ad aparsel / Bahar Timber | Politikalarımız | Aydınlatma Metni

Ad Aparsel

ad aparsel

Kullanıcı Tanımlı Raporlama Sistemi

 Geçerli ParametrelerAçıklama AAçıklamaRapor adını içerir değişkendir. Rapor alırken görünür ad burada verilen rapor adı olacaktır.DList DirectionListenin büyüme yönünün verildiği değişkendir. Alabileceği değerler "right" (liste sağa doğru büyür) ve "down" (liste aşağı doğru büyür), Varsayılan değer ise "down" dur.IRow InsertListeler için satir eklenip eklenmeyeceğini belirtir. Alabileceği değerler "yes" (listeye satır eklenir) ve "no" (satır eklenmez) Varsayılan değer ise "no" OOrderRaporun master kayıtları ile ilgili bilgidir. Örnegin "parsel" yada "malik" olabilir.RRapor tipi, yalnızca ExcelRaporun sayfalandırması ile ilgilidir."single sheet" : tüm bilgilerin tek sayfada raporlanır. "multi sheet" : her bir ana kayıt için farklı sayfa kullanılır."multi file" : her bir ana kayıt için farklı dosya kullanılır. Varsayılan değer ise "single sheet".FCAuto Fit Columns, yalnızca ExcelKolonlar boyutlarının rapor üretildikten sonra otomatik olarak ayarlanması için kullanılır. Alabileceği değerler "yes" (kolon genişlikleri ayarlanır) ve "no" (kolon genişlikleri değiştirilmez) Varsayılan değer ise "no"FRAuto Fit Rows, yalnızca ExcelSatırların boyutlarının rapor üretildikten sonra otomatik olarak ayarlanması için kullanılır. Alabileceği değerler "yes" (satır yükseklikleri ayarlanır) ve "no" (satır yükseklikleri değiştirilmez) Varsayılan değer ise"no"KAKeep All Sheets, yalnızca Excel Şablondaki ilk sayfa haricindeki sayfaların da korunması isteniyorsa kullanılır. Alabileceği değerler "yes" (sayfaları koru) ve "no" (sadece ilk sayfa kopyalanır) Varsayılan değer ise"no"MCGMerged Cell Grow, yalnızca ExcelŞablondaki birleştirilmiş hücrelerin sağa veya aşağıya doğru büyümesi isteniyor ise kullanılır. Alabileceği değerler "yes" ve "no" dur. Varsayılan değer ise "no"

SORULAR VE CEVAPLAR - 12 (22/A ÇALIŞMALARI)

Hüseyin KOÇAK /Tapu ve Kadastro Başmüfettişi

“Sorular ve Cevaplar” başlığı altında; bu Sitenin (www.tapu-kadastro.net) ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr Sitesinin FORUM bölümüne gelen 22/a çalışmaları ile ilgili sorular ve cevaplara yer verilmiştir. “Soru ve Cevaplar” seri olarak devam edecektir. … Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır. (hkocak) kullanıcı adı; Hüseyin KOÇAK’a aittir.

  

 111 – 22/A UYGULAMASI SIRASINDA BİNANIN BAŞKA PARSELDE KALMASI

SORU) Yapılaşmış alanlarda yapılacak 22/a uygulamalarında:

soru: 3194 sayılı İmar Kanununun 15 ve 16’ncı maddeleri ile yapılan ifrazla oluşan grafik 1000 nolu parselin içindeki yapının kendine komşu yine 3194 sayılı İmar Kanununun 15 ve 16’ncı maddeleri ile yapılan ifrazla oluşan sayısal koordinatlı 101 ada 1 nolu parselin içinde kaldığını varsayalım.

a) 1000 ve 101 ada 1 nolu parselin maliklerinin yazılı muvazatı ile mevcut zemin geçerli sayılabilecek sınır alınabilir mi?

b) Yoksa beyanname cephelerine mi uyulması gerekir. (ozgurkariyer)

CEVAP) Her ikisi de 15, 16'ncı maddeler gereğince oluşmuş iki parsel var. 22/a uygulaması sırasında; 1000 nolu parsel içindeki yapı neden komşu 101 ada 1 parsel içinde kalsın ki? 1000 nolu parselin maliki o binayı yaparken kendi parseline değil de komşu parsel içine mi yapmış? Öyle olsa idi durum 22/a uygulanmasına gerek olmadan da ortaya çıkardı. Demek ki gerçekte öyle bir şey yok. Şimdi muvafakatle neyi esas alacaksınız, 1000 parselin malikine, 101 ada 1 parseli mi vereceksiniz?

Dolayısıyla, varsayalım olmaz… Bina gerçekten hatalı bir parsel içine yapılmışsa, muvafakatle parseller birbiriyle değiştirilmez. Ama, aslında bina 1000 parsel içine yapıldığı halde eski paftasından ezbere aktarma yaparsanız (ki o zaman da 1000 parseldeki bina diğerinde çıkmaz olsa olsa) parsel sınırına dayalı bina diğer parsele tecavüzlü imiş gibi görünür. Yenilemenin mantığı gereğince o tecavüz de çalışmalar sırasında giderilerek işlem yapılır. ... (hkocak)

112 – MERAYA SINIR PARSELLERDE YÜZÖLÇÜM DEĞİŞİKLİKLERİ

SORU) 22/a yenileme çalışması yaptığımız köyde büyük bir tescilli mera parseline (mera parseli mera aplikasyonu ile tespiti yapılarak sayısal koordinatlara sahip parsel değil ancak 1/10000 ölçekli paftaya grafik olarak çizilmiş komşu parselleri gösterilmiş mera parselidir) komşu parsellerin değerlendirilmesi sonucunda doğal olarak bu parsellerin alanlarında artış veya azalma olmaktadır. Alanları, tersimat hatası veya alan hesap hatasından dolayı alan artışı olan bu komşu parsellerden, tapu alanları baz alarak kesinti yapmak zorunda mıyız? (hrtmuh)

CEVAP) Mera tescilli diyorsunuz. O halde artık tescilli diğer parsellerden farkı olmaması gerekir. Eldeki verilerle mera sınırlarını belirledikten sonra buna komşu parsellerin yüzölçümü ne gelirse odur. Miktar kesme diye bir şey olmaması gerekir diye düşünüyorum...

Şöyle bir örnek üzerinde çalışalım; düşünün meraya sınır parseller olsun ve bir kaç parsel düz bir hat olarak meraya sınır olsun. Bu düz hat kadastro paftasından net olarak anlaşılabiliyor olsun. Siz meraya sınır olan parsellerden miktarı fazla olanları keserek mera sınırını belirlerseniz, daha önce düz olan sınırda zikzaklar oluşturmuş olursunuz... Dolayısıyla da, başta söylediğim gibi, mera tescilli ise artık tescilli diğer parsellerden farkı yoktur. ... (hkocak)

113 – UYGULAMAYA SINIR PARSELDEKİ HATA VE DÜZELTME

SORU) Aynı kadastro çalışma alanı içersin de 22/a uygulama kapsamındaki parsel ile buna mücavir 22/a uygulaması dışında kalan parsel arasındaki sınırlandırma ölçü tersimat hatası 22/a uygulaması dışında kalan parselde nasıl giderilir. (nurefsan)

CEVAP) Parseller arasında teknik bir hata olduğuna göre 3402/41. Md. ile düzeltme gerekliliğidir. Burada zaten 22/a kapsamındaki parseli kendi mevzuatına göre, diğer parseli de 41 mevzuatına göre düzelterek hem projenin önü tıkanmamış olur, hem de sorun çözülmüş olur. (71excalibur71)

CEVAP) "71excalibur71"in görüşüne katılıyorum... Öncelikle 22/a uygulaması yapılan parselin, diğer parsel ile olan sınırının doğrusu ne ise onu esas alarak o parsel ile ilgili sorunu halledin. Dışarıda kalan parsel, son mevcut hali ile otomatikman hatalı duruma düşecektir. O nedenle tapu kütük sayfasına, hata bulunduğu ve düzeltme yapılması gerektiği yönünde belirtim yapılması sağlanmalıdır. Akabinde de, 3402 sayılı Kadastro Kanunu madde 41/1 gereğince düzeltme formalitesine geçilmesi gerekir. ... (hkocak)

114 – UYGULAMA SAHASINDAKİ GENEL SINIR İDARİ SINIR DEĞİLDİR.

SORU) Yenileme çalışması yapmakta olduğumuz bir köyün genel sınır krokisi bulunmuyor ya da kayıp. Kadastro paftalarında da köy sınırı çizilmemiş ve takeometrik ölçü karnelerinde de sınır taşı okuması yok. Köyün iki yönündeki sınırlarını komşu köylerden belirleyebiliyoruz ancak iki yönündeki sınırları bir belgeyle tespit edemiyoruz. Bu yönlerde geniş tapulama harici yerler mevcut. Muhtarın beyanlarında en son tapulu araziden yaklaşık 2 km ileriye kadar kendi köylerinde olduğunu iddia ediyor. Bu bölgede tapulama harici yerlerde genellikle anlaşmazlıklar bulunuyor. Komşu köylerle birlikte arazide sınır tespiti de zor görünüyor. İlk tesis kadastro evraklarında bir genel sınır krokisini uygulayabilecek belgeye rastlanmadığına ve iki sınırının komşu köy sınırlarından oluşturulduğunu belirten teknik rapor hazırlayarak diğer iki sınırını tapulu parsellerin sınırından oluşturarak bir çalışma alanı sınırı oluşturarak çalışmalarımıza yön vermemiz uygun olur mu? (hrtmuh)

CEVAP) Bilindiği üzere kadastro çalışmaları sırasında genel sınır belirlenirken, idari sınırı esas alma zorunluluğu bulunmamaktadır. (Ancak iki birim arasında orman varsa o zaman idari sınır genel sınır olarak alınır. 47/A Yönetmeliği Madde:4).

Yenileme çalışmalarına gelince; 2859 sayılı Yenileme Kanunu 1’inci maddesi ve Yönetmeliğinin 13’üncü maddesi gereğince, çalışma birimi “en az bir ada veya mevki”dir… 22/a gereğince yapılacak çalışmalar için Kanun maddesinde ve Yönetmeliğinde herhangi bir kıstastan bahsedilmezken 2010/18 ve 2010/19 sayılı genelgeler ile bu eksiklik tamamlanmış ve uygulama alanı olarak birim “en az bir mevki veya ada” olarak belirlenmiştir.

Özetle; tesis kadastrosu yapılırken idari sınırı belirlemiyorsunuz. Yenileme çalışmalarında ise bu konuda daha da rahatsınız. Siz (A) Köyünde yenileme çalışmaları yaparken, o köy ile komşu köylerin idari sınırını belirlemiyorsunuz. O nedenle de, sizin yapacağınız iş; ada ya da mevki bazında uygulama sahasını belirleyip o sınır içinde kalan (ve de paftasında olan) parsellerin yenilemesini yapmak olacaktır.
O Köye ait (komşu köye doğru olan) son parseli takip eden (iki köy arasında kalan ve hangi köye ait olduğu konusunda çekişme bulunan) tescil harici yerler, belki de genel sınır dışında kalmakta idi. Genel sınır dışında kalan yerler o Köyün dışında bırakılıyor anlamına gelmez. Ama genel sınırı bulamadığınız durumlarda köyler arasındaki idari sınırı belirlemek siz kadastroculara düşmez. O nedenle de paftanızda mevcut parsellerin dışına çıkmamanızı ve de konuyu vatandaşa izah etmenizi öneririm. (Vatandaş köyler arası idari sınırın nereden geçtiğini öğrenmek için Valiliğe başvurabilir… Olmadı devamında dava açma keyfiyetleri bulunmaktadır.)

Eğer o yerde yapılan kadastro/tapulama çalışmaları çok eski tarihli ise; ki 766 sayılı Kanun gereğince yapılmışsa; yukarıda da belirttiğim gibi genel sınır dışında bırakılmış yerler olabilir. Sonradan bulunacak belgelerle o yerlerde daha önce kadastro çalışması yapılmamış olduğu anlaşılırsa, tampon bölge olarak kadastrosu daha sonra yapılabilir. Daha önce kadastrosunun yapılıp yapılmadığını dahi bilmediğiniz bir yeri 22/a kapsamına almanız doğru olmaz. … (hkocak)

115 – UYGULAMA ÇALIŞMALARINDA DSİ KANALLARININ ÇAKIŞMAMASI

SORU) Yenilemesi yapmakta olduğumuz bir grafik yöntemle kadastrosu yapılmış bir köyde alanları çok büyük 3 parselden (parseller yaklaşık 300 kişi hisseli özel mülkiyet üç parselin hissedarları farklı) bazıları farklı zamanlarda ağ şeklinde DSİ kanallarının geçmesi ile yüzün üzerinde yeni parseller oluşmuştur. Kadastro paftası 1/10 000 ölçeklidir. Kanalların bulabildiğimiz kamulaştırma haritalarında ve değişiklik beyannameleri için hazırlanmış kanalların birleştirildiği değişiklik haritalarında kanalların ana parsellere düzensiz olarak kayık çizilmiştir. Kanalların geometrisi zemindeki kanallarla büyük oranda tutuyor.

Biz değerlendirmemizde kanalların kamulaştırma genişliklerini göz önüne alarak paftadaki parseller bazında değil de kanalları zemindeki durumlarına yerleştirerek yaptık. Kanal parsellerinin çoğunun alanları tecviz dahilinde tutuyor. Ancak kanal geçmesiyle oluşan diğer parsellerin cepheleri çok büyük olduğundan büyük (örneğin 2500 m. parsel cephesi paftasına 5 mm kayık çizilmesi 1/10000 ölçekte 50 m. olduğundan 100000 m2) alan artış veya azalışları olmaktadır.

Kontrol Mühendisi olarak tasarrufçu arkadaşlara, kanalların değişiklik haritalarına kayık çizilmesinden dolayı paftasına da hatalı çizildiğini ve alanlarında pafta üzerinden yapıldığından alan artış veya azalışların bundan kaynaklandığının uygulama tutanaklarına geçmesinin uygun olacağını belirttim. Ancak bu ibareyle tutanağa geçemeyeceklerini paftaya göre değerlendirme yapılması zemin durumunun kesikli olarak gösterildiği durumlarda uygulama tutanağına geçtiklerini belirtiyorlar. Uygulama tutanağında imzam olmadığından zorlamada bulanamıyorum.

Paftadaki parsellere göre değerlendirerek kanalları kayık bırakarak yenileme yapmanın anlamının olmadığını düşünüyorum.

Bu alan artış ve azalışlarının nedenlerini belirten her parselin hangi kanalın kayıklığından dolayı alan değişikliği olduğunun belirtildiği teknik rapor düzenlesem ilerideki itiraz veya dava durumlarında hukuki bir yararı olur mu? (çok fazla hissedar var ve muvafakat vermiyorlar.)

DSİ’nin katılımını sağlamamız gerekir mi? DSİ katılım sağlar ise ölçü krokilerine veya sınırlandırma krokilerine imzalarını mı almalıyız katılım ne şekilde olmalı? (hrtmuh)

CEVAP) Bir sonraki katılımınızdaki zemin ve pafta birlikte gösterdiğiniz krokiyi de gördüm. Yüzdeyüz sizin mantığınız doğru. 1/10 000 ölçekli bir paftayı sayısal haliyle çizip zemin durumuyla çakıştırdığınızda hiçbir zaman çakışmayacaktır. Parsel şekillerini eski paftasından aynen alıp, zemindeki kanalları kesik çizgilerle gösterirseniz, o yenileme olmaz.

Yenilenmemiş olan paftadan aplikasyon yaparken, parselin eski tarihli olması ve teknik olarak da yeterli hassasiyete sahip olmadığı bilindiği için ona göre icabında aplikasyon kusuru giderilerek aplikasyon yapılabilirken, yenileme sonucu oluşturacağınız paftaya göre (ki artık köşe koordinatları olan sözde hassas koordinatları olan paftaya göre) aplikasyon yaptığınızda, artık aplikasyon kusurunu giderme gibi bir manevra sahanız da kalmayacaktır… Yenileme çalışmaları, pafta – zemin arası uyumsuzluğu giderme amacıyla yapılır... Peki bu şekliyle siz yenileme çalışması yapmakla paftayı yenilemiş mi olacaksınız? … (Biraz kaba olacak ama resmen saçmalamış olursunuz!)

Başta da belirttiğim gibi yüzdeyüz sizin mantığınız doğrudur. Zemindeki durum esas alınmalıdır. Çok bariz farklılıklar olan durumlar için mevzuatındaki sınır tiplerinden yararlanarak ayrıca çözüm bulabilirsiniz... Madem ki kontrol mühendisisiniz, o zaman parsellere son şeklini verirken kendi mantığınız doğrultusunda hareket edin... Parsellerin yüzölçümünde büyüme ya da küçülme yenilemenin doğasında olan bir durumdur. … (hkocak)

116 – ASKI İLÂNI SIRASINDA TEVHİT TALEBİ

SORU) 22/a uygulaması 30 günlük kesin askıda iken iki adet parselin birleştirmesine ilişkin encümen kararı ve LİHKAB'ın birleştirme dosyası Kadastro Müdürlüğüne gönderiliyor. Kesin askıda olan parsellerin birleştirme dosyası tescile gönderilmeli mi? Yoksa 22/a çalışmasının kesinleşmesi ve tescili mi beklenmeli? (madxyz)

CEVAP) Verilen encümen kararı geçerlidir. Ama bu sebeple, askı ilânının durdurulması da söz konusu değildir. Askı ilânının mevcut haliyle kesinleşmesi ve tevhit kararının da daha sonra uygulanması gerekir.

Burada şuna dikkat etmek gerekir. 22/a uygulaması yapıldığına göre, bahis konusu parsellerin koordinatları değişmiş olacaktır. Tevhit işlemi ise eski koordinat değerlerine göre yapılmış olabilir... Tevhide tabi parsellerin, 22/a uygulamasında hesaplanan koordinat değerleriyle uyumlu olması gerekir. ... (hkocak)

117 – YENİLEME ÇALIŞMALARINDA PARSEL KARIŞIKLIĞI – 1

SORU) Kısmi 22/a uygulamasında, uygulama sınırı dışında bulunan bir (A) parselin numarası (B) ile karışmıştır. Sonuç olarak uygulama sınırı dışındaki (A) parsel yeni durumda konum ve yüzölçüm olarak (B) parselin yerine taşınmıştır. (B) ise uygulamada olduğu halde karışıklık sebebiyle kütükte halen yaşamaktadır. Ancak uygulama sebebiyle eski paftası taranmıştır. Bu durumda (A) ve (B) üst üste gözükmektedir.

a) Alım satım durumunda hak kaybını önlemek için tapu kütüklerine nasıl bir şerh düşülmesi gerekir? (41 şerhi, mükerrerlik gibi)

b) Bu hatayı 41. madde uygulaması ile giderebilir miyiz? 41’de ölçü sınırlandırma tersimat ve hesap hatalarını düzeltebiliyoruz, burada durum biraz daha farklı. Açıklayıcı bir rapor ile uygulama dışı olan A parselini eski paftasına ve ada/parsel numarasını eski numarası olacak şekilde (A), (B) parselini ise 22/a’da tespit edilen koordinat, yüzölçüm, pafta ve ada/parsel numarası ile yapılabilir mi?

c) Hatanın kaynağı aslında bir yazım hatası gibi düşünülüp 2014/3 çalışabilir mi? (jfmiee)

CEVAP) Konu önemli... Daha sonra hak kaybına sebebiyet verebilirsiniz. Cevap gecikmeli yazılıyor. Sebebi, soruyu defalarca okudum anlayamadım. Halen de tam olarak anladığımdan emin değilim. "Uygulama dışındaki (A) parseli, uygulama içinde yer alan (B) parselinin yerine taşınmış" diyorsunuz. Bahse konu şey taşınır bir eşya değil ki: "Taşınmış" derken daha fazla bilgi yazmanız gerekir. Yanlışlıkla parsel numarası yazılmakla mı kalınmış, malik olarak (A) parseli malikleri mi yazılmış? (B) parselin kütük sayfası halen açık diyorsunuz, peki ya (A) parselin kütük sayfası ne durumda?
Şekil olarak (A) parselinin çizilmiş olması düşünülemez. Çünkü uygulama sahası içerisinde yer alan (B) parselin şekli ile uygulama dışında yer alan (A) parselin şekli aynı değildir. Yenileme sırasında (B) parselinin bulunduğu yere (A) parselinin şekli taşınamaz. Çünkü şekilleri farklı olduğundan komşu parsellerle çelişkiye sebep olur...
Ama halen anlamış değilim, yalnızca parsel numarası mı taşınmış (ki o zaman aynı birimde iki adet A parsel numaralı parsel oluşmuş olur. Uygulama sahası içinde olmadığı halde A parselin eski kütük sayfası kapatılmış ve paftasında da iptal edilmişse mükerrerlik olmayabilir ama sonuç olarak yapılan işlem hatalıdır.)
* Yalnızca parsel numarası yazılmışsa; yani uygulama sahası dışında olan (A) parsel numarası mevcut dururken, aynı numara uygulama içinde yer alan (B) parseline de verilmişse; çok basit, idari yoldan parsel numarasını değiştirip, ilgilisine MK.1019 gereğince bilgi vermekle yetinilebilir.

* Eğer malikler de taşınmış ise; malikler uygulama dışındaki parselde ve uygulama sahası içindeki parselde yazılmışsa (A) parselinin malikleri durduk yerde iki parselde de (üstelik aynı parsel numarası altında) malik görünecek. Ek olarak (B) parseli halen yaşamaya devam ettiği için, eski (B), yeni (A) parselinde mükerrer tescil söz konusu olacak...

Her durumda hemen tapu kütük sayfasına, çelişki ile ilgili gerekli belirtimin yapılması sağlanmalıdır. Düzeltmeye gelince, önerileriniz güzel ama sizin elinizdeki verilerin neler olduğunu biz tam anlayamıyoruz...

Yine de 2'nci sorunuzun "Açıklayıcı bir rapor ile ...." diye başlayan kısmı ve 3'üncü maddedeki öneriniz doğrultusunda düzeltme yapılabilir diye düşünüyorum.
Ama, keşke tüm verileri hiç tereddüde sebep olmayacak şekilde baştan yazmış olsanız hem cevap gecikmez ve hem de alacağınız cevap, doğru cevap olur... Yanlış anladığım hususlar için kısaca açıklayıcı bilgiler yazabilirsiniz. ... (hkocak)

118 – YENİLEME ÇALIŞMALARINDA PARSEL KARIŞIKLIĞI – 2

SORU) Üstadım durum şu şekilde; 4 nolu paftadaki 2936 nolu parsel uygulama sahası dışındadır. 4 nolu paftanın uygulama ile alakası yoktur. 3 nolu paftada ise 2939 nolu parsel bulunmaktadır ve uygulama sahası içindedir. Ancak 22/a esnasında parsel numaraları karıştırılmıştır. Yani gerçek durumda pafta 3’te bulunan ve işleme alınması gereken 2939 nolu parsel numarası, 22/a esnasında, yanlışlıkla 2936 olarak okunduğu için 2936 nolu parsel ve malikleri girmiştir. Uygulamaya girmesi gereken 2939 nolu parsel ve malikleri olmalıydı… 22/a’dan dolayı Pafta 3 tamamen taranmış olup, 2939 nolu parsel de işleme alınmadığı halde taranmıştır ancak tapu kütüğünde üzerinde 22/a şerhi bulunmamakta olup halen yaşamaktadır.

Diğer taraftan Uygulama sahası dışında olduğu halde parsel numaralarının karıştırılmasından dolayı uygulamaya giren 2936 parsel ise 22/a sonucu 101ada 80 parsel olmuştur.

Aslında olması gereken durum şu şekilde olmalıydı: Yeni durumda 101 ada 80 nolu parselin evveliyatı 2936 ve malikleri değil de 2939 ve malikleri olmalıydı, 22/a şerhi 2936 değil de 2939’a konulmalıydı.

Eski durumdaki ve uygulama ile alakası olamayan ancak yanlışlıkla uygulamaya alınan 2936 parsel yeni durumda 101 ada 80 parsel olduğu için 101 ada 80 parsel maliklerinden biri aplikasyon talebinde bulunsa aslında uygulama sahasında bulunan ancak yanlışlıktan dolayı işleme alınmayan 2939 nolu parselin gerçekte bulunduğu yer aplike edilecek ve sorun burada başlayacak. Yani 101 ada 80 (eski 2936) ve 2939 şuan üst üsteler, pafta 4 teki 2936’nın yeri ise bir nevi boş kaldı. "(jfmiee)

CEVAP) Verilerde halen eksiklik var, ayrıca ara ara yorumlar yapmanız da konunun anlaşılmasını zorlaştırıyor... Her iki katılımınızdaki harf ve rakamlarla bakacak olursak; 4 nolu paftada yer alan 2936 (A) parseli uygulama sahası dışında; 3 nolu paftada yer alan 2939 (B) parseli ise uygulama sahası içerisinde yer alıyor.
Parsellerin son rakamı olan 6 ile 9 karıştırıldığı için, 22/a uygulama sahası içerisinde 2939 parsel yer aldığı halde 2936 yer almış gibi işlem yapılmış...

Yenilenmiş demiyorum, işlem yapılmış diyorum. Çünkü, her ne kadar siz 2939 parsel uygulama içinde olması gerekirken uygulama dışında bırakılmış deseniz de, bu parselin uygulama dışında bırakılması gibi bir şey söz konusu değildir. Bilindiği üzere 22/a uygulamasının kapsamı teknik içeriklidir. Malikler çalışma kapsamında değildir.
Dolayısıyla 3 nolu pafta yenilenirken aslında 2939 parsel yenilenmiştir. Ve de parselin yeni hali 101 ada 80 parsel olarak numaralandırılmıştır. Ama uygulama öncesinde parsel numarasının son rakamında yer alan 9 rakamı ile diğer parselin numarasında yer alan 6 rakamı karıştırıldığı için, buna bağlı olarak, uygulama dışı olan konular da hatalı aktarılmıştır.

(A) yani (2936) parselin kütük sayfasının kapatılıp, kapatılmadığını yine bahsetmemişsiniz ama kapatılmış olduğu sonucunu çıkarıyorum. Eğer kapatılmış ise bu hatalı bir işlemdir. Şekli formalitesi yerine getirilip bu sayfanın yeniden açılması gerekir.

Sonuç olarak;

22/a uygulamasına tabi tutulan parsel 2939 (B) parselidir. Bu parsel uygulama dışı bırakılmış değildir... Parsel numarasının son rakamı karıştırıldığı için 2936 (A) parseli uygulamaya girmiş gibi işlem yapılmış ama yenilenen 2939 (B) parselidir. Yeni oluşan 101 ada 80 parsele, 2936 (A) parsel maliklerinin taşınmış olması da bu durumu değiştirmemektedir. Zira belirttiğim gibi malikler çalışma kapsamı dışındadır ve de bu taşıma nedeniyle hak kazanımı söz konusu değildir. Yazım hatası oluşmuş demektir ve de düzeltilmesi gerekir.

Numara karıştırıldığı için, kapatılmaması gereken 2936 (A) parselin kütük sayfası kapatılmış; aslında kapatılması gereken 2939 (B) parselin kütük sayfası kapatılmamıştır. Kapatılması gerekir. (paftası zaten taranmış.). Belirtmemişsiniz ama uygulama dışında olan 2936 (A) parselinin paftası taranmamış olduğunu anlıyorum öyle kalmalı. Eğer taranmışsa da iptal edilmesi gerekir.

İlk katılımımda da belirttiğim gibi, sizin ilk katılımınızda yer alan; "Açıklayıcı bir rapor ile ...." diye başlayan kısmı ve 3'üncü maddedeki öneriniz doğrultusunda hareket edilmeli VE;

1) Uygulama sahası içinde kalan 2939 parselin kütük sayfası kapatılmalı,

2) Yenileme sonrası oluşan 101 ada 80 parsele, 2939 parsel malikleri yazılmalı,

3) 2936 (A) parselin tapu kütük sayfası kapatılmışsa; şekli formalitesi yerine getirilip bu sayfa yeniden açılmalıdır.

4) Fen klâsöründe de aynı hata yapılmışsa, o da düzeltilmelidir.

5) Bu işlemlerin formalitesi yerine getirilinceye kadar, herhangi bir hak kaybına sebebiyet vermemek bakımından, (halen açık olan) 2939 ve 101 ada 80 parselin kütük sayfalarına gerekli belirtim yapılmalıdır. ... (hkocak)

119 – 22/A ÇALIŞMALARINDA BİLİRKİŞİLİK YAPILAMAYACAK DURUMLAR

SORU) Kadastro Kanununun 3. maddesinde; "Seçilen bilirkişiler kadastro ekibinin çalışması sırasında; kendisine, eşine, usul ve füruuna, kardeşine, kardeşinin çocuklarına ve eşinin usul ve füruuna ait tespitler ile bunların hak iddia ettiği tespitlerde ve ayrıca hak iddia edenlerden biri ile kendisi veya usul ve füruu arasında davası bulunanlara ait tespitlerde de bilirkişi olarak dinlenemezler." denilmektedir.

Buna göre hiç kuşkusuz 22/a çalışmalarında uygulama tutanağının düzenlenmesi sırasında da bu kısıtlara uyulması gerektiği açıktır.

Benim sorum;22/a çalışmaları sırasında düzenlenen sınırlandırma ve ölçü krokilerinde de bu kısıt geçerli midir? (fhekimoglu)

CEVAP) Evet geçerlidir... Biliyorsunuz ki madde 22/a,3402 sayılı Kanunun bir maddesidir. Dolayısıyla Kanunun hükümleri 22/a çalışmaları için de geçerlidir... Kanunun 3'üncü maddesinde, işin hukuki yönü ya da teknik yönü diye bir ayrım bulunmamaktadır. Ayrıca teknik yön ile ilgili yapılacak bir işlem de doğrudan o parselin hukuki yönünü etkileyecektir.

(Bilirkişi parsel malikinin/zilyedinin A değil de B şahsı olduğunu beyan ederken kayırma yapabileceği gibi, B şahsına ait parsel sınırlarının daha geniş tutulması yönüyle de kayırma yapması mümkündür.)

O nedenle de 3402 sayılı Kanunun 3'üncü maddesinde yer alan, bahsettiğiniz kural, 22/a çalışmaları için de geçerlidir. ... (hkocak)

120 – 22/A ASKI AŞAMASINDA SINIR TİP VE BİRLEŞTİRME HATASI TESPİTİ

SORU) 22/a çalışmalarında bilgilendirme ilanı aşaması bitmiş ve ölçülecek taşınmaz kalmadığına dair tutanak da düzenlenerek imza altına alınmıştır. Bu tarihten sonra farkına varılan bir noksanlık, örneğin sınır tipinin hatalı belirlenmiş olması ya da birleştirme hatası nasıl düzeltilmelidir? Kadastro Komisyonunun yetkisi var mıdır? (fhekimoglu)

CEVAP) 3402 sayılı Kanunun 47/E Yönetmeliğinin "İtirazın Süresi" başlıklı 5'inci maddesi şu şekildedir; "Orman parsellerine, kadastro tutanaklarının düzenlendiği tarihten çalışma alanında ölçülecek orman parseli kalmadığına dair tutanağın düzenlen-diği tarihe kadar, orman parselleri dışında kalan taşınmazlara ise kadastro tutanaklarının düzenlendiği tarihten kadastro ekibince çalışma alanında sınırlandırma ve tespit işlerinin bitirildiğine ve ölçülecek taşınmaz kalmadığına dair tutanağın düzenlendiği tarihe kadar itiraz edilebilir."

Bu maddeye göre, verdiğiniz örnek için artık kadastro komisyonunun yapabileceği işlem bulunmamaktadır... Ama çalışmalar kesinleştikten sonra sınırlandırma hatası ya da durumuna uygun hata şekli dikkate alınarak 41'inci madde gereğince düzeltme yapılabilir. ... (hkocak)

*   *   *

TUZLA EVORA *A* PARSEL ***FIRSAT***KAÇMAZ** BALKONLU BAHÇE KATI

DURDABAK GAYRİMENKUL'DEN

 

 A PARSEL İÇİNDE ANA OKULU VE KREŞİ ,KAFETERYASI,MARKETİ, FIRINI, BAYAN KUAFÖR, VOLEYBOL, BASKETBOL VE HALI SAHASI, TERZİSİ BULUNMAKTADIR.

EVORA ÇARŞISINDA CARREFOUR, MİGROS, A101, BİM, ÇAĞRI GİBİ ZİNCİR MARKETLER

RESTORAN,KAFETERYA,BAY &BAYAN KUAFÖR, KIRTASİYE, ROBOTİK KODLAMA ATÖLYESİ,KURU TEMİZLEME, YOGA VE PLATES KURSLARI İLE TÜM İHTİYAÇLARINIZI KARŞILAYABİLİRSİNİZ.

DOĞA KOLEJİ VE DEVLET OKULLARINA YÜRÜME MESAFESİNDE OLDUĞU İÇİN SERVİS ÜCRETİ ÖDEMEK ZORUNDA KALMAYACAĞINIZ HARİKA BİR DAİREYE SAHİP OLABİLİRSİNİZ. 

ÜSTELİK PARSEL KAPILARINDAN E5 GÜZELYALI KÖPRÜSÜ,TAVŞANTEPE METROSUNA KADAR SHUTTLE HİZMETİ MEVCUTTUR

TUZLA VE PENDİK MARİNA, TERSANE, OKAN ÜNİV.HASTANESİ VE DİŞ HEK.FAKÜLTESİ, SABİHA GÖKÇEN HAVA ALANI,

GARANTİ VE İŞ BANKASI ÜSSÜ ,TEM VE E5 ULAŞIM SORUNU YOKTUR MİNİBÜS VE IETT OTOBÜSLERİ GEÇMEKTEDİR.

TEK YETKİLİ DURDABAK GAYRİMENKUL'DÜR.

!! Durdabak Gayrimenkul; Durdabak A.Ş. Bir Markasıdır...

Durdabak Gayrimenkul; Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Olan ve Markası Tescilli Bir Şirkettir (3408043). 

Bir kahve ikramı ile bizi tanıyın, ihtiyacınızı profesyonel yaklaşım ile belirleyip arayışınızı karşılayalım.

Firmamız; İstanbul Ticaret Odasına bağlı bir şirkettir (356655-5).

Firmamız Gayrimenkul Borsasına Kayıtlı Bir Ofistir.

TAŞINMAZIMIZ RANDEVU İLE GÖSTERİLMEKTEDİR.

NOT: Taşınmaz Ticaret Hakkındaki Yönetmeliğin 19. Maddesi Gereğince Taşınmaz Gösterme Belgesi İmzalatmak suretiyle hizmet verilmektedir.

NETCAD 6

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası