktur” dedi.

***
Zamanında toplanması üremeyi engelliyor

Kıbrıs'ta her tür salyangoza Garavolli adı verilir. Yağmur yağdıktan sonra doğada görülme olasılığı çok daha fazladır.
Kıbrıs’ta ve Fransa’da yemeği yapılan garavolliler genellikle haşlanıp yenirler ancak kebap yapılanları da mevcuttur.
Garavolli, en iyi ve en uygun şekilde, üremelerine hiç etki edilmemesi açısından, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında toplanabilir. Mayıs ayından sonra ağzına beyaz mühür yaparak oruca yatan garavolli 6 ay kadar kabuğunun içinde yemeden içmeden yaşar. Adaya düşen ilk yağmurla birlikte uyanır, doğaya karnını doyurmak ve çiftleşmek için çıkar.
Kasım ayında yaklaşık her garavolli 40 yumurta bırakır. Bir ay kadar sonra bırakılan yumurtalar kendi başına açılır. Fakat insanlar, bilinçsiz olmaları nedeniyle garavollilerin yumurtlama zamanı toplamaya başlar. Bu da üremeyi etkiler.

Garavolli yemeği nasıl yapılır?
Garavolli, bir diğer adı ile kabuklu salyangoz, Kıbrıs ve Fransa’da neredeyse bir mutfak kültürü haline geldi.
Kebabı da yapılan garavolli her iki ülkede de genellikle haşlanarak pişiriliyor. Garavollinin tadını merak edenler ise internet üzerinden garavolli nasıl pişirilir sorusuna istediği yanıtı bulabiliyor.
Havadis’in bir internet sitesinden derlediği bilgilere göre, garavolli yemeği daha çok aşağıdaki tarife göre pişiriliyor.
Malzemeler: 4 kişi için 4 düzine salyangoz, gr. tereyağı, maydanoz, 2 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı galeta unu, 1/2 litre sirke, 1/2 kilo tuz, 4 kalın dilim ekmek, 4 dilim soğan, 1/2 bardak beyaz şarap, bir kaşık domates salçası, 1/2 defne yaprağı, bir avuç dolusu taze kereviz yaprağı, maydanoz, 2 kahve kaşığı karbonat, tuz.

Pişirme şekli:
Salyangozları kapağı sıkıca kapanan bir hasır sepetin içine koyun. Birkaç parça kuru ekmeği hafifçe nemlendirerek yanlarına yerleştirin. 48 saat süre ile salyangozları aç bırakın. Bu arada sepetin kapağı çok sıkı kapalı olmalıdır. Aksi durumda salyangozlar kaçarlar. İki gün sonra salyangozları sepetten çıkarın. Çukur bir kabın içine iki litre su, bir bardak sirke, bir kahve fincanı tuz atarak karıştırın, salyangozları da bu suyun içine koyun. Elinize bulaşık eldiveni geçirerek salyangozları durmadan suyun içinde alt üst edin. Böylece salyangozların sümüğü akıp gider. Sonra salyangozları çıkarın, kabın içindeki sümüklü suyu boşaltın, kabı iyice çalkalayın, yeniden su, sirke ve tuz koyun. Salyangozları yeniden bu temiz suya atın ve ellerinizle karıştırarak sümüklerini akıtın. Sümük akıtma işlemini, salyangozlar tamamen sümüksüz kalıncaya dek tekrar edin.
Sümüksüz salyangozları İçinde iki litre soğuk su bulunan çukur bir tencereye koyun ve ateşe yerleştirin. Su kaynamağa başlayınca salyangozlar boynuzlu kafalarını kabuktan dışarı çıkarırlar. Suyu on dakika kadar kaynatın. Sonra salyangozları sudan çıkarın, tek tek ve çok dikkat ederek kabuklarının içinden dışarı çekin. Kabuklarından çıkarılmış sümüklü böcekleri ılık su ile hafifçe yıkayın, sonra da kuyruklarının siyah bölümünü keserek atın, yeniden su ile yıkayın.
Çukur bir tencereye üç bardak ılık su, yarım bardak şarap, domates salçası, soğan, kereviz yaprağı, maydanoz, defne yaprağı, bir diş sarımsak, biraz tuz ve birkaç tane karabiber tohumu koyun. Salyangozları bu kabın içine yerleştirin. Üzerlerine de daha önce özel olarak hazırlanmış salyan­goz kabuklarını koyarak kaynatın. Kısa süre sonra ateşi kapatın.

HABERLER

Zekai Altan

Kıbrıs mutfağı oldukça varsıl bir mutfaktır. Tarihsel süreç içerisinde farklı ülke kültürleri ile etkilenerek biçimlenmiştir. Kıbrıslı Türkler her ne kadar da müslüman olsalar da garavolliyi, yani salyangozu yerler. Tümü olmasa da genelde çok sevenleri ve yiyenleri vardır. Özel bir mezedir. Hatta mezeden de öte çok eskilerde et yerine yeniliyordu. Pilava ve fasulyeye et niyetine ilave edilerek yenirdi. Aynı zamanda Kıbrıs mutfak kültüründe özel bir yere aittir. Lurucina’da (Akıncılar) rahmetli Nafi dedemiz vardı. Özellikle yaz mevsiminde işten geldikten sonra banyosunu yapar, atleti ile kapının önünde sandalyesine oturur, bir ayağını da ikinci bir sandalyeye uzatırdı İkinci sandalyesi aynı zamanda küçük masa görevini yapıyordu. Hiç unutamadığım bir görüntü. Bodiride zivaniyası, tabakcıkta da gaynanmış garavoliler… Yanında da zeytinyağı ve sirke ile hazırlanmış sarmısaklı sosu. Bodiriden zivaniyasını içer, diğer taraftan da pironun (çatalın) ucu ile çıkarttığı garavolliyi zeytinyağına ve sirkeye batırarak meze olarak yerdi. Bunun keyfine doyulmaz.

LÜZİNYAN KÜLTÜRÜNDEN BİR YİYECEK

Garavolli (salyangoz), er ne kadar da bir Fransız mezesi veya yemeği olsa da Kıbrıs mutfağında önemli bir yere sahiptir. Unutulmamalıdır ki Lüzinyanlar (Fransızlar) bu Ada’yı yaklaşık iki yüz seksen yıl yönetmişlerdir. Ve garavolli de Kıbrıs mutfağına Lüznyanlar’dan gelmiştir. Her ne kadar da “Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz” denilse de Kıbrıslı Türkler garavolliyi veya salyangozu bolca yemektedirler. Özellikle Karpaz Yarımadasındaki köylerde koç olarak bilinen iri büyük olan garavolliler (salyangozlar) tutulup yendiği gibi ticareti de yaygın olarak yapılmaktadır. Küçük olanları yenmemektedir. Hatta garavollileri yakalayıp evlerinin bahçesinde kümes yaparak besleyip zamanı veya mevsimi gelince de meze yapıp yiyenlerden söz edebiliriz. Garavolliler yaklaşık sekiz dokuz çeşiti yapılırken turşusu da özel yapılıp yenmektedir. Salyangozlar gün bir sepet içerisinde aç bırakılarak temizlenmeleri sağlanır. Ondan sonra kaynatılarak kabuklarından tek tek çıkartılırlar. Kabuklarından çıkartılan salyangozlar cam kavanozlar içerisindeki sirkeye atılır ve turşusu da hazırlanır.  

GARAVOLLİ YEMEK YARIŞMASI

Mehmetçik Belediyesi Balalan Toprak Ana Günü’nde düzenlenen güzel bir yemek yarışması. Yarışmayı düzenleyen dostum Kezban Değirmencioğlu… Çok iyi düşünülen bir yemek yarışması. Spesifik. Bu yarışma aynı zamanda Kıbrıslılar tarafından garavolliye ne kadar ilgi duyulduğunu ve sevildiğinin bir göstergesi oldu. Yarışmaya katılanlar yalnızca Kıbrıs mutfağında yapılan çeşitleri değil, aynı zamanda stilize ederek garavolliyi farklı yemeklerde de kullanarak farklı tatlar yaratmış oldular. Oldukça ilginç ve dikkat çekici bir yarışma oldu. Toprak Ana Etkinliği de işte bu yavaş şehir felsefesinin bir yansıması olduğunun diğer kanıtı oldu. Yarışmada çok değerli jüri üyeleri vardı. Çok sevdiğim hocam Mustafa Şah,  aynı dönem OTEM mezunu deneyimli ahçı dostum Ahmet Tavukçu ve diğer dostum ahçı Ahmet Hocalar. Hepsi de bu ülkenin yetiştirdiği birer değer.

GARAVOLLİ YEMEKLERİ

Yarışmaya toplam 17 garavolli yemeği katıldı. Bunlar sırası ile garavolli ile yapılan bulgur köftesi, humuslu garavolli, garavollili fırın makarna, garavollili kadın budu köfte, garavollili molehiya, garavollili el makarnası,  yumurtalı garavolli, gaynanmış garavolli, garavollili avcı böreği, garavolli kebabı, garavollili bulgur pilavı ve garavollili magarına yahni. Yarışma sonuçları ise; 1. Havva Altıngüneş Garavollili Yahnili Magarına, 2. Neyre Özsoylu Garavollili Molehiya ve üçüncü yarışmacı da Nuri Arınşan Garavollili Avcı Böreği ile.

İşte Kıbrıs mutfağındaki yaratıcılıklar. Tüm katılanları kutlamak gerekir.

Bu haber toplam defa okunmuştur

Adres Kıbrıs Sayısı

Salyangozlar&#;n Yumu&#;ak Dünyalar&#; ve &#;lginç Özellikleri

Salyangoz Nedir?Salyangozlar, kara, deniz ve tatl&#; suda ya&#;ayan kabuklu veya ç&#;plak canl&#;lard&#;r. Rutubetli, nemli ve ya&#;&#;&#;l&#; bölgelerde s&#;kça rastlan&#;r. Yumu&#;akçalardan kar&#;ndan bacakl&#; gastropoda s&#;n&#;f&#;na aittir. Kar&#;n altlar&#;ndaki kasl&#; ayaklarla sürünerek hareket ederler. A&#;&#;zlar&#;nda ‘radula’ ad&#; verilen di&#;li bir dil mevcuttur.

Salyangoz Özellikleri Nelerdir?

Salyangozlar ya&#;&#;&#;l&#; sonbahar aylar&#;nda daha çok görülür. Kabuklar&#; ile gövdeleri aras&#;nda sümüksü bir s&#;v&#; bulunur. Bu s&#;v&#; çok dü&#;ük s&#;cakl&#;klarda donarken, yüksek s&#;cakl&#;klarda da buharla&#;arak kurumaya neden olur. Bünyelerinde bulunan bu s&#;v&#;, salyangozlar hareket ederken geçtikleri yerde iz b&#;rak&#;r.

A&#;&#;r&#; s&#;cak veya so&#;uklarda kendini koruyabilmek ad&#;na topra&#;&#;n alt&#;na saklanabilme özellikleri vard&#;r. 15 seneye kadar ya&#;ayabildikleri bilinmektedir.

Salyangozlar, hem erkek hem de di&#;i olabilme özelli&#;ine sahiptir. Salyangoz çe&#;itleri: tav&#;an salyangozlar, ramshorn salyangozu, nerite salyangozu, physe ve katil salyangozlard&#;r. Türüne göre rengi de de&#;i&#;en salyangozlar&#;n yap&#;s&#; genel olarak ten rengi veya kahverengidir. Eklembacakl&#;lar gibi kabuk de&#;i&#;tirmezler, hayvan geli&#;tikçe kabu&#;u da büyür.

Salyangoz Yeti&#;tiricili&#;i Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Ya&#;&#;&#;l&#; ve nemli havalarda bolca bulunan salyangozlar daha çok sonbahar aylar&#;nda temin edilir. Salyangoz çiftlikleri haz&#;rlan&#;rken, bu canl&#;lar&#;n bol ya&#;&#;&#; alan yerlerde daha verimli yeti&#;tikleri unutulmamal&#;d&#;r.

Vücut yap&#;lar&#;nda s&#;v&#; oran&#; çok yüksek oldu&#;undan, ortam s&#;cakl&#;&#;&#; iyi ayarlanmazsa bu canl&#;lar kuruma tehlikesi ya&#;ayabilir, yine ortam s&#;cakl&#;&#;&#; fazla dü&#;ük olursa da donar.

Salyangoz yeti&#;tiricili&#;i bahçe veya tarla gibi alanlarda yap&#;lacaksa, bu hayvanlar&#;n etrafa yay&#;l&#;p uzakla&#;mas&#;n&#; önleyecek s&#;n&#;rlar yap&#;lmas&#; gerekmektedir. Bu alan içerisinde do&#;al alanlar&#;n&#; aratmayacak &#;ekilde a&#;aç kovuklar&#;, su ve yeterli miktarda toprak bulunmal&#;d&#;r.

Salyangoz ne yer? Salyangozlar hem di&#;i hem de erkek olabildikleri gibi hem etçil hem de otçul olabilirler. Kimi zaman yeni sürgün vermi&#; taze yapraklar&#; kimi zaman da minik böcekleri yiyerek beslenirler. Bu nedenle salyangoz çiftlikleri içerisinde taze yapraklar da bulunmal&#;d&#;r. Salyangoz akvaryumu ile salyangoz yeti&#;tiricili&#;i yap&#;l&#;yor ise, bu ürünlerde bak&#;r kullanmamaya dikkat edilmelidir. Çünkü salyangozun yap&#;s&#;ndaki s&#;v&#;, bak&#;r ile etkile&#;ime geçerek elektriklenmeye neden olur.

Salyangoz Faydalar&#; Nelerdir?

  • Salyangozlar&#;n vucüt yap&#;lar&#;nda do&#;al olarak salg&#;lanan s&#;v&#;, cilt yenilenmesini sa&#;lad&#;&#;&#;ndan birçok cilt ve yüz salyangoz kremi, kozmetik sektöründe s&#;kça kullan&#;l&#;r.
  • Salyangoz maskesi, ciltte herhangi bir yan etki yaratmayan tamamen do&#;al bir üründür. Düzenli kullan&#;mda çe&#;itli cilt problemlerini ortadan kald&#;r&#;r.
  • Cildin nem dengesini sa&#;layarak kuru ciltleri besler, ince k&#;r&#;&#;&#;kl&#;klar&#; tedavi ederek ya&#;lanma kar&#;&#;t&#; bir etki sa&#;lar. Ayn&#; zamanda sivilce izlerini ve cilt lekelerini temizler.
  • Cildi besler, canl&#; ve parlak bir görünüm kazand&#;r&#;r. Ayn&#; zamanda cildin kendi rengini korur.
  • Salyangoz eti, içeri&#;indeki lectin maddesi ile kansere kar&#;&#; koruyucu görev üstlenir.
  • Triptofan maddesi ile beyni rahatlat&#;r ve stresi azalt&#;r.

Salyangoz Yeme&#;i: Salyangoz Yenir Mi, Nas&#;l Yenir?

Salyangoz eti, yüksek protein ve dü&#;ük ya&#; oran&#; ile potasyum, fosfor ve Omega 3 bak&#;m&#;ndan oldukça zengindir. Ev imkanlar&#;n&#;zla kendiniz salyangoz yeme&#;i yapmak istiyorsan&#;z dondurulmu&#; etleri kullanman&#;zda fayda var; çünkü salyangozlar&#; ay&#;klamak ve temizlemek dikkat gerektiren zahmetli ve oyalay&#;c&#; bir i&#;tir.

Salyangoz nas&#;l yenir? Salyangoz pi&#;irme teknikleri, ülkelerin kendine has mutfaklar&#;na göre de&#;i&#;iklik gösterebilir. &#;talyanlar salyangozu ço&#;unlukla makarnalar&#;nda tercih ederlerken Fransa’da salyangoz tüketmek yüksek gelir göstergesidir. &#;spanya ve Portekiz’de ise salyangoz eti çe&#;itli baharatlarla harmanlanarak tüketilir.

Türkiye’de tüketimi pek yayg&#;n olmayan bu canl&#;n&#;n eti ile haz&#;rlanan yemekler, midye ile kar&#;&#;la&#;t&#;r&#;ld&#;&#;&#;nda midyenin pabucunu dama atabilece&#;i söyleniyor.

Salyanyoz fiyatlar&#; graml&#;k konservelerde yakla&#;&#;k 15 tl de&#;erindedir.

Garaville nedir? Salyangozdan yapılan Garaville nasıl yapılır?

Garaville nedir? Salyangozdan yapılan Garaville nasıl yapılır?

Garaville, Datça mutfağına ait çok sevilen bir yemek ama malzemesi mutfaklarımızda kullanmaya pek alışkın olduğumuz bir ürün değil. Çünkü garaville salyangoz kullanılarak yapılıyor. Fransız mutfağındaki escargot’nun bir benzeri olan garaville, Kıbrıs’ta da garavolli olarak biliniyor. İşte sizin için Datça usulü garaville tarifi…

Tadı ciğere benzetilen garaville tarifi Datça yöresinde oldukça sık tüketilen bir lezzet. Datça Belediyesi dün Twitter hesabından paylaşarak herkesi şoke etti. Evet doğru gördünüz, bu bir salyangoz yemeği ve adı Garaville. Aslında Fransız mutfağındaki Escargot ile hemen hemen aynı ama bizdeki yapılışı daha bir sote gibi. Yağmur yağdığı zaman toplanan salyangozlar, domates ve biber gibi malzemelerle pişiriliyor. Eylül ve ekim yağan ilk yağmurda toprak altından dış dünyaya çıkan garavilleleri toplayan Datça halkı bol baharatlarla yahnisi pişirerek bir hafta boyunca kalabalık sofralarda keyifli sohbetlerle geleneklerini yaşatırlar. Sevdiklerinize hazırlamak için garaville tarifi arıyor ya da garaville nasıl yapılır öğrenmek mi istiyorsunuz? Garaville yapılışı ve püf noktaları haberimizde.

GARAVİLLE TARİFİ:

MALZEMELER

1 kilogram garaville
2 adet kuru soğan
1 adet sivri biber
3 adet domates
diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI

Bir tencerede bol miktarda suyu kaynatın.

Canlı salyangozların orta kısımlarını delin ve kaynar suya atın.

Bu işlemi salyangozlar yumuşayana kadar 3 kez tekrarlayın.

Diğer yanda soğanı ve biberi incecik doğrayın.

Zeytinyağını tencerede kızdırıp önce soğanı sonra da biberi kavurun.

Küp küp doğradığınız domatesleri ve salçayı da ilave edin.

Tuz ve karabiberi de ilave edip sos kıvamına gelene kadar kaynatın.

Yumuşayan salyangozları da sosa atın.

Son olarak sarımsağı dövüp yemeğe ekleyin ve sıcak servis edin.

Afiyet olsun

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası